2019-12-16 201 views
灣仔搵食攻略 千樂燒味餐室 燒味水準高 自家工場出品 仲會送暖派飯善舉關懷長者小店系列,已經寫到過500編最能代表香港味道之一燒味,燒鵝,乳豬,油雞,叉燒遠至海外,也是最有代表性的一種味道今次走到灣仔,遇上一間新開燒味餐室家庭式經營,一家人落手落腳做燒味更加係有水準,指定日子仲會做善事派暖送飯給長者,作為一個香港人一定會支持到底!有一人套餐,下午茶都有優惠飯餐單點燒味飯也有,看你想食那種燒鵝叉燒飯,乳豬油雞飯 ($78,$83)套餐包括湯,飯,小吃老火湯,天天不同當天係粟米豬骨,夠清甜,附有半件粟米,豬骨不油膩,好喝! 先講油雞乳豬份量比得好多,烤得夠脆口,皮夠薄 帶點脂肪食起來特別甘香 肉質嫩滑 油雞色澤夠亮,雞肉嫩,肉質細緻有肉汁加點蔥油就有點綴加分之效要做到有呢層像果凍,好考功夫雞既膠原蛋白! 叉燒 燒得入味,不油膩,也夠鬆化燒鵝各家有唔同做法,我都食過幾家千樂做得幾好食看得到鵝皮夠薄,不會燒得太乾身仍然有一點油香,不會偏肥,恰到好處取得肥瘦中間的平衡點附上一客涼拌這也是主角之一由店家自行研發的秘製醬,拌以青瓜當天胃口不好,吃完就整個味覺喚起來不太辣,但非常提味,拌麵拌飯都係一流

小店系列,已經寫到過500編
最能代表香港味道之一
燒味,燒鵝,乳豬,油雞,叉燒
遠至海外,也是最有代表性的一種味道
今次走到灣仔,遇上一間新開燒味餐室
家庭式經營,一家人落手落腳做
燒味更加係有水準,指定日子仲會做善事
派暖送飯給長者,作為一個香港人
一定會支持到底!
有一人套餐,下午茶都有優惠飯餐
單點燒味飯也有,看你想食那種
燒鵝叉燒飯,乳豬油雞飯 ($78,$83)套餐
包括湯,飯,小吃
老火湯,天天不同

當天係粟米豬骨,夠清甜,附有半件粟米,豬骨
不油膩,好喝!

先講油雞乳豬
份量比得好多,烤得夠脆口,皮夠薄
 帶點脂肪食起來特別甘香 肉質嫩滑
 油雞色澤夠亮,雞肉嫩,肉質細緻有肉汁
加點蔥油就有點綴加分之效
要做到有呢層像果凍,好考功夫
雞既膠原蛋白!
 叉燒 燒得入味,不油膩,也夠鬆化
燒鵝
各家有唔同做法,我都食過幾家
千樂做得幾好食
看得到鵝皮夠薄,不會燒得太乾身
仍然有一點油香,不會偏肥,恰到好處
取得肥瘦中間的平衡點
附上一客涼拌
這也是主角之一
由店家自行研發的秘製醬,拌以青瓜
當天胃口不好,吃完就整個味覺喚起來
不太辣,但非常提味,拌麵拌飯都係一流配搭
可以單獨買走一罐醬料
千樂燒味
地址:灣仔軒尼詩道 352-354 號地下
電話:2811 8979
營業時間︰9am-11pm
2019-10-27 160 views
今日係灣仔收工,夜麻麻同同事諗住事但搵間茶記食,路經呢間千樂燒味餐室,掛起D燒味睇落好香脆好吸引,吸引咗我入去一試,嘩,質素一D都唔事但wo網上一搵,原來有30年經驗師傅座鎮,果然有返d年資,品質保證~★★★★燒鵝叉燒飯套餐 $78★★★★麻辣口水雞飯套餐 $78第一次嚟,我通常都直接叫個餐廳招牌,而同事就叫咗口水雞餐佢地有自家嘅燒味爐,睇得出廚師經驗老到嘅手藝燒鵝咬落陣陣油脂香味散出嚟,燒得剛剛好香脆多汁,表皮夠脆之餘,內裡肉質一d都唔會乾。而叉燒亦都令人非常滿意,係肥瘦均勻之中帶有微微嘅焦香,再加上蜜汁嘅香甜,令叉燒嘅口感更加鮮嫩多汁而口水雞又係令人眼前一亮,雞皮超級嫩滑😍雞肉都非常新鮮軟嫩,搭配嘅辣汁夠香辣,食落好惹味,停唔到口跟餐有湯同青瓜,青瓜個醬汁要講一講,係佢地自家製嘅千味醬,食落酸酸甜甜非常開胃可口,姐姐教落個飯用青瓜嘅汁撈飯更加好食,馬上試下先,真係夠晒惹味丫!★★★★★椰林飄雪燕窩 +$22(單點$32)食到差唔多的時候姐姐埋嚟推介我地試下佢地嘅椰林飄雪燕窩一碗雪燕加椰奶,再加一隻蛋簡簡單單,味道卻絕不馬虎隻蛋咬落仲食得出流心架而且雪燕比例比椰奶更多,雪燕補充骨膠原
今日係灣仔收工,夜麻麻同同事諗住事但搵間茶記食,
嘩,質素一D都唔事但wo

