2019-05-14 256 views
日本食一蘭的確好好味,令人每次回港也會掛住,所以每次拉麵癮發作,我也會到香港一蘭食以延緩病況雖然香港一蘭味道完全比全比不上日本,但係無端陳設或食物外表都同日本有90%相似而我每次去都一定會揀一蘭築台,因為用餐時獨自一人,還要面壁實太難受,好像在食飯時也要思過般而一蘭築台就可以與朋友有傾有講,食得歡樂,味道自然更好而尖沙咀店則築台與一人位亦有,滿足了不同人的喜好雖説香港一蘭味道不如日本,但在香港已比一般拉麵店好,麵質爽口,湯底濃厚,所以才能暫止拉麵癮

而一蘭築台就可以與朋友有傾有講,食得歡樂,味道自然更好

而尖沙咀店則築台與一人位亦有,滿足了不同人的喜好

雖説香港一蘭

$100 (Tea)
  • 天然豚骨拉麵
2019-05-11 238 views
呢排成日OT真係好灰,覺得一定要食返啲好味嘅嘢!嗰晚12點幾,難得男朋友咁好等我收工,心血來潮決定食一蘭!🍜✨講到一蘭嘅裝修,我特別喜歡呢個燈籠🏮,覺得好型!😹真係好耐無黎食喇,發現佢地換左塊新嘅banner,有香港嘅元素,都幾特別啊。12點幾雖然唔使等位,但都仲係好多人,主要係遊客啦,邊個地方就唔講大家都知架喇!😺🍜一蘭拉麵+2倍辣🥢一向都覺得食一蘭如果唔食辣粉其實無意思!🥢一如既往嘅濃湯,雖然鹹左啲啲但好味🥢叉燒就普通啦,要食正叉燒一定無一蘭份架喇!-呢到真係勝在開24,間唔中都癮起想食下。如果唔係通宵時分,其實好食嘅拉麵仲有好多選擇。😽

講到一蘭嘅裝修,我特別喜歡呢個燈籠🏮,覺得好型!😹

🍜一蘭拉麵+2倍辣
🥢一向都覺得食一蘭如果唔食辣粉其實無意思!
🥢一如既往嘅濃湯,雖然鹹左啲啲但好味
🥢叉燒就普通啦,要食正叉燒一定無一蘭份架喇!
2019-05-09
$100 (Last Night Supper)
2019-05-06 347 views
每次去到日本,一定至少會食上一餐一蘭拉麵。自從一蘭登陸香港後,我一定會每隔一段時間就會來光顧一次,尤其是在尖沙咀想不到要吃什麼的時候,基本上最後都會選上一蘭。可惜有時等候時間實在太長,試過去到門口,得知要等上一個小時,我也不能不放棄。來到香港後,他仍能保持到在日本的水準,湯底的豚骨味是他的皇牌,麵條仍是幼麵。食客仍能按照個人喜好,因應麵的軟硬度、湯底的濃淡度、辣度、是否需要蔥花和叉燒作出選擇。所有選擇沒有好和不好,如果是第一次食,我建議一試「普通」,即中等口味就好。店內裝修維持了他在日本店的主體風格,配上輕柔的日本純音樂,充滿濃濃的和風。

