1K
2024-05-19 636 views
肚餓好自然就係去搵食,今晚同朋友行完海之戀商場嘅Donki之後就去了這裡,因為朋友知道出了鐵板定食,有較抵食嘅精選及多元化多啲嘅特選組合。今晚就點了特選定食太餐已包蒜子蕃茄野菜沙律,除了前菜同主食可以自選外,炒蘆筍雜菌、和牛炒飯、漬物、麵豉湯、咖啡或汽水、甜品。一個價錢超值。落單後先上炒蘆筍雜菌,師傅兩三下手勢就在鐵板上完成,蘆筍鮮嫩、甜度高,雜菌口感彈牙。漬物就係香濃麻醬味道香滑豆腐、麵豉湯、清新番茄沙律前菜選了磯煮鮑魚,師傅在鐵板上煎煮得鮑魚肉質感軟硬適中,有咬勁,同時又不失軟滑,味道濃郁,口感豐富。而主食選了銀鱈魚,師傅在鐵板上即煎,上枱大大塊,入口皮脆肉質口感香軟,魚肉脂肪十足,跟埋碗和牛炒飯,絕對係最佳嘅配搭!還有跟餐有飲杯香濃熱咖啡醒神一下!還有甜品黑芝麻麻糬,入口煙韌軟糯的麻糬口感,外脆內軟!另外追加了杯冰果西柚燒酎,店員用冰凍嘅西柚配上燒酎,入口冰涼透心,配埋佐酒佳品炸單骨雞翼,入口外脆內軟味道十足!加埋串燒,可以話係未夠再座再佐酒必點,香嫩入味牛柳串、燒得剛好嘅鮮甜熟帶子、肥美豚肉爽脆蘆筍卷、啖啖肉嘅豚肉蝦卷,都係佐酒佳品本身套餐份量十足,只不過同朋友叫多杯後有啲串燒

配埋佐酒佳品炸單骨雞翼,入口外脆內軟味道十足!

本身套餐份量十足,只不過同朋友叫多杯後有啲串燒就感覺更佳,加上這裡串燒價錢都十分抵食!

2024-05-06 560 views
Hungry Monkey係銅鑼灣食過一次,今次經過荃灣見到有set dinner所以決定再試下,我同女朋友叫左2份鐵板定食,再加啲串燒。熟帶子串 🍣🍢4.4/5⭐️第一份套餐揀左熟帶子串 ,帶子燒得剛剛好,唔算好熟,入口仲係juicy,仲有啲微微焦香,唔錯👍🏼香蔥牛肉薄燒 🥩🔥3.9/5⭐️香蔥牛肉薄燒,薄切嘅牛肉經過鐵板燒,保持咗肉質嘅嫩滑同香氣。牛肉嘅鮮甜味道同香蔥嘅清新味道相結合,真係好開胃;但啲香蔥真係超多,成口都係蔥味,唔鐘意蔥既人要慎重🤣虎蝦 🦐4.6/5⭐️另一份套餐揀左虎蝦,虎蝦新鮮彈牙,燒得剛剛好,保持咗蝦肉嘅鮮甜口感。燒汁啱啱好,令到味道更豐富,好食😋銀鱈魚 🐟4.3/5⭐️銀鱈魚燒得剛好,肉質鮮嫩多汁。燒到魚皮好香脆,每一口都帶有少少焦香,讚👍🏼,可以一試。五花豚肉 🐷4.3/5⭐️五花豚肉燒得香嫩多汁,每一片都帶有豬肉嘅特有鮮甜味道同肥美口感。雖然好邪惡,但令人欲罷不能🤣。吉列蠔 🦪4.4/5⭐️吉列蠔新鮮肥美,吉列得啱啱好,好香脆。一啖落肚,蠔肉嘅鮮甜同滑膩口感同外層既酥脆好夾,大推👍🏼。豚肉蘆筍卷 🥓🌱4.2/5⭐️豚肉蘆筍卷,豬肉包裹住蘆筍,燒烤得剛好,每一口都可以感