★★★★燒鵝叉燒飯套餐 $78
★★★★麻辣口水雞飯套餐 $78
第一次嚟,我通常都直接叫個餐廳招牌,
而同事就叫咗口水雞餐

佢地有自家嘅燒味爐,睇得出廚師經驗老到嘅手藝
燒鵝咬落陣陣油脂香味散出嚟,
燒得剛剛好香脆多汁,表皮夠脆之餘,內裡肉質一d都唔會乾。

而叉燒亦都令人非常滿意,係肥瘦均勻之中帶有微微嘅焦香,
再加上蜜汁嘅香甜,令叉燒嘅口感更加鮮嫩多汁
燒鵝叉燒飯套餐

而口水雞又係令人眼前一亮,雞皮超級嫩滑😍
雞肉都非常新鮮軟嫩,搭配嘅辣汁夠香辣,食落好惹味,停唔到口
麻辣口水雞飯套餐

跟餐有湯同青瓜,青瓜個醬汁要講一講,係佢地自家製嘅千味醬,
食落酸酸甜甜非常開胃可口,
姐姐教落個飯用青瓜嘅汁撈飯更加好食,
馬上試下先,真係夠晒惹味丫!

★★★★★椰林飄雪燕窩 +$22(單點$32)
食到差唔多的時候姐姐埋嚟推介我地試下佢地嘅椰林飄雪燕窩
一碗雪燕加椰奶,再加一隻蛋
簡簡單單,味道卻絕不馬虎
隻蛋咬落仲食得出流心架

而且雪燕比例比椰奶更多,雪燕補充骨膠原養顏係女仔都鍾意啦🙈
姐姐話特登唔落太多椰奶,
咁就唔會覺得太濃太滯,正正好我就鍾意咁樣清D食到更多雪燕口感
飲完一碗頓覺非常滋潤
椰林飄雪燕窩

順帶一提,原來呢間餐室逢星期六會派飯俾長者
要知道以家市道艱難...佢地都仍然堅持
良心小店更加值得支持~!!

千樂燒味餐室
整體評分★★★★

地理環境★★★★
環境乾淨整齊,夠光猛新淨

服務★★★★★
笑口迎人,好貼心,姐姐周不時嚟關心食客覺得味道如何
閒談中感受到小店的特色人情味

食物★★★★
燒味新鮮,嫩滑,多汁;用心製作

價格$$
2019-10-23
2019-10-19 599 views
最近的餐飲業也可謂是翻雲覆雨,彼此淘汰之際,敢於在逆流中前行的,在小女看來也是勇氣可嘉。營銷策略也已大大改變,譬如這家,吸引小妹一試無妨的正是他家逢禮拜六的慈善派飯給長者,更是風雨無改。帶著一來支持小店的心理,這天和小妹妹一齊來個燒味之約。既然是燒味餐廳當然少不了叉燒、燒鵝、燒腩仔、燒乳豬等,這裡還可以有口水雞、貴妃雞、手撕雞——雞的幾種吃法甚是吸引。還有意料之外的是,這麼小一家燒味店,居然捨得買酒牌賣酒——燒味拼啤酒/米酒,宵夜應該很可以有。不過這天,午餐,下半天還要保持清醒,唯有以熱檸蜜代替。小妹甚喜愛半肥瘦叉燒,有個餐是燒鵝叉燒套餐,看餐牌已甚吸引。莆出場的時候,整盤出的餐,令人喜形於色。餐具也很有心思,小女想到“青花瓷”,立馬高級了的享受。整個餐除了主角燒鵝——師傅真客氣,還給了小妹鵝腿吃,叉燒和白飯,還有冬瓜湯和拍青瓜,賣相很不錯,食慾大增。看到燒鵝腿當然要來一塊,外皮脆,肉汁飽滿,口感偏滑。叉燒是肥瘦相間,不會乾,一試愛上。跟餐的拍青瓜,醬汁搭配了自家製的千味醬,開胃可口的小食,小女覺得可以用來拌飯吃,可以添飯。小女是日寵幸的是乳豬油雞飯,乳豬外皮非常脆,油雞則皮軟肉滑,搭

