1K
最近愛上吃一盅兩件,不過,我們放棄了上茶樓吃點心,改到小店吃蒸品,最大的原因就是不想多付加一服務費,其次就是小店的點心大都較全統酒樓的細緻及美味。這天就來到佐敦的華膳正點,與家人吃正宗香港製造,健康無添加的即叫即蒸點心。約中午1時許來到,食客已經挺多了,幸好不用等多久就能入座。在這裏喝茶是免加一的,而茶位HK$6,店內的點心分了大、中、小、特、頂、正幾個類型,價錢由HK$20 - HK$48不等。第一款點心就是帶子芋蓉角,芋蓉角一碟3個,每一個都是大大個的,而且炸至金黃色,所以入口時份外香脆可口,而且芋蓉角內放了味道鮮甜的帶子粒,配合口感綿潤的芋蓉,味道既細緻又香滑,的超好吃!雜菌磨菇包的賣相真的超級可愛,它的造型相當精緻,像極一粒大磨菇,而磨菇包入口帶有鬆軟的微彈口感,而包內放滿了大量的雜菌餡料,雜菌入口清爽,菌香味道亦夠香濃。再來就是鵝肝醬豬仔咸水角,豬仔造型的咸水角,個人覺得挺可愛,不過,3隻小豬內,就只能1隻看到完整的芝麻眼睛,而咸水角的味道不錯,外皮入口超級香脆,而且內裏的餡料十足,吃時還會有淡淡的鵝肝香味。之後,來點全統點心 - 柚皮鳳爪,鳳爪的味道沒有什麼特別,醬汁亦沒
之後,來點全統點心 - 柚皮鳳爪,鳳爪的味道沒有什麼特別,醬汁亦沒有過鹹,不過,鳳爪下的柚皮就是超級入味,而且口感軟淋,還有2大塊之多,讚。
最後就是荸薺牛肉腸粉,腸粉口感挺細滑,但不軟爛,而腸粉內加入了牛肉餡及荸薺,所以入口時口感清爽,但又不失牛肉的肉香味道,而最重要是牛肉腸是中點來的,蠻抵食。
2016-12-10
$74 (Lunch)
  • 柚皮鳳爪
  • 雜菌磨菇包
媽咪今天正日生日, 碰巧又是星期六, 身為乖乖女的我, 只好封個大紅包, 再去找間好一點的茶樓和她一盅二件~位於佐敦的華膳正點, 之前都和朋友幫襯過, 它是走點心專門店的格局, 上菜快。靚。正!不過它的食物質素卻是超班, 點心做得非常好, 而且加入很多新意, 點心的種類外面真的不多見, 而且地方企理乾淨, 相當不錯(不過正因如此,價錢亦因此不算太便宜) 點心種類繁多, 款式新穎, 感覺很有新意, 其中鮑魚燒賣最吸我睛!!! 二個女生都是叫一個飯先填飽半個肚子吧~先點了鱆魚雞粒飯~ 熱辣辣用上砂煲上, 耐熱時間延長, 飯最緊要夠熱!飯粒晶瑩剔透, 主角鱆魚雞粒很滑很入味! 充滿鮮肉的味道, 不用特別沾上醬油都好好吃!接着點了乾炒安格斯牛肉河索價HKD 78,以干炒牛河來說價錢貴不貴見仁見至, 不過牛河炒得夠惹味香口, 入口不太乾,是比較濕潤少少的感覺, 而且不會漿口, 再加上安格斯牛肉質感較淋滑, 完全無渣, 亦較坊間的乾柴牛河優勝多了! 見肚子還有位, 就點了華膳蝦餃皇~一客四隻, 以廿八元來說價錢抵吃; 以"皮薄餡靚"來形容不為過, 蝦餃皮做得很薄, 而且充滿彈性, 內含蝦肉亦夠多

二個女生都是叫一個飯先填飽半個肚子吧~

接着點了乾炒安格斯牛肉河

見肚子還有位, 就點了華膳蝦餃皇~

一客四隻, 以廿八元來說價錢抵吃; 以"皮薄餡靚"來形容不為過, 蝦餃皮做得很薄, 而且充滿彈性, 內含蝦肉亦夠多, 每一口都是滿滿蝦的味道, 好吃!

