2024-03-29 2277 views
重慶大廈俾人嘅印象就南亞、印度人嘅大熔爐,不過,原來側邊地庫層卻有個大反轉,變成一個好新簇嘅商場「慶坊」,裡面開咗好多唔同特色嘅餐廳。半個月前先同老婆短短地自由行去咗一轉越南芽莊,感覺非常之好,今晚嚟到「Ha Noi」再重溫越式湯河撈檬嘅「味」力。餐廳門面嘅裝修顯得幾骨子,入到裡邊,地方都幾大,好闊落吓,一室光猛整潔,而入門口右邊嘅牆畫,盡顯越南風情,喺焦點所在,此外,仲有少少越南相關嘅裝飾物作點綴,感覺幾唔錯。翻一翻餐牌,選擇都有幾多吓,夠多元化,由越式湯粉、撈檬、飯類、越式法包、米紙卷、沙律、濱海、小食,以及廚師推介嘅精選菜式,仲有啲非常抵食嘅2、4人套餐,轉特飲都唔使加錢,正呀!總之選擇非常之多元化,見啲套餐咁抵我哋就揀咗個平平地只賣$198嘅二人套餐。飲品方面,亦有好多嘢揀,越式特飲啦,沙冰啦,暖意風情熱飲啦,顧及大眾需要,都有啲基本嘅港式飲品。而點咗主食,都可以以優惠價加配飲品。枱面就放咗一啲特色嘅調味醬料,而餐具、餐紙、牙簽等就放晌枱側拉櫃中,排列整齊,自由取用。越式手打炸蝦餅(細)$33雖然點咗套餐,都有一份米紙卷,但見佢可以追加小食,價錢又唔貴,就好想試埋呢個手打炸蝦餅
越式手打炸蝦餅(細)$33

雖然點咗套餐,都有一份米紙卷,但見佢可以追加小食,價錢又唔貴,就好想試埋呢個手打炸蝦餅。炸得一身色澤金黃,咬落唔油膩,外層非常之脆口,裡面就彈牙並充滿蝦嘅鮮甜味,沾上少少甜酸醬,食起嚟感覺更加清爽。
越式手打炸蝦餅
安南鮮蝦紙米卷、田園灼時蔬(套餐)

一向對越式米紙卷有少少偏好,尤其晌夏天食,貪佢入口清新,感覺更加涼快。米紙卷十分薄透,捲住生菜、米粉、青瓜、甘筍同大蝦,紥得夠實淨,更撒上白芝麻,入口口感煙韌而清爽,食味豐富,再沾少少魚露,添加少少鹹香味就更正。最鍾意喺伴住啲酸醃菜,令人更加開胃!
安南鮮蝦紙米卷
田園灼時蔬
豬肉卷撈檬(套餐)

主食方面,一客就揀撈檬,另一下就揀湯河,先登場喺豬肉卷撈檬,睇見啲檬粉份量十足。啲豬肉卷嘅賣相,睇落就無乜特別,但食落味道真喺唔錯,香口唔油膩,富肉香喎,非常好食;檬粉之上有大量甘筍絲、青瓜絲同花生碎,再到埋魚露撈埋一齊食,實在清爽美味透心涼。
豬肉卷撈檬
生牛肉湯河(套餐)

講到越南生牛肉湯河,就喺既經典、又傳統嘅湯粉之一。個牛骨湯濃香不膩,清香不渴喉,而河粉份量勁多,好似食極都有,口感夠晒滑溜;生牛肉啱啱好浸熟,所以,入口口感嫩滑到不得了,卻不失肉香。
生牛肉湯河
熱蜜糖柑桔(套餐)

老友就揀咗健健康康嘅蜜糖柑桔,雖然我無試,都聞到淡淡嘅柑橘香氣,因為睇都睇得見落咗好多柑桔片,佢就話味道酸酸甜甜,感覺清新又清甜。
熱蜜糖柑桔
鮮芒果西米露(套餐)

