2023-09-08 21 views
曾經因為飲過佢嘅山楂水,就開始咗買套票之路,雖然都係有糖,但感覺上好似比廢水健康啲,起碼有啲涼茶都可以清下熱咁,一直幫襯開佢啲涼茶,係有次睇到啲湯水都ok吸引,咁就又買咗set套票黎試下。發現地鐵站嘅舖頭存貨同種類都好似多啲咁,今次試咗個日月魚淮山節瓜豬展湯,即刻要mark低個樣,下次見到要執多幾包,清甜瓜湯,雖然冇湯渣食,但消暑都唔錯。仲有燒賣都係經常encore嘅product,燒賣本尊其實就不過不失,但係佢個杞子甜豉油真係幾吸引,每次口痕都會想食番盒。

喺屋企悶悶地諗住去地鐵站鴻福堂消費下,買下野,食下呢啲健康食品。買咗豆漿,不同涼茶,不同湯品,味道中等,全部都係即食食品嘅感覺, OK啦,預咗係咁。唔知呢啲食物究竟用咩去防腐?另外熱食都買咗少少,買咗叉燒包,菜肉包,茶葉蛋。包點比較奇怪,放喺蒸櫃好耐,個包皮好似爛蓉蓉⋯⋯其實呢間野喺香港咁耐都幫襯好多次,不過兆康店就奇怪少少,啲店員都正常,唯獨是有一個黑色衫,身高比較矮,中年女性,成個巴閉姐咁,唔知點解我入去買幾百蚊嘢好似俾佢鬧咁⋯我只係問下關於現金卷同優惠😵‍💫我覺得以後都要放棄幫襯鴻福堂😵‍💫😵‍💫,俾錢買難受⋯

我覺得以後都要放棄幫襯鴻福堂😵‍💫😵‍💫,俾錢買難受⋯
2018-01-06 408 views
我今日去屯門醫院探朋友,點知她已準備出院,並著我帶返去佢的家救下佢,原本我已經出了門口,又如何煮飯呢? 最終我選擇了兆康站的鴻福堂,那裏的姐姐十分熱誠,介紹清淡的飯及湯,我最終買了西洋菜陳腎羅漢果豬𦟌湯,而飯方面,則買了一個馬蹄蒸肉餅飯,清清地去到朋友家,腸胃不適的她蒸熱來吃十分高興。
2015-03-17 520 views
病了個多星期,喉部有點痛。兆康下車路過鴻福堂,儘管拿一個川貝枇杷膏試試。要求熱的,店員即時拿來,感覺滾燙。隨盒附上一包糖漿,但基本上如是治療用途,不建議加糖,所以感覺是多此一舉。回家吃了口,味道像涼粉,但感覺很淡,不如海天堂味道濃郁加強烈薄荷味,會感受到喉部即時的舒緩。吃罷,喉部依然很痛。重點是,就算海天堂此等零服務可言的店,印象中一客川貝枇杷膏也不用那麼貴....剛才去海天堂官網看了一下,$40。$50一小碗,物非所值,沒有下次。
病了個多星期,喉部有點痛。

