我這位食肉獸最鍾意食羊腩煲鍾意佢夠晒騷夠晒林夠晒入味 #羊肉迷🐑的我今次就去咗呢間羊腩專門店位於銅鑼灣的 #羔羊義羊腩火鍋專門店當中除咗有 #招牌羊腩火鍋 之外仲有 #藥膳雞煲 選擇火鍋仲可以追加不同的配料我哋兩人即刻叫咗兩人份量的 #羊腩火鍋 慢慢嘆呢度嘅環境簡約而舒服店員安排我哋兩人坐四人枱一入去已經聞到好濃郁嘅羊腩味道我哋一口氣叫咗不同款式的食物有海鮮、有炸物、有小食仲有我最鍾意嘅椰青飲七寶札幌啤酒仲買一送一好抵食呀!⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨「 #羊腩火鍋🍲 」😋👍🏻驟眼睇見到火鍋入面有滿滿的羊腩件仲有好多火鍋配料包括支竹、馬蹄等羊腩件有不同的部位我最鍾意食羊腩骨位食落去肉質有點黐口而且半肥瘦嘅口感簡直一流🤩⬇️火鍋配料🔴「 #Prime美國牛小排(150g)」長長的牛肉肥瘦分明平均灼一灼就食得牛味濃郁而且好軟口感覺口福滿瀉☺🤗🟠「 #虎蝦」有我手板咁大隻嘅虎蝦好大隻好有肉地蝦殼一搣即甩咬落去好爽口彈牙🟡「 #帆立貝」同樣地新鮮美味🟢「 #特色雙拼餃 」🥟雙拼餃包括有 #豚肉甘藍圓白菜餃以及 #豚肉粟米鮮菜餃每一隻餃都好大隻內餡非常足料 皮薄餡靚豚肉
我這位食肉獸最鍾意食羊腩煲

呢度嘅環境簡約而舒服
店員安排我哋兩人坐四人枱
一入去已經聞到好濃郁嘅羊腩味道

我哋一口氣叫咗不同款式的食物
有海鮮、有炸物、有小食
仲有我最鍾意嘅椰青飲
七寶札幌啤酒仲買一送一
好抵食呀!
⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

「 #羊腩火鍋🍲 」😋👍🏻
驟眼睇見到火鍋入面有滿滿的羊腩件
仲有好多火鍋配料包括支竹、馬蹄等
羊腩件有不同的部位
我最鍾意食羊腩骨位
食落去肉質有點黐口
而且半肥瘦嘅口感簡直一流🤩

