2022-04-22 983 views
尋日放寬咗堂食,今日即刻一行三人去食happy Friday lunch,去咗呢間我幾年未去嘅雪糕店。我哋一共嗌咗三個set lunch, 乳豬髀仔,魚柳意粉,同海鮮risotto。先上set嘅餐湯或沙律,跟住就上個main dish。特別推介嘅係隻乳豬髀仔,餐刀一切落去就crack crack聲,脆卜卜嘅外皮! 嘩! 然後咬一啖,啲肉嫩到呢……「齒頰留香」就係呢種感覺🤩。我喺香港未食過咁出色嘅西式燒乳豬;十幾年前喺澳門黑沙環果間西餐廳就食過一次一樣咁好食嘅西式燒乳豬,同樣咁出色嘅豬,難忘到而家都要讚,就知道幾好味。仲要補充一下點解咁隻乳豬脾仔咁好味,就係全靠有個pineapple source,點綴咗隻🐷,令成個味道提升。呢一點好重要,畫龍就係要點睛,冇左菠蘿醬就得99分。(其他兩個main就一般)跟住落嚟到甜品, gelato or cake, 咁梗係食雪糕啦!我揀左賣飛佛blue vanalia😋,就好似我食M&M 咁,一定要揀藍色,嘻嘻,我嘅情意結。最後,店員見我係咁同Jeremy影相,就送左幾張由應援提供嘅Jeremy post card俾我,為今餐畫上完美句號。

Suckling pig
Suckling pig
  • 西班牙慢煮乳豬
Told  the  restaurant  via  OpenRice  that  this  is  an  anniversary  celebration, didn’t  expect  too  much  and  the  staff  surprised  with  us  with  a  lovely  message  on  the plate with the dessert!  Super  thoughtful.  Everything  is  reasonably  priced. I usually come for the lunch set during week days too - good quality food, comfortable seating (all the tables are quite far apart). Good location too.

2022-02-23 571 views
我同我一班同事係Holly Brown嘅常客,因為一直都覺得呢度嘅職員好好,每次嚟到都有見到老朋友嘅感覺。但今日發生咗一件事令我從此會black list呢間餐廳。因為疫情關係,附近大廈又有人確診,想避免堂食,中午Lunch嗰陣我喺呢間餐廳叫咗個外賣咖喱雞肉飯。 當時我喺收銀櫃到等緊個外賣,我親眼見住一個戴眼鏡、個名牌寫住Sandy嘅餐廳職員喺放外賣入紙袋時將我個咖喱雞肉飯成個跌咗落地下,成個盒蓋爆開咗;連盒邊亦都裂咗,啲汁飛到埋嚟我腳邊。 其實,人有錯手,盒飯跌咗落地,要再等10分鐘拎盒新嘅真心無問題,反正我都係返公司食。 但呢位叫Sandy,自稱係經理同時係餐廳負責人嘅女職員一句對唔住都無,好冷漠咁同我講:「等等,換畀你」,就直接攞左嗰盒跌地嘅飯去廚房。之後唔夠兩分鐘就拎返落嚟,同我講已經重新煮過一份新嘅畀我。 我當然唔接受呢盒接觸過地面嘅飯。當時佢哋餐廳好冷清,而已經喺餐廳用餐嘅人,所有人檯上都有食物,所以根本無可能係佢拎原本俾人哋order嗰份嚟replace返我個跌爛咗嘅order。先唔講宜家疫情咁嚴重,就算無疫情嘅時候,咁樣成盒飯跌落地,連盒都跌爆埋都當無事,將個接觸過地面

我當然唔接受呢盒接觸過地面嘅飯。當時佢哋餐廳好冷清,而已經喺餐廳用餐嘅人,所有人檯上都有食物,所以根本無可能係佢拎原本俾人哋order嗰份嚟replace返我個跌爛咗嘅order。先唔講宜家疫情咁嚴重,就算無疫情嘅時候,咁樣成盒飯跌落地,連盒都跌爆埋都當無事,將個接觸過地面無數病毒細菌嘅飯就咁轉移去個新嘅盒,換湯不換藥咁畀返客人。

