2021-09-20 1228 views
老婆話今日幫咗佢拎晒成喼帳薄返公司,晏晝餐飯就佢請,小弟當然欣然接受,不過,餐廳都喺等番佢揀,佢就揀咗「從心素食」,因為佢想我試試呢度嘅「片皮鴨」,佢之前同朋友試過,覺得非常有特色。 地鋪有外賣專櫃,而堂座就設晌樓上,上到去,裝修簡約,一室中菜小館嘅格局,光猛企理,最好喺啲枱櫈唔會排到密麻麻,而且,又無滿天神佛咁,加上當時人客唔多,客人亦比較斯文,所以,感覺寧靜、舒服。遇着初一齋期,無晒啲午市套餐,餐牌只有兩個,一個喺「廚師精選、時令推介」,另一個喺2、4、6人嘅「精選套餐」,本來想揀精選套餐,但老婆話兩人份嘅份量都多,佢怕食唔晒,所以,最後都改為散點。 順帶提一提,茶錢$10位,啱啱坐晌近沖茶位,睇得見有普洱、鐵觀音、香片及較少會晌呢類型餐廳會出現嘅蕎麥。所有茶葉都喺以獨立茶袋裝好,所以,沖茶唔會沖到啲茶葉出嚟。 招牌蜜汁叉燒配片皮鴨(跟掛包6件) $118老婆今日指明要叫俾我試,喺佢嘅真心推介,老實講,兩個人食確喺有點多,最好就喺3個人試,因為附送嘅掛包有6件。啲蜜汁叉燒真喺好似樣,而啲片皮鴨外觀比較黑,當然要加少少幻想當佢喺片皮鴨啦,不過,兩者份量都幾多,堆滿一大碟。先淨食啲叉燒
招牌蜜汁叉燒配片皮鴨(跟掛包6件) $118

招牌蜜汁叉燒配片皮鴨(跟掛包6件)
先淨食啲叉燒同片皮鴨,兩者都燒得幾香口,入口唔會「乾崢崢」,口感及味道嘅像真度都極高,唔講都有錯覺以為食緊叉燒同鴨肉。
招牌蜜汁叉燒配片皮鴨(跟掛包6件)
之後,再試吓一片掛包夾住叉燒,一片掛包夾住片皮鴨,再一片掛包夾住叉燒加片皮鴨,由於啲掛包熱辣辣、軟綿綿,再搽上甜醬,點配都好食。食完4個掛包(老婆話食兩個已好夠)就好似食咗4個漢堡咁
。
沙嗲羊肉串配木綿豆腐 $52

而呢一份羊肉串就喺小弟想試嘅,一客3串,今日啲菜式其實最好喺3個人嚟食。
沙嗲羊肉串配木綿豆腐
羊肉以大豆做,當然無羶味,但樣貌跟口感都幾似樣,食落有種肉嘅韌勁,有咬口,沙嗲醬亦做得出色,非常有花生香。
沙嗲羊肉串配木綿豆腐
而木綿豆腐外貌似豆卜,但咬落裡面嘅密度都喺高嘅,軟滑而富豆香,唔錯!唔錯!
沙嗲羊肉串配木綿豆腐
雖然,今次只喺叫兩樣嘢,但因為份量唔少,都食得好夠飽。小弟都幾鍾意呢度嘅寧寧靜靜,不過,全場十幾張枱,但只得兩知侍應,又要應付上層堂食客,又要應付樓下外賣客,早段人少都勉勉強強,但中段開始人多就明顯人手不足了。
$105 (Lunch)
2021-07-28 569 views
一個外賣午餐居然要等二十多分鐘。。而當時只要一、兩個外賣。對上班一族來來説是完全不能接受。尖沙咀區内還有很多素食餐館,價錢,水準比這店高的也不少,倒不如到其他素食店轉轉口味吧!
2021-05-21 1594 views
今日!同老婆突然間想去食素食,住油尖旺區既我,近近地,選擇左去位於尖沙咀的,從心素食。本來係想食日本魚生係例的,但因為當晚要焗霧,暫時日本吧的食品都沒有供應。最後叫左:西檸雞,腐皮鴨,避風塘炸大腸,紅燒豆腐煲,四道餸。先講講西檸雞:西檸汁正路,素雞肉質極似麥樂X。唔錯既腐皮鴨:成件事就唔會似鴨,但外皮鬆脆,加埋入面爽口既料,係好味既避風塘炸大腸:炸大腸外觀勁似,口感似冇肥肉既大腸,連埋炸蒜食,送酒一流。紅燒豆腐煲:送飯既一味,豆腐熱油落,把外皮鎖實,所以好夾唔易散,加上有啲菌類加多口感同鮮味,份外淋滑四道餸,整體介得推介
今日!同老婆突然間想去食素食,
住油尖旺區既我,近近地,選擇左去位於尖沙咀的,從心素食。
先講講西檸雞:西檸汁正路,素雞肉質極似麥樂X。唔錯既
四道餸,整體介得推介
西檸雞

