2021-12-03 1110 views
想一次過滿足晒三種唔同口感,但又唔想叫太多份黎食? 呢個 💛迷你彩丼定食💛就岩晒你心意💖每樣都細細碗,但份量又岩岩好👏🏻超超超細食既你仲可以同朋友至愛開心share添!🤗必食之選:💛迷你彩丼定食💛HKD168 ✅小碗鰻魚飯 、小碗吞拿魚碎(魚生飯)、小碗海藻烏冬、小碗沙律🥗、小抹茶蛋糕🍰 & 錫蘭紅茶☕️但大食妹嘅我,又點夠飽,叫多份先!😈🤤鰻魚迷選:💛大鰻魚飯套餐💛 HKD198 ✅除咗一條大大嘅鰻魚,仲有沙律🥗、海草烏冬、小抹茶蛋糕🍰 & 錫蘭紅茶☕️整體黎講都唔錯,小貴囉,下次黎都係會揀迷你彩丼定食,咩都有得試,又夠飽!

必食之選:💛迷你彩丼定食💛HKD168
迷你彩丼定食

但大食妹嘅我,又點夠飽,叫多份先!😈🤤

鰻魚迷選:💛大鰻魚飯套餐💛 HKD198

大鰻魚飯套餐

2021-11-24
迷你彩丼定食
大鰻魚飯套餐
2021-09-05 992 views
很少留意這家日本餐廳🙊🇯🇵主食除了有不少日式定食和咖喱,主打的抹茶甜點和卷蛋也有很多選擇🍵🍰//✨黑芝麻卷蛋✨抹茶卷蛋兩款卷蛋都很有驚喜!! 蛋糕體夠濕潤又鬆軟👍🏼在蛋糕體和忌廉上都能清楚吃到各自的味道😃黑芝麻味能輕微吃到芝麻的口感🖤但稍微偏甜~而抹茶味很容易就能嚐到茶甘,很不錯🙌🏼卷蛋有分大件和小件,有機會可以試多幾款口味😌
✨黑芝麻卷蛋
✨抹茶卷蛋
黑芝麻卷蛋
抹茶卷蛋
2021-08-22 904 views
The one 星期六四圍都排長龍,難得一見這間只是排大約15mins ,就決定食呢間 *宏* 最初頭我地俾呢個 *壽喜燒* 套餐吸引左,見到隔離枱食時,份量都多,而且跟爐上,但可惜有限數量,賣完即止!最後,叫左兩個set1. 迷你三彩丼定食 $168- 每樣野份量都唔少-鰻魚幾juicy 夠厚有口感-海藻烏冬比較清淡-吞拿魚都算多同新鮮,成碗飯面都舖滿😂2. 抹茶甜品set $160抹茶控一大享受!-拿破崙雪糕有濃濃抹茶味,個皮又夠脆-抹茶卷蛋好creamy 又有抹茶香味,重點係唔覺得d cream好”流”-北海道牛乳配紅豆就有好濃牛乳味道,但個人喜好唔太鐘意配上紅豆最後食完甜品就飲中間杯抹茶了!幾有驚喜,入邊有白玉丸子,好有口感,夠煙靭!另外一題,跟餐附上的紅茶係可以refill 熱水姨姨服務幾好,值得一讚
The one 星期六四圍都排長龍,
難得一見這間只是排大約15mins ,
就決定食呢間 *宏*

最初頭我地俾呢個 *壽喜燒* 套餐吸引左,
見到隔離枱食時,
份量都多,而且跟爐上,但可惜有限數量,賣完即止!

最後,叫左兩個set

1. 迷你三彩丼定食 $168
- 每樣野份量都唔少
-鰻魚幾juicy 夠厚有口感
-海藻烏冬比較清淡
-吞拿魚都算多同新鮮,成碗飯面都舖滿😂

2. 抹茶甜品set $160
抹茶控一大享受!

-拿破崙雪糕有濃濃抹茶味,個皮又夠脆

最後食完甜品就飲中間杯抹茶了!
幾有驚喜,入邊有白玉丸子,好有口感,夠煙靭!