熟帶子串 🍣🍢

吉列蠔 🦪
4.4/5⭐️

豚肉蘆筍卷 🥓🌱
4.2/5⭐️
豚肉蘆筍卷,豬肉包裹住蘆筍,燒烤得剛好,每一口都可以感受到豬肉嘅鮮嫩加上蘆筍嘅清脆口感,味道相得益彰。

豚肉蝦卷 🥓🍤
4.1/5⭐️
豚肉蝦卷,豬肉同蝦肉嘅組合,感覺幾新鮮,我都係第一次試呢種組合,都唔錯,可一試。

鴨胸 🦆
4.5/5⭐️
鴨胸都燒得剛好,仲juicy 好難得,我個人都好鐘意食鴨胸,今次都幾滿意,如果都好鴨胸都可一試😋。

除左食物,餐廳的服務也很不錯。服務質素都唔錯,環境舒適,氛圍輕鬆愉快,最緊要係性價比夠高,一定會再黎。

2024-04-16
2024-06-24 50 views
今日同朋友係荃灣Donki掃貨之後,去左這間餐廳見有鐵板定食,都算抵食,仲加埋小食埋單都不算貴。【巨峰乳酸梳打】清新巨峰提子味道完美配合酸甜梳打。【前菜】野菜沙律:一份清新、口感爽脆沙律。漬物:麻醬豆腐,芝麻香的醬配上豆香重的滑豆腐,絕配。麵豉湯:湯熱辣辣,味道非常濃郁。炒雜菜:炒雜菜看似平平無奇,但炒菜時不出水、炒後保持爽脆口感、味道清甜。【磯煮鮑魚】吃起來鮮味十足,略帶甜味,非常開胃,口感彈牙,帶點軟淋。【吉列蠔】吉列炸生蠔。用吉列方法將生蠔炸至脆卜卜,吃時外層酥化、內裏多汁鮮甜。【龍蝦尾】好大隻,肉質彈牙鮮甜,師傅的料理可以帶出食材本身的味道不會太搶味【炸芝士年糕】年糕煙韌甘香,中間芝士濃郁,啖啖香軟拉絲。【鐵板炒飯】炒飯吃起來顆顆分明,不僅鬆軟又不油膩,好食炒飯的秘訣如此簡單。

【巨峰乳酸梳打】
清新巨峰提子味道完美配合酸甜梳打。

【前菜】
野菜沙律:一份清新、口感爽脆沙律。

漬物:麻醬豆腐,芝麻香的醬配上豆香重的滑豆腐,絕配。

麵豉湯:湯熱辣辣,味道非常濃郁。

【磯煮鮑魚】
吃起來鮮味十足,略帶甜味,非常開胃,口感彈牙,帶點軟淋。

【吉列蠔】

【龍蝦尾】

【炸芝士年糕】
年糕煙韌甘香,中間芝士濃郁,啖啖香軟拉絲。

【鐵板炒飯】
2024-06-23 37 views
行完donki 去商場附近搵食,上次記得頂樓間鐵板燒挺不錯,一於上去吃個晚飯。記得之前吃過價錢都不太便宜,但原來而家餐廳有鐵板燒set ,價錢百零蚊就有交易,真的超抵。青蘋果乳酸梳打淡淡蘋果香的梳打,賣相已經好吸引,入口甜甜地又有氣,邊飲邊食的確不錯!套餐有野菜沙律,味噌湯,胡麻豆腐,份量雖然小巧,但都非常新鮮。熟帶子串外表輕輕煎過,入口鮮甜多汁,肉質鮮嫩。炒雜菜有淡淡牛油香氣,味道清新。香蔥牛肉薄燒薄薄的牛肉片吸滿鮮甜的日式醬汁,牛肉超滑嫩的口感加上包住大量香蔥,口感豐富,肉汁飽滿,配搭上鐵板炒飯,真的絕配。芝士蟹柳蛋捲口感有點似pancake 皮的蛋皮包住芝士蟹柳,表面再放上半片芝士,食落軟綿滑溜,蛋香味俱全。炸芝士年糕(2粒)年糕煙韌甘香,中間芝士濃郁,啖啖香軟拉絲,真的芝味無窮。

