Restaurant: Hainan Restaurant
Info:

Ok
2022-12-22 706 views
同朋友一齊食午餐,叫咗個海南雞飯,同凍0茶,覺得不錯。海南雞飯份量:適中,較多雞胸味道:好價錢$65餐湯份量:適中味道:好沒喝到味精味價錢$0凍0茶味道:茶的味道不會很苦澀味
同朋友一齊食午餐,叫咗個海南雞飯,同凍0茶,覺得不錯。

海南雞飯
份量:適中,較多雞胸
味道:好

價錢$0

凍0茶

味道:茶的味道不會很苦澀味
2022-12-14 276 views
返工飯堂之一,lunch牌既喇沙,炒野基本上都係伏,唔使試😅 咖喱合格🤏佢主打既海南雞飯我成日食,一份雞有脾胸背雞翼,份量就夠既,肉質清甜,雞胸肉大條爽滑幾意外,食佢雞既原味btw一定要配佢個油飯食.另外可以轉做全份雞脾服務就一般茶記水平,清水自己拎吧啦入門口最好問定佢有無油飯,成日都賣曬😅

btw一定要配佢個油飯食.
另外可以轉做全份雞脾

服務就一般茶記水平,清水自己拎吧啦
入門口最好問定佢有無油飯,成日都賣曬😅
海南雞飯
呢排成日出街食飯,食D油膩食物,所以今日lunch都想清淡少少。之前我試過呢度嘅叻沙,不過就麻麻地,無奶香味,唔建議食。今次我係午市套餐入面揀左雞絲生牛肉湯河,之前通常係春捲生牛肉河。湯河黎到,無論係生牛肉定係雞絲,都比我想像中多。另外附一碟辣椒絲,加落去惹味好多。只是湯河有少少唔夠熱,生牛肉要浸落少少先完全熟晒。$48配一杯熱飲,凍飲加錢,不過不失。

2021-02-06 1222 views
有咁大隻曱甴在咖哩汁度..都冇咩好再講..我食緊啖飯真係lur都lur唔切。食物入面出現呢個size既小強都幾離譜!好嘔心....當日係下午茶時間,人唔算多,叫左個咖喱牛腩飯,好快有得食,食左幾啖發現牛腩唔熱,凍既..?我向侍應反映,我話「唔緊要,翻熱便可以。」翻熱完我再繼續食,點知攪多幾下個汁就見到條屍,手長腳長,嚇到我呆左...我只想離開個兜飯,諗起都好想嘔。大家食野之前都真係要睇清楚。如果係眼力唔好/無為意,已經食左落肚🤢🤢🤢⋯⋯
好嘔心....
跟同事今日試吓公司附近未試過嘅餐廳,突然見到呢間海南餐廳未食過,就即管一戰。下午茶來講喺葵興區算抵食,大部份都係$38-39 內而且有飯有面,都唔錯。咖喱牛腩飯 $39份量非常大碟!牛腩亦非常多,完全足料,食到最後反而飯唔夠添。咖喱湯汁一開頭食落幾好,但食食吓覺得有少少鹹🤔另外同事叫咗香茅雞翼飯 $39香茅雞翼飯的雞翼係正常份量,一開頭比較期待試蔥油,但有少少失望,蔥花唔夠香,冇平時香口,食完想繼續食嘅感覺。而且蔥花份量唔夠多,唔夠撈飯😂基於價錢夠實惠,會再光臨,而且菜式選擇非常多,下次會再試新野!

咖喱牛腩飯 $39
下午茶咖喱牛腩飯

另外同事叫咗香茅雞翼飯 $39
下午茶香茅雞翼飯

2020-09-10
$40 (Tea)
下午茶咖喱牛腩飯
下午茶香茅雞翼飯
2020-06-09 768 views
香茅豬頸肉叻沙🍜 $55就咁睇碗叻沙已經覺得好濃😗湯底好有椰香 睇落辣但其實唔辣 不過少鹹佢有6嚿大大嘅豬頸肉 仲有索曬湯嘅豆卜加埋佢招牌溫泉蛋🥚幾足料🤩小編唔太中意濃嘅香茅味 呢到嘅就岩曬食同聞都唔太覺香茅味😛可能係比叻沙蓋過左平時中意叻沙又重口味嘅朋友可以食下😂
香茅豬頸肉叻沙🍜 $55
小編唔太中意濃嘅香茅味 呢到嘅就岩曬
食同聞都唔太覺香茅味😛可能係比叻沙蓋過左
平時中意叻沙又重口味嘅朋友可以食下😂
2020-03-03 819 views
我呢邊返工啲,呢間餐廳都已經食過好多次,作為返工嘅食堂,覺得都係一個唔錯嘅選擇。覺得佢啲手撕雞喇沙都好好食。不過今次都忍無可忍,每次外賣落單嘅時候收銀都係態度勁差,彷彿好似得罪咗佢咁,成日都鬧人。我已經係非常有禮貌同佢解釋咗好多次,但係都好似不停咁俾人鬧。所以無論幾好食都唔會再食,無謂受氣,你話嘢食好好食都話何況嘢食都冇乜特別。 葵涌區選擇都唔算多,之前覺得佢態度差算,都選擇繼續幫襯。而家食物嘅質素都開始下降,東西都係唔夠熱,絕對唔會再幫襯了。

