街坊飯堂,食物一直無問題,之前用外賣app都無問題,今日第一次外賣自取,叫三碗米線,一碗4餸,2碗三餸。返到屋企,發現其中一碗米線漏咗一個餸,打去問,話下次補返,ok,反正成日食,冇問題,午市係忙。收線想倒湯,發現三碗米線竟然係share 一細碗湯🥲湯米線變拌米線,魚皮本身想浸湯,而家當薯片咁食。打去店家,店員係咁道歉,話可以去拎返,屋企距店步程15分鐘,真係行唔到,店員亦無其他compensation offer。硬食The end。香港生活好難好唔易,但求二餐食得好啲,搵返少少開心,請求店家真係出外賣check清楚,拜托了!

TakeAway
▫️顯徑車仔麵 @ 顯徑▫️屯馬開通真的很興奮系列🫶🏻 一直都未去過顯徑,所以試吓去顯徑揾野食😆 係一堆屋村之中搵到一間高質既車仔麵鋪,環境好乾淨,裝修得好企理,坐得好舒服,晚市都唔會好多人💖 佢亦都算係比較新潮,出咗個樽裝奶茶 - 喵奶茶😻 而且店員都好好人好有禮貌🥰🔸🍜車仔麵餐套餐(辣齋+手工雲吞+瑞士雞翼+粗麵) 連凍檸茶 $50既然佢舖頭叫顯徑車仔麵,就當然要食車仔麵啦🤣 好多餸可以選擇,我哋揀咗滋潤雞湯湯底,不過都係有少少辣,我食唔到太辣,但友人好鍾意食辣,所以佢覺得好好食😋 我哋揀咗瑞士汁,非常入味,辣齋索晒湯底啲味,所以好濃好入味,鹹度都適中💯 手工雲吞皮薄餡靚💖 瑞士雞翼都好夠味,而且肉質都好嫩😚 🍲招牌香葱滑蛋叉燒飯 $58勁大碗,而且賣相好吸引😍 豉油係自己落嘅,所以唔會怕太鹹😆 佢嘅滑蛋真係整得好滑,熟度掌握得好好👍🏻 而且配埋香蔥真係好好食😋 啲叉燒肥瘦都適中,份量都好多🥳🧋喵奶茶 $22 (跟餐+$16)呢個係佢哋嘅招牌特色🤩 個樽實在太靚太可愛,好打卡able🫶🏻 而且奶茶真係好有香港特色,口感順滑,味道甘甜🫰🏻🔸味道:★★★★★環境:★★★★★服務:★★★★★
▫️顯徑車仔麵 @ 顯徑▫️
車仔麵

🔸

招牌香葱滑蛋叉燒飯

🍲招牌香葱滑蛋叉燒飯 $58

喵奶茶

🧋喵奶茶 $22 (跟餐+$16)

🔸
車仔麵
招牌香葱滑蛋叉燒飯
喵奶茶
2022-04-07 345 views
每個星期日都會落街覓食,今次係第一次堂食呢間車仔麵。。。。好彩天氣唔算熱,所以我哋選擇咗坐出面。今次我哋一個叫咗車仔麵一個試新野👉🏻香煎手打肉餅煎蛋飯。先講車仔麵,賣相好吸引,湯底唔太鹹味道適中,午餐肉又香又脆,滷水豬大腸勁入味,瑞士汁雞翼亦都好入味,魷魚就不過不失。奶茶黎講,呢度算係唔錯。好過好多茶餐廳。再嚟香煎手打肉餅煎蛋飯,嚟到未食已經覺得好好食,因為賣相實在太吸引,留心半熟蛋,再加上薑蔥,肉餅勁大塊,唔好見到以為好鹹,就算就咁食都冇問題。不過如果鍾意重口味可能會覺得佢有啲淡。總括來講係可以再encore嘅一間街坊食堂。
總括來講係可以再encore嘅一間街坊食堂。

