2019-07-14 60 views
好耐無食過川菜啦今次黎到尖沙咀既好川好菜試下地點好方便 尖沙咀地鐵站A2岀口行前兩步右手面就見倒大大個招牌上到去坐底之後店員幫我地斟左茶同埋拎左d小食比我地6:45左右餐廳已經坐滿人今次叫左4樣野 -海蜇手撕雞辣度 份量岩岩好 下面有小小粉皮 前菜開胃就岩晒-香辣干鍋煮大蜆第一次食干鍋 大大煲蜆 賣相都吾錯 蜆吸收埋配料既味道 好好食👍🏻👍🏻-泡椒脆鯇魚魚切成一粒粒加埋配料一齊炒 做法好新鮮 鯇魚切成一粒粒口感同平時一大條食有d吾同 可以餸飯👍🏻👍🏻而目無甘夠魚骨-酸辣粉
好耐無食過川菜啦
-香辣干鍋煮大蜆
-泡椒脆鯇魚
-酸辣粉
2019-07-13 24 views
聽講尖沙嘴新開咗間川菜,見佢裝修得咁有氣派,地方寬敞似足大陸d餐廳,仲要有兩層,就一定要來感受下🤩環境舒適之餘,食物都好高水準!-熏煙樟茶鴨 $188 半隻呢個鴨要經醃、熏、蒸、炸四道工序去整,當中用樟樹同花茶葉去熏,好考功夫架🤓講咩都假,好食最實際🌞個皮好酥脆不特止,d煙燻味都入曬落鴨肉度,完全唔使點醬都夠味🤩-剁椒蒸烏頭🐟 $128紅綠椒切碎舖曬係魚面,聞落已經勁香😝建議唔食得辣嘅就好似我咁撥開曬佢,魚肉真係好鮮嫩😆而且唔多骨好易起到d肉,就算撥開d辣椒,個魚肉都拎到少少香味,最後成條魚清曬🐱-麻辣海蜇手撕雞 $118呢個唔係話好辣,對於我呢d食開小辣嘅人都接受到🙈爽脆嘅海蜇加雞絲做涼拌一流,香麻辛辣🤩-

就一定要來感受下🤩
環境舒適之餘,食物都好高水準!
熏煙樟茶鴨 $188 半隻
剁椒蒸烏頭🐟 $128
紅綠椒切碎舖曬係魚面,聞落已經勁香😝
麻辣海蜇手撕雞 $118
呢個唔係話好辣,對於我呢d食開小辣嘅人都接受到🙈
爽脆嘅海蜇加雞絲做涼拌一流,香麻辛辣🤩
2019-07-13 58 views
早幾日同朋友慶祝生日, 朋友指定要食川菜, 就去了朋友上網找到的好川好菜。 本身我是不吃辣的, 所以我自己就要點了一些不辣的餸菜。 我點了雞絲粉皮,咕嚕肉,蒸水蛋, 仲有不辣的擔擔麵。 首先雞絲粉皮醬汁方面花生味香濃, 雞絲都算足料, 味道不錯。 而咕嚕肉實在是非常普通,咕嚕肉不脆, 已經非常失色。另外蒸水蛋可以說是全餐飯最正常的一味菜, 適合撈飯。 擔擔麵我真的不想多說, 可能我叫你不辣的關係,完全沒有醬料, 因為平時到上海菜館食的不辣擔擔麵都有基本醬料加一點花生醬的味道, 但這裏的擔擔麵基本上可稱為清湯麵線一碗, 沒有任何味道可言。至於朋友叫的餸菜方面,包括有他最期待的酸菜魚, 蒜泥白肉, 辣炒魚鰾魚春。 基本上三樣都很一般, 蒜泥白肉我也是了一點味道比較鹹, 而辣炒魚鰾魚春因為太辣,所以我沒有吃,而朋友說還可以。 最後的酸菜魚,朋友簡直失望極了, 首先送菜一放上枱大家已聞到一陣怪怪的味道, 再吃入口應該是有一浸"宿"味, 我自己也是了一點,吃落不辣的但真的有點怪怪味道出現, 最終吃了幾口整盤酸菜魚就白白浪費了。最值得稱讚的是這裏的服務員, 服務員非常有熱誠, 態度也非常有禮貌。