⬇️火鍋配料
🔴「 #Prime美國牛小排(150g)」
長長的牛肉肥瘦分明平均

以及 #豚肉粟米鮮菜餃
每一隻餃都好大隻
內餡非常足料 皮薄餡靚
豚肉味道新鮮美味

🔵「 #即炸香口午餐肉」
午餐肉是我次食火鍋必點的
食落去外皮好香脆
整體口感好有咬口

⬇送酒/特色小吃
🟤「 #即炸糖醋響鈴」
一份有六件大大件響鈴
真係即叫即炸炸成金黃色
食落去口感香脆無比
我就鍾意浸一陣湯底先食
口感層次更分明

⬇️飲品
🟣 「 #椰青」
這一個大大的椰青
望入去入面嘅椰青肉厚厚
估唔到就連椰青都咁新鮮鮮甜
一口氣好快就飲晒

🔈真係好難得搵到咁有質素嘅羊腩火鍋
現在專門食羊腩真的買少見少了
這一間絕對適合 #羊迷 去
真正食到羊腩嘅原汁原味
而且其他火鍋配料、食物質素高質美味
真係值回票價!
❀ 我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店 #銅鑼灣 ❀❗️超濃郁羊腩煲 x 極高質抵食火鍋配料❗️——————————————————說起來慚愧,雖然自己好鍾意食羊,但係屋企好少整羊腩煲,亦冇乜特登出街食過。印象中前幾個月先係第一次嘗試外賣羊腩煲,可惜當時中咗伏。。。🥲最近居然比我見到呢間以羊腩火鍋做賣點嘅專門店,有得食羊腩煲得來仲可以打邊爐,一舉兩得!即刻去試吓,果然高質!雖然唔係任食,但係分量十足,價錢亦唔貴,當日最終飽到痴咗線😂😂😂。我同朋友都非常滿意,強烈推薦!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 羊腩火鍋 二人分量 $268 (4.5/5)首先會上羊腩煲,燜到非常腍,口感滿分💯!個汁本身有少少恰到好處嘅藥材味,配上少許羊羶味,好好食!另外仲有少少馬蹄、冬菇、枝竹咁,亦可交錢追加。不過我哋就冇,就咁用咗免費嘅雞湯打邊爐,覺得都夠晒好味😋因為本身羊腩煲嘅味道都好濃郁,配上雞湯,即使稀咗少少都好夠味。唔需要食晒羊腩煲先開始火鍋,自己覺得OK就可以隨時開始😆火鍋配料唔算話特別多,但勝在樣樣都又平又大份又好味,食到超級飽!以下係當日試過嘅菜式,加咗💖嘅記住一定要試!.☞ 牛肉♥ Prime美國牛小排 $130/150
❀ 我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店 #銅鑼灣 ❀
❗️超濃郁羊腩煲 x 極高質抵食火鍋配料❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 羊腩火鍋 二人分量 $268 (4.5/5)
首先會上羊腩煲,燜到非常腍,口感滿分💯!
個汁本身有少少恰到好處嘅藥材味,配上少許羊羶味,好好食!
二人份羊腩煲
二人分羊腩煲

☞ 牛肉
♥ Prime美國牛小排 $130/150g 💖
♥ 封門柳 $100/150g 💖
♥ 原條牛舌心 $128 💖
♥ 牛柏葉$38
超級抵食,份份都有手臂咁長,完全冇諗過百幾蚊係有咁多🤯!仲要質素好好,唔係普通垃圾肥牛。特別係個牛舌心切到非常之薄,恰幾秒就熟晒,而且幾乎入口即溶🤩。
原條牛舌心

☞ 海鮮
帆立貝$88/4
廣島蠔$68/4
鱔片 $98 💖
帆立貝、廣島蠔都大大粒,質素夠高!鱔
片亦超級肥美!所有海鮮質素都好好!
帆立貝
廣島蠔
鱔片

☞ 豬肉
西班牙黑毛豬腩片 $48/150g
同樣係超級抵食,極平又多,不過豬肉片味道都預咗相對正常啲。
☞ 送酒小食
即炸糖醋響鈴 $38💖

即炸日本番薯條 $38
即炸日本番薯條

第一次試糖醋響鈴🤩🤯好特別!
預先炸到香脆,比一般響鈴更加大。
配上佢哋特製嘅甜酸醬汁,超邪惡但係好好味嘅小食!另外番薯條都好香,而且番薯本身都好香甜。
☞ 自家特製小食
鹹蛋黃墨魚餅$68💖
桂花蜜糖鮮番茄 $32💖
唔講得笑😆呢兩個小食都超級好味😋墨魚餅內裏有啲粒粒墨魚,夠晒彈牙。配上惹味鹹蛋黃醬,濃度恰到好處,超正,10分推介!
另外個鮮蕃茄雖然貌似普通🍅但係個桂花蜜糖調得好好,酸酸甜甜,超開胃又美味!
☞ 我哋個汁好襯雞內臟系列
二人雞雜盛$68💖
最後仲有雞內臟選擇🤩揀咗呢個雞雜盛,可以一次過試晒雞干、雞心、雞腎、雞頸肉!雞心真係超級好食,有少少彈牙咁,最後仲特登嗌多個雞心😋。
另外仲有其他雜錦火鍋配料、蔬菜、飯麵、甜品等等,不過太飽就冇食到。
——————————————————
✨整體味道: 4.5/5
✨環境裝修: 3.5/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 4.3/5
✨再訪興趣: 4.2/5
💞整體來講
覺得呢一間嘅羊腩煲火鍋真係超級好食😆😆雖然餐廳賣相唔算特別花巧高級,個火鍋亦係用普通Gas爐,但係味道出色,而且又抵食,極度推介大家嚟試吓!係一間值得再三到訪,推薦俾朋友嘅火鍋店💖!