帶著一來支持小店的心理,這天和小妹妹一齊來個燒味之約。

熱檸蜜

莆出場的時候,整盤出的餐,令人喜形於色。
餐具也很有心思,小女想到“青花瓷”,立馬高級了的享受。

燒鵝叉燒

看到燒鵝腿當然要來一塊,外皮脆,肉汁飽滿,口感偏滑。
叉燒是肥瘦相間,不會乾,一試愛上。

乳豬油雞飯套餐

小女是日寵幸的是乳豬油雞飯,乳豬外皮非常脆,油雞則皮軟肉滑,搭配用心。
據說所有燒味都是在店後面的工場裡新鮮製作,令人更放心食用。

我們還留意到牆上有張poster寫著“你買一樽千味醬,千味就捐出一個#關愛飯盒#給長者”
就是拍青瓜的那個醬汁可以買走,重點是還可以做善事!

最後,為美食,又可做善事,小女很樂意地買走了一樽千味醬。
願亂世中,仍對美食與善事同堅持!

燒鵝叉燒
2020-01-08 5 views
星期六過咗灣仔剪頭髮,等咗一排先到我剪,最尾都搞咗好耐先整完,走嘅時候好肚餓,都係食D嘢先返屋企啦。喺軒尼詩道路過時見到有間燒味餐廳,覺得幾吸引,所以返轉頭再睇多次啱唔啱食。門口見到餐牌個價錢都好相宜,咁就入去食,唔再周圍行啦。入去時已經決定係食個燒鵝叉燒飯套餐,睇圖片已經覺得吸引。除咗有1碟叉燒拼燒鵝之外,仲有碟小食,一碗湯,熱飲。燒鵝醃得夠味,肉質唔會太硬,加上脆皮,好食。叉燒唔太肥,帶蜜味,少少燶邊,好香口。拍青瓜開胃之餘又可以食D蔬菜,唔會淨係食肉咁油膩。地方整潔,價錢合理,出開灣仔會再嚟食~~

地方整潔,價錢合理,出開灣仔會再嚟食~~
2020-01-06 16 views
手撕雞飯套餐 $78單點 $58因為我早餐食得太飽,所以我就無叫到套餐。其實套餐真係幾抵食,有湯,有蒜香青瓜,都食得幾滿足架。第一次食呢度嘅手撕雞,份量都幾多,而且有多芝麻。食落香口,雞都煮得嫩滑,配上胡蘿蔔絲,口感豐富。侍應仲好親切咁問我要唔要啲酸梅醬,我當然樂意啦。點上酸梅醬食,更惹味。因為返工係呢頭,附近都幾多燒味店,我幾乎都試過,但呢間就會經常幫襯,坐得舒服,燒味質素又保證,服務親切。最重要係呢度選擇多,套餐又有無味精湯飲,良心小店。
手撕雞飯
套餐 $78
單點 $58

最重要係呢度選擇多,套餐又有無味精湯飲,良心小店。

2020-01-05
$58 (Lunch)
2019-12-28 49 views
燒味一直都是香港人至愛的食物之一,我亦不例外。今晚,在灣仔工作後,便和女朋友在附近找了一間燒味店食晚飯。此燒味店,除了有日常的碟頭飯外,更設一人套餐。每一個套餐,除了有兩款砍料,更有青瓜,湯及一碗白飯。青瓜,的味道十分好,除了口感爽脆,更用了袐制醬汁,微酸微辣,很開胃。兩個套餐,共四款燒味。义燒肥瘦適中,帶點燶邊。豉油雞,又肥又嫩。燒鵝,皮雖不脆,但肉質很肥美。乳豬,皮韌,豬香味亦略欠。每一份套餐,連飲品,只需78元至83元,性價比不錯,推薦大家可以來試一試。千樂燒味餐室 (灣仔)人均消費83元灣仔軒尼詩道352-354號昌業大廈地舖本人以簡單的飲食隨筆為主,有興趣請follow我~緣食魔宮

