2021-05-06 110 views
個人都幾中意尋找隱世cafe 飲野做野🙈 今次搵到間就係旺角鬧市中😳 估唔到平時成日行開嘅西洋菜南街都收埋左間cafe😂 就位於cmhk 店嘅樓上😀上到去空間唔大 不過人唔多😬 而且佔有兩層 都實有位坐😙 wifi 任用不設密碼而且網絡穩定😍 野食都有唔少款揀下😀 飲品出乎意料地多選擇😋 以cafe 來講 咖啡都真係算多款 而且仲有酒精飲品㖭😆叫左杯irish coffee for ladies ($108) 🤤 本來就唔多地方有得飲 呢到仲要有兩個版本😳 估計for man 個味道應該正宗d😂 for ladies 就應該味道輕d 冇咁重掛😬 唔知啦冇比較嘅情況下 齋飲for ladies 個人感覺係偏甜嘅irish coffee😙 上面個cream 三秒即倒下慢慢溶掉😂 要打卡真係要與時間競賽🙈 cream 都幾香😍 咖啡味唔會話太濃太苦😀 whiskey 味都唔會話好出😋 成件事偏甜真係幾岩女仔飲😆

2021-04-29
  • irishcoffeeforladies
2021-04-30 137 views
唔係朋友帶都唔會發現到這間餐廳,出孚意料外地好味而且環境舒適,這個午餐食得好滿足,會期待下次再試其仔食物👍🥪香煎豬腩肉三文治 $68一上枱已經覺得好正,豬腩肉表面煎得焦脆而內裡軟嫩,塊厚切豬腩肉明知好肥都食到流晒口水😋💦店內仲有多款咖啡豆選購。

🥪香煎豬腩肉三文治 $68

店內仲有多款咖啡豆選購。
2021-04-22 150 views
啱啱做完嘢想搵個地方唞吓就見到附近有呢間餐廳上到去地方空間比較細中間有張圓形嘅bar枱/廚房餐廳嘅設計係走少少工業風上到去見到有CBD coffee 覺得好新奇就叫咗一杯試吓原來係期間限定低咖啡因 CBD 咖啡 叫Mo Chur Chur飲落去幾香橘子味 豆味亦又重不過CBD加咗係無影響個味道只係飲完會好精神身為樓上呢度環境都幾靜下次可以考慮吓喺度做嘢溫書
啱啱做完嘢想搵個地方唞吓
身為樓上呢度環境都幾靜
下次可以考慮吓喺度做嘢溫書

CBD  coffee
2021-04-20 130 views
餐廳用咗粉紅色為主調 天花板用咗唔同嘅煲蓋做裝飾?! 係特別嘅但最靚IG-able係佢張橢圓形BAR枱用咗霓虹燈整咗個店名 配襯埋復古綠 靚(*´˘`)♡🔖香煎龍蝦蕃茄意粉龍蝦有足足一隻手掌咁大雖然只係開邊仲要得一半 但價錢算係咁至於蕃茄意粉醬汁超多 唔怕食到好DRY喇~同埋真係有番茄碎 並唔係普通撈茄汁整體嚟講正常發揮 不過不失 無咩驚喜
餐廳用咗粉紅色為主調
天花板用咗唔同嘅煲蓋做裝飾?! 係特別嘅
但最靚IG-able係佢張橢圓形BAR枱
用咗霓虹燈整咗個店名 配襯埋復古綠 靚(*´˘`)♡

🔖香煎龍蝦蕃茄意粉
龍蝦有足足一隻手掌咁大
雖然只係開邊仲要得一半 但價錢算係咁
至於蕃茄意粉醬汁超多 唔怕食到好DRY喇~
同埋真係有番茄碎 並唔係普通撈茄汁
整體嚟講正常發揮 不過不失 無咩驚喜
香煎龍蝦蕃茄意粉
2021-04-16 154 views
最近比較留意主張生酮飲食的餐廳,見大家推薦便選擇了這一間。在OpenRice有得直接訂位,而且有優惠很方便食物質素良好,店員友善,服務亦很好若然餐桌能夠寬闊多些更Perfect會繼續幫襯💪🏿推薦在旺角「搵食」和注重生酮飲食的大家~
最近比較留意主張生酮飲食的餐廳,見大家推薦便選擇了這一間。
在OpenRice有得直接訂位,而且有優惠很方便