青蘋果乳酸梳打

熟帶子串
外表輕輕煎過,入口鮮甜多汁,肉質鮮嫩。

炒雜菜
有淡淡牛油香氣,味道清新。

香蔥牛肉薄燒

芝士蟹柳蛋捲

炸芝士年糕(2粒)
年糕煙韌甘香,中間芝士濃郁,啖啖香軟拉絲,真的芝味無窮。

2024-06-23 20 views
Request左寫生日碟,但無寫到名。食物好一般,特別係個牛同埋個雞扒,又乾又難食,坐得唔舒服,俾啲碟又細,好似幾個人逼住咁樣坐咁,所以真系一次就夠,唔會再嚟,唔明點解咁多好評。

唔明點解咁多好評。
2024-06-13 25 views
餐廳環境十分之闊落適合朋友的聚會. 香蔥牛肉薄燒在呈現上極具吸引力。牛肉被切成薄如蟬翼的片狀,整齊地擺放在烤盤上,每片牛肉都均勻地裹上了特製的醬料,散髮著誘人的香氣。香蔥則翠綠欲滴,與牛肉的紅色形成鮮明對比,令人垂涎三尺,香蔥牛肉薄燒的口感豐富多樣。牛肉經過精心烹飪,既保留了原有的鮮嫩口感,又吸收了醬料的濃郁香味,入口即化。香蔥的清香在口中瀰漫開來,與牛肉的醇厚味道完美融合,讓人回味無窮。燒龍蝦選用新鮮的龍蝦作為主要食材,龍蝦的肉質鮮嫩多汁,口感極佳。烹飪過程中,廚師巧妙地運用了各種調料和香料,使得龍蝦的鮮美味道得到了充分的發揮,燒龍蝦的味道鮮美濃郁,每一口都能品嘗到龍蝦的鮮美汁液和香料的獨特風味。龍蝦的肉質緊實有彈性,咀嚼時能感受到其獨特的口感和層次。燒龍蝦是一道令人難以忘懷的美食。其選用新鮮的龍蝦作為主要食材,經過精心烹飪和調味,使得這道菜在味道和口感上都達到了極高的水平。無論是作為海鮮大餐還是日常美食,都是不可多得的美味佳餚。牛柳串選用優質的牛柳作為主要食材,搭配新鮮的蔬菜和調料進行烤制。牛柳的鮮嫩口感與蔬菜的清爽口感相互襯托,使得這道菜在口感上更加豐富多樣。在烤制過程中,廚師掌
餐廳環境十分之闊落適合朋友的聚會.

牛柳串選用優質的牛柳作為主要食材,搭配新鮮的蔬菜和調料進行烤制。牛柳的鮮嫩口感與蔬菜的清爽口感相互襯托,使得這道菜在口感上更加豐富多樣。在烤制過程中,廚師掌握了恰當的火候和時間,使得牛柳的鮮嫩口感得以保留,同時蔬菜也保持了一定的脆爽度。此外,特製的調料也為這道菜增添了獨特的風味。

雞肉串選用雞胸肉作為主要食材,經過精心醃制後串成串進行烤制。醃制過程中加入了多種調料和香料,使得雞肉充分吸收了調料的味道,變得更加鮮美可口。

2024-06-04 35 views
今日去了超市掃貨後,去了一間日式鐵板燒餐廳食晚餐。餐廳有鐵板定食選擇,有沙律、前菜、自選主食、湯、炒飯、炒菜、甜品和飲品,應有盡有。磯煮鮑魚的口感鮮嫩彈牙,鮑魚本身的鮮美與醬汁的濃郁完美融合,每一口都能感受到來自深海的鮮活感。經過鐵板煎烤後,銀鱈魚的外皮變得金黃酥脆,保留了魚肉的嫩滑口感,魚肉細膩鮮甜,入口即化。蘆筍炒雜菌的蘆筍和雜菌的搭配使得這道菜口感層次豐富,既有蘆筍的脆嫩,又有雜菌的鮮香。豚肉露筍串燒將豚肉的鮮嫩多汁與露筍的爽脆清新完美結合,外層的肉質會微微焦香,內部則保持柔嫩。雞翼串燒以酥脆的外皮和嫩滑的肉質為主,結合調味料的滲透,形成了獨特而美味的口感。