雞絲粉皮

不辣擔擔麵

蒜泥白肉

辣炒魚鰾魚春

酸菜魚

最值得稱讚的是這裏的服務員服務員非常有熱誠, 態度也非常有禮貌。
雞絲粉皮
2019-07-12 36 views
太中意食川菜啦,本身好中意食辣,這裡的川菜有好多款式今次已經系第二次來啦我地四個人連埋小食一共叫左五個菜,全部都超好味。首先叫左蒜泥白肉,每片肉都卷好曬一條條青瓜絲,食落好清爽加埋蒜泥,贊!涼拌土豆絲都有叫,好少土豆可以甘入味,跟住夫妻肺片好夠辣夠入味,最後一定要叫烤羊架,d肉好嫩好肥美,一咬d羊脂畢嗶曬出來,但完全一d騷味都無,酸菜魚🐟當然要選桂花魚,滑身入味,忍吾住不停飲湯同喪食酸菜臨走之前,叫左碗桂花🌸杞子冰粉,以前完全未試過,吾會太甜,好清香。happy ending!!PS. d服務員好好禮貌
太中意食川菜啦,本身好中意食辣,這裡的川菜有好多款式
今次已經系第二次來啦
我地四個人連埋小食一共叫左五個菜,全部都超好味
PS. d服務員好好禮貌
2019-07-12
$200 (Dinner)
  • 夫妻肺片
  • 酸菜桂花魚
  • 烤羊架
2019-07-10 360 views
四川菜對我來說並不陌生,向來我都會以水煮、口水、泡椒、辣子、宮保等等替菜式分類,今晚到來【好川好菜】,餐廳沒有一種特別的分類只是將辣入饌於菜式中發揮得淋漓盡致,當中又啟發我對川菜的不同睇法。現在的川菜,正如麻辣火鍋一樣越滾越愈紅。【好川好菜】於尖東A2出口步行5-8分鐘再乘梯而上,出面成個畫面都係紅噹噹的...千聲奪人,明確地話你知「我.們.就.是.吃.辣.的」,入面裝潢少量古色古香正正是濃濃的中國風格,而店員說道牆上面幅畫係人手親手畫的,很有味道啊!整體都算舒適。未落單之前就有一碟餐前小食,都估到主打中國風既餐廳既前菜都有花生,而呢度既花生好出色!近幾年,點餐平板電腦在餐飲界突然興起,以平板電腦代替傳統「菜單」的方式備受年輕顧客歡迎,也讓不少年長的顧客感到新鮮。呢間都唔例外,整個餐單都存在於平板電腦有埋相,見到每款菜嘅圖片,有晒畫面,揀野食都快一點喔!小食點了兩款分別是「夫婦肺片及香酥蔥油餅」。🔹夫婦肺片 $98呢個Story,聽極都唔厭,「由遠古時代的小販用牛雜碎邊角料經精加工、滷煮後,切成片,佐以醬油、紅油、辣椒等拌食;直至20世紀30年代在四川成都一對擺小攤的夫婦,因製作的涼拌

小食點了兩款分別是「夫婦肺片及香酥蔥油餅」
🔹夫婦肺片 $98
呢個Story,聽極都唔厭,「由遠古時代的小販用牛雜碎邊角料經精加工、滷煮後,切成片,佐以醬油、紅油、辣椒等拌食;直至20世紀30年代在四川成都一對擺小攤的夫婦,因製作的涼拌肺片精細講究,加上夫婦倆配合默契、和諧,一個製作,一個出售,令小生意一夜成名;演變到今時今日用較講究牛腱、牛肚的材料而成。」
夫婦肺片

夫妻肺片果真是一道川菜,以牛肉為主料,配以肺、心、舌等製作而成,愈食愈開胃,下飯或下酒菜都很適合。

🔹香酥蔥油餅 $48
猶記小時候常常吃到婆婆做的蔥油餅,薄薄一大片卻又能吃到層次分明的麵皮。
呢個香酥蔥油餅好好食呀,乾身得黎口感好好,夾雜了一點香軟食黎又香口即使冷了再吃嚼起來還是又香又酥。點上辣既野食又出奇地配喔。
唔會好似平時啲咁乾身,呢個香軟又香口 食到停唔到口
香酥蔥油餅

