2018-06-26 6081 views
片皮鴨啊!片皮鴨啊!就會諗起去老字號嘅全聚德啦😎我同朋友兩個book咗尖沙咀呢間全聚德🙊雖然知道佢啲嘢出晒名,中菜最岩多人食所以多啲人嚟可以試多啲餸😆但片皮鴨已經沖昏左頭腦🙈兩個人嚟食🤤片皮鴨🤤!我相信兩個人都一定食得哂!我哋叫咗幾樣野,炒四季豆小籠包同半隻片皮鴨!四季豆穩陣的選擇!不過不失!小籠包賣相普通但係原來好多肉汁😱主角片皮鴨當然壓軸出場啦👏🏻👏🏻由師傅即場熟手表演俾你睇,佢啲片皮鴨你係會連住好多肉切嘅,食落去更加有口感同實在!因為d餸大大碟,所以三個餸都好飽滿足十分呀😊
我哋叫咗幾樣野,炒四季豆小籠包同半隻片皮鴨!
2018-03-24 2592 views
一諗起片皮鴨,梗係諗會去老字號嘅全聚德啦😎我同朋友兩個book咗尖沙咀呢間全聚德🙊雖然知道佢啲嘢出晒名,諗住叫多啲人嚟可以嗌多啲餸😆但我真係等唔切再約多d人🙈所以為左食佢個片皮鴨所以我哋兩個人嚟食🤤🤤🤤!兩個人食,我哋叫咗三樣野,炒四季豆小籠包同半隻片皮鴨!先講小籠包雖然睇落去一啲都唔細粒唔太靚仔但係原來好juice同好多汁😱片皮鴨當然要最後出場啦👏🏻👏🏻由師傅推架車仔出嚟即場切俾你睇,佢啲片皮鴨你係會痴得多肉啲嘅,咬落去呢會更加有口感!兩個人食晒啲三個餸已經夠晒飽🤪真係好飽好滿足呀😊
兩個人食,我哋叫咗三樣野,炒四季豆小籠包同半隻片皮鴨!
2018-03-21 4078 views
呢排少咗返大陸,唯有係香港搵食~想食片皮鴨🤤一諗起片皮鴨,梗係諗起全聚德啦😎結果我哋兩個book咗尖沙咀呢間全聚德🙊雖然知道佢啲嘢大大碟,多啲人嚟可以嗌多啲餸😆但我真係等唔切再約多d人🙈所以為左食佢個片皮鴨所以我哋兩個人嚟食go go go!兩個人食,我哋叫咗三樣野,炒四季豆小籠包同半隻片皮鴨!小籠包雖然睇落去唔靚仔但係原來好juice同好多汁!片皮鴨係主角當然要最後出場啦👏🏻👏🏻由師傅推架車仔出嚟即場切俾你睇,佢啲片皮鴨你係會痴得多肉啲嘅,咬落去呢會更加有口感!兩個人食晒啲三個餸真係好飽好滿足呀💋
兩個人食,我哋叫咗三樣野,炒四季豆小籠包同半隻片皮鴨!
2018-02-01 3542 views
食過北京的全聚德幾次,雖然每次去都覺得略有退步,但仍然覺得風味十足。回到香港想再嘗當地風味,去了尖沙咀的全聚德,酒樓內全部都係外國人,想搵多枱本地香港人都無,開始聞到少少伏味叫了烤鴨為主的4人份套餐,片皮鴨當然由師傅出來表演啦。表演是有的,但刀法是無的烤鴨皮一啲都唔脆,鴨是凍的,都唔expect有幾熱但唔該暖暖地都好呀。味道還可以,唔難食咁囉,烤鴨醬一個字,咸餐有湯同埋其他配菜,得個湯係熱到出煙,其他都係涼涼地先上菜🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 而家唔係食冷盤呀🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️一間老字號過左江就變左好貴的垃圾,哎

