2017-10-19 1411 views
吃完臭豆腐,再在周圍遊走逛逛,想起附近的舊式麵包店,走來看看。這裡買的麵包較為大路平實,沒什麼花巧種類。在琳琅滿目的麵包種類中,買了硬豬仔,合桃蛋糕杯,紙包蛋糕及這兩粒。。。飯糰?當然不是飯糰啦,這粒是花生餡糯米糍,另還有芝麻餡可選擇。外皮尚算薄身且煙靱,鬆脆的花生粒混著椰絲的香甜,吃罷整顆也不會過甜,頗有水準!

這裡買的麵包較為大路平實,沒什麼花巧種類。

當然不是飯糰啦,這粒是花生餡糯米糍,另還有芝麻餡可選擇。
TakeAway
$10 (Tea)
2017-05-21 1935 views
真的好滾動,同80後朋友喺灣仔飲下午茶,佢忽爾講開附近有間面包舖有個半牛角卷入面有奶油,好正,我立時瞪大對眼,豈不是我70後搵咗好耐都搵唔到嘅奶油筒?!即刻去買咗兩件,夜晚連隊,開心又滿足。
  • 奶油忌廉筒
2017-01-06 2712 views
呢個時代,連鎖麵包店當道,淨係識玩噱頭,賣既係空氣包、公仔西餅,得個樣無味道又貴既時候,不禁覺得咩世界,我想正正經經食個包啫!唔通咁艱難?不過人在灣仔,無難度,仲有幾間搵到正常麵包既小店,其中一間屹立灣仔30多年街坊一定識佢既快樂餅店。 環境:懷舊既感覺,舖面係小店,舖後係麵包工場,見到新鮮出爐麵包。 食物:好正常既菠蘿包、雞尾包、腸仔包等等都有,想食甜,紅豆沙翁,$6,食沙翁,好享受一啖啪落去,有少少沙糖跌落黎既感覺,正呀!沙翁鬆軟,紅豆餡份量岩好唔太甜,堅好食呀。 快樂餅店

快樂餅店
2016-12-18 1802 views
快樂餅店䇄立灣仔區多年 做開街坊生意做既都係傳統既麵包 夠平實仲有好少見既奶油筒我就食左個雞批 ($7)樣子同平時見開既唔同真係凹凹凸凸 唔係得個紋攞上手真係好大個好墜手個皮咬落好香牛油味裏面個白汁調得啱啱好 又有洋蔥同磨菇重點係有三大舊雞肉 係三大舊雞肉啊!!堅足料呀😍😍平靚正既雞批 依家仲可以去邊度搵呀快樂其實就係咁簡單😊
快樂餅店䇄立灣仔區多年 做開街坊生意
做既都係傳統既麵包 夠平實
仲有好少見既奶油筒
我就食左個雞批 ($7)
樣子同平時見開既唔同
真係凹凹凸凸 唔係得個紋
攞上手真係好大個好墜手
個皮咬落好香牛油味
裏面個白汁調得啱啱好 又有洋蔥同磨菇
重點係有三大舊雞肉 係三大舊雞肉啊!!
堅足料呀😍😍
平靚正既雞批 依家仲可以去邊度搵呀
快樂其實就係咁簡單😊
  • 雞批
2016-12-15 1423 views
在今天店鋪給大企業和連鎖集團壟斷的時代,難得還有像快樂餅店的舊式麵包店存在。這𥚃有很多選擇,而且很新鮮,不是大集團中央工場制造然後入袋。價錢也略便宜,所以物有所值。食物一般都很有水準。如忌廉牛角酥,酥皮很香很鬆化很新鮮。又如一盒的合桃旦糕三十元不到但十分重手。這就是小店的魅力,貨真價實。唯一要投訴的,是放在店員與顧客之間的一碟碟出爐麵包,它們受盡口沫橫飛的洗禮,我是永遠不會買的。
2016-11-17
Waiting Time
3 Minutes (Delivery)
2016-10-11 1761 views
長假期過後的第一天就ot,攰攰地肚子又餓。想起午餐經過這間餅店買了藍莓蛋白蛋糕($10),便一口吃下去。好味呀☺️清清地,淡淡的藍莓味,質感軟綿綿,但不是乾身鬆化的那種,有少少像鬆糕或者斑蘭蛋糕的微濕。分量不少,不過不消5分鐘便吃完了☺️補充快樂之選,下次再買☺️
長假期過後的第一天就ot,
攰攰地肚子又餓。
想起午餐經過這間餅店買了藍莓蛋白蛋糕($10),

便一口吃下去。

好味呀☺️

清清地,淡淡的藍莓味,
質感軟綿綿,但不是乾身鬆化的那種,
有少少像鬆糕或者斑蘭蛋糕的微濕。

分量不少,不過不消5分鐘便吃完了☺️

補充快樂之選,下次再買☺️
2016-10-11
Type of Meal
Other
2016-10-02 1499 views
其實呢間D包無特別,只係果度得佢一間獨市無得揀。包款又少,D包攤晒出嚟無嘢蓋住引晒D飛飛嚟,其實都唔係好衛生。我果日買完個包,返去至發覺入面仲奉送1隻飛飛tim😖😖
2016-08-23 2956 views
記得多年前和父母到三藩市旅行,在唐人街的某間餅店第一次與她遇上,從此便深深愛上她,每次到美國也要專程去會她,以慰相思之苦。為了她,曾經試過花上三小時車程也在所不惜😁但遠水始終不能救近火,好在我的痴心終於有回報了;有一次偶然在灣仔見到她的蹤影,雖然覺得仍然是美國的她最對我的口味(可能是先入為主吧),但已是令我喜出望外了。😂外形像號角般的奶油筒,表層鬆陒可口,奶油滑溜,甜中帶少許鹹味;相信這種味道是很多人兒時的回憶吧!一口咬下去,先解開那酥化的外衣;再來是內裏那柔軟香滑,這樣的美味怎不叫我一再沉淪呢!快樂其實可以好簡單,一首好歌、一齣好戲,甚或一件美味的小吃;也可以令人回味再三!店外掛滿報紙的報導,電視台也曾訪問他們,可知這小店是多麼出色。

