之前夜晚特登黎呢度食晚飯😚平時lunch time經過見到佢排晒長龍架🤯入面裝修走香港懷舊風幾得意🤣🍚秘製蔥油豬扒飯🥩🥬 $62勁多蔥油😍豬扒好厚 肥瘦岩岩好 皮炸得好香脆 肉質好嫩滑唔會乾👍🏻連埋甜豉油撈飯一流😆呢個組合一定冇得輸啦✨🥰開頭望落細細碗 以為會唔夠食 但其實食完都幾飽😆
秘製蔥油豬扒飯
🍚秘製蔥油豬扒飯🥩🥬 $62
秘製蔥油豬扒飯
2021-01-30 149 views
放工路過中環買嘢,星期六下午茶時段冇乜人,就試吓好唔好食,原來有下午茶叫,我其實都冇留意價錢有咩分別,我叫左炸豬扒肉燥汁飯+涼拌大豆芽+鹵水雞翼。我鍾意食塊豬扒,吾Dry有味兼鬆化,如果能夠單點一塊豬扒作為小食就好了,我覺得個飯吾好食兼肉燥汁太少,但係飯的份量好多,只是不太好食(飯),涼拌大豆芽不過不失,當前菜食ok, 反而鹵水雞翼最有驚喜,吾單只上色仲好入味好食,若果下次再食不會再揀飯,另外飲品選擇不多。
,涼拌大豆芽不過不失,當前菜食ok, 反而鹵水雞翼最有
驚喜,吾單只上色仲好入味
好食,若果下次再食不會再揀飯,另外飲品選擇不多。
2021-01-30
Tea
  • 鹵水雞翼
  • 涼拌大豆芽
2020-12-28 494 views
一直見到呢間都係熱搜店咁啱約咗朋友喺中環食飯就順便試埋佢嘅豬扒飯.蔥油豬扒飯 $62.我諗蔥油豬扒飯都係佢哋嘅最出名嗰款雖然見到有其他選擇但都毫不猶豫揀咗呢款一上枱賣相幾靚豬扒上面有一堆蔥油第一啖咬落塊豬扒到外皮炸得幾脆豬扒咬落好鬆軟 好驚喜冇諗過豬扒可以咁冧而且份量足 豬扒大大嚿加埋啲香噴噴嘅蔥油送飯一流😋😋👍🏻👍🏻.佢張點餐紙都好貼心有得揀少飯細食嘅女仔可以揀少飯 減少浪費另外見到佢餐牌有個豬軟骨飯都幾吸引下次經過嘅話再會一會佢
一直見到呢間都係熱搜店
細食嘅女仔可以揀少飯 減少浪費
另外見到佢餐牌有個豬軟骨飯都幾吸引
下次經過嘅話再會一會佢

2020-05-22
$70 (Lunch)
2020-12-01 593 views
中環返工,度度食飯都幾貴。呢間就價錢適中, 地方簡潔,上班族食lunch不錯既選擇。我地叫咗個大板燒豬扒飯,咖喱豬扒飯,蔥油豬扒飯,個個賣相都吸引。食落真係要讚一讚塊豬扒,真係又鬆軟又好食,仲要大大塊。 👍👍👍大板燒個汁幾好味,唔喊,撈飯一流。而蔥花嗰個幾香,鍾意食蔥嘅人一定會覺得係最好嘅配搭。簡單嘅配搭先可以食得出豬扒嘅原汁原味。反而咖喱汁就比下去了,同平時嘅咖喱味唔同,而且少少辣味都冇。不過份量都算多,我地個個都食唔晒碗飯。大板燒豬扒飯係限定,要食就襯早喇。整體而言,值得一試!

