2019-08-28 679 views
清楚記得這間日本過江龍拉麵店,在銅鑼灣開業時的賓墟場面,為了吃一碗麵而排隊三四小時,很佩服排隊者的耐性。.時至今日,這種情況已不復見了,是因為尖沙咀也有分店嗎?.這天與友人前來尖沙咀分店品嚐,這裡分別區劃為<味集中counter>及<一蘭屋台>,前者是自閉位,後者是類似餐廳區,我們選擇了後者。.餐紙上選擇不多,基本上是自選整碗麵的個人要求,以及自行選擇是否另加配料。在下的選擇是: 湯的濃度-濃,油膩度-普通,香蒜-1/2,蔥-白蔥,叉燒-有,秘製醬汁-1/2倍,麵的硬度-硬,另加半熟鹽煮蛋。.麵端上來時,先喝口湯,湯底濃度不錯,不是濃得很稠密那種,但也喝到少許膠質的感覺。.油膩度比想中的低,香蒜略嫌不足,蔥白份量多點更好,叉燒不是平時吃到較厚身那種,而是薄得有點像肥牛似的,幸好不會太靱,醬汁是面層的七味粉嗎?建議想吃很辣的看官們,把倍數寫大點,否則的話,你會不夠癮,對於小的來說,微辣已足夠了。.麵條是白色直條幼身款,未到訪前其實已知道,這好像是近年來,多數被拉麵店選取的款式,對於在下來說,多些嘗新是好事,只是小的比較喜歡,粉黃微曲較粗的那種拉麵啊。至於另
時至今日,這種情況已不復見了,是因為尖沙咀也有分店嗎?

至於另外追加的半熟鹽煮蛋,是另外上的,帶微冷的溫度,有點吃不慣,建議先把她泡在湯裡來個溫泉浴才吃,就像是平常吃到暖暖的,蛋黃呈半溏心狀態,入口軟嫩滑溜,個人感覺是,她的出現,令整碗麵的分數,立時暴升十倍呢。
Dinner
2019-08-23 570 views
一蘭拉面由日本開到黎香港,銅鑼灣開埋過黎尖沙咀多數食親一蘭都係深宵時份,因為開到甘夜既拉面店真係少之又少尖沙咀既一蘭相比起銅鑼灣最唔同既地方應該就係距唔只係得一格格既坐位,有一張張枱方便你同朋友可以一邊食一邊傾下計基本上黎過一蘭食拉面既都知道距地只有一款湯底,你可以選擇既只有加唔加配料,面既硬度同油膩程度所以基本上碗碗面都係差唔多樣拉面係用上直身既幼面,湯底味道係幾濃,但飲多幾啖会覺後幾口乾叉燒幾普通,講唔上出色蛋既半熟效果做得普通,比較接近全熟但都可以接受加面依部份我最喜愛,食完即刻加洛去,即係食,溫度對於我黎講就岩岩好,唔使再灘凍先食我覺得味道係ok既,不過價錢就比較貴,面既份量比較少如果繁忙時間黎仲要排隊我應該唔会考慮
一蘭拉面由日本開到黎香港,銅鑼灣開埋過黎尖沙咀
多數食親一蘭都係深宵時份,因為開到甘夜既拉面店真係少之又少

方便你同朋友可以一邊食一邊傾下計

所以基本上碗碗面都係差唔多樣

叉燒幾普通,講唔上出色

蛋既半熟效果做得普通,比較接近全熟
但都可以接受

我覺得味道係ok既,不過價錢就比較貴,面既份量比較少
如果繁忙時間黎仲要排隊我應該唔会考慮

2019-08-21 450 views
對拉麵往往有一種解釋唔到既愛,我都唔知自己鍾意食佢麵,定飲佢嘅湯。每次黎到一蘭,都鍾意坐單丁位,可以慢慢享受一下。麵,軟硬適中,會一啖咬落去都會將啲湯既香味散發出黎,而每一啖湯,都好香好濃,刺激到我既胃口大開!每次我都會全部飲晒啲湯,但我唔會好口渴,好明顯,佢哋唔係用味精!
每次黎到一蘭,都鍾意坐單丁位,可以慢慢享受一下。
上個星期打算去尖沙咀新開嘅激安Donki行街,順便過一個日式嘅夜晚,結果就去咗尖沙咀嘅一蘭🇯🇵好景不常,一去到門口就好多人排隊,結果我就同友人填定咗落單紙,再去開放式嘅area度坐🍜可能太近開放式廚房嘅關係,我哋坐咗一陣就發現成個area都係無冷氣嘅,而且拉麵亦都等咗好耐先有。雖然味道同日本並無大分別,但價錢實在太貴,叉燒薄、連紫菜都無塊。好在叫咗替玉,如果唔係一定食唔飽😢當然食得一蘭都係想搵返果種返咗日本嘅感覺,整體都尚算合格啦!味道 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️

