2025-06-27 0 views
位於荔枝角的開花結果一直以來都能夠維持著高水準!今日午餐試的是香煎盧魚配黑松露醬,一上枱已被那陣陣的黑松露香氣吸引。盧魚煎得外脆內嫩,魚肉細緻,配上黑松露醬後更添層次感,兩種食材交織得恰到好處,令人回味。環境:裝潢簡約雅緻,氣氛舒適,可惜要排很久才有位。 價格:屬中等價位,但仍物有所值。 食物質素:火候掌握得宜,味道豐富。 食物種類:菜式融合中西風格,創意十足。如果你喜歡西式的魚與黑松露的味道,這道盧魚絕對值得一試!

環境:裝潢簡約雅緻,氣氛舒適,可惜要排很久才有位。
價格:屬中等價位,但仍物有所值。
食物質素:火候掌握得宜,味道豐富。
食物種類:菜式融合中西風格,創意十足。

如果你喜歡西式的魚與黑松露的味道,這道盧魚絕對值得一試!

Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2025-06-25 0 views
開花結果一路都有食開,今次試吓長沙灣新店。長沙灣新店裝修靚過觀塘好多。排隊嘅人龍更加多。 佢地啲沙律係我嘅至愛。王牌經典套餐 煙三文魚牛角包 沙律六選一。選左吞拿魚沙律,同埋菠蘿粟米蛋沙律 。牛角包好脆 煙三文魚都好足料 大量千島醬汁。沙律超大份 兩款沙律有手掌咁大 懷舊炸雞髀炸雞髀超級大塊 外皮炸得勁香脆即叫即炸 雞髀仲幾Juicy下次都要再叫先

王牌經典套餐

懷舊炸雞
2025-06-23 0 views
近日炎熱的天氣難免會令人胃口不佳😮‍💨這時候清爽涼快的冷盤絕對能令人食慾大增🤤位於荔枝角的開花結果以大大份沙律餐聞名🥗是附近上班族的著名飯堂💫———————————————————————套餐包括一份肉類、兩份沙律及一杯飲品,看似單調但實情十分豐富🤭沙律在碟上就如兩座小山👏🏻份量極之慷慨🤩菠蘿粟米蛋沙律以菠蘿及粟米作為主體🍍🌽兩者都清新爽甜,雞蛋則切得非常之碎🥚蛋黃與沙律醬完全融為一體🔄雖然存在感不大但蛋香依然突出😋煙肉西芹薯仔沙律就以薯仔作為主軸🥔與西芹大概是7:3比例👌🏻薯仔的綿密與西芹的爽脆十分配合😚表面的煙肉碎增添香脆口感🥓另外沙律當中還混合了少量的紫洋蔥🧅令味道香味更有層次😎———————————————————————除了以上兩款沙律,開花結果沙律和吞拿魚沙律同樣非常受歡迎🔥有機會的話一定會再一一品嘗😇
———————————————————————
全日大滿足早餐

———————————————————————
全日大滿足早餐
2025-06-18 0 views
🌼開花結果由以前細舖lunch $4x食到而家$6x,搬左去新高級商廈,環境大左靚左坐得舒服左,就算大左好多,lunch一樣排到痴線🥹,佢地收7點諗住放工會無人食,點知都係坐左9成人😨🥗全日大滿足早餐 ($65)沙律味道真係咁多年都一樣足料,叫得最多係吞拿魚沙律+栗米蛋沙律,感覺健康d,今次叫左開花結果沙律 (即係淨水果🍍),成個餐個樣都幾靚仔,生果都新鮮雞扒就細件左小小啦,同埋邊邊位有小小乾🫣叫左茶走,正常茶記水平啦

🥗全日大滿足早餐 ($65)
雞扒就細件左小小啦,同埋邊邊位有小小乾🫣

叫左茶走,正常茶記水平啦
2025-06-09 1210 views
💕開花結實💕成日經過見到呢間好多人排隊今日去嗰頭拎嘢 咁就決定試試佢睇咩料到餐廳18:45截單 等於無晚市可以食到19點令鐘餐廳種類吾算好多 但18:00去到都坐滿哂人不過依個鐘數吾洗等位我吾系好肚餓之際 叫左個魚柳沙律朋友就揀左個正常魚湯米線#########################💙鮮竹墨魚卷加鮮竹魚卷魚湯米線 $74💙出奇地魚湯清甜好飲平時米線都食開辣湯底但依個米線都好夠味配料落左炸菜 都好食好爽 吾咸墨魚卷爽脆 彈牙好食 下次可能要求分上魚卷就正常💙深海魚塊雙拼沙律 $68💙欣賞餐廳可以自選沙律配搭咁就揀咗個吞拿魚配田園消沙律本身諗住輕食 點知嚟到大大份魚柳就正常5細嚿 但係就熱辣辣即整完全冇魚腥急凍味 吞拿魚沙律第一次食配搭粟米同火腿反而冇咁漏 好食 感覺啱啱好田園沙律就新鮮菜正常感覺❤️總括整體食材都好新鮮係比較健康嘅之選餐廳另外較有特色就係店舖有新鮮果汁選擇今次揀咗個火龍果汁 冇溝糖水嘅原汁原味清甜 跟餐價轉飲+$10平時凍飲+$3大家都可以去試試阿😋
💕開花結實💕

