浜滝

Hamataki
2024-03-20 210 views
今日朋友帶我到位於九龍城的浜滝日式居酒屋。餐廳裝潢別緻,充滿日本風格。最驚喜是食材高質、水準高,職員非常有善,用心講解,非常細心店內品酒師均考取執照,非常專業,信心保證。這裡還有自家釀製的白酒,鍾意飲白酒的朋友仔唔好錯過海螺南瓜薯仔沙律擺盤賣相好靚,分別三層黑魚子醬、螺肉薯蓉、忌廉南瓜蓉。黑魚子醬爽彈,螺肉鮮甜,南瓜蓉清甜綿密。三層同時吃,口感層次豐富,超級推介白子白子食落非常幼滑,新鮮爽口 配上柚子醬 好醒胃的前菜冰蜆口感肥美鮮甜,個人好喜歡燒活鮑魚預先切好非常細心,燒鮑魚鮮味十足照燒魷魚原隻照燒魷魚配上燒汁,燒魷魚保持爽口多汁又美味 確實出色阿波美雞全翼一上檯已經聞到鹽燒香,雞全翼外脆肉嫩 好滋味海老味噌拉麵海老味噌拉麵湯底濃郁 味道一流 配三大隻海老 新鮮爽口,拉麵麵質爽口彈牙整體來說,環境舒服、食物水準高,值得推介

白子
白子食落非常幼滑,新鮮爽口 配上柚子醬 好醒胃的前菜

冰蜆
口感肥美鮮甜,個人好喜歡

燒活鮑魚
預先切好非常細心,燒鮑魚鮮味十足

照燒魷魚
原隻照燒魷魚配上燒汁,燒魷魚保持爽口多汁又美味 確實出色

阿波美雞全翼
一上檯已經聞到鹽燒香,雞全翼外脆肉嫩 好滋味

海老味噌拉麵

整體來說,環境舒服、食物水準高,值得推介

2024-03-14
$340 (Lunch)
2024-02-18 405 views
浜滝,是我來過無數次的食堂,菜單及酒單上每一款都試過了。有朋友問我兩口子來有什麼好推介…嗯…原來我好像沒有真正介紹過這居酒屋…這裡的海膽燒龍蝦早已是招牌中的招牌,好吃抵吃賣相好,所以不打算再提,就來介紹幾款我的最愛。冷盤推介,冷製紅酒鵝肝、海螺南瓜薯仔沙律。前者是切成丁方細粒的鵝肝,蘸上以紅酒及果醬特製醬汁,一口鵝肝,一口辛酒,作為前菜很開懷。後者的沙律賣相很吸睛,沙律內混入嚼感滿滿的海螺肉粒,實在沒有抗拒的理由。來到浜滝,不時不吃的刺身海產不可錯過。碩大鮮甜的當造牡蠣,原條刺身魚都是必修科。仙鳳趾蠔、厚岸蠔、金目鯛、伊佐目都是我最喜愛的,你來吃到什麼,就看緣份。熱食方面,琳琅滿目的串燒餐牌及拉麵不想多介紹,反而想推介私心最喜愛的「黃油牡蠣」。鐵板黃油,煎得金黃的牡蠣伴上雜菇,色香味俱全,份量亦夠,要我一人包攬一份都沒問題,這個實在太惹味了!想要點澱粉質打底去暢飲的話,櫻花蝦牛肉泡菜石窩飯是不錯選擇,單看配搭組合,便知道暖你的胃便要吃一口。不想吃米飯的話,還有非常特別的牛肝菌湯餃配蜆湯,賣相味道都是超水準,不是坊間同類的等閒質素。最重要提及的是這裡的清酒,自家品牌,由日本直接入口的各類

冷製紅酒鵝肝

黃油牡蠣

最重要提及的是這裡的清酒,自家品牌,由日本直接入口的各類清酒,都是上佳質素。有駐場唎酒師為你推介安排,行外人也能盡享箇中滋味,所以二人前或大班朋友到來,都能痛痛快快的渡過一晚。

