韓屋

Hanook Korean Restaurant
📍尖沙咀零味精韓國菜‼️· 邪惡拉芝石鍋飯🍚 -- 韓屋🏠🇰🇷·•#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_韓國菜=======================無得去旅行就嚟兩年,大家會唔會同小編一樣都好掛住韓國嘅美食?🥺上星期五小編就同男朋友去咗呢間喺金巴利道嘅韓屋🥰餐廳坐位唔算多,當日夜晚7:30去到有好長嘅人龍,建議大家最好book定位去🙈------------------------------⭐️醬炒牛肉芝士石鍋飯 $148 (7.2/10)餐廳嘅招牌菜‼️差唔多每檯都會order❤️石鍋飯份量好多,可以兩人share食~仲有大量嘅配菜如蘿蔔絲、芽菜、紫菜等等唔,加埋秘製嘅辣醬好惹味👍牛肉亦幾有肉香,不過講到成個飯嘅mvp一定係芝士!😍撈勻後啖啖飯都有芝士嘅香氣,好正🤩------------------------------⭐️薯仔豬排骨湯 $128 (7.5/10) (加蕎麥麵 $20)有驚喜必試嘅湯品‼️湯頭飲落微辣醒胃,好惹味!🙈入面仲有好多配菜例如芽菜、薯仔、洋蔥等等~排骨超級大份,輕輕一夾就起到骨,肉質好腍好入味🥰小編另外仲加咗蕎麥麵,咁就可以浸埋啲湯

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_韓國菜
=======================
⭐️醬炒牛肉芝士石鍋飯 $148 (7.2/10)

餐廳嘅招牌菜‼️差唔多每檯都會order❤️

有驚喜必試嘅湯品‼️湯頭飲落微辣醒胃,好惹味!🙈入面仲有好多配菜例如芽菜、薯仔、洋蔥等等~排骨超級大份,輕輕一夾就起到骨,肉質好腍好入味🥰小編另外仲加咗蕎麥麵,咁就可以浸埋啲湯一齊食~值得一讚嘅係飲完個湯完全唔會有口渴嘅感覺!👍
⭐️餃子王 $16 (7/10)

餃子係用蒸籠裝住,好有飲茶嘅感覺🤣而且仲好大粒好飽滿😂餃子內餡有豬肉、韭菜,正常發揮~
整體嚟講食物質素唔錯,份量亦夠大份👍店員服務亦好有禮貌,係一次唔錯嘅用餐體驗❤️
賣相:7/10
  • 餃子王
  • 蕎麥麵
  • 薯仔豬排骨湯
2021-07-02 1151 views
▫️餃子▪️餃子王$32🌟餃子是店舖的小賣點🌟其中一款招牌餃子就是餃子王🥟餃子王是單件點單的.用一個小小的蒸籠盛載著每粒巨大化的水餃🥟十分精緻🧚🏻‍♀️水餃餡料最大的特點是包含了粉絲..另外當然不能或缺的豬肉蓉&菜蓉..因此突顯了粉絲的口感.層次分明的🥰▪️泡菜餃子王$32餃子王當然不只一種口味.另還有其他口味供給選擇❤️‍🔥例如泡菜味..照顧到韓國泡菜的小粉絲👯‍♀️提到韓國菜當然不能沒有泡菜🥬但泡菜餃子王其實跟餃子王沒太大分別..就只是多了泡菜的味道.有點點的辣..大家可以根據個人的口味而作出選擇..❣️▪️韓式煎餃子$68煎餃子也是必吃之選.煎餃子🥟味道香口..餃子餡料其實跟店內的餃子都大同小異..但餃子煎至金黃色加上外脆內軟的口感👄十分惹味..大家還可以因應喜好配合醋來食用..🤘🏾▫️主食▪️炒豬肉石鍋拌飯$108真的不能少看的主食之一🥰石鍋內裡超具豐富營養的價值..當中包含了:紫菜·芝士🧀·五花腩豬肉🐷·紅蘿蔔🥕·大豆芽·蘑菇🍄·菠菜🥬·翠玉瓜🥒..均衡飲食的健康.果然是韓國最注重的風格..再加上韓式辣醬攪拌均勻.不但有拉絲的感覺.吃下還充滿着味道濃郁的飯焦快感😋而主角-米飯🍚更不得不令人佩服的

