2019-03-23 866 views
湯粉麵雙拼$20蚊有找🤭頹飯頹意粉$30蚊就搞得掂💁🏻‍♀️我地幾個同事次次仲會再叫多個蛋牛治share黎食過下癮添😬-味道就係普普通通嫁喇,唔會特別好食亦唔會好難食,如果日日放飯食佢應該儲到唔少錢嫁🤓不過實在食得太hea,我唔會想成日去🙈

Type of Meal
Lunch
2019-02-14 622 views
時下人類,都喜歡大排長龍買一杯等於幾碗飯熱量而又收費高昂的飲料,吾等則較喜到茶餐廳坐坐,喝奶茶咖啡。因為吃了東西,而友人又未吃東西,不想吃得過飽,於是便貪方便又來了豪華這邊。友人點了,我才記得,這兒的奶茶其實不算特別出色🤦🏾‍♀️。茶味比較表面,不覺得特別濃厚,沒有厚度的奶茶,感覺上好像花奶的味道還比較重。反而我的咖啡走,咖啡的味道不算太酸,當然有提神作用,加了點煉奶,味道就更加好。飲品十多二十 ,不算特別便宜,但其實以食品來說,這兒都划算,例如一個茄汁雞翼會意粉,只用30多元,惟友人表示茄汁太酸。另外有看到蛋沙律包,都只是$20左右。🈲❌ 這兒的店員不時都會在店內吸煙,因此有時店內的食客都會吸到二手煙。

蛋沙律包,都只是$20左右。

Type of Meal
Tea
2018-12-27 764 views
一直有幾個主題都想做個大比拼/圖鑑,而「奶茶」都係我想做既主題。香港地,好多人以為茶餐廳就有奶茶,其實不全是對的。現實是幾乎是大多數餐廳都會有奶茶(香港口味問題),茶餐廳奶茶唔一定好飲,外賣店/西餐廳/快餐店奶茶唔一定難飲,有時好飲的地方是您意想不到的。今次先分享呢間灣仔本地薑先。去親茶餐廳我的口味都好悶既,奶醬多 熱奶茶(如果有橙占會叫油占多🥴)。好簡單但好易睇呢間餐有冇心機同誠意。講明主題呀嘛梗係奶茶行先,質感順滑,唔算太濃郁;輕身舒服。茶味較淡但冇乜澀味,回甘感也是好少,「奶」味人應該會喜這出品。奶醬多 - 相對其他茶記,麵包算厚,烘的程度都唔錯,唔會太乾,外脆內軟(當然質感都係削削地啦)。醬料雖然薄薄的,但都塗抹了九成位置,又唔會太多整淋個包。(如果塗多少少邊位咁就正哂!)若然你不喜濃茶味而想食份簡潔厚多早餐,呢度就岩哂數,廿零蚊,一個「骨摩零」,抵玩啦!

2018-08-21 1047 views
放假又係食下午茶嘅好時機。今次同老公去食啲傳統嘢。揀咗總店,就係貪佢夠舊。餐廳裝修保持原有風貌,有幾張圓枱。多人時要搭枱。店員細心,問我地啲包駛唔駛切半。唯一問題係有冷氣機滴水,好彩滴身,唔好彩滴食物。鮮油介央豬($15)。烤焦咗少少,但包面好脆,介央甜牛油咸,熱辣辣無得頂呀!肥都要食。沙嗲牛肉包($20)。麵包軟綿綿,啖啖大塊牛肉,但因為醬多比較咸。紅豆冰($19)。超足料~有半杯都係紅豆。紅豆大粒起沙,夠甜夠滑,好滿足。大大杯兩個人分享都得。總結係,間唔時懷舊下幾好feel~
放假又係食下午茶嘅好時機。今次同老公去食啲傳統嘢。

