2019-04-08 2379 views
多年前已移民到日本四國的合金哥,我跟他相識已半個世紀了,今天他回香港探親,之後,約了他在尖沙咀 The One 商場5樓嘆日菜,在精挑細選下,宏就是理想之選,因為他對魚情有獨鍾,特別是饅魚,他認為一條上乘的饅魚除了新鮮外,加上厨師的秘汁,在控燒過程的耐心及技術下,鋪在軟綿綿的飯上,就是世上的完美!宏的佈局就是日式大東瀛的特色,令人如置身於大日本的格局,合金哥以為自己仍在四國中,他也被食物飄來的味道大喊:"嘩! 好想家!"我們叫了以下東西:1.大鰻魚飯+麵: 日本錦盒裝著充滿醬汁的二條又肥又大的饅魚,配上QQ又晶瑩通透約新潟米,筷子已急不及待鑽進去,再放入口中,鰻魚充滿鮮味但不肥膩,魚油香情悄悄地鬼祟滲入飯中,口感和味百倍……好好味呀!2.迷你三彩定食: 吞拿魚蓉碎飯,粉紅色的賣相,已攻陷了合金哥的心靈,他形容打碎了的吞拿魚,更有魚味,與新潟米天生一對,永不分離!而海藻烏東也份外入味,口感十足,淡而清爽!3.抹茶蛋卷: 迷你size,入口如絲的滑,cream 好細緻好甜,抹茶味濃,好甘香4.芝麻蛋卷: 合金哥表示芝麻與cream混合得很對等,全沒over感,芝麻味又濃郁,yummy5.抹
我們叫了以下東西:
5.抹茶軟雪糕芭菲: 沒有可抗拒的原因,抹茶味雪糕好香濃,滑到很過份,紅豆及小湯圓各司其職,令甜蜜更上一層樓
6.香草牛奶軟雪糕芭菲: 是生果大集滙,有奇異果、紅桑子、香蕉、黑桑子及蝴蝶酥併著下面的杏仁,成件事就是藝術品,好幸福,牛奶軟雪糕又是滑到一個點,就是衹融在口,好好味
合金哥很欣賞厨師的各款心思,決意將有關味道帶進四國,令本土人也可嚐到此口味!
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
  • 迷你三彩丼定食
  • 大鰻魚飯套餐
  • 抹茶軟雪糕芭菲
幾年前,《宏》在佐敦店時我已經光顧,搬到the one 後,我一直都有追隨,由其他們的蛋卷及紅茶,水準真是不錯!女人永遠留第二個胃去食甜品,今次一口氣食盡五款口味的小蛋卷,點了一份二人份量的小蛋卷系列$159,包括兩杯斯里蘭卡orange peoke 級數(最高級)的紅茶,五款小蛋卷分別有香草味、草莓、咖啡、朱古力、抹茶,香茸味蛋味較重,忌廉非常滑口富奶香,草莓稍遜色一些,草莓都幾酸,咖啡是用上製8小時的冰滴咖啡,濃郁甘醇,朱古力味的蛋卷也十分濃厚朱古力香,又不會太甜膩,壓軸主角當然是抹茶,味道清新甘甜、芬芳高雅,紅茶是湯色橙黃,味道沒有太重的苦澀,口感都清爽香醇環境都不錯,都寧靜又舒適,與友人來歇息下談天都是不錯的地方。
幾年前,《宏》在佐敦店時我已經光顧,搬到the one 後,我一直都有追隨,由其他們的蛋卷及紅茶,水準真是不錯!女人永遠留第二個胃去食甜品,今次一口氣食盡五款口味的小蛋卷,點了一份二人份量的小蛋卷系列$159,包括兩杯斯里蘭卡orange peoke 級數(最高級)的紅茶五款小蛋卷分別有香草味、草莓、咖啡、朱古力、抹茶,香茸味蛋味較重,忌廉非常滑口富奶香,草莓稍遜色一些,草莓都幾酸,咖啡是用上製8小時的冰滴咖啡,濃郁甘醇,朱古力味的蛋卷也十分濃厚朱古力香,又不會太甜膩,壓軸主角當然是抹茶,味道清新甘甜、芬芳高雅,紅茶是湯色橙黃,味道沒有太重的苦澀,口感都清爽香醇
小蛋卷系列
咖啡味蛋卷
朱古力味蛋卷
草莓蛋卷
香草味蛋卷
抺茶味蛋卷
2019-04-02
$90 (Last Night Supper)
小蛋卷系列
咖啡味蛋卷
朱古力味蛋卷
香草味蛋卷
抺茶味蛋卷
2019-03-09 2009 views
2月生日真的很忙, 所以朋友要我選擇餐廳,因為知我會挑食。我記得The One 有一間宏日式餐廳是我們之前多年前在佐敦食過的,那就過來緬懷一番。中午戶外工作,肚餓得很,所以我點了一個大鰻魚飯套餐, 他有原條鰻魚飯,再加海藻烏冬,配上小蛋捲,和錫蘭紅茶。鰻魚飯用了一個和式飯盒承載著, 一打開,鰻魚晶瑩得透閃閃發亮, 非常吸睛。鰻魚醬汁是他們秘制的,跟一般鰻魚飯的不同。朋友點了一個鱈魚飯套餐。鱈魚飯 ,鱈魚煎香上面灑上芝麻,外脆內軟。由於日間行程太緊密,買不到生日蛋糕和他慶祝。那麼我就點了兩個芭菲, 當做生日蛋糕吧.香草牛奶軟雪糕芭菲。上面有紅桑子,黑桑子,奇異果, 蝴蝶酥和香蕉。曲奇餅。下面有一啲杏仁。焦糖布甸芭菲。上面有個雲呢拿雪糕。另外有個焦糖布甸放咗喺側邊,配上士多啤梨醬同士多啤梨切片和曲奇脆脆, 還有一份威化脆餅。幾年前的話題和現在的已經不一樣, 希望你生活愉快, 別為身邊的人與事煩擾。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.5環境:8衛生:8服務:8價錢: 8.5舒適度:8總分:8
2月生日真的很忙, 所以朋友要我選擇餐廳,因為知我會挑食。