▫️餃子

▪️餃子王$32

▪️泡菜餃子王$32

▪️韓式煎餃子$68

▫️主食
炒豬肉石鍋拌飯

▪️炒豬肉石鍋拌飯$108
真的不能少看的主食之一🥰石鍋內裡超具豐富營養的價值..當中包含了:紫菜·芝士🧀·五花腩豬肉🐷·紅蘿蔔🥕·大豆芽·蘑菇🍄·菠菜🥬·翠玉瓜🥒..均衡飲食的健康.果然是韓國最注重的風格..再加上韓式辣醬攪拌均勻.不但有拉絲的感覺.吃下還充滿着味道濃郁的飯焦快感😋而主角-米飯🍚更不得不令人佩服的..採用了健康十足的紅米&糙米😍
炒豬肉石鍋拌飯
  • 炒豬肉石鍋芝士拌飯
2021-06-05 2762 views
星期五晚上經過尖沙咀金巴利道, 附近有很多韓國餐廳都食過, 今次就試下韓屋✨。小店裏面坐滿客人, 我大約等了十分鐘可以入座。 店內以粉紅色霓虹燈牌做裝飾, 餐廳主打韓式熱湯和餃子, 🔺我點了蔘雞湯$148、 蕎麥麵$20、 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯$128、 餃子王$16。🔻 🔸蔘雞湯🍲+蕎麥麵🍜~ 每次都韓國必食蔘雞湯,熱滾滾的人蔘雞湯,湯的味道清淡,有一點點的人蔘味,雞肉用筷子一撥就散開。加$20追加蕎麥麵, 放到湯裏一起吃, 味道更佳。🔸醬炒牛肉石鍋芝士拌飯🍛~濃郁醬香炒牛肉, 配上菠菜、紅蘿蔔、芽菜和翠玉瓜, 還有主角芝士和拌飯醬, 底部脆脆的飯焦,好吃。🔸餃子王🥟~ 中式點心籠裏的餃子王大大隻,食一隻都幾飽, 即叫即蒸, 可以一試。食完人蔘雞湯成個人暖笠笠, 未有得去韓國唯有在香港食住先。😁

蔘雞湯$148、 蕎麥麵$20

蕎麥麵

食完人蔘雞湯成個人暖笠笠
, 未有得去韓國唯有在香港食住先。😁

2021-06-04
蔘雞湯$148、 蕎麥麵$20
蕎麥麵
  • 蔘雞湯$148、蕎麥麵$20
  • 蔘雞湯$148、蕎麥麵$20、醬炒牛肉石鍋芝士拌飯$128、餃子王$16
2021-05-20 2720 views
聽同事講金巴利道又有新開人氣韓式料理小店。六點多去到門口已經坐滿人, 餐廳兩旁的韓式小店也未至於滿座,果然受歡迎,😍😍韓國大廚坐鎮炮製零味精,冇添加的家常熱湯。 絕對是韓國平民養生美食~牛膝骨湯$138濃厚的牛骨湯底, 大量嘅牛筋, 又腍又滑, 牛膝骨充滿大量骨膠原, 入口黏黏的, 濃香鮮甜, 熱辣辣的喝一碗 ,立刻充滿能量。 隨湯附送一款泡菜:  辣蘿蔔, 爽口香脆, 入味又唔會太辣。😋👍 湯還可以另加紅糙米飯或麵成湯泡飯, 但各人都比較喜歡專注飲湯!😋差不多每枱都會叫的「餃子王」$16,  原籠蒸起, 餡料超爆, 蔬菜切得幼細,調味啱啱好唔會太鹹~ 差不多一個拳頭咁大~炒豬肉拌飯$98配料顏色好靚, 韓式辣豆醬可以自由添加。菠菜,蘿蔔,蛋絲, 芽菜和碎紫菜伴均味道豐富, 帶點麻油香, 米飯軟硬適中, 炒豬肉香口惹味。韓式煎餃子$68煎得好乾身,皮夠脆又唔會油膩👍餃子餡料脹卜卜, 唔會好乾, 調味適中。估唔到外出用餐一碗熱湯令你成晚都好滿足!