兆康下車路過鴻福堂,儘管拿一個川貝枇杷膏試試。

要求熱的,店員即時拿來,感覺滾燙。

$50一小碗,物非所值,沒有下次。

Other Info. : 我不清楚店員除基本的時薪/月薪外,賣套票部份是否計算為佣金還是表現奬金,每次去買東西付錢時都被追問要不要買券﹖煩死人。基本服務都做不好(我試過咳到半死要求一枝熱的止咳茶結果最後比左一枝凍到不得了既比我),叫人怎甘心幫你買套票或者大額為會員咭加值﹖何況現在買到平套票的地方大把。
2015-03-17
TakeAway
相信唔少人都有買過鴻褔堂既飲品啦~ 包括我 :)今次見出左新野又試試啦~ 健脾益氣《南瓜馬蹄粟米甘露 $26》女仔最好飲少D凍飲啦, 買完番屋企我就乖乖準備熱水溫熱番去先飲一支500ML,有兩杯份量 (我通常同媽咪一人一杯^3^)飲品顏色相當吸引, 西式南瓜湯見唔少,呢個由南瓜做既甜飲品又不錯喎~質感似輕盈版既南瓜湯,質地比較稀薄, 每啖伴有小小南瓜蓉, 南瓜味又唔會蓋過粟米味, 味道不錯, 如果飲品入面有馬蹄粒, 會加分, 宜家就差咁少少~飲品功效: 健脾益氣,開胃溫脂有時, 無時間煲健康湯水~ 起地鐵沿線買到呢D無添加飲品, 確實方便^^
相信唔少人都有買過鴻褔堂既飲品啦~ 包括我 :)

南瓜馬蹄粟米甘露

一支500ML,有兩杯份量 (我通常同媽咪一人一杯^3^)

飲品功效: 健脾益氣,開胃溫脂

2014-11-15
TakeAway
$26 (Other)
2014-07-23 315 views
初一、十五收工,來屯門參佛,順道陪太太回家,是我必要做的事。長途跋涉的來到屯門,肚子總會打響警號,一出車站找食,有時候是不能抑制自己的。而就在下車的兆康站,一出閘就讓我聞到濃濃的茶葉蛋香,尋找之下,原來是車站的《鴻福堂》小店,而這一次,終於忍不住了,我要吃小食。濃濃香香的茶葉蛋是我來《鴻福堂》找食物的主要目的,五香粉的香味,茶葉的香味,充分地滲入了雞蛋的內心,茶味、香味、蛋味集於一身,再經過長時間的泡浸,除非茶葉不好,五香粉不足,很難會不好吃的。多點了魚肉燒賣,香香甜甜的配上豉油,盡顯了街頭小吃的風味。《鴻福堂》的專門的,不只湯同涼茶,他們的小食,肚子餓是,也是可以考慮的。

多點了魚肉燒賣,香香甜甜的配上豉油,盡顯了街頭小吃的風味。

TakeAway
$15 (Tea)
2010-12-10 124 views
ordered yeung chee kam lo + aloe ($20)not so sweet, a bit sour coz they have grapefruit insidealso they give a lot of mango cubes which is sweet~have mini ball ball which made up of fibre, quite healthy, but not chewyaloe is fresh and give quite a lot....when i drink it all, very full !the shop helper is helpful , she gives lots of advice~

Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2010-03-19 98 views
今日到良景村做義工,探訪完獨居老人後,跟朋友搭車返西鐵兆康站搵野食~買2隻茶葉蛋~ 每人1隻~4蚊1隻,雖然都唔係平,算啦真係好熱騰騰,記得我細個果陣真係好鐘意食好多時放學都會去健康工房或者生果店之類,會買1隻,一路行1路食^^但我始終唔會食晒個蛋黃,到而家都係1樣~我食左少少~因為怕濟的關係,真係幾重茶葉味!!好濃郁~~慢慢撕開個蛋穀來吃在鴻福堂買黎食,真係幾衛生,事關唔係近馬路,更加唔會有灰塵~~
今日到良景村做義工,探訪完獨居老人後,
跟朋友搭車返西鐵兆康站搵野食~

買2隻茶葉蛋~ 每人1隻~
4蚊1隻,雖然都唔係平,算啦
真係好熱騰騰,
記得我細個果陣真係好鐘意食
好多時放學都會去健康工房或者生果店之類,
會買1隻,一路行1路食^^
但我始終唔會食晒個蛋黃,
到而家都係1樣~
我食左少少~因為怕濟的關係,
真係幾重茶葉味!!好濃郁~~慢慢撕開個蛋穀來吃

