Restaurant: IKEA Café
Info:

2023-07-21 273 views
呢間位於九龍灣megabox既IKEA雖然交通唔係十分方便,要係九龍灣地鐵站再行10分鐘或者係德福花園撘shuttle bus,但勝在少人過旺區既IKEA,少d人排隊就買到呢個勁受歡迎既榴槤雪糕!淨係撘扶手電梯上到4樓就已經聞到好大陣榴連香味!呢個特濃D24榴槤燕麥奶新地最正係個榴槤蓉,食落又香又濃,味道唔假,係真正既榴槤,唔夠喉既可以逐球榴槤蓉加錢,最多加到4球。雪糕好滑,襯埋d榴槤蓉咁一啖一啖食,好滿足。以呢個價錢食到呢個質素既榴槤雪糕,真係好抵!📍香港九龍灣宏照道38號Megabox4樓位置就腳:🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍香港九龍灣宏照道38號Megabox4樓
位置就腳:🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2023-07-06 310 views
好彩趕得切尾水食佢! IKEA啲甜品🍮真係唔貴又好味!.#士多啤梨米奶新地配士多啤梨及煉奶 $19廿蚊都唔洗就好多士多啤梨粒🍓!又唔酸!淡粉紅色,好啱女仔打卡;而且可能米奶,同平時太重奶味嘅雪糕🍦好唔同,值得一試!最鍾意佢無扮士多啤梨嘅人工味道,而且仲帶點邪惡😈,有一陀煉奶係上面,食得好滋味! 無論煉奶定士多啤梨🍓嘅份量都相當多,一啲都唔吝嗇!而且店員都算仲好爽手,唔洗排好耐~👍講真,有時不停咁做,咁多客真係攰,比啲掌聲店員👏
好彩趕得切尾水食佢!
IKEA啲甜品🍮真係唔貴又好味!
#士多啤梨米奶新地配士多啤梨及煉奶 $19

廿蚊都唔洗就好多士多啤梨粒🍓!又唔酸!
無論煉奶定士多啤梨🍓嘅份量都相當多,一啲都唔吝嗇!

而且店員都算仲好爽手,唔洗排好耐~👍
講真,有時不停咁做,咁多客真係攰,比啲掌聲店員👏
2023-07-04 236 views
一定要試榴槤雪糕無論邊一款都好重榴槤味有朋友唔識原隻榴槤都會鍾意食呢個雪糕佢啲榴槤蓉係特別軟滑不過要啲staff心情有時會冇咁足料同埋有時會雪糕融融地不過佢整之前唔該下佢好似個榴槤球會好啲睇啲
一定要試榴槤雪糕
同埋有時會雪糕融融地
不過佢整之前唔該下佢
好似個榴槤球會好啲睇啲
2023-06-30 287 views
今日去咗Ikea食lunch,試咗幾款食物,整體質素都算係合格,未到超好食,但價錢合理又食得滿足。每次去Ikea都必點嘅係瑞士肉丸,瑞士肉丸係Ikea嘅招牌菜式之一,配莓醬及特製汁,肉質細嫩,帶著微微香料味,味道更加豐富。✨除咗瑞士肉丸,我都試咗德國豬手配酸菜,豬手肉質韌而有彈性,酸菜亦唔算太酸,好好味。✨牛肉粒意粉嘅牛肉粒有啲嫩滑,意粉亦煮得剛剛好,口感唔錯。薯菜煮得腍滑,但味道比較平淡,不過可以作為一款健康蔬菜OK。✨Ikea嘅lunch質素算係合理,未到超好食,但價錢合理,次次都叫到成枱野,見到都開心😝

2023-06-27 209 views
其實真係如同ikea個小編話齋響舖頭出面已經聞到好大浸嘅榴槤味都唔知究竟憎榴槤嘅人多啲定鍾意食榴槤嘅人多啲🫢星期日假期就當然好多人排隊/條龍打晒蛇餅不過都只係等咗10分鐘左右就買到兼有得食✨特濃老樹XO榴槤燕麥奶新地 $29杯裝雪糕包一個scoop嘅榴槤肉可以加多$13有多一個scoop榴槤蓉/最多可以加多3個scoop雪糕食落都好順滑/榴槤肉味濃郁連埋一齊食真係好正/加上呢個價錢都算合理榴槤控一定要去試下喇
其實真係如同ikea個小編話齋