2024-05-27 48 views
去年好正的體驗,令我今次再同朋友嚟荃灣海之戀 《Hungry Monkey》食午餐。午市以定食為主,配埋沙律、漬物、湯,飲品。先嚟2杯特飲冰雜果燒酎 (+$68) : 滿滿新鮮水果與酒香相結合,感覺清新,解暑一流。青蘋果乳酸梳打(+$28) :消滯解渴。清酒煮蜆 :蜆肉飽滿鮮嫩,清甜湯底帶陣陣清酒香。磯煮鮑魚 :肉質鮮嫩彈牙。蒜粒牛柳 :一口牛鬆軟入味,蒜粒金黃香脆👍三文魚 :三文魚煎至剛好熟透,肉質嫩滑、外皮香脆。炒蘆筍雜菌 :蘆筍脆嫩,雜菌鮮香。和牛炒飯 :飯粒粒分明,軟硬適中。追加小食🤩芝士蟹柳蛋捲 :芝士奶香味溶合在蛋捲上,口感豐富。紫蘇梅子雞柳 :味道酸甜,幾滋味。吉列蠔(3隻) :蠔味香濃鮮美,嫩滑唔腥,真真正正外脆內軟。炸單骨雞翼 :一份有六隻雞翼,香脆度高,肉質無乾柴感覺。炸芝士年糕(2粒) :芝士味濃郁,熱辣辣。牛油焗粟米 :這是一道經典的小食。粟米的甜味和牛油的濃郁口感,絕配。福餅 :甜甜、煙煙韌韌的甜品,為這頓豐富的午餐畫上句號😘
午市以定食為主,配埋沙律、漬物、湯,飲品。
先嚟2杯特飲
青蘋果乳酸梳打(+$28) :消滯解渴。
清酒煮蜆 :蜆肉飽滿鮮嫩,清甜湯底帶陣陣清酒香。
磯煮鮑魚 :肉質鮮嫩彈牙。
蒜粒牛柳 :一口牛鬆軟入味,蒜粒金黃香脆👍
三文魚 :三文魚煎至剛好熟透,肉質嫩滑、外皮香脆。
炒蘆筍雜菌 :蘆筍脆嫩,雜菌鮮香。
和牛炒飯 :飯粒粒分明,軟硬適中。
追加小食🤩
芝士蟹柳蛋捲 :芝士奶香味溶合在蛋捲上,口感豐富。
紫蘇梅子雞柳 :味道酸甜,幾滋味。
炸單骨雞翼 :一份有六隻雞翼,香脆度高,肉質無乾柴感覺。
炸芝士年糕(2粒) :芝士味濃郁,熱辣辣。
福餅 :甜甜、煙煙韌韌的甜品,為這頓豐富的午餐畫上句號😘
2024-05-02
2024-05-24 54 views
個日行完街見尼間鐵板定食幾抵食~所以我哋就嗌左各一個定食share!每個定食都會跟沙律,湯,漬物、炒飯、炒蘆筍雜菌、甜品😋精選Set揀左:熟帶子串🍢 + 香蔥牛肉薄燒🥩帶子串燒正常水準;牛肉薄燒好食!夠香口,每舊都有油香,加埋巨量蔥更加提升口感,好岩送飯!👌🥩另一Set揀左:🦐 虎蝦+🐟 銀鱈魚虎蝦好新鮮,肉質彈牙又鮮甜😍銀鱈魚煎得金黃,魚肉鮮嫩入口即化🐟💯基本上已經夠飽,不過我哋飲酒吹水又嗌多咗其他野~🦪 吉列蠔蠔味濃郁,炸粉唔差😲串燒🐷五花豚肉+豚肉蘆筍卷+🍤 豚肉蝦卷+鴨胸🦆全部火喉同調味都唔錯,豚肉蝦卷最特別~口感同味道都好豐富👍唐揚魷魚鬚🐙炸粉夠薄,唔會太膩,送酒perfect😍