一蘭拉麵
2019-01-21
一蘭拉麵
  • 拉麵
2019-05-06 176 views
我知一蘭好出名,但係佢開左咁耐,我真係未試過,因為個個都話要排好耐隊,我又唔係特別中意食拉麵,咁我更加唔會特登黎食。不過今次等朋友放工,夜晚十點幾都唔知尖沙咀有咩食,咁佢就提議帶我黎食一蘭拉麵啦✨✨選擇困難症既我,睇到點拉麵張單,真係簡左我好耐,濃啲淡啲麵硬啲軟啲真係搞死我😂😂最後我都係簡曬正常,試試佢既味道先😂😂我覺得個湯底都幾濃,又唔會好油,幾好食!我叫左少辣,都唔會好辣,下次黎食就試下中辣先😆😆尖沙咀咁多餐廳,個人都幾推介呢間拉麵店,拉麵彈牙湯底又正✨✨✨
2019-04-28 345 views
最近真的好愛吃拉麵,之前網路上傳開一個說法,據聞是一蘭員工內部流傳最美味的吃法,勿論真假與否,心癢癢一直好想試,結果還是忍不住又去吃了。這一陣子都是吃別家的拉麵,沒想到轉個圈回來已經加價,盛惠$95一碗還要另加一orz雖然又貴了,飲料依然是必需品,先來杯清爽的啤酒。略等一會,主角也來了。完全依照  口味濃、油膩度超濃、蒜泥1份、蔥有、叉燒有、赤紅秘傳醬汁3倍、麵條超硬  去下單,湯表面滿滿一層油,要趁油還沒凝掉時趕快吃,出乎意料的更對味。湯底濃郁但不會過份,赤紅醬汁味道豐富又不是太辣,至少平常不吃辣的也能接受之餘,反而有種開胃的感覺,甚至有叫碗飯拌著湯吃的衝動。吃得很滿足的一頓,下次絕對會再按這個吃法下單。
生啤酒
雖然又貴了,飲料依然是必需品,先來杯清爽的啤酒。
拉麵
Other Info. : 店內職員玩鬧的聲音有點吵,還是注意一下吧。
一蘭係香港開左咁多年都無機會試,今日就去試試。拉面選項全部填最general既,味道和湯底好味又不太喊,佢係用幼面我個人唔太鍾意幼面,個塊叉燒成塊紙咁不如唔好比,實在太孤寒了。到埋單我排第5差不多等了10分鐘先到我太耐了,比錢你都要等咁耐。未算係好食到特登再黎食,係日本隨便一間都有咁既質數。
2019-04-18
Tea
2019-04-10 369 views
其實我朋友話想食呢間我都好有保留因為灣仔嗰間要孤獨食你根本見唔到隔離嘅人完全唔可以傾計但係後尾去到有啲驚喜嘅可以 坐埋一齊不過真係好多人嗰種催促嘅情況有啲似澳洲牛奶公司咁我外國朋友叫到唯有順手食下老老實實係幾好食但係都係為咗滿足我外國朋友嘅 好奇心你要我番食真係唔會個湯底係夠好食老實講呢間真係服務多好多但係次次食親都好似阻住人做生意感覺上都係唔好況且性價比低湯底好麵條彈牙但係食得唔舒服如果唔係外國有朋友呢要食呢間都唔會有下次
其實我朋友話想食呢間
湯底好麵條彈牙
但係食得唔舒服
如果唔係外國有朋友呢要食呢間都唔會有下次
2019-04-07 263 views
香港咁多間日式拉麵店 始終中意一蘭無論環境定味道 都好似去左日本咁😚麵條一如既往揀左硬麵條 湯底非常濃郁 配埋啲葱真係好香令人忍唔住要飲哂🤣友人仲加多左個麵底添另外配左隻溏心蛋 無得頂呀🥚
香港咁多間日式拉麵店 始終中意一蘭
無論環境定味道 都好似去左日本咁😚

另外配左隻溏心蛋 無得頂呀🥚
2019-03-31
Lunch
2019-04-06 338 views
成日聽人講一蘭,又知道啲人瘋狂排隊,攪到我都想試下佢係咪真係咁好味。叫左碗叉燒拉麵。嘩!我未見過一碗拉麵係乜配料都無,紫菜、荀、粟米等等乜!都!無!所有野都要另外加錢,真係好老屈!仲要一碗麵成舊水,都唔係平!你比碗咁既野我,真係超失望😔😔一夾起塊叉燒,薄到紙咁,仲要得兩塊咋!😧 又細塊到死!有無咁cheap?? 湯底又唔係特別出色,個麵都還可以,都叫軟硬適中,但個麵底好細,我同老公都食唔飽!食完碗麵仲好頸渴,即刻要衝去買野飲!真心以後唔會黎!

2019-03-26 180 views
有時一個人想自閉吓,去食碗拉麵係最好不過😆🍜話晒係香港咁耐,都係第一次食一蘭,今日準時收工係尖沙嘴一個人先去食好西😋尖沙嘴棉登徑有唔少好嘢食,種類繁多,當中有日本嘢、西班牙、茶記等,平時經開呢頭都唔知道地褲有間一蘭,諗都唔諗就入去lu~一入去如果係一個人就會被指示牌指去右邊長凳坐著等,我等無耐就被安排入座。因為肚餓,所以叫左拉麵+精選套餐,無叫嘢飲。前排睇電視節目有講解點解拉麵店唔俾熱水/暖水,依家終於意識到😆大家快啲上網查吓啦!每人嘅空間都唔大😂面前塊簾落左一半,但可見一蘭職員用禮貌嘅服務態度,90度鞠躬+雙手送拉麵過黎,再一度用日文講請慢用🙇🏻‍♀️🙇🏻送完碗拉麵,會再幫手拉上簾🙏🏻好坦白講如果只叫拉麵應該係唔夠我食嘅😂叉燒方面我十分欣賞佢夠瘦🍖;黑木耳放入湯一陣會好啲,可以索湯汁🥣,咬落幾脆口;半熟鹽味蛋帶有少少鹹味,如果係溏心蛋有多啲蛋汁流出黎會更好🥚平時食拉麵都接近$100,但一蘭嘅價格要再升🔝,我最後埋單係$176 (齋叫拉麵唔加套餐就$95碗+10%),都幾貴,但見餐廳仍然吸引著好多遊客同本地人去食,相信係佢地嘅食物水準+禮貌👍🏻原來一蘭係開到凌晨5、6點,等我搵日「好早」

