2019-11-20 95 views
入黎長洲除了要食大大粒魚蛋之外,食海鮮亦係大家首選,近海邊有多間海鮮酒家,而且間間都有平價套餐,要揀一間食都真係有點困難,而今次同友人黎到都係求其試一間,睇下會唔會中伏!今次因為帶埋狗狗,所以就坐酒家外的位置!有多款不同的海鮮套餐,而我們揀選了4款海鮮加油菜的套餐。椒鹽鮮魷,炸野都唔會話太難食,鮮魷唔會太油,椒鹽味道都好夠,魷魚彈牙!白灼海蝦,份量唔係好多,但食得出係新鮮,彈牙有蝦味!豉椒炒蟶子,蟶子整得過火了,好韌,但醬汁係OK的,送飯係唔錯!清蒸海上鮮,魚係豉汁蒸倉魚,魚整得剛剛好夠熟,魚肉鮮甜!炒油菜有多款菜可以揀,而我就揀選了炒白菜仔,夠鑊氣而且味道剛剛好,軟硬度亦適中!我地仲叫左可樂同白飯!這家酒家的海鮮整體還可以的,係份量唔會話好多,但餸菜夠熱!店員們都好熱情,而且仲有機會見到流浪貓貓討吃呢!
今次因為帶埋狗狗,所以就坐酒家外的位置!
有多款不同的海鮮套餐,而我們揀選了4款海鮮加油菜的套餐。
白灼海蝦
白灼海蝦,份量唔係好多,但食得出係新鮮,彈牙有蝦味!
豉椒炒蟶子
清蒸海上鮮
清蒸海上鮮,魚係豉汁蒸倉魚,魚整得剛剛好夠熟,魚肉鮮甜!
炒油菜

我地仲叫左可樂同白飯!

2019-10-19
2019-05-12 253 views
落單既時候態度已經好差 唔憂做咁 掉低張紙叫我地自己寫食物味道就可以接服受啦但奉勸大家唔好有期望未去到好差 但一定唔會係好D蟹係死蟹扇貝既粉絲仲係硬既想叫碟炒飯比小朋友同我講食晒都未必到就行左去服務態度完全衰到冇人有個通菜爭左我地成一個半鐘追佢問佢幾時到 疑似老闆娘既女人就大聲夾惡話「不如你地取消啦 依家咁既環境 你一係等一係取消 個菜係套餐包既 你取消都冇得扣錢」最後再等多15分鐘個菜先肯到 未見過有人會咁樣招呼d客連隔黎台岩岩坐低問佢野都係咁既態度叫人自己雙手打開個菜單自己睇唔講真係以為自己幫襯緊米芝連級餐廳老實講 大時大節忙就緊左 但未見過態度衰成咁唔想做就直接休息唔好做啦食物質素已經唔係特別好希望唔好再有人中伏
落單既時候態度已經好差

食物質素已經唔係特別好
希望唔好再有人中伏

2019-05-12
2019-04-22 203 views
復活節碰上天后正誕到大澳,落船水涉不通。夜晚6點多就去碼頭的海鮮餐廳,很多都訂滿了,行到康記,見海鮮樣都幾靚,又有位,快點坐下,過多一陣,真係冇哂位,想食海鮮都要快。點了6海鮮2小菜餐,$488, 睇落好抵食,記得到的都好快到,唔記得的,食完催幾次都未到。份量都幾好,味道都幾好,食物幾滿意,三色蛋好大碟,扇貝只有兩隻,唔抵食,魚香茄子熱辣辣,飯都幾大碗,好快食飽飽。最終粟米湯及大蜆沒到,也催了幾次,店員都沒有耐性聽要求,根本是想取消不想阻著枱及搭船,如果正常到齊,相信會是一次愉快經歷,但由於店員都算忙亂,用餐經驗一般,但都算幾抵食。埋單變$368餐+6碗飯+2汽水=$480

2019-04-22
2019-04-19 137 views
家人話入長洲行下,我就霖起食海鮮,上嚟睇過食評就入咗嚟。我地4大2小,叫了3餸套餐,其實眼見間間都有套餐,評語~食物/份量一般,椒鹽瀨尿蝦,椒鹽太少。薑蔥炒蠔, 芡汁好食但蟹肉痴殼。( 忘記影相)椒鹽鮮魷, 鮮魷爽口但太碎, 粉漿一般。腐乳通菜,一般。兩飯一支汽水,$295埋單係咪食得套餐就....順帶一提,餐枱面有種油淋淋感。
椒鹽瀨尿蝦,椒鹽太少。
薑蔥炒蠔, 芡汁好食但蟹肉痴殼。( 忘記影相)
椒鹽鮮魷, 鮮魷爽口但太碎, 粉漿一般。
腐乳通菜,一般。
兩飯一支汽水,$295埋單