由於日間行程太緊密,買不到生日蛋糕和他慶祝。
那麼我就點了兩個芭菲, 當做生日蛋糕吧.

香草牛奶軟雪糕芭菲。

焦糖布甸芭菲。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5

• 香草牛奶軟雪糕芭菲
  • 鱈魚飯套餐
  • 大鰻魚飯套餐
2019-03-02 1914 views
呢一日收工,我同個同事大家屋企都冇飯食,於是我哋就一齊食飯啦。個同事話想去The One睇鞋,咁我哋就想走喺度係搵嘢食啦,喺扶手電梯口見到有「宏」既宣傳海報,對日本菜冇抵抗力嘅我哋就GOGOGO啦!❣️環境&座位餐廳嘅樓底好高,比到好大嘅空間感我哋,唔會覺得侷促,我哋被安排坐二人位。雖然隔離有三五成群嘅食客,但好彩走廊空間足夠,唔會影響到大家。❣️Menu餐牌方面,有麵食、刺身丼飯、or熟既丼飯都有,另外仲有個甜品Menu,款款都好吸引。✨大鰻魚飯套餐 ($198)✨套餐包附送沙律、海藻烏冬、小抹茶蛋卷、錫蘭紅茶(or加錢轉其他飲品)餐牌話呢個係即叫即燒,會等得耐小小,大約15-20分鐘咁。✨鰻魚飯經過20分鐘嘅等待時間,令人垂涎嘅鰻魚飯終於嚟到我面前,我即刻伸手打開鰻魚飯既蓋,入面嘅熱力同鰻魚嘅香氣一湧而出。鰻魚魚肉夠厚身,仲有兩大塊咁多,面頭鋪滿鰻魚汁,放入口唔會覺得腥,反而係濃濃嘅魚油香味,撈飯食一流。✨海藻烏冬跟餐仲有一小碗海草烏冬,呢個烏冬味道清淡,同鰻魚一齊食都好夾,一濃一淡,襯托住惹味既鰻魚。✨小抹茶蛋卷侍應見到我哋食完個主食,就主動問我地不如上埋個甜品。咁呢個小抹茶蛋卷都係