一蘭拉麵

味道 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2019-08-13 477 views
一蘭一直都是我的拉麵排行榜的頭幾位,這天帶了非常喜歡吃拉麵的姨甥女來嘗嘗,她最後也表示很滿意,還給了一個讚。拉麵喜歡一蘭可以按照自己的心情選擇口味、油膩度、麵的硬度等。我偏好重口味、偏辣,不喜歡吃葱; 姨甥女要吃清淡的,軟軟的拉麵,一蘭的拉麵都能滿足我們每一人的要求呢。燉煮豚肉燒一口吃下去非常軟腍入味,表面還鋪了紫菜絲。但是對小朋友甚至大人來說味道偏鹹,醬油有點過多。另外還有一小樽辣粉可以隨意添加。

燉煮豚肉燒
Lunch
2019-08-12 321 views
今日睇戲前想食少少野,就嚟咗尖沙咀一蘭,諗住好快咁食個拉麵。我有食過日本嘅一蘭拉麵,亦都係香港食過銅鑼灣分店。尖沙咀分店有別於日本同埋銅鑼灣分店,除咗有自修室位之外,亦都有屋枱嘅位,咁樣同朋友食就會容易啲傾計啦👍🏻👍🏻-🥢一蘭拉麵湯底我揀咗濃郁,而辣到揀咗三倍。首先講一講個湯底,溫度來講我覺得冇日本嘅一蘭拉麵咁熱,有少少失色,但個湯底都算係濃郁嘅。一蘭除咗個湯底好食之外,就係要加埋佢個辣粉。三倍來講對我啱啱好,呢種辣度令我食得好過癮😆😆拉麵我揀咗硬,而佢亦都煮得啱啱好。叉燒又肥有瘦,入口好嫩滑,唔會覺得好乾。但係我就覺得稍為薄咗啲🤔而啲蔥同埋蒜我都覺得係精粹,夾埋一齊食令到味道多咗幾個層次😋😋總括黎講,無日本咁好食,同埋價錢都相對貴而且食完成晚都好口渴😕
我有食過日本嘅一蘭拉麵,亦都係香港食過銅鑼灣分店。
🥢一蘭拉麵
湯底我揀咗濃郁,而辣到揀咗三倍。
拉麵我揀咗硬,而佢亦都煮得啱啱好。

總括黎講,無日本咁好食,同埋價錢都相對貴
而且食完成晚都好口渴😕
2019-08-08 266 views
每日都見到有好多人排其實係日本食過咖喇但番到香港又心思思想食好彩不幸中之大幸 等左半個鐘就有位喇我加左紫菜同加左隻蛋有諗過好無叫埋飯因為好多日本人都咁食但真係好飽 頂到上喉嚨 所以放棄下次我會唔加料 直接嗌個飯 最後倒落度食
每日都見到有好多人排