🔹酸菜生猛桂花魚 $238
不嗜辣者亦可一嚐南充特色酸菜魚,同樣充滿四川地道風味,令人吃不停口。正宗酸菜菜式集合四川菜「麻、辣、鮮、香」這4大元素。
呢度既酸菜湯底以豬骨和不同魚肉熬成自家製湯底並融合指「天椒、花椒、鮮青花椒、菊花瓣和芝麻等,加上已去骨的滑嫩桂花魚」來營造既複雜又刺激的鮮香酸菜魚,聽到我都覺得吸引了。
酸菜生猛桂花魚

魚肉厚身,但經酸菜煮過桂花魚片都能夠保留魚肉滑嫩、細緻口感,肉味鮮美的做法卻屈指可數。酸菜果是川菜鹹鮮味型的佼佼者。

🔹水煮極品黑豚肉 $168
豚煮出百變料理,若喜愛吃火鍋,水煮川燙後沾上一點鹽巴可能更好吃,但其實唔沾任何野都好食,因為水煮是辣感,本身都有機會比較遮住食材原味。本身既濃度經已足夠。
水煮極品黑豚肉

把浸滿辣湯的黑豚肉放入口, 一度辣旋即直捲喉頭, 當中既辣稍為和緩,  才認真的嚼到黑豚肉, 肉質爽中帶韌,肥美的滋味,嗜辣的肯定大呼過癮!

🔹四川杞子風味冰粉 $38
首次接觸「冰粉」這種四川甜品,一試難忘,當時是在另一火鍋店,而今次道認為正宗川菜後,來一份四川杞子風味冰粉是必須的。
喜歡冰粉,因為解辣最強,食完辣食佢非常到位,佢既視覺真係似冰,睇到都透心涼,而口感比啫喱軟,有爽爽嘅感覺,混和桂花釀、刨冰碎、杞子等,芬芳味道充滿口腔真係幾好食。
四川杞子風味冰粉

【好川好菜】既野食好多都係秘製配方自家調配,口味自成一格。味道上是有驚喜的,分量相對大碟同大碗,另外環境是走中國風與新派川菜結合挺有特色,當中有足夠既空間讓你舒舒服服進餐,整體水準是相當不錯,食物的選材亦明顯花了心思,特別!認清了「辣,是一種癮,一旦被辣癮纏上就再難回頭」!!
Dinner
香酥蔥油餅
四川杞子風味冰粉
今餐係幫朋友慶祝,我哋本身好中意食川菜,聽講尖沙咀開咗一間新既川菜,都幾近我哋,地鐵站a2一出就係。雞骨草金羅漢果燉圓蹄湯($68 一位)朋友好中意飲湯,呢個就啱哂佢,幾足料下,雞骨草味幾濃,朋友話唔錯。鮮茄大蝦球($168)我哋好中意海鮮,叫咗個炒蝦球🙈,d 蝦已經去殼,好方便,啖啖肉,份量都幾多下。新川式魚香茄子($88)其實呢個魚香茄子幾好食,但唔知係咪因為川式既緣故,d 茄子酸酸地,同平時食既有d 唔同,但味道都唔錯,中意酸既人可以一試。國宴松鼠魚($328)重頭戲嚟la,松鼠魚真係我既最愛,酸酸甜甜,d 肉起哂出嚟,炸得好香口,上面仲有超多我中意既松子,而份量方面真係好多下,大家如果人多先好叫大份。

雞骨草金羅漢果燉圓蹄湯($68 一位)

鮮茄大蝦球($168)

新川式魚香茄子($88)

國宴松鼠魚($328)

