2024-01-23 150 views
通常韓式都係炸雞,飯卷,石鍋飯。今次想食特別啲,叫左韓式海鮮餐。份量驚人,真心二人係食唔晒,起碼三人,細食嘅女仔四個都可能得🤫。🍽️韓川二人海鮮餐 $668🔸精選時令生蠔6隻🦪唔係好大隻,但鮮甜,有少少海水味,肉質偏爽,不錯。🔸鹽燒虎蝦2隻🦐肉質彈牙,蝦殼咸香,標準虎蝦size。🔸韓川菜肉五花腩🐷三大條腩肉係爐面暖住食確實需要,因為腩肉凍左會硬。由於份量驚人,二人真係食唔晒。如果有泡菜會好啲,解到膩;或者生菜多啲都有幫助。🔸韓式炸餃拼盤🥟望落一般,食落唔錯,雞皮餃特別。🔸芝士熔岩炸雞+$30🍗芝士迷又點會錯過,同樣問題,份量太多🤣。真係熔岩芝士,較流質,非拉絲。雞鎚唔辣有肉汁,單骨雞翼較辣,脆。🔸溫泉蛋帶子芝士湯烏冬🍜大大隻帶子,上有拉絲芝士,煮得剛好唔硬。芝士湯,溫泉蛋,烏冬呢個組合好夾,連湯飲埋。📝掃code落單,加一收費。💬題外話:平日晚7點左右full house,如果唔想等位,最好訂位。呢度地點方便,確係飯聚好地方。

🍽️韓川二人海鮮餐 $668
生蠔

🔸精選時令生蠔6隻
🦪唔係好大隻,但鮮甜,有少少海水味,肉質偏爽,不錯。

鹽燒虎蝦2隻

🔸鹽燒虎蝦2隻
🦐肉質彈牙,蝦殼咸香,標準虎蝦size。

韓川菜肉五花腩

🔸韓川菜肉五花腩

韓式炸餃拼盤

🔸韓式炸餃拼盤
🥟望落一般,食落唔錯,雞皮餃特別。

芝士熔岩炸雞

🔸芝士熔岩炸雞+$30

🔸溫泉蛋帶子芝士湯烏冬

📝掃code落單,加一收費。

2024-01-18
生蠔
鹽燒虎蝦2隻
韓川菜肉五花腩
韓式炸餃拼盤
芝士熔岩炸雞
2024-05-01 0 views
第一次黎食~ 價錢正常叫左個泡菜豆腐湯,韓式菜包五花腩,芥末蜜糖炸雞泡菜可以refill, 個個都好有禮貌。炸雞雖然有骨 但個醬好味,有驚喜!泡茶豆腐湯唔會好辣,中規中矩。兩個人食左3百幾蚊😋
第一次黎食~ 價錢正常
叫左個泡菜豆腐湯,韓式菜包五花腩,芥末蜜糖炸雞
泡菜可以refill, 個個都好有禮貌。
炸雞雖然有骨 但個醬好味,有驚喜!

泡茶豆腐湯唔會好辣,中規中矩。
兩個人食左3百幾蚊😋
生菜五花腩
2024-05-01
生菜五花腩
2024-02-21 555 views
朋友為我慶祝生日,我們選了位於旺角女人街的韓川食晚飯。雖說是韓國菜,餐牌上比較有韓食feel的就只有韓式炸雞、菜包五花腩及泡菜火鍋。時令生蠔🦪(6隻),蠔肉不算肥美飽滿,但亦不會太瘦削。肉質爽脆,微微鮮甜,海水味較突出。三味山炸雞,辣醬、芥末醬及糖粉三種口味混然而成,入口微甜之中帶點微辣,還有芥末香,滿足味蕾!單骨雞翼方便食用,炸得夠脆,又能保持肉汁,好吃!真露焗蜆,即焗蜆之中加入韓國燒酒,蜆的份量適中,粒粒飽滿。烹煮後,酒精已揮發,蜆肉入口不會好重酒味,而是微甜並帶點蒜香。墊底的韓式粉絲夠煙韌吸味,吸盡整盤焗蜆的精華。焗釀蟹蓋,細細隻蟹蓋釀得滿滿的,面層鋪上芝士去焗,芝味十足!餡料肉質彈牙,帶有些少蟹肉,嚐到蟹味!溫泉蛋帶子芝士湯烏冬,配料除了帶子外,還有溫泉蛋、鳴門卷及蕃茄。烏冬以熱石鍋盛載,保持熱度。烏冬面層加上香軟的Mozzarella cheese,奶白色的芝士湯底香濃,和朋友分享來吃,不會太膩。烏冬彈牙有嚼勁,帶子大隻,肉質爽口!雖然今餐有一半菜式都不是大路韓食,但食物好吃就足夠啊!
時令生蠔
三味山炸雞
真露焗蜆
焗釀蟹蓋
溫泉蛋帶子芝士湯烏冬