奶油筒
2016-08-13
TakeAway
$6 (Tea)
奶油筒
2016-05-18 2000 views
我好鐘意有人情味嘅小店雖然我唔係熟客,但舖頭嘅姨姨對我都好有笑容好有禮貌呢個半個手板咁大嘅紅豆糯米糍$3.5咋!個餡嘅甜度適中,比個Like!但如果個皮可以再煙韌啲就仲好
我好鐘意有人情味嘅小店
雖然我唔係熟客,但舖頭嘅姨姨對我都好有笑容好有禮貌
2016-04-08 1917 views
每個早上搭巴士經過都見到好多人買早餐今日終係有機會試下牆上表示所以麵包 批既價錢買左一個紅豆沙翁咬落去幾鬆軟 入面餡料都幾多表面砂糖十分足量重有其他好多款既包同批 下次經過可以再試埋
每個早上搭巴士經過都見到好多人買早餐

表面砂糖十分足量

重有其他好多款既包同批
下次經過可以再試埋

2015-08-27 3102 views
出街食飯時,再經過快樂餅店,由於聽回朋友的意見,雞批最好食,當然要買來試。//事隔一會,去到下午茶時間,當然就可以靜雞雞 食雞批。//真的沒有介紹錯,批皮十分脆,凍左都仲有好香的牛油味。//雞批十分有內涵和足料,有雞肉外,還有一些煙肉火腿和洋蔥和白汁,簡單而好味。//靜雞雞 快樂食雞批,正!

事隔一會,去到下午茶時間,當然就可以靜雞雞 食雞批。//

真的沒有介紹錯,批皮十分脆,凍左都仲有好香的牛油味。//

雞批
靜雞雞 快樂食雞批,正!
2015-08-27
TakeAway
$7 (Tea)
雞批
2015-08-19 1886 views
尋晚行經附近,本身想買沙翁做早餐,最後卻買了「號角」(正確名稱應該係 ~ 忌廉筒)隔左一晚的「號角」,想像唔到點解仲係咁鬆化?! 忌廉味道適中,甜而不膩。快樂~原來可以咁簡單。

隔左一晚的「號角」,想像唔到點解仲係咁鬆化?!
忌廉筒
忌廉味道適中,甜而不膩。

快樂~原來可以咁簡單。
2015-06-15
忌廉筒
2015-08-09 1888 views
有時候,當你已經很快樂時,但自己卻因種種原因而感覺不到,像我與這家快樂餅店這麼近時,我竟然是第一次幫襯。//去到這家餅店,見到種類繁多的麵包蛋糕,滿滿放在焗盤上,一時間都不知吃什麼好,而我最後點了紙杯蛋糕和墨西哥包。//雖然只是幾元小生意,與店員交集只是不夠一分鐘,但她微微的笑容真的令人感到少少的人情味。//紙杯蛋糕其實一向是實力派,在花多眼亂的美食中,我都會十分容易把他遺忘,但佢的香香的蛋味,放了成二小時後仍有濕潤的口感,真的好好味。//墨西哥包:甜甜的外皮,一咬下去都令點外皮跌下來,而餐包則有濃濃的牛油味,加上十分紮實,縱使與反式脂肪為伴,但仍是重拾到那種兒時的味道。//我雖不是港島人,但那種味道令我想起兒時舊式屋村的麵包小店的味道,簡單不奢華而踏實。//快樂得來不易,要珍惜這家傳統小店。//

快樂得來不易,要珍惜這家傳統小店。//
紙杯蛋糕
墨西哥包
門面簡單傳統,快樂其實不用太花巧
2015-08-08
TakeAway
$9 (Tea)
紙杯蛋糕
墨西哥包
2015-05-17 1731 views
近年在連鎖麵包店買到的紙包蛋糕好像和我童年吃的味道不同!今日在這懷舊麵包買了一個紙包裝,紙內包著一仵蛋糕!把白色蠟紙一層層拉下來,咖啡色的蛋糕面冒出頭來著,蛋糕身呈淡黃色,size也比連鎖店的大。輕鬆咬下,鬆軟無比而且啡色那部分帶點濃味,好像兒時吃的感覺啊這個蛋糕雖然有蛋味略甜!不太合現在的我口味,始終小朋友才喜歡那樣甜
2015-05-02 1973 views
去合和中心方向無聊的行著!發現一間麵包老店,內裏的裝修很old school!還用鐵兜盛載著麵包!店內的麵包更是沒有任何花巧的正宗香港麵包!有雞尾包、冬甩、沙翁和菠蘿包,小妹就買了好久不見的墨西哥包!墨西哥包有點微笑,一咬下去,酥皮就輕輕散開!內裏的甜味慢慢揮發,柔軟而有質感麵包.吃一個己飽肚!在舊式麵包店內找到一個港式麵包--墨西哥包!雖不是最好味但很實在⋯快樂其實好簡單!
好多不同的麵包
懷舊的門口吸引我停止腳步
一個賣3.5元
拳頭咁大過墨西哥包
2015-05-01
TakeAway
$4 (Tea)
一個賣3.5元
拳頭咁大過墨西哥包