2019-07-09 76 views
呢日難得得閒,所以就同朋友去左呢間好川好菜度食晚餐😍雖然呢次係第一次食呢間餐廳,但個人覺得質素真心幾好,好值得大家去試下松鼠魚呢個松鼠魚真心夠曬正👍👍大條得黎,啲魚肉又夠曬滑👍雖然係炸過,但都唔係太乾,啲魚肉仲係好嫩,配埋松子同甜酸汁,真係又開胃又惹味👍👍魚香茄子如果係鐘意食酸嘅你,呢個就啱曬你啦🤤佢唔似一般出去食嘅茄子,但佢個味道真心都幾香🤤而且酸味比較重少少,所以愛吃酸嘅你就不妨可以試下呢個茄汁大蝦呢個嘅材料真心勁夠,啲蝦都夠彈牙爽口😍不過最正係個汁,甜酸嘅味道控制得啱啱好👍食落真心超開胃,用黎送飯真心一流👍雞骨草湯呢個湯都勁正👍👍用料都順豐富,所以飲落嘅味道好濃好香 而且我最愛嘅就係佢雞骨草嘅味道,飲落係有少少鹹中帶甘,比起一般嘅湯多左一種甘香嘅味道👍所以鐘意飲湯嘅你真係要試下呢個雞骨草湯

松鼠魚

魚香茄子

茄汁大蝦

雞骨草湯

呢個湯都勁正👍👍用料都順豐富,所以飲落嘅味道好濃好香
2019-07-09 29 views
朋友帶我來尖沙咀食辣,出左電梯已經聞到好大陣辣椒味,晤系講笑架....無辣不歡嘛。中式裝修,坐得舒服,夏日炎炎,最緊要冷氣夠凍。ipad點餐,揀完提交就得,方便快捷。招牌好川涼麵,睇似不辣,食落口超辣,而且辣中帶麻,麻中顯辣,絕對刺激味蕾。涼麵爽口有彈性。非常開胃!重慶蛋炒飯,驚人的份量,用個茶杯做參照物,飯夠乾爽,火候足,很香口!招牌酸菜魚例牌,魚肉鮮嫩,估唔到酸菜咁出味,微辣,但勁開胃,很喜歡入面既粉條。宮堡蝦球,比較辣,但很送飯,蝦球飽滿大粒。最後每人來一碗川味杞子冰粉,比出面d冰粉好味,佢d桂花杞子味出,冰冰涼涼解辣又消暑!

中式裝修,坐得舒服,夏日炎炎,最緊要冷氣夠凍。

ipad點餐,揀完提交就得,方便快捷。

宮堡蝦球,比較辣,但很送飯,蝦球飽滿大粒。

2019-07-07
Lunch
  • 川味杞子冰粉
  • 酸菜魚
  • 招牌好川涼麵
2019-07-06 74 views
#MJ尖沙咀#MJ川菜🔽呢排好似對辣野上左癮咁,不斷去搵啲川菜果類麻麻辣辣既食物菜式黎食,所以主要都會搵主打川菜既餐廳黎試。而呢間川菜館就係我呢排覺得食得過而且質素唔錯既一間。🔽呢度既area唔算好大,不過好在佢都有兩層,仲有貴賓房,人多既話都可以開間房黎同朋友聚餐。佢地既mena係部ipad,客人睇完仲可以順手落埋單。要讚下呢度既裝修都幾古色古香,喺呢度食飯別有一番風味。🔽🍲酸菜沙巴龍躉呢碟酸菜沙巴龍躉只係普通size ,但係就已經非常大碟,兩三個人都夠食。條魚處理得幾好,冇咩腥味 而且肉質幾嫩滑,不過條魚啲骨都唔少。謂味方面,叫左小辣 所以唔太夠辣 建議叫中辣 味道就會更好,不過都唔錯既,酸菜骨都幾多 所以味道幾濃,如果個湯無咁油會更好味。🔽🥙麻辣海蜇手撕雞佢既味道就濃啲,雖然都係小辣,但都已經好辣好夠味。手撕雞既比例較多,除左辣味 仲好香麻油味,食起上黎好惹味,用黎餸飯一流。只係個海蜇切得太幼 令佢既咬口無咁出,建議切返大嚿啲。🔽🥗涼拌海帶絲材料都幾豐富既前菜, 紅蘿蔔絲 海帶絲 菜莆粒 青瓜 芝麻,涼拌既方法再加少少辣油,幾清爽 幾好味,不過都係切得太幼。🔽🏠好川好菜 📍尖沙咀
#MJ尖沙咀#MJ川菜

