呢間餐廳開左兩年都沒有幫襯過, 一來評語太差, 二來經常有太多人等位, 三來商場有很多食肆, 有太多選擇。這天來到, 想食 light D, 只叫一碗沙嗲牛肉煎蛋米粉。一來到嚇一跳, 隻蛋很老, 煎到過晒火!!! 有圖有真相!牛肉很鞋沒有味道, 隻蛋真係好老, 好難食 ~ 無下次!家人叫左常餐, 還算正常。轉出前一丁麵加 $6, 豬扒份量頗多但又係淡而無味, 肥膏頗多。常餐跟多士, 炒蛋, 腸仔, 火腿, 正常份量及味道。跟餐凍檸茶很大杯的, 比一般茶餐廳的更大杯。天氣凍, 見到有 "冬季限定" 薑汁蛋白維他奶, 試下先。都唔錯, 夠熱又夠薑。

一來到嚇一跳, 隻蛋很老, 煎到過晒火!!!
有圖有真相!

牛肉很鞋沒有味道, 隻蛋真係好老, 好難食 ~ 無下次!

家人叫左常餐, 還算正常。

常餐跟多士, 炒蛋, 腸仔, 火腿, 正常份量及味道。

跟餐凍檸茶很大杯的, 比一般茶餐廳的更大杯。

2018-12-21 264 views
每次外國返黎都會黎食,今次返黎食簡直嚇親,員工態度差,揮極手都無人理扮睇唔到,唸住叫午餐set 會快d 但等左25分鐘,個牛河賣相唔係咁好唸住應該都正常唔難食,需然我唔想曬野但我真係食唔落,無味口感好差。而且價錢唔算平,非常失望😞
2018-11-21 311 views
同熱愛這片土地,大家一句到尾,愁或喜生與死也是香港地...點解香港地d 嘢食咁貴架?一個常餐$58,普通到震,係多士唔係牛油豬都算,但塊多士係普通嘅一半係咩玩法?個咖哩豬扒飯,大件就大件,但其實只係頹飯質素,盛惠$58雖然係咁咋wo,但間餐廳係長滿架!呢間嘢識玩,專開喺中產地區,中產嘅物價指素真係高d !如果開起mk,公屋商場,執梗啦!真係好普通!至於咁重視性價比嘅我點解會去食呢,因為我好想飲杯奶茶,食個港式茶餐,奈何而家d 大型商場近乎冇晒呢d地道嘢,我唔會再去
個咖哩豬扒飯,大件就大件,但其實只係頹飯質素,盛惠$58
2018-06-26 1146 views
今日去到將軍澳,食晏嘅時候已經過左平時午餐嘅時間,所以就去咗”香港地”食下午茶餐。入面嘅裝修好切合佢”香港地”嘅名字,係用懷舊嘅裝潢。我叫左個下午茶,一個福建炒飯加一個雞翼薯條小食。雞翼薯條首先來到,um...啲薯條係林同凍嘅好在雞翼嘅皮都算脆,有少少辣辣地,都幾啱食!福建炒飯雖然話個份量係”小”,但係其實都好飽架!呢個下午茶都幾抵食!最後我嗌左杯茶走,茶味都算濃
入面嘅裝修好切合佢”香港地”嘅名字,係用懷舊嘅裝潢。

