香港永年車仔麵茶冰廳
港式茶餐廳
lazysheepstyle
2025-10-25
Follow
今日參觀沙田文化博物館,在沙田廣場享用午膳。發現一間香港永年車仔麵茶冰廳,進去品嚐一番。由於人潮眾多,需要等候,被安排至吧檯入座。點選了一碗大力金剛麵,配料豐富,麵條Q彈有勁,湯頭濃淡適中,正合我意。額外加購了一杯抹茶紅豆冰,抹茶風味恰到好處,顆顆紅豆飽滿,滋味甚佳。此外,還點了海南雞飯,雞肉鮮嫩滑潤,令人回味。上菜迅速,點餐後不久即送達,服務人員態度親切友善。Read More
+ 3
imcindyho
港式經典風味
imcindyho
2025-10-19
Follow
永年主打食港式車仔麵,每次去到例牌必點佢哋嘅車仔麵,充滿港式風味好有特色!🔅永年大碗麵選擇困難症朋友建議揀大碗麵,有超級多配料:豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、咖喱魷魚、紅腸、時菜!餸菜鋪滿碗面勁豐富,咖喱魷魚原來係沙田獨有㗎!點咗永年招牌辣醬,辣度都好足,食落好惹味!揀咗油麵,粗粗地彈牙有口感!🔅鐵板雜扒雜扒有西冷牛扒、雞扒、火腿扒同腸仔,肉量十足!可以揀白飯、意粉或薯菜,醬汁揀咗黑椒汁,味道偏濃味,撈意粉食都可以,份量十足食到勁飽🔅永年三寶小食有三款~魚蛋、豬肉同蘿蔔!醬汁超惹味,帶少少辣度,蘿蔔煮得好腍又入味,超級正另外仲點咗油菜、紅豆冰同柚子檸水!紅豆冰超正,消暑又解膩Read More
lra_yi
經典香港味道🇭🇰
lra_yi
2025-10-15
Follow
最近去咗沙田新城市既永年茶餐廳, 真係好有香港味道!一入去就見到好多懷舊的裝飾,有個位掛著好多懷舊既裝飾,感覺好親切。黎到呢度就必定要試下佢地既車仔麵同埋鐵扒餐先Menu選擇好多,分別同朋友叫左個永年大碗麵入面有齊9款車仔麵既經典餸大大碗,每款配料都份量十足分別有咖喱魷魚,豬腸,豬紅,豬皮,雞翼,雞翼尖,紅腸,魚蛋,蘿蔔同時菜所以配料都夠入味, 豬紅同蘿蔔索哂湯底好惹味咖喱魷魚每條都大大條, 好爽脆睇返menu仲要係沙田店限定而建議食辣嘅最好加埋佢哋嘅招牌永年辣醬, 好香, 襯埋個湯底好夾腐乳通菜可以揀多/少醬,我哋就梗係揀多啦腐乳香同通菜真係最夾西冷牛扒餐好耐冇食過呢一種懷舊鐵板餐份量大得嚇人, 好抵食牛扒肉嫩帶juicy, 配埋蒜蓉汁, 正!肉食者一定會喜歡懷舊蝦多士蝦多士炸得金黃鬆化啖啖蝦膠鮮味, 食落唔油膩抹茶紅豆冰賣相層次分明🫘紅豆份量好多同埋抹茶既甜度適中涼粉冰好耐好耐冇飲過涼粉冰喇記得細個嗰陣成日都飲係懷舊嘅味道Read More
永年大碗麵
Apple Chong
沙田市中心抵食車仔麵
Apple Chong
2025-10-13
Follow
之前想食車仔麵都要專登出銅鑼灣,宜家唔使啦,因為沙田市中心都有高質正宗嘅車仔麵食啦!雖然係沙田市中心入面,但一樣好高CP值,食物價錢好平民啊!除左各式車仔麵,你一樣可以自己 tailor made 自己想食嘅餸,連啲麵底都可以自選,非常地道。今次食左個港式咖喱五寶麵,有齊好好味嘅牛筋,牛肚,魚蛋,咖哩魷魚同蘿蔔。牛肚好軟綿好好食!仲有大大塊魷魚同好入味嘅蘿蔔。呢款真係超足料架,啲餸真係鋪滿晒成個碗,食完啲餸已經飽了,超夸張!聽講呢款係沙田限定,想食就要黎呢間啦!除左車仔麵,仲有鐵板、焗飯可以食。今次焗葡國雞飯都唔錯,即叫即焗,上枱熱辣辣而且啲雞都好入味,好食!Read More