小弟就想飲啲凍飲,芒果類嘅嘢飲就合晒我心水,所以,揀咗呢杯椰汁底、加入西米、再鋪上芒果粒粒嘅特飲。入口好冰涼,椰子味濃,西米添加少少口感,而啲芒果就好清甜。
鮮芒果西米露
食咁多嘢都喺二百鬆啲,真喺好抵,啲姐姐又好招呼喎,最緊要嘢食有質素嘛!
豬肉卷撈檬
2024-01-07 782 views
而家重慶大廈已經起了極大的變化,地庫更加開設了飲食區域,河內越南菜就是其中的一間店舖,佔地面積都大而且用了一些越南物品作裝飾,坐得很舒服。👍餐牌種類選擇好多,而且價錢抵食👍,有套餐、撈檬、湯粉類🍜、飯類🍚、小食、飲品🥤🧋等等......極品牛三寶湯河$72湯底用鮮牛骨🐮十小時慢火熬製,味道濃鬱鮮甜😋,河粉大大碗份量十足,湯料有生牛肉、牛展、牛丸、金不換和生洋蔥,生牛肉多汁嫩滑,牛展軟淋,牛丸彈牙有嚼勁。🫶💯💯💯💯💯追加小食越式炸蝦餅🦐(細)$32炸得外脆內軟,蝦肉🦐仍保持嫩滑多汁,好食。😍🤤軟殼蟹🦀撈檬$74撈檬也大大碗,配上酸酸甜甜嘅越南醬汁一齊食很清新開胃,軟殼蟹🦀雖然得一隻但係畀我平時食嘅大隻多肉,軟殼蟹🦀炸得外脆內軟,肉質鮮嫩,吃落很有口感。😍🫶💯追加小食越式豬頸肉🐷(細)$32豬頸肉🐷層次分明,表面香脆食落有肉汁唔嚡口。👍🤤粉檬飯加錢均配飲品飲品叫了:椰汁紅豆冰🧋$12 鮮芒果🥭西米露$12飲品用了椰汁,飲落很香和很滑,紅豆軟淋,鮮芒果粒🥭鮮甜而且份量多,唔錯。🫶😋

極品牛三寶湯河$72

追加小食越式炸蝦餅🦐(細)$32

炸得外脆內軟,蝦肉🦐仍保持嫩滑多汁,好食。😍🤤

軟殼蟹🦀撈檬$74

追加小食越式豬頸肉🐷(細)$32

豬頸肉🐷層次分明,表面香脆食落有肉汁唔嚡口。👍🤤

粉檬飯加錢均配飲品

• 越式豬頸肉
  • 軟殼蟹撈檬
  • 越式炸蝦餅
6 day(s) ago 0 views
難得有幾日假期, 星期六去左尖沙咀行街, 夜晚係附近商場搵左間餐廳食越南菜。餐廳位於商場地庫, 唔算多人, 入到去好快搵到位。我哋叫左幾款食物, 牛三寶湯河, 有生牛肉, 牛丸和牛展。牛肉肉質嫩滑和牛丸食落幾彈牙, 而牛展整得幾入味又有嚼勁。湯底由多種越式香料煮成, 牛味濃郁鮮甜。豬扒撈檬, 豬扒醃得好入味, 食落好惹味。我哋另外仲叫左幾款小食, 軟殼蟹好大隻, 炸得好脆, 唔太油膩。鮮蝦米紙卷, 入面有蝦, 生菜和檬粉等材料, 配合特製醬汁, 味道好夾。
牛三寶湯河
  • 越式豬頸肉撈檬
  • 越式海南雞飯
  • 酥香軟殼蟹
2024-06-10 0 views
上次喺度食車仔麵,已經發現咗呢間越南嘢呢晚同朋友喺尖沙咀,唔知食乜就諗起佢唔洗加一,座得舒服叫左個2人套餐生牛肉湯河粉濃郁鮮甜的湯頭,搭配滑爽的河粉,加上入口即化的嫩滑牛肉,完美融合越南特色風味香茅豬扒撈檬粉豬扒份量足夠,唔會炸到好乾身,而且幾入味撈檬粉都係配上青瓜紅蘿蔔絲夠哂清爽越式香茅雞翼4隻大大隻,熱辣辣香茅味十足灼時蔬1碟簡簡單單,夠晒健康另外仲叫咗個小食,濱海伴香茅牛肉,檳海其實即係米粉,當地人會捲埋生菜金不換酸蘿蔔配搭肉一齊食,估唔到又幾好味越式青檸冰清新爽口的青檸冰,微酸微甜怡到好處椰汁珍多冰滿滿的椰汁鮮甜,珍多冰最傳統
上次喺度食車仔麵,已經發現咗呢間越南嘢
呢晚同朋友喺尖沙咀,唔知食乜就諗起佢