大板燒豬扒飯
葱油豬扒飯
咖哩豬扒飯
大板燒豬扒飯
葱油豬扒飯
2020-11-30 494 views
有半天假,放工去咗中環有d嘢做,完成後都兩點幾,拿拿淋醫肚,係open rice search 到呢間係附近就試吓。到達已經係下午茶時間,店內有三、四名顧客。點餐時望下別枱食乜,大都點了豬扒,於是就決定點一個,加個涼拌大豆芽,加5蚊有豆漿。蔥油豬扒大大件好香蔥油味,皮脆肉嫩,飯底太多,女仔應該食唔晒(唔知噤多,知道會扣底),結果都係食唔晒。涼拌大豆穿味道適中份量多,裏面有豆卜好配合,因為係蔬菜類,所以慢慢食食晒佢。加配豆漿係超市都買到但可惜開咗飲咗先見到仲有幾天就到期。
  • 涼拌大豆芽
2020-11-23 487 views
本身間野離我公司有少少遠,所以用OpenRice外賣自取,買完行過去攞唔使等,點知去到間店,叫到門口寫住外賣自取8折......但用app 冇,下次唔會再用OpenRice買。講返食物,賣相唔錯,外賣份量都好多,豬扒同飯係分開2層放,唔會令豬扒淋哂,好細心。秘制汁太鹹,入面有d類似五花腩,落少少送飯都ok。豬扒幾大塊,一個女仔未必食得哂,熱㷫㷫咁食好正,第一舊好好食,皮瘦肉嫩,但第2、3舊好肥,成舊肥豬肉痴住塊皮,所以唔想再食落去。

秘制汁太鹹,入面有d類似五花腩,落少少送飯都ok。

秘汁豬扒飯

TakeAway
秘汁豬扒飯
2020-11-22 403 views
平時一個人食lunch最鐘意就係黎炊豕店食豬扒飯, 佢lunch條隊好長, 又無得訂坐, 同埋齊人先入得, 所以我鐘意一個人黎 好多時都可以快少少, 雖然排隊要d時間, 但d食物出得好快今次叫左個蔥油豬扒飯 加汽水D蔥油好好好香 送飯一流D豬扒又大件 炸得又香脆 醃得好入味我唔鐘意d豬扒又乾又鞋 但呢度整得岩岩好不過有部分豬扒上面放左蔥油就浸林左 如果可以另上就完美啦!!!大家黎呢度食就唔好諗住慢慢傾啦 因為好多人等位 所以夠45分鐘就會提你地埋單架啦

今次叫左個蔥油豬扒飯 加汽水
D蔥油好好好香 送飯一流
D豬扒又大件 炸得又香脆 醃得好入味
我唔鐘意d豬扒又乾又鞋 但呢度整得岩岩好

2020-11-18 239 views
係威靈頓街街尾的豬扒專門店,繁忙時間想食,請你等等,等返9個字先啦!(按:食飯時間得45分鐘,張單會印埋End Time... 其實好生意都唔洗咁誇張掛... 如果想慢慢坐/食得慢嘅,真係要諗清楚係咪食呢間🌬️🥶)門口有彩色有埋相的menu,等你容易d get到揀緊咩!期間限定:大阪燒豬扒飯...上邊有好多平時食大阪燒先有嘅材料同醬料,未有得去大阪但係又思鄉病發嘅,可以叫呢個食吓!P. S: 個飯幾多,可以叫減飯平1蚊🐒大荳芽:小有的單點小食,通常係伴碟黎,食吓d不一樣嘅「菜」都幾好,入邊有幾舊豆腐墊住,份量幾大碗👍洋蔥圈:張相中間果舊會唔會太大舊,可以切返薄d先點粉去炸囉😂... 不過不失,冇美式連鎖店炸得咁好食🤐中環的物價指數... 你懂的,算便宜啦

門口有彩色有埋相的menu,等你容易d get到揀緊咩!

P. S: 個飯幾多,可以叫減飯平1蚊🐒

中環的物價指數... 你懂的,算便宜啦

銅鑼灣見過尼間食店經常排長龍!今日閒日路過尼附近!見到原來中環都有分店仲有下茶餐可能閒日!入去只有一位客人!座得好舒服下午茶餐~秘制猪扒(肉燥飯)跟熱生薑茶($53)~猪扒即炸夠香口!雖然茶餐!但份量無少到
2020-10-21 597 views
週末到了炊豕家午餐由於是weekend 所以店內人客不多✌🏻蔥油豬扒撈幼麵$62🔸豬扒值得一讚🔸,大塊厚切啖啖肉,質地很鬆軟而不梅,外皮炸得很酥脆,味道有點似台式咸酥雞,配埋香香的蔥油好好吃!麵似是港式的車仔幼麵,拌了一點撈得不均勻的醬汁,食落不錯。👍🏻秘製豬扒飯(肉燥汁)$58豬扒是一樣好吃的,飯是用珍珠米煲,粒粒分明,煙韌有口感。肉燥汁是偏甜的,有些半肥瘦肉碎。👌🏻店內是懷舊裝潢牆身貼了6-70年代電視海報擺設的是木製餐桌和椅子我覺得和阿元來了有點相似😝
週末到了炊豕家午餐
由於是weekend 所以店內人客不多✌🏻