食物質素良好,店員友善,服務亦很好
若然餐桌能夠寬闊多些更Perfect

會繼續幫襯💪🏿
推薦在旺角「搵食」和注重生酮飲食的大家~
2021-04-10 1185 views
某訂座App有50%off,於是訂座試菜。其實本身都有search過旺角西餐,一直想試,而且已加入會員,好似係有9 折,不過呢次係半價環境裝修超級有feel,總之喺有專業嘅咖啡店feel,加埋超現代嘅裝修,真係打卡熱點!另可完全Open Kitchen加水吧,枱唔多,可能喺疫情關係,政府嘅要求,大約有10張枱左右飲品先上,其實呢點扣分,飲品會變凍,不過都由佢。咖啡嘅豆似乎有精品feel,因為酸度奇高,一般叫Americano都係比較苦澀冇特色,但呢度熱飲酸度高,攤凍又有另一風味,反而好飲左,似碳燒,又有少少creamy感,加分另外叫左熱朱古力(L) $42,居然做埋拉花,又一加分位,一般都只係求其沖杯家庭式熱朱就算,呢度非常有心牛油果大菇沙律 $ 78大菇Juicy,牛油果氧化左似幾個鐘前開定,不過沙律菜新鮮爽脆,Dressing做得好,夠酸開胃香腸拼盤 $ 78香腸 6 條,不過唔hea,脆皮腸,墨汁腸,芝士腸,另外有沙律菜同薯仔伴碟,加茄汁芥末,以小食計係冇得彈,份量好夠忌廉黑松露雜菌長通粉 $ 78汁料剛好,唔多唔少,不過黑松露味弱啲,另外調味都人火好輕手。長通粉熟度啱啱好配料

牛油果大菇沙律 $ 78

香腸拼盤 $ 78

忌廉黑松露雜菌長通粉 $ 78
配料都夠,非常好食

香煎比目魚扒配紫薯茸忌廉菠菜 $ 188
比目魚煎得好香,皮脆肉嫩,紫薯茸就可以再調滑少少,忌廉菠菜似汁又似伴菜,其實將佢嘅汁水煮入忌廉會更好味
不過整體都已經係90分

實在係太飽,因為有「單點食物」50%off,所以全單都係$337,否則原價可能$550-600就唔抵食,建議大家都係用App訂座會比較抵食
2021-04-09
$168.5 (Dinner)
2021-03-28 284 views
今日收工經過旺角見到間唔錯嘅cafe 就上咗去試下。上到去大概8:10 侍應都有禮貌咁同我講8:15last order。 以cafe嚟講,其實野食都算多選擇!今次我叫咗一個小食(蜜糖孜然焗薯),一個意粉 (龍蝦番茄意粉),一杯熱飲(鮮奶抹茶) 1. 孜然焗薯呢個我會推薦一下,分別用咗薯仔同紫薯,令到個小食唔會太單調,加埋啲蜜糖令到兩款薯仔更加香口,平時tea time 嚟食,配埋杯咖啡真係一流!2. 龍蝦番茄意粉呢個正正常常,冇乜特別,個番茄醬啱啱好,如果龍蝦係一隻嘅話會仲更加吸引。3. 鮮奶抹茶飲品都係正常發揮,下次會試下啲咖啡。Overall嚟講,相比起其他cafe,野食飲品都出得幾快,水準唔會比其他cafe差,侍應仲會同你social下,睇下你叫啲野得唔得,下次絕對會再幫襯!

1. 孜然焗薯
呢個我會推薦一下

2. 龍蝦番茄意粉

3. 鮮奶抹茶
飲品都係正常發揮,下次會試下啲咖啡。

熱鮮奶抹茶
2021-03-27
Type of Meal
Dinner
熱鮮奶抹茶
  • 孜然焗薯
2021-03-27 205 views
今日lunch同朋友嚟試咗間旺角樓上coffee shop,上到去都比較多人,咁啱好彩仲有一張枱,唔洗等位就入到。😚我哋叫咗份all day breakfast ,一份意粉同兩杯飲品。首先講下份all day breakfast ,我哋叫咗份飽足全日早餐,裏面分別有六款不同的腸仔,薯仔,紫薯,沙律同松露炒蛋。😍其實兩個女仔食完已經好飽,好足料!份炒蛋啱啱好。🍳之後就係份鮮茄醬芝士碎車厘茄意粉,呢份比我想像中好食,好濃郁嘅番茄醬🍅🍅🍅,如果芝士碎可以在多啲會更加好,我朋友本身唔太好番茄都話唔錯,連埋湯加野飲都好平,值得試一下。飲品就叫咗一杯flat white 同iced black,咖啡唔錯,知道佢哋係用single origin嘅豆嚟沖,值得加分,温度恰好,如果其他咖啡都可加CBD會更加好。😬總括嚟講,呢間coffee shop比我嘅印象唔差,店員都有禮貌,lunch time嚟講,嘢食都出得幾快,值得我返轉頭再去嘅其中一間coffee shop!👍🏻

