御膳

Imperial
2020-03-29 2917 views
今天在觀塘工作, 無奈公司人手有限, 全日忙到九彩, 晚上已再無精力煮晚餐, 但一家几口出去食又唔方便.  解決方法:外賣回家.   心中一想到, 日頭做得如此辛苦, 就想來一個豐富的晚餐. 觀塘朋友推介附近私房菜的外賣套餐, 品質OK.  加上在美食網站得知, 通過WHATSAPP訂散點外賣有8折, 於是手機點了避風塘炒蟹, 滷水鵝, 士多啤梨骨, 炒飯, 保證足夠一家四口!  其實餐廳有外送服務, 只是自己在觀塘, 就順便自己拎外賣, 自己速遞回家.  回家打開包裝, 原來各食物盒都加了保鮮紙.  一於快快拆開, 放好筷子托和碗筷SET枱, 全家開飯了!      避風塘炒蟹    在餐廳食蟹一定要保時儀態!  但在家食蟹, 就可無拘無束地食蟹. 家中拆蟹的架生齊全, 鉗刮匙剪, 食完蟹還可以馬上洗手, 正!!!  不過街市大肉蟹盛惠几百元, 平時在家也不會浪費時間搞<避風塘做法>. 剁蒜蓉需要時間, 炸蒜&肉蟹拖油又浪費D油, 還會油花四濺. 事後又要抺廚房要洗鑊呢! 現在套餐有避風塘炒肉蟹, 還有士多啤梨骨, 感覺抵左! 由餐廳外賣回家, 雖然已隔一段時間, 但
解決方法:
外賣回家.
心中一想到, 日頭做得如此辛苦, 就想來一個豐富的晚餐.

觀塘朋友推介附近私房菜的外賣套餐, 品質OK.
回家打開包裝, 原來各食物盒都加了保鮮紙.
一於快快拆開, 放好筷子托和碗筷SET枱,
全家開飯了!
避風塘炒蟹
在餐廳食蟹一定要保時儀態!
但在家食蟹, 就可無拘無束地食蟹.
不過街市大肉蟹盛惠几百元,
平時在家也不會浪費時間搞<避風塘做法>.
剁蒜蓉需要時間,
炸蒜&肉蟹拖油又浪費D油, 還會油花四濺.
事後又要抺廚房要洗鑊呢!
現在套餐有避風塘炒肉蟹, 還有士多啤梨骨, 感覺抵左!

由餐廳外賣回家, 雖然已隔一段時間, 但打開包裝時, 蟹仍是暖,
而避風塘那勁香的蒜味就直接出來了.
自己很想獨享一隻巨蟹呢!
無奈一家四口, 不能獨吞.
幸好小米和小米之父嫌麻煩, 不食蟹.
蟹鉗啖啖肉, 留比阿媽.
但蟹蓋蟹身蟹腳, 全都是我的.
只要了解蟹身的結構, 就懂得拆出蟹身的絲絲蟹肉,
然後加入避風塘炸蒜混在一起, 就變成<避風塘溝蟹絲>.
幸好炸蒜不太辣, 仍嚐到蟹肉的鮮甜.
個人覺得 :
如果炸蒜味道過濃過辣, 就會蓋過蟹原本的鮮味.
一係師傅唔覺意落重手左,
一係想用濃味來掩蓋急凍蟹的雪X味.

所以這個避風塘炒蟹比高分!
潮州滷水鵝
原來滷水鵝配額外的滷水汁和醋.
滷水鵝胸不乾柴, 而滷水鵝汁才是精華所在. 不太鹹, 帶有其他的香料味, 但總覺得加了冰糖.
心想 :
在咕嚕肉加上塗麵包士多啤梨JAM = 士多啤梨骨.
原來是另一種醬.
没有果JAM明顯的甜味, 在酸酸甜甜中卻帶有另一種甘味!
排骨在肉質先天無得輸,
煮熟後加上紅色醬汁作封存, 肉汁不易流失.
御膳炒飯
有炒蛋碎牛肉有帶子, 有點似老抽底, 又似蠔油底.
小米很喜歡這個炒飯, 添了又添.
自己更喜歡在炒飯裡加入避風塘炸蒜,
拌勻又變成香辣的<避風塘御膳炒飯>.
小米之父也依樣畫葫蘆呢!
全家一邊看電視,
一邊享用美味的開心速遞, 正!