雖然今餐有一半菜式都不是大路韓食,但食物好吃就足夠啊!
2023-11-19
時令生蠔
三味山炸雞
焗釀蟹蓋
2024-02-04 471 views
又來和男朋友餐廳探險!今晚食左個好正的BBQ燒肉拼盤。今日的主食係呢個甚有看頭的帆立貝芝士烏冬!($98)男朋友試左都覺得無叫錯。我就要左個平dd的肥牛烏冬($79)我自己就覺得個湯溝稀左d芝士,而且個味無我想像中咁濃郁,好食。但都不過不失。食到咁上下我環顧周圍客人,有d叫左炸雞,有d叫真露蜆,我地都無執輸叫左個比較經典的韓川燒肉拼盤。呢個都係今晚高潮所在呀~(笑)他上燒肉前比了一盤四個醬汁同配料,有燒肉汁,黃芥末,蒜片同洋蔥片/粒。燒肉仲配左生菜同拑子,剪刀。可以比你剪開d肉夾生菜同配料食。d肉大家都食到炭燒烤的味道,點埋燒肉汁同自助落的韓式BBQ醬,一流呀!!♡之後我地其實仲叫左串羊肉意思意思下($18)有上孜然粉,少少韌,但都幾惹味的。
又來和男朋友餐廳探險!
今晚食左個好正的BBQ燒肉拼盤。

今日的主食係呢個甚有看頭的帆立貝芝士烏冬!($98)
男朋友試左都覺得無叫錯。
我就要左個平dd的肥牛烏冬($79)

之後我地其實仲叫左串羊肉意思意思下($18)
有上孜然粉,少少韌,但都幾惹味的。
2024-02-03
  • 溫泉蛋帶子芝士湯烏冬
  • 韓川菜包五花肉
見到佢張poster啲芝士拉哂絲勁邪惡,好似好正咁。估佢唔到中哂伏。烏冬完全冇芝士味,夾上嚟亦完全拉唔到絲,好失望。烏冬口感正常,唔會話好淋。肥牛量唔算少,整體黎講質素比大學canteen 好食。可惜價錢要八十幾蚊。

2024-01-30 290 views
2人餐飽到傻😂同叔叔兩個人都食唔哂🤢大大塊五花腩,有個熱爐一齊上枱,唔怕擺凍左,肉質唔會太硬,亦都唔會整到好乾。跟埋生菜、蒜、洋蔥、醬料,可以自己diy「菜肉包」,想夾咩就夾咩😏真露焗蜆,蜆既數量都好多~啲肉都好有肉,下面仲有粉絲墊底,吸哂啲蜆味、蒜味同酒香,好好食~蜜糖芥末炸雞超多件,有成差唔多14件左右,有單骨雞翼,有雞搥,蜜糖芥末醬超多,隻隻都有醬😝牛肋骨湯,清清地幾好飲,牛唔會好韌,仲配埋白飯,真係飽到食唔哂😵‍💫仲有啲小食,炸一口芝士,炸芝士年糕,正常發揮😗
2人餐飽到傻😂同叔叔兩個人都食唔哂🤢

