2020-05-08 905 views
行過見唔洗排隊入左去,menu選擇少不在話下,叫左個R11,諗住有飯有麵幾吸引,誰不知一等就廿五分鐘。呑拿魚飯啖啖都有筋!鰻魚飯正路,最離譜係甜品,抹茶蛋糕完全0抹茶味,淨係食到百佳惠康一塊塊平價芝士味!性價比0係零!兩百蚊食個咁既餐,我寧願去食廿蚊燒味飯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2020-05-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2020-05-07 746 views
約咗朋友喺尖沙咀K11食飯,揀咗日本餐廳"宏Horoshi" 。今次叫咗「彩」定食,當中包括沙律、蕎麥麵、吞拿魚蓉丼同埋鰻魚飯。前菜:沙律評分:🌟🌟🌟就係一般日式沙律,味道一般,食材都算新鮮。蕎麥麵 (Soba)評分:🌟湯底非常清淡,而且個麵煮得太冧,一啲咬口都冇,真係幾難食。吞拿魚蓉飯評分:🌟🌟🌟🌟成餐定食最出色一範,吞拿魚蓉幾新鮮,而且甜而唔腥,係值得食嘅主食。鰻魚飯評分:🌟🌟鰻魚飯得現盛鰻魚汁叫做okay,鰻魚味道同彈性都缺乏,其實都幾失望。

前菜:沙律
評分:🌟🌟🌟
就係一般日式沙律,味道一般,食材都算新鮮。

蕎麥麵 (Soba)
評分:🌟
湯底非常清淡,而且個麵煮得太冧,一啲咬口都冇,真係幾難食。

吞拿魚蓉飯
評分:🌟🌟🌟🌟

鰻魚飯
評分:🌟🌟
2020-03-28 938 views
依間宏其實係主打食抹茶甜品,好多人都去食個抹茶蛋卷🍵不過除左食甜品之外都有主食嫁,選擇唔算話好多,佢地嘅熱門就係鰻魚飯,如果唔食鰻魚嘅話都可以揀蛋包飯或者咖喱飯🍛**********<大鰻魚飯套餐> $198個鰻魚飯係原條鰻魚上嫁,真係幾大舊下,依個燒鰻魚都幾好食,唔係好多細骨👍🏻個飯就係普通白飯淋左啲鰻魚汁上去,唔算好香!個套餐仲有配一個細嘅蕎麥面同埋沙律,但味道就正常無特別!價錢黎講加埋一要二百幾蚊,個人覺得就有啲貴啦🤔**********<炸豬扒蛋包飯> $128依個咖哩豬扒蛋包飯比起鰻魚飯黎講就有啲驚喜喎,個炸豬扒肉質好淋好juicy,個炸漿好薄食落唔會好大舊粉咁😋個蛋都煮得好滑又唔老,加埋日式咖哩汁真係好好食!

**********
<大鰻魚飯套餐> $198

大鰻魚飯套餐

**********
<炸豬扒蛋包飯> $128

炸豬扒蛋包飯
$150 (Lunch)
炸豬扒蛋包飯
2020-03-25 530 views
星期六約左朋友仔慶祝生日,想揾個地方坐下食下傾下計,又要夾下地點,我提議左來宏試下。😊😊✌🏻✌🏻訂左12nn ,準時來到,無人,其實都唔使book , 來呢度係因為俾佢個緣茶卷吸引左,打開睇下個menu 有乜食先,定食/烏冬,其實都有跟甜品嘅 ,yeah~~🎉🎉✌🏻✌🏻 最後我揀左醬油海藻烏冬麵,而朋友仔就揀左燒鯖魚飯套餐,配返斯里蘭卡紅茶同我地都期待既綠茶卷🍵🍵🍰🍰 yo~~先來我個海藻烏冬麵,同平時食既好唔同,我覺得似冷麵多啲,不過係有湯嘅,湯唔係好重味,唔會太鹹,個麵都好滑,唔似平時啲烏冬咁粗,而且叉燒唔係太塊,但好厚身,都幾好食👍🏻👍🏻👍🏻,仲跟左似salad, 普通不過都唔錯,斯里蘭卡紅茶第一啖唔係好飲得慢,總係覺得要落少少糖先好飲,但飲真啲,又覺得幾香,唔苦😊👍🏻👍🏻 最後就有我既綠茶卷,個cream 整得好好食,但個卷外面有啲乾,不過在cream 唔少,夾住食都可以,不至於好乾!😊😊食食下其實都多返好多人,希望下次過來可以約多啲朋友仔一齊啦。唔知幾時先可以聚下 😥😥😥