西檸雞 素腐皮鴨
西檸雞
2021-05-20 778 views
唔知從心素食同大自然素食係咪同一個老闆,佢地個menu都幾似。明明係食素,但個menu入面竟然可以有各款肉類同海鮮既section,真係叫人嘖嘖稱奇,絕對係齋口唔齋心既表現。不過作為一個愛動物既人,理得啲人個心齋唔齋,只要唔傷害動物就ok喇。啲素肉同素海鮮都多添加劑,同埋好多都有蛋奶成份,而依啲中式素食店通常都淨係mark邊啲菜式有蛋,又唔會mark奶,所以對vegan黎講素肉都係少食為妙。於是我地就淨係叫左一款係有素肉既。沙嗲羊肉串配木綿豆腐既羊肉係大豆做既素肉,幾有咬口,沙嗲醬既花生醬味好出,啱哂我依啲花生醬控。木綿豆腐加埋啲醬食都幾夾。芝麻香橙骨係用猴頭做既,非常香口,外脆內面都仲好juicy,份量都唔算少,幾滿意。雜菜咖喱包啲餡好澎湃,切果陣係咁湧出黎。如果個汁可以杰啲就好,太稀瀉到四圍都係,食到有啲呢hea。食飽阿姐會送糖水,不過我地已經好飽,就此謝過阿姐美意。唔知係咪疫情關係,週末夜晚去個場都唔full,唔book都可以唔洗等就入座。香港既餐廳要努力撐住呀,希望好快見到曙光啦。
唔知從心素食大自然素食係咪同一個老闆,佢地個menu都幾似。明明係食素,但個menu入面竟然可以有各款肉類同海鮮既section,真係叫人嘖嘖稱奇,絕對係齋口唔齋心既表現。不過作為一個愛動物既人,理得啲人個心齋唔齋,只要唔傷害動物就ok喇。啲素肉同素海鮮都多添加劑,同埋好多都有蛋奶成份,而依啲中式素食店通常都淨係mark邊啲菜式有蛋,又唔會mark奶,所以對vegan黎講素肉都係少食為妙。

2020-10-26 2727 views
今次係第二次幫襯,呢度素食款式多,有中式日式越南式都有,叫左越式春卷,日式壽司同玉子燒,加個紫菜湯,味道非常好味,不是一般齋舖,所以我比較喜歡呢種fusion 素菜既選擇。
2020-10-02
2020-05-20 3703 views
兩年前食過新蒲崗同尖沙咀兩間餐廳,食物質素一般,食食下每況愈下,就連當初肯聽下意見到聽完都唔肯改之後,真係無再幫襯了。高興嘅事係,佢哋終於作大改進,搞搞新作風。驚喜嘅係新作風比以前好食十倍,真係不得不推薦一下,相信係換咗廚師班底。午餐時間有新嘅菜式,除了初一十五無午市優惠,直至5月底,午市優惠做緊68折,相信係好開始,吸引番客人再試。今次外賣叫咗【魚香茄子排骨炒麵】,絕不失望,而且煮法正宗使用炒麵底,加上樣貌極似真肉嘅素排⻣,極力推薦。而中湯足料豐富,味道一流。總括,從心素食再次列入我喜愛嘅素食餐廳之一,完全改變曬以前對佢一般平平嘅觀感,一定再有下次。
,真係不得不推薦一下,相信係換咗廚師班底。
今次外賣叫咗【魚香茄子排骨炒麵】

