2021-06-11 0 views
收左工要去深水埗買SD卡,同事介紹呢間台灣嘢,話質素都唔差同適合一個人食,咁當然要會一會佢先啦!成間餐廳嘅設計都做到好台式嘅小店咁,真係有種去咗台灣估早餐廳嘅感覺睇埋餐牌嘅設計同支紅色嘅雙頭筆,即刻諗起喺台灣早餐食蛋餅嘅回憶🥺最後叫咗個髯鬚雞扒面同埋花枝丸,飲品就選擇左奶蓋芝士烏龍茶雞扒方面略嫌比較細塊,不過炸粉夠薄身,見之前其他人影嘅好似大塊同厚身好多咁至於呢碗牛肉湯底嘅面就真係好食啦,湯底夠濃而麵都掛左味酥炸返師院就正正常常,不過不失啦。杯烏龍茶就冇影相,不過麻麻哋,芝士味係完全唔出。整體而言,一個人唸唔到食咩都可以黎試試,其實係食個感覺多啲。

最後叫咗個髯鬚雞扒面同埋花枝丸,飲品就選擇左奶蓋芝士烏龍茶

至於呢碗牛肉湯底嘅面就真係好食啦,湯底夠濃而麵都掛左味

酥炸返師院就正正常常,不過不失啦。

2021-06-05
2021-06-11 0 views
去完電子特賣城,搵間餐廳坐低食野喺門口望入去覺得餐廳很有特色, 所以就入去睇下落單用可以循環再用嘅物料我食咗一個招牌半筋半肉麵,友人就要咗一個三牛薈半筋半肉係一半係牛展,另一半係牛筋牛展好淋食完唔會有渣,牛筋淋到好似唔使咬咁三牛薈就係同半筋半肉一樣另外多牛肚黎麵果陣,店員話湯底係用大量牛骨煲成,所以可以飲,我哋就飲咗少少,因為湯底偏濃味, 另外嗰條勁大條嘅蘿蔔嚇咗我哋一跳,以為會好硬,點知夠淋個心又好甜同埋冇根另外 一樣覺得好正嘅係啲面夾喺條條都係好長,唔會斷, 好多鋪頭求其煮個麵,裏面啲粉係斷完全夾唔起,呢間舖頭都幾細心
去完電子特賣城,搵間餐廳坐低食野
喺門口望入去覺得餐廳很有特色, 所以就入去睇下

落單用可以循環再用嘅物料

我食咗一個招牌半筋半肉麵,友人就要咗一個三牛薈

半筋半肉係一半係牛展,另一半係牛筋
半筋半肉

牛展好淋食完唔會有渣,牛筋淋到好似唔使咬咁
三牛薈就係同半筋半肉一樣另外多牛肚
牛三薈

2021-06-10
半筋半肉
牛三薈
2021-06-09 0 views
行開黃金商場買野就順便係呢邊醫下肚 深水埗呢邊真係唔少小食店 但見到呢間台灣小店入面多滿人應該都唔錯 而且價錢合理就入去一試入面環境偏向懷舊風 疫情關係佢每一張枱都設有一支消毒酒精 而且有隔板 感覺防疫措施做得不錯👍🏻 今次叫左一碗半筋半肉牛肉湯麵 湯底濃郁 麵夠彈牙 牛筋同牛肉好入味 除左牛夠入味 就連伴碟嘅蘿蔔都好夠味 份量夠多 推推推!本身以為唔夠飽就叫多左個手抓捲餅 雖然個蛋餅有少少焦 但不會失水準 佢入面既材料好多 一夾就會有想跌落既 而且捲餅入面都有放椰菜 比人一種邪惡得來又冇罪惡咁嘅感覺🙊食得台灣野點少得珍珠奶茶 今次我都有叫埋一杯芋頭味既珍珠奶茶 中意芋頭既人可以一試 因為叫左湯麵所以野似可以減10蚊 簡值超抵飲啦😂如果黎開深水埗 又想食台灣茶一解相思就試試佢啦

招牌半筋半肉牛肉麵

起司蛋手抓捲餅

芋香珍珠奶茶

如果黎開深水埗 又想食台灣茶一解相思就試試佢啦

招牌半筋半肉牛肉麵
起司蛋手抓捲餅
芋香珍珠奶茶
2021-06-06 0 views
呢日同朋友嚟到呢間食台灣嘢嘅餐廳,一入到嚟就覺得裝修好特別,好有去咗台灣旅行嘅感覺,可以一解呢排冇得去旅行鋪癮。話明古早味牛肉麵,牛肉麵嘅選擇果然好多。但因為去個日實在太熱啦,所以我同朋友都係嗌咗拌麵,我就叫咗半筋半肉,佢就嗌咗雞扒。另外我地各自嗌咗杯手搖,同蚵仔煎。碗麵嚟到真係好大碗,而且牛肉嘅分量都唔少,而且仲有啲涼拌菜同肉燥。啲麵食落都幾有咬口,而且係微溫,天時熱食就恰到好處。另外呢度嘅手搖都係包裝好先送過嚟,而且仲有得揀甜度同冰度,感覺衛生,比好多香港嘅台式餐廳做得好。我個杯奶蓋似落好香芝士味,係鹹口嘅奶蓋,食正我個範。最後個蚵仔驚單真係食得返台灣嘅味道,唔會好似好多鋪頭咁整到好似普通蠔餅咁,真係有台灣食嘅個層膠,去台灣食蚵仔煎嘅回憶返哂嚟🤤
2021-06-03 89 views
今日約咗個好耐無見之前曾經一齊去過台灣既朋友聚舊可能疫情關係,對於台灣美食念念不忘,於是中午已經搵定今晚食乜好!最後決定去一間充滿台灣風土味既台式餐廳一解相思之苦。講起台灣美食,一定不其然會諗起肉燥飯,鹽酥雞扒,蚵仔麵線,花枝丸,牛肉麵等等。一入到去,台灣味立即湧現,更加令我愈來愈掛住台灣。招牌半筋半肉牛骨湯米粉$64一上桌,口水不自覺立刻增加分泌,食指大動。飲完啖湯覺得真材實料,熬製咗無數個小時,所以充滿牛骨味。啲牛肉好淋,完全唔會鞋口,亦唔會韌,仲好入味。米粉亦都煮得剛好,唔會太硬亦唔會過淋,控制時間做得好好!牛筋亦十分彈牙,份量如果多啲會更佳!蚵仔麵線$33同係台灣食既無兩樣,湯底不會過咸,蚵仔肉新鮮,份量亦十分足夠,好抵食!炸花枝丸(5粒)$26正常發揮,無炸過龍,肉質尚算彈牙,加上灑咗啲味粉,味道剛好不會太濃味。綜合甜不辣$28我最鍾意甜不辣既係佢個口感煙煙韌韌,有𡁻勁,配合埋個汁天衣無逢,不會過膩。不過略嫌魚餅有點失色。茉香珍珠奶綠$25 (跟主食減$10)+鳳梨蘆薈多多$35(跟主食減$10)奶綠應該變咗奶茶,所以略嫌口感淡咗小小但珍珠夠彈牙補返美中不足。鳳梨個味唔會假,
今日約咗個好耐無見之前曾經一齊去過台灣既朋友聚舊