係咪食得套餐就....
順帶一提,餐枱面有種油淋淋感。
2019-04-19
2018-09-25 344 views
本來一心來長洲遊玩順便吃海鮮,誰知,味道沒我們想像中好。賴尿蝦又細無乜肉,好似死哂咁,一點海鮮香味也沒有,最失望大概是這個了,不知道是否因為不合時令有關,但是下次可以提醒一下呀,我不知道什麼時候吃什麼海鮮...另一道是炸椒鹽魷魚,魷魚很小,沒什麼肉,炸得也很乾,炸粉跟魷魚基本上是一比一的厚。我想這次好吃就是炒通菜了,濃濃的蝦醬,真的怎樣炒,只要配蝦醬,就一定超好吃。總結就是就算兩個人吃了4碟菜也覺得吃得不滿足,因為剛才的海鮮根本不合格吧,小小的海鮮吃什麼呢。
本來一心來長洲遊玩順便吃海鮮,誰知,味道沒我們想像中好。

2018-08-04 322 views
好多年冇去過長洲,難得去一次梗係食埋海鮮先走啦!好多年前嘅記憶一直都係:長洲食海鮮,好貴而且唔抵食。不過都可能因為我以前係學生,afford唔到😂成條街都係海鮮菜館,咁就唯有是但揀一間啦。康記菜館!230蚊,三款海鮮,一碟菜,仲有海景位睇日落😂。今次嗌咗椒鹽鮮魷,豉椒炒蜆,蒜蓉蒸扇貝,仲有炒通菜。最好食一定係豉椒炒蜆,差唔多每一隻都係有肉,重要都幾大隻下。其次就係椒鹽鮮魷,粉唔會厚,味道都幾新鮮,魷魚又唔會好韌。反而扇貝有啲細隻,味道都唔係話特別吸引。不過最重要嘅係,230蚊嚟講,質素同分量都唔錯!cp值好高!下次再嚟食😊

康記菜館!