冷製紅酒鵝肝
黃油牡蠣
朋友前排推介鍾意食日本菜嘅我去九龍城呢間日本居酒屋食嘢,估唔到係勁驚喜地高CP!❣️入面座位有限,記得book位❣️每款日本料理價錢合理,但真係好有水準,超級驚喜!🍅日本水果番茄$88- 特別在味道係水果香,而無菜青感覺,食落去好fresh同超甜🐟真鱈白子$138 - 冬季時令食物,好軟淋香口而且滿滿鮮味😋🐟青森大間盛$398- 青森係日本盛出toro 地方,包赤身、中拖、大拖,大🈵足- 其實每款都好鮮甜,個人特別鍾意中拖同大拖,兩款都入口即溶,滿口鮮甜🌟燒本地蛤$78- 超肥美鮮甜,食落去肉質飽滿,好juicy。🐚釧路海螺燚燒$298- 賣相超吸引,仲會先玩火🔥先至食。入面超多螺粒粒,好鮮甜- 食落去口感好好,滿滿海鮮香,焗得好滋味。🐔鐵板炭燒地獄雞腿肉$88- 鐵板上,雞肉真係幾辣,但好惹味!🐷日本肥豚肉串燒$48- 肉質軟嫩配上少少肥似燒肉🌟帆立貝串$48- 幾鮮甜,滿滿醬料香🐟手燒白鰻魚石鍋飯$188- 係大熱之選,鰻魚厚好厚身,魚肉白雪雪juicy,石鍋上暖暖的夠特別。下次再約朋友來食高質日本菜!

❣️入面座位有限,記得book位
❣️每款日本料理價錢合理,但真係好有水準,超級驚喜!

🍅日本水果番茄$88

🐟真鱈白子$138
真鱈白子

- 冬季時令食物,好軟淋香口而且滿滿鮮味😋

🐟青森大間盛$398
青森大間盛

🌟燒本地蛤$78

- 超肥美鮮甜,食落去肉質飽滿,好juicy。

🐚釧路海螺燚燒$298
釧路海螺燚燒

- 賣相超吸引,仲會先玩火🔥先至食。入面超多螺粒粒,好鮮甜
- 食落去口感好好,滿滿海鮮香,焗得好滋味。

🐔鐵板炭燒地獄雞腿肉$88

- 鐵板上,雞肉真係幾辣,但好惹味!

🐷日本肥豚肉串燒$48

- 肉質軟嫩配上少少肥似燒肉

🌟帆立貝串$48
- 幾鮮甜,滿滿醬料香

🐟手燒白鰻魚石鍋飯$188
手燒白鰻魚石鍋飯

下次再約朋友來食高質日本菜!

青森大間盛
釧路海螺燚燒
手燒白鰻魚石鍋飯
2023-12-08 623 views
九龍城🚇呢間浜滝係由🇯🇵日本人主理嘅居酒屋🏮,主打各款時令嘅🤩新鮮食材,尤其係空運✈️刺身,同埋各式串燒🔥同埋佐酒小食。入面裝修都幾好氣氛,而且仲有專業🍶侍酒師添!🐚海螺🎃南瓜🥔薯仔🥗沙律幾有特色,頂部係滿滿嘅黑魚籽,中間係🐚海螺🥔薯仔🥗沙律,底部係北海道南瓜🎃,層次豐富超級🤤鮮味!味辛黑梅螺🐚係用咗昆布汁去煮,肥美鮮甜😋又甘香,配埋唐辛子🥰酸汁十分惹味開胃。今日有由🇯🇵日本新鮮空運過來嘅鷹羽鯛🐟,亦即係三刀魚,做原條刺身🔪魚味清雅超級鮮甜,魚肉😍有咬口脂味豐迎十分🤤美味,食完刺身之後個魚骨🦴同埋頭鮫會拎返去廚房🥣煮魚湯。🔥炸富山灣🌊白海老🦐好鬆脆,細細隻咸香好味😋,佐酒一流!九條蔥和牛薄燒🔥好甘香,和牛味濃🥰再卷住清爽鮮嫩嘅日本🗾九條蔥,配埋生蘭王蛋🥚黃一齊食好正!呢度嘅阿波美🐓雞腿串,有四種口味可選🤤,分別係柚子、明太子、🧀芝士同埋地獄,我哋今次就揀咗🐟明太子口味,入口好香明太子😍鮮味之餘又有少少辣好惹味,雞腿🍗又嫩又滑又彈牙十分之唔錯。油揚🔥燒蠔串一啖入口,蠔🦪肉嘅鮮味即刻係口裏爆發🤩,鐘意食蠔🦪嘅一定要點!最後呢個魚湯🥣係用頭先嘅三刀魚🐟刺身嘅魚骨🦴同埋頭鮫製作而成,𥚃面仲有唔少

🔥炸富山灣🌊白海老🦐好鬆脆,細細隻咸香好味😋,佐酒一流!