每個定食都會跟沙律,湯,漬物、炒飯、炒蘆筍雜菌、甜品😋

精選Set揀左:
熟帶子串🍢 + 香蔥牛肉薄燒🥩

另一Set揀左:
🦐 虎蝦+🐟 銀鱈魚

基本上已經夠飽,不過我哋飲酒吹水又嗌多咗其他野~

🦪 吉列蠔
蠔味濃郁,炸粉唔差😲

串燒🐷五花豚肉+豚肉蘆筍卷+🍤 豚肉蝦卷+鴨胸🦆

全部火喉同調味都唔錯,豚肉蝦卷最特別~口感同味道都好豐富👍

唐揚魷魚鬚🐙
炸粉夠薄,唔會太膩,送酒perfect😍
  • 香蔥牛肉薄燒
上年同事慶祝生日嚟荃灣的 Hungry Monkey 食午餐,估唔到而家晚餐都咁抵食!鐵板燒食物和服務質素一樣咁高。坐吧枱可以欣賞師傅手藝,晚市套餐有包括主菜、沙律、湯同小食,所以都幾抵食,再追加燒酎、串燒、御好燒,食得非常滿足。點好餐,首先奉上蒜子蕃茄野菜沙律、炒蘆筍雜菌、麵豉湯、漬物,感覺清新,非常開胃。冰雜果燒酎坐低輕酎一杯,冰果清新,西柚酸甜,燒酎易入口,適合喜歡微醺感覺的朋友仔。炸薯條香脆可口,作為佐酒小食,真的不錯。串燒有我最愛的燒雞翼,皮脆肉嫩又多汁,非常惹味。虎蝦Tiger Prawn 好大隻,煎得有鑊氣,香噴噴,食極都唔厭的美食,蝦肉新鮮彈牙,賣相非常亮澤。安格斯肉眼扒今晚點了 Angus Rib Eye,安格斯肉眼扒嘅口感令人難以忘懷,每一口牛都可以感受到肉質嘅嚼勁。份量好多,好大碟,好似食極都食唔晒咁!五成熟剛剛好,嫩滑質地為菜式增添了一種令人愉快嘅口感,調味和火候也控制得很好。滿滿的炸蒜粒和蔥花,不會太濃味,還令肉眼扒的味道有所提升,有更多嘅層次感,朋友吃了一件也稱很不錯。如果你鐘意食牛肉同蔥蒜嘅組合,我覺得值得一試!和牛炒飯之後侍應送上和牛炒飯,都幾大碗,米飯
冰雜果燒酎
炸薯條香脆可口,作為佐酒小食,真的不錯。
串燒有我最愛的燒雞翼,皮脆肉嫩又多汁,非常惹味。
虎蝦
安格斯肉眼扒
和牛炒飯
之後侍應送上和牛炒飯,都幾大碗,米飯粒粒飽滿,炒得很乾身,炒飯伴和牛真係一流,好鍾意食飯。
蟹盛御好燒
御好燒有多款選擇,個人覺得蟹盛有特色,滿滿的蟹肉絲,鮮甜可口。一送到嚟已經可以聞到濃郁的蟹膏香味,好足料,充滿住一種令人難以抗拒嘅蟹膏香氣。
升級芒椰奶西,幾大杯,正宗芒椰奶西,芒果椰汁當然是主角,奶西也是非常重要的。
甜品
最後吃了甜品作結,晚餐時段多人滿座,店員服務仍然細心,坐得舒適,食完也不會被急急趕走。
Celebration
Birthday
  • A5和牛坑腩炒飯
  • 安格斯肉眼扒
  • 蟹盛御好燒
  • 蕃茄蒜子沙律
2024-05-23 37 views
想近近地嘆鐵板燒,Hungry Monkey 是我名單上性價比高的選擇,點了午餐再加小食: 清酒煮蜆:每一口都能嚐到蜆肉的鮮美與清酒的淡雅香氣,完美融合。 磯煮鮑魚:鮑魚的口感緊緻而富彈性,搭配磯煮的方式,更顯海味。 吉列蠔:外皮酥脆,內裡的蠔肉卻保持了水分和鮮味。 炸芝士年糕:芝士的濃郁與年糕的Q彈交織在一起,外酥內軟。 蒜粒牛柳:牛柳切粒適中,蒜香四溢,肉質嫩滑,滿足滿足。 紫蘇梅子雞柳:紫蘇的清新與梅子的微酸,為雞柳帶來了獨特的日式風味。 和牛炒飯:和牛的油花分布均勻,炒飯粒粒分明,口感豐富。 鐵板三文魚:三文魚在鐵板上烹調至剛好的熟度,保留了魚肉的鮮嫩和油脂,簡單而美味。 芝士蟹柳蛋捲:蛋捲柔軟,蟹柳的鮮甜與芝士的香濃完美結合。 牛油焗粟米:粟米的甜美與牛油的香氣融合,大人小孩都喜愛。 炸單骨雞翼:酥脆的外皮包裹著多汁的雞肉,單骨的設計讓人食用起來更加方便。 冰雜果燒酎:燒酎的微醺與雜果的甜脆,冰鎮後的口感令人清爽,是夏日的絕佳選擇。 甜品福餅:福餅的甜香與軟糯,結束這頓豐盛的餐點,留下了完美的句點。