二人份羊腩煲
二人分羊腩煲
原條牛舌心
帆立貝
廣島蠔
鱔片
即炸日本番薯條
2021-03-30 175 views
我係好鐘意食羊腩煲🤤不過個人比較懶唔會自己煮😂所以會周圍發掘啲好味既羊腩煲食🐏今次就去左先食🍱我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店唔洗淨係冬天❄️先有得食個羊腩煲真係勁好食😋個湯底夠晒濃啲羊肉炆到入晒味一啲都唔羶😍而且份量都好足夠 有齊冬菇、枝竹、馬蹄🤤唔夠當然可以額外加錢追加啦不過咁都未滿足到我😂咁正既湯底係唔可以浪費食完羊腩煲之後加湯打邊爐🍲值得一提係依度唔會額外收醬汁錢同埋免費加雞湯打邊爐👍🏻不過小女子食量唔係太大😂淨係叫左碟雞、芝士丸 同2隻虎蝦食虎蝦好食🦐大大隻試唔到啲牛同豬😖唯有下次約多幾個人再去食😜
我係好鐘意食羊腩煲🤤

個湯底夠晒濃
啲羊肉炆到入晒味
一啲都唔羶😍
而且份量都好足夠
有齊冬菇、枝竹、馬蹄🤤
唔夠當然可以額外加錢追加啦

虎蝦好食🦐大大隻
試唔到啲牛同豬😖
唯有下次約多幾個人再去食😜

2021-03-24 141 views
📍我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店 (銅鑼灣)天氣轉涼 想暖暖身子 一於去打邊爐啦 朋友介紹左我去食羊腩煲 估唔到食材新鮮 羊肉幾腍 容易嚼爛 加上大部份牛肉都好食 朋友無介紹錯呀🥢羊腩煲$268份量十足嘅羊腩,舊舊都係啖啖肉,脂肪比例好平均,羊腩配上腐乳一齊食好惹味,而且好容易嚼爛。湯汁加埋配菜、馬蹄、枝竹、冬菇一齊滾 食物索曬湯汁好正呀!,當食完大部份羊腩,侍應加入湯汁就開始打邊爐啦🥢美國牛小排(推介)>牛舌(推介)>封門柳美國牛小排:牛肉有油脂雪花分布,好鬼吸引,輕輕涮幾秒就食得,食落肉質軟滑有種溶化感覺,食完一塊又一塊停不到!必食之選!牛舌:一片片新鮮嘅牛舌心,擺放得整整齊齊,而且切得非常薄,輕輕涮下就食得,肉質非常爽滑,真心推介!封門柳:牛肉肉質少少韌,要有嚼口,但食落唔會癡牙,而且比較有香濃牛肉味,不妨一試🥢海鮮配料點左虎蝦、帆立貝、廣島蠔、雪場蟹柳及水魷魚等。當中廣島蠔大大隻,蠔肉肥厚,食落鮮味多汁,值得推薦!🥢飲品方面我點了一杯生啤及青檸菠蘿梳打,青檸菠蘿梳打味道新鮮香甜,飲落透心涼,十分解渴,食完羊腩煲可解解膩架!
📍我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店 (銅鑼灣)

🥢羊腩煲$268

🥢美國牛小排(推介)>牛舌(推介)>封門柳

🥢海鮮配料

🥢飲品方面
2021-03-24 432 views
平時羊腩煲大多數都在大排檔食,今次來到這間專食羊腩煲加火鍋的餐廳,每枱都在吃羊腩煲,真的吃的開心!這裡除了羊腩煲吸引,連火鍋配料都很大盤很吸睛!餐廳座位不算很多,由於是羊腩煲,所以每枱枱上都放有gas爐!羊腩火鍋(二人份) ,羊腩煲味道都幾濃,羊腩份量剛剛好夠二人份,羊腩肉同皮既比例平均,食落口感豐富!羊腩煲內仲有馬蹄、冬菇、枝竹,吸收左醬汁的味道特別美味!封門柳(150g),封門柳油脂分佈平均,牛肉味濃,肉質都幾鬆軟,這份細份份量都不少!原條牛舌芯,沒有想過牛舌芯是一大盤上,非常壯觀,可以幾個人一齊食!牛舌厚薄適中,味道濃郁!即炸糖醋響鈴 ,響鈴好鬆脆,配上酸甜汁一齊食,惹味又開胃!用作打邊爐,吸收了湯的味道,更美味!肥鵝腸,原來鵝腸加入羊腩煲食味道也唔錯,爽口彈牙,跟羊腩汁幾夾!生菜,食羊腩煲點可以沒有生菜,生菜吸了羊腩煲的味道,非常美味!虎蝦,第一次用羊腩煲整蝦食,味道也不錯!虎蝦味道鮮甜,口感爽彈!青檸梳打、杯邊鹽檸檬梳打,青檸酸酸甜甜而且很清新,能夠清去羊腩煲濃郁的味道!杯邊鹽檸檬梳打比較有日本的感覺,咸咸酸酸十分特別!
這裡除了羊腩煲吸引,連火鍋配料都很大盤很吸睛!