蔥油豬扒撈幼麵$62

秘製豬扒飯(肉燥汁)$58
豬扒是一樣好吃的,飯是用珍珠米煲,粒粒分明,煙韌有口感。
肉燥汁是偏甜的,有些半肥瘦肉碎。👌🏻

店內是懷舊裝潢
牆身貼了6-70年代電視海報
擺設的是木製餐桌和椅子
我覺得和阿元來了有點相似😝
2020-10-15 485 views
中環放lunch時間周圍都好多人,咁岩自己走到威靈頓街揾食。見到炊豕店,因之前係銅鑼灣食過,所以想試吓中環店如何😛。由於限眾令,所以要排隊等位,枱上有隔板隔開。睇返 menu,我就選擇叫肉燥汁豬扒飯($58)加罐雀巢檸檬茶。肉燥汁豬扒飯($58)坦白講,因為佢將豬扒直接放上飯上上菜,所以賣相比較一般(與菜單比)。豬扒皮炸得脆口,炸粉不會過厚,肉質OK,並不會硬身,不錯。但致命傷係肉燥汁...我唔太識形容味道係點,但汁比較稀身,又冇乜肉粒,同一般台灣菜嘅肉燥汁唔同,偏鹹,有啲失望。我最後淨係食哂冇汁果邊嘅白飯😖,可能蔥油好啲。Overall,配上成罐檸檬茶,成個 lunch都好飽。

肉燥汁豬扒飯($58)
肉燥汁豬扒飯

Overall,配上成罐檸檬茶,成個 lunch都好飽。
2020-06-24
$60 (Lunch)
2020-09-17 1207 views
睇過其他人嘅食評幾好,今日經過上環,就試吓佢,時間係下午三點幾,冇咩人,但竟然都被安排坐面壁思過坐位,對住塊墻,算吧食嘢啫,來到當然叫招牌蔥油豬扒飯,上枱賣相幾好,但一食落去就知道中伏,炸粉好厚、炸得有點過火,豬扒好薄冇咩肉汁,食完肯定超級熱氣兼口乾,個飯啲飯粒係似日本米,圓圓哋以為好食,點知一咬落去好硬,根本唔想食,我夾硬食咗三分一左右,蔥油好多,但整得唔好食得個咸字,跟餐飲品仲離普,連基本咖啡奶茶都冇,得啲凍罐裝汽水之類,唉,總之我一定無下次....!
招牌蔥油豬扒飯
2020-08-29 1440 views
位於士他花利街與威靈頓街交界之間的食店主打豬扒,不管炸或滷都非常受歡迎。除了本地客,不少外來客也會專程來潮拜。食物固然出色,打卡位也照顧周到 先是門面設計以懷舊理念,充滿特色,即使不是食客也會停下拍照 另外,店內也充滿特色,主要以木椅及枱為重點,塑造溫和感覺。最有趣是有以前逐塊撕下的日曆。沒有一定年紀是不明白的說回食物,豕扒十分出色,絕對沒有愧對鎮店之寶名譽。肉感鬆軟保持口感,帶有濕潤不會柴 蔥油咸度適中,配飯很匹配
位於士他花利街與威靈頓街交界之間的食店
主打豬扒,不管炸或滷都非常受歡迎。
除了本地客,不少外來客也會專程來潮拜。
食物固然出色,打卡位也照顧周到
先是門面設計以懷舊理念,充滿特色,即使不是食客也會停下拍照

