2023-05-18 523 views
今天因為很想念台灣的炸雞排所以特別來灣仔吃這家豪大大雞排。雞排是現炸的而且很大但是老闆可能是胡椒鹽撒太多有一點太鹹 但是雞排本身是蠻嫩蠻多汁的 下次去吃的話可能就叫老闆少放一點調味
2023-05-18 222 views
對上一次食是幾年前的事,事隔久了,很容易便淡忘之前痛苦的回憶;這次亦不例外,小人再一次墮進無限輪迴錯誤空間之中⋯⋯其實小人是到豪大大雞排旁邊的小店買雲吞麵,詎料心魔作崇,順便買塊雞排,一止心癮。之前買是勁香的,買回家途中一定已是飄揚著令人垂涎的香氣,可是今次卻全然沒有;雖然是即時炸起,怎麼竟也有不夠熱的感覺?!食台式雞排,油膩已在預期之內,追求的只是酥脆外皮內有肉汁,香料味十足,辣味夠過癮的一塊大雞排。今次買的雞排完完全全做到一個反面教材︰雞肉欠肉汁,差不多乾到似柴皮、味粉不辣不香、炸衣又腍到一垞糊咁,完全唔知自己食緊乜。最過份的是雞排的厚薄︰第一啖是正常的,繼續吃下去,愈食愈薄,去到中間簡直薄到似張紙!「豪大大雞排」以後可改名為「豪薄薄雞排」!不禁令人一問:為何如此難食都可以生存到?假如小人的金魚記憶一息尚存的話,應該沒有回頭日。
大雞排
第一啖是叫做正常的
吃下去是紙咁薄的
假如小人的金魚記憶一息尚存的話,應該沒有回頭日。
2021-12-09 1490 views
收工覺得好肚餓, 一定係用腦用太多, 要好好獎勵自己邪惡嘅油炸食品, 就係一個好選擇次次行經灣仔天橋, 就會聞到樓下傳黎香噴噴嘅豪大大雞扒味<香香雞>疫情期間食大雞扒好似唔係太方便, 呢份香香雞一啖一粒就啱啱好啦今日運氣唔錯, 即叫即炸, 新鮮熱辣辣外脆內軟, 再加上少少辣粉, 能量值瞬間提升<薯餅>另外, 見炸薯餅非常抵食, 又嗌多份同朋友分享薯餅上高加咗好多椒鹽粉, 其實唔使落都已經好夠味, 落咗反而有少少畫蛇添足, 有啲過咸
收工覺得好肚餓, 一定係用腦用太多, 要好好獎勵自己
邪惡嘅油炸食品, 就係一個好選擇
次次行經灣仔天橋, 就會聞到樓下傳黎香噴噴嘅豪大大雞扒味
<香香雞>
今日運氣唔錯, 即叫即炸, 新鮮熱辣辣
外脆內軟, 再加上少少辣粉, 能量值瞬間提升
<薯餅>
另外, 見炸薯餅非常抵食, 又嗌多份同朋友分享
  • 香香雞
2021-06-01 1335 views
今日早左到灣仔,突然見到炸雞想食,個譚仔聲阿姐問我想食乜,咁我咪話要輕量雞囉,可能我帶豬咀,d 聲有d 怪,佢表現出一副我嚇親佢既表情....仲好似要自己呵返自己咁....我帶豬咀兩年都未試過咁...好啦,雞整既同時佢同入面d 姐姐有講野,d 人又望下我,到問我要唔要辣果時係正常既.其實好食就冇所謂啦,返到公司睇下,塊雞幾好樣呀....一野咬落去,嘩...硬到呢...用手搣開,兩層粉夾埋有件雞咁厚,仲好硬下添,層粉既味道係ok 既,可惜雞係乾既,好似人地健身食果d 白烚雞胸咁,乾爭爭鞋烚烚.(同事話依家果d 健身雞胸又滑又嫩架啦).好啦,冇下次,完.
今日早左到灣仔,
突然見到炸雞想食,

個譚仔聲阿姐問我想食乜,

咁我咪話要輕量雞囉,
可能我帶豬咀,d 聲有d 怪,
佢表現出一副我嚇親佢既表情....
仲好似要自己呵返自己咁....
我帶豬咀兩年都未試過咁...

好啦,雞整既同時佢同入面d 姐姐有講野,
d 人又望下我,到問我要唔要辣果時係正常既.
其實好食就冇所謂啦,
返到公司睇下,

塊雞幾好樣呀....

