2021-02-28 2501 views
午餐同朋友黎「牛繁」食日式燒肉,估唔到可以慢慢燒,慢慢嘆,因為多數午市都做定食,較少會開燒俾客人燒。呢度環境乾淨又寛闊,而且燒完個身無油煙味,非常讚。服務勤快又有禮,燒得舒服,食得開心。有8款肉類款式選擇,雞、豬、牛都有,其中牛肉種類有數款揀,包前菜的醃菠菜及芽菜、牛骨蛋花湯、日本珍珠米飯、烏龍茶/檸檬茶或水,仲可以加錢要果味梳打或啤酒,最後追加甜品雪糕。而飯可以再升級為溫泉蛋飯或烏冬之類,也可追加燒肉種類,非常豐富。元氣牛小排牛小排都好厚身,用鹽醃可食到原有味道,呢款要燒耐少少,肉質嫩帶點咬口,無筋好易食,燒肉都好保留到肉汁,牛味濃郁。元氣牛五花牛五花較薄,好快燒熟,肥美有牛脂香,入口多肉汁同非常嫩彈,而且好有燒肉香味。大崎蟹柳沙律蟹柳份量都多,椰菜好爽脆,沙律醬份量較多。前菜的芽菜同菠菜都醃得夠入味,仲有麻油香,好開胃又爽口。牛骨蛋花湯味道偏咸,較少牛骨味,但有蘿白、冬菇、蛋花……配料多,口感豐富,顏色又靚。菠蘿梳打 和 蜜桃梳打 都好冰涼好清爽,前者酸甜味會重d,後者有桃味好香甜,份量仲幾大杯,好抵飲。草莓雪糕 和 牛乳雪糕 都好凍硬,要d時間先溶到黎食,不過雪糕質感幾滑,草莓清

元氣牛小排

元氣牛五花

大崎蟹柳沙律
蟹柳份量都多,椰菜好爽脆,沙律醬份量較多。

前菜的芽菜同菠菜都醃得夠入味,仲有麻油香,好開胃又爽口。

牛骨蛋花湯

草莓雪糕 和 牛乳雪糕 都好凍硬,要d時間先溶到黎食,不過雪糕質感幾滑,草莓清甜,牛乳特濃又香滑。
2021-02-24
Lunch
2021-01-29 2541 views
啱啱飛咗轉日本🇯🇵✈ 肚滿腸肥🤣今年去唔到旅行🥺 唯有去食燒肉⛩捃下尐感覺食完燒肉仲去埋Don Don Donki Donki Shopping都叫做可以一解思鄉之苦飛依轉日本真係肚滿腸肥笑哈哈😄第一次咁豪燒龍蝦原隻魷魚燒好後再剪開嘩⋯⋯⋯唔使講野貝睇見都知無得輸今次主打😍 依個牛拼不得了未食望見都知係好野滿滿日式風情成塊咁燒好爽🤩海鮮盛合有龍蝦、海蝦、原隻魷魚、扇貝、甲羅燒😍燒至半生嘅靚手牛,再用生菜夾著同吃,生菜嘅爽配上油脂滿滿嘅靚牛,幸福!一𡙡一𡙡咁食,每一啖都係享受,口裡滿滿濃郁嘅膏香,如果尐彷蟹柳變成真蟹肉就perfect啦預咗吃燒肉一定膩嘅關係,所以只買了兩件細餅和壽星簡單慶祝生日大快樂 , 今時今日最緊要平安健康呢!
啱啱飛咗轉日本🇯🇵✈ 肚滿腸肥🤣