原來唔洗炒餸唔洗煮飯, 可省下那麼多的時間!!
TakeAway
2020-03-09 2517 views
有一間私房菜食下食下食左幾年,水準依然,就是御膳。雖然在工廠大廈,但將成本都放返係食材上,加上師傅工夫到家,值得推薦!今天吃花龍蝦套餐$960。原來店家有做外賣服務,在家也可以吃大餐!頭盤麻辣手撕雞(一份)雞肉嫩嫩的,帶麻香味,配青瓜絲口感清爽,少少辣,好開胃。什菌豆腐大蜆湯湯色澤吸引,材料豐富,有豆腐、冬菇,鮮味濃郁,要趁熱飲。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇(2只),要將炸蒜和蒜泥混粉絲一起吃,好吃!花龍蝦5至6兩(1只)可選芝士,香煎或上湯,個人喜歡上湯煮,花龍蝦很鮮甜,吸收了湯的精華,很考師傅工夫,做得到位。潮州鹵水鵝鵝肉很嫩,鹵水帶有中藥味,真材實料。白胡椒爆炒南非鮑魚(兩只),南非鮑魚幾大隻,口感不錯,有嚼勁,而且白胡椒味重,很惹味。薑沖炆龍躉腩很香,薑葱味濃郁,魚腩肉質扎實,帶魚皮位骨膠原爆滿,配葱吃,更美味,非常有水準。梅子果皮蒸大肉蟹 ($399)新鮮蟹用蒸係最好食的,用梅子和果皮蒸都係第一次見,好有特色。大肉蟹肉厚鮮味,梅味重,連粉絲都好入味。蟹油銀芽炒麵不油膩,爽口又有彈性。最後送上芒果布甸,用圓形玻璃瓶載幾別緻。

潮州鹵水鵝鵝肉很嫩,鹵水帶有中藥味,真材實料。

梅子果皮蒸大肉蟹 ($399)

蟹油銀芽炒麵不油膩,爽口又有彈性。

最後送上芒果布甸,用圓形玻璃瓶載幾別緻。
  • 梅子果皮蒸大肉蟹
  • 什菌大蜆豆腐湯
  • 白胡椒爆炒南非鮑魚
2020-03-07 1797 views
觀塘隱世私房菜不少,但因好評如潮以至街之巷聞的卻不多,「御膳」確是其中一間。店內大廚除了確保每天出貨質素外,還不斷研發不同菜式,配合不同時節推出。為配合喜慶及賀壽,御膳推出鮑汁花膠餐,以更高級食材配搭主打海鮮餐。鮑汁扒花膠餐(2位用)麻辣手撕雞一份前菜份量剛剛好,青瓜條幼切清脆爽甜,拌上結實彈牙手撕雞,麻香美味。薑蔥炆龍躉腩每片大顆厚肉,肉質較結實彈牙,薑蔥油爆再以香濃醬汁炆煮,醬汁滲透入魚腩肉,香濃惹味。什菌豆腐大蜆湯鮮湯奶白柔滑,配上鮮嫩什菌、香滑豆腐、大大粒蜆肉等,呷一口香甜鮮美。鮑汁扒花膠2份鮑汁濃稠度剛好,依附花膠肉但不黏稠。花膠咬下煙韌柔軟,質感富彈性。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2隻蟶子大隻肉身豐盈飽滿,肉質爽口彈牙,配上蒜蓉粉絲,簡單而又惹味。大肉蟹一隻顧客可以選擇不同食法,包括香辣、薑蔥炒、避風塘炒等。我們選了花雕蛋白蒸蟹,不單止能原味呈現蟹香,還更健康無負擔。蛋白質感濃厚,口感嫩滑水潤,蛋白香味濃郁。蟹肉彈牙爽口,味道鮮甜清新。士多啤梨骨整支很大,肉黏附在主骨上,肉質結實彈牙爽口,醬汁吸附在骨肉,味道酸酸甜甜,惹味過癮。御膳炒飯整碟份量足夠滿足兩個大男人,吃光後碟面乾爽不油膩。

鮑汁扒花膠餐(2位用)