我同呢位「經理」再三表明,盒飯跌過落地,而廚房又無重新煮過盒新嘅,所以要求轉咖喱牛肉飯。但佢好堅持話唔可以、做唔到、唔啱公司規矩。原因係佢聲稱已經換咗盒新嘅畀我,言語間仲講到係我吹毛求疵咁。原來呢間餐廳係咁處理跌過落地嘅食物,真係完全刷新我對呢間餐廳,甚至對飲食業/服務業嘅三觀。

之後我同佢講,想同佢哋餐廳經理反映呢個毫無衛生概念同餐飲業應有處理手法嘅事。呢位職員聲稱佢就係呢間餐廳嘅經理。佢當時態度非常惡劣咁話「我就係經理,亦都係呢間餐廳嘅最高負責人,就算你要投訴都只會係我處理,咁你想點?仲要唔要盒飯?」

佢跌盒飯落地又唔道歉已經係第一個錯誤;當客人係白痴,就咁畀返原本跌落地盒飯原封不動,當無事發生咁畀返客人係錯上加錯。喺而家疫情咁嚴峻嘅時期,連基本衛生意識都無,點樣可以勝任做到餐廳經理?而呢個經理嘅處事手法,同我之前嚟食飯接觸過嗰個睇落係經理嘅男職員根本係天淵之別。呢個女經理一味淨係識講佢係經理,佢係呢間餐廳最大嘅,佢係話晒事嗰個,仲三番四次同我講當時我就算堅持要換另一個相同價錢嘅外賣都唔會有,而我點投訴都唔會有用。

最後我一出門口見到垃圾桶就掉咗盒飯,呢60蚊我當跌咗,去隔離Oolaa買無咁嬲,起碼人哋有正常服務態度。返到公司已經同晒其他成日嚟呢間餐廳食lunch/買外賣嘅同事講今日嘅事。

一句講晒,我同成班同事已經決定以後唔會再幫襯,同時亦會喺各大social media幫呢間餐廳宣傳佢哋餐廳經理咁獨特嘅處事手法。

完。
跌咗落地嘅咖喱雞肉飯
2022-02-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
  • 跌左落地既咖喱雞肉飯
2022-01-05 315 views
We went there to have a quick coffee after lunch. They told us that it is their policy to order during lunch time at least HKD60 per person and their coffee is like around HKD50. It was still lots of empty tables and we said that we just want to have a quick coffee before running to next appointment in 15mins. And they refused to wave that rule… not flexible and not customer friendly at all. It is not about money, it is about how you treat your customers. Will not go there again.

2021-12-30 341 views
與家人晚餐到中環Holly Brown, 只限christmas set和幾樣a la carte主菜。十分喜愛漢堡,決定單點一份和牛漢堡,賣相一般正常漢堡。單點價$188的和牛,細細一塊,完全被漢堡包掩蓋。口感味道就是一般漢堡,正正常常,沒有特別好味或不好味。但吃至最後,一咬,尤如吃cookie或brownie,然後一口「餅乾碎」。當刻太太太驚訝,可以接受不好味,但接受不了一份烤燶了的漢堡扒!!! 和牛size已細份,燒燶了五份一,確是「幾離譜」。 相信除了吃韓燒自己燒烤過火,好難得會在正常餐廳吃到燶的食物!Waitress過來問食物是否ok時,我直言「唔ok,和牛燶了」。Waitress立刻向另一staff細細聲講,相信是較高級(?)。之後一直沒有人來跟進,直至那位貌似較高級的staff過來收碟,我再反映漢堡和牛燶了一大份,對方笑了兩聲,答話「應該係過左火候」,一句歉意也沒有,便拿著碟離開了。 上甜品時,waitress拎多一件蛋糕,才講句不好意思。不等甜品/飲品吃完飲完便埋單離開,餐廳令人感覺不舒服。連加一$207的烤燶漢堡,品質比快餐店還要差,煮燶食物也可以繼續上菜給客人,可以