最後呢個魚湯🥣係用頭先嘅三刀魚🐟刺身嘅魚骨🦴同埋頭鮫製作而成,𥚃面仲有唔少野菜🥬,入口十分之鮮甜😋。
Type of Meal
Dinner
九龍城出名美食多,除左食泰菜和打邊爐,今次和朋友試新野,揀左喱間日式居酒屋聚會,估唔到呢間隱世居酒屋已經喺九龍城開業八年,由來自北海道的廚師主理,每個月都會定期更新菜單,北海道最出名就係海鮮,喺香港都可以食到北海道鮮甜嘅海鮮真係好正!真鱈白子白子滑嫩濃郁,配上酸甜的柚子醋醬,冬天是白子最當造的時期,既補身又有美膚功效,食落口好creamy好軟滑,酸醋的味道讓人胃口大開!冷制紅酒鵝肝醬汁帶點葡萄香氣,甜絲絲的味道配上冷製的厚實鵝肝,入口細膩潤滑,好正海螺南瓜薯仔沙律賣相非常靚,好似一個藝術品一樣,最頂層是魚子醬,中層係爽滑的螺肉,底層係棉滑的南瓜蓉,每啖都係鮮甜的味道!伊勢海老姿燒半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥係佢本店嘅招牌名物,用特製嘅鹽燒醬汁煮製龍蝦至半熟,令龍蝦保留到爽身嘅口感同濃厚嘅鮮甜味,配埋海膽一齊食,係一種極盡奢華嘅體驗!食完之後店家會將龍蝦頭煮滾成極濃龍蝦湯粥,入口滿滿都是龍蝦湯鮮味,棉滑的湯粥,真係好正!九條蔥和牛薄燒九條蔥蔥味香濃,能夠減低和牛嘅油膩感,食落口更爽滑更美味。阿波美雞翼串來自日本德島既雞肉,屬於走地雞,肉質具嚼勁口感,低脂、肉味香濃,外皮烤至香脆,好食!

冷制紅酒鵝肝

伊勢海老姿燒
半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥

九條蔥和牛薄燒
九條蔥蔥味香濃,能夠減低和牛嘅油膩感,食落口更爽滑更美味。

阿波美雞翼串

2023-11-16
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦粥
  • 伊勢海老燒
2 day(s) ago 0 views
在學校附近發現九龍城有間幾有特色的日本居酒屋 ,在他們推介之下,我點了以下的菜式:🌟味辛黑梅螺(冷)如果對日本食材有研究的朋友也知道日本的螺也分為幾種,價錢都不便宜而且不是太多日本餐廳可以品嘗得到。這個味噌黑梅螺彈牙爽口,凍食有一種脆口的感覺,加上有少少辣味的醬汁非常惹味開胃。🌟鯛魚白子一般的餐廳都多以鱈魚白子作前菜,我自己也會在日本訂購來煮食。但這款質感緊緻爽滑的鯛魚白子真是第一次食,相對鱈魚白子那種棉滑感真的完全不同,真的會一試難忘。鯛魚白子處理得很好,完全沒有腥味,加上黑魚子和酸汁,味道相當清新,入口即融,味道豐厚。🌟大分直送火灸平目魚邊這個火灸平目魚邊真的超級美味,極力推介!左口魚本身魚肉比較清淡及結實,經過火炙令魚肉本身的肉質及味道有所改變和昇華,釋放魚油後裙邊的位置變得肥美美味。🌟原條深海池魚他他刺身池魚肉質緊實而爽口,略帶油香,味道鮮甜,最適合作刺身,加上醬汁,口感一流。🌟日本時令活蠔配有馬山椒這個日本時令活蠔配有馬山椒的賣相不僅精緻,活蠔比普通生蠔大隻厚肉,肉質爽滑,令人非常驚喜滿足。🌟櫻花蝦牛肉泡菜石窩飯這個泡菜石窩飯味道微辣香濃,材料豐富,非常惹味。🌟海螺南瓜薯仔沙