麻辣手撕雞一份

薑蔥炆龍躉腩

什菌豆腐大蜆湯

鮑汁扒花膠2份

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2隻

大肉蟹一隻

御膳炒飯

整碟份量足夠滿足兩個大男人,吃光後碟面乾爽不油膩。炒飯米粒分明,口感軟硬剛好帶煙韌,內含不少大塊牛肉及蝦仁,豐富了炒飯飯底。

雲呢拿布丁
布丁雲呢拿味濃郁,絲滑柔順,香甜。

總括來說,套餐種類配搭繁多,價廉物美,不錯選擇。
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 鮑汁扒花膠
  • 什菌大蜆豆腐湯
2020-02-06 1842 views
和家人去台灣旅行前約埋一齊dinner傾吓旅行的細節,我即時諗起御膳,好鍾意食呢度嘅海鮮,而且幾静侷,可以慢慢傾,唔錯。御膳以私房菜形式經營,套餐種類由2人套餐至9人套餐總共24款選擇,亦可以散叫或俾budget佢地幫你set餐。今晚我們揀左6人套餐$2430,大約$400一位可以有蝦,蟹, 龍躉腩和鹵水鵝食,我認為是不錯之選。麻辣鹵水拼盤~有牛肚,雞絲和豬腸,牛肚和豬腸炆得好腍好入味,雞絲和青瓜絲夾雜着麻辣的香味,口感豐富。薑葱炒大肉蟹兩隻~弟弟和弟婦最喜愛食薑葱炒蟹,呢2隻是越南肉蟹,大大隻,啖啖肉,肉質嫩滑鮮甜,好好味呀!呢隻咁大嘅蟹鉗緊係屬於我ga la黃金蝦~咸蛋黃炒蝦是我的至愛,蝦殼炸到卜卜脆,咸香的咸蛋黃平均地黏在蝦殼上,真係惹味到連殼都食埋。蝦肉爽甜彈牙,蝦頭仲好多膏tim!薑蔥炆龍躉腩~ 龍躉本身營養價值非常豐富,識食一定揀腩位, 龍躉皮膠質豐富,滑而不腻,腩位的肉質更是入口爽滑,魚味濃郁,用大量薑和葱去炆煮龍躉腩,完全沒有搶去魚的鮮甜味,連葱也十分香甜,好正!潮州鹵水鵝半隻~雖然只是半隻但份量好大,鹵水汁好入味,鵝片肉質比較軟腍,入口即化,鵝肉比較爽口有頭,各有特

雞絲和青瓜絲夾雜着麻辣的香味,口感豐富。

呢隻咁大嘅蟹鉗緊係屬於我ga la

蝦肉爽甜彈牙,蝦頭仲好多膏tim!

潮州鹵水鵝半隻~雖然只是半隻但份量好大,鹵水汁好入味,鵝片肉質比較軟腍,入口即化,鵝肉比較爽口有頭,各有特色,但都很美味,鵝片下塾左鹵水豆腐,又滑又嫩,正呀!

士多啤梨骨~士多啤梨醬酸酸甜甜,甚為開胃,肉排
鬆軟有肉汁,好味呀!

蒜蓉炒芥蘭~芥蘭爽脆清甜,蒜蓉味濃郁。

蟹油炒麵~炒麵炒得好乾身,雖然用炒過蟹嘅油炒,但一點也不油腻,還帶點點蟹的鮮甜味,好正!

菠蘿鳥~非常花心思,用了紅蘿蔔雕成鸚鵡嘴再與新鮮菠蘿的頂部相接,咁就成為一隻漂亮的鸚鵡,淨係呢個造型我已經俾滿分。
呢個水果盤除了有菠蘿外,還有 士多啤梨,奇異果、青提、紅提、布冧和藍莓,酸酸甜甜,冰冰涼涼,真係大滿足!
2019-12-03
  • 士多啤梨骨
  • 蟹油炒麵
  • 菠蘿鳥
2020-05-09 276 views
母情節晚飯,叫了「御膳」的到會。滿$2000就免費送上門,值得稱讚既係保溫做得好好,打開黎既時候仲好熱。 士多啤梨骨真係好好食,一D都唔酸,甜甜地,幾開胃。古法豉油雞肉質好滑,好入味,正!東星有二食,芥蘭炒球同椒鹽骨。不過條魚有D多骨…薑蔥炒大肉蟹好入味啊
2020-05-09
古法豉油雞
薑蔥炒大肉蟹
上湯花龍蝦(伊麵底)
蟹油炒麵
2020-05-03 173 views
私房菜,就是去到餐館,然後便安排一個私房形式,主廚以自家主廚功力,煮下這一頓的美食。更沒想到,在家也可以享食私房菜。御膳也期於疫情期間,增加了速遞私房菜服務,只要下了訂單和時間,下午5時至8時送貨,免運費,車邊取,隧道費,橋費,偏遠地區再報價,便會有人送上私房美食到屋苑之下,就可以在家中享受美味私房菜,確實讓人感覺窩心。******************************下班回家,便相約好御膳取貨時間,便會有人提前打電話,相談時間和車邊取位置,確實很窩心。回家一看,2大手推袋,當中包括了一個長盒,先打開長盒。打開長盒一看,一個用保鮮包實的錫紙盒,還有一個架和2個加熱器。撕開保鮮紙,再打開錫紙盒,放在一個支架之上。然後點著加熱器,就放在錫紙盒之下,耐心等候加熱。沒想到酸菜烤魚,原價HKD360,以優惠價HKD288就可以享用,還要是用上青班魚,烤魚湯汁配料,還有不少豆卜, 茶樹菇 ,鵝紅, 大豆芽,材料十分,這裏絶對足夠4人食用。真的沒想到,就這樣加熱烤魚,是否足夠弄熱整個烤魚窩,一直在等,大約10分鐘,便開始冒點熱氣出來,再多等幾分鐘,就可以吃。先試青班魚,魚一點都不細條,滿滿