2020-03-06 668 views
今晚食完晚飯係尖沙咀行,行行下the one覺得有D餓,剛巧黎到好多野食果層,呢間「宏」其實經過幾次都好想試架啦,今晚終於有機會!因為係食甜品既關係,就叫左一個抹茶甜品SET,不過唔好睇小,都好豐富好好味!首先一定要試呢件抹茶小蛋卷,濃濃既抹茶味滲透卷蛋入面,仲有D CREAM都係口感十足!然後有2件抹茶雪糕拿破崙,雪糕固然好食,我特別鍾意個餅皮,香脆可口!中間果杯係京都宇治抹茶奶配白玉丸子,熱辣辣既抹茶入口一陣溫暖透全身,白玉丸子煙靭有口感!而呢款北海道3.7牛奶布甸又係非常嫩滑,為全份抹茶甜品SET一種不一樣的點綴!可惜係呢件MACAON既味道怪怪地,否則就錦上添花啦!

可惜係呢件MACAON既味道怪怪地,否則就錦上添花啦!
2020-01-14 758 views
今日約左朋友黎尖沙咀行街想食下日本野 就黎試左依間 宏 🤪餐廳環境幾闊落😙我就叫左個 野菜天婦羅冷烏冬🥬🥢 ($99)依個餐$99真係幾抵嫁有個一大舊野菜天婦羅味道黎講就麻麻地🤣🤣好似得紅蘿蔔絲🤣冷烏冬個質感幾好 軟硬適中💦佢頌包埋個沙律🥗 & 熱茶🍵😙最重點係 頌有個卷蛋!!🥳🥳我就揀左 抹茶味🤤好好食啊! 推介佢個卷蛋🤩

今日約左朋友黎尖沙咀行街
想食下日本野 就黎試左依間 宏 🤪
餐廳環境幾闊落😙

我就叫左個 野菜天婦羅冷烏冬🥬🥢 ($99)
依個餐$99真係幾抵嫁

最重點係 頌有個卷蛋!!🥳🥳
我就揀左 抹茶味🤤
好好食啊! 推介佢個卷蛋🤩
2019-11-28 3466 views
認識”宏” 這食店已是多年前的事,從他們第一間佐敦店開業,已被那綠茶蛋捲吸引住,之後他們從佐敦舖搬完再搬,到尖沙咀The One 之後,反而買蛋糕外賣比堂食的次數多。原因是在午餐時段,一般人來說都會喜歡作窗口位置,可恨的是,每每中午時段,太陽正直,囇著吃午餐,有點頭暈,但落窗簾的話,光線不足,真的有點難於取捨。朋友今天相約午餐,一行四位,看見太陽光線底下,都是決定選擇陰處較為舒服。由於朋友第一次到來,我們決定點四個餐分別”些牙” 一吓⋯⋯每樣試點點,大家開心下。炸豬排套餐定食$88~豬扒大大塊,炸得脆口乾身,不會油膩。而且更喜歡他們標榜是日本新瀉米,甘香,筆者大喜。迷你三彩定食$168~我們四位,點了兩份三彩定食,因為一人份量,午餐吃下三小碗飽肚定食,相當分量,大家分擔一下更開心。迷你三彩定食包括: 小碗呑拿魚碎飯、小碗日式鰻魚飯及小碗海藻烏冬、沙律菜。老實說,如果叫自己一個吃掉兩碗飯加一碗烏冬,就算一個大漢子也會覺得飽肚。小碗呑拿魚碎飯~小碗日式鰻魚飯~小碗海藻烏冬~昆布湯底配海藻碎,止乃是筆者所愛,但最愛是那些葱,新鮮香味,吃得出是日本葱。沙律菜~只是沙律菜加了日本沙律醬汁,所以不