+ 5
yoyopie
正宗港式車仔麵
yoyopie
2025-10-10
Follow
今日去左沙田同屋企人行街,順便去食之前成日同朋友食過幾好食果間港式車仔麵先。我叫左個永年大碗麵清湯加左少少辣汁🩷🩷🩷🩷🩷佢真係好足料,同埋加咗佢個秘製辣汁真係辣得好惹味。有我最鍾意食既咖哩魷魚,魚蛋,紅腸,豬紅,蘿蔔,滷水雞翼尖同雞翼,仲有豬大腸。每款都炆到勁入味,個魷魚好爽脆彈牙,魚蛋食落有陣好香既陳皮魚蛋味,紅腸正常,豬紅 ,蘿蔔 ,啲滷水雞翼尖同雞翼都好入味,食落有點滷水汁加點甜味。正呀。我叫左米粉都好夠掛汁 。另外,我叫左西冷牛扒配黑椒汁加意粉🩷🩷🩷🩷🩷無諗過下午時段都有呢啲扒餐食,因為晏晝食左好少野,所以下午茶諗住鋸下扒先。佢個扒好大塊份量又多,同埋咬落去好juicy好嫩滑,而且加埋佢個黑椒汁辣辣地好惹味。估唔到係車仔麵食扒質素都幾好😂我仲加配左腐乳生菜,好清新加埋個腐乳味好食。同埋佢個南乳雞翼味都好正,醃得好夠味,咬落脆卜卜又多汁必叫。同埋佢個抹茶紅豆冰真係好好飲,我見好少餐廳有得飲叫黎試下,點知佢個抹茶味濃得黎又帶少少甜味,個紅豆好有咬口配搭得好好。依然保持到水準 ,屋企人都讚不絕口。#香港永年車仔麵茶冰廳 #香港永年 #沙田新城市 #沙田 #沙田美食#車仔麵 #鐵板餐 #鋸扒 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港美食 #香港Read More
Wingyy114
✿✿【港式味道 永年秘製辣汁配方】✿✿
Wingyy114
2025-10-10
Follow
📍#香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田) 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓113號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️永年車仔麵喺元朗一間好有歷史嘅老店,差唔多有60年啦!呢間香港永年車仔麵茶冰廳就唔喺街邊,而係新城市廣場入面,所以環境好舒適。除咗車仔麵係主打,仲有焗飯、海南雞同埋鐵板餐可以揀。✨#焗芝士鮮茄豬扒太陽蛋飯 呢碗焗飯上面鋪滿咗芝士,香噴噴,咬落去口感滑溜,仲有鮮茄同埋豬扒,味道超級夠味。太陽蛋嘅蛋黃一破,整個飯都變得更加滑。✨#永年大碗麵 呢碗大碗麵料好豐富,有豬腸、魚蛋、蘿蔔等,加埋永年辣汁,湯好濃郁,麵條吸收咗湯汁之後,味道更加出色。✨#永年牛腩 牛腩肉質軟嫩,味道入味,配上湯底仲有少少香料味,配埋麵或者白飯都好啱。✨#腐乳生菜 生菜爽脆,腐乳醬汁配得恰到好處,唔會太鹹,仲可以解膩✨#抹茶紅豆冰 飲品有特色,抹茶味道唔會過重,配合甜甜嘅紅豆,口感豐富。Read More
RingoWongWLH
香港人既回憶冰廳
RingoWongWLH
2025-10-07
Follow
