2024-02-17 1146 views
今日去開荃灣廣場,一直以來聽講大壩街有好多好嘢食,今日就揀咗間Cafe。呢間Cafe樓高兩層,Cafe走簡約風,侍應同我哋講上面有榻榻米座位,不過今日已經full左🥹🥹🥹🥹香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78🧆一碟入邊有三粒黑毛豬肉丸,每粒都非常之大粒,口感亦都比較紮實配上蕃茄醬食酸酸甜甜嘅開胃🥫🥫,不過蕃茄醬汁可以多多少少,但開心嘅係仲配埋少少薯條😍😌日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138鰻魚有一大條鋪喺面頭,睇見都開心。食落去肉質都算嫩同埋厚身。由於飯入邊加咗少少豆乳,味道相對濃郁,亦都係較為有咬口嘅意大利飯,配料方面加咗蘆筍同菇,加埋一齊食落去就比較有口感日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $138櫻花蝦相當澎湃,鋪滿住面頭。入邊有唔同嘅海鮮配料,包括蜆肉、魷魚、蝦等等🍤,非常豐富。而且醬汁都濃郁,呢款飲管粉非常特別🍝🍝,真係睇吓原來中間係真係有窿,幾掛醬汁焦糖鮮奶布甸 $58餐廳甜品選擇都幾多,最後揀咗布丁🍮🍮。布丁用咗高杯去裝,成件事較為高級,布丁口感軟滑,下邊仲有啲焦糖口感甜甜地,作為結尾係一個唔錯嘅選擇朱古力 $22 (正價$42)只要優惠有叫主食,嘢飲可以減$20一見到杯嘢飲有一種好愉快

香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78🧆

日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138

日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $138

焦糖鮮奶布甸 $58

朱古力 $22 (正價$42)
只要優惠有叫主食,嘢飲可以減$20

一見到杯嘢飲有一種好愉快嘅心情🥳因為上面嘅拉花公仔好精緻,睇得出咖啡師有一定嘅功力😍朱古力嘅味道都幾出色🍫,係比較濃少少嘅一種

Mojito $48(正價$68)
估唔到餐廳仲有簡單嘅酒精飲品,呢杯就薄荷比較重少少🤏酸度亦都適中,可以慢慢一啖一啖咁飲

HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯
香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸
Mojito
朱古力
上次同同事嚟坐高枱位今次再同好姊妹坐樓上塌塌米好盞鬼餐牌唔同左同多左個星期一至四全日半價既餐牌咁梗係要叫啦~星期一係明太子薯條$29雖然係半價但份量都唔細明太子&海苔仲比得好大方主菜叫左日本櫻花蝦海鮮飲管粉$138海量櫻花蝦好香蝦味,飲管粉好掛汁,正過意粉慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$148慢煮既豚肉眼肉質好嫰滑,切開仲有d粉紅色馬鈴薯團子粉口感好特別實心但帶煙靭,呢個好有驚喜飲品方面都試左其他Cointreau Latte 君度酒橙鮮奶咖啡$32拉花好靚好似跳緊芭蕾舞咁橙酒味突出,同Latte都幾夾Kogetsuen Hojicha Latte 香月圓焙茶鮮奶$27焙茶超突出~拉花好似草泥馬~打卡一流幾欣賞佢叫主食加飲品會有$20折扣優惠~以上已經係減左連杯水都靚過人杯底有座富士山兩個人晚餐食左$411好抵本身想試芋泥芝士蛋糕不過賣晒下次可以嚟食下午茶齋食蛋糕同飲咖啡😆🍱餐廳:Hikari(荃灣)🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖
上次同同事嚟坐高枱位
今次再同好姊妹坐樓上塌塌米好盞鬼