雞翼薯條
好在雞翼嘅皮都算脆,有少少辣辣地,都幾啱食!
福建炒飯

最後我嗌左杯茶走,茶味都算濃
2018-06-26 584 views
78元龍蝦湯飯,有半隻波士頓龍蝦,鮮魚片,絲瓜,龍蝦湯伴飯。龍蝦好新鮮,龍蝦湯底好濃郁美味。個餐仲送湯或飲品。新鮮滾熱辣,好味到全部食曬無得剩。 無加一,好抵食!
2018-06-24
$78 (Dinner)
  • 龍蝦湯飯
2018-05-26 640 views
睇到u food 介紹佢個龍蝦湯飯, 但冇寫時限, 去到見到個龍蝦湯飯廣告都冇寫時限。 於是坐低左, 時間下午2點半。一問之下, 原來龍蝦湯飯提供時間 11點至2:30, 我剛好冇得食。。只好叫午餐, 問侍應, 原來午餐只到2:30, 她告訴我只有餐牌上某幾款炒粉麵, 三文治, 湯粉及常餐。 不想吃常餐, 於是點了星洲炒米, 另外先生點了一個日式咖哩和牛漢堡炒滑蛋飯, 看到餐牌上寫"以上套餐配奶茶咖啡", 本能地又點了熱奶茶, 又看到廣告有oreo 曲奇沙奶冰, 餐飲轉配只需$20.- 心思思想試一下, 又點了。 最好看到帳單 176蚊, 一問之下, 原來我們點的都不是餐, 所以沒有包飲品, 兩杯飲品全是正價. 隔離檯的客人也點了一個焗豬扒飯, 一杯凍奶茶, 也是看到帳單才知道飲品不包, 是正價。 大家都覺得那個餐牌是有誤導成份。 而且點餐的時候也不跟我們, 提點一下"你們點的不跟餐飲, 餐飲正價啊", 說一聲, 大家都知道嘛。然後侍應派發下午茶餐牌, 為什麼都不通知一聲, 說下午茶是2:45開始呢?食物味道方面, 說是即叫即煮, 但好像跟普通茶餐廳沒分別。 而熱奶茶餐牌沒有列出, 以

食物味道方面, 說是即叫即煮, 但好像跟普通茶餐廳沒分別。 而熱奶茶餐牌沒有列出, 以為跟餐所以點了, 但原來要正價 17蚊一杯, 其實跟其他的沒有大分別, 但價錢卻比較貴。
而那個oreo曲奇沙奶冰, 很甜。