總結係,間唔時懷舊下幾好feel~

2018-08-10 764 views
每顿饭五十一百,恩格尔系数太高?那么这家美食店就是来拯救我们钱包的存在啦!在地段如此昂贵的湾仔寻寻觅觅终于找见了这股清流,位置很好找,门店很有历史感,看起来是年纪有点大了呢(连着两间店铺都是,右边的是老店,左边的比较新,同一家店来着),新店装潢有一点古色古香的,从门面看起来应该不是一家便宜的餐厅,哈哈,我们两边都就餐过,其实环境都可以的。每个月大概都会去两次左右,专一如我,每次点的都是沙嗲牛肉面,因为这个牛肉实在是太太太太太嫩了!牛肉份量完全对得起这个价格,应该说是超性价比了,牛肉很大块,除了肉质嫩滑,最突出的还属包裹在牛肉外面的这一层沙嗲酱汁!尽管浸泡在汤汁里,但酱汁还是犹如果冻一般附着在牛肉周身,咸淡适中,恰到好处。面,是公仔面,看起来份量不多,但吃起来对女生来说确实够够的了,男生的话可能还需要点稍微多一丢丢多的食物。面食我最怕煮过了软趴趴的,或者煮不够硬邦邦的,嘴挑如我,但是这个面的软硬还是很可以的。关于蔬菜,其实大部分香港的店里米面类夹带的蔬菜都是少的可怜的,这家也不例外,才也好吃,可只有一根。当然啦,这样一碗total只要22港币!惊不惊喜!意不意外!所以总的来说,我对这一份

沙嗲牛肉面

吃光光的沙嗲牛肉面

当然啦,这样一碗total只要22港币!
惊不惊喜!意不意外!所以总的来说,我对这一份午餐还是挺满意的,性价比超高!

除了沙嗲牛肉面,其实还是有很多其他选择的,食材也可以根据自己的喜好任意加,总的来说,是一家对我们的钱包很友善的餐厅没有错了!

沙嗲牛肉面
2018-02-06 1600 views
我認真係openrice搵灣仔平民茶餐廳既時候,比我發現呢間評價唔差既茶記,睇相片亦都吸引,所以相約同事一齊黎試1點零鐘去到,店內只有八成滿,但尚未感到奇怪我點左個黑椒汁豬扒燴意粉 ($30)呢個意粉係最好味,全因佢夠熱….😑係茶記食意粉都唔會預佢有Al dente架啦,只要唔係煮到爛,入口就化都可以接受,而呢度個意粉合格有餘😏;不過豬扒就真係唔好食,完全無肉味之餘,連肉質都無,鬆肉粉落太多,豬扒太鬆…😣同事點沙嗲牛肉公仔麵 ($21)由於我唔食公仔麵,所以無試,但同事話從來無食過咁難食既沙嗲牛肉,全部都係肥無肉;公仔麵亦係最平價既款式另外加份餐蛋治 ($13)呢個係一個”完全無誠意”既餐蛋治!! 我真係一邊食一邊話佢我無要求烘底,麵包凍我都可以接受但原來佢D餐肉同蛋都一早已經煎好哂,放到凍冰冰,收到Order之後就夾埋上枱😤,煎番熱佢都好D丫….食落完全無餐肉香同蛋香真心想知好評中既好從何來?!
1點零鐘去到,店內只有八成滿,但尚未感到奇怪

我點左個
黑椒汁豬扒燴意粉 ($30)
黑椒汁豬扒燴意粉

呢個意粉係最好味,全因佢夠熱….😑

同事點
沙嗲牛肉公仔麵 ($21)
沙嗲牛肉公仔麵

另外加份
餐蛋治 ($13)
餐蛋治

餐蛋治

呢個係一個”完全無誠意”既餐蛋治!!
我真係一邊食一邊話佢
我無要求烘底,麵包凍我都可以接受

真心想知好評中既好從何來?!
2018-02-01
$32 (Lunch)
2018-02-05 1174 views
灣仔老字號 "豪華"冇人唔識,奶茶多士三文治,每次都會幫襯。今午,第一次叫番茄雞翼意粉,食回兒時的味道,亦是最簡單傳統的煮法。。不是,現在新派西式的番茄香草或芝士意粉,味道層次沒這麼複雜。。有時,吃回簡單味道,感覺唔錯