這裡的點心相當高質, 而且100%無味精, 再加上冇加一(茶錢約HKD 6), 都算抵吃!

下次要再來試另一些點心~

華膳正點 Huas Dimsum

T: 2388 2768
好少去佐敦,所以就去下佐敦搵食啦!之後先去行街街,其實已經食左正餐,不過衰為食,見到門口張點心紙,d公仔造型點心就忍唔住入去食少少野啦!又馬仔,又熊貓,好打耳呀!不過因為唔太肚餓,只係order左2樣野,得意還得意,但都敵唔過「綠茶」呢2個字,最後叫左綠茶叉燒餐包同金絲墨魚鵝肝球 咩綠茶嘅野我都會覺得好味道架個包雖然綠茶味真係唔係好夠,可能怕會苦,但包皮唔厚真加埋個餡味道調得唔會太甜鵝肝球係有d太油,所以佢用杯仔剩住可以滴咁d油,都幾香口,無咩鵝肝味,墨魚都彈牙,唔怕煎炸嘅朋友可以try try
又馬仔,又熊貓,好打耳呀!
不過因為唔太肚餓,只係order左2樣野,

咩綠茶嘅野我都會覺得好味道架

Lunch
跟姐姐的上班地點都在佐敦附近,既然無飯帶就約姐出街食Lunch~兩個人想去食點心,如果去酒樓就唔係太化算,而且Lunch Time好多時都爆滿,而近期附近開左間食點心的餐廳,於是就去試下啦!地點就在佐敦道,門面好大個招牌,都好易搵!餐廳有兩層,因為第一層滿座,就被安排到樓上二樓~點心款式唔算多,亦都唔算少,可以用點菜單選好再交俾店員落單~另外也有炒粉炒飯等,其實也跟酒樓差不多~茶位每位HK$6,唔算貴~我們就點了鐵觀音~蜜汁叉燒腸粉(HK$28)腸粉的外皮好嫩滑,每條入面都有唔少叉燒~而且是即叫即蒸,沾點豉油食十分好味,叉燒是半肥瘦,好易咬開!蒜香海鮮長春卷(HK$34)看到隔離枱叫,成杯Cocktail咁上碟,賣相十分吸引~這條是幼長身的炸春卷,方便食用之餘又唔會食到周枱都係碎碎,中間仲有幾塊蝦片作點綴~春卷皮薄香脆,而入面是好彈牙爽口的蝦肉,不錯!雜菌磨菇包(HK$28)以磨菇的外形,連顏色都是相似,好可愛,賣相吸晴!而咬開有很多雜菌碎,口感豐富,而且好香菇味,也是素食者之選!黑松露鮮竹卷(HK28)這個鮮竹卷加了黑松露,中西合壁,好特別~鮮竹卷以腐皮包著有鮮蝦、肉碎、蘿蔔絲等餡料

地點就在佐敦道,門面好大個招牌,都好易搵!
餐廳有兩層,因為第一層滿座,就被安排到樓上二樓~
另外也有炒粉炒飯等,其實也跟酒樓差不多~
茶位每位HK$6,唔算貴~
我們就點了鐵觀音~

蜜汁叉燒腸粉(HK$28)
腸粉的外皮好嫩滑,每條入面都有唔少叉燒~

蒜香海鮮長春卷(HK$34)
看到隔離枱叫,成杯Cocktail咁上碟,賣相十分吸引~
春卷皮薄香脆,而入面是好彈牙爽口的蝦肉,不錯!

雜菌磨菇包(HK$28)
以磨菇的外形,連顏色都是相似,好可愛,賣相吸晴!

黑松露鮮竹卷(HK28)
這個鮮竹卷加了黑松露,中西合壁,好特別~
鮮竹卷以腐皮包著有鮮蝦、肉碎、蘿蔔絲等餡料,口感十分豐富,而且食材好新鮮,反而黑松露味不是太覺,而蒸汁亦都好惹味!