叫了烤鴨為主的4人份套餐,片皮鴨當然由師傅出來表演啦。
表演是有的,但刀法是無的

一間老字號過左江就變左好貴的垃圾,哎

2018-01-02 3251 views
之前去北京食過一間烤鴨店嘅片皮鴨好好食,呢間店喺北京夜晚8點就關門9點就停止落單,今日經過尖沙咀俾我見到同一間唔使咁遠去北京食啦我哋叫咗半隻片皮鴨,師傅即刻喺面前片俾我哋睇,望見啲油一路喺隻鴨度滲出嚟真係睇見都流口水片完出嚟個份量真係幾多,啲皮好香脆冇肥膏黐住好香口,值得一讚係用嚟包住鴨嘅粉皮同出邊酒樓嘅真係好大分別佢薄得來口感好煙韌由於粉皮薄嘅關係食多幾舊都唔會覺得滯住滯住北京煎餃好大隻佢皮同餡嘅份量適中,煎餃裏面有湯汁一咬落去啲湯汁會射出嚟,食嗰陣要小心擔擔麵當然唔少得,香濃嘅花生湯底帶少少辣,個湯底我覺得好好飲,食咗咁多嘢我哋竟然可以連碗麵都食晒香港都有得食北京烤鴨嘅老字號以後唔使去咁遠啦
由於粉皮薄嘅關係食多幾舊都唔會覺得滯住滯住
北京煎餃好大隻佢皮同餡嘅份量適中,煎餃裏面有湯汁
一咬落去啲湯汁會射出嚟,食嗰陣要小心
香港都有得食北京烤鴨嘅老字號以後唔使去咁遠啦
2017-12-29 2430 views
自從之前去北京食過一次全聚德就念念不忘,好想再去食多次,但奈何北京咁遠,冇理由晒成千幾蚊機票去食架!?後來上網搵先知原來香港都有間全聚德所以前兩日同男朋友嚟食下我哋兩個人叫咗半隻鴨,半隻鴨份量都有好多,因為佢同北京一樣係會連皮帶少少肉嘅,同香港嘅片皮鴨唔同。值得一讚嘅係佢嘅皮同北京一樣咁薄!!真係荷葉餅皮 呢隻皮同香港嘅片皮鴨唔同,佢係較薄而且口感都較順滑,就算食多幾塊都唔會因為咁而飽晒東坡肉:有4舊,肥瘦適中,食落好香油脂味D汁甜甜地,幾岩撈飯食的最後點左個高力豆沙,即製嘅高力豆沙熱辣辣,外脆內軟值得食同北京嘅全聚德唔同嘅係北京嘅鴨會有附送砂糖,師傅會切幾塊特別脆嘅鴨皮俾我哋點砂糖食,都別有一番風味! 除此之外,呢間質素都幾好!
所以前兩日同男朋友嚟食下

值得一讚嘅係佢嘅皮同北京一樣咁薄!!真係荷葉餅皮

東坡肉:有4舊,肥瘦適中,食落好香油脂味

D汁甜甜地,幾岩撈飯食的

最後點左個高力豆沙,即製嘅高力豆沙熱辣辣,外脆內軟
值得食

2017-12-25 923 views
假期能休閒地跟朋友中午飲茶是好值得高興的事, 來到全聚德烤鴨店,宮保雞丁,桂花紅豆糕.選了三款點心,鴨絲春卷,山竹牛肉球及豉汁鳳爪.鴨絲春卷,用鴨絲做餡好特別,同平常春卷口惑很大分別,鴨絲滿滿的,好脆好香口.宮保雞丁,雞肉好"林"是果種好多時可吸引人來送飯,腰果香,好入味,但又不算太辣。山竹牛肉球是我在酒樓飲茶時必叫的點心,牛肉比其他酒樓鬆軟.豉汁鳳爪,好林好軟,好入味。桂花紅豆糕,紅豆桂花,味道非常分明,不算太甜, 感覺健康.

山竹牛肉球是我在酒樓飲茶時必叫的點心,牛肉比其他酒樓鬆軟.

