2021-04-09 29 views
早排喺上環食咗間墨西哥嘢,上網check左先知道原來前身就係好出名嘅雞蛋仔店oddies,以前我都好鍾意食佢哋嘅雞蛋仔雪糕🤤🤤依家就轉型左,主售Taco,亦都有飯同小食等😛• 芝士火腿雞蛋仔 $28點一份雞蛋仔回味一下當年oddies嘅味道,雞蛋仔做到半空心半實心嘅完美比例,芝士火腿同雞蛋仔融為一體,鹹甜有致😎• Taco (獨門秘製XO醬大蝦、臘腸、脆米沙律) $46巧妙地將港式元素融入係墨西哥菜式之中,XO醬搭埋臘腸鹹香感好重,蝦肉爽口唔霉,加左炸過嘅米粉有卜卜脆嘅口感,不過整體油咗少少👌🏻Taco可以揀軟身同脆身,而我就兩款都試咗。依款我揀左配軟身Taco,煙煙韌韌口感唔錯,𡁻𡁻下有啲粟米味☺️• Taco (墨西哥辣雞、牛油果醬、蕃茄莎莎、芝士) $46依款嘅味道就傳統啲,面頭有燒香過嘅芝士,之後會食到清新嘅牛油果醬同蕃茄,跟住係香辣惹味嘅墨西哥辣雞,味道平衡得宜。脆身Taco做到雪糕筒嘅形狀,食落好似原味嘅Doritos😜• 扒西蘭花配車厘茄、羊奶芝士及檸檬欖油 $40平時都好少食菜,但係留意到佢依個西蘭花好似幾特別,點知佢又真係帶到啲驚喜俾我‼️西蘭花焗到少少乾身,但係內裏一啲

• 芝士火腿雞蛋仔 $28

• 扒西蘭花配車厘茄、羊奶芝士及檸檬欖油 $40
平時都好少食菜,但係留意到佢依個西蘭花好似幾特別,點知佢又真係帶到啲驚喜俾我‼️西蘭花焗到少少乾身,但係內裏一啲都唔乾,而且仲好焦香,羊奶芝士做到點綴嘅作用☺️

• Damn Lemon Beer $32
好似飲緊酸酸甜甜嘅檸檬汽水咁,啤酒花味唔太重亦都唔會苦澀,好易入口

《 上環惹味墨西哥Fusion🇲🇽-Tacos&Rice Bowl 》咁岩經過PMQ附近嘅歌賦街 就去左呢間主打fushion既特色墨西哥fusion菜☺️無論係taco定係飯都款式多多😘1️⃣Red Bird $78 (9/10)望到張相都知道材料好豐富😎面頭鋪滿左墨西哥辣雞 🐔 肉質嫩滑之餘都好入味😚 吾嚡口!唔會過辣 仲有一大堆芝士 🧀而且醬汁好惹味 有啲中東feel😎加上生菜絲更加清新🍳仲有牛油果🥑醬 烤粟米🌽蕃茄 🍅 好豐富!而且仲有一大堆酸忌廉等你送飯食❤️仲有玉米片脆卜卜😝好有墨西哥風味 好滋味💯———————————————————————📍 Hunger Point (中環)中環歌賦街45號地舖

1️⃣Red Bird $78 (9/10)

———————————————————————
📍 Hunger Point (中環)
中環歌賦街45號地舖
2021-04-07 46 views
今日夜晚放工的時候肚子很餓但是晚上又有飯局所以途徑謝家酒吧街的時候見到這間新開的墨西哥餐廳就入去嘗試一下,這間餐廳的樓底很高然後我問餐廳負責人為什麼這麼高也不做兩層負責人回覆我說因為做兩層的話會影響申請牌照,我order了羊肉taco,及豬頸肉taco,質素很高牛油果醬很清爽很creamy,10分有墨西哥風味,加上他們的番茄醬也弄得很好,豬軟骨就很有醃製了很久的感覺,另外餐廳裝修也很特別有一些蒸氣機的標示令人覺得很神奇。
2021-04-07 26 views
拎上手@Hunger Point 網址:地址: 中環歌賦街45號地舖電話: 57032870要係中環搵到街頭小食有難度,學後時期掃街,邊行邊食小食,爭取時間去睇野,小食都一樣食得滋味又開心以墨taco 主打,仲有港式雞蛋仔食$78 taco salad bowl辣雞,生菜絲 牛油果醬 芝士 nacho ,sour cream ,cheese ,一大碗飽肚感十足Taco 有中西創新口味$46 ,點了十五味豬腩同,餡同taco salad 有共通,只係換上了粟米餅皮夾起, 直接用手拎起身覺得特別好食架$28各式甜鹹 雞蛋仔,brownie 入面係chocolate nibs 熱食溶住有流心感
拎上手@Hunger Point

