2025-05-16
今次去試咗間新開嘅Here Thai Market,裝修好有小清新feel,啲枱櫈好有泰國茶室風格,好適合慢慢歎嘢食傾計。茶位固定左係伯爵茶,茶味香濃但唔會苦,唔加糖都好香,最啱配泰式美食。海鮮炒闊河粉雖然叫走辣,但一啲都唔會覺得寡淡!啲河粉炒得夠乾身,啲粉條彈牙爽滑,完全冇黐埋一舊嘅問題。海鮮方面有蝦仔同魷魚,份量唔算好多,但勝在新鮮,魷魚夠爽口,蝦仔又彈牙。最緊要係個鑊氣夠,啲粉焦香惹味!香茅木瓜沙律就真係清新可口!木瓜切得幼身爽脆,香茅味香噴噴,配埋啲花生碎同蝦乾,酸甜開胃,香茅嘅清香又唔會蓋過木瓜本身嘅甜味,配搭得好靚。泰式炒通菜就做得好出色,啲菜新鮮爽脆,炒得火候啱啱好,配埋蒜蓉同豉油,簡單嘅調味反而突出咗啲菜嘅鮮甜最後嚟個甜品芒果糯米飯,份量算大,啲芒果夠晒甜,個糯米飯軟糯香滑,淋上椰汁同花生碎,甜而不膩。最正係啲糯米飯唔會過份黐牙,食完唔會覺得太漏。飲品方面,青檸梳打水夠清新,青檸味香濃,酸度適中,加埋梳打水好解渴,最啱配埋泰式嘢食!