2022-08-02 2104 views
覺得最好食就係個忌廉筒 外脆內軟 滿口甘香 裏面的忌廉又滑又甜又唔算heavy 忍唔住食多幾啖買返嚟擺咗喺屋企成十個鐘 都係咁好食 充滿童年回憶。同系嘅忌廉椰絲包都唔錯 用同款忌廉 又滑又香,連我呢啲唔鍾意食椰絲嘅都覺得好食咖哩包第二好食 一咬落去充滿咖哩香 但又唔會太過搶 食完頜齒留香紅豆味沙翁都唔錯 紅豆又甜又滑 沙翁咬落去唔會覺得太甜 配合埋外層有少量嘅糖碎 啱啱好蛋撻啲蛋係好香好濃好滑 但我食呢個似乎係牛油皮、本人比較鍾意食酥皮多啲 不過不失雞尾包唔似出面舖頭嗰啲輕飄飄嘅唔同款 比較實在嘅感覺仲有紙包蛋糕未得閒食總括嚟講好唔錯 街坊鋪頭 開喺灣仔地段算係好抵食雖然好多人 但係整個售賣流程都好順暢
覺得最好食就係個忌廉筒 外脆內軟 滿口甘香

總括嚟講好唔錯 街坊鋪頭 開喺灣仔地段算係好抵食
雖然好多人 但係整個售賣流程都好順暢

2022-08-01
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)
  • 咖哩包
  • 紅豆沙翁
2022-08-01 1325 views
1️⃣老婆餅 $6推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻冬瓜餡不死甜 有天然的甜味 有一粒粒的糖冬瓜 薄薄的外皮包裹着豐富的內餡 係我早餐的首選🤩2️⃣菠蘿包 $5推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻每日7時新鮮出爐 次次去買都係熱辣辣🤩鬆軟的麵包 平靚正🥰3️⃣火腿蛋包 $7推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雖然火腿只是薄薄一片 但蛋甚有厚度 蛋像玉子燒的口感 軟而多汁🤩4️⃣薩其馬 $5 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下午茶☕️的首選 香脆不膩 甜度適中 份量啱啱好 過下口癮 但又唔會太飽😋------------------------------食左近一年的早餐要結業了 突然無得食 要紀念下 因為之後再沒有咁平的早餐🥹 這家的麵包不是連鎖店的空氣包 不是好多花款 走的是街坊路線🫢喜歡它的傳統味道 喜歡它小小但充滿人情味的店面🥰 得知它要結業的消息 搵翻以前食過的麵包款式🫣雖然差不多所有款式都食過 但日常的早餐沒有特別記錄🫢現慶幸食左一年不用排隊的麵包💕總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
1️⃣老婆餅 $6

菠蘿包
火腿蛋包
薩其馬
2022-08-01 758 views
紅豆沙翁 ($7)好傷心呀, 聽到快樂餅店灣仔本店要執笠, 好彩冇幾耐之前同朋友去試咗佢。其實我對沙翁嘅印象停留咗喺大澳嗰個即炸沙翁, 點知快樂餅店嘅老闆同我講, 我先知道原來沙翁仲有咁樣嘅。呢個紅豆沙翁有少少係偏甜, 不過外面嘅糖粉同埋嗰個麵團本身幾match, 係幾唔錯嘅。如果大家想試嘅話, 依家可以去佢嘅馬鞍山分店ar。Address: 灣仔皇后大道東106號地下G/F, No. 106 Queen's Road East, Wan Chai港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約6分鐘#food #foodie #foodhk #foodiehk #灣仔 #美食 #灣仔美食 #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
紅豆沙翁 ($7)

如果大家想試嘅話, 依家可以去佢嘅馬鞍山分店ar。

Address:
灣仔皇后大道東106號地下
港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約6分鐘