聽同事講金巴利道又有新開人氣韓式料理小店。

牛膝骨湯$138

炒豬肉拌飯

炒豬肉拌飯$98
配料顏色好靚, 韓式辣豆醬可以自由添加。

韓式煎餃子$68
煎得好乾身,皮夠脆又唔會油膩👍
餃子餡料脹卜卜, 唔會好乾, 調味適中。

估唔到外出用餐一碗熱湯令你成晚都好滿足!
炒豬肉拌飯
2021-05-17 2101 views
想食韓國菜最啱黎尖沙咀金巴利道,夠晒多餐廳選擇。見呢到都幾多人食,人氣唔錯,於是今次就揀食呢到,落ORDER叫左蔘雞湯($148)、韓國麵條蕎麥麵(+$20)、炒豬肉石鍋芝士拌飯($128)、可樂ZERO($22)店鋪裡面嘅霓虹燈裝飾好搶眼😄可樂ZERO:天氣咁熱,飲返罐可樂GUR下降降溫😉另外仲有碟免費泡菜蘿蔔前菜食下,醃得幾夠味好開胃👍🏻蔘雞湯:我至愛嘅韓國菜式之一,所以一定點黎食下😄睇MENU有介紹喺雞裡面填入人蔘、大棗、板粟、松子仁、糯米、大蒜等食材,真材實料非常足料,再經過長時間熬煮而成,所以個湯味道係非常之甘香同濃郁😍而雞係用小雞,肉質唔會老夠嫩滑,吸收晒湯同食材嘅精華,幾正🤤韓國麵條 蕎麥麵:麵條份量唔少,口感唔錯,夾D再放入去蔘雞湯點湯黎食,掛起D湯令蕎麥麵更加香口😄炒豬肉石鍋芝士拌飯:雖然天氣熱熱地,但口痕好想食石鍋拌飯😝 飯上面放滿豬肉、芝士、大豆芽、紫菜、紅蘿蔔絲、菠菜、脆肉瓜、菇菌等,再加埋韓式醬落去撈勻佢,可以見到D芝士拉絲效果😍石鍋嘅熱力可以保持到食晒成碗都熱辣辣,仲可以令到D飯有少許焦脆效果,更加惹味🤩大合照🥰整體黎講食物質素都唔錯,本身想叫D小食餃子王黎