仲有啲小食,炸一口芝士,炸芝士年糕,正常發揮😗
有冰水提供,同埋有前菜(泡菜同埋酸蘿蔔)叫左串燒和豆腐泡菜鍋,但是發現它們的味道都不正宗。味道完全沒有泡菜的風味,而是以番茄為湯底,而且還不辣。最搞笑的是,這味道完全不像前菜中的泡菜味道。🙈🙈🙈 另外,仲叫左大醬五花腩鍋,但是它也沒有明顯的大醬味。都係類似麵豉湯咁。。。雖然有很多肉,但是肉煮得很硬,口感一般,很薄,吃起來像是在超市買的冷凍豬肉片。舖頭而家做緊promotion贈送豬肉丸串燒,味道不錯,店舖客人都唔少,可能是正值促銷吧音樂係韓文歌,還好。
有冰水提供,同埋有前菜(泡菜同埋酸蘿蔔)

音樂係韓文歌,還好。
2024-01-27 98 views
電視loop住韓國國內嘅餐廳處理食物嘅片段,好roar個種,勁影響食慾前菜醃蘿蔔唔夠酸正正常常啦,泡菜難食,好少食到唔好食嘅泡菜 真係勁豚肉芝士蓋飯:上菜時蛋黃唔知咩事,成兜嘢得芝士味,仲要唔香,豚肉份量極少,冇醃過嘅白烚雪藏豬肉味,其餘拌菜算正常啦,但整體好冇口感炸魷魚圈:炸衣全離,合埋眼食唔知食緊魷魚,冇魷魚味,口感極奇淋,唔煙韌,多數攞現成貨辣味炸雞:百分百肯定現成貨,同m記/cp雞翼口感完全一樣,但賣緊我新鮮炸雞嘅價錢…辣汁不知所謂,得死辣,食唔到其他味,落埋啲cheap辣椒粉,平時食快餐俾你任攞個種食完嬲到震 完🤦‍♂️

食完嬲到震 完🤦‍♂️
旺角通菜街很多食店,這間「韓川」很受歡迎。平日晚上七時多差不多已坐滿人,剛剛好還有一張枱有位,排在我後面的客人已經要等位了。客人可用QR code掃描下單,我們點了韓川二人海鮮餐,有多項食物選擇:~時令生蠔6隻:充滿海水味道,很鮮甜。~ 鹽烤虎蝦(2隻):虎蝦大隻又爽口。~韓川菜包五花腩:這個每一枱客人都有點,用小火爐,保持住腩肉的溫度,很有肉汁及香口,用生菜包住來吃非常夾。~韓式炸餃拼盤(泡菜餃、粉絲餃、雞皮餃各2件):皮薄餡多、很有韓式味道。~芝士熔岩炸雞:包括芝士熔岩單骨雞翼(10件)及雞鎚(4件),店員把炸雞放上枱後才把濃濃的芝士醬汁淋上,非常邪惡😁~溫泉蛋帶子芝士湯烏冬:面層芝士勁多,湯底亦用上芝士湯,芝士愛好者必吃!飲品亦都係來自韓國的,我揀了 Demisoda(檸檬味)及得光凍頂烏龍茶。這個二人餐真的非常豐富。