先試青班魚,魚一點都不細條,滿滿是肉,肉滑之外,還有帶有少許辣味,最重要是細骨也不多,怕吃魚有魚骨的人都可以選吃這個酸菜烤魚。

試試泡在湯汁之中的豆泡,選上了微辣的酸菜魚,吃上豆泡時有著香辣的味道,又不會很辣,再加上酸菜的酸味,惹味又開胃。

湯底除了豆泡,還有很多大豆芽、鵝紅、茶樹菇。鵝紅口感滑溜,茶樹菇更有著菇香的味道,難怪吃上這個烤魚之時,感覺有著什麼香料味,原來是來自這個茶樹菇。茶樹菇味道獨具一格,鮮食脆嫩爽口,此外茶樹菇含高蛋白質,抗衰老、降低膽固醇,多吃更對身體有益,這個烤魚窩確實超值抵食。

另一個手推袋內,用上這個保溫袋包著美食,一盒芝士花龍蝦+士多啤梨 HKD328。單看這些外賣保暇溫用料,和保存美食的盒子,也是用上上盛材料,一點都不便宜。

先取出了芝士花龍蝦,龍蝦還包了脆麵底,把芝士汁用盒另上,這樣便可以確保脆麵底不會過腍。

士多啤梨骨,用上膠盒放存。

打開盒子,士多啤梨骨共有6條,放了少許士多啤梨肉粒,還有裝飾的芫茜和蘭花,賣相相當吸引。

吃上士多啤梨骨,甜甜的士多啤梨味就在肉骨之中,非常之入味,整條骨也不會很乾身,很有肉味,每條骨的肉也不少,確實吃得津津有味,難怪是推介小菜之一。

芝士花龍蝦,用上一隻龍蝦開邊,已煎加入芝士汁,再放上脆麵之上,最後加入菜和蘭花點綴,單看賣相也讓人有著想快快吃的衝動。

把芝士汁倒入龍蝦和脆麵之中,芝士汁一點都不少,足夠放滿整個脆麵。先試上龍蝦,很容易便把整隻龍蝦肉完整地取出來。吃上一口,肉質彈口,又有著芝士的香味,確實新鮮又美味。

龍蝦頭的肉和膏一點都不少,千萬別浪費,把肉吃掉之後,便把龍蝦膏混和在芝士汁之內,再拌上脆麵而吃。

沒想到這樣吃上脆麵,還有點脆口感,一點都不韌,配上芝士汁確實好吃,還有著龍蝦膏的鮮味在其中,吃到停不下來,這個脆麵底份量一點都不少,整個餐食絶對物有所值。

Celebration
Birthday
  • 芝士花龍蝦
  • 士多啤梨骨
  • 酸菜烤魚
之前常常出街食,而家疫症問題我都會留意左好多外賣速遞,外賣自取相關的資訊,留意到這間之前有食開嘅私房菜餐廳竟然都有做外賣速遞,而且仲送到屋企樓下!避風塘炒大肉蟹+御膳炒飯$448套餐有一隻大肉蟹是重點,避風塘的炒飯非常入味,而且又香,可以撈白飯食。大大隻肉蟹,啲肉超級豐富,而且蟹鉗非常大份,簡直是大滿足!而且味道亦非常新鮮,鮮甜。炒飯方面也是比較有味道的,味道有鹹香,而且也有一些大蝦及帶子粒,海鮮有十足鮮味又爽口,每一粒米飯都炒得均勻。 送到來嘅時候仲熱辣辣,可以直接享用,下次我再試試其他,再來跟大家分享!