豉汁鳳爪,好林好軟,好入味。

桂花紅豆糕,紅豆桂花,味道非常分明,不算太甜, 感覺健康.
Lunch
2017-12-24 871 views
同朋友星期日尖東中午聚會,想食下北京填鴨,來到知名嘅全聚德烤鴨店,就叫了一個烤鴨半隻,拍黃瓜伴海蜇,叫多一個皮蛋瘦肉粥。黃瓜伴海蜇,海蜇好爽是食完又食都可,黃瓜好鮮,是個令人印象深的冷盤。烤鴨好香,皮好脆,配青瓜絲、京葱絲,甜麵醬,全部薄餅包住,口感非常豐富,幾樣味道一齊入口,好正,自己落手折開薄餅皮來包烤鴨幾得意感覺。皮蛋瘦肉粥,粥好綿,好多肉絲,口感豐富得可滿足當時想食靚粥的想法,食粥好味道跟飲湯的味道接近。飲番杯普茸,好滿足食飽飽,消一消遣。

飲番杯普茸,好滿足食飽飽,消一消遣。
Lunch
2017-12-24 1069 views
全聚德老字號酒家都係一間老字號酒家,分店都好多下,呢一次同屋企人去左尖沙咀全聚德老字號酒家食物水準不俗,之前去全聚德老字號酒家最鐘意食焗蓮蓉西米布甸.今次有訂位去,可能尖沙咀分店食客都好多,當日都座滿晒.仲有好多外地遊客去幫襯.叫左半隻片皮鴨品試啦,師傅現場片皮,仲係熱,好新鮮,鴨皮夠脆,再加上配料包著都好好食,份量又算多.4個人每人都食得2-4片.大良炸鮮奶,都有好香奶味.松子黃花魚,甜酸汁送飯一流,最後都有叫焗蓮蓉西米布甸,好新鮮岩岩焗起,又唔算甜.屋企人第一次食都讚不絕口.

大良炸鮮奶,都有好香奶味.

松子黃花魚,甜酸汁送飯一流,

2017-12-07 964 views
好耐無食片皮鴨,今次專程去試。門口有少少難搵,一定要行去麼地道搵入口,否則就會係商場入面團團轉。每碟烤鴨都由師傅現場即點即片😆除左皮仲有少少肉,皮脆肉嫩,果然不負所望,食得好滋味。大良炸鮮奶,味道都還好,不過唔係平時咁長條形,都幾特別。蓮蓉西米布甸,雖然顏色係橙左少少,不過味道好好,食一碗都唔喉😋😋

大良炸鮮奶,味道都還好,不過唔係平時咁長條形,都幾特別。

2017-11-26 962 views
很久沒有吃北京填鴨, 突然想起那美味, 口水直流, 第一時間想起這良久前與大班朋友歡聚用餐的著名飯店! 今天雖然只得我與女友兩人, 也決定大破食戒!店的裝潢一派經典中式格局, 地方很大, 坐得舒適。其實這裡是一間店面同時經營兩個品牌,除了京川滬菜外,還有出色的順德菜!顧客可以同時order兩個品牌的招牌菜!但我今日目標始終是片皮鴨!傳統的片皮鴨一定是在客人面前即場切,這裡當然不例外,看著師傅一邊切,鴨油肉汁除除流出,已經不停嚥口水,仲有其他客人走埋去影相鴨片連埋餅皮,青瓜,京蔥,甜麵醬一齊上枱,最經典的配料,沒有多餘花巧!每片鴨肉都連皮帶肉,十分平均,正合我意!餅皮薄又軟熟,把鴨和其他配料都包進去,一口咬下!一如所料:鴨味超濃,皮又燒得香,連埋爽口的京蔥青瓜簡直完美!食完烤鴨,試下其他小菜乾燒黃魚,未試過咁煮法嘅魚,重口味之選少少辣,好香口,但魚肉依然爽滑,有驚喜!最後仲叫左另一品牌的招牌炒飯,因為張相太吸引上枱無令人失望,好多料,炒得乾身,兩個人好快已經食晒一大碟食物味道全部好好,伙計手腳又快,這間店絕對值得推介,不過建議大家要訂位,因為都幾爆場