但真係好飽 頂到上喉嚨 所以放棄
下次我會唔加料 直接嗌個飯 最後倒落度食
2019-07-13
2019-08-02 375 views
同朋友係尖沙咀飲完兩杯酒,朋友建議去食拉麵原來唔只銅鑼灣有,尖沙咀也有🥰一蘭拉麵宵夜2點都有好多人~地方好大好多位置。叫左碗一般硬度拉麵,1/2辣,濃油濃湯我至愛🤗再加隻溫泉,正呀!朋友話識食係食曬面,再飯入湯中,十分邪惡!飲完酒,暖胃一流食飽就返屋企訓教
同朋友係尖沙咀飲完兩杯酒,朋友建議去食拉麵
朋友話識食係食曬面,再飯入湯中,十分邪惡!
飲完酒,暖胃一流
食飽就返屋企訓教
2019-07-29 362 views
今日同朋友收工食一蘭,9點半到都仲好多人排隊。一入場已經比環境驚喜到,装修好特别好靚,似置身舊時既日本咁樣。餐單基本统一款式,湯底濃淡,面軟硬,大小辣都可以跟自己選擇,仲好貼心咁寫左推荐既叫法。對於本來食得重口既我叫左濃湯底,最後好食到湯都飲埋
去完日本都知其實一蘭嘅拉麵唔係話真係好突出 但就係係香港個陣就會久唔久想食! 係港島同九龍都有分店 夠晒方便 同埋我蘭嘅質素相對穩定嘅拉麵鋪我個人覺得佢個辣係幾特別嘅 麵質就平平無奇啦 至於舊肉我就覺得麻麻地有啲難咬同太薄 係個湯底搭救 不過我就鐘意食完個麵之後額外嗌多個飯 雖然唔平成$25個 但加埋落個辣辣地豬骨湯底到又係另一種味道 食完就夠晒飽啦 因為本身就咁唔加替玉(加麵底)嘅話會有啲唔夠飽 食飽飽就可以返歸休息lu
2019-07-24 457 views
今晚晚餐舅舅說試試一蘭拉麵,到門口的裝修和裡面都有一種神秘感,進去之後地上有步入指示,然後裡面有一間間的房間用窗簾擋住,我們坐的是大廳位置。這家店就只有一款麵,然後可以加麵底,加溫泉蛋,黑木耳,紫菜等等少量配菜。至於麵的軟硬度,辣度,是否加蔥,是否加蒜泥,通通都可以選擇,這部分倒不錯。一碗面三片薄薄的叉燒,叉燒很瘦,麵算比較細,熬得濃白色的湯底,可是總結來說這碗麵的味道和口感也沒什麼特別,價錢也不划算。

2019-07-22 287 views
這次在尖沙咀找食物時找到一蘭便毫不猶疑前往享用晚餐這次揀選了口味濃淡:普通口味濃鬱度:普通香蒜:無蔥:蔥白叉燒:要赤紅秘製醬汁:普通麵條軟硬度:普通個人認為吃一蘭重點在於叉燒和醬汁,叉燒肉嫩松化,好吃得要額外再點一份整體上香港一蘭的拉麵與日本吃到的分別不大唯一缺點是店舖的位置位於酒吧附近,夜晚可能有一點危險,最好結伴而行
這次在尖沙咀找食物時找到一蘭便毫不猶疑前往享用晚餐
赤紅秘製醬汁:普通
麵條軟硬度:普通
整體上香港一蘭的拉麵與日本吃到的分別不大
2019-07-20 221 views
雖然已經開咗好耐但係一到繁忙時間呢間鋪頭都實要等位而且一等亦都可能需要30分鐘至兩個鐘不等整體同日本係相似嘅但係座位就唔係一個一個咁間隔而係用咗普通香港餐廳嘅擺位拉麵幾好食而且湯底唔錯可以飲到成碗
拉麵幾好食而且湯底唔錯可以飲到成碗
2019-07-17 317 views
而家為左碗拉面排隊兩個鐘都好正常。尖沙咀嘅呢家壹蘭拉面,大半夜還要排好耐,但我覺得大家都好钟意来呢度食。*地理位置:尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下,港鐵尖沙咀/尖東N4步行大概5分鐘。*餐廳環境:日式風格餐廳,從入口到餐廳裏面,要走壹段路,主要系排隊。*服務態度:除左送餐,基本都系自助,冇其他服務。*註意事項:早點到就不需要排隊甘耐~*菜品味道:湯超極鮮,超級好飲。見過很多把湯都飲嗮嘅...面嘅軟硬自己揀,我中意硬d嘅,好味。加左份叉燒,我超級中意佢地嘅叉燒,超級好味。

*服務態度:除左送餐,基本都系自助,冇其他服務。

*註意事項:早點到就不需要排隊甘耐~

2019-07-11 381 views
喺大阪食過之後,心掛掛,一於喺香港再食過。一如喺其他麵店,飲啖湯先。好多麵店嘅湯,飲嗰下係好好味,但返到屋企就口渴到要飲幾杯水。呢一間,唔止飲幾啖,食完麵之後係再飲到所剩無幾。至於麵質,無論你揀軟啲定硬啲,佢都恰如其分,做到你想要嘅。麵店有一張張枱亦有一格格‘私人位’。雖然同朋友一齊嚟,但我哋都鍾意坐‘私人位’。
喺大阪食過之後,心掛掛,一於喺香港再食過。
至於麵質,無論你揀軟啲定硬啲,佢都恰如其分,做到你想要嘅。