甜品時,waitress拎多一件蛋糕,才講句不好意思。不等甜品/飲品吃完飲完便埋單離開,餐廳令人感覺不舒服。連加一$207的烤燶漢堡,品質比快餐店還要差,煮燶食物也可以繼續上菜給客人,可以說是不專業到極致! 處理手法也看不出誠意或歉疚,算是大開眼界了!
和牛漢堡
10月時筆者曾經介紹過Holly Brown的「Free Flow Fries And Wines」$300優惠放題套餐 (請參閱2021年10月31日的貼文) ,惟當時肚子已被填滿,未有空位放下經典夢幻藍色雪糕。酷愛寒冬的筆者就趁着冷鋒殺到的那幾天,特意跟友人來一場「1.5小時晚市套餐連任食Gelato」的挑戰😎 (事後友人冷得在街上發抖😂)。食物:🍽 晚市套餐連任食Gelato✨客人只需惠顧晚市套餐,即可於1.5小時內任食Gelato。🐷 Slow Cooked Suckling Pig ($358)✨近年實在流行慢煮,連肉質肥美的乳豬髀也成為一員。✨對筆者來說,吃乳豬必先要吃外皮,酥脆鹹香,猶如中式飲宴的燒乳豬,叫人驚喜👍🏻。✨經醬料醃製後的乳豬,以低溫慢煮代替燒烤,程序耗時10多句鐘以上,能把肉汁鎖住,肉身更見鮮嫩幼滑,友人吃得很開心。🐮 Surf And Turf ($378)✨海陸雙拼的大胃王組合,包括有牛扒、帶子、蝦及薯條。✨牛扒油花較少,肉纖維較粗和緊實,牛味溫和,也許是7成熟的關係,很有嚼勁。🍨 Gelato✨最叫人期待的畫面出現了!✨餐牌上一共有22款選擇,奈何有9

食物:
🍽 晚市套餐連任食Gelato

✨近年實在流行慢煮,連肉質肥美的乳豬髀也成為一員。

🐮 Surf And Turf ($378)

✨海陸雙拼的大胃王組合,包括有牛扒、帶子、蝦及薯條。

🍨 Gelato
✨最叫人期待的畫面出現了!
✨餐牌上一共有22款選擇,奈何有9款早已售罄,未能嚐盡每一款口味😮‍💨。
✨我地一致認為「藍色雲呢拿」最經典、「牛奶」及「牛奶巧克力脆片」奶味最香濃幼滑,而「士多啤梨雪芭」味道酸甜醒胃。

✨希望下次有機會一嚐「班戟」、「提拉米蘇」、「曲奇忌廉」及「開心果」味。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-11-22
中環你會諗起咩🤔當然係同朋友共聚+美酒同食物啦👯‍♀️👯‍♀️🥂🍻🍷Holly Brown Free Flow Set🍺任飲任食1.5小時任飲美酒+任食薯條+ 自選1款主食😉當中有8款酒任飲🤩紅酒、白酒、啤酒、Cider都有主食有5款選擇🤗🍕 Pizza(Margherita,Hawaiian,Pepperoni)🍗Chicken Wings🍢Satay Skewers 🌮Nachos🐥Japanese Style Fried Chicken 🍕Hawaiian Pizza🍕熱辣辣上枱🔥餅底薄得黎夠脆有菠蘿粒+火腿+芝士😚正🐥Japanese Style Fried Chicken🐥炸原塊雞肉😆外脆內嫩😙配酒一流話明飲酒😂一邊飲一邊食是常識吧薯條每次encore都即叫即炸🍟非常脆口喔朋友飲左5、6杯😜表示白酒比較淡口😌適合女生😊紅酒果味較重🥳啤酒中意Asahi、Sapporo呢到服務態度唔錯🥰環境又舒服自在三五知己Chill下係唔錯嘅地方😘
中環你會諗起咩🤔