2022-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2022-01-24 321 views
🔸米粉,招牌辣汁(多辣)揀咗蘿蔔、沙嗲豬紅、辣齋同滷水雞翼尖🍜 蘿蔔當造,非常清甜,煮得夠冧夠入味!豬紅唔算太滑同冇臭味👌🏼 辣齋應該係沙嗲味,食到少少花生香味👌🏼 滷水雞翼尖夠入味,而且份量好多👍🏻🔸粗麵,招牌辣汁(多辣)揀咗手工韭菜餃、自家製鯪魚滑同潮汕爆汁牛丸🍜 韭菜控嘅我覺得韭菜餃可以多啲韭菜,會更加香濃😂 鯪魚滑唔錯👌🏼 牛丸q彈之餘都幾多汁💦👍🏻🔸自家製辣菜甫本身湯底只係揀咗招牌辣汁,見隔籬枱嗌咗辣菜甫我哋都跟住嗌😂 有驚喜呀‼️ 菜甫爽口而且辣得好過癮,裡面仲有少少蝦米🦐🥰📍#顯徑車仔麵 (#大圍美食)大圍上徑口村105號地下

🔸米粉,招牌辣汁(多辣)

🔸粗麵,招牌辣汁(多辣)
唔錯👌🏼 牛丸q彈之餘都幾多汁💦👍🏻

🔸自家製辣菜甫

📍#顯徑車仔麵 (#大圍美食)
大圍上徑口村105號地下
2021-12-14 352 views
去開顯徑諗住試下小店,呢間聽聞之前係老店改革嘅車仔麵,環境好有懷舊港式風格😎見到好多學生嚟食,價錢親民,味道就不過不失啦~🔸 車仔麵(HK$34-44)叫左2碗車仔麵,除左常見嘅款式,比較特別嘅係有炸豬扒,炸豬扒無分開上,雖然係湯上面食落都唔會超淋身嘅,另外叫左嘅餸有魚蛋、魚腐、雲吞、魚片頭,楠汁味道還好,無咩太印象深刻嘅評價啦🍜🔸鹽酥炸魷魚(HK$38)欣賞佢係即炸嘅,口感係脆卜卜嘅,不過真係鹹左啲啦🤭食到後來好口渴

🔸 車仔麵(HK$34-44)

🔸鹽酥炸魷魚(HK$38)
2021-11-23 218 views
轉左一班後生老闆後既顯徑車仔麵更乾淨衛生,車仔麵味道亦提升左去另一個層次,所以吸引左好多後生仔女至年輕情侶幫襯,我每次都一定要叫佢地既牛丸,陳皮魚蛋,牛丸有少少爆汁好彈牙,回味無窮。呢間野由我讀中學已經成日食,到依家生埋仔都會番黎幫襯,連9歲既仔仔都鐘意食,希望呢班後生仔繼續努力,研發更多食材湯底味道,淨係專注做好車仔麵同飯類已經好好,我自己就覺得佢哋辣汁好好味,可以研究吓整埋酸辣粉、各款麵類、我見佢哋都有啲飯賣,不過就未試過,好似對我唔係太吸引,不過我覺得佢哋個色彩可以多啲選擇例如啲餃子可以多一粒(而家好似得兩粒),可以增加牛肉、雞肉呢類健康食材

2021-11-03 228 views
今日在顯徑完成工作後,本來想出大圍搵食,但見到有好多人喺顯徑車仔麵餐廳門外排隊,好奇便試一試,差不多排了15分鐘才能入座。店內環境乾淨企理,感覺舒服。裝修佈置帶點懷舊味道。講返食物質素,墨魚丸幾彈牙唔多粉,牛筋腩炆得好林,牛筋好滑,入味! 車仔面底唔算大,如果肚餓要加底,至於腩汁湯底比較濃,豬皮朔晒湯底味道,食完有啲口渴,叫了杯檸檬梳打。生炸雞髀幾好食,味道醃得唔錯,肉質嫩滑,外皮香脆卻又唔算太油膩。邪惡一次冇後悔。
生炸雞髀
豬紅豬皮車仔麵
墨魚丸牛筋腩車仔麵
2021-10-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
生炸雞髀
平時過嚟都會喺大圍站附近搵食,今日就搭多個站上到顯徑行個圈,原來都有得揀!原本見到顯徑車仔麵有呢個「加HK$28 餃子放題」 ,餃子killer嘅豬太郎當然無諗住放過佢啦!不過嚟到先發現原來已經做完呢個Promotion!唔緊要,佬飯/車仔麵一樣都啱食!舖仔細細但好企理!懷舊風嘅裝修又靚又舒服,而且員工都好後生,即刻覺得街坊舖都好有活力呀!太肚餓嘅關係嗌咗招牌香蔥滑蛋叉燒飯($58)同淨雲吞($26)各一!嚟到先發現有小小睇得起自己,因為份量都幾多下!鍾意食滑蛋嘅誠意推薦 — 招牌香蔥滑蛋叉燒飯,嗌咗小蔥真係有小到(開心),啲蛋好滑好香甜。叉燒係切粒放係蛋嘅上面,再淋上叉燒汁,撈飯一流!另外嘅淨雲吞都份量唔少㗎,仲要隻隻都有原隻蝦,好足料!另外仲見到唔少客人都有嗌車仔麵!!下次再嚟一定要試下!