另外一題,跟餐附上的紅茶係可以refill 熱水
姨姨服務幾好,值得一讚
  • 抹茶甜品set a
2021-08-21 644 views
成日經過都想試 今日終於同老婆嚟試下鰻魚蛋包飯真心滿分 蛋滑 鰻魚又香 個汁又好食最正真係個梳乎厘 有段古㗎 呢度有位仁兄叫超哥 佢送個梳乎厘過嚟 我未食 淨係舉起隻手指公讚咗一句啫 佢已經笑得好開心 仲請我食多一件添唔係擦鞋 真係超好食 蛋味夠濃又唔膩 又夠空氣唔會實的的成舊蛋糕咁 返唔到轉頭
成日經過都想試 今日終於同老婆嚟試下

鰻魚蛋包飯真心滿分 蛋滑 鰻魚又香 個汁又好食

鰻魚蛋包飯
溫野菜唐揚雞定食
抹茶卷
鰻魚蛋包飯
抹茶卷
2021-08-16 611 views
自己一向都好鍾意食卷蛋之前見到SOGO有得賣即刻買咗幾舊嚟試吓呢間舖頭尖沙咀The One有實體店不過今次就喺SOGO搞Pop-up試咗幾款口味包括原味、抹茶、焙茶同芝麻原味冇乜特別,不過蛋味比較重卷蛋口感都比較鬆軟抹茶味茶味唔算好濃,不過勝在唔會好甜如果茶味再出啲會更加好相比之下鍾意焙茶味多啲茶味比較出之餘,味道都比較突出自己最鍾意係黑芝麻味食到有一粒粒芝麻,黑芝麻味道夠重亦都唔會好甜口感偏實,個人幾鍾意
自己一向都好鍾意食卷蛋
之前見到SOGO有得賣
即刻買咗幾舊嚟試吓
呢間舖頭尖沙咀The One有實體店
不過今次就喺SOGO搞Pop-up
試咗幾款口味
包括原味、抹茶、焙茶同芝麻
原味冇乜特別,不過蛋味比較重
卷蛋口感都比較鬆軟
抹茶味茶味唔算好濃,不過勝在唔會好甜
如果茶味再出啲會更加好
相比之下鍾意焙茶味多啲
茶味比較出之餘,味道都比較突出
自己最鍾意係黑芝麻味
食到有一粒粒芝麻,黑芝麻味道夠重
亦都唔會好甜
口感偏實,個人幾鍾意
2021-08-14 416 views
今晚晚餐無訂位,去到the one間間都要排隊等位,得呢間無,所以就去食(之前都食過3-4次)老實講呢間野食正正常常,只係因唔洗等位我先食咁多次,今次無叫到roll cake,但之前食過抹茶roll cake係幾好食好濃抹茶味,好多cream1)咖喱滑蛋鰻魚飯鰻魚幾多骨,又唔香,只係好普通,再配埋普通既咖喱飯😐唔值呢個價位2)牛肉壽喜燒呢個湯底係吉x家既濃湯湯底,佢下面啲菜吸曬湯味,都幾濃味,而牛肉就幾多起碼有十幾塊,不過都係啲平價牛,好鞋口總結:唔抵食,好普通,只係地理位置好又唔洗排隊,又或者淨食佢甜品評分:🌕🌕🌗🌑🌑

好濃抹茶味,好多cream

1)咖喱滑蛋鰻魚飯

咖喱滑蛋鰻魚飯

2)牛肉壽喜燒

牛肉壽喜燒

起碼有十幾塊,不過都係啲平價牛,好鞋口

評分:🌕🌕🌗🌑🌑
2021-08-11
2021-08-13 248 views
脆脆朱古力卷蛋 🍫 $35 (8/10)如果大家覺得就咁食卷蛋好寡 可以揀呢款有啲朱古力脆脆 口感更加豐富 朱古力味超級濃郁 但唔會太甜 啲cream都幾順滑 卷蛋幾鬆軟同埋濕潤 不過可能因為雪咗成日 所以啲脆脆已經唔脆黑炭芝麻卷蛋 🍰 (7/10)店主超級好人 見到我選擇困難症咁就送咗呢件迷你黑芝麻卷蛋俾我 雖然芝麻味都重 但係就冇頭先朱古力嗰個咁濃郁OVERALL: 推薦😆 (8/10)小店一共有五種卷蛋口味 都係有啲比較傳統嘅味道 不過朱古力同埋紅絲絨就有餡料 適合鍾意多重口感嘅朋友 小店亦都有實體店喺The One或者大家可以喺Calioo落單
脆脆朱古力卷蛋 🍫 $35 (8/10)

黑炭芝麻卷蛋 🍰 (7/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)

2021-07-04
2021-08-07 231 views
They having main dishes and dessert set here, and many dessert wanna try here la, it’s a bit hard to choose one laFinally we got to share different green tea dessert haa, ordered small green tea cake roll which is better than i expected haa, lovely green tea cream insides with soft sponge texture Orange Pekoe tea is quite nice which help digesting haa, so strong red tea flavor,  not a bad choice yayaaMatcha soft Icecream Parfait is quite nice, i like the ice cream, even not that strong green tea