餐牌唔同左同多左個星期一至四全日半價既餐牌
咁梗係要叫啦~星期一係明太子薯條$29

雖然係半價但份量都唔細
明太子&海苔仲比得好大方

主菜叫左日本櫻花蝦海鮮飲管粉$138
海量櫻花蝦好香蝦味,飲管粉好掛汁,正過意粉

慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$148
慢煮既豚肉眼肉質好嫰滑,切開仲有d粉紅色
馬鈴薯團子粉口感好特別
實心但帶煙靭,呢個好有驚喜

飲品方面都試左其他
Cointreau Latte 君度酒橙鮮奶咖啡$32
拉花好靚好似跳緊芭蕾舞咁
橙酒味突出,同Latte都幾夾

焙茶超突出~拉花好似草泥馬~打卡一流
幾欣賞佢叫主食加飲品會有$20折扣優惠~
以上已經係減左

連杯水都靚過人
杯底有座富士山
兩個人晚餐食左$411好抵
本身想試芋泥芝士蛋糕不過賣晒
下次可以嚟食下午茶齋食蛋糕同飲咖啡😆

🍱餐廳:Hikari(荃灣)

🏫地址: 荃灣大壩街21號地舖
2024-02-05
Dinner
  • 君度橙酒鮮奶咖啡
  • 慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉
2023-12-21 1415 views
今日又同好姊妹去食好西😋荃灣商場林立,有唔少嘅連鎖食肆,慶祝聖誕想去返啲旺中帶靜既地方食,今次就再帶好姊妹去荃灣廣場隔離 位於大壩街嘅HIKARI❤️主餐牌設有前菜、主菜及甜品亦有set dinner 可選擇,嚟得Cafe當然唔少得有好多唔同種類嘅野飲🍵🐖慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$158鹿兒島豚肉眼非常厚切,但慢煮嘅關係亦都唔韌,馬鈴薯團子一般餐廳比較少見,口感煙靭亦都掛汁🍗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $148意大利飯上嘅鴨髀非常吸睛 食落皮脆內嫩有肉汁,意大利飯質感亦都做到恰到好處 配埋香濃嘅牛肝菌汁 好夾✨髒髒提拉米蘇 $88食到尾聲 甜品部份份量亦唔惹少,賣相非常吸引 忌廉食落非常順滑 除咗有濃濃嘅可可粉,仲有淡淡嘅咖啡Rum酒香 食唔停口👍🏻🥛伯爵朱古力鮮奶 $47一上枱就比拉花吸引❤️飲落有陣陣嘅伯爵茶味亦都有朱古力嘅純滑🥃君度橙酒朱古力咖啡 $54飲落去先係有香濃嘅mocha味 隨後橙酒味就跟住出嚟 好特別亦有驚喜🫶🏻HIKARI門面裝潢簡約,設有兩層,有窗口吧枱及餐枱,餐廳都好應節咁佈置咗聖誕裝飾同手繪畫🌲散發着文青風☕️ 門口標有飲品優惠活動🫶🏻平時同朋友想搵