中湯
魚香茄子排骨炒麵
TakeAway
魚香茄子排骨炒麵
2020-05-19 1684 views
新蒲崗同尖沙咀鋪相比,尖沙咀好味啲,不過新蒲崗環境好啲。雖然喺大街,但要行一條窄窄嘅樓梯上去,樓底非常矮,其實應該係閣樓,天花仲有少少滲水感覺,雖然環境麻麻,不過久唔久都會嚟食,因為都ok好食,除咗野食ok 佢地個麥茶都幾香,無乜喺其他地方飲過。set lunch 有中有西,有時日式都有,都算新派素食,我地今日揀咗2款都係中,係南瓜排骨煲仔飯同咖哩魚柳油酥餅。煲仔飯幾香,啱啱整起又熱辣辣,南瓜佢寫日本,不過又唔係幾似,但overall係好味嘅,咖喱唔辣,除咗有素魚柳外仲有西蘭花,椰菜花同薯仔,都好新鮮,油酥餅如其名真係幾油,有4塊。平時嚟講一個set lunch 52蚊咁嘅質素都OK, 不過留意要茶位同加1,另外原來初一同十五係無set lunch 㗎 , 我從來都唔睇舊曆,係上個月無意中嚟到先知,我呢啲唔係彿教徒真係唔知咁多呢啲行規
新蒲崗同尖沙咀鋪相比,尖沙咀好味啲,不過新蒲崗環境好啲。
,無乜喺其他地方飲過。
咖哩魚柳油酥餅
南瓜排骨煲仔飯
2020-05-19
$60 (Lunch)
2020-05-19 1095 views
母親節帶埋母親同母親個母親一齊食飯,食中菜就啱哂。相比起傳統中式齋鋪,從心既裝修冇咁老土,餐牌上面既食物都比較新穎。不過要提下大家,依度既防疫措施係極hea。入到去冇人幫食客探熱,枱與枱之間既距離只夠阿姐攝入去,如果好怕傳播病毒既話就唔建議去住喇,等疫情過左先啦。講返啲食物,牛肝菌餃子煎得好靚,當然我地都唔會傻傻以為個餡會有好多牛肝菌,個餡以白菜為主,味道都唔錯既。竹笙四季翅用料足,似係靚料版既碗仔翅,一窩四個人分完都仲有剩,好有分量。第一次食白木耳,比普通木耳爽口。通常依味菜都會配下啲蚌,個白木耳剛好可以複製果種口感。避風塘腰果茄子脆豆腐既避風塘口味未夠勁,可以再加多兩錢肉緊整惹味啲。啲豆腐同茄子炸得啱啱好,脆卜卜又唔會太油。我本身係唔食苦瓜既,平時鐘意食苦瓜既母親就話個苦瓜苦左少少。我就覺得個豉汁既豆豉味可以再濃少少。嗱依個福建飯大家真係要小心,唔係話佢唔好食,以係落單前後一定要confirm阿姐有冇落啱order。已經講左唔食蛋要走蛋,但阿姐係完全冇理到。後尾問返朋友先知叫左走蛋既話張單係會顯示喺張單到,而我張單係冇寫到,即係阿姐做漏野...總括黎講係幾好食,但喺疫症下真係要跟足