連埋一齊食真係好正/加上呢個價錢都算合理
榴槤控一定要去試下喇
2023-06-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2023-06-24 218 views
2023年嘅開始就係去宜家食第一餐呢次應該係我第一次真係坐低食飯一向都係買熱狗雪糕汽水 企係度快手食大蝦意粉三文魚配薯蓉肉丸配薯蓉薯餅齋咖 熱茶人很多好難先搵到張檯見到工作人員好勤力咁執檯抹檯真心尊重佢地宜家啲價錢親民不過味道真係有待改進可以出多啲榴連😆大家記得食飽拎返去回收架
2023年嘅開始就係去宜家食第一餐

不過味道真係有待改進
可以出多啲榴連😆

大家記得食飽拎返去回收架
2023-06-15 247 views
💰特濃D24榴槤燕麥奶雪糕 $23一杯雪糕有一球既榴槤肉,本身以為雪糕係原味雪糕,點知!!!食落去係榴槤味!!!仲要好濃!!!勁開心!!隔離仲有球榴槤肉🥹榴槤肉甜度適中不膩口,而且口感綿密🥹幸福感滿滿🩷加$9仲可以加多一球榴槤肉,所以真係勁抵食!😍
💰特濃D24榴槤燕麥奶雪糕 $23
召喚榴槤控🥳🥳好多朋友仔都推薦小妹去ikea試下榴槤雪糕小妹嚴重拖延症而家先出post🤭一行到入ikea Ermmmm…系一陣雜亂嘅味道榴槤x焦糖爆谷🤣🤣最後我哋行咗去食嘢嗰個corner 真系充足榴槤味 唔食榴槤嘅真系多謝晒ikea😂😂😂-👍🏿特濃D24榴槤燕麥奶新地 $23加$9可以加一球榴槤蓉 最多可以加3球😍即系總共4球🤪🤪不過雪糕份量就一樣嘅 而我哋都一致想食雪糕多啲所以就淨系要1球榴槤蓉😜雪糕好smooth 甜度適中就咁食都好rich嘅榴槤香😳再配埋榴槤蓉真系好好食🤤食落好滑 又香又甜兩樣一齊食真系perfect match!!小妹同Mami👩🏻都超級鐘意可以話系最好食嘅榴槤雪糕😚$23有咁大杯對比起出面其他雪糕 IKEA嘅其實好抵味道: 10/10😆😆性價比: 9/10回頭率: 10/10我都想回頭ar🥺但佢只系限定唯有等下季啦🥺🥺🫶🏿-想睇更多關於小妹嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
召喚榴槤控🥳🥳
雪糕好smooth 甜度適中
就咁食都好rich嘅榴槤香😳
再配埋榴槤蓉真系好好食🤤
食落好滑 又香又甜
兩樣一齊食真系perfect match!!
小妹同Mami👩🏻都超級鐘意
可以話系最好食嘅榴槤雪糕😚
$23有咁大杯對比起出面其他雪糕 IKEA嘅其實好抵
味道: 10/10😆😆
性價比: 9/10
回頭率: 10/10我都想回頭ar🥺但佢只系限定
唯有等下季啦🥺🥺🫶🏿
2023-06-10 287 views
六月新品很不錯香料牛油雞配蒜蓉包雞用彈口,味道如果再濃厚啲會更perfectD24 榴槤斑蘭蛋卷一打開保鮮紙,嗰陣榴槤香谷左好耐咁,直逼四散,而卷蛋蛋糕質地軟綿,好好食😋
六月新品很不錯
香料牛油雞配蒜蓉包
雞用彈口,味道如果再濃厚啲會更perfect
D24 榴槤斑蘭蛋卷
2023-06-09 254 views
榴蓮系列居然有重伏|📍IKEA☞D24榴槤斑蘭蛋卷☜|💰$13呢個淨係得斑蘭味…榴蓮味係0存在感🤷🏻‍♀️淨食榴蓮cream都係無榴蓮味🫡食兩啖就已經feel到好膩😑個cream會漿住喉嚨⚰️食咗會令人厭世😑☞D24榴槤車輪餅☜|💰$16🤔因為整得太耐所以外殻偏硬,同想像中嘅軟身口感有太大嘅偏差🥲榴蓮肉唔算多食落微暖,整體味道口感有啲普通,二人share食下就夠♡D24榴槤燕麥奶新地筒♡|💰$9第一次買筒裝😂估唔到無榴蓮肉但食落都幾有榴蓮香,味道偏甜但尚可接受,難得出返榴蓮系列點都要食下個雪糕嘅😂💓如果唔想食筒裝仲可以揀杯裝,而家仲有2、3、4倍增量榴蓮肉杯裝雪糕揀🫶🏻❤️‍🔥有興趣睇更多食評可以follow ig : fatting_eateateat❤️‍🔥
榴蓮系列居然有重伏|📍IKEA
☞D24榴槤斑蘭蛋卷☜|💰$13