🐖慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉$158

🍗煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $148

✨髒髒提拉米蘇 $88

🥛伯爵朱古力鮮奶 $47

🥃君度橙酒朱古力咖啡 $54

HIKARI門面裝潢簡約,設有兩層,有窗口吧枱及餐枱,餐廳都好應節咁佈置咗聖誕裝飾同手繪畫🌲散發着文青風☕️ 門口標有飲品優惠活動🫶🏻平時同朋友想搵地方坐底傾吓計嘅話,黎HIKARI嗌啲前菜同甜品配咖啡,亦都係一流嘅選擇👍🏻
Dinner
2023-11-06 1894 views
週末又出左荃灣行👫🏻繼續發掘大霸街嘅美食😋今次揀左呢間 裝修十分簡單 兩層嘅cafe chill住享受一個 安靜嘅晚餐😄坐低左 先上openrice做功課🤣見到呢兩款最吸引🦆煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $148FRENCH CONFIT DUCK LEG CEPES RISOTTO鴨髀兩邊煎香 啖啖肉 😋肉質淋第 愈食愈香意大利飯煮到剛好 淋得黎 帶有少許口感兩個夾埋一齊 當然係好滋味🦀日本櫻花蝦蟹肉蘆荀扁意粉 $128SAKURI EBI AND CRAB MEAT LINGUINE扁意粉上 鋪左一層 有厚度嘅 日本櫻花蝦海 超香口下面再收埋左蟹肉🦀 + 蘆筍食到勁飽🤪☕️Mocha朱古力同咖啡味 都好平均🥃☕️Bailey's Mocha見到menu就想要一點酒精🫢酒味其實唔重 但就係有少少分別飲完一定唔會醉食完杯水 先發現個杯底 有富士山🗻😮😮呢隻杯真係加分😍😍係荃灣西 想搵間靜靜地嘅cafe 呢間係唔錯嘅選擇
週末又出左荃灣行👫🏻

係荃灣西 想搵間靜靜地嘅cafe
呢間係唔錯嘅選擇

2023-11-05
2 day(s) ago 0 views
同朋友去開荃灣 見到呢間文青cafe小店有兩層 上層有榻榻米座位坐🫶🏻有張仲要有勁大隻史迪仔係度 岩晒fans們😍😍鐘意既朋友仔建議book定位🥰伯爵朱古力鮮奶 $47拉花係獨角馬 超級美美🦄伯爵茶溝朱古力 異常地夾朱古力味帶點伯爵茶味👍🏻布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍 $108煙三文魚好新鮮 好多蕃茄同生菜🍅🥬大大碟 兩個人share都冇問題🙆🏻‍♀️牛油浸日本凡立貝椰汁意大利飯 $118個飯都好大碟 夠晒份量除左兩大粒凡立貝 仲有蘑菇同蔬菜😋開心果巴斯克 $78開心果味好濃 巴斯克夠軟身🤤
同朋友去開荃灣 見到呢間文青cafe

開心果巴斯克 $78
開心果味好濃 巴斯克夠軟身🤤
5 day(s) ago
4 day(s) ago 0 views
又來到荃灣搵好嘢食🙂‍↔️前日又約左個foodie朋友👫食lunch🤩食物質素都唔差😬有水準🫡日本櫻花蝦海鮮飲管粉櫻花蝦的質地較脆,咬下去會有一種獨特的爽脆感😇整碟粉好有鮮蝦的味道🤪飲管粉調味汁很醇厚😋香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸配薯條肉丸具有嫩滑的口感😌配香草蕃茄醬😍吃下去有些酸酸甜甜的感覺🙂很濃稠😍而且薯條炸得好香脆可口😌焦糖海鹽髒髒提拉米蘇它擁有濃郁的焦糖甜味😙加入了海鹽味道具有些少鹹味😬咖啡的苦甜和奶酪的奶香在口中相互融合,帶來豐富口味體驗☺️桃肉冰茶茶很清香😌桃肉很juicy🫡很有清涼、爽口的感覺🤩Dirty咖啡結合了濃郁咖啡、柔滑牛奶,味道更加豐富、口感順滑🙂餐廳比較文青簡約風格🙃各有二層😏木系優閒🤪精緻的裝潢🫡適合一家大小朋友、情侶,來聚餐😜