有時,吃回簡單味道,感覺唔錯

2018-01-06 1097 views
2018年第一個假日,香港的天氣陰雨,想起了台北的天氣,到了冬天也總是這樣容易陰雨綿綿的感覺,反而香港的冬天總是相對比較多的日子是天晴乾爽的日子,讓人特別喜歡這樣的香港,原先今天也想趁著跨年後的第一個假日,想來個行山之旅,但天氣不作美決定一早就在市區吃個早點,在灣仔市區原先只是想來吃個MOS,但發現在MOS對門有一家非常有香港味道的咖啡茶室,所以馬上改變了心意去試試。除了老店面外,在隔壁同時也是動漫基地的店舖,同時也有一家以紅色復古磚頭,有類似台灣古厝風格的仿復古店鋪,但我們當然是選擇老香港店鋪,才有滿滿的香港懷舊風味,喜歡櫃檯上面的鐵窗,有台南老屋的鐵窗感,貴台中冒出陣陣白煙,是老式鍋爐正在烹煮著奶茶,店裡的夥計與外賣的客人閒聊著,週六早上因為天氣濕涼,不需等待有幾個空位,立刻來點了豬扒包與鴛鴦,豬扒包送來時,發現上面的竹籤好像個小樹,以為是店面的DECO裝飾,仔細一看原來是塑膠紙而已,但喜歡這個飽,酥鬆脆而不乾,好好味,鴛鴦也是將咖啡與茶各自天然的風味表現的非常Balanced,好味道,老闆送來時,也溢出杯子到盤子上滿滿,每次看到這些風景,都會想到這就是香港的浪漫啊!!!!!但吃完才發現在Cashier上面寫著提子麵包,返回啦!!!相信這個一定是這家店招牌,下次要來試試食
2018-01-06
$35 (Breakfast)
  • 豬扒包、鴛鴦、奶茶
2017-09-26 1489 views
揸車車仔返學又車老婆返工,最後身處灣仔,轉兩個灣泊英皇過對面幫襯豪華。蛋牛治咖啡唔該。呢度又係老字號大排檔上樓,有新舊兩舖位,一條佬就梗係入舊舖啦,啱feel得嚟,D飽同啡唔使過街嘛。水吧喺舊舖,您一落order真係fifi聲就到,快到破錶!好處唔駛講就係熱辣辣。蛋牛治係鹹牛肉撈蛋炒,匀為一體夠味;咖啡香濃夠熱。不過這裡沒套餐提供,全部散叫,像我叫蛋牛治咖啡承惠28,但其實未飽!再叫又可能過量兼貴囉噃,搞到有D唔三唔四添!除此之外,啱feel。

蛋牛治咖啡唔該。

蛋牛治係鹹牛肉撈蛋炒,匀為一體夠味;咖啡香濃夠熱。

2017-06-05 1702 views
難得早到灣仔,不想直接回辦公室,決定去吃個早餐,踢走 Monday Blue 灣仔的茶餐廳,我只想起金鳳和豪華。金鳳的份量作早餐對我來說太多,所以我來到豪華 這裡沒有套餐,食物飲品分開叫。碗通粉幾好吃,比一般茶餐廳好食,和我屋企煮的相似。檸檬茶也好喝,檸檬靚。算是灣仔有水準的早餐,32元

雞蛋碎牛肉通粉
熱檸茶

這裡沒有套餐,食物飲品分開叫。
碗通粉幾好吃,比一般茶餐廳好食,和我屋企煮的相似。
檸檬茶也好喝,檸檬靚。
算是灣仔有水準的早餐,32元
2017-06-05
$32 (Breakfast)
雞蛋碎牛肉通粉
熱檸茶
2017-05-04 1296 views
中午飯食得不多﹐到下午有點肚餓﹐又係下午茶時間﹐講到食特別精神的﹐今次試下灣仔呢間豪華㗎啡茶廳﹐因有朋友推介一定要試扒芝牛多士﹐所以專誠來到這裡試一下﹐未坐低已 order 扒芝牛多士﹐再加奶油多及奶茶。件扒芝牛多士真係正喎!而奶油多都5錯﹐奶茶更好﹐茶奶比例剛好茶香口感滑﹐如果去灣仔飲杯靚奶茶﹐5洗四圍搵喇!
奶油多扒芝牛多士茶奶
2017-04-16
奶油多扒芝牛多士茶奶
  • 茶奶
2017-03-05 1434 views
呢間都幾出名嘅快靚正港式懷舊茶餐廳嚟,緊要試下,就同FD嚟咗飲杯野張Menu個FEEL都好懷舊,我同朋友各自叫咗一杯熱杏仁霜$15 夠香滑,又有種杏仁香個杯感覺都好懷舊,但又好整潔而且感覺好新淨,無崩無花,抵讚奶水蛋$14奶好軟滑,蛋都打得幾靚,香濃軟熟幾好味,第一次嚟食,下次都嚟試下先睇下除咗野飲得之外會唔會野食都咁正十幾蚊杯唔算貴但都唔平,不過可以坐下同FD吹下水都OK少有的懷舊餐廳,個感覺都幾懷舊,值得支持
張Menu個FEEL都好懷舊,我同朋友各自叫咗一杯
熱杏仁霜$15 夠香滑,又有種杏仁香
個杯感覺都好懷舊,但又好整潔