總括黎講係幾好食,但喺疫症下真係要跟足政府指引,坐到咁密對大家都冇好處。
2020-05-09 887 views
叫左炒飯、咕嚕肉、咖哩、酥皮湯、羹、同埋個菜。尤其咖哩唔辣,配埋個餅啱啱好。我個人最喜歡其實係飯後送嘅紅豆沙,唔太甜又有薏米係面。total 600蚊有找好抵食。
2020-05-09
2020-05-09 656 views
因為一早book左一入去就入坐,7點半入去好靜但8點後全場full晒,一坐低就有一碗蕃茄仔,冇乜特別,個環境都唔錯,個場夠大,服務都唔錯,但可能個場太大,我地坐邊邊,舉手都唔係即刻見到,問題不大。
招牌原隻菠蘿咕嚕肉
Mother's Day
招牌原隻菠蘿咕嚕肉
椒鹽鮮淮山 鮮淮山
2020-03-05 809 views
#沙爹串羊肉串木棉豆腐 ⭐️⭐️⭐️#越式火箭菜米纸卷 ⭐️⭐️⭐️#酸辣湯 ⭐️⭐️⭐️#軟殼蟹 #芒果 #牛油果 #泡菜 #壽司⭐️⭐️⭐️#黑松露牛油果醬炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️#芋頭魚 ⭐️⭐️⭐️ 定期食下#素菜 清清腸胃都幾好既,相信素食聽得最多:又幾似肉喎!我自己都有份🤣⭕️沙嗲醬味道同平時冇分別好香而且濃味⭕️黑松露炒飯有驚喜,好香黑松露味⭕️壽司係好正常,蔬菜都好新鮮感覺健康❌個人覺得個豆腐口感好奇怪總括來講,可以試下。
#沙爹串羊肉串木棉豆腐 ⭐️⭐️⭐️
#越式火箭菜米纸卷 ⭐️⭐️⭐️
#酸辣湯 ⭐️⭐️⭐️
#軟殼蟹 #芒果 #牛油果 #泡菜 #壽司⭐️⭐️⭐️
#黑松露牛油果醬炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️
#芋頭魚 ⭐️⭐️⭐️

⭕️沙嗲醬味道同平時冇分別好香而且濃味
⭕️黑松露炒飯有驚喜,好香黑松露味
⭕️壽司係好正常,蔬菜都好新鮮感覺健康
❌個人覺得個豆腐口感好奇怪

總括來講,可以試下。
Delivery
2019年初在尖沙咀雅悠的農曆團年飯,仿佛是不久前的事,當晚的歡樂片段🎉🎊仍是歷歷在目;轉眼間又到了這一年的團年飯,今年繼續在尖沙咀開餐,來個「便宜之選」,在下午茶半價時段,一行31人於從心筵開3席👭👬,歡聚一堂。構思如何撰文之時,忽然覺得很多㊗️賀之意均可寓之於各款食品中,就藉這篇貼文,和大家拜過早年1 和風果子壽司伴牛油果米紙卷以各種不同色彩的水果🍓🥑和壽司配搭,如果怕吃壽司會較易飽的,可選擇清爽的米紙卷。這道食品色彩繽紛,給人一種花團錦簇🌷⚘的觀感,寓意新一年生活繽紛愉快,精彩美事相隨。2 發財花菇海味一品煲有一種盆菜的感覺,表面一層的髮菜遮蓋了部分食材,要在煲內攪動🥢一返,才能看到全部的材料。這食品素肉和天然食材參半,味道較濃。給人「盆(煲)滿缽滿」🍲盆菜感覺的食品,寓意新一年大家在物質和心靈上均「盆滿缽滿」,身心👤❤富足。3 三色猴頭菇以不同方法烹調同一款食材,造出不同味道 (咕嚕、陳皮、西檸),體現廚師👨‍🍳創意,寓意新一年大家都創意💡滿滿,善用創意解決生活中的考驗。4 香酥芋蓉帶子盒、燕麥金沙蝦伴西蘭花最令「炸物控」版主垂涎三尺🤤的食物,非這兩道炸物莫屬。不論是加上了鹹蛋

1 和風果子壽司伴牛油果米紙卷

2 發財花菇海味一品煲

3 三色猴頭菇

4 香酥芋蓉帶子盒、燕麥金沙蝦伴西蘭花

最令「炸物控」版主垂涎三尺🤤的食物,非這兩道炸物莫屬。不論是加上了鹹蛋黃醬的素蝦,還是沾上醬汁的芋蓉球,均令人欲罷不能(可惜數量有限🤐,此欲實屬奢望🙈)。香脆食物,寓意新一年大家趣事連連,能遇上可樂😄之事,可愛💕之人。

5 藜麥米湯原條竹笙浸鮮露筍

外觀不起眼的菜式,但用料卻是甚有營養--竹笙、藜麥、露筍的營養價值,均頗受人推崇👍。而食材浸於米湯中,入口濕潤,口感較佳。不起眼但有營的這道菜,寓意在新一年生活縱使看似平淡,願大家仍能找到「有營養」(值得感恩🙏的事,有啟發🧠的事)的事情,在平淡中發現生活的妙處。