~時令生蠔6隻:充滿海水味道,很鮮甜。

~ 鹽烤虎蝦(2隻):虎蝦大隻又爽口。

~韓川菜包五花腩:這個每一枱客人都有點,

2024-01-18
  • 韓川菜包五花腩
2024-01-21 71 views
第二次嚟食,果然無令我失望,無進步!叫咗兩樣嘢.1.芝士牛肉石頭飯,等咗10分鐘左右,除咗芝士熔,成個飯係凍嘅.2.芝士熔岩炸雞,竟然食到勁似CP 雞翼加芝士漿!不會再嚟!😡
第二次嚟食,果然無令我失望,無進步!
叫咗兩樣嘢.
2.芝士熔岩炸雞,竟然食到勁似CP 雞翼加芝士漿!
不會再嚟!😡
突然尼兩日好好好想食芝士火鍋,令我一萬分回味韓川🥹佢地既芝士🧀️火鍋同埋燒蠔都太正了~選擇困難症星人直接叫左set,咩都有唔洗煩😂韓式芝士火鍋🫕真係好幸福,唔會太膩🧀️落個烏冬落去真係神仙級享受!!仲有一份肉,真香同埋裡面配料好多,全部清哂因為真係好好食😅大大大愛佢個芝士鍋底巨型生蠔🦪刺身勁勁大隻,仲要好鮮甜😍😍😍😍超級滿足囉最後仲encore多兩隻!!韓式燒生蠔又係巧大隻😋😋加埋韓川秘制既辣,太正了中意食蠔既我比10隻手指公👍🏻特式炸雞最愛柚子炸雞🍗唔膩又脆,好大份!而且d雞好滑滑,亦夠熱👍🏻真露焗蜆好大盤 滿滿的大隻肥蜆😂😆蒜香味十足個底d粉絲吸哂味,超正!!炸餃拼盤又多款斯唔同既韓式炸餃,唔洗驚食到厭😂
突然尼兩日好好好想食芝士火鍋,令我一萬分回味韓川🥹
佢地既芝士🧀️火鍋同埋燒蠔都太正了~

選擇困難症星人直接叫左set,咩都有唔洗煩😂

韓式芝士火鍋🫕
真係好幸福,唔會太膩🧀️
落個烏冬落去真係神仙級享受!!仲有一份肉,真香
同埋裡面配料好多,全部清哂因為真係好好食😅
大大大愛佢個芝士鍋底

巨型生蠔🦪刺身
勁勁大隻,仲要好鮮甜😍😍😍😍超級滿足囉
最後仲encore多兩隻!!

韓式燒生蠔
又係巧大隻😋😋加埋韓川秘制既辣,太正了
中意食蠔既我比10隻手指公👍🏻

特式炸雞
最愛柚子炸雞🍗唔膩又脆,好大份!
而且d雞好滑滑,亦夠熱👍🏻

真露焗蜆
好大盤 滿滿的大隻肥蜆😂😆蒜香味十足
個底d粉絲吸哂味,超正!!

炸餃拼盤
又多款斯唔同既韓式炸餃,唔洗驚食到厭😂
2023-12-05
Dinner
韓川位於女人街,周圍雖然都多嘢食,不過就俾佢嘅裝修吸引左入去,LUNCH時段果陣去嘅,我地入去之後開始坐滿曬!兩個石頭窩飯都好好食,份量都多、落單嘅時候可以自己㩒多飯,啱曬喜歡飯嘅小夥伴🤪 座位好闊落,啱曬冬天著得多衫隔離凳放嘢🥰 follow 左社交媒體網站仲會送燒物2串!😋😋雖然係送嘅,但都超有質素好好味!啱曬行街行到攰去醫肚+抖下嘅你!佢哋夜晚仲有$1串燒可以揀,喜歡串燒嘅朋友可以試下😝
2023-12-23
$75 (Lunch)
人均$300起|旺角|韓國菜|韓川發現了巨好吃的韓料店!位於旺角的韓川,處於鬧市之中,卻是不可以小覷的韓國料理店!😍😍😍大力推薦😋😋😋韓川泡菜火鍋🍲兩百多塊的價位,也可以在香港吃上不錯的部隊鍋!裏面的配料好多啊!比肉更貴的蘿蔔、蔬菜堆在鍋上,配上超多的牛肉,沾上微辣的泡菜口味湯🌶️,實在是冬天滿滿的儀式感❤️韓國金蠔🦪從來都沒有吃過韓國的生蠔,這是店員強烈推薦,當然要試一試了!每一隻都很大隻!海水味很重,不過腥味完全一點也沒有!絲滑吞食😂😂😂串燒拼盤10吋!你咁相信嗎,餐廳正在進行大優惠!只需要10月清空享用10吋羊肉串燒,簡直是蝕本生意! ! !作為為食1號,不可以錯過這次機會呢,當然要來大吃特吃了。我們也加了串燒拼盤豬牛羊都吃過了,自己最喜歡的就是牛肉粒,燒得份外的香,而且上面審慎了不同的香料,增添了風味。——————為食分界線——————📍 韓川 (旺角)旺角通菜街27號地舖人均消費: $300#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #h
人均$300起|旺角|韓國菜|韓川
發現了巨好吃的韓料店!
位於旺角的韓川,處於鬧市之中,卻是不可以小覷的韓國料理店!
😍😍😍大力推薦😋😋😋