不過今次都忍無可忍,
每次外賣落單嘅時候收銀都係態度勁差,
彷彿好似得罪咗佢咁,成日都鬧人。
我已經係非常有禮貌同佢解釋咗好多次,
但係都好似不停咁俾人鬧。

2019-06-14 1015 views
由於之前工作關係,會係葵芳區覓食比較多。路過呢間餐廳,發現雖然睇落殘舊,但好多客人幫襯。地方都算大,但衛生情況差少少,每張枱之間嘅空間唔算闊落。河內生牛肉河粉$35我地係下午茶時段去食,我叫咗呢碗河內生牛肉河粉。原來都幾細兜下,食完都真係唔太夠飽。成碗野個感覺都幾有越南風味,上面鋪咗唔少香茅葉,都幾大塊。仲有洋蔥絲,加埋聞落係幾香,可惜河粉索唔到味,唔夠入味。湯底亦普通,清淡為主。生牛肉算不錯,唔會太薄身。放於熱湯中灼一灼會變半生熟牛肉,軟韌得宜。熱檸茶無咩特別,純粹唔想加錢轉凍飲,熱飲好似健康點。不過呢杯澀味偏重,飲咗幾啖就好難再飲落去。所以即使只係細細杯,我都飲唔到一半。
由於之前工作關係,會係葵芳區覓食比較多。
路過呢間餐廳,發現雖然睇落殘舊,但好多客人幫襯。
地方都算大,但衛生情況差少少,每張枱之間嘅空間唔算闊落。

河內生牛肉河粉$35
我地係下午茶時段去食,我叫咗呢碗河內生牛肉河粉。
原來都幾細兜下,食完都真係唔太夠飽。
成碗野個感覺都幾有越南風味,上面鋪咗唔少香茅葉,都幾大塊。
仲有洋蔥絲,加埋聞落係幾香,可惜河粉索唔到味,唔夠入味。
湯底亦普通,清淡為主。
生牛肉算不錯,唔會太薄身。
放於熱湯中灼一灼會變半生熟牛肉,軟韌得宜。
河內生牛肉河粉

熱檸茶
無咩特別,純粹唔想加錢轉凍飲,熱飲好似健康點。
不過呢杯澀味偏重,飲咗幾啖就好難再飲落去。
所以即使只係細細杯,我都飲唔到一半。
2019-03-25
$35 (Lunch)
2018-12-05 926 views
lunch 同事話想食喇沙,於是由佢帶路。門面完全都不起眼,好暗,好像沒有營業那樣。就連同事都以為行錯了。入到去,餐廳都好大,好多位,食物選擇亦多。我點左喇沙,同事分別選了肉骨茶﹠海南雞飯。喇沙不是正崇兩款面,但個湯底不錯,我差不多飲哂,名叫大蝦喇沙,但只是普通 size only, 不過有6隻。肉骨茶藥味欠奉,海南雞飯都不錯,份量全部都好大份,價錢亦便宜。唯獨餐廳抽風很差,食完成頭都充滿油煙味!
入到去,餐廳都好大,好多位,食物選擇亦多。
我點左喇沙,同事分別選了肉骨茶﹠海南雞飯。
唯獨餐廳抽風很差,食完成頭都充滿油煙味!
2018-12-04
$65 (Lunch)
2017-11-30 1656 views
Lunch時間人多都預左,其實食野最緊要都係食物。題外話,呢度係某電訊飯堂,所以人多真係一定要等位。叫左個春卷撈檬,賣相無特別,只係春卷勁細,只有4粒;收52蚊唔連野飲就有啲貴。春卷,炸過龍,好硬。最大問題係啲餐具,好大漂白水味!檬粉份量唔多,我就唔太夠。同事食越式牛肉飯,其實係干粉牛河咁,唔知點越式。野飲,正常囉!熱檸水會有啲咩問題?但係,又好勁漂白水味!好老實,真係唔會再幫襯。又,期間有啲著住「南北小館」既人行來行去,睇黎又係同一店分兩間。
Lunch時間人多都預左,其實食野最緊要都係食物。

題外話,呢度係某電訊飯堂,所以人多真係一定要等位。

同事食越式牛肉飯,其實係干粉牛河咁,唔知點越式。

野飲,正常囉!熱檸水會有啲咩問題?但係,又好勁漂白水味!