店鋪裡面嘅霓虹燈裝飾好搶眼😄

可樂ZERO

韓國麵條蕎麥麵

大合照🥰

整體黎講食物質素都唔錯,本身想叫D小食餃子王黎食,不過已經售罄,唯有遲D再機會過黎食下先得😉
2021-05-15
可樂ZERO
韓國麵條蕎麥麵
4 day(s) ago 0 views
見好耐冇食過韓國菜,今晚就打算去尖沙咀食下🤣朋友介紹話哩間韓國餐廳好好味😍仲話佢哋出名冇味精❗️同埋食韓國嘅家常菜❤️尋日星期六,去到門口已經排緊隊😳😳好彩我哋排咗一陣就有位,入面裝修係以粉色做主題💓餐廳入面播住韓國mv,聽住韓文歌食韓國菜好似去咗韓國旅行咁樣❗️😍 🔻人蔘雞湯 $148韓國人蔘雞湯是我最鍾意的韓國菜之一 😍所以一定要嗌❗️而且聽聞韓國人係以熱解熱🤔天氣熱嘅時候,佢哋反而鍾意食熱嘢去解熱,咁依家天氣咁熱就一定好啱食啦☺️人蔘雞湯上台已經聞到好香🤤🤤而且賣相都好靚,佢係用原隻雞去整呢個湯❗️隻雞都幾大隻,試1啖湯十分鮮甜😍雞味同埋人蔘味都好濃郁🙆🏻‍♀️真係落足料去煲湯☺️雞肉好腍同埋嫩滑 🐔連啲骨都好腍、好容易拆開嚟食🤓另外,雞入面釀咗好多材料,其中主要包括糯米紅棗同埋人蔘,啲糯米吸收曬湯嘅精華,軟腍腍 好好味🤩🤩重點飲完湯之後唔會覺得口渴❗️哩個真係要必試💯 🔻炒豬肉石鍋拌飯 $108另一樣食韓國野必試,當然係石頭鍋飯❗️哩個石頭鍋飯,配料十分豐富🤤見到有芽菜、菠菜 、紅蘿蔔 、紫菜 、脆肉瓜 、紅蘿蔔絲,當然唔少得仲有好多五花豬腩肉😍😍而且佢係用紅米同埋糙米,真係好健康☺️佢個石鍋夠曬熱
人蔘雞湯 $148
炒豬肉石鍋拌飯 $108
另一樣食韓國野必試,當然係石頭鍋飯❗️哩個石頭鍋飯,配料十分豐富🤤見到有芽菜、菠菜 、紅蘿蔔 、紫菜 、脆肉瓜 、紅蘿蔔絲,當然唔少得仲有好多五花豬腩肉😍😍而且佢係用紅米同埋糙米,真係好健康☺️佢個石鍋夠曬熱,可以令到啲飯有少少飯焦,超惹味!我同朋友都停唔到手不停食🤣🤣哩款石頭鍋拌飯 另外可以再加配芝士🧀🧀應該會更加吸引,下次要黎再試!
韓國粉絲素餃
朋友話想試餃,但又想食清d,就揀左呢一款試😚餃子皮煎得外脆內煙韌😎入面有好多粉絲感覺幾特別🤩配埋佢哋嘅醬汁食,清得黎又幾好味😗
2021-07-20 3 views
尖沙咀不嬲都好多韓國菜式 今次揀咗依間勁少女心嘅餐廳🤣入面有唔少嘅霓虹燈 俾人一種夢幻嘅感覺 打卡都唔錯㗎 不過環境就比較迫 位置都少 可能坐起上嚟就冇咁舒服啦我哋嗌左醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128) 超級好食 芝士份量好多 拉絲已經好邪惡 食落去淡淡都有芝士香 成個石鍋飯味道協調得好好 會忍唔住係咁食☺️另一個我哋就嗌左帝王蟹膏蟹肉煎餃子($78) 一碟五隻 老實講覺得有啲貴 其實佢煎得幾好 唔會話好油 有脆脆嘅口感 但係蟹膏同蟹肉嘅味唔係話好出 只係有少少嘅鮮甜味 食落比想像中有啲出入 cp值唔太高🥺個人比較推薦佢嘅石鍋飯 下次都會想試吓佢湯類嘅嘢食🤣
尖沙咀不嬲都好多韓國菜式 今次揀咗依間勁少女心嘅餐廳🤣

個人比較推薦佢嘅石鍋飯 下次都會想試吓佢湯類嘅嘢食🤣
2021-07-19 4 views
之前聽朋友都介紹過呢間韓國嘢有好多特別嘅食物,而且每樣都好高質,價錢亦都係尖沙咀來講唔算貴,性價比高,所以決定過嚟試吓。餐牌上面有好多唔同食物嘅選擇,我哋叫咗兩個主食同一個小食都幾好味。小食就係餃子,呢度有多款嘅餃子,選擇例如泡菜,牛小排餃子,我哋就揀咗帝王蟹膏餃子,煎得幾香口,配埋豉油一齊食都幾好味,絕對係非常開胃。另外我哋叫咗個牛膝骨湯,味道非常清甜濃郁,而且裏便有啲牛膝骨喺度,充滿骨膠原同埋鈣質,好好飲。熱辣辣好開胃!要一讚佢分量非常多,兩個人飲到好飽好滿足。另外就係牛肉石鍋芝士拌飯,上邊有好多材料,每樣都好足料,牛肉嘅份量都好多,仲有紫菜同埋泡菜汁一齊嚟拌飯,煮耐少少仲有少少飯焦喺度,成個飯都好大碗,唔怪得知咁多人排隊!