原來一蘭係開到凌晨5、6點,等我搵日「好早」黎試吓食拉麵做早餐先😋
2019-03-25
2019-03-23 160 views
次次想食一蘭都要經得起排隊呢一關,因為一蘭係日本好出名,好多食客會慕名而來。今次人龍不是很長但都排左30分鐘,我地選擇了坐在自修室單人位。點餐時,客人可以係點餐紙上根據自己的口味選擇湯的濃度、油膩度、是否需要香蒜、蔥、叉燒、秘製醬汁及麵的軟硬度。我就選擇左全部都是普通及有叉燒的湯麵,店員會直接把麵從前面的空位送進,送餐完畢會把簾子拉下。 先試湯底,湯的部分很出色,香濃而不油膩,麵的軟硬程度適中,配上湯底及其秘製醬汁,雖有點濃味但令人食到停不了口。叉燒的部分分量不多,但也好食。$100碗有點貴,但是值得的。

$100碗有點貴,但是值得的。
2019-03-23 146 views
一碗麵真係唔夠食,同老公晚餐撐臺腳,他未食過一蘭來左尖沙咀呢間!行樓梯落去後,好似行迷宮咁向右手邊行過去,見點長長隊伍,分大堂位同房位,我地選房,有feelD一人一個位,有專人行過來用日語服務,好似置身日本咁好專業哦!麵可以自由選擇配菜,湯底,味道等等。我自己都好中意食拉麵,一蘭係食完都想再食
一碗麵真係唔夠食,同老公晚餐撐臺腳,他未食過一蘭
一人一個位,有專人行過來用日語服務,好似置身日本咁
2019-03-22
2019-03-21 100 views
次次都排長龍好彩今日排5分鐘就可以入到去😆其實已經食過好多次不過一樣咁好味,同日本食嘅一模一樣👍最鍾意個湯底夠濃郁,糖心蛋係一定必點的,最讚都係服務好好,我鍾意坐一格格可以安心咁食飯🙆‍♀️
同日本食嘅一模一樣👍最鍾意個湯底夠濃郁,
  • 半熟鹽煮蛋
2019-03-20 133 views
每次細佬回港必定要食的便是一蘭,而我們去開的就是尖沙咀這間,因為地方較大也比較方便。預了排長龍的時間居然沒有人龍出現,很是驚喜。有分屋台和味集中counter,屋台很有日本拉麵店的感覺。味集中counter需要稍作等候,大約10分鐘。終於有位啦!很簡約乾淨,有水龍頭可以自己盛凍水飲。即刻落單先!燉煮豚肉燒這個之前來食並沒有,相信是新菜式。選用豬腰脊肉,經過慢火燉煮,醬汁滲透每塊肉片,推薦大家一試。天然豚骨湯拉麵拉麵口感一絕,是個人喜好的幼麵。豚骨湯底濃郁,好味到我每次也會飲光。另外,可以食辣的朋友真心建議根據自己既喜好加赤紅秘製醬汁,不是平時食到的辣,是唐幸子加胡椒,跟拉麵絕配。又吃光光啦,一滴不剩呢!總結因為實在是每次食過都返尋味,難得不用等位超過半小時就覺得很幸運!店員服務態度很好,還見到幾個店員是日本名字呢。

預了排長龍的時間居然沒有人龍出現,很是驚喜。

有分屋台和味集中counter,屋台很有日本拉麵店的感覺。

味集中counter需要稍作等候,大約10分鐘。

終於有位啦!很簡約乾淨,有水龍頭可以自己盛凍水飲。

即刻落單先!

燉煮豚肉燒

天然豚骨湯拉麵

又吃光光啦,一滴不剩呢!

總結

• 天然豚骨拉麵
  • 燉煮豚肉燒
2019-03-14 200 views
今次來到位於尖沙咀分店的一蘭拉麵 ,長長的樓梯空無一人 ,入到店內不用排隊 便直接可進入。裏面像 大排檔一樣的 坐位 。一蘭拉麵 跟我在北海道旭川市當地的拉麵很相似,都是用豚骨作為基底 ,並為了因應當地極寒的北海道氣候還特別讓些微油脂浮在拉麵上以免湯頭快速冷卻, 道理就跟我們的雲南米線一樣 ,所以一蘭拉麵會給予人一種比油膩的感覺,所以我建議女士們應 在落單紙 於油膩度的項目 挑選少量甚至乎沒有。一蘭拉麵是少數能夠 維持日本總店的品質味道 的過江龍食肆, 我喜歡濃郁的湯底的豬骨味道,令我不由自主地幾乎把整碗湯底都喝下,面條比較幼細 ,煙韌 ,入口容易 ,能掛更多的湯 。叉燒雖然薄但有口感 用來送麵一流!但因為湯頭較咸,吃完後會非常口乾,要飲很多的水去沖淡,所以還是建議不要常吃。

後加拉麵