好老實,真係唔會再幫襯。

2017-09-18 1265 views
*泰式豬手飯($58)推介畀咁多個人 feedback都係👍無論皮定肉 都係軟腍腍送飯一流 勁好食😋*香茅豬頸肉飯($58)d豬頸肉好爽 同埋厚切大塊海南雞飯($63)雞肉幾嫩 唔太肥羊肉飯($68)可以一試 有枝竹 冬菇墊底肉骨茶($60)冇咩特別 正正常常星洲炒粿條($58)感覺食緊星洲炒河馬來咖喱雞飯($58)咖喱好香 後勁有d辣 撈好多碗飯——————————————————————————————小食篇:*芝味牛肉卷($40)切開咗8件 真係拉到絲 推介推介*越式炸蝦餅($42)蝦餅 外脆內彈牙越式春卷($38)一般 可以留肚試第二樣——————————————————————————————冇加一堂食: 12點半前入單, 午市套餐飯粉類-$8~$10外賣/自取: 11點後每款午市套餐-$10——————————————————————————————海南餐廳葵涌華星街1-7號美華工業大厦B2舖
泰式豬手飯

*泰式豬手飯($58)
推介畀咁多個人 feedback都係👍
無論皮定肉 都係軟腍腍
送飯一流 勁好食😋
香茅豬頸肉飯

*香茅豬頸肉飯($58)
d豬頸肉好爽 同埋厚切大塊

海南雞飯($63)
雞肉幾嫩 唔太肥

羊肉飯($68)
可以一試 有枝竹 冬菇墊底

肉骨茶($60)
冇咩特別 正正常常

星洲炒粿條($58)
感覺食緊星洲炒河

馬來咖喱雞飯($58)
咖喱好香 後勁有d辣 撈好多碗飯
小食篇:

*芝味牛肉卷($40)
切開咗8件 真係拉到絲 推介推介

*越式炸蝦餅($42)
蝦餅 外脆內彈牙

越式春卷($38)
一般 可以留肚試第二樣

冇加一
堂食: 12點半前入單, 午市套餐飯粉類-$8~$10
外賣/自取: 11點後每款午市套餐-$10
海南餐廳
葵涌華星街1-7號美華工業大厦B2舖
Other Info. : 堂食: 12點半前入單, 午市套餐飯粉類-$8~$10 外賣/自取: 11點後每款午市套餐-$10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
泰式豬手飯
香茅豬頸肉飯
  • 芝味牛肉卷
2017-06-22 857 views
我公司喺樓上,所以成日 都幫襯 ,雖然呢間係 普通茶餐廳,但係都有好吸引嘅嘢食, 我覺得最吸引算係咖哩牛腩飯, 而家 好少茶餐廳 做到好食嘅 咖哩, 但呢間嘅價呢回頭率好高, 夠辣味,有椰汁味, 汁 唔會太稀,撈飯好正。牛腩有時會較瘦,但好多時叫呢個飯都肥瘦均勻,茶餐廳黎講算係唔錯。另外一讚呢度凍檸茶,茶味濃,唔多冰,所以次次我都會叫一杯。值得一提係呢度既侍應反應都幾快,唔會叫極都唔應,但有時的確太少職員,餐廳大,有時有需要就搵唔到人。
2016-11-09 1168 views
每季返工都有機會遇上不同的組長,感恩呢兩季返工的組長喜歡幫組員爭取一天留在office整理問卷,並順便請大家午餐。是日我們便到附近工廠區呢個樓上位的餐廳午餐,但睇餐牌感覺唔算平,但勝在有樓上位可以坐,大家閒談而不被催趕~~~我叫咗肉骨茶米粉,感覺唔到肉骨茶果種好重的楜椒味,感覺跟普通咸湯冇分別~~~而食羊肉的同事就好好咁讓我們一人試一件羊肉,感覺羊肉未重而唔「蘇」,真係極力推介~~~不過我意想不到飲熱柚子蜜要加$12,價錢好似冇咁合理,如果下一季再做,我自己唔會花錢幫襯呢間價錢貴dd的餐廳😂😂😂

2016-11-03
Type of Meal
Lunch
2016-08-12 893 views
送餐大叔對手摸完面,摸完鼻,手指插入湯河粉給你吃,很可怕..............................
2016-05-13 838 views
葵涌一帶近年多了公司進駐入來,連帶多了一些新的食店開張。香茅豬扒飯豬扒夠入味,不會太油膩,肉質不算新鮮。調味方面頗香濃,蔥油略為不夠味,整體水準算不錯。另有一碟豬扒豉油,用來撈飯不錯。香茅豬扒撈檬檬粉不會太腍身,撈檬的調味汁是平常食慣的味道,也夏天是不錯的選擇。凍檸茶與一般茶餐廳無分別,ok。午飯來說價錢不算平,但中午1230前落單有優惠,平均平10元左右,以五十元左右來說算不錯。
葵涌一帶近年多了公司進駐入來,連帶多了一些新的食店開張。

香茅豬扒飯

香茅豬扒撈檬

凍檸茶與一般茶餐廳無分別,ok。

2016-04-26
$50 (Lunch)