蔥油咸度適中,配飯很匹配

蔥油豕
蔥油豕
2020-08-13 4543 views
炊(音-吹) 意思-燒火♨️做飯🍚豕(音-此) 意思-豬🐷店😜唔洗解釋喇嘛🤭顧名思義就是豬扒飯專門店,今天返中環,午飯來會一會。店舖位於「 威靈頓街 與 士他花利街 交界」地理關係舖面向內縮入,令至舖前行人路加濶寬敞,用上米黃外牆配以懷舊綠色窗門框,棄用成條街常用嘅落地玻璃窗,呢個位就要讚下啦👍 要冒險㗎!起碼唔會千篇一律; 門旁長木凳用作排隊等位之用,此店是沒有訂坐,門口等位亦要人齊才可入座,現在限聚兩個人唔難做到。🧑‍🤝‍🧑/👭/👫/👬新店開張不久,已獲很多獎項🏆🎖️🏅,並取得Openrice優秀開飯熱店大賞2020 (我都係因為咁所以過嚟試下😉) 可愛Logo隱藏著一隻小豬🐽餐牌簡單,主打<秘製豬扒>《秘製豬扒》夠大件,上粉炸起顏色略深,粉雖然唔算薄,但咬起來感覺香脆,唔覺得成口粉。😋加咗$10多一塊《午餐肉》唔係煎係炸,但都算脆唔油。《滷肉汁》夠大粒送飯一流👍🏼,感覺少了點。《飯》 反而有啲腍,可能我唔食慣軟飯🤣《蔥油》 係大大粒乾身嗰款,加點芝麻上面唔夠油但都算香。《撈麵》 幼麵餅,烚耐咗同飯一樣又係腍曬,啲主食全部都咁腍唔通係間舖嘅特色🙄《鹵水雞蛋》+$8, 普通正常嘢!特別畀
炊(音-吹) 意思-燒火♨️做飯🍚
豕(音-此) 意思-豬🐷
店😜唔洗解釋喇嘛🤭
顧名思義就是豬扒飯專門店,今天返中環,午飯來會一會。
店舖位於「 威靈頓街 與 士他花利街 交界」

餐牌簡單,主打<秘製豬扒>

加咗$10多一塊《午餐肉》唔係煎係炸,但都算脆唔油。
《滷肉汁》夠大粒送飯一流👍🏼,感覺少了點。
《飯》 反而有啲腍,可能我唔食慣軟飯🤣
秘製豬扒飯-肉燥汁

《蔥油》 係大大粒乾身嗰款,加點芝麻上面唔夠油但都算香。
《鹵水雞蛋》+$8, 普通正常嘢!
秘製豬扒撈麵-蔥油

特別畀張特寫🐽,豬扒已預先切開上,唔會太難咬,但肉質唔夠juice唔夠肉汁,但亦唔會太過乾身冇嚡口, 豬肉味亦較遜色,整體都係外觀同外皮香脆比較吸引。👀

服務員推介,我緊係跟住嗌。」
三隻《鳳尾蝦》跟餐+$27,蝦應該交貨自已番炸再起OK。但伴碟沙律醬加七味粉,反而比蝦更ok。

酥炸鳳尾蝦

這個掛曆唔難找到,但這個掛鐘又如找得回來。

PS. 舖內裝修與舖外設計呼應,牆身掛上一些懷舊海報,並用上一些長木凳,鍾意懷舊一番嘅朋友不妨一試。因正值午飯時間,唔方便影太多相。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 18
食物味道=(滿分20) 15
服務質素=(滿分20) 15
裝修整潔=(滿分20) 18
性價比率=(滿分10) 8
回頭指數=(滿分10) 7
總評分 =(滿分100) 81
2020-08-11
$80 (Lunch)
Celebration
Anniversary
秘製豬扒飯-肉燥汁
秘製豬扒撈麵-蔥油
2020-07-26 1162 views
炊豕係中環熱門餐廳之一,貪其又平又好食。最出名既係蔥油豬扒飯,幾乎枱枱都有order。豬扒炸得香口又juicy,而且夠晒用味,相信醃料方面用左唔少心思。蔥油方面亦值得一讚,同平時配白切雞既蔥油唔同,無落咁多油,亦減少放調味料,但依然保持香味,配飯一流!另外,沖繩豬軟骨飯亦是熱門之一。豬軟骨炆得夠晒稔同入味,一咬就開,但仍保持肉質嫩滑。而配菜蓮藕同蘿蔔都增色不少,蓮藕入味之餘仍然爽口,蘿蔔就又稔又入味。我對飯好有要求,炊豕既飯就岩晒我口味,夠晒飯香,口感軟糯,值得推薦
$70 (Lunch)
  • 沖繩豬軟骨飯