招牌香蔥滑蛋叉燒飯($58)
叉燒係切粒放係蛋嘅上面,再淋上叉燒汁,撈飯一流!

2021-08-30
2021-09-08 192 views
一日一黃店-大圍顯徑老字號車仔麵 推介必點超厚烤豬扒 開左好多年 呢排裝修左 仲有好大改變 係一間革新既老字號 .呢間車仔麵由細食到大開左好多年 絕對係呢區老字號係我人生食得最多既車仔麵呢日黎到 佢地舖面裝修左 似新式冰室feel勁新淨 但環境冇左舊既風味同埋冷氣 真心涼 夏天表示好爽快重點:好多舊既車仔餸都冇左例如我最愛既豬頸肉 但多左好多新野試試新野 點知有驚喜 循例記錄下(有學生餐$35 2餸 包野飲 勁抵)(仲有買一碗車仔麵或飯 加$28 可以任食 小鮮肉湯餃子).自選車仔麵(餐牌睇圖)點左5樣野⭐️即炸豬扒$12🤔本來諗住放係湯到上 實變軟啦😋點知食落 外層酥脆 🔥好厚身(可睇圖)(呢個明顯比之前好好多 之前整定偏薄 依家即炸 好厚 算係佢地革新後既 其中一個分別).⭐️柱候安格斯牛根腩$14👍🏻牛根腩好入味 👍🏻牛腩炆到好林 半肥瘦.⭐️手工雲吞$10 ⭐️手工菜肉餃$10呢2個 都皮薄 👍🏻雲吞成粒都係蝦 而且都爽.⭐️瑞士雞翼$12呢個反而普通 因為浸左落湯 有味都浸走哂👌🏻肉質同味道 都正常啦 冇咩特別.⭐️河粉👍🏻量有好多 👎🏻但一夾就散 碎濕濕 扣分.⭐️珍寶雞扒煎蛋飯$58👍
呢間車仔麵由細食到大
同埋冷氣 真心涼 夏天表示好爽快
重點:好多舊既車仔餸都冇左
例如我最愛既豬頸肉 但多左好多新野
試試新野 點知有驚喜 循例記錄下
(有學生餐$35 2餸 包野飲 勁抵)
(仲有買一碗車仔麵或飯 加$28 可以任食 小鮮肉湯餃子)
自選車仔麵(餐牌睇圖)點左5樣野
⭐️即炸豬扒$12
🤔本來諗住放係湯到上 實變軟啦
😋點知食落 外層酥脆 🔥好厚身(可睇圖)
⭐️柱候安格斯牛根腩$14
👍🏻飯用左珍珠米 軟硬適中
😋仲有隻太陽流心燶邊蛋 完美
整體 相比以前 小左好多選擇
雞扒 牛腩 豬扒 都相當高質
河粉太碎 扣分(可能因為我影左一陣相)
但無阻我比佢 顯徑地標嘅評價
#顯徑車仔麵 (大圍)
地址:大圍上徑口村105號地下
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4.2/5
服務:4/5
抵食:4.5/5
我家住大圍都幾幸福呀,交通好方便同埋有好多餐廳美食。而我屋企附近就有一間好老字號車仔麵檔,近年正式由第二代接管,革新老字號食店,裝修後都有一種好有懷舊FEEL的感覺。我同朋友叫左兩個車仔麵朋友的麵內有油麵、雞翼尖、午餐肉、牛栢菜、豬皮再加埋佢招牌辣汁,最初以為佢啲辣汁唔會好辣,但我地睇少左佢啦,愈食愈FEEL 到辣,但又好鬼過癮,搞到你愈食愈想再食。湯底好鮮甜。雞翼尖同埋豬皮都整得好入味。我的車仔麵內有油麵、瑞士雞翼、漢堡扒、午餐肉、牛筋腩,魚片頭再加埋招牌辣汁、腩汁及辣菜甫。而家舖頭仲有做緊小鮮肉湯餃子放題,只要惠顧任何一碗車仔麵及飯加$28就可以任食餃子🥟。