雖然說是自己大意, 沒有問清楚, 但總覺得是有被騙的感覺, 我應該不會再去吃。
2018-05-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-05-05 532 views
好日唔去呢間野,之前去過一次都已經覺得好難食,諗住再比一次機會佢,結果第二次仲差。叫左個下午茶,$48咸魚雞粒炒飯+雞翼薯條小食+飲品,覺得好貴,不過算啦,朋友想食。點之一黎就落錯單,將地食物比左隔離枱,然後唔好意思都冇講,叫我等多廿分鐘。終於來左碟食物,個炒飯難食到,飯係濕既,痴埋晒一舊舊,雞得5粒仲要有怪味,食左半碟冇食。雞翼薯條個小食,薯條係淋既,好油。另一個蝦餅小食,個蝦餅好辣兼好大陣麵粉味。兩個下午茶餐加埋$105,嬲,性價比好低。
2018-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$53 (Tea)
朋友給了一張9折劵,只限在平日使用。今晚就因為有劵,所以在此晚餐。就座後,細看餐牌,有新推介~羊腩煲,一於試新野。再加二款美食,就成為今晚的晚餐。羊腩煲  配唐生菜    88元有交易,再加上九折,價格合理,所以點了一份。火爐先上,然後是生菜及腐乳,主角羊腩煲在最後才上來。由於火力有限,要等一段時間才冒煙。可是金屬煲蓋没有等別防燙設計,唯有請職員幫忙打開蓋子。熱辣辣出曬煙,看來很吸引。配料豐富:馬蹄,炸支竹,冬筍,菇。羊腩肉只有几件,也有羊肋骨部份。久煮的羊肉,部份肉質較硬&韌,部份卻依然嫩滑,特別是帶皮/近骨位的部份。嚐過羊肉,就把生菜倒進去,跟炸枝竹,馬蹄,冬筍,冬菇再來慢慢煮,慢慢炆。   涼瓜炆倉魚 配白飯   涼瓜是涼瓜,倉魚是倉魚,二者只是剛好在碟子上相遇,從未在鑊內一起加熱/炆囉!倉魚金黃色的魚皮,未有軟化的痕跡=無炆過! 總覺得倉魚可能事先一早炸好,客人點餐後,才淋上涼瓜芡汁。倉魚表面乾爭爭,硬掘掘,就連魚腩內部,都是硬掘掘。要出較多力,才可以筷子夾出魚肉。  勁多粟米焗魚柳飯  Show me your Love的魚柳版本。小米至愛的魚柳焗飯。有黃色粟米,金黃炸魚柳,
朋友給了一張9折劵,只限在平日使用。
今晚就因為有劵,所以在此晚餐。
羊腩煲  配唐生菜
88元有交易,再加上九折,價格合理,所以點了一份。
火爐先上,然後是生菜及腐乳,主角羊腩煲在最後才上來。
由於火力有限,要等一段時間才冒煙。
羊腩煲~煲蓋
羊腩煲
可是金屬煲蓋没有等別防燙設計,唯有請職員幫忙打開蓋子。
熱辣辣出曬煙,看來很吸引。
配料豐富:馬蹄,炸支竹,冬筍,菇。
羊腩肉只有几件,也有羊肋骨部份。
久煮的羊肉,部份肉質較硬&韌,
部份卻依然嫩滑,特別是帶皮/近骨位的部份。
涼瓜炆倉魚
倉魚金黃色的魚皮,未有軟化的痕跡=無炆過!
總覺得倉魚可能事先一早炸好,客人點餐後,才淋上涼瓜芡汁。
倉魚表面乾爭爭,硬掘掘,就連魚腩內部,都是硬掘掘。
要出較多力,才可以筷子夾出魚肉。
勁多粟米焗魚柳飯
Show me your Love的魚柳版本。
小米至愛的魚柳焗飯。有黃色粟米,金黃炸魚柳,奶白的醬汁,底下是雞蛋炒飯。
魚柳質素還不錯。這焗魚柳飯份量超豐富。
幸好只是倉魚餐配一碗白飯!
今晚全單有9折,好似抵左。
不過埋單也要二百几!
付款後,再多送一張九折劵,即係氹人來再次消費。
呢招真掂呀!
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Coupon
2017-11-17 1007 views
香港地餐廳我食了幾次,主要是地點就腳方便,樓上樓下便吃到,這晚放工夜了點,便到這間餐廳食晚飯,我就點了星洲炒米,餐廳以十三么命名星洲炒米,主要是用料都幾豐富,有蝦、青椒、紅椒、火腿、叉燒、葱段、芽菜等等,而且份量都幾大碟,胃口不大的可以兩個人share也不錯,這夜接近宵夜時間食的不會太多,至於味道方面,星洲炒米炒得香口,顏色鮮明,材料配搭得很好,食落辣的不會太過搶喉,是我接受的程度,整體不錯。👍👍
2017-09-16 950 views
我是第一次來這間食店 服務員態度十分差 食物價錢有點貴 下午食咗個特餐 除了龍蝦湯义焼意粉都可以食得外 件厚多士又冬又乾好似隔夜麵包咁 一食完服務員就好想你立刻走飲杯水都唔得 沒有下次 不會再去.

2017-09-01 918 views
晚餐嚟呢間餐廳食成日出面都好多人排隊,聽個名仲以為係美X嘅,又好似唔係,都唔知係改咗名定點餐牌都幾多嘢揀,新式茶餐廳feel兩個人叫咗兩個餐,分別係京都蜜桃豬扒配白飯 同買咖哩魚柳飯京都豬扒份量幾多,先用少少粉炸完面頭再淋上京都汁,加埋水蜜桃同洋蔥,甜甜哋好好食餸飯一流!咖哩成個鐵兜上,幾香,入面都幾多薯仔塊魚柳好大好厚,成隻碟咁大,蓋住咗下面嘅白飯同油炸鬼薯仔,飯同油炸鬼,食哂都唔使怕會唔飽見個個都叫呢個維他奶紅豆冰,搞到心郁郁都叫咗不過味道冇咩特別,只係幾好睇打卡之選
晚餐嚟呢間餐廳食

餐牌都幾多嘢揀,新式茶餐廳feel

兩個人叫咗兩個餐,分別係京都蜜桃豬扒配白飯 同買咖哩魚柳飯

餸飯一流!