由於朋友第一次到來,我們決定點四個餐分別”些牙” 一吓⋯⋯
每樣試點點,大家開心下。

炸豬排套餐定食$88~
豬扒大大塊,炸得脆口乾身,不會油膩。

而且更喜歡他們標榜是日本新瀉米,甘香,筆者大喜。

迷你三彩定食$168~

迷你三彩定食包括:
小碗呑拿魚碎飯、小碗日式鰻魚飯及小碗海藻烏冬、沙律菜。

小碗呑拿魚碎飯~

小碗日式鰻魚飯~

小碗海藻烏冬~

沙律菜~
只是沙律菜加了日本沙律醬汁,所以不必多說。

牛肉壽喜燒$128~
秋日裡很喜歡壽喜燒,火爐感覺一份暖意,牛肉大大塊,有五塊半之多,算是絕不馬虎,豆腐、菇,加蛋,單單只是湯底,已配了一碗白飯,這絕對是一支公定食的好選擇。

錫蘭紅茶和綠茶蛋捲~
筆者對錫蘭紅茶沒有太大感覺,曾幾何時想問食店,套餐為何不提供日本綠茶?

定食跟餐是有錫蘭紅茶和綠茶蛋捲,但不是每個餐都附上的,但如餐沒有提供的話,只需加推$10 ,也可配綠茶小蛋捲的,就是這塊蛋捲,由第一次到”宏”, 就一直跟隨著它了。

整體來說:
此店的綠茶系列有其吸引力,無論綠茶蛋捲及蛋糕都有質素,價錢合理,值得推介。
$157 (Lunch)
  • 抹茶蛋卷
吃過晚飯後,我們一行四人決定轉轉環境,到THE ONE的「宏Hiroshi」嘆甜品。「宏Hiroshi」是一間日本餐廳,不過店前的玻璃櫃檯就放了蛋卷等甜品,洋溢日本人的細緻,吸引我們諗都無諗就walk-in入座。嘆日本甜品,首選當然是抹茶系列。我翻了翻menu,就點了京都宇治抹茶軟雪糕芭菲($88)。甜品來了,芭菲造型跟menu的照片相似,沒有掛羊頭賣狗肉之嫌。抹茶軟雪糕香滑得像奶油,上面灑了抹茶粉,味道更濃。軟雪糕插了脆餅,旁邊是小湯圓,煙煙靭靭,最底層是紅豆蓉,層次分明。不知何解,吃的時候心裡有些罪惡感,感覺似在破壞一座藝術品,哈!

京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

2019-11-06
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
2019-11-06 1108 views
陪大肚婆去 Shopping, 佢帶我去 “宏” 食午餐! 經過多次但從來都未試過, 大肚婆話坐得舒服, 要去…被安排坐窗邊, 近來天氣有點涼, 有太陽照射好舒服! 午市套餐包沙律及紅茶, 但部份並不包括蛋糕卷! 炸雞飯定食 $79 ~ 雞炸得香脆有肉汁, 雞肉嫩滑, 份量頗多! 炸豬扒蛋包飯 $128 ~ 蛋嫩滑有蛋香, 豬扒份量較少, 有咬口, 有肉味! 咖喱汁沒有平常日式咖喱般甜! +大抹茶卷 +20 & +大香草卷 +$20 ~ 忌廉好香好滑, 蛋糕唔夠鬆軟, 抹茶味蛋糕口感更實! 註: 有點少失望, 性價比超低

註: 有點少失望, 性價比超低
$150 (Lunch)
2019-10-21 1131 views
今晚係附近食完飯想搵間餐廳食甜品但平時食開個d又冇興趣走入the one搵下啦大部分已經last order經過宏俾佢d cake吸引住就入去食甜品啦!但限左每人有最低消費所以我地都叫左一份全部都好正!我叫左綠茶雪糕沙冰大約$90幾其實都幾貴但偶爾一次5太過份啦值得留意係如果黎食lunch or dinner set係包甜品嫁!所以抵d朋友叫左lee個d生果全部都好甜!另一位叫左紅豆白玉好味啊!!下次我要黎食晚餐包埋甜品抵好多!!!
今晚係附近食完飯
想搵間餐廳食甜品
但平時食開個d又冇興趣
走入the one搵下啦
大部分已經last order
經過宏
俾佢d cake吸引住
就入去食甜品啦!
但限左每人有最低消費
所以我地都叫左一份
全部都好正!