2022-07-31 682 views
平曰路經這老店,沒有太多排隊,然而這天下午,人龍蹺了幾個彎,要買奶油筒的更要拿號碼等廿至五十分鐘,因為它們將要結業了。勿勿買了四五款包餅,只係$36! 平絕!皮旦酥個子小小,但真材實料,酥皮鬆化,加上軟滑蓮蓉和皮旦,十分傳統的中式風味。老婆餅剛剛出爐,熱乎乎的,香滑甜美冬蓉沒有太甜膩,軟糯鬆化,沒有油膩感,真滋味配上唐式酥皮,是那一種中式唐餅舊有風味,比連鎖店包裝好乾巴巴的更有靈魂。沒有奶油筒,買了奶油包,這麵包大大件,黏上奶油,加上椰絲和軟包,香滑樸實,味道不錯,忘卻反式脂肪,但有著不少童年記憶,這港式旦撻真好吃!就是曲奇皮,帶一點厚度,鬆化而脆口,加上軟滑旦漿,甜度適中,滿有質感。這雞批的皮焗得又脆又香口,內裡有雞肉餡料,啖啖雞肉和曲奇皮滋味,是舊日雞批風味,樸實無華,個子小小,但十分飽肚。雖然排了四十分鐘,支持一下,回味一下童年滋味,十分值得。

要買奶油筒的更要拿號碼等廿至五十分鐘,因為它們將要結業了。

勿勿買了四五款包餅,只係$36! 平絕!

皮旦酥個子小小,

老婆餅剛剛出爐,熱乎乎的,

沒有奶油筒,買了奶油包,

這港式旦撻真好吃!

這雞批的皮焗得又脆又香口,

雖然排了四十分鐘,支持一下,回味一下童年滋味,十分值得。
2022-07-30
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Tea
擁有 45 年歷史的灣仔老牌麵包店『快樂餅店』因為業主收樓,將於 8 月 2 日光榮結業 ...喜歡傳統手工麵包和中式糕點的朋友要把握機會啦 !!!有彩上次與儍爸閒遊灣仔的時候買了個其它餅店較少見的懷舊奶油筒 ~~奶油筒〈HK$9〉外面的酥皮乾脆蓬鬆,裡面的奶油順滑微鹹完全是令人懷念的兒時味道 ~~仲想試埋酥皮蛋撻、雞批、雞尾包、菠蘿油、忌廉包、紅豆沙翁 ...呢 2 日去唔到灣仔店,也可以去佢地的馬鞍山店快樂餅店〈灣仔店 8月2日結業〉香港灣仔皇后大道東 106 號地舖〈馬鞍山店〉香港馬鞍山利安邨街市 M-L023 號舖** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
擁有 45 年歷史的灣仔老牌麵包店『快樂餅店』
因為業主收樓,將於 8 月 2 日光榮結業 ...
喜歡傳統手工麵包和中式糕點的朋友要把握機會啦 !!!