餐廳主打港式料理,傳統車仔麵到懷舊港式扒餐都有,座位闊落舒適,播住懷舊金曲,充滿港式風情。港式咖喱五寶麵麵揀左油麵,五寶有魚蛋、魷魚、牛筋、金錢肚和蘿蔔,味道相當入味,咖哩汁惹味濃郁,辛辣香口同時有淡淡既香料味。頂級西冷扒西冷扒肉質鮮嫩多汁,口感容易咬開,熟度揀左七成和醬汁為洋蔥汁,薯條鋪在西冷扒底部,充分吸收了醬汁和肉汁,附送招牌港式牛肋肉羅宋湯。豬三寶分別有豬腸、豬紅和豬皮,豬腸口感軟糯,香味濃厚,豬紅完全無腥味,豬皮口感爽口彈牙。懷舊蝦多士蝦多士炸得好鬆脆,蝦肉舖在蝦多士上,好有咬口,食落一啲都唔油膩,推薦必試。特飲充滿香港特色同時加入嶄新嘅配搭。紅豆奶茶冰奶茶涼粉冰Read More
菇獨的美食家
不過不失嘅車仔麵
菇獨的美食家
Level 3
2025-10-04
Follow
今次嚐試咗呢間餐廳的車仔麵,總體感覺都係中規中矩🙈首先,點咗香脆南乳雞翼,雖然入味,但味道就有點普通,冇特別驚喜。雞翼外脆內嫩,咬落去嘅口感都幾好,但如果想要更強烈的風味,就會覺得有點遺憾。至於車仔麵,我選咗蘿蔔、豬手、魚蛋同豬紅。蘿蔔的鮮甜口感令人驚喜,煮得剛好,吸收咗湯的味道,吃落去非常爽口。豬手的肉質偏軟,味道亦算不錯,🐠魚蛋就比較普通,冇咩特別風味,似乎冇提升整碗麵的整體感覺。湯底方面,味道雖然唔算濃郁,但清淡中帶有一點鮮甜,讓人感覺可以接受。整碗車仔麵的配料搭配都算合理,但總體來說,缺少了一些特別的元素,讓人難以記住🥲雖然食物品質唔算差,但如果你期望有驚喜的話,可能會有啲失望。如果只係想食一碗普通的車仔麵,呢間地方都可以考慮!😌Read More
man_sze_c
後生仔激推邪惡美食😈😋
man_sze_c
2025-09-21
Follow
香港永年車仔麵茶冰廳超有懷舊風,霓虹燈牌💈+瓷磚牆🧱,熱鬧得嚟又啱打卡📸!影張全家福先📸港式咖喱五寶麵🍜濃郁惹味,牛筋🐮軟糯、咖喱魷魚🐙彈牙,仲有牛肚、魚蛋、蘿蔔添,撈麵一流!鐵板西冷牛扒「喳」一聲上桌,配埋招牌辣椒汁🌶️同薯條🍟超邪惡~懷舊蝦多士🍤🍞脆口唔油膩,秘製瑞士雞翼🐔甜香啖啖肉!樽仔奶茶茶底濃滑,奶茶紅豆冰🫘🥤甜中帶茶香,解膩必嗌!整體抵食夾大件😽,係同fd吹水食飯嘅好地方🤓!--香港永年車仔麵茶冰廳沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖Read More
+ 8
港式咖喱五寶麵
HoiChing2300
高質港式經典
HoiChing2300
2025-09-16
Follow
今日收工約咗朋友喺新城市食飯,見到呢間永年好大間,座位闊落舒服,就入去試下,我哋叫咗幾樣嘢share~❤️港式咖喱五寶幼麵 呢個係沙田限定款,五款餸都岩食👍有牛筋,牛肚,魚蛋,咖喱魷魚同蘿蔔店員一放低就聞到好香濃咖喱味😍牛筋口感屬於偏彈牙唔係好腍嗰種,牛肚入味蘿蔔入味得黎又甜又夠腍,全部都幾好食🤤❤️芝士焗鮮茄豬扒煎蛋飯豬扒juicy夠淋,鮮茄汁酸酸甜甜好開胃,好夠送飯👍飯底炒過有蛋香,粒粒分明,幾出色!😋⭐️生菜魚肉⭐️奶茶紅豆冰Read More
港式咖喱五寶麵
焗芝士鮮茄豬扒飯
kentonleung
經典車仔麵,大大碗
kentonleung
2025-09-15
Follow