避風塘炒大肉蟹+御膳炒飯$448

2020-04-10 170 views
從未見過飲食業遇上如此寒冬,打擊似乎是一浪接一浪,大家在疫境求存,真是攪盡腦汁,務求有一線曙光。近日除了點心大戰,相信外賣取餐亦是另一戰場,不少酒店推出百零蚊外賣,確實是匪夷所思,家陣有餐廳更進一步,幾遠都送。或者大家會諗,其實樓下茶餐廳都有同樣服務,又何必老遠去訂?講真吖!4人一檯政策,家中多一位成員已經不用考慮,踫上了喜慶日子,又想食得好少少,叫外賣未嘗不是一個好方法。位於觀塘工業大廈內的御膳,半年前曾再次到訪,水準依然,而電話落order無須加10%服務費,但會按地區遠近加收費用。今次選擇了4人套餐,送餐時間可先跟餐廳聯絡以作安排。前菜可以在手拍青瓜、桂花糖蕃茄或風味雞亦尖中選擇其中一樣。而今次見會點避風塘炒蟹,特意來點清爽的青瓜,平衡一下口感。老實說,青瓜幾脆口,但點嫌陳醋輕盈,個人始終喜愛重口味。大肉蟹一只(可選花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、薑沖炒、胡椒炒或者四川香辣炒) 之前講過,選擇了避風塘口味,因如蛋白蒸怕運送過程中會震散。肉蟹足一隻,香辣蒜粒極多,夠鑊氣,建議自己煲定白粥,將蒜粒用作拌粥都好好食。 豉椒炒蜆打開盒蓋依然冒著熱氣,炒得好惹味,同蟹一樣,送啤酒一流。碧綠

或者大家會諗,其實樓下茶餐廳都有同樣服務,又何必老遠去訂?

今次選擇了4人套餐,送餐時間可先跟餐廳聯絡以作安排。

前菜可以在手拍青瓜、桂花糖蕃茄或風味雞亦尖中選擇其中一樣。

而今次見會點避風塘炒蟹,特意來點清爽的青瓜,平衡一下口感。

老實說,青瓜幾脆口,但點嫌陳醋輕盈,個人始終喜愛重口味。

之前講過,選擇了避風塘口味,因如蛋白蒸怕運送過程中會震散。

豉椒炒蜆

打開盒蓋依然冒著熱氣,炒得好惹味,同蟹一樣,送啤酒一流。

碧綠炒龍躉球

真係啖啖肉,芥蘭度好嫩綠爽甜,不錯。

士多啤梨骨

選用腩排部位,士多啤梨汁拿捏得幾好,中和了油膩感。

上湯時菜

把白灼好的西蘭花,泡浸一下熱燙的上湯,清清地幾好,喜歡的,不妨自己加點蠔油吧!

蟹油銀芽炒麵

用蟹油炒幼麵底,已經算炒得乾身,又帶有陣陣蟹肉香味。

P.S : 套餐本身送甜品,但外送則會取消,大家可要注意,以免誤會。

另外,因為環保,所以沒有提供餐具。

2020-04-08 126 views
之前都有去御膳食私房菜,通常都好多人一齊食,飲下酒傾吓計,但係因為最近疫情問題,都少咗出街食飯,最近睇返OpenRice見到佢有外賣速遞,就試吓佢個大肉蟹同堂食有冇分別!避風塘炒大肉蟹+士多啤梨骨 $420呢個價錢仲包埋運輸,真係OK抵食!個大肉蟹真係超級經典,依然好有質素,大大隻,裏面啲肉係爆曬出嚟,而且油香十足,肉質鮮甜,夠晒入味。當然依種蟹係冇咩膏嘅~士多啤梨骨個份量都OK,同堂食差唔多,側邊仲有啲士多啤梨粒粒,酸酸甜甜D肉又唔乾,非常開胃!

避風塘炒大肉蟹+士多啤梨骨 $420
呢個價錢仲包埋運輸,真係OK抵食!