Orange Pekoe tea
green tea cake roll
Matcha soft Icecream Parfait is quite nice, i like the ice cream, even not that strong green tea flavor but still good haa, i like small rice ball which is sticky and chewy so cute yaya
Matcha soft Icecream Parfait
insides:
menu:
The food quite nice here though the environment is not that comsy and a bit crowded
$80 (Last Night Supper)
green tea cake roll
Matcha soft Icecream Parfait
2021-08-01 347 views
明明晚餐都已經食到好飽,班港女都硬要食埋甜品,咁先至覺得自己夠幸福!🤣🤣🤣响厚福街食飽晚飯,轉個灣行到The One, 門口企滿靚女,個個舉機抬頭盯着對面嘅廣告大銀幕,原來在捕捉Anson Lo! 💞💞😅我哋搭上樓亂咁撞,見到呢間門口幾大,個凍櫃內嘅蛋卷又幾吸引,於是馬上入座。😍😋😋幾個人隨便點了幾樣,枱上甜品慘被秒殺!🍴🍴🤣樣樣甜品都好好食,環境濶落,店員服務又好,下次會再幫襯!👍👍👍👍👍感覺真係好幸福啊!😂😂😂💖

幾個人隨便點了幾樣,枱上甜品慘被秒殺!🍴🍴🤣

感覺真係好幸福啊!😂😂😂💖

• 草莓蛋卷
  • 日本疏乎厘班戟
  • 抹茶窩夫
  • 京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
2021-08-01 250 views
夜晚同朋友係厚福街食完晚餐覺得未夠喉,想傾多陣計 所以行咗去附近嘅The One搵甜品舖。我哋一行過呢一間「宏」就被櫥窗既靚靚卷蛋吸引咗😆 我哋試咗四款卷蛋包括原味、草莓麻薯味、綠茶味仲有Bailey味,款款都好好食 唔會太甜。除咗呢四款味之外,其實仲有其他未㗎包括芝麻味同朱古力味,不過因為朋友想試吓佢個pancake同埋京都宇治抹茶雪糕芭菲,所以我地無試其他蛋卷,但我下次一定會再試!除咗卷蛋好食之外 Souffle Pancake同埋抹茶雪糕芭菲都好正。特別係Souffle Pancake,咬落去空氣感一流!最後最後,值得一讚 係尼間餐廳樓底好高 座位幾舒服,所以如果係附近行完街 食完正餐 ,真心推薦可以黎尼間餐廳食個甜品!

2021-07-27
Type of Meal
Dinner
  • 京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
2021-07-27 250 views
大蛋卷系列  $290香草、抺茶🍵、黑芝麻、巧克力🍫、咖啡☕️大蛋卷配 上等斯里蘭卡白毫紅茶🫖蛋卷🍰蛋糕體濕潤、鬆軟唔會乾爭爭質感實在唔會似食左陣風咁💨出色✅忌廉🧁香滑甜度啱啱好食完唔會漏👌🏻蛋卷味道排名:抺茶 - 茶味濃郁、帶少回甘😻香草 - 忌廉香甜、入口即融;食到蛋糕既蛋香🍳黑芝麻 - 芝麻味超濃🤤仲食到芝麻粒,真材實料👍🏻咖啡 - 有啲似tiramisu,唔會過甜巧克力 - 口感rich,有少少heavy上等斯里蘭卡白毫紅茶茶香芳馥帶少少果香🍑好飲👏🏻同蛋卷係perfect match👯‍♀️奶茶黑糖麻糬卷 $38蛋糕體濕潤奶茶味🍼☕️唔算太明顯黑糖麻糬軟糯😋豐富口感層次忌廉幼滑🥰抺茶雪芳 $30蛋糕體較蛋卷乾身😨氣孔比較大唔夠濕潤抹茶味唔突出忌廉香甜幼滑未必滿足到茶控🤭適合中意食忌廉同甜野既人整體而言,蛋卷出色💯餐廳環境舒適適合同朋友傾計gathering👄除左甜品,仲有好多鹹食提供:鰻魚飯、壽喜燒🍲、蛋包飯🍛等都好吸引🤩會encore🍽

大蛋卷系列  $290
香草、抺茶🍵、黑芝麻、巧克力🍫、咖啡☕️大蛋卷
配 上等斯里蘭卡白毫紅茶🫖

忌廉🧁香滑
甜度啱啱好
食完唔會漏👌🏻

蛋卷味道排名:
抺茶 - 茶味濃郁、帶少回甘😻
香草 - 忌廉香甜、入口即融;食到蛋糕既蛋香🍳
黑芝麻 - 芝麻味超濃🤤仲食到芝麻粒,真材實料👍🏻
咖啡 - 有啲似tiramisu,唔會過甜
巧克力 - 口感rich,有少少heavy

