2021-04-09
早排喺上環食咗間墨西哥嘢,上網check左先知道原來前身就係好出名嘅雞蛋仔店oddies,以前我都好鍾意食佢哋嘅雞蛋仔雪糕🤤🤤依家就轉型左,主售Taco,亦都有飯同小食等😛• 芝士火腿雞蛋仔 $28點一份雞蛋仔回味一下當年oddies嘅味道,雞蛋仔做到半空心半實心嘅完美比例,芝士火腿同雞蛋仔融為一體,鹹甜有致😎• Taco (獨門秘製XO醬大蝦、臘腸、脆米沙律) $46巧妙地將港式元素融入係墨西哥菜式之中,XO醬搭埋臘腸鹹香感好重,蝦肉爽口唔霉,加左炸過嘅米粉有卜卜脆嘅口感,不過整體油咗少少👌🏻Taco可以揀軟身同脆身,而我就兩款都試咗。依款我揀左配軟身Taco,煙煙韌韌口感唔錯,𡁻𡁻下有啲粟米味☺️• Taco (墨西哥辣雞、牛油果醬、蕃茄莎莎、芝士) $46依款嘅味道就傳統啲,面頭有燒香過嘅芝士,之後會食到清新嘅牛油果醬同蕃茄,跟住係香辣惹味嘅墨西哥辣雞,味道平衡得宜。脆身Taco做到雪糕筒嘅形狀,食落好似原味嘅Doritos😜• 扒西蘭花配車厘茄、羊奶芝士及檸檬欖油 $40平時都好少食菜,但係留意到佢依個西蘭花好似幾特別,點知佢又真係帶到啲驚喜俾我‼️西蘭花焗到少少乾身,但係內裏一啲
• 芝士火腿雞蛋仔 $28
• 扒西蘭花配車厘茄、羊奶芝士及檸檬欖油 $40
平時都好少食菜,但係留意到佢依個西蘭花好似幾特別,點知佢又真係帶到啲驚喜俾我‼️西蘭花焗到少少乾身,但係內裏一啲都唔乾,而且仲好焦香,羊奶芝士做到點綴嘅作用☺️
• Damn Lemon Beer $32
好似飲緊酸酸甜甜嘅檸檬汽水咁,啤酒花味唔太重亦都唔會苦澀,好易入口