我同朋友叫左兩個車仔麵

2021-08-27 156 views
由細食到大既車仔麵,以前真係味精太重,直頭係重口味果隻,可能人大左要食小啲濃味,現在呢個岩岩好,同埋地方乾淨左!奶茶真係飲得下🤤🤤🤤🤤,係細杯左小小,幸好啲冰唔算多,另外我叫左烏冬,竟然係手打烏冬,贊👍👍👍牛丸超級好食,一食就知道唔係平貨果啲,牛根腩夠𣺉唔會鞋,不過太過大碗,食唔晒,大男人岩曬,食過返尋味!會再黎!🥳🥳🥳🥳最緊要係同路人,會繼續支持小店,最緊要加油,香港人加油💪💪💪💪💪
  • 車仔麵
  • 手打烏冬,牛丸!
2021-08-25 119 views
今日黎開顯徑探朋友,見仲有時間又有啲肚餓,就去咗好耐冇食嘅顯徑車仔麵,原來新裝修咗環境舒服又靚左好多!最近學人生酮飲食,所以要走麵底,問咗店家可以當剩餸叫,keto friendly! 啱晒我哋呢啲keto 友。因為走麵就叫多啲餸啦,今日叫咗個五餸:蘿蔔,牛腩,豬腸,魷魚,生菜。上枱碗野嘅樣子都唔錯,未食已經好開胃,試咗覺得比以前未裝修好食咗,略嫌湯底鹹咗少少,魷魚凍咗少少,其他都唔錯,牛腩分量多又夠味,蘿蔔亦都好林,豬腸又好食staff 仲好nice, 見我食到流晒鼻水主動遞紙巾比我下次黎開顯徑一定會再食

staff 仲好nice, 見我食到流晒鼻水主動遞紙巾比我

下次黎開顯徑一定會再食
顯徑車仔麵
2021-08-24
顯徑車仔麵
2021-08-19 111 views
建議: 如果想加HK$28 餃子放題,同店員直接落單👍餐牌無架睇相/刨下文既時候,有諗過會唔會有伏?!抱住食下都無妨既想法就決定應戰😂 去到舖頭時,望落又正正常常,舖面環境好新淨而地磚幾靚,又唔會油淋淋👍 (網上啲圖應該都係舊舖相,所以現實去到反差好大,靚左好多🤭) 餐牌都算多野食,除左飯/車仔麵,仲有好多港式小食 (三溝碗仔翅😍、炸雲吞 同陳皮魚蛋…等等。今次試左:▪️招牌香蔥滑蛋叉燒飯 (HK$58)整體黎講滑蛋叉燒飯要有既野,依個飯都做到👍 滑蛋做既方法唔似平時茶記個種-蛋+叉燒炒埋一齊。而係好似日式滑蛋甘有埋蛋汁,再平舖係飯面,然後加埋叉燒粒😯 食落既口感比平時既有啲唔同👍唯一可能會影響口感既係,有啲叉燒粒偏肥,大概有3-4粒,所以比例上其實都唔算太多,可以接受。至於對#試伏專員 黎講叉燒點樣先好食,蜜汁半肥瘦就最正😋 ▫️車仔麵 (麵底+配菜+飲品)🍜油麵HK$14 + 即炸豬扒 HK$12+凍奶茶 HK$6有4️⃣款汁可以揀:招牌辣汁、瑞士汁、腩汁、自家製辣菜甫。最後揀左招牌辣汁,唔算太辣係車仔麵店既味道🌶️份量都幾大碗,豬扒雖然得三舊,不過無諗過係厚切👍即炸好好味,啖啖肉而且肉質唔