回到60年代懷舊冰室!懷舊士多好打卡!香港永年車仔麵喺「元朗60年老字號」有港人至愛既車仔麵既品牌之一,仲有好多經典港味道😋🍜永年大碗麵 (限定沙田店)粉面種類有得揀,加埋招牌永年辣醬配料:豬腸 | 豬紅 | 豬皮 | 雞翼 | 雞翼尖 | 咖喱魷魚| 紅腸 | 魚蛋 | 蘿蔔 | 時菜極豐富,所有嘅配料軟腍入味,飽都好呢~一個人都食唔晒🍗海南雞飯充滿南洋風味,滿滿蔥油雞嫩配上柔軟粒粒油飯古早味十定🥢滋味小食(沙田獨家)經典咖喱魷魚及炆牛腩🍹套餐 +$15跟特飲有懷舊🍍菠蘿冰及🫘紅豆冰Read More
永年大碗麵
抹茶紅豆冰
永年車仔麵
starrychow
港式車仔麵
starrychow
2025-09-11
Follow
呢餐港式風味十足!首先講下個港式咖喱五寶麵🍜咖喱汁夠晒香濃,辣度適中惹味。五寶方面,魚蛋彈牙,魷魚爽口,蘿蔔炆得夠腍,牛筋同牛肚都好入味,炆得夠淋,整體配搭好味😋三式芝士龍蝦汁焗海鮮飯轉咗意粉,芝士味香濃,龍蝦汁亦都濃香,夠晒熱辣辣。小食叫咗南乳豬手,炆得夠腍,南乳味香濃。菲菜豬紅就比較特別,豬紅滑溜香辣,幾開胃。飲品方面,樽仔奶茶茶味夠濃,奶味香滑,夠晒港式風味。凍檸檬雪碧就夠晒清爽,啱晒夏天飲。Read More
Hsrambo
🍜 沙田限定咖喱五寶 🍜
Hsrambo
2025-09-07
Follow
係餐牌見到有沙田店限定嘅咖喱五寶麵,所以當然要試下,配料有牛筋、牛肚、魚蛋、咖喱魷魚同蘿蔔,蘿蔔炆得超級入味,冇渣又夠甜,咖喱汁夠香味濃,而且唔太辣,大人細路都食到。永年雜扒餐有西冷、豬扒同雞扒,實物嚇咗一跳,每款肉都超級大塊,而且肉下面仲有勁多薯條,配埋永年自家招牌辣汁,味道非常惹味。另外叫咗辣汁牛腩同牛三寶兩款小食,牛腩入口軟腍,底下仲有冇渣甜蘿蔔,牛三寶有牛柏葉、牛肚同牛筋三款,每款都大大件,呢兩款小食滿足哂我呢個牛魔王。Read More
+ 8
Michmichy
香港人的集體回憶🍜
Michmichy
2025-09-03
Follow
【香港永年車仔麵茶冰廳 - 香港人的集體回憶】永年大碗麵超級多餸🫶🏻入面有咖喱魷魚、雞翼、雞翼尖、豬紅、豬腸、豬皮、紅腸、魚蛋、蘿蔔、通菜🤭超級大滿足😌咖喱味招牌辣醬勁香,湯底又濃🫡-雜扒鐵板餐sizzling嘅聲好過癮👍🏻宜家都唔係好多地方有得食🥺沙律有驚喜😘有牛油果薯蓉大蝦🍤豬牛雞三塊扒🥸gym仔恩物-辣汁牛腩牛腩好腍好入味🤍蘿蔔好鮮甜❤️‍🔥-抹茶紅豆冰超級抵飲🙏🏼平時出面要五十幾蚊😓呢度$28就有交易-樽仔奶茶茶底香,唔會太甜👍🏻Read More
szehoikatie
好味懷舊車仔麵😍
szehoikatie
2025-08-25
Follow
🌸招牌港式牛肋肉羅宋湯熱辣辣,飲落口味道濃郁,都好足料!🌸南乳豬手 充滿香濃嘅南乳味道,豬手肥而不膩,都幾入味呢!🌸永年三寶好香濃,三寶包括有魚蛋、豬皮同埋蘿蔔、非常入味🌸永年雜扒香噴噴熱辣辣上枱,好豐富,有雞扒、豬扒同埋牛扒!我覺得雞扒最好味,充滿肉汁,肉質鮮嫩,而且一啲都唔嚡口!配埋黑椒汁一齊食,好味🌸港式咖喱五寶粗麵,沙田限定嘅新品呀,可湯底好香濃,我幾鍾意呢個湯底!配料都好豐富,有齊牛筋 、牛肚 、魚蛋 、咖喱魷魚同埋蘿蔔,車仔麵都好入味,越食越惹味🌸紅豆奶茶冰 ,奶茶嘅茶味好濃郁,配埋口感軟糯嘅紅豆一齊飲,甜度啱啱好,好好飲!🌸抹茶紅豆冰,抹茶帶有清新嘅茶香味,配埋香甜軟糯的紅豆,味道好夾🎀餐廳舒適寬敞,裝修設計好有特式,好多打卡位!而且上菜速度都好快呢!Read More