話明飲酒😂一邊飲一邊食是常識吧
薯條每次encore都即叫即炸🍟非常脆口喔

朋友飲左5、6杯😜
表示白酒比較淡口😌適合女生😊
紅酒果味較重🥳啤酒中意Asahi、Sapporo

呢到服務態度唔錯🥰環境又舒服自在
三五知己Chill下係唔錯嘅地方😘
2021-11-23 292 views
冬天食雪糕係咩感覺呢? 有啲人話好爽, 有啲人就話凍上加凍喇。今日就黎到Holly Brown食Gelato放題喇~服務: 可能係星期一關係,人流比較少,所以無論上菜速度定服務質素都係一流。(9/10)食物: 雪糕~(8/10)因為係得90分鐘放題的原因,所以一落完Set dinner就叫左2杯2球雪糕喇。唔洗講就必試藍色Gelato啦。我覺得味道同普通雲尼拿冇分別,但勝在係藍色。另外都試左烏龍茶同士多啤梨雪芭。烏龍茶味道偏淡, 但士多啤梨雪芭就有好濃郁的莓味。 Slow Cooked Suckling Pig with Potato Wedges~(10/10)慢煮乳豬真心必點。層皮脆脆,一切落去啲汁必晒出黎,超級Juicy。Surf and Turf~(7/10)牛扒非常有牛味。但都有少少失望,可能叫左7成熟的關係同遲左開始食(之前掛住食雪糕),所以有少少難咬。

食物:
雪糕~(8/10)

Surf and Turf~(7/10)
2021-11-10 335 views
早幾日前已用openrice book咗呢間食店✌️就係為咗佢嘅任食gelato晚餐🤩已知佢嘅dinner 唔會平因為個晚餐會包gelato🍨唔知係咪平日嘅關係,睇住佢張雪糕order 紙,竟然有一半味係無得叫,😱呢度有d 失望😞得返d 普通味😑成餐飯我二人叫咗三round 雪糕(每一round 只可叫兩款味)共11球🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧🍧所有可以試嘅味都試曬喇,tiramisu 同朱古力味比較好味👍本來諗住主力食雪糕,無諗過主菜會好唔好食🤷‍♂️係無期望嘅情況下有驚喜😍乳豬皮脆肉嫩😋燒雞嘅皮亦都好脆口😋加返分啦⭐⭐⭐⭐⭐
蘑菇湯
燒乳豬
燒春雞
蘑菇湯
燒乳豬
燒春雞
  • 西班牙慢煮乳豬
🔸酒鬼注意!中環有間西餐做緊紅/白/啤酒同薯條都任飲任食,仲每人有一份佐酒熱食🤩先收$300一位,有興趣快啲訂位😋🔸是咁的,佢$300係包左:🍽人頭計一份熱食(薄餅,雞翼,日式炸雞,沙嗲串燒,Nachos)🥂任飲兩款白酒🍷任飲兩款紅酒🍺任飲四款啤酒🍟任叫薯條🔸我熱食揀咗Pizza同炸雞,覺得比較飽肚,食得飽先飲得多哈哈😎水準一啲都唔馬虎,Pizza有三款口味,我揀咗辣肉腸,皮薄芝士多!炸雞炸得熱辣辣上菜,總共六大舊,都係幾高質🤤到咗酒方面,佢地比客人Free Flow嘅都唔係啲劣質嘢,例如啤酒都係有口碑嘅牌子好似Asahi,1664,Sapporo同Apple Cider😍我地兩個人總共飲咗7杯紅白酒加1杯啤酒,都夠晒回本啦!我諗正常人應該飲到一人3杯到啦,我今次一人4杯都算多🤣🤣但如果你自命酒量好可以去挑戰下一人5/6/7杯👍🏻佢地都好好,唔會一夠鐘(時限個半鐘)就叫你走,你可以慢慢飲埋最後一杯🔸PS: 啲薯條都好高質,係即炸,落咗啲香料咁,好有特色,同埋愈叫愈大碟,一開始係用細碟上,之後變咗大碟🤣