🍽溫泉蛋卡邦尼意粉(2/5)💰75非常不正宗卡邦尼🥲改名做白汁芝士溫泉蛋意粉適合一點完全食唔出蛋味,好重忌廉芝士味🤔洋蔥好多仲幾大塊😩整體冇卡邦尼意粉感覺食到一半已經食唔落放棄咗,食到好滯🥲2分係比溫泉蛋.....🍽鮮茄醬芝士碎車厘茄意粉(2/5)💰62一上枱只係微暖🙄鮮茄醬調味唔夠,偏甜似落咗茄汁🤔成碟有一半都係蘿蔔/瓜/茄子絲🥴食完6分飽左右Lunch set包一碗餐湯同野飲餐湯稠結過意粉醬‼️飲落超級酸超級咸超級甜😳同伴笑稱廚房比錯意粉醬我地😅個日拎住好多野又行到好攰,見到一間好似好多好評既cafe就沖咗上去😐餐廳個陣只有2/3枱客人,但都安排咗我地坐風口位😟(太多野太攰就冇要求轉位了)侍應長期見唔到人🤨問佢地攞調味又唔記得,目無表情,有啲唔太friendly既觀感🙁7X蚊食個lunch唔算貴,但未算好平,整體係貴價頹食💁🏻‍♀️不過幾岩傾計,因為都冇咩客希望店家可以放多啲精力落野食上,同改善下服務態度🙇🏻‍♀️臨走個陣見廚師除口罩好似開緊餐,一邊同其他職員傾計一邊希望佢地除口罩煮既野食唔係serve客人的~
🍽溫泉蛋卡邦尼意粉(2/5)💰75
非常不正宗卡邦尼🥲改名做白汁芝士溫泉蛋意粉適合一點
完全食唔出蛋味,好重忌廉芝士味🤔
洋蔥好多仲幾大塊😩整體冇卡邦尼意粉感覺
食到一半已經食唔落放棄咗,食到好滯🥲
2分係比溫泉蛋.....

🍽鮮茄醬芝士碎車厘茄意粉(2/5)💰62
一上枱只係微暖🙄鮮茄醬調味唔夠,偏甜似落咗茄汁🤔
成碟有一半都係蘿蔔/瓜/茄子絲🥴食完6分飽左右

Lunch set包一碗餐湯同野飲

不過幾岩傾計,因為都冇咩客
希望店家可以放多啲精力落野食上,同改善下服務態度🙇🏻‍♀️

臨走個陣見廚師除口罩好似開緊餐,一邊同其他職員傾計一邊
希望佢地除口罩煮既野食唔係serve客人的~
2021-03-24
2021-03-13 195 views
同朋友見到有半價特登黎試下,環境都OK,但比想像中細間,坐得都ok舒服。staff都好有禮貌,有耐性。食物的話,過得去,但唔會評價為好味,有碟意粉偏鹹。總括傾計OK,食物就唔好太大期望。
2021-03-07 248 views
同朋友諗唔到食咩咁岩係樓下見到餐牌咪上去試下上到去得兩枱客,唔洗等位叫咗個三文魚長通粉🥣一片三文魚,味道還可以嘅但係佢 完 全 唔 熱🙃個碗底啲汁同長通粉只係叫做微溫..朱古力慕絲蛋糕🍰味道普通,偏甜Latte咖啡可以接受純飲野吹水可以食野可免
同朋友諗唔到食咩
咁岩係樓下見到餐牌咪上去試下

上到去得兩枱客,唔洗等位

叫咗個三文魚長通粉🥣
一片三文魚,味道還可以嘅
但係佢 完 全 唔 熱🙃
個碗底啲汁同長通粉只係叫做微溫..