韓川泡菜火鍋🍲
兩百多塊的價位,也可以在香港吃上不錯的部隊鍋!

韓國金蠔🦪
每一隻都很大隻!海水味很重,不過腥味完全一點也沒有!
絲滑吞食😂😂😂

串燒拼盤10吋!

我們也加了串燒拼盤

——————為食分界線——————
📍 韓川 (旺角)
旺角通菜街27號地舖

人均消費: $300
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
📍韓川一間主打食韓國嘢嘅餐廳,但佢除咗火鍋、炸雞、串燒呢啲基本嘅韓國菜之外,仲有生蠔同牛扒食,食物種類可謂非常之多,最重要係佢開到凌晨三點,適合同朋友嚟飲下酒食宵夜。韓國金蠔🦪 $298/12隻比想像中大隻,仲要勁厚肉😍呢個價錢嚟講真係好抵玩。泡菜肥牛火鍋🥬 $238係我食過最出色嘅韓式湯底,原來泡菜同蕃茄可以咁夾,呢鍋嘢有齊肥牛、娃娃菜、冬菇、翠玉瓜同金菇,臨尾仲加咗個公仔麵嚟食🤣飽到傻。串燒:牛舌 $48雞軟骨 $14羊肉 $18豬頸肉 $18串燒都一樣咁有水準!超級juicy,完全唔會燒到啲肉太乾,仲有特製嘅醬汁💯
📍韓川

一間主打食韓國嘢嘅餐廳,但佢除咗火鍋炸雞、串燒呢啲基本嘅韓國菜之外,仲有生蠔同牛扒食,食物種類可謂非常之多,最重要係佢開到凌晨三點,適合同朋友嚟飲下酒食宵夜。

韓國金蠔🦪 $298/12隻
比想像中大隻,仲要勁厚肉😍呢個價錢嚟講真係好抵玩。

泡菜肥牛火鍋🥬 $238

串燒:
牛舌 $48
雞軟骨 $14
羊肉 $18
豬頸肉 $18

2023-12-05 166 views
最近食火鍋較多,好耐無食韓國野,今次同友人聚餐,特別搵咗間位於旺角女人街嘅韓式餐廳,方便就腳嘛。呢間餐廳走型格的工業風路線,門口處有L型的大梳化,裡面有多座4人檯,空間尚算寬敞。先來一份韓式炸餃拼盤作前菜小食,拼盤有泡菜餃2隻、粉絲餃2隻及雞皮餃2隻,皮薄餡多,始終泡菜餡最有韓式味道。另外真露焗蜆一擺上檯都幾香氣撲鼻,好濃郁的蒜蓉味,加上少少酒香,蜆的份量都算多且新鮮,不過最好食都係鋪在底層索晒汁的粉絲。至於韓式芝士溫泉蛋豚肉蓋飯真係超邪惡,因為面層芝士勁多,連同半熟溫泉蛋融合一齊,加上豚肉及菠菜,每啖都好滿足。最想推介的是主菜韓川菜包五花腩,店家特別用小蠟燭火爐仔保持住腩肉的溫度,三大塊五花腩燒得勁香口,唔會太乾身仲有少少juicy的肉汁,可以事前向店員講定秘製魔鬼辣醬想要有幾辣,我覺得少少辣就夠,因為太辣會蓋過五花腩的肉香,然後按自己喜好口味配芥末醬、醬汁、洋蔥及蒜片,以生菜包住嚟食,好好味又唔會覺得油膩,而且兩個人食都幾飽肚,可見其份量都幾多。

2023-12-04