🌟味辛黑梅螺(冷)

🌟鯛魚白子

🌟大分直送火灸平目魚邊

🌟原條深海池魚他他刺身

🌟日本時令活蠔配有馬山椒

🌟櫻花蝦牛肉泡菜石窩飯
這個泡菜石窩飯味道微辣香濃,材料豐富,非常惹味。

🌟海螺南瓜薯仔沙律
這個賣相非常吸引華麗,感覺很高級的海螺南瓜薯仔沙律,以鹹鮮黑魚子疊上薯仔沙律中,底層為嚴選的日本北海道「九重栗南瓜」,果肉香甜,一口食出多種層次感和味道。

2024-04-09
$500 (Lunch)
  • 大分直送火炙平目魚邊
今日嘅lunch就揀咗九龍城嘅一間日式居酒屋,一入到門口就俾餐廳精緻日式裝修吸引住🤩彷彿自己置身日本🇯🇵而上到樓上仲有好多闊落座位同幾間私人廂房👍🏻店員都好Nice,上菜嘅時候會逐樣逐樣菜式介紹~🅵🅾🅾🅳鮟鱇魚肝 $118意外地完全冇腥味!一食落口魚肝嘅油香會慢慢喺口裏面擴散,jeng‼️鱈魚白子 $138好新鮮,並且冇任何腥味,一食入口就有爆漿嘅感覺🤤口感嫩滑,配埋酸甜嘅柚子汁一齊食,好清新,絕配!芥末牛油果蝦餅 $88呢度小吃係由牛油果泥、熟蝦、cream cheese混合而成,面頭仲有櫻花蝦🦐餐廳調配比例啱啱好,食完唔會覺得好膩!再配埋酥脆嘅餅乾一齊食👍🏻👍🏻泡菜牛肉石鍋飯 $98味道正常發揮,比較特別嘅一點係用咗蘭王蛋同加咗啲櫻花蝦入去,成個飯撈埋一齊食會滑身啲,口感都會比較豐富啲👍🏻食到最後仲有脆卜卜嘅飯焦😋😋拖羅海膽花多士 $168多士上面有新鮮加拿大海膽、日本魚籽、拖羅蓉、魚子醬同金箔,撈埋一齊食口感豐富,好滿足👍🏻宮崎生蠔 $78係日本直送嘅生蠔,size接近我一隻手掌咁大‼️生蠔面頭配上店軟自家製醬汁同魚子,口感清新鮮甜!整體而言餐廳環境同埋服務態度都好好👍🏻👍🏻下次會再

🅵🅾🅾🅳

鮟鱇魚肝 $118

鱈魚白子 $138

芥末牛油果蝦餅 $88

泡菜牛肉石鍋飯 $98

拖羅海膽花多士 $168

宮崎生蠔 $78

整體而言餐廳環境同埋服務態度都好好👍🏻👍🏻下次會再上嚟試吓食dinner~❤️❤️
2024-03-30 5 views
浜滝係日本師傅渡邊壽先生係2016年開嘅日本居酒屋🇯🇵,和風裝潢,主打各款時令新鮮空運食材,同各款串燒同佐酒小食,仲有同日本過百年酒廠千德合作製造自家品牌大吟釀🍾餐廳有兩層,樓下偏窄,樓上會闊落啲,同有私人房可以包房聚會,我見好多明星、KOL都黎過,同都幾多熟客翻兜😂餐廳隔離仲有另一間食串揚嘅餐廳,都係同一個日本師傅開!值得一提,餐廳服務很好,讚👍<沖繩海葡萄> $68<原條池魚他他刺身> $298<芥末牛油果海老餅> $88<唐揚墨魚咀> $68<車厘茄豚肉燒> $38<究極海老味噌拉麵> $158<鹽燒日本淮山串> $48<沖繩海葡萄>第一次試海葡萄,有淡淡嘅海水味,點埋柚子醬油,係好好嘅開胃冷盤!<原條池魚他他刺身>擺盤好精緻,池魚刺身切到細細條,用醬油醃製,加埋wasabi一齊食,不錯不錯😌食完餐廳會落魚骨炸,可以一條魚兩食👍<芥末牛油果海老餅>以芥末、牛油果、cream cheese混合嘅沙拉醬,加上海老餅乾,主要係c

餐廳隔離仲有另一間食串揚嘅餐廳,都係同一個日本師傅開!