❣️環境&座位

❣️Menu

大鰻魚飯套餐
✨大鰻魚飯套餐 ($198)✨
餐牌話呢個係即叫即燒,會等得耐小小,大約15-20分鐘咁。

大鰻魚飯套餐  -  鰻魚飯
鰻魚飯

大鰻魚飯套餐  -  海藻烏冬
✨海藻烏冬

大鰻魚飯套餐  -  小抹茶蛋卷
✨小抹茶蛋卷
侍應見到我哋食完個主食,就主動問我地不如上埋個甜品。咁呢個小抹茶蛋卷都係跟餐餸嘅,Size方面比平時細啲,畢竟啱啱食完成個飯,呢個size係啱啱好嘅。
中間係抹茶cream,好滑好香濃,但係唔會覺得滯既。外圈嘅蛋糕用咗大量嘅抹茶粉去做,入口食到好濃既抹茶味,冇過多嘅糖,唔鍾意抹茶嘅人可能會覺得佢苦, 但係我哋就好鍾意呢個味道。

宇治抹茶奶
宇治抹茶奶 (+$20)
加咗$20將跟餐嘅錫蘭紅茶轉做凍嘅宇治抹茶奶,味道同樣好香濃,好重抹茶味。

燒雞蛋包飯
✨燒雞蛋包飯 ($118)
而我就叫咗個燒雞蛋包飯,日本餐廳整蛋包飯出名就個個都知,但要搵一間真係做到夠嫩滑嘅蛋包飯,就唔係咁容易。一上枱見到呢個蛋,啱啱喺半生半熟嘅狀態,相當吸引喎,配埋燒雞同埋醬汁一齊食,味道非常之豐富,唔經唔覺就食晒成碟飯lu。

宇治焙茶奶
宇治焙茶奶 (+$20)
我就將跟餐飲品加錢轉咗做宇治焙茶奶,焙茶係綠茶既一種,經過「焙煎」過程的茶葉更顯其香氣,同時都少左苦澀口感,更加順口,香氣留喺口入面更耐。

抹茶雪糕拿破崙

抹茶雪糕拿破崙 ($98)
最後,我哋兩個matcha lover雖然食到九成飽,但都唔想放過呢次大好機會,決定叫個抹茶雪糕拿破崙, share食。抹茶雪糕同樣好香濃好滑,入口唔會食到冰粒,軟滑既雪糕同脆卜卜既拿破崙一齊食,口感非常之有趣。

❣️總結
依間日本餐廳貫徹左日本人對食材嘅認真,有沙律,到主食,到甜品,每一樣嘅味道都啱啱好,連係跟餐附送嘅小抹茶蛋卷都好好味,並唔會係免費嘅所以質素下降。下次會想黎食個tea,試多d甜品先!
2019-02-22
大鰻魚飯套餐
大鰻魚飯套餐  -  鰻魚飯
大鰻魚飯套餐  -  海藻烏冬
大鰻魚飯套餐  -  小抹茶蛋卷
宇治焙茶奶
抹茶雪糕拿破崙
2019-02-20 928 views
農曆新年剛過,大家都回復平常的生活。又是跟友人飯聚的時候,友人選擇了去尖沙咀。友人說這個新年吃得太多中餐,所以想吃日式菜。剛剛行過這間餐廳,被門外七彩繽紛的甜品吸引,於是就走進去。這裡是一間日式及吃甜品的餐廳,店內很有日本氣息,裝修簡約, 用和服掛牆及有一些日式掛畫作裝飾,天花的佈置亦很有色彩,給人開心及輕鬆的感覺。餐廳都算大,可以容納很多客人,坐得舒服,是傾談的好地方。餐牌上有很多選擇,職員為我們介紹海藻湯烏冬及海藻意粉,是它們獨有的。海藻有豐富食用纖維及海藻糖膠,還有很多維生素,聞說可抗癌。除了這些,還有咖喱蛋包飯套餐,這裡的米是用新潟米,所以米特別白,而每個主食跟一件小蛋卷及斯里蘭卡紅茶。聽完職員的介紹,再看餐牌,相片非常吸引,真的不知道想吃甚麼,最後我跟友人點了兩款主食及轉了一些飲品。飲品先來,因為不喜歡紅茶,所以就轉了凍抹茶奶茶。我是抹茶腔,看到就開心。入口帶點甜味卻沒有遮蓋抹茶的香濃,每一口真是充滿抹茶味道,真的很喜歡。友人點的是青蘋果沙冰,她說感覺很清新,甜度適中,幾好。主食分別是鱈魚飯套餐及迷你三彩丼定食。兩款套餐跟都有沙律及海藻湯烏冬跟餐。沙律菜新鮮, 用酸酸的醋作醬