☞D24榴槤車輪餅☜|💰$16

♡D24榴槤燕麥奶新地筒♡|💰$9

📍 宜家家居餐廳及咖啡室🇭🇰 九龍灣宏照道38號Megabox 4樓ikea除咗有趣嘅PR之外最出名唔係佢嘅肉丸而係佢啲限定嘅食物!榴槤系列返黎啦😆😆😆😆今次仲新增咗兩款榴槤產品😋 D24榴槤斑斕蛋捲 $13個蛋糕係好軟熟但有啲失望 係因為我以為佢會有榴槤肉原來佢只係榴槤味嘅cream😞😋 D24榴槤車輪餅 $16呢個有驚喜外脆內軟 然後入面全部都係榴槤肉 好正但係個餅有dd寡 建議呢個可以配雪糕食!😋 特濃D24榴槤燕麥奶雪糕 $23唔洗多介紹!呢個係超超超超好食佢個雪糕係用燕麥奶整 好特別而啲榴槤都係真材實料 好正🥹🥹中意榴槤就加多幾份!
📍 宜家家居餐廳及咖啡室
🇭🇰 九龍灣宏照道38號Megabox 4樓

ikea除咗有趣嘅PR之外
最出名唔係佢嘅肉丸
而係佢啲限定嘅食物!
榴槤系列返黎啦😆😆😆😆

原來佢只係榴槤味嘅cream😞

😋 D24榴槤車輪餅 $16
呢個有驚喜
外脆內軟 然後入面全部都係榴槤肉 好正
但係個餅有dd寡 建議呢個可以配雪糕食!

😋 特濃D24榴槤燕麥奶雪糕 $23
唔洗多介紹!呢個係超超超超好食
佢個雪糕係用燕麥奶整 好特別
而啲榴槤都係真材實料 好正🥹🥹
中意榴槤就加多幾份!
2023-06-01
Type of Meal
Lunch
2023-06-05 239 views
前幾日去ikea買家品,順便食個下午茶。今次揀咗三文魚沙律,煙三文魚幾塊,下午茶份量啱啱好。另外自由飲,試吓新嘢莓果汽水,但斟到瀉曬,其他汽水無呢個問題,飲得有啲輪盡🤣🤣🤣
前幾日去ikea買家品,順便食個下午茶。
今次揀咗三文魚沙律,煙三文魚幾塊,下午茶份量啱啱好。
煙三文魚
2023-05-30
$60 (Tea)
煙三文魚
榴槤產品回歸IKEA 即刻仆去食😍🤣喺門口已經充斥住榴槤香 係幸福嘅味道🥹💁🏻‍♀️D24榴槤燕麥奶新地筒 $9雪糕軟滑🍦首先食到榴槤味 好濃郁🤤夾雜住燕麥奶香 燕麥奶竟然冇比榴槤咁濃嘅味道遮蓋 比起牛奶雪糕配襯味道更清新 脆筒非常鬆化 個人覺得偏甜左少少冇榴槤肉都可以做到咁香濃 真正平靚正呀🥰💁🏻‍♀️特濃D24榴槤燕麥奶新地 加一份D24榴槤肉 $32本身已經包一份D24榴槤肉 最多可以加三份 我加多左一份$9😍係純D24榴槤肉呀🥰 兩大球超香濃 好creamy滿口肉🥹🥹雪糕軟滑🤤同樣夾雜住燕麥奶香 💁🏻‍♀️D24榴槤斑蘭蛋卷 $13聞落好香斑蘭同榴槤味 蛋糕鬆軟新鮮 斑蘭味好淡 對於個榴槤忌廉 有少少失望 奶油味比榴槤味重 忌廉有少少漿口呢件蛋卷滿足唔到鍾意食榴槤嘅大家啦💁🏻‍♀️蝶豆花檸檬瑞典蛋卷 $13藍色夢幻蝶豆花 顏色好靚 檸檬🍋忌廉有驚喜 第一啖已經食到好突出嘅酸味 同好清新檸檬香 蛋糕帶蛋香 同樣鬆軟新鮮 成件唔會太甜 ✨💯D24榴槤燕麥奶新地超滿足 齒頰留香 好似食左幾舊新鮮開出黎嘅榴槤🥹 新地同新地筒期間限定 供應到14/6咋 要把握時間食多幾次🤩食物: 9/10環境:
榴槤產品回歸IKEA 即刻仆去食😍🤣