一野咬落去,
嘩...硬到呢...用手搣開,
兩層粉夾埋有件雞咁厚,
炸雞

仲好硬下添,層粉既味道係ok 既,
可惜雞係乾既,
好似人地健身食果d 白烚雞胸咁,
乾爭爭鞋烚烚.
(同事話依家果d 健身雞胸又滑又嫩架啦).
炸雞

好啦,冇下次,完.
2021-06-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Breakfast)
2021-05-12 702 views
用水魷魚鬚加粉漿炸,條魷魚鬚完全無味,炸粉漿又厚,食落去鬚還鬚,炸粉還粉皮,點會用水魷魚鬚做架,買魚蛋檔淥水的魷魚鬚,點會用嚟咁整架!?都唔知咩鄉下做的方法,非常難食!
炸魷魚鬚
2021-05-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-04-02 677 views
午飯時間,經過豪大大雞扒😆😆實在太香啦!基本上每次經過都會俾佢嘅香氣吸引,好啦,今次就買塊雞扒返公司慢慢食啦。雞扒超級大塊,不過舖頭係唔會幫你切。其實選擇都算多,除咗雞扒之外,仲有薯條,炸雞塊,魷魚鬚,花枝丸,洋蔥圈等等。總之如果想食炸物,呢度都係幾好嘅選擇😎😎午飯時間竟然唔需要排隊,買咗一塊大雞扒,店員即叫即整,所以一定係熱辣辣👍🏼👍🏼等咗大約5分鐘,其實都算幾快幾有效率。雞扒除咗大塊之外,都真係幾香脆,皮好好味!又多肉汁,好滿足😄😄

雞扒超級大塊,不過舖頭係唔會幫你切。

等咗大約5分鐘,其實都算幾快幾有效率。
雞扒除咗大塊之外,都真係幾香脆,皮好好味!
又多肉汁,好滿足😄😄
2021-01-11 833 views
“大雞排”($35)點解食豪大大都要影😂因為我發覺自己好似食咗咁多次豪大大應該一次大雞排都冇食過😂有日放工唔想食飯咁岩又經過一於買返塊大雞排食吓😛叫咗辣味嘅大雞排🐔即叫即炸拎上手超級熱🤣食落唔算話太juicy但好彩都唔算太乾辣度比想像中低食食下完全唔覺得佢辣😂不過豪大大咁多分店應該每間質素都有啲分別啦😂純粹紀錄一下🤣
“大雞排”($35)

點解食豪大大都要影😂
不過豪大大咁多分店
應該每間質素都有啲分別啦😂
純粹紀錄一下🤣
2020-12-25 429 views
今天是聖誕節,可惜今年聖誕都唔打算出外慶祝聚會,越來越掛念出街食小吃的時候,那次是我第一次食豪大大, 在灣仔甘耐,我都未試過豪大大的炸物,於是那次我就去買一份來試,雞排果然是好大塊, 比手掌更大,而且炸雞排香氣四溢,即使帶了口罩都能聞到,這款鹽酥雞排是台灣著名的街頭小吃,外脆內軟,惹味可口,實在令人回味無窮。鹽酥雞排的做法其實不難,將雞肉,配以九層塔,蒜泥,五香粉,黑胡椒粉,醬油,糖等調味,醃30分鐘,然後雞肉加入乾地瓜粉,沾滿粉後等幾分鐘再炸即可。但要整得好吃並不容易,因為不可以炸得太燶,亦不可以太厚粉,要做到恰到好處,而要控制火喉,令整塊並大的雞排都炸得均勻,更是不易,難怪豪大大的雞排甘受歡迎。至於價錢方面,炸雞排的價錢雖然有點貴,但份量多而且好味,我覺得值得一試。
炸雞扒
Other Info. : 食店除了炸雞排外,也有其他炸物如炸薯角,雞塊,炸燒賣等,當然我未有試過,唔知味道如何,大家有興趣可以試下。
2020-11-26
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$35 (Lunch)
炸雞扒
  • 炸雞排
2019-10-11 1496 views
每次行過大街小巷旺區樓市都會見到豪大大雞扒呢五隻大字。話說以我印象中佢嘅起源係臺灣嗰邊過嚟嘅,因為第一次喺臺灣食過之後就真係返尋味,結果佢哋嚟到香港我都係咁愛。當初有一塊雞扒變到好多小食好多花款。而家某啲鋪頭仲可以配埋飲品食一個套餐。但我自己就總覺得雞扒之中係原汁原味同埋係佢哋嘅主打,所以基本上,嗰日唔係特別,食得飽,我都會買返一塊雞扒嚟食回味一下。基於雞扒比較單一所以一張相就足以代表曬全部嘢。順帶一提,雞扒又大又細又有花資源有雞翼有雞球,仲有其他機嘅配件或者啲雜物,同埋有其他飲品但係啲飲品因為多不勝數好難喺度報到。
每次行過大街小巷旺區樓市都會見到豪大大雞扒呢五隻大字。