230蚊,三款海鮮,一碟菜,仲有海景位睇日落😂。

今次嗌咗椒鹽鮮魷,豉椒炒蜆,蒜蓉蒸扇貝,仲有炒通菜。

其次就係椒鹽鮮魷,粉唔會厚,味道都幾新鮮,魷魚又唔會好韌。
反而扇貝有啲細隻,味道都唔係話特別吸引。

2018-08-04
  • 豉椒炒蜆
2018-07-25 224 views
食親海鮮真係好驚俾人昆,因為好多海鮮檔都係呃遊客錢!今次選擇呢一間,真係第一次!膽粗粗入到去我哋刻意唔揀平價套餐,因為之前都舐過野通常都係俾啲唔新鮮又細隻嘅海鮮我哋所以今次我哋就叫佢比餐單我哋自己選擇!我地企係門口個時個待應已經非常之熱情同埋主動遞曬歺牌推介唔同嘅套餐,想拉我哋入去今次叫咗五樣餸第一樣椒鹽鮮尤,第二樣紅燒乳鴿,第三樣是豉椒炒蜆,第四樣是豉椒炒聖子,最後我哋仲叫咗個豆腐海鮮羹。總括然而五樣嘢裏邊最好味嘅係是椒鹽鮮尤,外脆內鮮!非常之推介極之好味配上啤酒簡直一流紅燒乳鴿質素普通,食落就知係微波爐叮翻熱!另外蜆和聖子都沒有特別,份量足夠,聖子非常迷你食唔到鮮甜味由於天氣炎熱嘅關係豆腐海鮮羹裏的豆腐已經變酸於是即刻要侍應更換,佢哋都好有禮貌講晒唔好意思叫我地再揀過! 下次都會選擇呢一間但可以試吓其他餸菜
非常之推介
極之好味配上啤酒簡直一流
2018-07-25
  • 椒鹽鮮尤
2018-03-25 400 views
琴晚去左呢間餐廳食海鮮,入到去叫左海鮮套餐,包一碟炒肉蟹、炒聖子和一個海鮮豆腐鍋。點知菜一上枱,一試之下發現,味道好一般,味道一般都算,個蟹係兩隻細水蟹,冇乜肉,都唔係肉蟹黎,海鮮豆腐鍋係就係大鍋,但就只係得菜味,入面既海鮮得幾舊魚骨,根本就係一個豆腐雜菜鍋,得炒聖子可以算係叫做正常,成個菜單根本就貨不對版。埋單果陣同老闆反映,老闆就咁找完錢走左,應都唔應我,好不負責任。下次食野,絕對唔好去呢間食!
2018-03-24
Dinner
2017-12-30 459 views
ㄧ上菜,當堂呆唒。d聖子同殻分離,感覺似他人食剩的聖子跟殻放埋ㄧ碟比你。叫沙拉骨不是比骨,是比沙拉豬扒條。蟹亦細到無肉,得d殻。薑又炒得不均匀,很難吃。十分不滿意。
炒聖子,沙拉骨,薑葱炒蟹,炒油菜
2017-11-19 344 views
態度奇差,電話訂位會寫錯日期,將自己訂枱混亂發洩客人身上,下午5點食晚飯,全間舖冇人,聲稱全部枱有人預訂,13人坐10人枱,仲要轉三次枱,最後選擇離開。可能不歡迎自買海鮮。
2017-11-01 408 views
海鮮都四圍去過食, 但好食既會好貴, 平價既又質數差或份量小... 有日突然想去長洲行下食下海鮮, 就去左依間試!坐係室外對住個海食, 雖然大風但好好feel , 不過人來人往有小小唔習慣!叫左個4款海鮮加精美小菜及炒靚油菜 $308, 另外加左個白飯$10蒜茸蒸扇貝 - 扇貝太細唔太抵食! ( 雖然一分錢一分貨, 不過再食我地會再叫)椒鹽富貴蝦 -  蝦都新鮮, 唔會"梅"或臭, 都有蝦味! 椒鹽鮮魷 - 魷魚爽, 炸粉唔太厚, 唔錯! 豉椒炒聖子 - 聖子新鮮厚肉, 豉汁唔咸, 好食! 西檸雞 - 唔太酸剛剛好, 雞炸得好脆雞肉滑, 正!椒絲腐乳通菜 - 唔太咸, 菜老左小小!$320有六個"食送", 平均$50左右一個仲要係唔差既海鮮, 仲想點先!!!!

蒜茸蒸扇貝

椒鹽富貴蝦

椒鹽富貴蝦 -  蝦都新鮮, 唔會"梅"或臭, 都有蝦味!
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷 - 魷魚爽, 炸粉唔太厚, 唔錯!
豉椒炒聖子
豉椒炒聖子 - 聖子新鮮厚肉, 豉汁唔咸, 好食!
西檸雞
西檸雞 - 唔太酸剛剛好, 雞炸得好脆雞肉滑, 正!
椒絲腐乳通菜
椒絲腐乳通菜 - 唔太咸, 菜老左小小!

2017-10-14
椒鹽富貴蝦
豉椒炒聖子
西檸雞
2017-10-21 295 views
套餐份量白灼蝦少到無論,肉蟹殼仲多過肉。魚好吾新鮮。服務態度差 。啲餸係唔熱既所以點解啲人唔使排隊都入到,食材份量非常小。下次唔好幫襯,味道完全唔稱得上係一間食肆

2017-09-20 300 views
平日去長洲先至係享受假日去長洲實在又逼又多人,平日既長洲好舒服、吹下海風食下海鮮甜品又一日午市既海鮮仲特別平,又唔洗搵位經過餐廳門口,有服務員同我地推銷,態度夠好同價錢吸引就簡左呢間試下五個餸,四個人食好夠飽,埋單都只係二百幾蚊,平均每人都只係$70左右就食到正海鮮啦蝦醬夠香,通菜夠爽煮到出黎都係青翠綠色,無紫紫黑黑咁兩大隻蟹,好入味甜甜酸酸好開胃,咕嚕肉黎講都真係幾好食好多聖子肉唯獨椒鹽炒鮮尤就好似煮得耐左少少,太過乾脆
平日去長洲先至係享受