今次主打😍 依個牛拼不得了

未食望見都知係好野

滿滿日式風情

成塊咁燒好爽🤩

海鮮盛合有龍蝦、海蝦、原隻魷魚、扇貝、甲羅燒
😍

預咗吃燒肉一定膩嘅關係,所以只買了兩件細餅和壽星簡單慶祝

生日大快樂 , 今時今日最緊要平安健康呢!
2020-11-24
Celebration
Birthday
特選海鮮盛合  —  龍蝦🦞
牛繁特選盛合  —
牛繁盛合
  • 準備要踏入冬天❄️❄️ 又到左最適合食燒肉既季節啦❗️ 今年大家都去唔到旅行🥺 黎到荃灣西牛繁除左可以感受番係日本食燒肉既感覺⛩ 食完日式燒肉仲可以係番OP Mall行埋其他既日式店舖🙋🏻‍♂️ 都叫做可以一解各位旅遊達人既癮呀❗️ 而家我地係Openrice 都開放左訂位服務啦☎️ 海之戀店訂座電話:21239097 尖沙咀店訂座電話:26388099 荃灣西地址:荃灣西海之戀商場2樓2025號鋪 尖沙咀地址:尖沙咀金巴利道40A地下 #燒肉 #海之戀 #尖沙咀 #食乜好 #好味
天氣涼左,已經食左幾日火鍋,食到有d悶😔,心血來潮唸起燒肉,行到荃灣西海之戀,知道有間新開嘅燒肉店,心動就不如行動,食左先講。睇完一輪menu, 都唔知叫咩好,因為樣樣都想食,而且太多選擇,又係選擇困難症嘅出現😑,之後店員介紹2人set,牛有4款,豬有2款,已經足夠2人食用😎😎今次選擇左呢間,堅無伏,入到店唔會太大陣味,而且入店前,店員會全身消毒先,等食客食得安心,好貼心🥰🥰特上雪箱牛五花🐄~雖然雪箱,本人好怕好油好油膩,但呢個食落,唔會過油,入口好軟身特上牛胸腹肉~有少少口,但唔會太硬,好有牛味蔥燒中落牛助肉~全條上,份量多木屐骨間牛助肉~呢個意外好食,開頭以為肉粒偏差,但呢個好有驚喜豬五花(柚子胡椒)~望落好肥,但食落唔會太油,可能加左柚子胡椒汁,減油膩,好正,好爽口豬梅花(鹽醬)~偏瘦肉多,但食落唔會好硬,而且2款豬都好幾整塊,份量相當多和風波菜~香濃麻油味👍🏿👍🏿唔會話淋泡菜~日式泡菜,味道唔會太濃和風蕃茄🍅~份量好多,成個蕃茄咁🤣好新鮮大崎蟹柳沙律🥗~減油膩感,一啖接一啖整體相當好,食物品質高,而且店員有禮貌,值得一讚,食過就上癮😎😎

特上牛胸腹肉~有少少口,但唔會太硬,好有牛味
蔥燒中落牛助肉~全條上,份量多

和風波菜~香濃麻油味👍🏿👍🏿唔會話淋
泡菜~日式泡菜,味道唔會太濃
和風蕃茄🍅~份量好多,成個蕃茄咁🤣好新鮮
大崎蟹柳沙律🥗~減油膩感,一啖接一啖

2020-12-07
2020-12-13 3318 views
放假去左荃灣海之戀行街,晚飯時間見到呢間牛繁好多人掛隊,原來係燒肉店,餐牌好吸引,等左一陣位就有得入座。餐廳環境寬敞,卡位坐得舒適,通風做得唔錯,食完唔會成身味。餐廳落單SCAN QR CODE就得,環保又方便。有幾款套餐揀,亦可單點,二人套餐都幾抵食,有齊特上牛五花、特上牛胸腹肉、葱燒中落牛肋肉、骨間牛肋肉,另可於豬五花、豬梅花、豬頸肉、櫻姬雞頸肉、櫻姬雞腿肉、日本雞三角、新瀉雞皮,任選三款;仲配前菜、小食等等。前菜揀左和風菠菜同和風芽菜,和風菠菜清嫩翠綠無澀味,和風芽菜爽脆鮮嫩有咬口。小食揀左元氣捲心菜同生菜配味噌肉醬,配埋燒肉一齊食,可減膩感。二人餐燒肉:特上牛五花油花多、嫩度適中;特上牛胸腹肉味道鮮甜,富含油脂;葱燒中落牛肋肉汁多味美、入口即化;骨間牛肋肉肉質嫩,Q彈帶勁。自選燒肉:豬梅花(味噌醬汁)油脂分布均勻,鮮嫩多汁,口感香醇。櫻姬雞腿肉(鹽醬)嫩滑富彈性,鮮味十足。加配霧島溫泉蛋飯,配以飯素,口感層次相當豐富。
放假去左荃灣海之戀行街,
晚飯時間見到呢間牛繁好多人掛隊,
原來係燒肉店,餐牌好吸引,
等左一陣位就有得入座。