🔸是咁的,佢$300係包左:

🥂任飲兩款白酒
🍷任飲兩款紅酒
🍺任飲四款啤酒
🍟任叫薯條

2021-11-10 201 views
大家仲記唔記得有間餐廳係國泰航空去年大裁員嘅時候聘請多名前國泰員工,開設Cabin Crew Coffee! 而依間餐廳仲推出左Free flow & Gelato 任食package,算係中環區性價比不錯😍 話哂可以瘋狂食平時賣$54一球嘅意大利雪糕,仲要多款口味選擇,食多幾球輕易回本!當日仲有埋liveband添 ✨-Surf and Turf ($378) 入面包括USDA Flat Iron Steak,蝦 以及帶子。牛扒叫左三成,食落尚算嫩口,keep到肉汁,牛味都算出🐂 一旁嘅海鮮香煎過,牛扒配海鮮可以話係一個大滿足嘅配搭 !*Grilled Lamb Rack - $298Order左五成熟嘅羊架煮得有啲唔係好平均,有一個係偏熟,乾身左啲🤭 油脂幾豐富,肉質軟淋,上面鋪上嘅香草麵包糠添加了脆脆嘅口感,亦能一減羊原本嘅羶味。*ALL YOU CAN EAT GELATO一開始落單職員已經會比張雪糕紙,限時90分鐘,所以就算未上主菜都已經可以食住幾球雪糕先😎 當日有13款口味選擇,其中兩款係雪葩~ 由於🍔對雪糕嘅戰鬥力薄弱,所以試左6款左右。會比較推介依到嘅signature

Grilled Lamb Rack - $298

ALL YOU CAN EAT GELATO
一開始落單職員已經會比張雪糕紙,限時90分鐘,所以就算未上主菜都已經可以食住幾球雪糕先😎 當日有13款口味選擇,其中兩款係雪葩~ 由於🍔對雪糕嘅戰鬥力薄弱,所以試左6款左右。會比較推介依到嘅signature 藍色雲呢拿 以及 曲奇忌廉!有啲口味會開心果試左比較失望,冇乜開心果果仁個隻香味,可能同之前介紹個兩間gelato 有對比了~

TEA OR COFFEE
TG HK ($150)
店內嘅cocktails 選擇唔少,所以另外加左款幾有視覺效果嘅Smoky Range。入面添加左Jose cuervo gold, wild elderflower, mandarin lemon。入口帶微酸同花香,酒味都算重,打卡一流!🍸
2021-11-10 196 views
原來宜家holly brown推出左set dinner,除左有湯/沙律,飲品,主菜,仲有得任食gelato雪糕😍即刻約埋朋友去食啦Surf and Turf $378 海陸套餐,有大蝦,帶子,同USDA flat iron steak。牛我地要左medium,煎得岩岩好,牛味濃郁。大蝦同帶子都好惹味,煎完都口感彈牙。配菜係炸到金黃色既薯條,好邪惡。Pan Seared Salmon fillet三文魚煎得好靚,切開見到肉質紋理,食落啖啖魚肉都充滿油香好肥美。配菜係意大利粉同牛油檸檬油。All you can eat Gelato主菜都好大份,細食既我地(?)只係一人食左2杯雪糕🙈可能因為係平日晚市,好多特別既味道已經賣哂。我地最鐘意香濃既椰子味同充滿茶香既烏龍茶味,打卡就梗係藍色雲呢拿最特別啦~。。Holly Brown中環士丹利街22號地下。。