網址:
地址: 中環歌賦街45號地舖
電話: 57032870

以墨taco 主打,仲有港式雞蛋仔食

趁住復活節假期 肥Glor決定去中環半山覓食👏🏻又俾我無意中發掘到一間小店 佢前身係ODDIES 今年轉型主打墨西哥x本地美食!雖然店內座位唔算多 但玩味裝修充滿懷舊風 加上店內有播我中學時期好多歐美金曲 肥Glor都忍唔住一邊唱一邊食 坐到唔捨得走🙌🏻加上食物種類多 有飯、沙律、taco、雞蛋仔同其他小食 仲有唔同種類嘅辣醬供客人食用 好細心啊!絕對可以食到抱住個胃腩走👍🏻•Iron Pig Salad Bowl $78(WTF Pork Belly, Lettuce, Tomato & Grilled Corn, Pork skin, Cottage Cheese, Guacamole, Wallet egg, Japanese Sesame)份量頗多 兩大塊十五味豬腩 豬腩半肥瘦 切得厚身 加上烤得香脆 食落香濃而不油膩 豬腩肉上嘅醬汁亦非常惹味👍🏻而且佢個牛油果醬可以話係成個salad bowl嘅精華所在 酸酸甜甜中帶有牛油果嘅清新 其他配料亦好新鮮 高度推介哩個💯🙌🏻•XO Prawn Taco $46(Chinese Sausage, Crispy Noodle, Hom

•Iron Pig Salad Bowl $78

•XO Prawn Taco $46
(Chinese Sausage, Crispy Noodle, Homemade XO)
好有驚喜嘅Taco 用料毫不吝嗇 食落淡淡新鮮蝦肉、香濃臘腸粒同酥脆炸麵 配合厚薄適中嘅餅皮同XO醬 令口感更有層次 惹味香口👍🏻
XO Prawn Taco

•Crispy Chicken Wing (4 pcs) $48
(with XO Mayo)
雞翼炸粉厚薄適中 炸得香 一咬落去肉質滑嫩 肉汁爆滿!點埋口感濃郁嘅XO蛋黃醬味道會更佳👏🏻
Crispy Chicken Wing

•Soda Water $15
Soda  water

•Damn Lemon Beer $32
一邊食惹味嘅墨西哥菜一邊飲啲凍嘢真係人生一大享受啊!尤其是樽Damn Lemon Beer 飲落酸酸甜甜 十分開胃 同哩度嘅嘢食簡直係Perfect match👍🏻
Damn  Lemon  Beer

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 Hunger Point (中環)
中環歌賦街45號地舖