餐廳環境寬敞,卡位坐得舒適,
通風做得唔錯,食完唔會成身味。

餐廳落單SCAN QR CODE就得,環保又方便。

有幾款套餐揀,亦可單點,
二人套餐都幾抵食,
有齊特上牛五花、特上牛胸腹肉、
葱燒中落牛肋肉、骨間牛肋肉,
另可於豬五花、豬梅花、豬頸肉、
櫻姬雞頸肉、櫻姬雞腿肉、日本雞三角、
新瀉雞皮,任選三款;仲配前菜、小食等等。

前菜揀左和風菠菜同和風芽菜,
和風菠菜清嫩翠綠無澀味,
和風芽菜爽脆鮮嫩有咬口。

小食揀左元氣捲心菜同生菜配味噌肉醬,
配埋燒肉一齊食,可減膩感。

二人餐燒肉:
特上牛五花油花多、嫩度適中;
特上牛胸腹肉味道鮮甜,富含油脂;
葱燒中落牛肋肉汁多味美、入口即化;
骨間牛肋肉肉質嫩,Q彈帶勁。

自選燒肉:
豬梅花(味噌醬汁)
油脂分布均勻,鮮嫩多汁,口感香醇。

櫻姬雞腿肉(鹽醬)
嫩滑富彈性,鮮味十足。

加配霧島溫泉蛋飯,
配以飯素,口感層次相當豐富。

2020-12-09
Dinner
呢間日本燒肉店裝修簡潔闊落🇯🇵 ,食材達中上質素,當日個店員姐姐同老闆都超nice,睇住當場燒肉真係一大享受✨😚-1️⃣「牛繁燒🥩($88)」 -呢款薄切澳洲 M9 和牛店員會親自幫手燒💖,蘸上日本月見及醬汁,配飯團食一流🤤✨~Gyushige signature grill M9 wagyu is served with Japanese yolk and teriyaki sauce-2️⃣「壺漬牛肋肉🐮($108)」-燒到medium well岩岩好,食落外香內嫩,夠哂淋,醬汁甜甜地已經夠哂味🤪~Rib karubi with some spring onion-3️⃣「日本特選雞盛合🐔($188)」-滿滿的一盤,有日本雞三角、雞腿肉同雞皮🇯🇵~ Premium chicken platter consists of chicken thigh meat, skin and -4️⃣「霧島溫泉蛋沙律🥗🍳($48)」-凱撒沙律充滿芝士香但略鹹🧀,係日本蛋可以安心食,蔬菜爽脆🥬,配車厘茄同麵包粒🍅🍞~Caesar salad with soft-boiled Kirishima egg -5️⃣「盛岡冷
1️⃣「牛繁燒🥩($88)」
2️⃣「壺漬牛肋肉🐮($108)」
3️⃣「日本特選雞盛合🐔($188)」
4️⃣「霧島溫泉蛋沙律🥗🍳($48)」
5️⃣「盛岡冷麵🍜($68)」
麵條口感得意!有彈性、有咬口、滑lulu,超解膩!不過當日冷氣大食完更加凍😂🥶 ~Soba noodles
6️⃣「大人氣!霧島溫泉蛋飯🍳🍚 ($48)」
又係治癒嘅蛋黃🤤,飯素香甜,粒粒飯香~Rice with soft-boiled Kirishima egg

7️⃣「Matcha Icecream🍵($28)」
8️⃣「Strawberry icecream🍓($28)」
食到好飽都要食嘅雪糕❗️ 完全唔甜,口感軟滑,牛奶比例好好🥛大愛抹茶味,好濃😛另外士多啤梨味酸甜開胃💖~
⚠️ :
3:30pm – 6:00pm 入座,單點餐牌 20% off; 9:00pm – 10:30pm 入座,單點餐牌 15% off
牛繁燒
壺漬牛肋肉
抹茶
牛繁燒
壺漬牛肋肉
抹茶
  • 抹茶雪糕
2021-04-03 0 views
實在太掛住喺日本嘅去旅行生活啦⋯⋯雖然香港未有得可以炭火食燒肉,都唯有食住這一間燒肉頂住先!一邊嘆清酒一邊嘆燒肉!埋單4個人一支Sake TWO draft beers 🍻 平均人頭四百多!不過住在附近都方便回家😙不過唯一要彈嘅就係環境太逼,坐得未夠舒適,而抽風系統及燈光照明略需調節!食物質素尚可!
實在太掛住喺日本嘅去旅行生活啦⋯⋯