而且感覺好新淨,無崩無花,抵讚
奶水蛋$14
奶好軟滑,蛋都打得幾靚,香濃軟熟

幾好味,第一次嚟食,下次都嚟試下先

睇下除咗野飲得之外會唔會野食都咁正

十幾蚊杯唔算貴但都唔平,不過可以坐下同FD吹下水都OK

少有的懷舊餐廳,個感覺都幾懷舊,值得支持
2017-01-22 1503 views
近排天氣又凍又熱, 中午想食個快餐同清淡d就諗起豪華點了一份火腿通粉, 通粉硬左少少, 火腿絲就好多, 搭左幾條生菜, 清清地幾好, 份量對女士們來說應該足夠👍🏿呢到既三文冶, 無論選擇麥包/烘底與否, 一律同價比起其他餐廳應該做唔到要加錢, 三文冶份量會比出面細少少, 是即叫即整. 煎蛋算厚, 仲有少少蛋汁流出兩份加埋都係25蚊, 係灣仔區黎講, 算是最平既茶餐廳, 雖然店內比較舊式, 但早餐及中午時段仍有不少人到店內用餐
近排天氣又凍又熱, 中午想食個快餐同清淡d就諗起豪華

火腿通粉
呢到既三文冶, 無論選擇麥包/烘底與否, 一律同價

2017-01-17
$25 (Lunch)
火腿通粉
2016-11-19 1772 views
難得假日終於可以一試灣仔懷舊餐廳嘅早餐沒有套餐,所以單點了熱奶茶和蛋牛治烘底唔使加錢,正開始一食落仲以為比錯左餐蛋治因為無咩牛味,只食到很濃雞蛋香奶茶有啲澀整體來說覺得比較一般,但勝在有懷舊風
難得假日
終於可以一試灣仔懷舊餐廳嘅早餐
沒有套餐,所以單點了熱奶茶和蛋牛治

烘底唔使加錢,正
蛋牛治烘底
開始一食落仲以為比錯左餐蛋治
因為無咩牛味,只食到很濃雞蛋香
奶茶有啲澀

整體來說覺得比較一般,但勝在有懷舊風

2016-07-21 2660 views
逛一逛書展之後,難得來到灣仔這一邊,為免每一次都吃同一間燒味舖,今次過多一條馬路,試一試這一家看來非常之舊式的茶餐廳。其實現在這一間茶餐廳和隔離的新式豪華茶餐廳有什麼分別呢🤔🤔?豬仔包不大不小,面頭和底下分別都烘了一烘,塗上牛油,在面頭淋上少量煉奶,煉奶不算多,沒有怎麼流到外面,但也總算可以密鋪麵包。豬仔包有輕微香脆,又不至於碎落滿碟。以一間舊式茶餐廳來說,這兒的奶茶不算極之香濃,反而加入了煉奶後成為茶走更佳,甜中更見奶茶茶香。很多中年男士都坐在這間茶餐廳打躉,大談政治,本土新聞,非常之地道。率性的茶餐廳,即使場邊有一隻打死了的小昆蟲,也沒有人來把它清除。之後再看一看利東街,原來現在已經變了另一個光景,好像外國的康莊大道一半。
,今次過多一條馬路,試一試這一家看來非常之舊式的茶餐廳
。豬仔包有輕微香脆,又不至於碎落滿碟。
以一間舊式茶餐廳來說,這兒的
奶茶不算極之香濃
,反而加入了煉奶後成為茶走更佳,甜中更見奶茶茶香。

$26 (Tea)