值得一提,餐廳服務很好,讚👍

<沖繩海葡萄> $68
<究極海老味噌拉麵> $158
<鹽燒日本淮山串> $48

<沖繩海葡萄>

<原條池魚他他刺身>

食完餐廳會落魚骨炸,可以一條魚兩食👍

<芥末牛油果海老餅>
以芥末、牛油果、cream cheese混合嘅沙拉醬,加上海老餅乾,主要係cream cheese味

<唐揚墨魚咀>
比平時食到嘅墨魚咀🐙大粒,酥脆彈牙!

<車厘茄豚肉燒>
熱辣辣,一入口車厘茄就爆汁,再有鹹鹹嘅豚肉中和👍

<究極海老味噌拉麵>
最特別嘅係有熱石頭係拉麵入面,保持成碗拉麵熱辣辣👍湯底有好多櫻花蝦🦐,加埋味噌,非常濃郁

依間日本餐廳格局好和風,裝潢日式,又有個酒櫃展示不同的酒,環境舒服😌。食物款式特別又好食😋。餐廳好細心,上每道菜時會詳細講解菜式。[半熟海龍燒]半熟龍蝦🦞(隻)舖上馬糞海膽龍蝦粥依個菜式好特別,擺盤好精緻。原隻龍蝦🦞用燙傷法製至半熟狀態。食得出肉質好鮮甜,又彈牙。表面舖了高質既海膽,入口即溶又鹹香。食到最後再用龍蝦頭開邊整龍蝦粥/湯🥣,香味四溢,每一口既湯頭都好甜。鮭魚牛油果沙拉🥗表面舖了一圈的牛油果,好fresh。厚切三文魚帶點油脂好好味,配埋三文魚子使口感更為豐富。明太子芝士玉子燒加了芝士🧀️鹹香好邪惡👿。玉子燒質感滑溜,配埋卜卜明太子一大啖咬,讚!大分直送火灸平目魚邊平目魚邊配自家醬好夾,味道酸酸地,魚邊經過火灸後逼出魚油,食落口腔充滿油脂!芥末牛油果🥑海老餅好少日本餐廳食到,醬的口感似雪糕,鹹但唔辣,加埋櫻花蝦好有口感,搽係兩塊餅夾來食似早餐!

[半熟海龍燒]

芥末牛油果🥑海老餅
  • 大分直送火炙平目魚邊
  • 龍蝦粥
  • 芥末牛油果海老餅
兵庫蠔新鮮的兵庫蠔 酸甜柚子醋奶香蠔味 偏甜 不會有太多海水味魴胇魚刺身靜岡縣魴鮄魚 粉紅色的肉色 肉質紥實味道清甜 簡單配柚子醋已經足夠少許的芥末 增加辣度 刺激味蕾的感覺神户牛肉沙律燒到內嫩外焦的牛肉粒 用上炸櫻花蝦點綴調味 生蛋增加口感 沙律依然保留清爽感覺蔥吞拿魚腩薄脆吞拿魚腩簡單調味過 用蔥提鮮沙律醬夾在薄脆中間 濕潤感提高火灸左口魚邊左口魚邊 油脂感豐富 灸燒過更有魚香味碗內有清新柚子醬汁 將整體的油脂感大大降低品嚐出魚肉鮮甜和入口即化阿波美雞腿串 燒准山 大蔥豚肉卷雞腿肉串 每塊都是鮮嫩肉質罕見的燒准山 黏口汁液配上爽脆質地清新感的大蔥搭上油脂豐富豚肉做到適當的減膩效果
兵庫蠔