2021-04-02
$109.5 (Dinner)
XO Prawn Taco
Crispy Chicken Wing
Soda  water
Damn  Lemon  Beer
  • Iron  Pig  Salad  Bowl
  • Soda  Water
2021-03-30 50 views
Hunger point 呢間係充滿左本地特色嘅墨西哥菜店位於中環歌賦街。佢哋呢度嘅taco所用嘅餅皮都係用玉米粉自家製,有分脆身好似雪糕筒狀,又或者係軟身好似平時出面食U型狀嘅。沙嗲牛肉taco係佢哋呢度嘅新出品,好有港式嘅風味,用嚟做taco非常之夾,入面清爽嘅牛油果醬加埋蕃茄莎莎,再配埋呢度自家製嘅超濃郁惹味沙嗲牛肉,係令人意想不到嘅驚喜。Harajuku taco bowl 呢個可以選沙律又或者飯,而我哋想食得健康所以揀左沙律,佢入面用料好豐富,有調味得宜嘅味噌三文魚,佢夠哂入味,仲帶有日本嘅風味,亦都有嚟自日本嘅溫泉蛋,佢哋嘅溫泉蛋係用64度嘅水做架,所以先做到呢種日本先會食到嘅爆漿感覺,其次當然要有taco嘅清新牛油果醬,同埋仲配有各式清爽新鮮嘅蔬菜,令到整體感覺更清爽健康。紅絲絨蛋糕雞蛋仔:呢度嘅雞蛋仔都係即叫即整,所以特別外脆內軟,而呢個雞蛋仔入面真係有紅絲絨蛋糕喺入面,所以口感更為豐富。

2021-03-28 619 views
我本身好鍾意食tacos啦quesadilla 啦呢類墨西哥野🥰🥰🥰見到呢間中環小店新開,有tacos小食不得止,仲有食得飽既飯,仲有仲有特別口味既雞蛋仔🤤大佬丫~唔食唔得啦下化🤯 $46-1pcs $88-2pcs $130-3pcs買得多平得多🤣另外tacos 可選擇軟皮或硬皮。硬皮就好似甜筒咁卷然係插係個紙杯到做固定,方便得黎打卡又靚🤪Tacos比我想像中細,雖然大慨只有女生手三分二✋🏻但食極又幾夠飽肚😂😂枱面好多唔同既辣椒醬🤣🤣我無試到,但用黎做background 係唔錯🤗🤗🚩Mexican Chicken $44Wow墨西哥辣雞,聽個名都夠惹味🤩啖啖都係蛋白質!!辣雞堅係整到好辣🔥🤣面頭蕃茄莎莎及牛油果醬,酸酸咪咪堅惹味,口感層次極豐富,食多兩啖太辣我頂唔順食唔到😂😂🚩Shredded beef $44拎上手塊皮真係好軟好軟,點解?因為塊皮個底濕Q晒😝估計係牛肋肉啲汁搞到個皮又濕又稔又軟!但又唔會濕到爛喎😂👍🏻厲害!牛肋肉唔韌唔乾,整得好稔而且好入味,牛味香濃🤔上網翻查紅秋里醬係阿根廷料理醬汁,專係配搭牛扒食用,食落都係極重口味🤣🤣🤣🚩Chinese doughnuts

🚩Mexican Chicken $44

🚩Shredded beef $44

🚩Chinese doughnuts with pork floss $28
無諗過如此港式都可以套用係口味既雞蛋仔😌😌首先極有蛋香既雞蛋仔,剛剛整好熱辣辣😋外脆內軟好味道!每粒雞蛋仔都睇到榨菜肉鬆油炸鬼既踪影,就咁食又唔係有極明顯既分別,但仔細嗒落會發現爽口既榨菜粒提升口感,肉鬆鹹香感重,油炸鬼令質感軟糯左🤣,比起甜食呢個鹹食既雞蛋仔更覺新穎同有趣🤤

2021-03-20
Type of Meal
Tea
建議: 雞蛋仔即食超香超脆口,留意下店外海報 /艾豬 可能不時會有新口味扚起心肝去到中環食雞蛋仔,係因為聽講有間本地食店 有蘿蔔糕雞蛋仔 🤤 蘿蔔糕 x 雞蛋仔梗係要去試一試去到舖頭大概2點半,原來Lunch set 由11:30 做到 3點 😋 (依家仲有special offer 👉🏻 Lunch Set 送 soft serve 雪糕 / eggettee 原味雞蛋仔)今次試左:▫️蘿蔔糕雞蛋仔 (HK$68)以一向 Oddies 既雞蛋仔黎講,味道同脆口度真係無得輸。全間舖都充滿住雞蛋仔既香氣🤤第一次點醬食雞蛋仔,作為#蛋黃醬控 3款蛋黃醬都幾夾而且係好食🤭 (XO蛋黃醬 / 海鮮蛋黃醬 / 余均益辣味蛋黃醬)雞蛋仔新鮮上枱好香脆,而且每粒入面都見到有啲蘿蔔糕🤣 不過蘿蔔糕味就唔係好出,整體味道偏咸。價錢黎講算貴,不過如果係同朋友仔一起 Share 黎試新野係一個唔錯既選擇👍 另外,亦有其他特別口味選擇 (臘腸、油炸鬼肉鬆榨菜🤣 HK$28@)▪️Lunch set (HK$88)Daily Taco rice bowl and Taco + soft drink + desser