吉列蠔:外皮酥脆,內裡的蠔肉卻保持了水分和鮮味。

炸芝士年糕:芝士的濃郁與年糕的Q彈交織在一起,外酥內軟。

蒜粒牛柳:牛柳切粒適中,蒜香四溢,肉質嫩滑,滿足滿足。

和牛炒飯:和牛的油花分布均勻,炒飯粒粒分明,口感豐富。

芝士蟹柳蛋捲:蛋捲柔軟,蟹柳的鮮甜與芝士的香濃完美結合。

牛油焗粟米:粟米的甜美與牛油的香氣融合,大人小孩都喜愛。

2024-05-20 30 views
今日帶愛人來這間居酒屋,店內型格時尚,是打卡好地方🤗 這裡適合聊天飲酒傾心事,小食有多款, 開心!先有 「芝麻八爪魚」 好多年無食過了🤗 這款前菜我喜歡🥰 之後再點了 「吉列蠔」 炸至金黃色,而且脆口帳卜卜☺️ 「熟帶子」 絕不敷衍好大粒的😗由於晚飯時間,我們叫了主食「比目魚」 它會配上日式炒飯,主菜份量不少,某部位多骨,要小心喔🥰配酒小菜 「磯煮鮑魚」 容易咬口,味道帶甜😌「安格斯肉眼扒」細心的為我們切開,由於是肉眼,肉質淋身🤓喜歡食辣要點這款「麻辣茄子」 麻辣味十足,而且配上茄子配搭也不錯!喜歡芝士的要叫這款「芝士翠玉瓜」芝士上層燒熔了,而翠玉瓜好爆水🤗

配酒小菜 「磯煮鮑魚」 容易咬口,味道帶甜😌

「安格斯肉眼扒」細心的為我們切開,由於是肉眼,肉質淋身🤓

2024-05-10 48 views
鐵板居酒屋Hungry Monkey登陸荃灣海之戀,一直都想搵機會試下,原來餐廳仲有一人鐵板餐,自私食都唔尷尬!鐵板餐價錢$88-$198不等,價錢唔貴,我揀咗精選鐵板定食,有齊沙律、前菜、主食、炒雜菜、鐵板炒飯、漬物、麵豉湯、飲品及甜品,好豐富。沙律淋上黑醋汁,灑上粟米粒,清新味蕾。前菜可以選擇炸鳳尾或熟帶子,揀咗帶子,都幾大隻,燒香後淋上燒汁,更加惹味!另外仲跟咗麵豉湯及胡麻豆腐,前菜好豐富。主食我揀咗一夜干雞扒($88),非常唔錯!雞扒好大塊,燒至外皮焦香脆,肉質依然保持嫩滑多汁,師傅亦細心地將雞扒切件,食起來更加方便,啱晒我呢D懶人!炒飯喺鐵板上炒,鑊氣十足,材料唔多,主要係炸蒜及葱花,但味道都幾香口。炒雜菜唔太大碟。甜品有蕨餅及和菓子,甜度剛好。見串燒價錢非常抵食,散點咗幾款試下,水準都唔錯,性價比高!雞翼串($18/2隻)燒至表面炭香,內裡juicy嫩滑,可見師傅嘅功架!金菇牛肉卷($25),芝士翠肉瓜($12),鴨胸($12)唔會燒得過熟或過乾,水準保持到!

沙律淋上黑醋汁,灑上粟米粒,清新味蕾。
另外仲跟咗麵豉湯胡麻豆腐,前菜好豐富。

炒雜菜唔太大碟。

甜品蕨餅及和菓子,甜度剛好。

見串燒價錢非常抵食,散點咗幾款試下,水準都唔錯,性價比高!