鮮竹牛肉球(HK$20)
有特別的點心外,還會有一些大路的點心~
這個牛肉球肉質新鮮彈牙,易咬開,沾上0急汁食特別惹味,不錯!
2016-08-17
$75 (Lunch)
2016-09-05 1201 views
傳統點心我食得多, fusion 點心係第一次食, 原來唔只得個樣, 味道內涵一樣有選擇種類多, 大部份點心都加入了特式元素, 令人有選擇困難症主打特色點心都有圖片參考 睇見圖片有鮑魚燒賣幾可愛, 但又見到鮑魚糯米雞, 已經有d選擇困難最後揀左鮑魚糯米雞, 好大個, 好心急打開荷葉, 發現到鮑魚仔了除左鮑魚仔外, 其他餡亦比較多&大大舊, 無偷工減料味道也不錯xo 醬炒蘿蔔糕, 估唔到份量咁多原來係炸左先再炒, 外脆內軟, 同其他點心鋪店/酒樓食既炒蘿蔔糕唔同每一個骰仔蘿蔔糕大過隻匙蝦餃比較大路, 唔算特色, 不過入面個蝦都幾大隻及爽口上菜時冒哂煙, 啱啱新鮮蒸好牛肉球混入馬蹄, 非常爽口食個陣, 一定要加唧汁甜品類, order 左流沙菓子球, 賣相可愛, 似士多啤梨入面係紫薯蓉, 流心部份比我想像中少,如果可以多d 蛋黃會更好 雖然落order 後, 要得一陣先開始有點心黎, 原來係即叫即蒸, 話要15-20分鐘, 但其實唔使咁耐

主打特色點心都有圖片參考

除左鮑魚仔外, 其他餡亦比較多&大大舊, 無偷工減料

味道也不錯
鮑魚糯米雞
xo 醬炒蘿蔔糕, 估唔到份量咁多

每一個骰仔蘿蔔糕大過隻匙
xo 醬炒蘿蔔糕
蝦餃比較大路, 唔算特色, 不過入面個蝦都幾大隻及爽口

上菜時冒哂煙, 啱啱新鮮蒸好
蝦餃王
牛肉球混入馬蹄, 非常爽口

食個陣, 一定要加唧汁
鮮竹牛肉球

蝦餃王
鮮竹牛肉球
流沙菓子球
2016-09-01 860 views
一出佐敦站,一轉頭就見到對面馬路的華膳正點。室內光線充足,都幾企理。午市時間近乎滿座,眾裡尋她,終於找到外婆的身影。坐在盡頭的我們,看著後面熱呼呼的點心出爐。墊枱紙上的點心都幾吸引,有傳統的蝦餃,帶點變奏的餐包和燒賣,還有點心店稀客-焦糖燉蛋。選擇夠多,傳統或創新,任君選擇。健康紅米腸粉好奇腸粉會吃到幾多紅米味,結果令人失望。除了顏色外,完全沒有紅米的踪影,亦欠基本的米漿香。雖然反光,但偏乾身,黏黏的,滑而不溜。捲起來顯得少少厚,口感一般。只能由咸豉油調味。難道為了健康,就要犠牲味道?金絲墨魚鵝肝球炸得香脆,但幾油膩。中間的墨魚膠夠彈牙,但沒有墨魚的鮮味,包著的鵝肝亦少之有少,幾乎吃不出味。反斗馬拉盞見大部份點心都跳出傳統的框框,一心打算見識馬拉盞可以有甚麼特別,可惜它只是一個普通的馬拉盞,並不是預期的反斗。像太空館的半球體,脹卜卜的,筷子一夾起已感受到它的鬆軟。不算太甜,味道沒有驚喜,但軟綿綿的口感確實不錯。韓式泡菜餃中式的蒸餃,配韓式泡菜,夠特別。軟薄、滑溜的水晶皮,包著爽脆、酸酸辣辣的泡菜,開胃、惹味。黑松露鮮竹卷浸在下面的茨汁似乎太稠。有一點點黑色,但吃不出黑松露味。相比酒樓浸
健康紅米腸粉