2021-03-19
Type of Meal
Dinner
【 #邊爐控必試 】誰說只可冬天先可以食羊腩煲,只要好食一年四季由朝都晚皆可食。是日點餐: 韭菜鴨血:除左羊腩煲同火鍋,自家特色小食都做得好鬼好食,趁主菜未到又有點餓,點左韭菜鴨血,韭菜盡吸湯汁味美,鴨血軟滑。羊腩火鍋 (二人份):自問對羊腩嘅熱情只屬一般,但試完 我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店改觀了,羊腩湯底味道濃郁,一點都食唔到羊騷味,啖啖都係羊肉精華,二人份都相當足料,份量夠唔止吃個夠真的吃個飽特,羊腩煲只是頭盆,火鍋才是重點記得留肚喔,食完仲可無限 refill 加雞湯打邊爐~Prime 美國牛小排 (150g) :好重油花,入口軟滑即溶,好有牛味,好耐都冇食過咁好食嘅靚牛牛啦~雙門拼 (牛舌+封門柳): 人少少食呢個拼說岩曬,一次過滿足兩個食牛嘅願望。牛舌軟滑爽口,封門柳冇Prime 美國牛小排 咁重油花,但都相當好食,完全滿足曬食牛嘅慾望。原條牛舌芯 :鐘意食牛舌嘅朋友必叫 !!!份量比我想像中大,真的好抵食,每片都好均勻,厚薄剛好,淥一淥一轉色就食,好食到停唔到口。虎蝦 (2隻): 大大隻虎蝦,鮮味彈牙,無得輸~廣島蠔(4隻):粒粒都混圓飽滿,鮮味無窮。萵筍:盡吸湯汁爽口清
【 #邊爐控必試 】

誰說只可冬天先可以食羊腩煲,

只要好食一年四季由朝都晚皆可食。

是日點餐:

韭菜鴨血:

除左羊腩煲同火鍋,自家特色小食都做得好鬼好食,

羊腩火鍋 (二人份):

羊腩湯底味道濃郁,一點都食唔到羊騷味,

啖啖都係羊肉精華,二人份都相當足料,

份量夠唔止吃個夠真的吃個飽特,

羊腩煲只是頭盆,火鍋才是重點記得留肚喔,

食完仲可無限 refill 加雞湯打邊爐~

Prime 美國牛小排 (150g) :

雙門拼 (牛舌+封門柳):

人少少食呢個拼說岩曬,一次過滿足兩個食牛嘅願望。

完全滿足曬食牛嘅慾望。

原條牛舌芯 :

鐘意食牛舌嘅朋友必叫 !!!

份量比我想像中大,真的好抵食,每片都好均勻,

厚薄剛好,淥一淥一轉色就食,好食到停唔到口。

虎蝦 (2隻):

大大隻虎蝦,鮮味彈牙,無得輸~

廣島蠔(4隻):

粒粒都混圓飽滿,鮮味無窮。

萵筍:盡吸湯汁爽口清新 ~

下次要約多幾個邊爐友黎encore,試多幾款先!!