不過唯一要彈嘅就係
環境太逼,坐得未夠舒適,而
抽風系統及
燈光照明略需調節!食物質素尚可!
2021-03-31 36 views
肉質高,烤出來有香氣,很好吃,分量也還可以,我們兩大三小叫一個四人餐完全吃不下,到最後要打包帶走,其他小菜也都蠻不錯,不夠單看套餐比起牛角略微食材偏少一點(牛角套餐裡有很多海鮮)蔬菜類也偏少,不過算是一家質素較高的日式燒烤店,請朋友過來吃都是不錯的
2021-03-28 81 views
1.5小時用餐, 以燒烤來計, 實在食得好急.叫了厚切$198, 實物來到一D都唔厚.....只得薄薄幾片。。。其中一位上菜男士服務非常好之外, 其他職員一味只催你快D快D...最後一個菜(大拼盤) 上得好慢, 上了不夠5分鐘, 已經開始叫你走, 當時未夠鐘,大佬呀都要燒熟先食得架.3個人食了$1400, 感覺仲差過食放題....唔會有下次!
1.5小時用餐, 以燒烤來計, 實在食得好急.
大佬呀都要燒熟先食得架.
3個人食了$1400, 感覺仲差過食放題....
唔會有下次!

2021-03-05
2021-03-12 141 views
*💭牛繁荃灣新開的燒肉店,因為之前尖沙咀吃過的時候覺得十分性價比高,於是趁新開張有優惠於是決定再光顧一次。餐廳新開張光線亮麗,座位空間闊落,比尖沙咀店更舒服。可能新開張緣故,油煙味不多,抽風系統十分好。Lunch set 價錢十分親民,可以選一款牛,可選白飯和風飯茶漬飯,沙律有蟹柳沙律薯仔沙律,前菜有芽菜及菠菜,而湯是蛋花湯。午餐有一種肉,可另外加錢。另外點了好多肉,有牛舌,牛小排,牛肋肉,雞肉。可是這裏沒有提供牛脂肪,所以鐵板起初十分易燒焦。牛小排及牛肋肉相對地肉質比較厚身多肉,淡淡滋味,配上燒汁及白飯是絕配。相對地牛舌比較薄切,咬落去口感不足,牛舌比較更比較容易燒燶。茶漬飯及和風飯飯量驚人,當中和風飯上的半熟蛋及紫菜十分正,為平凡的白飯帶來不少滋味。
💭牛繁

上次食完呢到嘅牛肋肉同牛舌之後對佢嘅評價都幾高,除左啲碗碟好多塵之外😂蔥燒中落牛肋肉$108🥩呢個木屐骨間牛肋肉20蚊,但絕對物超所值🤩佢口感無乜大分別,但牛味濃成倍,再加埋啲蔥一齊食,正嘅程度達十級🤤木屐骨間牛肋肉$88🍖呢個真心無得輸😍肉質軟稔,咬落juicy感十足,而且燒汁同牛味都幾平衡蔥燒薄切牛舌$98🥓無論燒肉定串燒店,有牛舌岀現我就必定會嗌。今次一樣無令我失望,食落有口感之餘配蔥一樣,唧埋檸檬汁去膩效果一流👍🏻前菜方面,真心推介佢地嘅蟹柳沙律,個汁帶陣陣柚子香,又開胃,而且幾乎每個人都係揀佢😂