原汁原味清甜 跟餐價轉飲+$10
平時凍飲+$3
大家都可以去試試阿😋

2025-06-05 1099 views
一點來到 還是長長的人龍 😃 咁多人排隊 味道應該岩大多人口味 不大機會 中伏 ! 入座後 細看餐廳裝修 采光度十足 有落地大玻璃 有做防曬膜 不致於被陽光直射 。食物 羊架 加配 $10 共兩款 自選沙律 都係$74 性價比極高 😎

食物 羊架 加配 $10 共兩款 自選沙律 都係$74

性價比極高 😎

羊架
2025-06-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$74 (Lunch)
羊架
📍開花結果(長沙灣新店)📍長沙灣瓊林街,全新開張(原荔枝角店搬遷)每日中午12點準時出現排隊人龍!建議早啲到~🚗 消費滿$100即享兩小時免費泊車優惠,商場泊車優惠!🌿☀️ 環境超靚超打卡!大片玻璃窗+自然光灑滿室內,搭配日系木質裝潢和圓形吊燈,坐得舒適又好影,無論一個人chill定同朋友聚餐都啱!必試的沙律餐 65元🥗 三文魚沙律香草包套餐香草包外脆內軟,夾住煙燻三文魚沙律,口感豐富🧡 可自選兩款沙律,我揀咗吞拿魚沙律+粟米火腿沙律,清新開胃。旁邊仲有一大堆新鮮水果拼盤🍍🍈🍉🥭,很多沙律選擇,女士食得飽又無負擔~仲包熱飲一杯!🥩 羊架飯 65元羊架香煎得啱啱好,唔羶唔柴,仲有3件羊架,大大份!紅酒醬香濃但唔會搶味,配菜有粟米、甘筍、西蘭花,再加香草飯,一整份夠晒豐富又飽肚🤎仲包熱飲一杯。可加12元轉鮮果汁! ✨ 無論你想打卡、食健康、想chill都值得一試!
📍開花結果(長沙灣新店)
📍長沙灣瓊林街,全新開張(原荔枝角店搬遷)
每日中午12點準時出現排隊人龍!建議早啲到~
🚗 消費滿$100即享兩小時免費泊車優惠,商場泊車優惠!
🌿☀️ 環境超靚超打卡!

必試的沙律餐 65元
🥗 三文魚沙律香草包套餐

🥩 羊架飯 65元

✨ 無論你想打卡、食健康、想chill都值得一試!
三文魚香草包拼沙律
2025-05-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
三文魚香草包拼沙律
2025-05-26 1411 views
今天在附近工作,就想找一間乾乾淨淨的餐廳吃下午茶,這裏就是其一選擇了。裝修是茶餐廳高一個檔次的,但招呼就妥妥的屬於工廠食堂系列,會在遠處大聲招呼,處理檯面碗碟時也會突然閃閃出現。這裏出名的是沙律,份量足以成為常規的正餐。我們分別叫了鮮竹卷濃湯蕃茄米線,以及懷舊炸雞髀拼沙律。沙律方面是符合水準的,湯麵就非常普通,和在家裏煮公仔麵相同檔次似的,所以57元的湯麵餐覺得是賣貴了。如果下次在附近工作,又有肚餓想多吃一點,或許會再來吃沙律,湯麵就不要了。

2025-05-23
$61 (Tea)
2025-05-24 917 views
平時好想入茶餐廳食嘢,又想有菜有肉食,但茶餐廳好少會有兩組選擇一齊揀。今日終於喺荔枝角試咗一間兩樣都有得揀嘅餐廳。最好係$62已經揀到有肉有菜嘅套餐。另外沙律可以揀兩款自選配搭。全部肉都係$62 ,咁當然最好係叫牛扒同埋雞扒豬扒,魚塊比較細相對上覺得性價比冇咁高。 份量十足,唔一定食飯同飽👍🏻如果啲沙律醬比較少的話就更加好。呢間舖頭都早收門,所以早啲食會好啲。最多人係食下午茶。我自己覺得整體嚟講質素同價錢都合理。

另外沙律可以揀兩款自選配搭。

呢間舖頭都早收門,所以早啲食會好啲。最多人係食下午茶。

我自己覺得整體嚟講質素同價錢都合理。
2025-05-23
$62 (Dinner)
2025-05-23 942 views
**蜜桃火雞牛角包** 這款牛角包內含蜜桃和火雞肉,提供了豐富的蛋白質,蜜桃為牛角包增添了清新的果香,而火雞肉則是低脂肪高蛋白的健康選擇,使整體口感更加豐富而不油膩。**水果沙律** 沙律中有不同的水果,含有豐富的維生素和礦物質。這些水果的天然甜度和水分幫助維持身體水分平衡,對健康非常有益。整體而言,這個組合提供了多種營養素,包含碳水化合物、蛋白質、纖維和維生素,適合追求健康飲食的人士。它既滿足了味蕾,又能夠支持身體的營養需求。這是一道理想的健康餐選擇,適合各種場合,無論是忙碌的早餐還是悠閒的午餐,都是不錯的選擇。非常推薦給注重健康飲食的人士!