咖哩成個鐵兜上,幾香,入面都幾多薯仔

塊魚柳好大好厚,成隻碟咁大,蓋住咗下面嘅白飯同油炸鬼

薯仔,飯同油炸鬼,食哂都唔使怕會唔飽

見個個都叫呢個維他奶紅豆冰,搞到心郁郁都叫咗
不過味道冇咩特別,只係幾好睇打卡之選

其實平時食飯黎黎去去一係茶餐廳ABCDE, 一係就係連鎖快餐店美X,大家X, 大快X, 今次見到哩間叫香港地O既餐廳, 望落幾企理, 就試試佢啦,原本想食河粉, 可能因為太夜, 入到去嗌乜冇乜, 唯有嗌佢個焗豬扒飯, 個焗豬扒飯聽講係招牌菜黎....個豬扒飯睇落都唔錯,好似好多芝士咁, 塊豬扒切落就好厚身, 又幾林, 都幾JUICY仲厚過D 飯.... 個飯仲要有炒底TIM..好好奇究竟係咩部位,可以又林又JUICY仲要咁厚, 最重要係冇骨!不過出到門口, 先發現原來係美X O既分店....有d失望

不過出到門口, 先發現原來係美X O既分店....有d失望
2017-06-11 468 views
今日Happy Friday,打算同同事去食餐好嘅,但度度都要等位,結果頹頹地黎左呢度食快餐,貪佢唔洗點等位。我今日食左碟男人碟頭飯:煎蛋豉椒免治牛肉炒飯($58)。說實話質素真係好一般。首先,炒飯唔夠乾身,而且上面啲餸太多汁喇,水汪汪咁。而致命傷某程度上同我有關,就係我以為呢碟係豉椒排骨炒飯,原來我睇錯左,係免治牛肉,哈哈。難怪個配搭咁奇怪啦。呢度成日都好旺場,但都希望質素可以平均啲,唔好因為客源多而掉以輕心,始終外出食飯好難避免幫襯連鎖店呢。

我今日食左碟男人碟頭飯:煎蛋豉椒免治牛肉炒飯($58)。

2017-05-20 422 views
香港地公司三文治配脆薯條😍Hkd 45😊 一睇張相就已已經勁吸引😎個擺盤整到勁令~同埋勁full💁🏽佢個三明治係十分多料件件爆餡🤘🏿肉菜蛋火腿蕃茄⭕️乜都齊呀~賣相得質素仲得💯最愛佢啲薯條,厚切之魚,真係勁薯😭未試過食咁好食咁薯既薯條呀真心!係真係好好食,而且啲薯條係連埋啲皮,食落真係唔同啲😏佢既奶茶都算係幾正宗👌🏽係茶餐廳會飲到個啲~就係要甜小小先正😎夏天黎番杯~即刻涼晒爽晒🤤
香港地公司三文治配脆薯條😍
2017-04-13 391 views
😥有5,6個女侍應,個個面冇表情,多數都沒禮貌冇服務, 舉手幾分鐘個個份睇唔到,漏單要再三要求才跟進,話有落單就有!😡😡😡同收銀嗰個求助,亦是黑口黑面叫其他侍應幫我睇下單,全程一句道歉也沒有!其間都聽到有人投訴,但內容聽不清,個收銀都係大大聲話「呢D係公司規定既」,一句唔女好意思都冇講,個客人亦口擘擘氣沖沖咁走咗!明明有數張枱都空置,但有位都要安排顧客個個一齊坐!食物ok, 種類ok,價格可以但絕對不便宜。侍應服務真心趕客,可能老板唔在乎冇服務培訓指引?!之前來過兩三次,服務一次比一次差,以後不會再來!😖😖😖
明明有數張枱都空置,但有位都要安排顧客個個一齊坐!