我叫左綠茶雪糕沙冰
大約$90幾
其實都幾貴
但偶爾一次5太過份啦
值得留意係
如果黎食lunch or dinner set係包甜品嫁!
所以抵d

朋友叫左lee個
d生果全部都好甜!

另一位叫左紅豆白玉
好味啊!!
下次我要黎食晚餐
包埋甜品抵好多!!!
2019-10-03 1326 views
煙三文魚海藻烏冬🐟同平時食開圓碌碌果種烏冬唔一樣,佢扁身得嚟但又好有咬口,而且入面仲加左一粒粒嘅海藻令麵質更加彈牙,令人食唔停口😍抹茶窩夫配抹茶雪糕🍵當抹茶雪糕遇上熱辣辣嘅抹茶窩夫,茶味嘅濃香停留喺口腔入面💞鍾意食抹茶甜品嘅朋友可以試下👍
煙三文魚海藻烏冬🐟

煙三文魚海藻烏冬
抹茶窩夫配抹茶雪糕
  • 抹茶窩夫
2019-09-29 815 views
梳乎厘這玩意從來都像風一般的食物,吃了也不覺。但這個梳乎厘班戟卻留有濃濃嘅蛋香,柔軟而有口感,因為pancake面煎得剛剛好,面那一塊……um...就像豆漿凝固在表面的那層薄薄的,總覺得特別好味。加上外加的Vanilla雪糕,一暖一凍,好好味!
梳乎厘班戟
2019-09-29
Type of Meal
Tea
梳乎厘班戟
2019-09-28 521 views
同班朋友出黎玩就約系宏度食飯,系價錢方面都算唔錯噶了,幾抵食,食物質素都唔錯。我就叫左個炸雞飯,好味啊,而且分量都足夠,滴雞肉不會鞋。最中意系呢度噶抹茶味蛋卷,唔會太甜,岩我口味喇,下次再幫襯。
2019-09-15 778 views
因為約左同朋友係紅館睇演唱會,所以同男朋友一齊食飯再join 佢地。原本諗住食南小館,但我前幾日先食完,咁就是但入左呢間食。啲野食出煙又唔熱,男朋友既炸豬扒飯都係。舊炸豬扒係冷藏貨色,試左一啖都係唔熱既...個甜品係ok 既。但食完主菜已經無心機影相。你食完個主菜班姐姐已經趕住幫你收盤。仲問你上唔上甜品。搞到你好趕咁,明明成個場無乜人。食完甜品又係,見你一食完就即收碟,又係趕人走咁...總括而言,呢一餐個價錢真係同食物質素差太遠,早知食番南小館好過🙄🙄
原本諗住食南小館,但我前幾日先食完,咁就是但入左呢間食。
甜品係ok 既。但食完主菜已經無心機影相。
食完甜品又係,見你一食完就即收碟,又係趕人走咁...
2019-09-10 669 views
是日約咗朋友係尖沙咀睇戲,睇之前見到呢間好似OK就入咗去,點知原來中晒伏,諗住佢$99有咁多嘢食都好似好抵咁聽囉,叫咗個天婦羅野菜冷烏冬,啲烏冬完全係未煮熟,咁正常都知道煮熟左個烏冬要過冷河,但佢係完全沒有,咁就俾咗我食,然之後個天婦羅菜比我想像中出入好大,凍冰冰不特止仲要勁硬,仲要其實只不過係得啲蘿蔔絲,用料好cheap,叫咗斯里蘭卡紅茶,點知原來係茶包。問侍應攞紙巾,我哋有四個人,佢黑口黑面比一張我哋,無言。