環境: 8/10
服務: 8/10
性價比: 9/10
2023-05-24 308 views
都有一段時間冇食ikea又有啲掛住佢嘅肉丸啦😍今日同屋企人出嚟行街就去食埋😋⭕️瑞典🇸🇪肉丸classic嘅味道!最好味嘅combination一定係點埋紅果醬😋不過依間嘅自助醬料區有啲難吱試過幾次都係咁🫢薯蓉份量都比得好慷慨⭕️小食拼盤 (薯條/腸仔/雞翼/甜粟米)小朋友大食會menu及質素😂但佢個雞翼同粟米係幾好味🤤大朋友都讚👏🏻⭕️蝦串🍤伴闊條麵及牛油果🥑配忌廉汁雖然個名怪怪地咁..但味道正常😆 每個食材獨立黎睇係正常!但欠缺整體性似係buffet每樣夾啲擺埋一齊咁*闊條麵點番肉丸個汁ok, 就咁食就有啲乾⭕️蔬菜薯餅依款item係近幾次先開始食好好味👍🏻 唔會好油 感覺係健康野又飽肚仲會見到有啲好細嘅西蘭花🥦碎🫶🏻⭕️ 香烤三文魚柳依個都係幾好味 少juicy 有好大舊魚 同少少蔬菜伴碟作為一個main相當稱職👍🏻
都有一段時間冇食ikea
又有啲掛住佢嘅肉丸啦😍

今日同屋企人出嚟行街就去食埋😋
⭕️瑞典🇸🇪肉丸
classic嘅味道!
最好味嘅combination一定係點埋紅果醬😋
不過依間嘅自助醬料區有啲難吱
試過幾次都係咁🫢
薯蓉份量都比得好慷慨

⭕️小食拼盤 (薯條/腸仔/雞翼/甜粟米)
小朋友大食會menu及質素😂
但佢個雞翼同粟米係幾好味🤤大朋友都讚👏🏻

⭕️蝦串🍤伴闊條麵及牛油果🥑配忌廉汁
雖然個名怪怪地咁..
但味道正常😆 每個食材獨立黎睇係正常!
但欠缺整體性
似係buffet每樣夾啲擺埋一齊咁
*闊條麵點番肉丸個汁ok, 就咁食就有啲乾

⭕️蔬菜薯餅

依個都係幾好味 少juicy
有好大舊魚 同少少蔬菜伴碟
作為一個main相當稱職👍🏻
2023-05-23 248 views
1️⃣ 肉丸 15粒 $39配薯蓉 忌廉汁 紅果子sauce自己覺得同之前相比今次調味冇咁重口味質感就差唔多 但食佢都係食個回憶 你話佢係咪好juicy/肉感重佢就未必係個種我諗香港人點都會食過所以唔多介紹🤣🤣🤣但紅果子汁的確加好多分咸甜組合冇得輸😌😌😌2️⃣ 小食拼盤 $46雞翼 蜜糖腸 薯條 粟米我覺得價錢有啲進取 但如果係share 食我又覺得fair 😂😂出色係雞翼同粟米 雞翼係bb辣 小朋友都食到調味幾香口但唔過咸 粟米真係清甜 冇咩雪味唔加牛油都好食腸仔就唔係我鐘意個隻味如果同脆皮蜜糖腸比較佢地個味係好唔同自己鐘意食🧀腸多啲薯條凍咗 薯身係鞋嘅 所以薯蓉仲好食🫠🫠🫠3️⃣ 香烤三文魚柳 $53拼雜菜 薯蓉 檸檬叼草汁自己唔多食三文魚但覺得佢魚油感都幾重算係幾清新個種 個汁就冇咩檸檬味 但都可以一食4️⃣ 蝦串牛油果忌廉汁闊條麵$53 清淡派應該好愛 但我覺得冇咩味🫠🫠🫠5️⃣ 蔬菜餅 $8 for each 呢款都不錯 6️⃣ Apple Juice $13 我❣️ 呢個成份就係🍎同vitamin c 夠哂天然❣️❣️❣️❣️❣️7️⃣ +$8 汽水任飲原本想食埋佢嘅米奶雪糕但太飽 下次再食🫠🫠🫠
1️⃣ 肉丸 15粒 $39
配薯蓉 忌廉汁 紅果子sauce