金絲墨魚鵝肝球

反斗馬拉盞

韓式泡菜餃

黑松露鮮竹卷

浸在下面的茨汁似乎太稠。有一點點黑色,但吃不出黑松露味。相比酒樓浸在高湯的鮮竹卷,這個欠了湯汁的濕潤。皮不算厚,但不夠軟薄,包著彈牙的蝦膠和肉,味道正常。
菊花地瓜包

好幾款包類都有興趣,經過一輪取捨,被菊花地瓜包的精緻賣相吸引。咬開有紫薯的清香,沒有多餘的油和糖,紫薯味夠真。不過,包太厚,即使拿上手幾軟熟,咬下去亦硬和韌,就敗在包的厚度。
核桃包

比地瓜包好一點,或者是餡夠多,顥得包不至於太厚。炒過的核桃又香又脆,大大粒有咬口,以糖漿黏在一起,但有包的平衡,不會太甜。軟熟的包,夾著脆口的核桃,雙重口感。推介一試。
剁椒班腩飯

只售38元煲仔飯,沒有豉油,只以剁椒伴飯,以為會偏淡,沒想到清清地,都夠味。班腩嫩滑,白飯乾身微硬,一粒一粒的口感實屬不俗,不過略欠飯香。剁椒微鹹少辣,只需一點便可為一整啖飯調味。清淡,卻非無味。
付款時,在收銀處旁見到是日推介、特式精選和燉湯,菜式都幾特別。
三個人剛剛好,大部份都是一份三件。吃得飽飽的,每人都不到80元,相當抵食,質素都算可以,還有滿臉笑容、極好態度的店員落單傳菜,難怪午市滿座。
2016-08-30
$77 (Lunch)
  • 核桃包
  • 韓式泡菜餃
2016-08-26 578 views
外甥女由澳門來港讀書,這天,先帶她去佐敦吃特色點心,再返回港島,來一趟叮叮hea遊。一頁的點心紙,密密麻麻地寫滿了各款點心,教人一時不知如何揀選是好!這裏茶水每位$6,免收加一,難怪有不少捧場客了。鮑魚燒賣$48/3件,原隻鮑魚當然是亮點所在,體積遠比坊間為大,咬下去軟腍具咬口嚼勁,滿意之作。只是,豬肉蝦肉參半的燒賣,口感和味道僅屬中規中矩而矣!接著,三款鹹甜點陸續上枱,紅紅黃黃紫紫的,色彩耀目。千層蝦酥盒$45/3件,酥皮咬下去稱不上十分酥脆,反而有點硬實。幸而,蝦肉、蟹籽和野菌餡料香濃惹味,食味不俗。流沙果子球$25/3件,外層沾上脆米,內裏是軟腍香糯的紫薯皮,最內層包著食味偏淡的流沙。創意有餘,味道一般,沒太大驚奇。法式焦糖燉蛋$25無論賣相、口感和味道,均予人刮目相看之感。燉蛋香滑細緻且蛋味香濃,焦糖香脆,為燉蛋添了一分焦香,飾以士多啤梨和可吃用的蝴蝶,美上加美。鳳梨南瓜粿$25/3件小巧的骰,挺吸睛的。奈何,南瓜味毫不突出之餘,且過份濕淋粘口了,鳳梨餡又極為甜膩,教人吃不消。千層雜果酥$28的酥皮看似厚實,咬起來鬆脆,酥皮內夾著酸甜有致的雜果沙律,蠻清爽好吃的。只是,一大件的