基於雞扒比較單一所以一張相就足以代表曬全部嘢。
2019-09-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
2019-09-19 652 views
經過灣仔,見到豪大大,咁啱想食少少野,就買了一點小吃,薯仔本人都幾喜歡食,平時買開豪大大都係食佢既炸雞,今次例外,試下佢地既炸薯角,$15一份,份量都吾算少,所以這價格都okay,同炸雞一樣可以選擇辣或吾辣,即叫即炸,到我手是熱辣辣的,味道好食,辣辣地幾野味,外皮脆朴朴,裏面既薯肉都好豐富。👍🏻😋
炸薯角
2019-09-03 500 views
突然想食炸雞,去到灣仔,經過呢間豪大大,佢食品既款式都吾少,跟著就忍唔住買左一份香香雞,買一份比半份多一倍,而價錢又又抵啲,好重香料味,粉槳炸到脆脆,可以選擇又得,吾辣都得。
2017-11-20 2230 views
早前途經灣仔有少少餓,吃了一次吉烈蠔後每次經過其他分店總想再點一客,卻發現吉烈蠔似是灣仔分店限定食物,旺角、銅鑼灣等店均未有售,特意在往灣仔碼頭前再去一去其分店,再嘗炸蠔滋味。20蚊5件炸蠔,即叫即炸,蠔保證是雪藏貨但蠔味仍非常濃郁!炸蠔製作時間比其他食物長,需要等候五分鐘以上。炸粉很薄,外層金黃香脆,蠔本身很是飽滿,一咬下去,蠔汁便湧出來,小心燙口。建議加5蚊要多罐汽水,汽水炸物永恆絕配,五蚊一罐也是抵飲!
特意在往灣仔碼頭前再去一去其分店,再嘗炸蠔滋味。
20蚊5件炸蠔,即叫即炸,蠔保證是雪藏貨但蠔味仍非常濃郁!
炸蠔製作時間比其他食物長,需要等候五分鐘以上。
吉烈蠔
建議加5蚊要多罐汽水,汽水炸物永恆絕配,五蚊一罐也是抵飲!
$25 (Tea)
吉烈蠔
2017-06-30 1592 views
我自問係一個非常有禮貌ge人,次次去到門口,見咁多人(大家企到散哂)都唔知邊喥係龍尾,我就問後面啲人係咪排緊隊,舖頭個阿姐突然問我後面啱啱嗰個人要食啲咩??哇靠!佢見到我嚟先,而且唔係第一次,我幫襯三次都係咁,之前我有建議過,叫佢掛個牌指出排對方向,好俾啲人排隊或等食物就企另一邊, 而唔係邊個衝埋嚟大聲嗌食乜就先俾邊個。「 香港人冇禮貌」 難道名不虛傳?如果呢間鋪頭係咁嘅文化, 我下次一係唔幫襯, 一係去到直接同老細講我要乜,唔會諗排唔排隊。 但我諗會揀前者, 因為我係一個好講禮貌嘅人。本身住過台灣十年,大大小小雞扒都食過,就係欣賞香港開的豪大大雞排都有八成台灣味道,除咗價錢比台灣貴四倍之外,雞排質素唔錯,但衰在服務態度太差,同台灣差別甚遠,所以都係唔會再幫襯灣仔呢間。
TakeAway
這個月天氣常常下著豪雨及小雨!尤其在午餐前後!下著絲絲秋雨,令人感慨抑鬱悶熱而無力感,但是始終都要面對社會,生活及飲食!灣仔區的小食店都是不名經典的魚蛋,燒賣及雞蛋仔等的小食店!下著綿綿細雨,忽然想起有間豪大大雞排店,立刻急步行去買一份香味十足的大大雞排品嚐一下!果然無介紹錯,有足23 cm長度,炸粉份量適中,油炸時間剛好,脆化可口,毫無肥膩感覺!加杯汽水或啤酒就最正阿,與台灣士林夜市分庭抗禮!特別有感而道:不妨做些台灣麵線,米粉及飯類,加落奇脆肉滑的雞排,應該是最佳拍檔,其門如市,都是為食一族的期望!水對

特別有感而道:

水對
2016-06-04 1536 views
午飯畢,同事忽然在我面前遞上新鮮熱鬧金黃香脆的炸雞膇一隻,原來同事路經豪大大抵擋不了誘惑,買了一包三隻的炸雞膇回來,炸雞剛炸起香噴噴,令節食中的我完全無法招駕,慾拒還迎下還是接受了,大口咬下,表皮薄脆鬆化帶有點點准鹽和微辣,香口非常,肉質嫩滑味美十分juice,簡直可媲美韓國的校村炸雞,正!在灣仔區上班美食如此多,減肥真是談何容易呢!
雞膇
雞膇