有彩上次與儍爸閒遊灣仔的時候
買了個其它餅店較少見的懷舊奶油筒 ~~
奶油筒〈HK$9〉
外面的酥皮乾脆蓬鬆,裡面的奶油順滑微鹹
完全是令人懷念的兒時味道 ~~

呢 2 日去唔到灣仔店,也可以去佢地的馬鞍山店

快樂餅店
〈灣仔店 8月2日結業〉香港灣仔皇后大道東 106 號地舖
〈馬鞍山店〉香港馬鞍山利安邨街市 M-L023 號舖
2022-05-29
  • 奶油筒
2022-07-17 1880 views
離開呢度附近一定會嚟幫襯佢㗎喇飲筒有種回憶的味道曾幾何時吐司工房都有得買類似嘅食品好似叫奶油號角但奶油味道呢間當然比較港式地道嘅奶油味啦由佢幾蚊食到而家九蚊其實係食回憶嘅感覺呀
離開呢度附近一定會嚟幫襯佢㗎喇飲筒
有種回憶的味道
曾幾何時吐司工房都有得買類似嘅食品
好似叫奶油號角
但奶油味道呢間當然比較港式地道嘅奶油味啦
由佢幾蚊食到而家九蚊
其實係食回憶嘅感覺呀
TakeAway
呢間餅店於灣仔屹立多年 裏裏外外佈滿著歲月的痕跡 賣的是港式麵包 念的是懷舊風情✨ 當日也遇到一位婆婆 特地前來重遊舊地 回憶昔日的味道要談此店的人氣之選 就不得不提少見的奶油卷😝 不過今次到訪另有目標—— 紅豆沙翁————————————————————————🐕 紅豆沙翁 ($7)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯砂糖灑上胖嘟嘟的沙翁在陽光映照下閃爍非常緩緩撕開兩半 紅豆爭相露出雖不是澎湃 但份量剛好喜歡紅豆夠沙夠重欣賞包身鬆軟而不油膩拎上手亦沾不到半點油脂相比大澳 卻少了蛋香和脆度可惜撕開時不慎壓扁了部分包身登堂變得不夠鬆軟 勸喻大家小心————————————————————————更多食評:IG: Bunny_woof

————————————————————————
————————————————————————
更多食評:
IG: Bunny_woof
2022-06-16 1034 views
⭐️奶油筒奶油筒 懷舊嘢 而家唔多地方有外層酥皮 酥脆鬆化 有淡淡牛油香 內層奶油質感偏輕身 口感滑溜 味道鹹鹹甜甜 幾得意⭐️沙翁水泡造型 表面有滿滿砂糖質感略嫌唔夠鬆 係密度比較高嗰種口感較似空氣感重嘅麵包味道香甜 略有少少油膩⭐️紅豆沙翁沙翁 都係唔夠鬆軟 味道香甜內餡唔算多 紅豆蓉 香甜 綿密 總結:食物味道可以 麵包選擇唔少 尤其會有啲懷舊款式麵包環境店面都係好舊式嗰種服務普通 價錢合理 經過可以一試 呢啲麵包店買少見少 好值得支持一下
⭐️奶油筒

環境店面都係好舊式嗰種
服務普通 價錢合理 經過可以一試
呢啲麵包店買少見少 好值得支持一下
2022-05-31 1139 views
從七十年代默默經營超過四十年的傳統舊式餅店🥨紅色招牌、花磚牆、石地板等 保留著舊時的風味餅店名字來源 老闆話開麵包店是一件很快樂的事所以就直接叫快樂 😊 而且秉承做人要自足售價絕對不離地 親民既價錢 🫶🏻呢間麵包店唔係食米之蓮味道 而係人情味 🙆🏻‍♀️🥖 奶油筒好幸運地遇上岩岩🔥出爐的奶油筒筒既口感酥脆 搭上內裡鹹鹹的奶油入口暖暖地 充滿牛油 🧈 脂肪🤰🏻 既味道👧🏽 都係第一次食呢種懷舊小食簡單的味道 沒有任何 𝚐𝚒𝚖𝚖𝚒𝚌𝚔 實而不華🫘 紅豆沙翁喜歡吃甜的不要錯過這個 😏砂糖灑滿沙翁上 紅豆餡料塞到滿一滿#快樂餅店整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛價錢 ❤️🧡💛💚服務 ❤️🧡💛💚環境 ❤️🧡💛
從七十年代默默經營超過四十年的傳統舊式餅店🥨
紅色招牌、花磚牆、石地板等 保留著舊時的風味
餅店名字來源 老闆話開麵包店是一件很快樂的事