主食分別是鱈魚飯套餐及迷你三彩丼定食。兩款套餐跟都有沙律及海藻湯烏冬跟餐。沙律菜新鮮, 用酸酸的醋作醬料,非常開胃。海藻湯烏冬放了好幾分鐘才食,但仍然爽口,不會浸得太淋。鱈魚飯配襯著西蘭花及小甘筍,賣相很好,份量亦不少,鱈魚煎得香口,不鹹不淡,入口有一點鱈魚油脂。這個鱈魚飯套餐有飯有烏冬,可以滿足兩種口感。

迷你三彩丼其中一個是鰻魚飯,鰻魚肥美,入口有油,配上鰻魚汁更是美味。另一個是吞拿魚碎飯,這個是用魚腩打碎的。雖然打碎了,但仍然覺得有魚的鮮味。這個迷你三彩丼定食很好,將它分成三小碗,可以試多點其他美食。

跟餐的分別有兩個小蛋卷,我們分別點了抹茶味跟黑芝麻味。它們的味道依然濃厚,不太甜。因為好好味不夠喉的關係,所以我們再點了兩客甜品

這款是抹茶軟雪糕芭菲,樣子真的很吸引。底部是杏仁脆脆,夠甜,卜卜脆。上面鋪著粒粒爽口紅豆,旁邊有一塊甜脆餅,還有一些煙韌抹茶丸子,主角當然是抹茶軟雪糕。整個芭菲配搭很不錯,每款配料都有自己獨特的味道,混合一起吃非常匹配。

這款是抹茶窩夫,友人就至愛窩夫,看到雙眼發光。這個窩夫放涼了很脆,栗子醬好好味,再配合旁邊的忌廉及抹茶雪糕一起吃,口感一流。

這個餐廳我們真的很喜歡,吃完晚餐就可以再點吃甜品,不用再找甜品店,是一條龍的日式餐廳,很少日式餐廳能做到主食及甜品兼顧。以為只是店外的甜品很美味,但連主菜一點都不遜色,很不錯。而價錢一點都不貴,食物質素又好,非常適合抹茶腔的朋友,下次一定會再來。
2019-02-18
2019-06-01 27 views
我好鍾意食日本菜,無論是刺身還是料理都無一放過😂我朋友知我咁鍾意食日本野,尤其係鰻魚,於是帶我黎呢間鰻魚飯好出名嘅‘宏’開餐Menu款式不算太多,但一心黎食鰻魚嘅我睇見Menu就變得貪心了😝發現‘迷你三彩丼’啱晒我等左一陣,食物就到。嘩!賣相十分吸引,三碗的份量都係一樣大😆😆首先,吞拿魚蓉飯的吞拿魚份量很多,味道也算不錯,可惜沒有太大驚喜另外,昆布蕎麥面雖然賣相比較簡單,但可能昆布量很多,材料雖然簡單但卻很鮮味,清淡得來十分舒服最後,都我接我嘅吞拿魚啦龍龍的鮮味,清淡得來10分舒服最後,到我至愛嘅鰻魚飯啦!鰻魚肥美多汁, 同飯比例剛剛好,一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下次我再食,一定會叫大鰻魚飯😍
我好鍾意食日本菜,無論是刺身還是料理都無一放過😂