今次試左:
▫️蘿蔔糕雞蛋仔 (HK$68)

▪️Lunch set (HK$88)
Daily Taco rice bowl and Taco + soft drink + dessert

當日既Daily Taco 係 Market Fish (青木瓜+青蘋果沙律、蕃茄莎莎、魚條),Daily Taco Rice Bowl 係

份量都唔錯,由其係最後加埋個原味雞蛋仔,再點埋剩底既3隻蛋黃醬❤️ 味道一流👍

舖頭亦都好貼心,可以慢慢食哂主食先,再去 counter 同店員講想要埋雪糕 or 雞蛋仔,確保新鮮👍

Taco Lunch Set
蘿蔔糕雞蛋仔
間唔中我都鍾意食墨西哥菜,今日就去咗中環歌賦街「Hunger Point」呢間新開嘅墨西哥菜餐廳試新野!店內樓底極高,空間感十足,感覺好舒適餐牌上主要供應Taco、Salad Bowl、Taco Rice等等墨西哥食物。星期一至日都有嘅Lunch Set Combo,$88包左 Daily Taco、Daily Taco Rice Bowl同飲品,都幾抵食是日精選係Market Fish魚市場Taco同Red Bird墨西哥辣雞Taco飯🇲🇽Market Fish魚市場Taco自家製玉米餅皮軟軟的,味道好天然👍🏻夾著香脆三文魚塊、香蔥、蕃茄粒,充滿魚油香Red Bird墨西哥辣雞Taco飯雞肉嫩滑又滋味,辣雞配飯好惹味!另外仲有芝士、生菜絲、蕃茄粒、牛油果醬、酸乳酪等等😍味道同口感都好豐富呢原味雞蛋仔估唔到食物西哥菜都會有雞蛋仔供應,仲有好多種唔同口味,呢個係跟餐嘅雞蛋仔,所以份量都會迷你啲~口感鬆軟,內裏組織棉密飽滿,充滿蛋香,唔會太甜布朗尼朱古力雞蛋仔Brownie雞蛋仔同樣係口感鬆軟,仲食到好多粒粒布朗尼朱古力,甜甜的

Market Fish魚市場Taco

Red Bird墨西哥辣雞Taco飯

原味雞蛋仔

布朗尼朱古力雞蛋仔

$100 (Lunch)
☞ 𝐇𝐮𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐨𝐢𝐧𝐭 ☜⁣⁣每次到上環都會發現不同的小店⁣這次跟去吃墨西哥料理 🇲🇽⁣有點像小吃店 坐位不多 但挺 𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥~⁣食物整體唔錯價錢合理 👍🏻⁣⁣/𝐑𝐞𝐝 𝐁𝐢𝐫𝐝 𝐓𝐚𝐜𝐨 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥/⁣滿滿配料十分豐富⁣調味濃而不鹹 味道十分開胃⁣雞肉塊微辣還有 𝐠𝐮𝐚𝐜𝐚𝐦𝐨𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐮𝐫𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦⁣令味道更加豐富⁣芝士也有一點拉絲效果⁣𝐍𝐚𝐜𝐡𝐨𝐬 增加了唔少口感⁣自己覺得蔬菜肉類既比例都幾好⁣食完幾滿足呢 ✨ ⁣⁣/𝐖𝐓𝐅 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬/⁣𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬 可以揀 𝐬𝐨𝐟𝐭或者 𝐜𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲既⁣調味其實同 𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬 大同小異⁣值得一讚嘅係都非常足料⁣唯一覺得 𝐭𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚 偏薄同軟⁣自己偏向喜歡有咬口一點 🤪⁣⁣📍中環歌賦街45號地舖⁣⁣#lil_central⁣
☞ 𝐇𝐮𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐨𝐢𝐧𝐭 ☜⁣