味道 ❤️🧡💛
價錢 ❤️🧡💛💚
服務 ❤️🧡💛💚
環境 ❤️🧡💛
某日獨自喺灣仔閒逛,路過一間傳統餅舖,牆身鋪上花磚,紙皮石地板拼湊出懷舊氣息。驟眼望都係雞尾包、雞仔餅之類,默默退出去走人 🫣 餘光睄到門口寫住「快樂餅店」,熟口熟面咁,原來係最近喺 @talkfood 見到嗰間「神級」餅店,快樂餅店從七十年代開業,擁逾四十年歷史,能夠在市中心趷立不倒,絕對有其過人之處。擇日不如撞日,既然路過點都要買件招牌試試佢 😌店主好客親切,收完錢將奶油筒 ($9) 放入膠袋中帶走,無精緻嘅包裝同賣相,但一上手就感受到佢嘅與別不同,拍拖就話唔可以太脆弱,但對一件 Pastry 嚟講,愈易碎愈得人鍾意 😆 食完包你嗌返句「使唔使咁好食啊大佬!」😩忍唔住喱埋偷食,試吓佢有咩符 Fit 🙆🏻‍♀️ 酥皮金黃蓬鬆,富濃郁牛油香氣,hmmm…係脂肪嘅味道 🧈 外層酥得掉渣非常鬆化,食用時要注意輕輕攞上手,小心唔覺意捏碎咗 🥐 🤏🏻 筒中嘅奶油呈米白色,以牛油、忌廉、糖膠等製作成類似 Buttercream 嘅餡料,相比鮮忌廉入口即化嘅空氣感,更多嘅係綿密,嚟得切畀舌尖好好感受一下佢嘅柔滑 👅 香甜中透出微鹹,係傳統餅店獨有嘅滋味,當時表情變化 😦>🤤>🥰

奶油筒

忍唔住喱埋偷食,試吓佢有咩符 Fit 🙆🏻‍♀️ 酥皮金黃蓬鬆,富濃郁牛油香氣,hmmm…係脂肪嘅味道 🧈 外層酥得掉渣非常鬆化,食用時要注意輕輕攞上手,小心唔覺意捏碎咗 🥐 🤏🏻 筒中嘅奶油呈米白色,以牛油、忌廉、糖膠等製作成類似 Buttercream 嘅餡料,相比鮮忌廉入口即化嘅空氣感,更多嘅係綿密,嚟得切畀舌尖好好感受一下佢嘅柔滑 👅 香甜中透出微鹹,係傳統餅店獨有嘅滋味,當時表情變化 😦>🤤>🥰>🥹💕💕💕 好食到嚇親我! 🤪 搞唔掂,咬咗一啖急急腳返轉頭,即刻買多幾件先 🏃🏽‍♀️

相信全港依然堅持做奶油筒嘅餅店,一隻手數得晒,事因製作過程實在太花心神同時間 🕒 麵糰經過不斷搓揉、冷藏同擀壓後,需加入牛油反複摺疊,使酥皮更有層次感,再次冷藏後掃上蛋液,方可套上模具送入焗爐。花幾個鐘先做到一底,不如整多兩批麻糬波波仲賺錢 🥵 買少見少嘅手藝同味道,希望大家去支持吓,而家唔食,以後可能無機會㗎啦 😭 係肥㗎,但你頂唔頂得住唔咬啖先?🫦

📍 快樂餅店
灣仔皇后大道東 106 號地舖
2022-05-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
奶油筒
2022-05-11 651 views
快樂餅店係一間好傳統舊式餅店,冇咩北海道3.6牛乳之類嘅 gimmick。佢賣嘅都係好普通嘅包餅,實而不華。我買左一個忌廉筒,一個紅豆沙翁,同埋一包兩件蝴蝶酥,埋單三十二蚊。 忌廉筒酥脆鬆化 ,實屬難得 ,忌廉方面就麻麻地。 沙翁炸得啱啱好, 唔會咬落成口油 ,豆沙餡裝得滿一滿,非常好。 蝴蝶酥鬆脆不在話下, 食物富有牛油香味,仲帶有少許甜味點綴。個人認為佢比坊間好多賣緊幾百蚊一盒嘅蝴蝶酥仲要好食。