迷你三彩丼

最後,都我接我嘅吞拿魚啦龍龍的鮮味,清淡得來10分舒服

下次我再食,一定會叫大鰻魚飯😍

迷你三彩丼
2019-05-26 37 views
鱈魚飯套餐有五件item鱈魚切成片,炸過再裹上燒汁一次滿足三個願望,香,脆,鮮,蘿蔔仔好新鮮,欣賞你!跟餐既蕎麥湯麵,海帶很多,麵體可以稍微硬一些期待已久的甜品我哋揀咗抹茶味卷蛋,裡面的抹茶忌廉並沒有很甜,反而抹茶味道濃烈再次欣賞你!沒有露面的earl grey,飲過之後唔覺得佢賣茶葉有咩出奇係一杯治愈人心的earlgrey跟餐仲有沙律(我沒有太注意它,抱歉)一個餐有咁多件頭,158加一,食得開心,俾得甘心
鱈魚飯套餐有五件item

鱈魚切成片,炸過再裹上燒汁
一次滿足三個願望,香,脆,鮮,蘿蔔仔好新鮮,欣賞你!

跟餐既蕎麥湯麵,海帶很多,麵體可以稍微硬一些

期待已久的甜品

係一杯治愈人心的earlgrey

跟餐仲有沙律(我沒有太注意它,抱歉)

一個餐有咁多件頭,158加一,食得開心,俾得甘心
跟餐抹茶卷蛋
跟餐昆布烏冬
  • 抹茶卷蛋
2019-05-23 30 views
今日Lunch The one 宏 睇呢度D帖而來配角-饅魚蛋包飯 兩舊饅魚 加d滑蛋 一碟白飯 淋d超市饅魚支樽汁加埋果小碟生菜栗米仔 收你158蚊主角-抹茶蛋卷 送既系一口過的蛋卷仔跟餐變大塊+20蚊 先講味道 我閉目而嚐 有抹茶味 甜甜地既抹茶蛋卷平時面包鋪十幾蚊一盒6件既差不多不過少左用抹茶粉去整 我相信系貴左系呢度餐茶 用茶包 但系幾好飲服務 個日本女人經理 幾有禮貌 目測無5張都4張尾總結蛋卷認真無傳説中咁'把炮'只系面包鋪無得賣 一舊價錢=面包鋪5-6舊 不過味道不失禮我對食野己無慾無求 但試完不是想象中的驚奇杯茶值得一讚 好飲
今日Lunch The one 宏 睇呢度D帖而來

一舊價錢=面包鋪5-6舊 不過味道不失禮
我對食野己無慾無求 但試完不是想象中的驚奇
杯茶值得一讚 好飲

2019-05-21
$190 (Lunch)
2019-05-18 47 views
再到「宏」,品嚐的同樣是炸豬扒咖哩飯,味道一樣好!豬扒炸成金黃色,香脆!扒身鬆軟,不會死實,而且炸衣薄,不會吃得滿嘴都是炸粉,上菜時炸豬扒仍熱騰騰冒著煙,非常吸引!咖哩汁的份量足,用作拌飯剛好!美中不足的是咖哩汁中沒有太多的雜菜,有點失色。米飯採用日本米,米味香濃,口感軟稔,佳!
再到「宏」,
品嚐的同樣是炸豬扒咖哩飯,味道一樣好!

豬扒炸成金黃色,香脆!
扒身鬆軟,不會死實,
而且炸衣薄,不會吃得滿嘴都是炸粉,
上菜時炸豬扒仍熱騰騰冒著煙,
非常吸引!

咖哩汁的份量足,用作拌飯剛好!
美中不足的是咖哩汁中沒有太多的雜菜,
有點失色。

米飯採用日本米,米味香濃,
口感軟稔,佳!
2019-05-12 53 views
今次黎「宏」主要的原因係因為想食佢最出名的綠茶蛋卷 放工後,相約友人到位於the one 5樓的「宏」食晚飯 點知⋯ 比我想像中有一點出入 我點了一份套餐,包括: 沙律一份、小碗鰻魚飯、 小碗吞拿魚碎飯、小碗海藻烏冬、高級斯里蘭卡紅茶、小蛋卷,共($168)但略嫌吞拿魚碎不夠新鮮。另一份套餐則有:沙律一份、小碗海藻烏冬、和風牛肉丼,共$148。和風牛肉丼感覺很似中式牛柳粒 但入口尚算不錯👌🏻套餐的蛋卷可選:香草味/綠茶/黑芝麻。我和友人選了:綠茶和黑芝麻味。意想不到黑芝麻味竟然有驚喜幼幼的芝麻粒,入口很滑,而且入口芝麻味很濃,十分好吃! 由於蛋卷真的很出色👍🏻 但套餐的味道卻有點失望。因此,建議可試「宏」的蛋卷和其他甜品,熟食可不用試。
今次黎「宏」主要的原因係因為想食佢最出名的綠茶蛋卷
放工後,相約友人到位於the one 5樓的「宏」食晚飯
點知⋯ 比我想像中有一點出入

但入口尚算不錯👌🏻
幼幼的芝麻粒,入口很滑,而且入口芝麻味很濃,十分好吃!