罕見的燒准山 黏口汁液配上爽脆質地
清新感的大蔥搭上油脂豐富豚肉
做到適當的減膩效果
2024-03-19 15 views
今日去咗九龍城,一個非常舊嘅地方,但入邊有好多嘢食。好多人覺得九龍城會食泰國野但原來九龍城有一間隱世好高質素嘅日本嘢。我一個人食得唔多,但我食咗呢度比較出名嘅食物,覺得非常唔錯,好合適我口味。😊
大頭蝦忘記帶鎖匙,要揾亞仔求救😜,既然出得黎,緊係食埋先番去啦!😉近年九龍城多左好多由日本人主理既食店,今曰我地就去試下衣間深受一聚歌手藝人到訪的高質居酒屋《浜滝》雖然店裡很細,但裝潢很有日式風情。先來個《沖繩海葡萄》,有綠色魚子醬之稱,配上柚子醋,非常清新爽脆,一串一串吃過不停,份量也滿多😌《醬燒鮪魚蛇腹》,帶有金箔點綴,很高級哦!話晒都係頂級食材喎!入口即溶,滿口幸福感🤤《冷鮑魚》同樣帶有金箔,非常鮮甜,肉質彈牙。《半熟青森中拖羅》鮮美多汁,非常甘香《大阪燒餅》濃郁的日式風味,還帶上滿滿的櫻花蝦《豚肉黑蒜拉麵》,很有儀式感既滾湯熱石🤩,豚肉選用了日本宮崎縣的🍇葡萄豬🐷。 以釀製葡萄酒的葡萄皮和種子作飼料,含豐富維他命E,具有活化作用,創造出更高質量的肉。葡萄豬肉肉質柔軟,沒有豬肉的臊味,一口愛上😍

雖然店裡很細,但裝潢很有日式風情。

《冷鮑魚》同樣帶有金箔,非常鮮甜,肉質彈牙。

《半熟青森中拖羅》鮮美多汁,非常甘香

《大阪燒餅》濃郁的日式風味,還帶上滿滿的櫻花蝦

葡萄豬肉肉質柔軟,沒有豬肉的臊味,一口愛上😍
九龍城多美食眾所皆知!今次黎到由日本人主理嘅居酒屋【浜滝】🎌店舖充滿日本特色,店員親切友善,每上一道菜都會細心講解❤️.🍅前菜日本水果蕃茄 $88食落去好Flesh 而且多汁鮮甜!配上特製酸汁,味道更突出!.🥢店員推介新鮮直送活赤貝 $236每日新鮮直送,食落肉質爽厚,鮮味十足😋.✈️空運魚箱 - 魴鮄刺身$598好特別第一次聽到魚名叫魴鮄!我重以為聽錯😝當天空運直送,原來係來自本州中部靜岡縣魴鮄魚🐟刺身鮮甜美味,口感豐富!食完刺身,魚頭魚尾會拎去煲湯,再配上新鮮蔬菜,非常清甜!.🦑唐揚墨魚咀 $68新鮮炸起熱辣辣,食落去仲好Juice。.🍗鐵板炭燒地獄雞腿肉 $88有小小辣 送酒一流🍶下面仲有啲洋蔥,索晒啲汁好惹味。.🐖葡萄豚串 $78第一次聽葡萄豬,原來係混合飼料同優質的葡萄種子飼養豬隻。肉質特別嫩滑,沒有腥味,咬下肉汁四溢,肉與油脂嘅分佈均勻!必食推介呀‼️.🇯🇵日本燒秋葵 $38.🐃櫻花蝦牛肉泡菜石鍋飯 $158石鍋飯好豐富,而且會有石鍋嘅熱度興住,食極都仲熱辣辣,好好食🤤.店舖位置有限 去之前記得打電話book位呀📞
🍅前菜日本水果蕃茄 $88
🥢店員推介新鮮直送活赤貝 $236
每日新鮮直送,食落肉質爽厚,鮮味十足😋
✈️空運魚箱 - 魴鮄刺身$598
食完刺身,魚頭魚尾會拎去煲湯,再配上新鮮蔬菜,非常清甜!
🦑唐揚墨魚咀 $68
新鮮炸起熱辣辣,食落去仲好Juice。
🍗鐵板炭燒地獄雞腿肉 $88
有小小辣 送酒一流🍶下面仲有啲洋蔥,索晒啲汁好惹味。
🐖葡萄豚串 $78