唯一覺得 𝐭𝐨𝐫𝐭𝐢𝐥𝐥𝐚 偏薄同軟⁣
自己偏向喜歡有咬口一點 🤪⁣

📍中環歌賦街45號地舖⁣

#lil_central⁣

#跟住我食唔中伏.呢排見到勁多人介紹,心癢癢就來試下😎#小店 環境好舒服,好多打卡位✨😍.[PULLED LAMB]手撕羊肉+酸辣青汁+枝豆+烤粟米蕃茄[WTF PORK BELLY]十五味豬腩+蕃茄莎莎+牛油果醬😋👆🏻Taco好好味,我特別中意羊肉🤤好香好juicy特製十五味豬腩真係好獨特,食過番尋味💞配料都好夾好吸引👍🏻餅底可以揀soft or crispy.仲試咗Taco rice bowl🥣[RED BIRD]墨西哥辣雞+生菜絲+牛油果醬+烤粟米蕃茄+芝士+酸忌廉+玉米片✨除咗辣雞夠惹味,酸忌廉配飯原來好開胃🙈#推介 一定要食!😋好味又豐富...#ca師奶餐廳_中環
#跟住我食唔中伏
呢排見到勁多人介紹,心癢癢就來試下😎
#小店 環境好舒服,好多打卡位✨😍
[PULLED LAMB]
手撕羊肉+酸辣青汁+枝豆+烤粟米蕃茄
[WTF PORK BELLY]
十五味豬腩+蕃茄莎莎+牛油果醬
😋👆🏻Taco好好味,我特別中意羊肉🤤好香好juicy
特製十五味豬腩真係好獨特,食過番尋味💞
配料都好夾好吸引👍🏻餅底可以揀soft or crispy
仲試咗Taco rice bowl🥣
[RED BIRD]
✨除咗辣雞夠惹味,酸忌廉配飯原來好開胃🙈
#推介 一定要食!😋好味又豐富
#ca師奶餐廳_中環
2021-03-17 38 views
星期日放假訓到晏一晏,出到街已經四點啦,呢個時段就啱唒食輕食啦,呢間墨西哥餐廳食物真係唔錯,我地點咗四樣:炸薯格 $40 薯格份量幾多,大大片,香軟可口,配上XO蛋黃醬同燒烤醬,醬汁口感香濃美味,好滋味。香脆雞翼 $48 4隻即炸起嘅雞翼,一咬外皮非常鬆脆,內裹雞肉肉汁鮮嫩,少少咸香,仲熱辣辣,唔洗點醬汁已經味道一流。XO Prawn TACO $46由一塊墨西哥餅皮包住獨門秘製XO醬大蝦,臘腸,脆米沙律組成,冇諗過呢個配搭又幾夾,大蝦彈牙,有3,4粒,XO醬好惹味,食落口感豐富無比。WTF Pork Belly TACO $46呢個個饀就有十五味豬腩,蕃茄,牛油果醬,塊豬腩炆得好入味,又肥美,不過食嘅時候啲汁好容易整到周圍都係🙈 同埋跌唒啲餡料出嚟🙈Brownie 朱古力雞蛋仔 $28Brownie朱古力好足料,均勻咁佈滿係雞蛋仔裏面,口感外脆內軟,味道甜甜地,好好味。