接著,三款鹹甜點陸續上枱,紅紅黃黃紫紫的,色彩耀目。
千層雜果酥$28的酥皮看似厚實,咬起來鬆脆,酥皮內夾著酸甜有致的雜果沙律,蠻清爽好吃的。只是,一大件的,切下去散碎碎的,吃起來挺狼狽。
2016-08-14
$104 (Lunch)
2016-08-23 274 views
偷嚐點心@華膳正點佐敦佐敦道10號地下很想吃點心哦, 不過一個人沒理由上茶樓, 晚上要吃到點心,找間新派點心餐廳解決同大快朵頤。茶位$6一個人,而點心就以小$19中$26大$30 特$34 頂$42 廚$45 美點$52 劃分價錢滑雞章魚飯 $32 蒸飯很便宜呢, 先點一入來填肚子, 因餓得咕咕作響了,要等15-20分鐘, 應是即蒸,雞肉又多又滑,淋上甜豉油我就食光光。上素翡翠餃$19 一客3件 透明中心包了的餡料翠綠, 餃皮有拉力入口柔柔的,餡料都很爽脆清甜, 沒多餘調味有比較健康的說。雜菌磨菇包 $30 一客3個造型實在是無可挑剔, 餡料是雜菌, 切到細碎, 2,3口就可以解決一個了。脆皮海皇腸粉$ 34粉紅的紅米漿造腸粉皮好特別搶眼, 中心包了天婦羅炸蝦肉,很香脆。也是要大量甜豉油配在一起小甜點有南瓜的外貌,糯米外皮中心是菠蘿絲,就似是台灣鳳梨酥凡0餡,不過是熱的, 有點黏黏
偷嚐點心@華膳正點
佐敦佐敦道10號地下

很想吃點心哦, 不過一個人沒理由上茶樓, 晚上要吃到點心,

找間新派點心餐廳解決同大快朵頤。

上素翡翠餃$19

雜菌磨菇包 $30 一客3個

脆皮海皇腸粉$ 34

不過是熱的, 有點黏黏
位於佐敦的華膳正點,是一間以點心為主的餐廳。 媽媽説很久沒喝茶,那就跟他來喝個下午茶吧。佐敦佐敦道10號地下此點心店的點心精緻,必定有驚喜哦沒告訴媽媽點了什麼,只問吃燒賣好嗎?只包包好嗎?鮑魚燒賣$48三粒燒賣熱辣辣上台,燒賣上放上迷你鮑魚,格外貴氣。大約在我dse番迪士尼兼職時才第一次吃鮑魚燒賣上司吃鮑魚,我和我朋友吃燒賣😂至今還記得燒賣豬肉肥瘦剛好,咬下軟嫩帶彈性微微油脂,豬香滿佈。鮑魚也甚為彈牙哦。雜菌磨菇包$28三粒可愛的菇菇包,是用來呃like的好點心。如蘑菇一樣的包包,內裡當時是雜蘑菇餡料,菇香特岀。鳯爪排骨飯$32媽媽想要點米氣,因此點了一個煲仔飯米飯軟糯,米粒長身,配上排骨和鳯爪更為惹味蜜汁叉燒腸$28內裡竟有翠肉瓜的叉燒腸,感覺健康但腸粉不夠滑溜,小小美中不足經理姐姐説店舖主打無味精零添加,媽媽更拿了卡片,説要自已來呢。
位於佐敦的華膳正點,是一間以點心為主的餐廳。