金菇牛肉卷($25),芝士翠肉瓜($12),鴨胸($12)
唔會燒得過熟或過乾,水準保持到!
2024-05-09 57 views
鐵板燒唔一定貴!呢日喺海之戀商場逛街,經過見到Hungry Monkey有一人鐵板餐,主食價錢$88-$198不等,豐儉由人,就入咗去試下!點咗特選鐵板定食,包括:沙律、前菜、主食、炒露筍雜菌、和牛炒飯、漬物、麵豉湯、飲品及甜品。先送上清新開胃嘅蒜子番茄野菜沙律及胡麻豆腐。前菜有三款選擇,揀咗磯煮鮑魚,鮑魚軟腍入味。主菜有9款選擇之多,款款都好吸引,心大心細完一輪,揀咗鐵板三文魚,好有驚喜!三文魚燒至外皮金黃脆卜卜,肉質嫩滑,好肥美!和牛炒飯喺鐵板上即炒,撈埋炸蒜及葱花炒至粒粒分明,甚有鑊氣,面頭放上少許和牛粒。暖笠笠嘅麵豉湯炒露筍雜菌細細碟。跟set甜品有蕨餅及和菓子,甜美滿足。另外散點咗吉列蠔,3隻$18超級抵食!炸漿唔會太厚,蠔肉creamy爽滑,好食!開頭以為芝麻八爪魚係炸物,估唔到係冷盤!$12都係抵食嘅!
先送上清新開胃嘅蒜子番茄野菜沙律胡麻豆腐
前菜有三款選擇,揀咗磯煮鮑魚,鮑魚軟腍入味。
暖笠笠嘅麵豉湯

炒露筍雜菌細細碟。
跟set甜品蕨餅及和菓子,甜美滿足。
開頭以為芝麻八爪魚係炸物,估唔到係冷盤!$12都係抵食嘅!
2024-05-06 53 views
去到坐低,見到餐牌再度漲價第一感覺已經唔好。點了商務的牛舌套餐。沙律:不過不失,溫度夠凍,只是比起經濟餐多了一塊蕃茄,換了一款沙律醬而已。前菜:漬物。唔知大家覺得胡麻醬豆腐算唔算?小食:「磯燒鮑魚」。沒有鐵板燒的溫度,肉質軟嫩,但沒有鮑魚本有彈牙的口感。食落比較似啲仿鮑咁。菜:「露荀炒雜菇」。味道是可以的,溫度可以,係現炒的。份量就大概10條8條。肉:「牛舌」。好似一口牛咁一粒粒。厚大,中間透粉紅,標準7成。爽口,唔韌。很好。澱粉:「和牛炒飯」。來了一個經濟板的普通炒飯。請經理來了解,不太願意的更換過來。然後出現在面前的新和牛炒飯是原本的炒飯上面加了三粒「和牛」。而這三粒和牛是免治牛肉的size,並且只係好似牛扒邊緣嗰啲碎屑,全粒肥膏連啲啲肉,仲要有筋。我唔太理解如何係和牛炒飯。甜品:「黑芝麻麻糬」。個人黎講不太懂得欣賞,成舊麻糬外面都係黑芝麻,麻糬入面有一些cream,但半融不融。埋單$169。最精彩係簽卡的時候,無啦啦要要簽名,好彩簽之前見到張單寫 $1690。唔知有心定無意,呢啲錯誤都係唔應該犯,仲要得兩個客,唔係繁忙時間。即刻叫佢更正返,但都無句Sorry,話咩平時唔洗簽名,覺
去到坐低,見到餐牌再度漲價第一感覺已經唔好。
點了商務的牛舌套餐。

前菜:漬物。唔知大家覺得胡麻醬豆腐算唔算?

埋單$169。

最精彩係簽卡的時候,無啦啦要要簽名,好彩簽之前見到張單寫 $1690。唔知有心定無意,呢啲錯誤都係唔應該犯,仲要得兩個客,唔係繁忙時間。即刻叫佢更正返,但都無句Sorry,話咩平時唔洗簽名,覺得奇怪,咁你唔check下先俾個客?

2024-04-22
$170 (Lunch)