上等斯里蘭卡白毫紅茶

整體而言,
蛋卷出色💯
餐廳環境舒適
適合同朋友傾計gathering👄
除左甜品,仲有好多鹹食提供:鰻魚飯、壽喜燒🍲、蛋包飯🍛等
都好吸引🤩
會encore🍽
2021-07-26 261 views
行到累。搵個地方涼吓。係the one。上次食咗gram。見到宏都有梳乎厘pancake。謝就係你啦飛雲!我愛黑芝麻。要夠濃。帶香。唔要死甜。見到卷蛋竟有黑芝麻!!!唔駛諗。綠茶都要讓路!我先食蛋糕。走cream。偏濕。帶空氣感。但絕對吃到有黑芝麻味!!!!出面有啲只靠個cream再食cream 滑!不甜。亦係食到黑芝麻味。當然冇蛋糕咁強。朋友配齋啡。佢話飲完變人上人(苦到__街)Pan Cake等咗30分鐵因為人多。我接受。一來就聞到蛋香。但好甜。跟個糖漿冇用過.牛油太硬。個soufflé未夠熱。不足以溶到佢入面好濕。一patpat多謝老友人手好唔夠。襟埋平安鐘都冇人理。都係要揮手。但姐姐好有禮

我愛黑芝麻。要夠濃。帶香。唔要死甜。
見到卷蛋竟有
黑芝麻!!!唔駛諗。綠茶都要讓路!

再食cream
(苦到__街)

Pan Cake等咗30分鐵

入面好濕。一patpat

多謝老友

人手好唔夠。襟埋平安鐘都冇人理。都係要揮手。但姐姐好有禮
  • 黑芝麻蛋卷
2021-07-24 238 views
行行下落勁大下雨🌧️岩岩見到呢間的pop就搏一搏睇吓使唔使排隊👀🤣好彩入到去都唔係好full今日叫咗兩個甜品黑芝麻蛋捲配齋啡🤞🏻芝麻蛋捲有驚喜👅忌廉同蛋糕都有好重嘅黑芝麻香味😍不過個咖啡真心唔得😣超級苦澀味🙃原味班cake🤣🤣一上枱已經有好濃烈嘅蛋香味❤️😋不過切開嚟食嘅時候就發覺🙋🏻‍♀️入邊係比較濕潤😎感覺上在乾身👀多少少會更加好食🤟🏻而且本身已經夠甜味唔需要再加糖漿💯

今日叫咗兩個甜品

2021-07-20 357 views
平日去The One 食飯都唔錯,事關唔太多人等位,正我朋友話呢間日式西餐抵食,而見到好多人都握界食卷蛋,一於try try!叫左2個set,叫完就即刻後悔喇, 因為份量都好多下。因為太多飯,2個女仔真係食唔曬…迷你三彩丼定食 ($168)- 都幾抵,因為一set 有好多,又有沙津,吞拿魚飯,鰻魚飯,仲有一碗烏冬仔- 烏冬個味最好,而且面質好滑- 鰻魚味都重,但略略覺得唔夠多汁,有d dry- 吞拿魚不過不失,冇咩comment牛肉壽喜燒 ($128)- 份量唔少- 肉質不錯-有牛味-  送飯一流
平日去The One 食飯都唔錯,事關唔太多人等位,正

叫左2個set,叫完就即刻後悔喇, 因為份量都好多下。
因為太多飯,2個女仔真係食唔曬…

迷你三彩丼定食 ($168)

- 烏冬個味最好,而且面質好滑
- 鰻魚味都重,但略略覺得唔夠多汁,有d dry
- 吞拿魚不過不失,冇咩comment
迷你三彩丼定食

牛肉壽喜燒 ($128)
- 份量唔少
- 肉質不錯
-有牛味
-  送飯一流
2021-06-22
迷你三彩丼定食
2021-07-11 371 views
好多年前當依間店仲係佐敦果陣 抹茶甜品突然與起 好記得我同朋友排隊食佢既抹茶甜品😂😂😂 果陣都已經好鐘意佢d抹茶野嫁啦!!😆今日經過the one 就入左去食左個下午茶 兩個人叫左兩個tea set😆 一個tea set包一件卷蛋同一杯紅茶 我地叫左一個原味一個抹茶味😆卷蛋鬆軟 保持住濕潤感 味道吾錯!!🥳未食過依間既原味卷蛋 但原味有驚喜呢😍如果卷蛋有多少少cream就更加正呢!!😆而紅茶係用左茶包 (可不停refill 熱水)茶就不過不失啦🙈

卷蛋鬆軟 保持住濕潤感 味道吾錯!!🥳
未食過依間既原味卷蛋 但原味有驚喜呢😍
如果卷蛋有多少少cream就更加正呢!!😆

而紅茶係用左茶包 (可不停refill 熱水)
茶就不過不失啦🙈
2021-07-11
$75 (Tea)