個大肉蟹真係超級經典,依然好有質素,大大隻,

2020-04-06 142 views
近日都多左係屋企食飯,但成日自己煮都悶悶地咁岩見到以前去食過ge 私房菜宜家有做外賣😍即刻就嗌黎回味一下外賣好方便,係whatsapp 落單就可以佢地會送到樓下,自己落去拎...送到黎ge 時候,用保溫袋包住...我住得唔太近御膳,但佢都keep 到溫度...唔勁整番熱都ok一開盒其實同係餐廳食一樣都係擺得好靚本來諗住轉碟,都難得再擺,破壞左個美感🤣味道依然出色大肉蟹係新鮮ge, 而且啖啖肉🤤避風塘ge 料就好好送飯...大家都好滿意古法豉油雞入味又嫩滑...唔洗一陣就已經比我地清晒如果大家唔想自己搞咁大陣象,叫私房菜外賣真係岩晒
近日都多左係屋企食飯,但成日自己煮都悶悶地
咁岩見到以前去食過ge 私房菜宜家有做外賣😍
即刻就嗌黎回味一下

外賣好方便,係whatsapp 落單就可以
佢地會送到樓下,自己落去拎...

一開盒其實同係餐廳食一樣都係擺得好靚
本來諗住轉碟,都難得再擺,破壞左個美感🤣

味道依然出色

古法豉油雞入味又嫩滑...唔洗一陣就已經比我地清晒

如果大家唔想自己搞咁大陣象,叫私房菜外賣真係岩晒
2020-04-01
  • 避風塘炒蟹
2020-04-06 180 views
想吃新鮮美味的海鮮,又不想到大排檔人流太多的地方,不妨考慮到樓上的私房菜,例如在觀塘敬運工業大廈12樓這間御膳。正門外有酒精搓手液讓食客消毒雙手。手拍青瓜一坐下來,當然要吃些前菜,這份嫩綠爽口的手拍青瓜也做得不錯,酸酸的醋汁加上蒜蓉,香口又開胃。薑蔥炒大肉蟹這隻大肉蟹份量的確是很巨大,蟹鉗非常厚身,煮法有三種可以選擇,這份是用薑蔥炒的,最能夠保持蟹肉的原汁原味,鮮甜嫩滑。豉椒炒大蜆豉椒香氣怡人,大蜆也已經吐沙,蜆肉飽滿多汁。碧綠炒龍躉球龍躉魚肉經滾油爆香後,更顯得結實鮮甜,龍躉魚脂感重,非常香口,西蘭花吸收了魚汁的鮮甜精華,份外美味。士多啤梨骨這道菜絕對是生炒骨的進化,將菠蘿換成一樣酸酸甜甜的士多啤梨,顏色更鮮豔之餘,士多啤梨的香味比菠蘿更濃,真正色香味俱全。蟹油炒麵外貌看上去平平無奇的炒麵,只能吃落口中才能感受到它的可口,蟹油比普通一般炒麵用的豬油,味道更純更清,而且還帶一點海鮮味道,絕對是上乘佳品。上湯浸時菜用濃湯浸綠嫩白菜仔,味道清新而不會過淡。最後還有自家製作的芒果布甸作為飯後甜品。

正門外有酒精搓手液讓食客消毒雙手。
手拍青瓜

薑蔥炒大肉蟹
豉椒炒大蜆
豉椒香氣怡人,大蜆也已經吐沙,蜆肉飽滿多汁。
碧綠炒龍躉球
蟹油炒麵
上湯浸時菜
用濃湯浸綠嫩白菜仔,味道清新而不會過淡。
最後還有自家製作的芒果布甸作為飯後甜品
2020-04-05 174 views
有老友話我知觀塘有間樓上私房菜好唔錯,上星期已經卜左,今晚食餐勁既。呢間位於觀塘工業大廈既私房菜,唔好睇佢門面細細,但入到去就別有洞天,枱大位置又唔迫,坐得舒服,而且仲有獨立房間,絕對係一班朋友吹水食飯既聚腳點。前菜我地揀左青瓜,酸酸辣辣非常醒胃。薑葱炒大肉蟹,唔係講笑,呢隻蟹我諗有斤半,薑葱味足之餘炒得唔會過火,隻蟹仲有肉汁係啲肉入面,真係令人食指大動。炒龍躉球又係值得一提,魚肉彈牙,調味一絕,份量仲唔少。士多啤梨骨炸得蘇脆,酸酸甜甜,食到停唔到口。最後黎個蟹油炒麵,炒麵乾身,蟹油味真係不得了,原來同炒麵係咁夾。食飽飲醉,原來店員同我地講仲有外賣服務,足不出戶就可以享受美食,呢間私房菜以後睇黎可以列入我飯堂之一啦。
前菜我地揀左青瓜,酸酸辣辣非常醒胃。
炒龍躉球又係值得一提,魚肉彈牙,調味一絕,份量仲唔少。
士多啤梨骨炸得蘇脆,酸酸甜甜,食到停唔到口。
2020-04-01