🍱餐廳:我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店

• 原條牛舌芯
  • 虎蝦
  • 廣島蠔
2021-03-16 34 views
睇得多會變弱智架你知唔知☺️.但我仲係好掛住d羊🥺有見及此,我決定捉緊冬天既尾巴試下依間新開既羊腩煲專門店🥘!羊腩火鍋(二人份量)($268)裡面算幾足料,冬菇馬蹄枝竹撈極都仲有,但d羊既質素感覺唔算好高同炆得唔夠耐+入味😴有時都真係要咬多陣先吞到落肚😂明明湯底都唔算差,但用料既上乘程度拖低左整體既用餐體驗呢😗.反而散嗌既配料同送酒小食就出色多了。當中尤以即炸糖醋響鈴($38),Prime美國牛小柳[150g]($130)同封門柳[150g]($100)最為津津樂道。響鈴搬上枱嗰陣熱辣辣而且富層次感,同時奉上嘅糖醋汁可以話係原本平平無奇嘅食材上變出新意,配合點滿腩汁既響鈴的確係值得一讚。至於兩碟牛都唔係一般質素既牛肉來,前者油花充裕,後者結實肉味重。另外七寶札幌啤酒($48)買一送一都係賣點來,試問打邊爐又點可以冇酒呢因為?????.呀!食完一個煲可以滿足唒我對羊同牛既渴求我可死番去過春天了😉
睇得多會變弱智架你知唔知☺️
羊腩火鍋(二人份量)

七寶札幌啤酒

2021-02-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
七寶札幌啤酒
  • Prime美國牛小柳
  • 封門柳
香港嘅羊肉,好似有休魚期咁,唔係四季都有得食,但其實羊就唔一定冬天先食得嘅,休羊期呢件事,都只係習俗黎嘅啫!-🥘羊腩火鍋 ($268 二人份)1️⃣羊腩肥瘦均勻,燜得非常軟腍唔韌,最緊要份量足料,大大煲。2️⃣湯汁濃郁,係經典羊腩煲嘅南乳香,最正枝竹索哂啲汁,馬蹄冬菇都足料入味。👍🏻8.5/10🥓Prime美國牛小排 ($130 150g | $260 330g)🥩封門柳 ($100 150g | $200 330g)牛小排脂肪分佈較多,入口即刻滲出牛油香,封門柳就較瘦,牛味濃郁,兩樣肉類溶雪都做得唔錯,大大片啖啖肉!🍖西班牙黑毛豬腩片 ($48 150g)呢個必叫!肥騰騰夠邪惡,肉味香濃,而且大份抵食。🥘鱔片 ($98)田中打邊爐最鍾意叫就係鱔片,而鱔魚嘅脂香同羊腩煲嘅香味出奇地夾。🦐虎蝦($58 2隻)、廣島蠔($68 4隻)、帆立貝($88)呢到嘅海鮮全部都大件得誇張,虎蝦彈牙實肉,廣島蠔飽滿鮮甜,帆立貝大大粒,都值得一叫。
🥘羊腩火鍋 ($268 二人份)
👍🏻8.5/10

🥩封門柳 ($100 150g | $200 330g)

🍖西班牙黑毛豬腩片 ($48 150g)
呢個必叫!肥騰騰夠邪惡,肉味香濃,而且大份抵食。

🥘鱔片 ($98)

2021-03-15 18 views
食完雞煲打邊爐就聽得多,食完羊腩煲再打邊爐又點呢?😁銅鑼灣登龍街又一間火鍋店進駐,主打招牌羊腩煲同麻辣雞煲,嘆完仲可以加雞湯打邊爐,邊爐友又多個選擇啦!招牌羊腩火鍋 (二人份量) $268一開始就先食個招牌羊腩鍋,即使只係兩人份量亦有好多料,羊腩份量勁多,而且入口即化咁☺配料三寶冬菇、馬蹄同枝竹索汁一流!Prime牛小排 (150g) $130油花均勻分佈係牛肉片上,入口柔軟帶咬勁封門柳 (150) $100封門柳口感嫩滑,牛味濃郁突出👍廣島蠔 (4隻) $68佢地啲廣島蠔Size幾大隻,就算煮完都唔縮到好細粒🤭🤭而且蠔味濃郁虎蝦(兩隻) $58推介大家必點虎蝦🤣勁大隻,肉質又彈牙即炸糖醋響鈴 $38店家建議即食最好😝響鈴入口超鬆化,多層次得黎每層都好薄脆~浸落湯底度索哂啲湯汁又另一種食法🤭鹹蛋黃墨魚餅 $68香煎墨魚餅超厚身,口感彈牙而且會食到粒粒粟米同墨魚粒,上面灑滿甘香既咸蛋黃醬,超邪惡!新鮮椰青 $38食邊爐咁邪惡當然要飲啲冰涼飲品爽一爽!呢度有坊間火鍋店比較少見既新鮮椰青,清甜又解渴好正😆