蔥燒中落牛肋肉$108🥩

木屐骨間牛肋肉$88🍖

蔥燒薄切牛舌$98🥓

• 鹽醬牛舌
  • 燒烤醬牛肋肉
2021-03-04 179 views
平時去荃灣都方便今日12:00岩岩開門趕黎食牛繁係日本多年品牌自己本身都鐘意食燒肉點可能錯過佢愛燒肉既點都要黎試下佢Lunch set老少咸宜性價比最好環境好靚靚坐得好舒服同朋友黎食傾計大家最方便今日我點左黑毛和牛西冷同牛小腸牛小腸極推仲雖然燒出黎縮到好細但真係好好口感味道油脂豐富但唔膩覺得好香又好好咬必點啊喂不過小心好惹火😂😂啲人以為我玩火..注意安全啊要特別有小朋友既盛合$288我下次都打算黎試試曬幾種$288都唔錯架
平時去荃灣都方便
油脂豐富但唔膩覺得好香
又好好咬
必點啊喂
不過小心好惹火😂😂
啲人以為我玩火..
注意安全啊要特別有小朋友既
盛合$288我下次都打算黎試
試曬幾種$288都唔錯架
  • 牛小腸
  • 黑毛和牛西冷
2021-03-01 155 views
1行5人坐咗2張枱隔住膠板都傾緊計Lunch時間人唔多 坐得好舒服叫咗個1千蚊左右嘅餐好多嘢要揀 可以揀返自己啱嘅配搭好夠食 啲肉好好味另外加咗白飯比小朋友撈燒汁食輕輕鬆鬆食晒特別要講個酸辣青瓜勁辣得個辣字 食一舊要飲半杯水😂
1行5人坐咗2張枱

輕輕鬆鬆食晒

特別要講個酸辣青瓜勁辣
得個辣字 食一舊要飲半杯水😂
2021-02-26 167 views
呢間燒肉之前都試過佢其他分店,覺得性價比高。今日就嚟食佢新分店。午市我哋揀咗午餐及散叫咗。極上M9牛板腱盛合$368呢個盛盒有3塊,而且都非常大塊。肉質唔錯,牛味幾香,油脂分佈又幾好。仲有生蛋點黎食,幾滑。另外叫咗午餐,平日一至五會供應。午餐選擇都多,價錢仲幾經濟。最緊要係都相當豐富:蟹柳沙律、牛骨蛋花湯、前菜。沙律有蟹柳、粟米粒、生菜絲。午餐第一款揀咗牛舌,係蔥燒味。有10塊左右,估唔到燒完之後幾爽口。另一個揀咗燒汁牛仔排,呢個就相對地普通。但係呢度嘅牛全部都牛味幾香,肉質唔錯。抵食之選!

午市我哋揀咗午餐及散叫咗。

極上M9牛板腱盛合$368
仲有生蛋點黎食,幾滑。

另外叫咗午餐,平日一至五會供應。

另一個揀咗燒汁牛仔排,呢個就相對地普通。
但係呢度嘅牛全部都牛味幾香,肉質唔錯。抵食之選!
22 Feb 去食set lunch ,叫左1客$128牛五花加1客$108牛胸腹,再加叫1份$68牛舌。牛舌分量都幾多👍算抵, 但好鞋🙈 質素令人失望。牛五花又係麻麻地,我睇唔到牛五花邊度有油花, 就算燒到五成熟都係好韌同埋有啲鞋, 唔知係唔係因為set lunch所以質素差啲, 但講真咁嘅價錢牛角好食過佢。我見呢度咁多好評所以專程就去試lunch,但質素有啲令人失望,可能散叫啲肉嘅質素會靚啲, 但呢餐lunch性價比真係好低
牛舌分量都幾多👍算抵, 但好鞋🙈 質素令人失望。
會靚啲, 但呢餐lunch性價比真係好低
2021-02-19 142 views
每次去海之戀都會經過牛繁,今日終於入嚟試吓!下晝有午市套餐供應,價錢都唔貴套餐包括左肉類、前菜、蛋花湯,沙律同飲品沙律可以選擇薯蓉沙律或者蟹柳沙律,我哋就每樣叫咗一個,不常沙律配埋麻醬,真係好好食,因為佢唔係開粉出黎,係真係用薯仔做嘅薯蓉我哋叫咗一個豚肉盛盒,包括左豬頸肉同豬五花,仲有四款口味可以揀,我哋就揀咗推介嘅柚子胡椒味,個豬五花唔算好肥,燒一燒帶走左多餘油份,肉質唔會韌,個柚子胡椒真係好好味,果然係推介元氣牛小排!色澤好靚,肉味都幾香,肉質唔會韌不過我最鍾意既都係燒牛舌,叫左套餐之後就可以用優惠價換其他食品牛舌真心抵食,都算係幾厚切,爽口,食到停唔到口最後就加錢食埋雪糕,好滿足呀

套餐包括左肉類、前菜、蛋花湯,沙律同飲品
元氣牛小排!
色澤好靚,肉味都幾香,肉質唔會韌
牛舌真心抵食,都算係幾厚切,爽口,食到停唔到口
最後就加錢食埋雪糕,好滿足呀
Lunch