Surf and Turf $378

Pan Seared Salmon fillet

All you can eat Gelato

Holly Brown
中環士丹利街22號地下

👍🏻Free flow fries & wine (1.5 hours )每人可以揀一款主食:薄餅、沙嗲串燒、脆香雞翼、日式炸雞。當晚揀左芝士辣肉腸薄餅同串燒。餅底批底較薄身,食落香脆,面頭鋪滿多重芝士,輕鬆做到拉絲效果。想用黎送酒的話,更加有任食薯條呢個OPTION,熱辣辣端上,面頭灑有辣粉,份外香口同美味。紅、白餐酒各有2款可以選擇,雖然小編對酒水都無咩講究但都略懂皮毛。Nugan Third Generation Shiraz 屬比較常見既澳洲紅酒,適合鍾意酒香味濃烈既朋友們,入口既酒香味相對豐厚,而另 一款紅酒果香味就重身啲。 白酒兩款,Sauvignon Blanc入口酸度較強,小編較喜歡另一款。至於啤酒就有4款大眾化牌子 :ASAHI、1664、SAPPORO、APPLE CIDER,唔係到詳細點評了。👍🏻👍🏻每人$300 可以1.5 小時內任飲紅、白酒、啤酒,仲薯條任食,價錢真係相當祗食。當日星期五晚去,仲有live piano 🎹 💡仲記得中學時期,佢嘅藍色炒雪糕瘋魔一時,可惜當晚真係食得太飽,下次有機會真係要再再回味一下佢嘅雪糕~~

2021-11-08 101 views
Free Flow Fries and Wines (1.5hrs) $300每人$300 💰可以任飲酒 + 任食薯條 + 一款小食係中環依個地段嚟講 真係相當之抵裝潢以黑色做主調 走型格風Wine 🥂兩款紅酒 兩款白酒 再加四款啤酒🍻Total 8款選擇同個frd都係鐘意飲白酒我就揀咗Sauvignon Blanc , 佢就飲Chardonnay任飲就係爽每人都起碼飲咗4-5杯真係不禁要講多幾次好抵😂小食:Satay Skewers 唔會燒得太乾肉汁仲係到沙嗲汁辣辣哋 幾惹味用嚟送酒都唔錯Japanese Style Fried Chicken配一個甜甜哋嘅BBQ sauce, 我幾鍾意薯條即叫即炸粗身+又熱又香又脆一兜簡簡單單嘅薯條 就足以令人好開心
每人$300 💰可以任飲酒 + 任食薯條 + 一款小食

肉汁仲係到
沙嗲汁辣辣哋 幾惹味
用嚟送酒都唔錯

Japanese Style Fried Chicken
配一個甜甜哋嘅BBQ sauce, 我幾鍾意
薯條
即叫即炸
粗身+又熱又香又脆
一兜簡簡單單嘅薯條 就足以令人好開心

2021-11-02
Type of Meal
Dinner
2021-11-04 149 views
選擇到這間餐廳食晚餐,是受到任食雪糕吸引,雖然晚市每一個套餐都比一般略貴,但算上任食雪糕的價錢就十分抵食。正餐之後每人獲發一張剔選雪糕的點心紙,每次只可剔選兩球,吃完之後可以再向店員索取點心紙,這樣你也不好意思點太多次,我們每人吃了四球。雪糕軟滑有口感,各款味道都香濃好味,可惜提供的口味並不多。講番正餐,我們一行四人點了四個不同的晚餐分享,這樣大家都可以試吃不同菜式。炸鴨髀皮脆肉香,調味適中,配搭醬汁十分美味,不過即使加上薯蓉也覺得份量略少。春雞皮香肉滑,味道很好,搭配的薯條也很美味。豬仔骨肉質又淋又滑,醬汁味道濃沃,只是肉有點稍微黐骨,吃的時候要花點力氣。三文魚柳皮脆肉嫩味道不錯,配意粉份量適中。餐廳的環境安靜舒適,還有人彈奏音樂增加氣氛,店員親切有禮,是一間值得推薦的餐廳。
跟餐忌廉湯,不設餐包
鴨肶
春雞