🇯🇵日本燒秋葵 $38

🐃櫻花蝦牛肉泡菜石鍋飯 $158
店舖位置有限 去之前記得打電話book位呀📞
2024-03-12 9 views
九龍城最出名就係泰菜,好小日本餐廳,但又想食日本野,行行下見到呢間隱世日本餐廳!呢間餐廳係由日本師傅主理既餐廳,仲有自己餐廳既日本清酒!日本時令活蠔配有馬山椒$138這個蠔好甜,有手掌咁大,蠔上有馬山椒吃下去會感到有一點點點點麻,不會辣的。記得記得記得!!!一定要一口吃下去,口中非常濃濃的蠔之鮮甜味。海螺南瓜薯仔沙律呢個沙律好特別,最上層有黑魚子,中間有海螺,最低層有日本南瓜既配答!機乎每一枱都會點,所以我都點了一個來嘗一嘗,真的好鮮點,特別的是有一層是黑魚子,一口下去淡淡魚子既味在口腔中。醬瞥鮪魚蛇腹(三切)是拖羅下面的位置,吃下去魚味好重,日本師傅是用慢火燒的,作用是將本身裏面既油和根容解到,這個是吃它的油膩感,覺得太油的話可以和薄荷葉一齊吃下去!炸富山灣白海老這個配酒一流!是一口蝦,吃下去一啲也不油,很脆很甜!原條伊左目魚刺身這裏的魚是日本師傅在日本自己的魚檔直送,早上捉到魚下午就到香港,超級新鮮,魚味好重,而且有酸汁供提可以提升魚鮮味!吃完刺身,魚骨會拿去煲湯!一物二食,超級好!湯也超級鮮甜!還有wasabi是手工Wasabi,這種級數一定要出去吃omakase才有的!雞肉漢堡

日本時令活蠔配有馬山椒$138

海螺南瓜薯仔沙律

醬瞥鮪魚蛇腹(三切)

炸富山灣白海老

這個配酒一流!是一口蝦,吃下去一啲也不油,很脆很甜!

原條伊左目魚刺身

雞肉漢堡串
一上菜,會配備日本的蛋黃汁,雞肉咬下去的口感很特別,口腔中很煙靭和脆的感覺,口感很豐富,肉味也很重!

#香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日記 #美食日常 #美食探店 #探店 #人氣打卡餐廳 #香港美食推薦 #九龍城 #九龍城美食 #九龍城探店 #九龍城居酒屋 #居酒屋 #居酒屋推介 #居酒屋餐廳
2024-03-06 17 views
由日本人主理嘅居酒屋🏮, 餐廳門口掛滿彩旗, 店內亦有好多日式特色擺設, 和風滿滿🎏~ 主打各款時令新鮮食材、空運刺身、串燒、佐酒小食等等𓌉⸝⸝ 鱈魚白子推介👍🏻 口感豐厚滑嫩, 配上微酸嘅柚子醋汁, 令鮮味更突出!而且含有豐富蛋白質, 係美顏補身嘅珍品~ 𓌉⸝⸝ 海膽拖羅花多士以金箔、魚子醬作點綴✨ 多士上面鋪滿拖羅蓉、海膽, 充滿鮮味𓌉⸝⸝ 黃油牡蠣 🦪每隻蠔都肥美飽滿, 外層煎至金黃色, 鐵板上嘅菇菌吸滿牛油香, 好惹味!𓌉⸝⸝ 厚切和牛牛舌串燒 厚切但一啲都唔韌, 爽口彈牙, 值得一試👍🏻!𓌉⸝⸝ 三文魚刺身夠厚身, 新鮮又肥美𓌉⸝⸝ 日本魔鬼魚塊 即叫即炸, 魚肉好柔嫩

𓌉⸝⸝ 鱈魚白子

𓌉⸝⸝ 海膽拖羅花多士

𓌉⸝⸝ 黃油牡蠣

𓌉⸝⸝ 厚切和牛牛舌串燒
厚切但一啲都唔韌, 爽口彈牙, 值得一試👍🏻!

𓌉⸝⸝ 三文魚刺身
夠厚身, 新鮮又肥美

𓌉⸝⸝ 日本魔鬼魚塊
即叫即炸, 魚肉好柔嫩
2024-03-06