蝴蝶酥
忌廉桶
2022-05-07
蝴蝶酥
忌廉桶
2022-04-20 558 views
灣仔鬧市中嘅懷舊餅店-快樂餅店Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station聽好多人講,細細個都嚟幫襯呢間餅店😙老字號餅店,都有半個世紀,經營到而家真係唔容易👍🏻麵包日日新鮮製造,口感鬆軟,小仙子同小🐷轉登黎到呢度,試左懷舊忌廉筒$9同椰撻忌廉筒買少見少,唔係周圍有🥲 卷筒好鬆脆,好香牛油味,忌廉唔油膩,細細卷岩岩好😚而椰撻撻皮好香,好鬆脆,椰絲豐富而唔太甜👍🏻本身都想試沙翁,可惜賣晒😞唯有下次先再試
灣仔鬧市中嘅懷舊餅店-快樂餅店
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

而椰撻撻皮好香,好鬆脆,椰絲豐富而唔太甜👍🏻

本身都想試沙翁,可惜賣晒😞唯有下次先再試
TakeAway
$25 (Tea)
2022-04-19 656 views
黎開灣仔一定要黎呢間懷舊小店幫襯,每款包餅價錢都好親民,賣既除左包餅仲有情懷,童年回憶。奶油筒($9)其實我都係第一次食,睇落好似好普通既忌廉筒,但製作得好食並唔容易。餅筒酥脆鬆化,帶牛油香,入面滿滿牛油忌廉😍仲要好滑。老婆餅 ($6)酥皮厚,有好多層,但食落唔會好硬,入面既糖冬瓜蓉都好足料,味道唔會好甜。紅豆餅 ($7)酥皮厚,有好多層,食落唔會好硬,我比較鍾意呢個口感,都唔會好碎,入面既紅豆蓉份量充足,最重要唔係好甜😋紅豆沙翁 ($7)傳統沙翁都唔係到到有得食,沙翁好鬆軟,紅豆料足,好好食。

奶油筒($9)

老婆餅 ($6)

紅豆餅 ($7)

紅豆沙翁 ($7)
傳統沙翁都唔係到到有得食,沙翁好鬆軟,紅豆料足,好好食。
2022-04-08 630 views
屹立接近半世紀嘅快樂餅店,沒有光鮮舖面,單純賣價錢平宜、實而不華嘅包餅🍞最特別就係有買少見少嘅忌廉筒🤤—————————————————🔹忌廉筒 $8第一次食咁懷舊嘅餅點😂餅筒十分酥化帶牛油鹹香,酥皮鬆化到係一咬就碎,入面有滿滿牛油忌廉,岀奇地滑、甜甜的☁️🤭坦白講平時好怕食butter cream(一般比較油膩),不過加埋酥皮鹹味,令成個筒甜得嚟無咁漏~絕對係好邪惡😈好在細細個怕肥就記得同人share唔好自己食晒!—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌖🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌗🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌗🌑🌑👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑.♟Overall♟傳統港式餅店味道👨🏻‍🍳價錢真係街坊價!特別係看似小小忌廉筒真係好花功夫整🦄其實幾抵食其他提子包、菠蘿包、腸仔包大大個都係$5-$6左右,經過可以買黎試下懷舊味道😂

—————————————————
🔹忌廉筒 $8
第一次食咁懷舊嘅餅點😂

絕對係好邪惡😈好在細細個
怕肥就記得同人share唔好自己食晒!
忌廉筒

👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
♟Overall♟
忌廉筒
2022-03-27 538 views
因為以前住附近,細細個已經食開快樂餅店嘅麵包(特別係腸仔包)。☺️☺️☺️☺️☺️由於食開就唔覺得好特別,但搬走左之後,先發覺係其他舖頭食唔返呢隻味道,所以會特登過黎買麵包,真係比其他舖頭嘅麵包好食好多👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻以家香港愈黎愈少呢啲港式麵包店喇,反而興一啲西式或者日式嘅麵包。慢慢發現,原來搵一間好食嘅傳統、好食、非大集團嘅麵包舖原來咁難🥲🥲希望過多幾年,我仲可以食返呢隻味道💕

希望過多幾年,我仲可以食返呢隻味道💕

2022-03-27
TakeAway
$7 (Other)