燒味一直都是香港人至愛的食物之一,我亦不例外。

今晚,在灣仔工作後,便和女朋友在附近找了一間燒味店食晚飯。

千樂燒味餐室 (灣仔)
人均消費83元
灣仔軒尼詩道352-354號昌業大廈地舖

本人以簡單的飲食隨筆為主,有興趣請follow我~緣食魔宮

2019-12-23
2019-12-27 34 views
今日收工過銅鑼灣買野,買完野就順便係銅鑼灣食埋晚飯先返屋企咁啱就經過千樂燒味,諗諗下都好耐無食過燒味飯,就行入去坐低啦見到佢地餐牌寫住話燒鵝係必試既ITEM,一於就叫碟燒鵝叉燒飯啦橫掂都係食就食豪少少,加左$10轉燒鵝脾碟飯份量唔細,燒鵝脾大大隻,即刻急不及待抺完筷子就起筷啦燒鵝脾肉質就一定嫩口架啦~果然如我所料,嫩口之餘仲有豐富肉汁,啖啖肉外皮甘香得黎又脆口,仲熱熱地聽到侍應同食客傾計講開,原來啲燒鵝都係Keep住燒既,唔怪得食落咁新鮮啦點埋酸梅醬食真係好正,好彩有加$10轉脾啫叉燒都有六件左右,件件厚切,肥瘦勻稱肉質鬆軟加上蜜糖既微甜,已經好好味呢度既樓面都幾親切有禮見佢地同食客係有講有笑,對老人家又好細心,無粗聲粗氣例湯都幾清甜,唔似有味精,不錯~下次再黎試埋乳豬先
今日收工過銅鑼灣買野,買完野就順便係銅鑼灣食埋晚飯先返屋企
橫掂都係食就食豪少少,加左$10轉燒鵝脾

碟飯份量唔細,燒鵝脾大大隻,即刻急不及待抺完筷子就起筷啦
外皮甘香得黎又脆口,仲熱熱地
點埋酸梅醬食真係好正,好彩有加$10轉脾啫

叉燒都有六件左右,件件厚切,肥瘦勻稱
肉質鬆軟加上蜜糖既微甜,已經好好味

呢度既樓面都幾親切有禮
見佢地同食客係有講有笑,對老人家又好細心,無粗聲粗氣
例湯都幾清甜,唔似有味精,不錯~下次再黎試埋乳豬先
Dinner
2019-12-17 28 views
<好正既燒味飯>燒味飯不嬲都係我最愛之一 , 由於 quota不多 所以食呢 d一定要揀間好味😂 呢間千樂 喺灣仔 有各式燒味餐 質素十分唔錯 尤其係 油雞夠爽彈 🐥 必點 👍🏻🍴乳豬油雞飯餐 83 蚊有靚例湯 麻辣青瓜 白飯🍚餐包老火湯 有雞腳同瘦肉🐽 麻辣青瓜夠新鮮 juicy 🥒 油雞好香滑 雞皮下面帶有骨膠原🐥 乳豬夠香脆 肉質有 d煙靭彈牙 點埋乳豬醬更正🍴燒鵝叉燒飯餐 78 蚊🍚有靚例湯 麻辣青瓜 白飯麻辣青瓜既醬甜酸辣開胃 好啱做燒味飯前菜🥒🌶 例湯既雞腳瘦肉夠火喉 好入味 而叉燒夠厚肉 蜜糖都幾香🍯 燒鵝皮夠爽滑 肥膏適中 肉質嫩滑 點埋燒鵝醬好食😆#燒味 #燒臘 #乳豬 #叉燒 #油雞 #雞腳 #燒鵝Score 平均分 <7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#千樂燒味餐室灣仔軒尼斯道352 至354 號 昌業大廈地鋪~~~~~~
<好正既燒味飯>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#千樂燒味餐室
灣仔軒尼斯道352 至354 號 昌業大廈地鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-12-17
2019-12-10 39 views
約朋友去sogo買嘢,之後又去行街,行行下就見到呢間燒味店。我地一行6個人,咁啱見到有位我地就入去食。叫咗都頗多嘢食,幾乎樣樣燒味都試勻過。一共有燒鵝脾,叉燒,燒豬,油雞脾,口水雞,手撕雞,好鐘意佢套餐配嘅蒜香青瓜。甜辣嘅醬汁配清新嘅青瓜,真係好夾。我地一人一兩舊好快食完。咁多款呢我就覺得燒豬同燒鵝最好食啦,兩樣都係熱辣辣咁上枱,燒豬皮好似薯片咁脆,肉質香嫩多汁。燒鵝就食落肥美啲。老闆娘幾熱情,都會過嚟同我地介紹返佢地嘅燒味。最後我買咗一樽蒜香青瓜嘅醬汁,唸住可以返去自己整。