唔洗加一,座得舒服

叫左個2人套餐
生牛肉湯河粉
濃郁鮮甜的湯頭,搭配滑爽的河粉,
加上入口即化的嫩滑牛肉,完美融合越南特色風味

香茅豬扒撈檬粉
豬扒份量足夠,唔會炸到好乾身,而且幾入味
撈檬粉都係配上青瓜紅蘿蔔絲
夠哂清爽

越式香茅雞翼4隻
大大隻,熱辣辣
香茅味十足

灼時蔬1碟
簡簡單單,夠晒健康

配搭肉一齊食,估唔到又幾好味

越式青檸冰
清新爽口的青檸冰,微酸微甜怡到好處

椰汁珍多冰
滿滿的椰汁鮮甜,珍多冰最傳統
2024-06-04 0 views
估唔到重慶大慶地庫新裝修後多左咁多餐廳😳仲帶間越南粉食😆🌟香茅雞翼湯河拼生牛肉 $74雞翼即炸,食落好酥脆,香茅味香濃😍可以加10蚊雙拼生牛肉,生牛肉軟腍好味😊湯底係牛骨熬製而成,味道鮮甜唔會太咸,仲有洋蔥、蔥花、金不換、辣椒、青檸汁調味🤤🌟越式香茅豬扒湯河 $66香茅豬扒醃到好入味,炸到幾酥脆,豬扒個size唔係講笑,都真係好大份🌟河內小食拼盤 $135想叫小食share食,但樣樣都想叫D😆呢個小食拼盤就岩晒,有雞翼、扎肉、蝦餅、春卷、鮮蝦米紙卷,蝦餅外皮香脆,爽口彈牙,春卷都卜卜脆,呢個拼盤值得試😍
估唔到重慶大慶地庫新裝修後多左咁多餐廳😳仲帶間越南粉食😆

🌟香茅雞翼湯河拼生牛肉 $74

🌟越式香茅豬扒湯河 $66

🌟河內小食拼盤 $135

2024-06-04 0 views
是日嚟到食下午茶,特登嚟食呢個越南法包,單點一個包都要$58, 但下午茶就只係$45, 加埋杯凍越南咖啡,共$63,幾抵食~兩個items都唔錯,特別係個凍咖啡👍🏻雖然好多大冰,但飲到最後依然都係味道濃郁😋而且所有評價啡豆都好香~

越南法包  +  越南滴漏咖啡
2024-05-29
$63 (Tea)
越南法包  +  越南滴漏咖啡
  • 凍越南滴漏咖啡
2024-06-03 11 views
作為一個熱愛探索世界美食的既我,最近造訪了位於尖沙咀重慶大廈旁既美食廣場既越式餐廳。喱家餐廳不僅充滿濃郁既越南風情,菜品更係好傳統正完。我們叫左一份越南牙車快,既雞絲沙律。碟菜色彩鮮艷,雞肉新鮮嫩滑,拌入各種脆爽既蔬菜如紅蘿蔔、青瓜等,再淋上特製越南醬汁,整個口感層次豐富,清新爽口。令人一口接一口,回味無窮。主食方面,嗌左一碗越南河粉。這碗河粉湯頭清澈透亮,含著雞絲、牛腩、鮮嫩牛肉等食材,再加上香脆紫菜肉卷,整個視覺效果十分誘人。每啖都感受到湯頭既鮮甜濃郁,年肉鮮嫩,以及紫菜肉卷既香氣扑鼻。係成餐精髓。除此之外,我們仲點了一個越式法包。喱個法包金黃酥脆外皮配上香氣四溢內餡,令人忍不住一再品嚐。在點心方面,我們點了一客炸春卷作為小菜。炸春卷酥脆可口,內餡豐富。沾上香醋或甜酸醬汁後,口感更加完美,令人難忘。最後,我們品嚐左兩種飲品 - 鮮芒果西米露和滴漏咖啡。鮮芒果西米露清新怡人,芒果既酸甜完美融合,搭配軟糯既西米露,整個口感層次豐富。而滴漏咖啡濃郁醇厚,恰到好處既咖啡香氣,係一個不錯既結束。

我去了Ha Noi越南菜餐廳,最近相約朋友去了品嚐這間位於尖沙咀的越南菜餐廳,位於重慶大廈附近,餐廳的裝潢充滿了越南的風情,牆上掛著傳統的越南藝術品,給人一種溫暖而舒適的感覺。餐廳的室內座位營造出一種溫馨的氛圍,而整個燈光柔和而舒適,讓人感到放鬆。餐廳的菜單提供了各種正宗的越南菜餚。我品嚐了他們的極品牛三寶湯河粉,湯底鮮美,配料豐富,真正展現了越南料理的風味。青木八沙律清爽可口,帶有一定的辣味,味道非常開胃。越式豬頸肉和法式牛油雞翼都烹飪得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,每一樣食物都恰到好處,味道也很不錯✨🥰下次可以再約朋友再來!📍Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S21號舖