朱古力慕絲蛋糕🍰
味道普通,偏甜

Latte
咖啡可以接受

純飲野吹水可以
食野可免
海鮮全日早餐🦞本身好期待個龍蝦🦞可惜佢煎燶左黑左一半🤭🤭好彩頗新鮮既青口同蝦🦐補數😋個蛋都重蛋味同滑🥚但係濕左dd🧐黑松露野菌意粉🍄以cafe水準其實都既巧食😃勁多菇而個口感會加分🥳個汁都夠重口味夠creamy🤤🤤唯有可惜係黑松露味唔算重啦整體食物質素正常不過係聚會好地方☺️☺️-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟出奇地乾淨🤣🤣而且洗手液好香🤣奇怪的加分位😛😛不過都偏細所以扣一分😂
海鮮全日早餐🦞

黑松露野菌意粉🍄

整體食物質素正常不過係聚會好地方☺️☺️
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟
2021-02-23 209 views
🚃香港美食➡️旺角吃完午餐想找個地方坐下聊聊天,幸好這間cafe完全不用等位,入口在一間電訊公司裡面真有點特別☕ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $36味道不錯,發揮正常🍰 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $52味道十分平傭,甚至可以說是差…… 而且非常超級薄片,索價過高整體來說,這是一間很適合打卡和聊天的cafe,冷氣十分強勁,可以多帶一件外套
🚃香港美食➡️旺角

Flat White

☕ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $36
味道不錯,發揮正常

Tiramisu

🍰 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $52

Flat White
平時啲樓上cafe都係係啲殘殘舊舊嘅唐樓入面 未上到間cafe已經心驚膽顫🥴但係今次Hands-on Coffee座落係某龍頭電信公司門市樓上 門面唔會嚇親人 令我覺得佢有樓上cafe之中貴族嘅感覺🤣Hands-on Coffee is located in a building belongs to a famous telecom company, which is not like the other "upstairs cafe" that located in some old old creepy buildings🥴Those old buildings are always with a horrible atmosphere...👉🏻👈🏻煙三文魚就有四大塊 超多車厘茄 味道不過不失 只希望佢可以落多啲汁💩There are four big slices of smoked salmon and loads of cherry tomatoes in the salad 💩It could be better if they add more sauce & vine
煙三文魚沙律 Smoked Salmon Salad
It could be better if they add more sauce & vinegar on it🤣

香煎龍蝦番茄意粉 Grilled Lobster Tomato Spaghetti

龍蝦就有足足半隻咁多 雖然煎過龍 搞到有啲韌同榎歰歰 不過份量黎講係非常有誠意嘅😃
The portion is really big that they put half of a lobster onto the pasta 😃 but it is a little bit overcooked and tastes like....👉🏻👈🏻
忌廉煮青口 Mussels with Cream Sauce

青口隻隻都好肥好飽滿 好有口感🤤 但略嫌唔夠汁同入味😕
Their mussels are really large but it is not the best in town as it is a little bit dry😕

(Score out of 5⭐️) 評分:
Taste 味道: ⭐️⭐️⭐️
Price 價錢: ⭐️⭐️⭐️
Services 服務: ⭐️⭐️⭐️
Location 位置: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Possibility to return 回頭率: ⭐️⭐️
2021-01-19
$170 (Lunch)
2021-01-21 334 views
一間位於旺角油麻地中間既cafe因為係樓上鋪既關係一直冇留意到佢既存在呢到既裝修都好特別可能因為樓上鋪既關係相對上少人食家午市套餐仲做緊優惠Eatigo訂位仲有discount 我book左12:00有50%off 溫泉蛋卡邦尼意粉 原價$86 折後連加一 $50因為用eatigo book位既關係只有正價餐牌半價而飲品都要收正價所以我地就冇叫到午市套餐卡邦尼意粉份量比較細份但味道相當吾錯好濃郁忌廉味再加上溫泉蛋既蛋黃令成個意粉醬汁更加滑而且芝士好多飽足全日拼洋腸早餐 原價$168 折後連加一$101全日早餐非常豐富腸仔亦都好多種類仲有煙肉,炒蛋,焗薯,紫薯,南瓜,茄汁豆,沙律,法包擺位好靚,用黎打卡一流呢到既咖啡其實都好似好好飲甜品都好似吾錯下次有機會再試
一間位於旺角油麻地中間既cafe

而且芝士好多

飽足全日拼洋腸早餐 原價$168 折後連加一$101
全日早餐非常豐富
腸仔亦都好多種類
仲有煙肉,炒蛋,焗薯,紫薯,南瓜,茄汁豆,沙律,法包
擺位好靚,用黎打卡一流
呢到既咖啡其實都好似好好飲
甜品都好似吾錯
下次有機會再試

2021-01-20
$100 (Lunch)