媽媽説很久沒喝茶,那就跟他來喝個下午茶吧。
佐敦佐敦道10號地下

此點心店的點心精緻,必定有驚喜哦

沒告訴媽媽點了什麼,只問吃燒賣好嗎?只包包好嗎?
鮑魚燒賣$48

三粒燒賣熱辣辣上台,燒賣上放上迷你鮑魚,格外貴氣。
大約在我dse番迪士尼兼職時才第一次吃鮑魚燒賣

上司吃鮑魚,我和我朋友吃燒賣😂至今還記得

燒賣豬肉肥瘦剛好,咬下軟嫩帶彈性

微微油脂,豬香滿佈。鮑魚也甚為彈牙哦。
雜菌磨菇包$28

三粒可愛的菇菇包,是用來呃like的好點心。
如蘑菇一樣的包包,內裡當時是雜蘑菇餡料,菇香特岀。
鳯爪排骨飯$32

媽媽想要點米氣,因此點了一個煲仔飯

米飯軟糯,米粒長身,配上排骨和鳯爪更為惹味
蜜汁叉燒腸$28

內裡竟有翠肉瓜的叉燒腸
,感覺健康

但腸粉不夠滑溜,小小美中不足

經理姐姐説店舖主打無味精
零添加,媽媽更拿了卡片,説要自已來呢。
2016-08-13
2016-07-27 481 views
上次泥食都只係點左好少野, 於是今日決定試下佢地其他款式啦!先點了鮑魚燒賣, 看外表其實無乜吸引力, 但食落真係兩件事啦!先吃鮑魚仔, 鮮甜而且有咬口, 而鮮蝦在內亦非常大而且鮮味! 最特別之處, 是燒賣毫無味精味道, 不會太咸和膩另外點了蝦米腸, 一咬是炸過香脆的蝦米, 感覺像是食炸兩一樣, 而外表是鮮嫩的腸粉皮包住, 最特別是豉油是另上, 如不想有油和咸味可以完全清淡的, 非常體貼細心

2016-07-27
Dinner
去任何一間餐廳,你自己笑定喊,睇你識唔識點菜;坐低叫個【鮑魚燒賣】先,個頭開得好,有型又得體。【千層蝦酥盒】,賣相正,蝦鮮味彈牙,酥皮脆而鬆軟,酥盒裡面仲有蘑菇,好少人能抗拒。如果以為點心佬做甜品差啲,咁就錯晒!呢個 【Crème Brûlée】就算咩都唔食都要點,濃滑香甜,有國際水準!我怕熱氣,但我所有朋友都中意呢個【帶子芋蓉角】,係幼細嘅脆,裡面係幼細嘅滑,而且真材實料,所以幾乎逢到必點。點解呢間值得推介?你知道幾多食肆用雪藏點心、多鹽、多糖、多油格?!你知香港開街舖租貴人工高,依然遇到一間用心、用料正、少咸、無味精,應該珍惜、支持下!
鮑魚燒賣
千層蝦酥盒
法式叫當燉蛋
帶子芋蓉角

2016-04-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
鮑魚燒賣
千層蝦酥盒
法式叫當燉蛋
帶子芋蓉角
  • 鮑魚燒賣,千層蝦酥盒,帶子芋蓉角,法式焦糖燉蛋
2016-05-03 900 views
Stella與朋友同行參觀畫展,先到畫展場附近的「華膳正點」飲早午茶,何謂早午茶?皆因我們雞啄唔斷的嘆茶,由10:30到1:00,見午市的客人紛紛而至,我們就主動結帳離開去觀賞畫展。睇番的點心真係令我們有驚喜,菊花地瓜包,地瓜茸裏有地瓜粒粒令口感豐富起來!脆皮海皇腸粉,我請教侍應腸粉皮為何是粉紅的?她回應說是用紅米漿造腸粉皮,紅米漿腸粉皮包裹像似是打邊的「響鈴」卜卜趣的,「響鈴」裏是爽爽蝦肉,脆皮海皇腸粉,妙!啖啖爽爽蝦肉,是我心水蝦餃。高湯小籠包嫌佢多油。我們吃了四款式點心,整體是較清淡,但我喜歡,如果喜歡重口味的話,會嫌不夠味道,好味道,容易,多此味精。茶位每位$6,抵飲!服務也不錯,兩位承惠$127。
Stella與朋友同行參觀畫展,
先到畫展場附近的「華膳正點」飲早午茶,
何謂早午茶?皆因我們雞啄唔斷的嘆茶,
由10:30到1:00,見午市的客人紛紛而至,
我們就主動結帳離開去觀賞畫展。
睇番的點心真係令我們有驚喜,
菊花地瓜包,地瓜茸裏有
地瓜粒粒令口感豐富起來!