午市既海鮮仲特別平,又唔洗搵位

蝦醬通菜

蝦醬夠香,通菜夠爽
煮到出黎都係青翠綠色,無紫紫黑黑咁

薑蔥炒蟹

兩大隻蟹,好入味

咕嚕肉

甜甜酸酸好開胃,咕嚕肉黎講都真係幾好食

鼓椒炒聖子

好多聖子肉

椒鹽炒鮮魷

唯獨椒鹽炒鮮尤就好似煮得耐左少少,太過乾脆

2016-07-03 1589 views
嚟到長洲除咗食特色小食外,夜晚當然去食反餐海鮮餐啦,越多人就可以點多啲餸。由長洲碼頭左邊一路直行就會見到好多間海鮮舖,仲有好多姐姐手持特惠既套歺牌喺度拉客,價錢相當吸引喺呢個咁熱既夏天,先要條件係冷氣房,至於價錢就其次。行到康記菜館,姐姐好貼心帶我地去間冷氣房仲好有禮貌咁介紹菜單海鮮小菜套餐真係平到不得了,選擇多,可以擇全海鮮或是海鮮配小菜,總之想點點,套餐都可符合到你既要求職最後我地5人決定點4款海鮮,1款小菜套餐餸送到嚟,嘩大大碟真材實料,唔會有啲吉殻假裝分量多。味道都幾野味,當然咁超值既價錢唔好期望樣樣都係新鮮游水啦。炒聖子椒鹽魷魚鬚炒蜆扇貝呢度姐姐真好人,見我地5個人,私人送我地多一進扇貝,俾我地一人一隻。服務一流菠蘿咕嚕肉腐乳通菜連套歺送既菜都咁大碟我地5個人叫咗個套餐,5支汽水,3碗白飯都唔洗400蚊5個人都食唔哂,味道好又超值。講真,之前食過其實舖頭都無呢間咁老實咁真材實料,餸菜咁大碟下次一定會再嚟。

最後我地5人決定點4款海鮮,1款小菜套餐

菠蘿咕嚕肉
腐乳通菜
連套歺送既菜都咁大碟
我地5個人叫咗個套餐,5支汽水,3碗白飯都唔洗400蚊
下次一定會再嚟。
2016-05-26 1005 views
係長洲玩到傍晚,雖然未係好餓,但一場入到黎梗係食餐大排檔啦~經過每間既姐姐都好落力宣傳佢地既小菜,又講有咩優惠又講自己既餸最大碟,真係完全唔識揀!!結果慳妹格價之後,揀左呢間,因為個姐姐話$188有四個餸,聽落好平!不過佢限左係佢指定既餐牌內選擇呢四個餸,大概得二三十款左右,仲要好多係果啲羹果類,如果想叫其他就要跟返原價散叫,所以扺唔扺就見仁見智喇不過有樣野要提大家!個姐姐話四個餸,但坐低點餸時又話四個餸係指三餸一湯!咁擺明玩野姐我就同姐姐理論左一陣,最後佢地都比我地叫返四個餸!所以大家小心唔好比人厄叫左西檸雞,清蒸海上鮮,三色蒸水蛋同埋粟米魚肚羹,其實佢有部份海鮮揀但無叫到,因為時間仲好早。西檸雞:每次食大排檔一定點都要叫炸野,咕嚕肉呀粟米斑塊等等,可惜佢個餐牌無,就唯有叫西檸雞,從圖可見,西檸雞個汁都好多下,直情係浸到一半啲雞咁囉汁較為酸,平時西檸雞個汁應該係酸甜,呢個未能做到,但杰度就做得唔錯。講返啲雞,脆對我呢個炸物控係最重要,要炸得夠脆但又要掛到啲汁,絕對係考師傅既功架呢到就有啲脆但都有一半已經淋左,可以接受~但重點係雞件本身肉好少,佢連埋皮炸但同時每件既肥膏係超多!食落每件

呢到就有啲脆但都有一半已經淋左,可以接受~但重點係雞件本身肉好少,佢連埋皮炸但同時每件既肥膏係超多!食落每件都覺得好肥,加埋個脆䊢極厚,所以每件食落其實只有一半左右係肉... 唯一慶幸係肉身未算太鞋口,但整體黎講唔合格咯!
清蒸海上鮮:今次係蒸盲鰽,其實個人淨係中意䱽魚哈哈
盲鰽本身平,所以預佢都會大條,結果上菜時的確令人滿意,成個碟咁長,厚身多肉,算佢啦
魚肉算滑身,加埋油就唔錯喇
不過豉油似乎唔夠咸。
粟米魚肚羹:大大窩,同個朋友未食餸飲呢個湯都飽哂咯!魚肚份量都多!而且唔係好腥,粟米量反而少啲,但整體調味都可以,老實講,粟米魚肚羹其實都好少食過唔好食既

三色蒸水蛋:同樣地,份量都夠大,咸蛋同皮蛋既量都唔少,略嫌個蛋水份多左少少,而且面落左好多油,味道整體唔錯,都係果句,蒸水蛋好難難食既
整體份量足價錢平取勝,但味道同質素就未係最好,大家取捨吧