🍲酸菜沙巴龍躉

🥙麻辣海蜇手撕雞

🥗涼拌海帶絲

🏠好川好菜
📍尖沙咀堪富利士道11號堪富利士大廈2-3樓

#hkig#hkigers#like4like#follow#picoftheday#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#foodlover#cuisine#foodshare#hkfoodie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#尖沙咀美食#食好西#好川好菜
2019-07-06 56 views
食物 : 龍躉,豬腸賣相 : 8/10,就是典型既中國菜特色,個盤大大,影相打卡一流味道 :7.5/10,本身唔食太辣,所以叫了小辣,感覺不錯,味道也很不錯👍環境:9/10,環境好有特色,而服務都非常好價錢 : hkd 6xx/3人性價比 : 7/10
食物 : 龍躉,豬腸
環境:9/10,環境好有特色,而服務都非常好
價錢 : hkd 6xx/3人
性價比 : 7/10

2019-07-05 42 views
💁🏻‍♀️好川好菜 (尖沙咀)🍴-電子化點菜,抵讚!去左旅行一排,好掛住中菜,當然要去tst發掘吓好東西食,今次試左間新樓上川菜,好似返左去四川咁啊!特別推薦呢幾樣:麻辣海蜇手撕雞 ($108)🐔開胃小菜必叫,手撕雞啖啖肉,食落有陣陣麻味,但唔算太辣,加埋爽脆既海蜇,perfect match!雞絲粉皮 ($88)🐥次次食川菜都必叫 lol 今次呢間既雞絲粉皮有驚喜,夠麻醬味,粉皮亦好足料,食完一啖又一啖酸菜生猛桂花魚 ($238)🐟個人中意食酸菜多過水煮,感覺mild D,唔洗食到係咁喊。桂花魚好新鮮,唔會好多骨,加埋D薯粉食好惹味。酸菜亦好足料,佈滿曬成條魚。風味啤酒鴨 ($198)🦆啤酒鴨係呢到既招牌菜,當然要試吓,一來就成個鑊咁上,之後可以慢慢自己隨量加啤酒,D鴨肉吸曬啤酒既香味,仲有少少辣味,幾特別!  四川杞子風味冰粉 ($38)👸🏼冰粉有聽過吓,但第一次食。原來原材料係四川人俗稱冰粉米子,實際上學名叫假酸漿,冰粉便是用假酸漿的種子做的。這種植物原產秘魯,至於何時傳到四川被四川人開發成清涼小吃,無從查考。食落好冰涼,口感似大菜糕,加埋杞子好養生!.📍好川好菜 (尖沙咀)#尖沙
💁🏻‍♀️好川好菜 (尖沙咀)🍴

電子化點菜,抵讚!

麻辣海蜇手撕雞 ($108)🐔

雞絲粉皮 ($88)🐥

酸菜生猛桂花魚 ($238)🐟

風味啤酒鴨 ($198)🦆

四川杞子風味冰粉 ($38)👸🏼
食落好冰涼,口感似大菜糕,加埋杞子好養生!

📍好川好菜 (尖沙咀)
#尖沙咀 堪富利士道11號堪富利士大廈2-3樓
#小丸子搵食記
#小丸子尖沙咀
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #上海菜
2019-07-04 384 views
朋友突然話想食辣,尤其系四川酸菜魚,于是我諗起平時行開尖咀見到街上派傳單的好川好菜,提議去食。由電梯門出來就感受到濃濃的古香古味中式風,火紅色喜慶的顏色是主色調,同川菜的氣氛好搭。好川好菜,無辣不歡,整個餐廳都瀰漫著辣味,好辣之人聞之興奮,而我,食到少辣,陪同朋友來食酸菜魚也狠狠的踩入辣池,慢慢品嚐這種感覺。餐廳餐牌是以無紙ipad設計,圖文並茂,自助下單,相當方便。餐具潔淨有中式風格,優雅氣質很濃厚。川北涼粉,粉皮爽滑Q彈,透明有韌性。偏辣涼爽的口感很適合悶熱的夏天,開胃。招牌酸菜魚,例牌份量已超級滿足,酸菜湯底豐富有滋味,忍不住要飲多兩碗,微辣又多料,很有驚喜,開胃吖!即刻食欲大增。紅色尖椒,堅辣!我只食到微辣,所以會避開,如果食得大辣既人,可以挑戰下。食到蒟蒻,非常喜歡佢既口感,好Q好彈,又健康飽肚。魚肉嫩滑,肉質新鮮,亦十分入味。雖然系例牌,但魚肉份量不俗,贊!蔥油餅,薄脆可口,皮脆金黃,蔥味十足,白芝麻的口感同餅好夾,餅身不算油👍