招牌羊腩火鍋 (二人份量) $268

Prime牛小排 (150g) $130
油花均勻分佈係牛肉片上,入口柔軟帶咬勁

封門柳 (150) $100
封門柳口感嫩滑,牛味濃郁突出👍

廣島蠔 (4隻) $68

虎蝦(兩隻) $58
推介大家必點虎蝦🤣勁大隻,肉質又彈牙

即炸糖醋響鈴 $38

鹹蛋黃墨魚餅 $68

新鮮椰青 $38

2021-03-14 14 views
呢間我是羔羊應該係小編2021年暫時食到最正嘅餐廳,已經加入呢間入小編飯堂之一,如果你都鍾意食羊腩煲真係信小編一次試試佢,保證你食到拍檯叫絕不是經講講。-羊腩煲(2人份)9⃣ 💰268小編雖然鍾意羊腩但同時驚陣騒味,但佢哋啲羊腩係完全無呢個問題,燜得相當入味肉又鬆軟。簡單啲嚟講放落口梅一梅,骨肉就已經分離。羊腩煲仲有馬蹄、冬菇、腐竹,令到成煲風味推到頂點!-封門柳330g 🔟 💰200一大板封門柳牛肉味濃郁到咧,肉質好有彈牙,口感一流!啱晒小編呢啲牛魔王-原條牛舌芯 🔟 💰128又係一大板真係嚇死人厚薄啱啱好,好有咬口仲要配合埋好味道爆燈嘅羊腩汁點頂阿!-即炸糖醋響鈴 8⃣ 💰38出面好多打邊爐餐廳響鈴都係for你放落鍋幾秒就可以食,但佢哋呢個係即刻就已經可以食,感覺相當新鮮配合埋特調糖醋好正。-鹹蛋黃墨魚餅 🔟 💰68小編本身因賣相而覺得一般般,點知一啖落去小編真係想嗌出嚟,好正!鹹蛋黃鹹香配上墨魚餅鮮甜真係嗌救命,小編成底鯨吞咗落去當下。
羊腩煲(2人份)9⃣ 💰268

封門柳330g 🔟 💰200

原條牛舌芯 🔟 💰128

即炸糖醋響鈴 8⃣ 💰38

鹹蛋黃墨魚餅 🔟 💰68
2021-03-13 20 views
• 羊腩煲🐏•💵 Price:$268 (for 2ppl)-好耐無食過滿意既羊腩煲喇🥰個湯底夠濃,羊肉大大舊但又好嫩口鬆化,完全無渣又唔羶,另外啲配料好似腐竹、冬菇同馬蹄都好入味,真心唔錯👍🏻雖然二人鍋係較細份,不過有時唔想成餐都食羊架嘛!呢個份量就岩岩好,食完羊再加啲雞湯打邊爐,正😍除左佢個羊腩煲值得推介之外,有三款牛都好高質,包括有prime美國牛小排($130)、封門柳($100)同牛舌芯($128),牛小排油花十足,牛舌雖然切得好薄不過反而更易熟,口感亦好爽脆惹味,至於封門柳更加係牛味濃郁,鐘意肉味濃既不能錯過🥰
• 羊腩煲🐏•
💵 Price:$268 (for 2ppl)
好耐無食過滿意既羊腩煲喇🥰
個湯底夠濃,
羊肉大大舊但又好嫩口鬆化,
完全無渣又唔羶,
另外啲配料好似腐竹、冬菇同馬蹄都好入味,
真心唔錯👍🏻
雖然二人鍋係較細份,
不過有時唔想成餐都食羊架嘛!
呢個份量就岩岩好,
食完羊再加啲雞湯打邊爐,正😍

除左佢個羊腩煲值得推介之外,
有三款牛都好高質,
牛小排油花十足,
牛舌雖然切得好薄不過反而更易熟,
口感亦好爽脆惹味,
至於封門柳更加係牛味濃郁,
鐘意肉味濃既不能錯過🥰