6 湯丸腰果露

通常,用餐時最後送上的糖水是較少見到湯圓的。今次的糖水竟然有兩粒的湯圓🤩,煙煙韌韌,為團年飯劃上完美句號。以湯圓為飯局作結,亦寄寓新一年大家和身邊親朋好友都平平安安,時刻相伴,共享團圓之願。

收筆此刻,正值疫症陰霾壓境之時,願大家都平安健康。有說是次疫症病源乃吃野生動物所致😔,為健康,為動物,為地球,希望大家都能多多吃素🙏,「素」造更美好的世界

2019-10-18 1345 views
偶然經過發現的一間樓上素食店;環境清優,裝潢雅致。三人行只點了一個二人套餐(1+1+2組合:湯,小吃及飯或麵) ,但吃得飽足,而且味道很好,雖然價錢不算便宜,但較同區的其他食肆,算是合理,值得再試。
  • 竹笙黃耳雞絲翅
  • 太極鴛鴦飯
  • 秘製咖哩黃魚煲
  • 香煎牛肝菌餃子
其實,這標題好像都有些「伏」的🙈,單睇標題可能會完全get錯意思。 1 「模範」 標題的「模範」,純粹是「無飯」諧音,版主平日的午餐,通常都慣了吃粉、麵、飯,今次就來一個「湯餃」午餐,加點🆕️新意。 2 「湯餃」 「湯餃」其實不是指「浸在湯水中的餃子」🤣,而是今次午餐食品「蘆筍金湯海鮮酥皮湯」➕「香煎牛肝菌菜肉餃子」的簡稱。於下午茶時間(2時半開始)在從心吃東西,有半價優惠,「湯餃」合共只是70多元💰,價錢相對化算。等開餐時,在網上翻看了一下,原來酥皮湯的起源,竟是法國米芝蓮三🌟大廚Paul Bocuse博古斯👨‍🍳,在1975年時為法國總統國宴發明的湯品。當年的「總統級」湯品,如今「紆尊降貴」,進入民間,成為大眾的美食,我們也算是有口福了😋。不過對素友來說,提供素食酥皮湯的素店並不算多,從心是其中一間 (此外,大自然素食也有的,但想不起仲有邊間素店有了)。從心的酥心湯有✌款:🅰️黑松露忌廉蘑菇酥皮湯🅱️蘆筍金湯海鮮酥皮湯今次的蘆筍湯,絕對符合「濃湯」標準👍,絕不「稀」場。蘆筍即使浸在湯羹內,入口仍頗為爽口。而酥皮亦焗得鬆脆可口。不論是乾身的酥皮,或是把酥皮浸湯,口感都是不錯。至於 「香煎牛

1 「模範」

2 「湯餃」

🅰️黑松露忌廉蘑菇酥皮湯
🅱️蘆筍金湯海鮮酥皮湯

至於 「香煎牛肝菌菜肉餃子」,餡料也挺豐富,不過,如果能夠煎得再香一些,餃子的吸引指數便能更進一步↗️。除了這款餃子外,餐單尚有5款餃子食品(請看餐單相片),「餃子控」的朋友可到此一試。
2019-07-02 1918 views
「從心素食」的食品向來有創意,不時有新款菜式,佩服大廚多變之餘,能保持水準,實在難得。那天意外地不用回寫字樓上班,趁機又去從心食晏。看到日式午市定食有多個選擇,心大心細,最後選了摰愛沙律配壽司,另外叫一份快餐:豉油王三絲煎腸粉。士多啤梨鮮果沙律伴牛油果燒壽司,很完美的配搭,沙律新鮮醒胃,壽司賣相似pizza,濃濃的芝士和牛油果焗出香味,蓋著壽司飯,有咬口,感覺新奇豉油王三絲煎腸粉熱辣辣香噴噴,配多多椰菜、素火腿和芽菜,很飽足多款定食價錢實惠。從心是我不時光顧的素食店,感覺主事人是有心有能力的素食經營者,希望更多人有機會嚐嚐從心的色香味食品,提升身心素質

士多啤梨鮮果沙律伴牛油果燒壽司

豉油王三絲煎腸粉

多款定食價錢實惠。

2019-06-13
$60 (Lunch)
士多啤梨鮮果沙律伴牛油果燒壽司
豉油王三絲煎腸粉