今次試左:
▪️招牌香蔥滑蛋叉燒飯 (HK$58)

至於對#試伏專員 黎講叉燒點樣先好食,蜜汁半肥瘦就最正😋

▫️車仔麵 (麵底+配菜+飲品)

份量都幾大碗,豬扒雖然得三舊,不過無諗過係厚切👍即炸好好味,啖啖肉而且肉質唔嚡🐽

▪️油菜 (腩汁菜心 HK$20)

油菜都係有4️⃣款菜揀:生菜、菜心、通菜 同韮菜。仲可以揀腩汁、蠔油、腐乳 同白烚。

▫️小鮮肉餃子放題 (加HK$28/位)
一開始以為已經無做放題,因為餐牌同墻身海報都無講🙈 最後落單個時,問店員佢話原來餐係網上宣傳先有提到😅 如果大家想試都記得要同店員直接落單🥟 只要叫主食就可以加HK$28 任食😋

小鮮肉餃子味道唔錯,雖然係放題但一啲都唔Hea,每碗有成5️⃣粒❤️ 嚴格黎講,餃子食落其實似豬肉雲吞。

另外仲有得揀清湯、辣湯 同 加蔥粒。 第一次上枱試左清湯,第二次追加試左辣湯🌶️ 相比之下,辣湯配餃子比較好食,少少微辣加少少醋👍

2021-08-07 148 views
放工山長水遠去試下,咁係去試下佢地既招牌菜。睇間鋪既名就知出名車仔麵,佢地餐牌選擇好多,吸引我既湯底係秘製辣汁和麻辣菜脯汁。分吃點了以下材料。秘製辣汁少辣湯底,選左秘製豬扒、咖喱魷魚頭。先講個湯,辣辣地,甜甜地,食到有蒜味,好香又開胃,好特別。豬扒以為好熱氣,食落又唔客氣,好好味,面層塊樣唔厚,炸得岩岩好,肉有手俺過。魷魚就一般,肉食緊肉咁,唔係爽得想食既味道。另一碗選左麻辣菜脯湯底,湯地一般,大腸出乎意外好食,大大舊,好肥,鹵得好入味,愈咬愈好味😋好好食,再去一定會選既餸之一。雲吞對我來講麻麻地,陷都唔特別無咩蝦!而雞翼既味道幾好,無咩驚喜。韮菜餃子🥟一食就知自己包,味道甜左d, 菜唔夠多,唔夠韮菜味,包得唔夠實,一般。煎雞飯:見碗飯好靚,雞扒味道唔夠,煎得幾好,反而讚既就係飯佢用珍珠米加埋個秘製汁就好好食。

2021-07-29
Type of Meal
Dinner
食咗超過十年,應該有100次,由中學開始食大學同出左黎做野都間唔中返黎食,帶過朋友黎食都ok啱啱裝修咗幾個月,聲稱無轉手渣車經過見裝修完,前日諗住食個快,回憶下入去見成個班底換哂,湯底味都轉埋應該真係頂左手,無理由一個膽都唔留係到,就算真係無轉手,老闆娘都應該返黎試下味掛真心勁難食 勁難食,由湯底到每一個餸,雞翼、豬扒、魷魚全部唔掂炸野唔掂,烚嘢都唔掂,啲麵又淋,個汁又唔得利申佢地服務無問題,無任何衝突純粹討論,純粹唔好味大家冇多餘錢都唔使再試了再見 顯徑車仔麵
食咗超過十年,應該有100次,由中學開始食
大學同出左黎做野都間唔中返黎食,帶過朋友黎食都ok
啱啱裝修咗幾個月,聲稱無轉手
渣車經過見裝修完,前日諗住食個快,回憶下
入去見成個班底換哂,湯底味都轉埋
炸野唔掂,烚嘢都唔掂,啲麵又淋,個汁又唔得
利申佢地服務無問題,無任何衝突
純粹討論,純粹唔好味
大家冇多餘錢都唔使再試了
再見 顯徑車仔麵
2021-06-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)