• 羊腩火鍋
come on bro!將你既憤怒燃燒起黎,盡情發洩係個火鍋裡面,唔好再十下十下,仲比人食住上?係「我 是 羔 羊」即刻拎起對筷子,將你面前碟羊肉好好咁夾住,唔好理佢既生與死,烚到佢變哂色,係一秒之間擺入口,做個真的漢子,我是真男人!👇📌招 牌 羊 腩 火 鍋 - ▪ 羊 腩 火 鍋 - $268/二人份▪ 追 加 配 料 三 寶 - $78▫ 有時唔一定太執著不時不食,好似羊腩煲唔一定要留返冬天先食得既,只要整得好食,一樣有睇頭。今次呢間羊腩火鍋就夠哂出名啦,先講湯底,就咁聞落都夠哂入味;加上質感濃稠,啖啖滋味;而羊肉食落軟腍得黎又無乜羶味,而且份量十足,有馬蹄、冬菇、枝竹、當然唔夠食仲可以加錢追加啦。另一樣要讚既係佢地唔會額外收取醬汁錢、前菜同埋食完羊腩汁後可以免費任加雞湯比你打邊爐,相當識做!📌牛 類 -▪ Prime · 美國牛小排 - $260/(330g)▫ 打邊爐點可能無牛呀,整返個牛小排過下癮先,肉質上面油花十足,輕輕灼大概幾秒鐘,即刻食口感就最到位;食落淡淡濃郁既牛肉味,而肉質爽彈無比,絕對係高質之選。▪ 原 條 牛 舌 芯 - $128▫ 另一款牛魔王必點既就係牛舌

將你面前碟羊肉好好咁夾住,唔好理佢既生與死,烚到佢變哂色,

係一秒之間擺入口,做個真的漢子,我是真男人!👇

📌招 牌 羊 腩 火 鍋 -
羊 腩 火 鍋 - $268/二人份

追 加 配 料 三 寶 - $78

羊 腩 火 鍋

又無乜羶味,而且份量十足,有馬蹄冬菇枝竹、當然唔夠食
追 加 配 料 三 寶

仲可以加錢追加啦。另一樣要讚既係佢地唔會額外收取醬汁錢
羊 腩 火 鍋

前菜同埋食完羊腩汁後可以免費任加雞湯比你打邊爐,相當識做!

📌牛 類 -
Prime · 美國牛小排 - $260/(330g)
Prime · 美國牛小排

▫ 打邊爐點可能無牛呀,整返個牛小排過下癮先,
Prime · 美國牛小排

肉質上面油花十足,輕輕灼大概幾秒鐘,即刻食口感就最到位;
Prime · 美國牛小排

食落淡淡濃郁既牛肉味,而肉質爽彈無比,絕對係高質之選。

原 條 牛 舌 芯 - $128
原 條 牛 舌 芯

▫ 另一款牛魔王必點既就係牛舌芯,師傅將每一塊都切得好均勻,
因為質感唔會太厚身,所以更加易熟。而食落油香味夠哂突出,
原 條 牛 舌 芯

口感爽彈;而且份量比足,呢個價錢絕對抵食!