在鴻福堂買黎食,真係幾衛生,
事關唔係近馬路,更加唔會有灰塵~~
$4 (Lunch)
  • 茶葉蛋
2010-02-28 42 views
放工了肚子很餓走上西鐵站不自覺地跟著燒賣的香味走走到鴻福堂門口當然忍不住買了1份燒賣1份$7有6粒味道很不錯有辣油很惹味比7-11好得太多了如果份量更多就好了-v-很適合當下午茶呢不會吃完餓但也不會太飽我看見很多進入西鐵站的人都忍不住買1份燒賣吃完再上車呢
放工了
但也不會太飽
我看見很多進入西鐵站的人都忍不住買1份燒賣吃完再上車呢
2010-02-26
2009-06-07 48 views
去了屯門, 聽完道, 一早約好了兄長阿嫂食晚飯. 飛快地, 坐西鐵快一點, 火速出返市區. 同女友於輕鐵站道別後. 來到兆康轉車. 當時, 口乾乾, 又未見7仔. 花成$18買枝涼茶吧. 亦感覺上比較健康. 其實, 鴻福堂既涼茶, 的確幾貴. 而且又唔係新鮮出品. 算一算價錢, 的確有少少搵笨. 我拿了一支五花茶, 上車飲.雖然是樽裝飲品. 但飲落, 其實同普通超級市場買到既有少少分別. 起碼糖份冇咁高. 大然天時, 覺得飲涼茶, 比起那上什麼道地, 柑桔檸檬...等. 仲健康消暑. 只不過, 鴻福堂, 係貴左D.

$18 (Other)
2008-12-23 48 views
11-10-2008到了兆康鐵路站,朋友還沒有到,口乾得很,決定用cash dollars來換取飲料。這次要了川貝雪梨海底椰,感覺清清的,沒有太大的味道,由於實在太口渴了,很快便喝完一整支了。下次再試試其他款式吧! ^^
11-10-2008

下次再試試其他款式吧! ^^
好解渴呢~~
$10 (Tea)
好解渴呢~~
又踩單車又響吉之島周圍行左成半日,臨走前朋友提議去鴻福堂買套票&換0野飲,朋友飲蘋果茶,我口渴非常所以飲清涼潤喉0既雪梨茶。到手後立即咕嚕咕嚕飲了半支...呼~得到解脫了(笑)

到手後立即咕嚕咕嚕飲了半支...呼~得到解脫了(笑)
2007-05-02 35 views
經過尖沙咀o既健康快線,想飲火麻仁。不過係雪櫃見到一枝枝500ml賣$16 o既飲品,有芝麻合桃露、火麻仁、杏仁茶等。最後揀o左第一樣。佢個成份寫明有白芝麻、黑芝麻、合桃、花生、糖同水。一入口,未feel到;不過飲o左無幾耐,就taste到好香好香o既芝麻味。口感好滑,芝麻香,唔會過甜,arm arm好,最重要係我覺得芝麻同合桃麵好補!最美中不足係價錢,$16有點貴呢!

最美中不足係價錢,$16有點貴呢!
2007-02-20 41 views
豬年第一個食評寫糖水,希望家人、朋友、各openricer同自己,今年都會過得sweet sweet。年初一經過西鐵站,想飲d清熱涼茶解解熱氣,買完一堆涼茶+茶葉蛋之後,又突然想食糖水bor,最後買左自家糖水紅/綠豆各一大包返歸享用。凍食蓮子紅豆比較杰身,杰得有點怪異,原來成份之中有粟粉,難怪有d糊口感覺。紅豆沙帶有少量綠豆及幾粒蓮子,味道唔太甜,蓮子都尚算鬆化,紅豆都煲得起沙,以即食糖水黎講算交到貨。熱食海帶綠豆沙外表比較似樣,綠豆都煲得夠身,都有唔少海帶絲在內,只欠臭草香味,如果可以加入臭草,就會更加似樣;味道方面都係唔太甜,合符現今少甜口味。包裝上面寫明"每日鮮製",糖水癮起時,呢種包裝糖水都可以作為考慮之一。