2019-05-10 57 views
在尖沙咀上班午餐的選擇的確比其他地區多,位於 The One 的宏有午市套餐,價格由 $79-$128 不等,選擇也不少,有蛋包飯、冷麵、炸豬排飯、 豚生薑燒飯、鱈魚排飯、炸雞排飯等套餐,平均加上服務費大概 $100/位。高級斯里蘭卡紅茶根據餐牌,這杯就是高級斯里蘭卡紅茶,嗯,沒有什麼特別的。但是店員也會主動過來加添熱水,算不錯。照燒雞肉套餐 $88我們一桌人分別點了炸雞、冷麵、 豚肉、 照燒雞肉等不同款式,各款賣相都不過不失,沒有哪一款特別突出。我點的照燒雞肉味道也不錯,但如果你問我跟連鎖餐廳那款比較,這裏的性價比太低了。 抹茶小蛋卷 套餐+$10 套餐+$10可以加購小蛋卷,+$20可以選擇大蛋卷,有原味、抹茶和黑芝麻。身為抹茶控當然不用想了,之前宏在佐敦開店的時候,已經對它的甜品久仰大名了,當然要一試。果然味道真不錯,蛋卷鬆軟,忌廉也香滑。點套餐的時候一定要加購蛋卷來試試啊!總結就是即便是午餐的性價比也不高,但是十分推薦甜品,難怪好像專注甜品的時候人氣比較高。

高級斯里蘭卡紅茶

照燒雞肉套餐 $88

抹茶小蛋卷 套餐+$10

Lunch
2019-04-28 108 views
係門口睇menu時俾講日文經理既笑容吸引左入去食,見openrice d食評講到鰻魚咁好食就諗住叫一份黎試下啦叫左個醬油烏冬set, 烏冬好味夠彈牙,叉燒都好淋,99蚊有埋熱紅茶同埋大蛋卷,真係幾抵食咖哩蝦天婦羅飯, 個咖哩汁好稀,啲天婦羅蝦好淋,個炸皮好難食,d飯又少期待左好耐既鰻魚,睇個樣好靚,大大啖食落去,點知勁苦,再食真d原來係有好重燶味,反轉條鰻魚一睇原來好多鑊屎。同個waitress講完之後5分鐘就補返另一碟鰻魚俾我地,但個waitress同我地講d黑色一點點唔係鑊屎黎,係鰻魚d皮,我地又要同解釋我地食到好苦,完全係鑊屎既味道。其實食左幾十年鰻魚又點會唔識分d味係皮定係鑊屎呢?!再試下新個碟鰻魚,冇鑊屎味但條鰻魚係凍既,其實我都唔expect佢係即叫即燒架喇,但冇諗過會凍既都俾個客食,我地即刻吐返出黎唔敢食。再同佢waitress講碟鰻魚凍既,佢話要問返個廚,又冇offer 話可以取消碟鰻魚或者换過碟新,依$120真係俾得好唔甘心,因為放都放唔到落口。個蛋卷味道都ok既,但冇其他食評講到咁驚為天人咁好食埋單$371黎講,其實價錢一般,但食物質素就偏差,勸大家都係唔好抱咁大期

個蛋卷味道都ok既,但冇其他食評講到咁驚為天人咁好食

埋單$371黎講,其實價錢一般,但食物質素就偏差,勸大家都係唔好抱咁大期望入去食,真係會好失望架

如果大家趕時間又要碌卡就唔好食完先埋單,埋個單都搞15分鐘!間鋪唔多客又咁多侍應,但叫極都冇人過黎serve架!