桃肉冰茶
茶很清香😌桃肉很juicy🫡很有清涼、爽口的感覺🤩

Dirty咖啡
結合了濃郁咖啡、柔滑牛奶,味道更加豐富、口感順滑🙂

2024-04-10
$200 (Lunch)
  • 香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸
  • Dirty
🫶餐廳設計係走白色簡約風格,每次經過都令我有種想入CAFE坐下嘆杯咖啡。餐廳安排左我地坐樓上非常日系既既榻榻米卡位,打卡一流。[小食]燒金文畢芝士配白松露蜜糖🍯:打卡一流。白松露蜜糖一小罐另上好有儀式感。要用個木勻自己搽脆包食。一般既蜜糖甜甜的,加左白松露勁香。再配埋燒金文畢芝士🧀️,外皮燒至香脆但內在軟軟的,亦鹹鹹地幾好食。🍽️[主食]牛油浸日本帆立貝椰汁🥥意大利飯賣相及擺盤精緻:意大利飯口感有咬口。加了椰汁令飯味好香甜,少少汁保持濕潤幾好。牛油浸日本帆立貝肉質彈牙。🥃[咖啡酒飲品]君度甜酒牛奶咖啡☕️--靚靚瓦杯裝著,有埋圖案拉花賣相精繳,因為熱飲源故橙酒味道會比凍飲更突出,酒味香濃但配咖啡又好夾。[甜品]🍰初雪❄️窩夫--好多水果粒,窩夫🧇份量十足,加上了獨家奶蓋醬好好食~

[小食]
燒金文畢芝士配白松露蜜糖🍯:

🍽️[主食]
牛油浸日本帆立貝椰汁🥥意大利飯

🥃[咖啡酒飲品]

甜品
  • 初雪窩夫
  • 燒金文畢芝士配白松露蜜糖
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【荃灣木系咖啡店|餐廳情調飲品拉花超吸睛☕️】一間兩層高好有情調嘅木系咖啡店,可以揀住坐榻榻米、木枱或者係靠窗嘅高枱,無論一人、情侶抑或一大班人都岩✨小編今次一個人黎,就想望下風景,所以揀左窗邊~因為係橫街唔會好多車,反而見住啲人慢慢行,靜靜地好舒服~.🐨慢煮美國安格斯牛肩肉眼 $228推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️8oz無咩概念姐係幾多,只可以話女仔去食絕對夠飽😂牛肉可能因為慢煮嘅關係,所以肉質好鮮嫩、有咬口🫶🏻配埋少少鹽已經突顯到牛原有嘅鮮味~就咁食已經好滿足!鍾意重口味嘅朋友,就可以連埋配菜一齊食,菜嘅爽口加上蒜頭嘅香,令牛肉更有層次🙈 雖然價錢睇落比其他菜式貴少少,但係食落又真係哩個價錢嘅心思菜👍.🐨伯爵朱古力鮮奶(熱) $47推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️完全無諗過鮮奶都會有拉花,仲要勁神似☕️搞到我有少少唔捨得飲...... 飲落去先有朱古力味,細味之下會飲到伯爵茶嘅香,最後就係鮮奶包底,層次好分明!最鍾意就係伯爵味唔會好搶,同朱古力好夾,有驚喜~ 最重要係成杯飲完都唔會覺得好甜,而且好順滑,值得encore...——☼——☼——☼——☼—
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB荃灣 #HTB西式
#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #美食推介
2024-04-02
  • 慢煮美國安格斯牛肩肉眼
  • 伯爵朱古力鮮奶(熱)
今日細女陪我去荃灣睇中醫,見佢咁乖,就帶佢去我上次食過嗰間西餐廳食啦!重點係…食完正餐仲有甜品食,啱晒佢。今次叫咗個2個主食、2個甜品、1杯咖啡。日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $118上次朋友就係食呢個,自從上次試過佢一啖之後,覺得好好味,一直都想再嚟食,意粉係用咗飲管粉,好得意,好少食到,仲有好多櫻花蝦,味道好好,唔會太漏。Hikari 龍蝦包 $148法式軟包塗上香草芝士醬,再配牛油果醬、龍蝦肉、紫洋蔥,多種味覺享受,另配搭黑醋醬沙律🥗,甜甜酸酸好開胃,沙律菜好新鮮,成件事覺得好健康🤣。凍cappuccino $44,跟餐-$36香濃嘅咖啡,每日緊要有1杯啦!焦糖鮮奶布甸🍮$58好味呀!好creamy!唔會太甜,亞女勁開心!髒髒提拉米蘇 $88餅底仲係好脆,好有口感,餅面有Oreo 餅乾及蛋捲配搭,喜歡甜食嘅,一定鍾意。另加10%服務費店鋪資料 🏢: Hikari地址: 荃灣大壩街21號地舖