炸薯格 $40

香脆雞翼 $48 4隻

XO Prawn TACO $46

WTF Pork Belly TACO $46

Brownie 朱古力雞蛋仔 $28
星期日去中上環一帶行街順便搵嘢食,到歌賦街一帶,見到間小店,見門面設計好得意,就入去試下。就係比門外個藍色45號信箱吸引而入去小店內坐位唔太多,如無數錯應該有19張椅,以 bar 枱形式為主。牆上有好黑膠唱片做裝修估唔到仲有幾隻 1000% Be@rbrick 做佈置,真係正食物主打墨西哥風味,再加入一些港式原素。1. Hunger Prawn ($88),內有辣蝦、烤粟米蕃茄、豆腐皮、豆芽、牛油果醬、青瓜乳酪醬,再在底部配上飯。辣蝦份糧多,少少辣,配上粟米同蕃茄一齊食,感覺清新由於配料豐富,所以每一口飯都食到不同材料。而青瓜乳酪醬配上辣蝦兩者係非常之夾2. Pulled Lamb ($46) + Salty Lime Soda oolong tea ($15)。Pulled Lamb 內有手撕羊肉、酸辣青汁、枝豆、烤粟米蕃茄。羊肉好香,而粟米同蕃茄都烤過,好有誠意餅皮選了軟身,食落好煙韌,好喜歡這種感覺。3. 雞蛋仔雪糕($48),雞蛋仔即叫即整,外皮脆而內裡軟及熱,配上低脂軟雪糕,食落口有兩種不同感覺,值得推介的甜品整體來講,小店佈置優美,很有特色,店內環境舒服。Taco 份量充足

就係比門外個藍色45號信箱吸引而入去

牆上有好黑膠唱片做裝修

食物主打墨西哥風味,再加入一些港式原素。

Hunger  Prawn

Pulled  Lamp

餅皮選了軟身,食落好煙韌,好喜歡這種感覺。

雞蛋仔雪糕

整體來講,小店佈置優美,很有特色,店內環境舒服。Taco 份量充足,令人從此愛上墨西哥卷
2021-03-14
$100 (Tea)
Hunger  Prawn
Pulled  Lamp
雞蛋仔雪糕
2021-03-15 40 views
中環除咗酒吧之外,仲有好多唔同國家嘅特色美食,今次嚟到一間近sheung wan嘅小店,佢哋嘅墨西哥菜都好特別,就同朋友嚟食個dinner試下先,叫咗幾樣,分別係taco, fresh salad and雞蛋仔。taco入面嘅餡料都非常豐富,我哋試咗羊肉,落得好足料食落都好香。而清新嘅salad入邊,有我最鍾意嘅香濃芝士,西蘭花焗得好唔錯。雞蛋仔新鮮製作,外皮香脆,入邊鬆軟,火腿粒再多啲,咁就perfect啦。
2021-03-13 31 views
經過中環 見到有一間新開嘅墨西哥小吃, 裝修仲要好靚 就入去望望啦!佢有好多唔同嘅小食 ~例如雞蛋仔 丶雪糕丶taco 亦都有飯可以選擇 可以做一個正餐❤️TACO可以揀 軟皮或硬皮 有唔同特色味道 例如有港式沙嗲牛肉 丶15味豬腩等等 自己乜都想要啲叫咗 三個taco,同埋15味豬腩飯 夠晒兩個人食😋老闆相當好人,服務態度好好 好快就已經上菜好貼心咁喺TACO個盒仔度貼咗貼紙 方便分辨邊一種唔同味道炆牛肋肉~材料放上咗牛油果醬 令到整體唔會咁油膩 再配上玉米餅 飽肚又好吃魚市場~配上青蘋果及青木瓜沙律,再加上蕃茄莎莎 清新得來又好食🤗墨西哥辣雞🎈配上芝士丶牛油果醬同蕃茄莎莎 辣得好過癮 香料充足另外15味豬腩飯賣相超靚 15味豬腩係招牌菜 用咗15種香料嚟煮 帶有廣東特色 係好新鮮嘅fusion 菜 油香滿滿 配上茅屋芝士~荷包蛋🥰粟米丶蕃茄牛油果醬同生菜絲~ 非常滿足嘅一個晚餐呢間餐廳老闆好有心好有心去經營 食物質素又高又好食 真係要嚟多多幫襯!

自己乜都想要啲

叫咗 三個taco,同埋15味豬腩飯 夠晒兩個人食😋
老闆相當好人,服務態度好好 好快就已經上菜

好貼心咁喺TACO個盒仔度貼咗貼紙 方便分辨邊一種唔同味道

另外15味豬腩飯賣相超靚