青木八沙律清爽可口,帶有一定的辣味,味道非常開胃。

📍Ha Noi 越南菜 (尖沙咀)

2024-05-12
  • 極品牛三寶湯河粉
先前食過其他分店,今次再訪就去重慶大廈分店,Heath地庫裝修完好有style好多餐廳,連呢間越南菜裝修都同其他分店有分別,好似cafe咁舒適~順化牛肉撈檬驚喜嘅係肥牛而唔係牛肉片,更薄更入味,牛嘅份量超多,撈埋配料加多啲醬汁,好開胃清新🙈生牛肉湯河薄薄嘅牛肉浸完熱湯僅僅熟😚入口即化,湯底都香濃牛肉味,咁大碗都係$61🥳越式蝦醬通菜出街食飯都會想食小小菜,越式蝦醬同港式原來都差唔多,不過呢碟菜都惹味而又無過鹹,清晒👍🏻👍🏻香茅沙嗲串燒可能因為聽日就係假期,胃口大開兩個人仲要食埋串燒😂😂雞肉炸得太過火有點乾,唔太啱口味🥲整體來講呢間店可以放入saved restaurant list 🩷

順化牛肉撈檬

越式蝦醬通菜

香茅沙嗲串燒

2024-04-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-04-29 31 views
今日放工同男朋友嚟咗呢一間喺重慶大廈旁邊地庫嘅Ha Noi越南菜😆呢度嘅餐牌食物種類超多~連越南河都有好多選擇😉所以我哋一人叫咗一個主食,然後再叫咗小食~我叫咗河內生熟牛肉湯檬 ($69),好鍾意佢呢度嘅生牛肉好嫩滑,而熟牛肉好重牛味,肉質一啲都唔韌~湯底鮮而不鹹,配埋檬粉食非常好食👍🏻份量都勁大碗,食完都飽咗一大半🤣男朋友叫咗越式豬頸肉撈檬 ($67),一上枱第一個反應係啲豬頸肉勁多😍而且油脂勁香好好食~撈檬再加埋酸甜汁,食完一啲都唔覺得膩~小食方面,叫咗法式牛油雞翼 ($54),雞翼炸得好香脆,上面嘅牛油,再加上蒜蓉勁惹味,勁邪惡😗另外亦都叫咗個越式生菜包 ($108),估唔到份量都幾大,香料味重,炒得好香,包埋生菜,味道好均衡😉飲品就叫咗牛油果沙冰 ($36),非常Creamy,牛油果好滑,唔會過甜,做得好出色!呢餐真係食到超級飽😆😆

河內生熟牛肉湯檬

法式牛油雞翼
越式生菜包
牛油果沙冰
2024-04-24 18 views
成日都嚟尖沙咀,都係第一次行入呢一個地底商場,原來樓下呢度好多唔同嘅食肆可以選擇!我就嚟咗呢間越南菜試一試佢行到最入先見到佢食物種類都幾多選擇🦀軟殼蟹撈檬軟殼蟹好多膏,炸得好酥脆,又大大隻👍🏻配上清爽嘅撈檬,都幾夾👍🏻🍜河內特色綜合河粉 入邊有好多料,例如牛肉、扎肉、香葉卷等等,非常足料,夠晒飽😋🍘炸蝦餅可以用平啲嘅價錢加個小食,於是我揀咗蝦餅😋炸得好香口,口感好實在🫔鮮蝦米紙卷食越南嘢點會唔叫米紙卷!配上啲魚露醬,層次好豐富🧋椰果椰汁西米露跟煮食嗌加$12就可以加特飲‼️非常之抵食。-總結:最後埋單兩個人食咗大約$270左右,食到兩個主食、兩個小食、一杯飲品,個人認為係尖沙咀嚟講性價比都幾高‼️推薦大家嚟到可以試吓😋