餐具潔淨有中式風格,優雅氣質很濃厚。

川北涼粉,粉皮爽滑Q彈,透明有韌性。偏辣
涼爽的口感很適合悶熱的夏天,開胃。

食到蒟蒻,非常喜歡佢既口感,好Q好彈,又健康飽肚。

2019-07-02
Lunch
2019-07-02 116 views
喺香港吃川菜唔算太多,通常都係有朋友約先至會來。呢日來到嘅係位於尖沙咀磡富利士道嘅『好川好菜』,感覺裝修好有中國特色,紅彤彤嘅外墙有先聲夺人feel。好喇,行入四川風嘅小道後,我們開始品嘗純正川菜之旅。鴨舌本身己經係一款美味小食,加埋花雕獨特味道,更添滋味。海蜇爽脆,雞絲亦唔差,麻辣令你条脷嚐盡百般滋味,越吃越想吃。酸菜魚好出色,比我之前吃某間川菜好味好多,酸味適中,魚肉嫩滑。始終非四川人,都唔可以樣樣都辣,咁呢味萵筍絲就起咗中和嘅作用而吃完一餐正宗川菜後,來一份四川杞子風味冰粉是必須的。
喺香港吃川菜唔算太多,通常都係有朋友約先至會來。

好喇,行入四川風嘅小道後,我們開始品嘗純正川菜之旅。

鴨舌本身己經係一款美味小食,加埋花雕獨特味道,更添滋味。
花雕酒鴨舌

麻辣海蜇手撕雞

燴炒萵筍絲

而吃完一餐正宗川菜後,來一份四川杞子風味冰粉是必須的。
2019-07-02 74 views
不嬲都鍾意食辣嘅我同朋友喺尖沙咀行完街,喺樓下經過就比四個字”好川好菜”吸引左!上咗樓發現裝修好古色古香,而最吸引到我嘅係牆上面幅畫係親手畫架喎!好似留意左啲唔係太關事嘅嘢等我講返佢啲嘢食先!未落單之前就已經上咗碟小食,真係要講一講佢個花生好出色!呢個酸甜嘅話梅排骨係第一碟上嘅!味道有層次得來仲好開胃!夫妻肺片好夠辣,肺片唔會咬唔開!味道都唔錯!重點黎啦!係我食川菜一定會叫嘅毛血旺,一想碟即刻俾佢嚇親,個碗仲大過我屋企廚房個星盤!辣度十足!啱晒鍾意食辣嘅我!裏面嘅配料都好足夠,其實淨係呢兜野都夠兩個人食啦!

未落單之前就已經上咗碟小食,真係要講一講佢個花生好出色!

呢個酸甜嘅話梅排骨係第一碟上嘅!味道有層次得來仲好開胃!

夫妻肺片好夠辣,肺片唔會咬唔開!味道都唔錯!

2019-07-01 114 views
今次來到尖沙咀食川菜,無辣不歡的我特別期待!可以用平板電腦點菜,方便快捷!四個人點了頗多菜式,我個人特別推介雞絲粉皮($88)、酸菜魚猛桂花魚($238)、風味啤酒鴨($198)和招牌好川涼麵($58)。雞絲粉皮的花生醬味突出,又可中和其他菜式的辣,不錯👍🏻。酸菜魚猛桂花魚,桂花魚肉質鮮嫩,而且啖啖魚肉,湯底酸辣程度恰到好處,非常惹味。風味啤酒鴨由食客自行決定倒多少啤酒,越煮酒味和辣味都越突出,口感和味道都很豐富。最後招牌四川涼麵都很值得一試,很香辣,令人一試上隱。最後還有涼粉作甜點。
今次來到尖沙咀食川菜,無辣不歡的我特別期待!
可以用平板電腦點菜,方便快捷!

雞絲粉皮的花生醬味突出,又可中和其他菜式的辣,不錯👍🏻。

最後招牌四川涼麵都很值得一試,很香辣,令人一試上隱。

最後還有涼粉作甜點。