脆皮海皇腸粉,
我請教侍應腸粉皮為何是粉紅的?
她回應說是用紅米漿造腸粉皮,
紅米漿腸粉皮包裹像似是打邊的「響鈴」
卜卜趣的,「響鈴」裏是爽爽蝦肉,
脆皮海皇腸粉,妙!
啖啖爽爽蝦肉,是我心水蝦餃。
高湯小籠包嫌佢多油。
我們吃了四款式點心,整體是較清淡,
但我喜歡,如果喜歡重口味的話,
會嫌不夠味道,好味道,容易,多此味精。
茶位每位$6,抵飲!
服務也不錯,兩位承惠$127。
2016-05-03
$65 (Lunch)
2016-04-21 468 views
第一次食點心都可以食得咁正 鮑魚仔燒賣 平時都係食下咩蝦燒賣, 甚至差極係魚肉燒賣, 但鮑魚仔燒賣真心第一次食 賣相就已經夠吸引啦 另外, 鮑魚好鮮味, 絕對唔係hea野啦!鮑魚仔既甜鮮味滲晒入燒賣到, 非常正 平時都會要點下辣油泥調下味, 但今次完全唔想囉另一個叫雜菌磨菇包 個賣相已經夠晒呃like :其實同平時叉燒包果類一樣, 不過佢賣相咁正, 就真係無得輸 D但個味泥講, 就真係唔太特別
第一次食點心都可以食得咁正

鮑魚仔燒賣
賣相就已經夠吸引啦

平時都會要點下辣油泥調下味, 但今次完全唔想囉

另一個叫雜菌磨菇包
個賣相已經夠晒呃like
D但個味泥講, 就真係唔太特別

2016-04-20
Lunch
2016-04-19 469 views
呢間表明係冇味精 食點心都可以食得好健康 我見佢座位好大 好好座 裝修得都好靚 唔似酒樓既設計 d呀姐都好nice 開茶d茶都幾好飲 我飲普李都幾濃幾香 我叫左個核桃麵包 呢個好特別 佢成個麵包都係核桃味 好彈牙 入面仲有小小核核粒 幾好口感 同埋佢有甜甜地既漿 不過我唔知係咩味既漿 不過好好食 鮑魚燒賣 佢上面個粒鮑魚好大粒 有小小蠔油味 好彈牙 因為真係好大粒 我就分開食 下面係豬肉加小小蝦肉 係幾好食 不過豬肉太多 同埋佢蒸到黃色個皮濕左 即刻扣左小小分 不過整體我都覺得唔錯 價錢都唔算太貴 同埋夠分量 都食得好飽

這間「華膳正點」開業不夠一年,沒有很多人提過,我也不知道;直至最近,無意之中經過這裏,就去試試;發覺很值得和大家分享,絕對值得一去,水準甚高甚高。他主打點心,位置很便利,就在佐敦地鐵站口,商務印書館對面,很易找。點心選擇甚多,隨意叫了一些,已有很大驚喜;下次會再試其它的東西。位置闊落坐得舒適,價錢很合理,人均消費 HKD100 有找,晚飯吃點心算是價錢合理。我首先推介的,是鳯爪排骨飯;一個簡簡單單的飯,已經吃出師傅的水準。飯煲得很香,飯很軟滑,鳯爪入口即溶,排骨也是很軟熟。如果我說「我一生也未吃過這麼好吃的鳯爪排骨飯」,相信你會更容易理解它的好味程度。你吃過的鳯爪排骨飯是在那裏吃?味道如何?你想得到,你再想想,這裏吃的,會比你吃過的更好吃。豬仔飽很得意,真的有一個豬仔面:豆苗餃也是好吃,豆苗很香。春卷也做得很有特色,上枱時還是熱呼呼的。磨菇叉燒飽有特色。鮮竹卷,也是全日水準之作,腐竹做得很香,浸在上湯之中,真的完全展現了中式點心的靈魂。蝦餃也是必叫。這裏的點心,不會輸給添好運,少人介紹,可能是開業不久,我真心推介。

飯煲得很香,飯很軟滑,鳯爪入口即溶,排骨也是很軟熟。

豬仔飽很得意,真的有一個豬仔面:
豆苗餃也是好吃,豆苗很香。
春卷也做得很有特色,上枱時還是熱呼呼的。
磨菇叉燒飽有特色。
蝦餃也是必叫。
Other Info. : 地鐵來很方便,就在佐敦地鐵站對面;如駕車則要泊童軍總會,步行需要七分鐘。
2016-04-03