今次叫咗個2個主食、2個甜品、1杯咖啡。

日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $118

Hikari 龍蝦包 $148

凍cappuccino $44,跟餐-$36

香濃嘅咖啡,每日緊要有1杯啦!

焦糖鮮奶布甸🍮$58

好味呀!好creamy!唔會太甜,亞女勁開心!

髒髒提拉米蘇 $88

另加10%服務費

店鋪資料 🏢: Hikari

地址: 荃灣大壩街21號地舖

2024-04-05 0 views
有一間荃灣區嘅日式西式fusion菜想推薦俾大家,又大份又好食!▫️ 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138 鰻魚彈牙爽脆,醬汁甜香,加上紫菜更添風味!意大利飯十分creamy ,加埋鮮嫩嘅露荀,真係色香味俱全!🥰▫️ 煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉 🍝 $138油鴨髀用煎封方法鎖住肉汁,鴨肉嫩滑軟糯,入口即化,外皮煎得微脆,保留肉汁。飲管粉比意粉略粗,帶一點甜味及蒜香味,不油膩且夠彈牙!▫️ 布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍 $108沙律內含水牛芝士,並加入黑醋,煙三文魚亦新鮮,加上蕃茄爽口鮮甜,不錯!▫️ 香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸配薯條 $78豬肉丸充滿肉汁,薯條外脆內軟,配搭濃濃嘅肉醬好惹味🥰💬 整體好味之餘份量亦足,推薦!

▫️ 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138

▫️ 煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉 🍝 $138

▫️ 布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍 $108

▫️ 香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸配薯條 $78
豬肉丸充滿肉汁,薯條外脆內軟,配搭濃濃嘅肉醬好惹味🥰

💬 整體好味之餘份量亦足,推薦!
2024-03-29 46 views
荃灣多少店出晒名 今次嚟到呢一間特色Cafe小店又有意外驚喜💕唔好意思我食嘢係倒返轉嘅🤣食咗甜品先今次試咗呢一個咁特別嘅開心果軟心巴斯克蛋糕 第一冇諗過開心果原來同巴斯克蛋糕可以咁夾🥰第二竟然可以做到流心呢一個效果😳就算出邊出名做巴斯克蛋糕都冇做到佢咁出色👍🏻👍🏻呢個真係好推介🥗布袋芝士煙三文魚沙律配番茄凍 個人好鍾意食布袋芝士 亦都試過坊間唔少布袋芝士沙律 呢一個沙律都算係好出色 最特別係蕃茄凍 估唔到咁樣口感又更加突出👍🏻🥛黑芝麻鮮奶 夜麻麻唔想飲咖啡都有好多選擇嘅💕例如呢個黑芝麻鮮奶 濃郁嘅芝麻味下便仲有好多芝麻粒😊真材實料好味好滿足🫡

2024-03-28 28 views
💟黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞黑松露忌廉汁很稠,味道很濃郁,吃不出芝士菠菜餡介子雲吞的味道,而且很咸…💟香草蕃茄醬燴西班黑毛豬肉丸香草味道強勁,黑毛豬肉丸油份充足,薯條熱脆香脆的。💟桃肉冰茶就一杯淡茶冰糖水。
💟黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞

💟香草蕃茄醬燴西班黑毛豬肉丸
香草味道強勁,黑毛豬肉丸油份充足,薯條熱脆香脆的。

💟桃肉冰茶
就一杯淡茶冰糖水
2024-03-23
Lunch
日式文青咖啡店 ☕️——HIKARI COFFEE 設計簡約而舒適,風格自然,注重細節,門面有個大玻璃窗🪟自然光可以進入咖啡店內裡,好明亮溫暖嘅感覺☀️☀️樓上雅座係日式榻榻米座位,好有holiday moods🕶️👒可以好chill咁打下卡,享受美食😋日本櫻花蝦海鮮飲管粉🦐✨飲管粉係一種傳統嘅日本麵條,口感柔軟,有彈性,好啱搭配海鮮〰️煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 🦆✨法國油鴨髀係一種傳統嘅法國料理食材,具有豐富嘅油脂&口感嫩滑。配合埋髀牛肝菌意大利飯是一道結合了法國油鴨髀、牛肝菌和意大利飯,香氣獨特,味道濃郁〰️初雪蘭夫🧇✨賣相好吸睛,外層微脆,內部鬆軟,加上水果&芝士奶蓋,味道唔會過甜,非常適中〰️桃肉冰茶🍑✨好清涼嘅飲唔,好有果香味,仲有天然甜味,好清爽〰️Cointreau Mocha君度橙酒摩卡🍊✨淡淡既花香同果香,仲濃厚既柑橘風味,好有驚喜〰️
日式文青咖啡店 ☕️——HIKARI COFFEE

日本櫻花蝦海鮮飲管粉🦐

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 🦆

初雪蘭夫🧇

桃肉冰茶🍑
✨好清涼嘅飲唔,好有果香味,仲有天然甜味,好清爽〰️

Cointreau Mocha君度橙酒摩卡🍊
✨淡淡既花香同果香,仲濃厚既柑橘風味,好有驚喜〰️
2024-03-25 35 views
放工之後同朋友又來到這間Hikari(荃灣)餐廳享受美食!日本櫻花蝦海鮮意粉上面鋪滿了一大堆櫻花蝦,小而精緻,好酥脆,充滿層香氣和口感。醬汁濃稠而醇厚,散發出迷人的香氣。意粉的質地柔軟又彈牙,能夠完美融合醬汁的風味。每一口咬下去,都能感受到它的Q彈和滑順,讓人愛不釋口。焦糖鮮奶布甸最上邊有一個亮得發光的紅色櫻桃,用酒浸過帶有酒味又幾特別,而且上邊有一層金黃色的焦糖,散發出誘人的甜蜜香氣,絲滑細膩的布甸口感極為醇厚,同時又輕盈柔滑。柔滑的布甸加上焦糖和香濃的鮮奶,口感非常豐富!藍莓梳打有好多咖啡和酒精類飲品的選擇。我選了藍莓梳打,好多細小藍莓果粒,每一口都感受到微妙的氣泡刺激,藍莓的果粒在口中爆破,釋放出豐富的果汁,酸酸甜甜又清新。
放工之後同朋友又來到這間Hikari(荃灣)餐廳享受美食!
日本櫻花蝦海鮮意粉

藍莓梳打

2024-03-24 15 views
這間文青Cafe餐廳,有好多甜品,中意吃甜品的我梗係要同朋友過來吃啦!日本櫻花蝦海鮮飲管粉有好多櫻花蝦、蟹肉、蘆筍、蘑菇,意大利粉好彈牙和掛汁,全部撈一起吃真是好有口感!髒髒提拉米蘇由蛋卷、Oreo餅乾和黃色奶油組合而成,用朱古力醬做線條,撒滿了可可粉,好有美感。每一口都能感受到奶油的絲滑和濃郁,同時還能品嚐到微妙的咖啡風味。初雪窩夫窩夫是剛出爐,外酥內軟,咬落去鬆軟蓬鬆,上邊淋了一層淡淡鹹味的奶蓋,帶有淡淡的奶油香味,不會太膩。窩夫上面還有各種五彩斑斕的水果,葡萄、草莓、橘子,好好味!

髒髒提拉米蘇

初雪窩夫