行到最入先見到佢

食物種類都幾多選擇

🦀軟殼蟹撈檬

🍜河內特色綜合河粉

🍘炸蝦餅

🫔鮮蝦米紙卷
食越南嘢點會唔叫米紙卷!配上啲魚露醬,層次好豐富

🧋椰果椰汁西米露
跟煮食嗌加$12就可以加特飲‼️非常之抵食。
總結:
😋
2024-04-23
  • 越式炸蝦餅
2024-04-22 44 views
尖沙咀重慶大廈是香港的一個地標,對外國人嚟講。但係本身local啲人都比較少去掛,起碼我係。但今日例外,約咗朋友去地庫行一轉,就發現咗好多新事物,當然係食肆居多,東揀西揀,揀中咗Ho Noi呢間越南餐廳。散叫或套餐都任君選擇,叫咗個198嘅2人套餐,内有主食二款,小食一款及時菜一碟還有2杯飲品,除咗滴漏咖啡要加錢,還有椰青要另叫,其他飲品都嗌得,你話抵唔抵?“生牛肉湯粉“係主食之一,但見生牛肉上檯時依然係粉紅色嘅超吸引,但係都係浸陣好啲咁就啱啱好啦,非常嫩滑;“香茅雞翼撈檬” ,雞翼真係好香口下次叫多幾隻,撈粉加埋啲汁真係一流;“安南鮮蝦米卷”,隔住米紙都見到大大隻的蝦,流口水,仲有多多配料;“田園灼時蔬”今日係生菜。“酥香軟殼蟹”成份嘢有2隻,1人1隻唔使爭,大隻又有蟹膏真開心,香脆多肉人人愛;“椰汁綠豆冰”和“鲜芒果西米露”亦冇揀錯。

• 酥香軟殼蟹
2024-04-16 26 views
想食越, 不過見到店舖都坐滿曬,唔想等所以就直情買外賣返去慢慢食。越式生菜包$108肉碎連埋啲香料炒好香,份量亦都唔少,跟咗一盒新鮮嘅生菜。每咬一口都係清脆嘅聲音,包住嚟食好有越式風味。西貢咖哩牛腩配法包$80食碗咖哩牛腩份量都好多,另外仲有少量嘅薯仔配菜。咖哩好香濃嗰款咖哩,牛腩係肉連埋筋肉嘅部分,有咬口得來唔會太韌。法包返到屋企攞焗爐稍微加熱,將啲咖哩汁倒埋落法包食啱啱好。perfect!越式烤雞半隻$118 外皮燒到脆脆嘅,皮脆肉嫩 ,再加埋甜酸辣汁 ,好食 。下次會再買!

越式生菜包$108

西貢咖哩牛腩配法包$80

越式烤雞半隻$118
外皮燒到脆脆嘅,皮脆肉嫩 ,再加埋甜酸辣汁 ,好食 。

下次會再買!
今晚約左朋友係isquare 睇戲 睇戲前先食晚餐 揀左係重慶大廈隔離地庫既越南嘢 前菜叫左個蓮藕苗沙律個樣好似蓮藕咁 食落爽脆個醬汁酸酸辣辣 好開胃 配埋幾隻蝦仁 誠意十足河內特色綜合河粉黎到好大碗 配料都好多 有生牛肉 牛腩片 扎肉 雞絲 香葉卷朋友話湯頭好香牛肉味 生牛肉同牛腩片都幾嫩 香葉卷幾特別 香葉包住d 肉碎 出面比較少有 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬份量一樣咁多 湯頭 濃郁既鮮蟹同蕃茄味仲有好多肉碎 同檬粉一齊食 口感豐富加錢就可以跟餐飲我叫左熱蜜糖柑桔 好滋潤 朋友叫左檸檬蜜糖薑茶 話好夠薑 就算唔飲野 佢既香茅茶都好特別 一定要試下呢到叫湯粉麵 仲可以追加小食 我同朋友都追加左香茅雞翼 炸起熱辣辣 食落雞肉仲好滑 味道岩岩好 唔會咸不得不讚 呢到既店員服務好好對遊客都好友善 唔怪之得人流不斷
今晚約左朋友係isquare 睇戲

唔怪之得人流不斷
  • 河內特色綜合河粉
  • 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
2024-04-06 25 views
話說從來未落過嚟呢個商場都幾有新鮮感下面好多嘢食是是但但揀左呢間越南嘢真心有驚喜😍好好食啊我叫咗呢個豬扒越南河粉,湯底好濃帶少少甜,岩哂我豬扒好入味,亦都好鬆軟,又唔會太乾再加咗兩隻雞翼,20蚊都有啲貴,呢個價錢嚟講我覺得味道普通朋友嗌左個生牛肉湯河賣相唔錯食咗佢一塊牛,都幾好食
話說從來未落過嚟呢個商場
都幾有新鮮感
下面好多嘢食
是是但但揀左呢間越南嘢
真心有驚喜😍好好食啊
我叫咗呢個豬扒越南河粉,
湯底好濃帶少少甜,岩哂我

豬扒好入味,亦都好鬆軟,又唔會太乾

再加咗兩隻雞翼,20蚊
都有啲貴,呢個價錢嚟講我覺得味道普通

朋友嗌左個生牛肉湯河
賣相唔錯
食咗佢一塊牛,都幾好食