2021-07-17 9 views
去到門口就諗起好耐以前去過黎過,不過唔記得嗰時食過咩嚕,當自己試新野~😆1️⃣餃子皇($16/隻)2️⃣特大煎餅餃子($78/3隻)韓式餃子一般都用碎豬肉、椰菜同粉絲做餡。其實兩款餃子既餡都差唔多,分別在於餃子皇係蒸,另一款係煎~本人超愛食餃子,所以無論係蒸定煎,我都咁鍾意食!😋3️⃣蔘雞湯($148)呢樣最正,湯好夠味,雞瘦得黎都嫩滑,啲骨仲煲到好軟添!🤤4️⃣醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128)冇乜牛肉,但整體上唔差既。

1️⃣餃子皇($16/隻)
餃子皇

2️⃣特大煎餅餃子($78/3隻)
韓式餃子一般都用碎豬肉、椰菜同粉絲做餡。
特大煎餅餃子

其實兩款餃子既餡都差唔多,分別在於餃子皇係蒸,另一款係煎~

本人超愛食餃子,所以無論係蒸定煎,我都咁鍾意食!😋

3️⃣蔘雞湯($148)
呢樣最正,湯好夠味,雞瘦得黎都嫩滑,啲骨仲煲到好軟添!🤤
蔘雞湯

4️⃣醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128)
冇乜牛肉,但整體上唔差既。
餃子皇
特大煎餅餃子
2021-07-17 0 views
平常食韓國野剩係諗起飯捲、炸雞或芝士飯!呢間韓國餐廳就有另類啲嘅選擇,餐牌上有多款韓國地道家常菜,原來韓國人都好鐘意飲湯同食餃子!蔘雞湯~上碟已經聞到好香蔘味,原來湯入面加咗好多人蔘,雞隻煮到超級淋,連雞骨都煮透,軟到啲骨都可以吞落肚!味道好香又入味,加埋入面仲有啲紅棗,感覺好補!餃子王~餃子size好大粒,一籠一隻,唔怕叫多咗食唔晒!味道唔錯,係餃子皮稍為厚咗少少!煎醬牛小排餃子~煎到外皮脆卜卜,裡面係牛肉,味道好香,食落甜甜地,必試!

2021-07-14 25 views
有看過韓劇或綜藝節目的人,大概都不會對「韓屋」感到陌生。「韓屋」是指以韓國傳統建築形式而建成的老房屋。筆者亦相信很多香港女生都曾經穿過韓服,化身成古代美人,在首爾的「北村韓屋村」前散步和拍照,感受韓國傳統文化和魅力。位於香港,有韓國街之稱的金巴利道也有一間值得探訪的少女風「韓屋Hanook」食店,由韓國大廚班底煮出韓國人最常吃的家常小菜。環境:✨裝潢主打少女風,以簡約的淺色及木色傢俬為基調,牆上掛着好幾個粉色韓系霓虹燈牌,適合熱愛韓國文化的人前往「打卡」。✨電視及音響設備播放着K-POP,氣氛尤其輕鬆活潑。服務:✨當日下午茶時段人流不算多,店面及廚房只有兩、三名職員,但態度友善,並且能在無需簿記下,將筆者點菜的六樣食物準確送上,上菜速度快。食物:🍲 炒豬肉石鍋芝士拌飯 ($128)✨韓底石鍋拌飯可謂韓劇中的經典料理,一鍋拌飯裏有着多種繽紛的配料,營養滿滿。✨炒過的豬肉配搭蘿蔔、翠玉瓜、紫菜等放在白飯上,用湯匙由鍋底不斷的往上翻拌,混合芝士、帶微辣的辣椒醬和鍋粑,形成非常吸睛的「芝士拉絲」,滋味的交疊讓人吃得滿足。🥟 餃子王 ($16)✨適合「打卡」!大大的餃子王比普通的餃子大幾倍,獨立

環境:
✨電視及音響設備播放着K-POP,氣氛尤其輕鬆活潑。

服務:

食物:
🍲 炒豬肉石鍋芝士拌飯 ($128)

🥟 餃子王 ($16)

✨適合「打卡」!大大的餃子王比普通的餃子大幾倍,獨立放在可愛的小蒸籠中。
✨外表厚身柔韌,韮菜豬肉餡料飽滿,很不錯。

🌶 泡菜餃子王 ($16)
✨泡菜是韓式料理中常見的食品,加上泡菜的餃子多了一份可口的酸辣感。

🦀 帝王蟹膏蟹肉煎餃子 ($78)