2019-04-28
2019-04-25 74 views
睇其他食評講到宏好吸引咁,而且有好多LIKE,於是便相約朋友一試。我點了雞扒套餐,有飯、昆布烏冬、沙津、跟餐紅茶和抹茶蛋卷。說實話,主食令人失望,水準非常一般,而且食物溫度不夠熱呢!宏主打抹茶甜點,當然要試試抹茶蛋卷。幸好抹茶蛋卷的CREAM挺LIGHT,而份量亦不會令人覺得太膩,我反而還想再吃多點呢!另外,隨餐附送的斯里蘭卡紅茶也不錯,聞起來有果香,飲落都唔會澀,好順口。總結,我認為大家還是在這裡吃甜品好了,熱食真的很一般。

我點了雞扒套餐,有飯、昆布烏冬、沙津、跟餐紅茶和抹茶蛋卷。

說實話,主食令人失望,水準非常一般,而且食物溫度不夠熱呢!

總結,我認為大家還是在這裡吃甜品好了,熱食真的很一般。
2019-04-18
  • 抹茶甜點
2019-04-24 80 views
成日都行尖沙咀,都唔知食咩好,the ONE夜晚間間餐廳都排晒隊😵 但係呢間出名食抹茶甜品嘅宏🍵就冇咩人,所以就去試下佢嘅晚餐☺️ 睇menu俾我地想像中多選擇,冷熱烏冬、刺身丼、鰻魚飯,一時之間都諗唔到食咩🤓 最後要左煙三文魚冷烏冬,見佢有得送出名嘅抹茶蛋卷😆  冷烏冬幾好食,口感煙靭,海藻味就唔係太覺,但有少少似蕎麥麵😋 煙三文魚上碟時捲得好靚,不過其實只有一塊三文魚🙈 份量唔算多,啱晒仲有第二個甜品胃嘅女仔😆  抹茶蛋卷🍵 係呢度嘅招牌,好有品質保證😍 蛋糕軟熟有淡淡蛋香,裡面抹茶mousse 好滑,好重抹茶味😋 抹茶控必食呀♥️

2019-01-16
  • 煙三文魚海藻烏冬(送抹茶蛋卷、斯里蘭卡紅茶)
2019-04-17 100 views
一直都想試「宏」,今日終於一嘗心願⋯⋯結果係非常失望😞1. 蛋糕茶餐 斯里蘭卡紅茶,雖然係茶包,味道香濃。而芝麻卷有淡淡嘅芝麻味。芝麻愛好者表示唔夠喉 🤷🏻‍♀️2. 抹茶卷(大)+宇治抹茶奶基於茶餐只跟紅茶,如果轉野飲要俾該飲品嘅半價(即使紅茶原價$39,抹茶$40🙄)其實有啲搵笨,如果轉餐飲,要俾$59+20=$79;但我散叫都只係$30+40=$70一樣嘅野食,散叫比叫餐平🤷🏻‍♀️但野飲到左後,我原本嘅沾沾自喜大大巴摑落自己度 😑 (雖然打到起泡,視覺效果良好)杯野飲細到呢 😮 比一個正常水杯細,杯口只有一隻食指長杯野好飲都算⋯⋯我唔係好飲到奶味,而且飲飲糖水😑不過抹茶味係有嘅Overall, 我拎$40買Starbucks matcha latte 好過至於抹茶卷,可能期望過高,抹茶味冇乜而忌廉味重同埋可能雪左一段時間,卷面嘅抹茶粉緊貼住海綿層⋯⋯圖為:週日下午冇咩人
一直都想試「宏」,今日終於一嘗心願⋯⋯結果係非常失望😞
1. 蛋糕茶餐
蛋糕茶餐(黑芝麻卷)

2. 抹茶卷(大)+宇治抹茶奶
一樣嘅野食,散叫比叫餐平🤷🏻‍♀️
杯野飲細到呢 😮 比一個正常水杯細,杯口只有一隻食指長
宇治抹茶奶

至於抹茶卷,可能期望過高,抹茶味冇乜而忌廉味重
同埋可能雪左一段時間,卷面嘅抹茶粉緊貼住海綿層⋯⋯
抹茶卷(大)

圖為:週日下午冇咩人
2019-04-17
$71 (Tea)