叫咗都頗多嘢食,幾乎樣樣燒味都試勻過。

老闆娘幾熱情,都會過嚟同我地介紹返佢地嘅燒味。

最後我買咗一樽蒜香青瓜嘅醬汁,唸住可以返去自己整。
2019-12-09
Lunch
2019-12-06 46 views
灣仔千樂燒味餐室,主打各式各樣的燒味,套餐價錢不出$85,好抵食!燒鵝叉燒飯套餐($78)、乳豬油雞飯套餐($83)套餐包括燒味雙拼、白飯、小食、中式湯及餐飲。望見餐廳門口掛住的油雞及燒鵝已經覺得好對味,似乎燒鵝更是主打項目呢!叉燒有玫瑰露酒香,肉質淋而入味;燒鵝皮脆肉嫩,帶骨位更嫩!乳豬皮一樣脆口,油雞偏瘦且不是雞比位,所以兩者之間我較喜歡叉燒燒鵝飯。無味精中式湯每天不同款,當天有花生眉豆雞腳湯,好有益呢!

燒鵝叉燒飯套餐($78)、乳豬油雞飯套餐($83)

套餐包括燒味雙拼、白飯、小食、中式湯及餐飲。

叉燒有玫瑰露酒香,肉質淋而入味;燒鵝皮脆肉嫩,帶骨位更嫩!

無味精中式湯每天不同款,當天有花生眉豆雞腳湯,好有益呢!

• 燒鵝叉燒飯套餐
2019-12-03 36 views
My colleague took me there for lunch and I like this place very much. It’s a 5-minute walk from the office to the restaurant and it’s a convenient place for lunch. I think we will be back and eventually turning the place into a restaurant that we would frequent. Just sometimes it might be full and we might have to wait for a seat.We each ordered a plate of rice with roasted meat. I had the barbecued pork and roasted pork belly with rice. The barbecued pork was very tender and juicy, it was not c

We each ordered a plate of rice with roasted meat. I had the barbecued pork and roasted pork belly with rice. The barbecued pork was very tender and juicy, it was not chewy at all, the meat was quite fresh. The roasted pork belly had a crispy skin, and the meat itself was not too fatty. Both items tasted great and I enjoyed them. My colleague had the roasted goose which looked great and she told me the skin was as crispy as Peking duck. I would order that to try next time.
2019-12-03 39 views
今日同朋友去銅鑼灣行街,行到攰就開始搵嘢食啦,搵到呢間燒味店,其實都唔近,要行十分鐘先到。準確嚟講係灣仔同銅鑼灣嘅中間,不過都算易搵嘅。我地嚟到就揀嘢食啦,我就一眼相中咗燻蹄,因為我係無食過燻蹄嘅,擺落口先知原來係冷盤。老闆娘都好親切,除咗比咗白醋我,仲問我需唔需要鹵水汁,我發覺點鹵水汁係好味啲嘅。朋友都試咗我嘅燻蹄,話整得幾好,無騷味,豬毛都去得幾乾淨。我食落都覺得幾好味,肉質軟淋,皮同肥肉嘅味好爽彈,完全無肥膩感。我就比較中意浸落啲米粉到食啦。環境都幾舒服架,比普通茶餐廳更加乾淨整齊,服務都幾友善。