✨ 餃子外皮同樣Q彈,但味道相對較清淡,需沾餃子汁增添咸鮮味。

🍍 韓國有機菠蘿汁 ($27)
🍏 韓國青蘋果梳打 ($27)
🍐 韓國果肉梨果汁 ($25)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-07-09
又黎到尖沙咀韓國街覓食୧(* ˃◡˂ *)୨ 呢間「韓屋」由韓國人親自下廚 主打地道又健康嘅家常便菜 有唔同款式嘅湯品、鍋飯同餃子選擇 啱曬想食韓國野 又唔想咁熱氣嘅人😌‎♡‧₊˚ 蔘 雞 湯 $148 (⭐7.8/10)經熬煮嘅雞肉十分嫩滑軟腍😋 連骨食都👌🏻🤣 人蓼味唔重 所以個湯味道偏鮮甜 唔苦澀 仲索曬雞嘅精華入去😋 內有唔少滋補食材 例如松子仁、紅棗、糯米等等 另外可以+$20蕎麥麵/ 紅米飯 我地就揀咗爽口嘅蕎麥麵🥢‎♡‧₊˚ BIBIMBAP 醬 炒 牛 肉 拌 飯 $98 (⭐️6.8/10)以紅米飯做底嘅拌飯 牛肉肉質軟嫩彈牙 可惜得幾片🥺 飯同牛肉嘅份量都唔多 CP值唔算高‎♡‧₊˚ 餃 子 王 $16 (⭐️6.5/10)有一隻拳頭咁大嘅招牌餃子王🥟 以小蒸籠裝住幾cute😆 外皮厚度適中帶微微煙韌口感 內餡飽滿 但肉嘅比例較少 感覺似食緊素菜餃多啲🤣‎♡‧₊˚ 牛 小 排 煎 餃 $78 (⭐️7.2/10)用牛肉整嘅餃子餡😆 出面微脆香口 內裡肉味濃郁😋

‎♡‧₊˚ 蔘 雞 湯 $148 (⭐7.8/10)

‎♡‧₊˚ 餃 子 王 $16 (⭐️6.5/10)

用牛肉整嘅餃子餡😆 出面微脆香口 內裡肉味濃郁😋

2021-07-08 54 views
今次去左尖沙咀韓屋食人蔘雞同韓式餃子😂😂,餐廳係由韓國人開既,雖然佈置簡潔,但成間鋪頭係粉紅色既,餐廳仲不停播K-Pop 。人蔘雞 一整隻雞放係鍋裏面,雞裏面又塞滿糯米、紅棗、薑、人蔘等等材料,甘湯一定好濃郁,雞肉仲好易就離骨,肉又好淋但唔鞋,淋到連骨可以食埋🤣🤣,湯好清甜雖然有人蔘,但冇苦味,飲完仲熱辣辣好醒神。我朋友叫左餃子王 ,我就叫左泡菜餃子王 ,叫得餃子王真係勁大隻,有我女拳頭甘大🤣🤣,由一個個籠黎蒸,餡料超多,皮又薄,泡菜餃子王泡菜切得幼細,微微辣,味道調得唔錯。淨係叫餃子王唔夠喉,再叫左韓式煎餃 ,煎餃脹卜卜,皮薄同脆,餡料都ok同夠味,而且唔油膩添。