鴨味超濃,皮又燒得香,連埋爽口的京蔥青瓜簡直完美!
食完烤鴨,試下其他小菜

乾燒黃魚,未試過咁煮法嘅魚,重口味之選
少少辣,好香口,但魚肉依然爽滑,有驚喜!
最後仲叫左另一品牌的招牌炒飯,因為張相太吸引
上枱無令人失望,好多料,炒得乾身,兩個人好快已經食晒一大碟
  • 北京烤鴨
2017-11-24 832 views
朋友突然話食北京填鴨,帶左我去"全聚徳"。估唔到星期五晚七點去到咁多人,差唔多成個場full晒,勁誇張,好彩幾日前book左位三個人食叫左半隻北京填鴨有個人會推住半隻鴨出黎,喺你面前一片片咁切,啲鴨油滴住出黎,夾住京葱,青瓜,點甜麵醬食,真係一流另外,叫左一碟炒鴨絲,味道幾好,份量夠食鳳城炒飯里頭好足料,有好多蝦同叉燒,仲有蕃茄,洋蔥等等,飯粒係粒粒分明,讚👍🏻再黎一條乾燒小黄魚醬料好特別,送飯食一流

三個人食叫左半隻北京填鴨

另外,叫左一碟炒鴨絲,味道幾好,份量夠食

鳳城炒飯

再黎一條乾燒小黄魚
醬料好特別,送飯食一流
2017-10-02 1823 views
北京的全聚德就嚐過,香港的全聚德因團購關係首次品嚐。原本沒有什麼期望可言,怎料獲得意外驚喜!當晚見全場人客均來自國內和日本,幸好坐在我們周遭都是日本人,所以相對場內其他角落較清靜。團購了4位全日套餐,首先來的是半隻北京烤鴨,初時見到鴨子的體積不太大,想不到片出來的皮都有不少,可能師傅切的時候,連皮帶肉的比例恰到好處,肉香皮脆,而且鴨的脂肪不太多,所以吃起來不覺膩,不會整個口腔充滿油。而薄餅和甜醬的質素亦佳,我從未試過吃那麼多!三式拼盆有牛𦟌、肴肉、拍青瓜,牛𦟌和肴肉做得很爽口入味。紅絲雞絲翅,也是其中好棒的菜式,材料及份量都沒有欺場,這裡推出來的翅湯比起好些酒樓都出色,真是想不到!芙蓉蝦仁,初望覺的似好肥膩,充滿油分,但吃了幾口又不覺膩,雖然炒出來的蛋白不算很滑溜,配住蝦仁都不錯。雲腿炆津白,算是眾多菜式最沒特別的,中規中矩。花素蒸餃,外皮做得挺薄,其中最醒胃的餡料是木耳,配合別的蔬菜類,整隻餃子很可口清新。最後還有甜品,紅豆桂花椰汁糕,甜度適中。上菜的速度可用神速來形容,不用一小時已用餐完畢。團購套餐來說,質量算令我有點喜出望外!
2017-09-24
Dinner
2016-12-13 5218 views
響北京嘅全聚德 就等如香港翠華一樣。 這間是國內的地標式餐廳。 但原來響香港都有分店 而且開咗都差唔多十年。 今日嚟飲茶好多東南亞客人, 感覺好似旅行團包場。 但行入少少睇 原來餐廳都好大間。 我們一行12人 主要最推介的是片皮鴨, 鍋貼小籠包都好好食。 絕對是飲茶的好選擇!
2016-12-13
  • 鍋貼
  • 小籠包
  • 北京片皮鴨
2016-07-25 5725 views
烤鴨又乾又鞋、松子桂魚完全沒有魚味,彷彿在冰櫃雪了一年、竹笙上素竟然用罐頭蘑菇。味道差以外,服務也是衰到貼地。服務員個個都非常粗魯,對客人呼呼喝喝。黑-名-單!!!

黑-名-單!!!