朋友都試咗我嘅燻蹄,話整得幾好,無騷味,豬毛都去得幾乾淨。

環境都幾舒服架,比普通茶餐廳更加乾淨整齊,服務都幾友善。
$45 (Tea)
  • 燻蹄
收工經過,係門口見到呢間餐廳好有愛心,會免費派發飯盒給老人家,感覺到好溫馨的感覺,所以就決定入去呢間餐廳食晚飯😊竟然比我見到四大天王(四大天王意思係我自己睇到餐牌必定要吃的四款食物)講吓笑😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂乳豬油🐔套餐——-乳豬拼油🐔➕小食係雲耳➕例湯➕飯⋯⋯乳豬皮脆肉嫩滑,仲係熱辣辣,油雞肉嫩好味道,而且配搭既小食雲耳係估唔到咁好味。自制的醬汁有點似四川麻辣咪道,但係又不是麻辣味,說它是似泰國醬汁,但又比泰國汁好食得多,這個味道確實是很好吃,大約知道有陳醋和🧄蒜茸⋯⋯(秘制材料當然不可以全部告訴给我知道😂😂因為秘制👍👍👍)但這個手做天然的醬汁確實是好味道😂😂✌️✌️👍👍叉燒燒鵝套餐——-叉燒拼燒鵝➕小食青瓜➕例湯➕飯......佢既叉燒真係好好食,肉眼筋位爽口。同一般叉燒質地不同,燒鵝亦係皮脆肉嫩,原來佢地既燒味係全部自己燒出來,怪不知又熱又脆又新鮮又靚又好味而且佢既手工自製醬汁,用來點燒咪都甘夾味,青瓜平時一般吃有一點腥味,但昵到做到既無之餘,配合佢既千樂自製手工醬汁非常匹配。見到佢吔寫住買一樽千樂醬汁就送一個斂盒比老人家,平日都有做開慈善捐款既我,當然我亦要支持這一分力量,

乳豬油🐔套餐——-乳豬拼油🐔➕小食係雲耳➕例湯➕飯⋯⋯

見到佢吔寫住買一樽千樂醬汁就送一個斂盒比老人家,平日都有做開慈善捐款既我,當然我亦要支持這一分力量,雖然只是88元一瓶,但只要每人都存在感恩及慈善的心,都可以帶給所有人的千萬歡樂。

食物隨了好味,老闆娘還有一顆慈悲的心,值得欣賞及稱讃⋯⋯
2019-11-24 77 views
燒味癮發作,找來灣仔的燒味地圖,發現有這家新店。入面都幾大,坐得唔會逼。一人套餐組合豐富,唔食燒味,都可以食口水雞或手撕雞餐。乳豬油雞飯套餐($83)乳豬皮到夜晚都仲好鬆化,原來一賣完就即刻燒過,所以相當新鮮,乳豬肉也十分嫩,唔會太肥,正!油雞脾也很不錯,脾肉滑嫩。拍青瓜唔係流,蒜味重,用上自家千味醬,口感清爽,酸甜帶微辣,店家仲推介可以蘸肉食,中和返肉的膩感,大家可以試一下。花生眉豆雞腳湯補一下。燒鵝叉燒飯套餐($78)喜歡這個組合,燒鵝香肉嫩,叉燒肥瘦適中,有質素!熱檸水
燒味癮發作,找來灣仔的燒味地圖,發現有這家新店。

入面都幾大,坐得唔會逼。

一人套餐組合豐富,唔食燒味,都可以食口水雞或手撕雞餐。

乳豬油雞飯套餐($83)

花生眉豆雞腳湯補一下。

燒鵝叉燒飯套餐($78)

喜歡這個組合,燒鵝香肉嫩,叉燒肥瘦適中,有質素!

熱檸水

• 乳豬油雞飯套餐
  • 燒鵝叉燒飯套餐
2019-11-19 66 views
今日在灣仔工作,順便在附近晚餐。最近天氣開始轉涼,特別想吃燒味,這餐室打正旗號吃燒味,一於試試。我點了燒鵝叉燒飯套餐,燒鵝叉燒的份量好多呀!這個叉燒一定要推薦!一般人喜歡肥叉,因為肥肉比較易入口、比較林。這裡的叉燒偏瘦,卻非常林,很容易就能把叉燒咬開,不必吃肥叉,同樣如肥叉般好吃!燒鵝好香,層皮好脆🤤老公點了乳豬油雞飯套餐,一般只在酒樓吃到、少有在餐室吃到的乳豬,乳豬皮很脆,沒想到餐室的乳豬水準都那麼高!油雞的顏色好靚,雞肉好滑嫩,好入味。套餐的湯是無味精的,最驚喜的是湯裡面還有淮山,淮山是很好的食物,不在家也喝到淮山湯,超讚!套餐有一碟青瓜,青瓜加了他們家的秘制千味醬,有點辣但非常惹味,用來拌面一流。七八十元吃到份量那麼多、質素挺高的燒味,性價比很高!

乳豬油雞飯套餐

七八十元吃到份量那麼多、質素挺高的燒味,性價比很高!
2019-11-14