人蔘雞

2021-07-07 29 views
🖌總評:🤗 食落無特別📷 全店賣點,3幅虹燈的牆,打卡用0️⃣ 服務,但收10%服務費💸 性價比 低!(我是神秘食客:極度懷疑本店聲稱的「零味精」,湯品不算好咸,但食完勁口渴)🕴🏻(星期一至四 walk-in)7點去到剛好要等位排隊,要齊人才入得。全晚只有1位侍應姐姐,全晚就係睇佢踢晒腳。🪑店面好好細,約20人左右,排得好迫。此外,枱和枱之間,只是一透明板的距離🤗會非本意地聽盡隔離枱的對話。🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️當晚我一行3人(walk-in ), 等左45分鐘才有位。侍應姐姐表示,全晚預約已滿,我地3個無訂枱,只可以於2人枱中間加一張凳,所以我地都就住叫小d,怕無位放食物🌚(好想知,是否訂了枱就會得到尊重,就可以坐得舒服d)📜餐牌類型少,只有:1. 單點不配飯/麵的湯品2. 石鍋拌飯3. 餃子全都是飽肚的食物,沒有小食類。亦不設泡菜等住家小伴菜。🥘<薯仔豬排骨湯 $148>較濃味的款式,調味料仲有酸醃菜,令這湯濃得開胃。同時有幾舊大豬骨,骨肉算容易分離的。Menu中提到「所以湯都附上不同伴菜」不過就唔覺呢個湯有附上🤗<血腸湯 $128>濃濃的牛骨湯味材料
🖌
總評:
🤗 食落無特別
📷 全店賣點,3幅虹燈的牆,打卡用
0️⃣ 服務,但收10%服務費
💸 性價比 低!
🕴🏻
(星期一至四 walk-in)
7點去到剛好要等位排隊,
要齊人才入得。
全晚只有1位侍應姐姐,
全晚就係睇佢踢晒腳。
🪑
店面好好細,
約20人左右,
排得好迫。
此外,枱和枱之間,
只是一透明板的距離🤗
會非本意地聽盡隔離枱的對話。
🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
當晚我一行3人(walk-in ),
等左45分鐘才有位。
侍應姐姐表示,
全晚預約已滿,我地3個無訂枱,
只可以於2人枱中間加一張凳,
所以我地都就住叫小d,怕無位放食物🌚
(好想知,是否訂了枱就會得到尊重,
就可以坐得舒服d)
📜
餐牌類型少,只有:
1. 單點不配飯/麵的湯品
2. 石鍋拌飯
3. 餃子
全都是飽肚的食物,沒有小食類。
亦不設泡菜等住家小伴菜。
🥘
<薯仔豬排骨湯 $148>
較濃味的款式,
調味料仲有酸醃菜,
令這湯濃得開胃。
同時有幾舊大豬骨,
骨肉算容易分離的。
Menu中提到「所以湯都附上不同伴菜」
不過就唔覺呢個湯有附上🤗
薯仔豬排骨湯

<血腸湯 $128>
濃濃的牛骨湯味
材料:幾條韮菜、幾粒血腸、一碗牛骨湯
血腸沒有難接受的味道,
可能因為當中用了大量韓式粉絲充場面。
此湯就附上勁咸蝦醬 和 泡菜蘿蔔幾粒
血腸湯

<紅米飯 $15>
你無睇錯,
Menu中提到「更可另外追加飯/麵」,
湯不會免費提供飯/麵。
要另外單點的🙄
FYI: 韓國紅米飯 $15 或 韓國素麵/蕎麥麵 $20
🤭食韓國菜咁耐,無料追加飯就見過幾間,
但叫湯不跟飯都真係第一次見🤭
紅米飯

<醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128>
材料 份量是足夠的,
但牛肉的質素就很一般,
又肥又無味,
靠拌飯醬救亡。
唯一合格的是 芝士的份量,
拉到好多絲。

沒有肥膩感。
蒸泡菜餃子

紅米飯
2021-07-05 46 views
原本見咁多人食咁多人打卡應該唔錯點知成件事幾伏 絕對唔會再光顧第二次首先環境非常擠迫狹窄 空氣唔多暢通然後食物種類少之餘 嘢食仲要等十世都未到 但係用餐時間90分鐘都冇質素亦好一般完全唔值得呢個價錢芝士石鍋飯冇芝士味 豬肉又薄又少 油膩感十分重餃子王十六蚊一隻 以為係巨大啲既餃子點知同灣仔碼頭差唔多 味道仲難食過灣仔碼頭普通到唔普通完全唔明點解會咁多人排隊正常韓國餐廳都會有飯團拌麵炸雞嗰啲呢間乜都冇 總括而言希望大家唔好中伏盲目追隨潮流
原本見咁多人食咁多人打卡應該唔錯
點知成件事幾伏 絕對唔會再光顧第二次