**蜜桃火雞牛角包**

**水果沙律**

2025-05-17 812 views
開花結果一直是荔枝角受歡迎的餐廳之一,之前在青山道時,感覺類似茶餐廳,搬到新世界新寫字樓下後,空間大了很多,整體像是環境優美的咖啡廳,不過感覺價格也提高了。不管是水果沙拉,馬鈴薯沙拉,火腿沙拉等都很好吃,加上有不同麵包可以選擇,是一家男生也吃的飽的餐廳,附餐飲料就中規中矩,無特別。搬到新舖後,排隊人潮絡繹不絕,當天提早12:10下樓,都等了30分鐘,並且見到很多外賣的單,可見生受歡迎程度

2025-04-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2025-04-04 1198 views
我在荔枝角上班,走到d2又有點遠,附近開了新的寫字樓,就是那個階梯式打卡點。吃了幾家都一般般。其實我很懶得寫openrice 評價。但昨天試吃了下新開的這家餐廳,(我也是很少敢自己嘗試新餐廳)沒想到意外驚喜啊,味道真心不錯。我試了羅馬羊架,味道很好,軟嫩。配的湯黑鬆露蘑菇白湯也好好味!蔬菜配菜一般但沾醬汁吃好吃。一個人或者跟同事家人聚餐在這裡都很不錯,價格真的很良心!還會再來。環境不錯。我11:30去吃的,12點吃完出來排長隊!!

2025-03-27 1683 views
今日行經荔枝角,突然間好想食開花結果,之前喺舊舖已經食過佢,但係今次新裝修實在太新淨,座位上比之前更加乾淨舒服,今日我就嗌咗佢個沙律餐呢個係開花結果嘅沙律,我就嗌咗個炸雞髀吞拿魚沙律同埋開花結果沙律,再加杯齋啡好味
2025-03-16 2522 views
「開花結果」係一間主打沙律嘅西餐廳,不過佢嘅沙律並唔係傳統印象中嗰種健康主義,反而帶有濃厚嘅港式風味。餐廳裝修走日式簡約風,座位間隔闊落,坐得舒服。🥩 是日精選套餐 羅馬羊架(加配雙拼沙律)$74呢個套餐係特定日子供應,我嗰日去食啱啱係星期二,詳細供應日子可以留意返餐廳資訊。羊架煎得啱啱好,切開仲見到粉紅色肉質,羊味香濃,肉質軟嫩易咬,完全唔韌,火喉掌握得唔錯。🥗 吞拿魚沙律本以為會係簡單沙律醬加吞拿魚,點知有火腿絲同粟米粒,食落口感更豐富。火腿絲帶少少鹹香,令整體味道更平衡,完全唔單調。🥔 煙肉薯仔西芹沙律薯仔切成細粒,食落口感軟糯又有少少咬口。西芹粒爽脆,增添清新感,醬汁味道較淡,平衡感不錯。唯一美中不足係煙肉碎香味唔算太突出,如果再香啲會更好。「開花結果」主打沙律,有六款唔同配搭可以揀,鐘意食冷盤嘅人一定會開心。午餐時間特別多人,排隊等咗半個鐘先有位,趕時間嘅打工仔就要計劃好時間啦。偶爾中午唔想食飯或者麵,轉轉口味食個沙律餐都係個唔錯選擇!

🥩 是日精選套餐 羅馬羊架(加配雙拼沙律)$74
1923 views
🥗 吞拿魚沙律

🥔 煙肉薯仔西芹沙律

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2025-02-06 4415 views
呢間舖頭在荔枝角舊舖時已很受歡迎,今次搬來瓊林街呢邊新大廈既地舖,店舖比之前闊落舒服。由午餐到下午茶時間,一直都見到門外有不少人排隊輪候入舖頭用餐。今次幾位同事一齊去試下新舖水準,無論味道、食物質素都維持到,而價格不變。👍🏻黃金雞扒飯伴香草忌廉汁雞扒煎得香脆,肉質仍然鮮嫩。配合味道很好的香草忌廉汁。沙律餐有多選擇,可以有不同配搭。皇牌經典套餐,除咗滿滿沙律,仲有酥脆的牛角包。而幾款生果都很新鮮,份量仍很足夠!

黃金雞扒飯伴香草忌廉汁
雞扒煎得香脆,肉質仍然鮮嫩。配合味道很好的香草忌廉汁。

沙律餐有多選擇,可以有不同配搭。

2012 views
2025-02-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)