📌送 酒 小 吃 -
即 炸 糖 醋 響 鈴 - $38
即 炸 糖 醋 響 鈴

▫ 想送下酒又得姐,佢地既響鈴即叫即炸,可以即食又可以浸一浸湯,
多重口感。當然加左糖醋,就咁食都好夠味,睇你喜好啦!
2021-03-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-03-03 20 views
抓住冬天尾巴系列之驚喜羊腩煲邊爐店✨ 呢度既有得食羊腩煲,又可以食完加雞湯變打邊爐,而且兩邊都好有睇頭,唔會話兩頭唔到岸,直情煲兩頭到哂岸添!先講羊腩煲嗰邊,炆到超腍超入味,肥膏直情入口即溶,不過我自己重口味就會想佢再羶啲,但朋友就相反鐘意佢唔會羶,另外仲有枝竹冬菇馬蹄竹筍等配料,一路煲一路索哂啲羊汁真心正,仲有跟埋我至愛嘅腐乳醬添✨至於邊爐方面,作為銅鑼灣港島旺區就算係樓上舖都依然覺得比出面平,美國Prime級牛小排,嗰個木盆成隻手臂咁長上枱已經嘩咗聲,咁都係賣二百六,另外同樣係用巨型木盆裝嘅封門柳拼牛脷就兩舊水都唔洗,封門柳同牛小排兩者相比有如兩個極端,封門柳就係食個牛香同咬口感,牛小排就食個油脂香,至愛牛脷超薄切,淥十秒左右已經食得,其嫩口感完全係我杯茶✨另外仲有啲即食小食都意外地唔錯,例如糖心皮蛋加咗酸甜子薑碎有夠討好;火鍋配件芝心獅子狗就每粒獅子狗個窿塞啲芝士入去,望落流流地,但食落反而比吉邊個芝心竹輪有過之而無不及😮 其實仲有唔少配料選擇,只係錯估牛肉份量冇諗過咁大盆,唔係都會想試多幾款😂 話說雖然呢度係樓上舖裝修一啲都唔IGable,係勝在夠乾淨空氣亦夠流通,食咗成兩粒鐘都冇出過汗又唔覺焗,個人覺得打邊爐食得舒服真係好緊要,而且呢度走實而不華路線,全部真材實料實在好有驚喜呢✨
2021-03-01 238 views
晚市終於解禁,約埋朋友久違地拾下拾去到“我是羔羊”無理由唔試佢最signature羊腩煲佢個羊腩勁軟腍,仲有得追加多d 馬碲、竹枝同冬菇個響鈴必試,係新鮮即炸起,浸係湯幾秘索完湯都唔會腍哂。個炸魚皮同樣勁香脆牛肉每碟都係勁大碟足料,選左Prime 美國牛小排同封門柳碟牛小排有好靚嘅雪花紋理,涮幾秒食得。帶牛肉味香,肉質軟嫩, 高質而封門柳雖然無咁嫩,但佢嘅牛肉味就更香濃。另外叫左原條牛舌芯,雖然薄切但個口感都幾爽彈. 而且無咁多油脂食落無咁油膩鱔片涮熟後皮彈牙,肉嫩都可以。不過相比下緊係羊腩牛肉更高質大蝦新鮮大隻,蝦肉結實另外蠔 凡立貝 同鮮魷就普通桂花蜜糖蕃茄好解膩,蕃茄juicy 帶桂花蜜糖香甜兩款拼餃反而無咩特別我叫左椰青好清甜,朋友叫左杯咸檸七都好好飲芋泥湯圓係透明晶瑩湯圓皮,中間係紫薯蓉。加左個薑汁湯,食落唔會太甜都唔錯整體野食好高水準,而材料靚足料又唔會太貴,岩哂朋友幾個gathering
晚市終於解禁,約埋朋友久違地拾下拾

去到“我是羔羊”無理由唔試佢最signature羊腩煲

佢個羊腩勁軟腍,仲有得追加多d 馬碲、竹枝同冬菇

牛肉每碟都係勁大碟足料,選左Prime 美國牛小排同封門柳

而封門柳雖然無咁嫩,但佢嘅牛肉味就更香濃。

鱔片涮熟後皮彈牙,肉嫩都可以。不過相比下緊係羊腩牛肉更高質

大蝦新鮮大隻,蝦肉結實
另外蠔 凡立貝 同鮮魷就普通

桂花蜜糖蕃茄好解膩,蕃茄juicy 帶桂花蜜糖香甜

兩款拼餃反而無咩特別

我叫左椰青好清甜,朋友叫左杯咸檸七都好好飲

• 咸檸七
  • 椰青
  • 原條牛舌芯
  • 封門柳
  • Prime 美國牛小排
  • 即炸響鈴
2021-01-27 73 views
疫情關係,現在都只有外賣。前兩天想起食羊腩煲,於是在網上搜尋一下,找到這家專門做羊腩煲的。之前我也說了,特別欣賞餐廳專一做某一種菜式。外賣是沒有連煲的,我就自帶了一個,環保一點,其實有其他餐廳有連煲外賣,只需付按金即可,餐廳可以考慮一下。食物就認真一般,不是差,但好就肯定沒有份。湯底非常非常油,是沒有死咸,但味道非常一般,沒有特出香料味道。羊腩有點硬柴柴,冬菇厚身,讚,支竹不錯,馬蹄,冬荀偏少。最後腐乳就更加麻麻哋,完全沒有腐乳的咸香,明明樓下就有間有利,點解唔用好一點的腐乳呢,奇怪!
TakeAway