最後決定去一間充滿台灣風土味既台式餐廳一解相思之苦。

一入到去,台灣味立即湧現,更加令我愈來愈掛住台灣。

招牌半筋半肉牛骨湯米粉$64

一上桌,口水不自覺立刻增加分泌,食指大動。
飲完啖湯覺得真材實料,熬製咗無數個小時,所以充滿牛骨味。
啲牛肉好淋,完全唔會鞋口,亦唔會韌,仲好入味。

米粉亦都煮得剛好,唔會太硬亦唔會過淋,控制時間做得好好!

牛筋亦十分彈牙,份量如果多啲會更佳!

蚵仔麵線$33

炸花枝丸(5粒)$26

綜合甜不辣$28

鳳梨個味唔會假,幾fresh,食完成餐飯飲返啖可解膩,不錯!

從唔知由幾時開始“古早”呢2個字係我心目中好有歷史又令人懷念既代名詞,所以大家如果太想念台灣味道,不妨去食一解思鄉之苦!

綜合嚟講,呢間嘢非常抵食,上菜速度亦十分快,有機會再去深水埗絕對會encore!

2021-06-03
  • 炸花枝丸
2021-06-03 29 views
台灣菜普遍都不會很差,這間餐廳在Openrice獲得許多好評,但卻只能用失望去形容。在這裡吃的幾款菜,我和友人吃幾口就不想吃了。價錢雖然便宜,但實在不能接受!古法滷水大雞腿肉燥便當 (HKD55)的雞腿肉不但不入味,口感很乾柴,我以為自己在吃雞胸⋯⋯米飯也太濕軟了⋯⋯哭😖先不說牛肉香蔥手抓捲餅 (HKD36) 沒有牛肉味, 外層又硬又不鬆軟,失望透了⋯⋯蚵仔煎 (HKD46) 內都是粉漿,我只吃到三只迷你小蚵仔。想不到小碗滷肉飯 (HKD32) 也可以這麼難吃,是不是用上了瘦肉?一點油亮色澤都沒有⋯⋯味道不綿、不滑、不香、更不嫰,實在太乾了。😩鹽酥大雞排 (HKD36) 是唯一味道較為合理的品項,調味不錯,只是雞有點柴。別以為芋香珍珠奶茶 (HKD15) 和仙草奶茶 (HKD25) 不會出事,質感不夠滑順,完全喝不到茶味,難喝到都要哭出來⋯⋯
古早牛肉麵👻以前都係深水埗返工好耐無去個邊放工就去個頭行下同搵野食見到依間牛肉麵又有啲掛住台灣即刻入去試試佢😛.🔅招牌紅燒牛肉湯麵 HKD 60係好濃既牛骨湯底飲落都幾清啲牛肉一排過夠炆得夠腍仲配埋一大舊都係夠哂入味既白蘿蔔唔錯唔錯☺️🔅特盛台灣牛肉 HKD 70(牛腱、豬軟骨、貢丸、花枝丸)依碗啱哂三心兩意既我有豬有牛仲有丸貢丸同花枝丸都好好食豬軟骨真係軟到食埋啲骨🤣🔅蚵仔煎 HKD 46依個都幾得意佢唔會好多流質既粉漿入面仲夾咗好多生菜上面啲醬有輕微辣夾埋都幾好食🔅蜂蜜蘆薈紅茶 HKD 27嗌湯麵或者便當加野飲可以減$10叫咗杯蘆薈紅茶微糖既糖度啱啱好啲蘆薈都夠足料😄.整體黎講:掛住台灣 值得一試😚.🎈 古早牛肉麵 (深水埗)深水埗福榮街116號地舖
古早牛肉麵👻
啲牛肉一排過夠炆得夠腍
仲配埋一大舊都係夠哂入味既白蘿蔔
唔錯唔錯☺️

🔅特盛台灣牛肉 HKD 70
(牛腱、豬軟骨、貢丸、花枝丸)
依碗啱哂三心兩意既我

微糖既糖度啱啱好
啲蘆薈都夠足料😄

整體黎講:
掛住台灣 值得一試😚
🎈 古早牛肉麵 (深水埗)
深水埗福榮街116號地舖
2021-05-31
2021-05-27 85 views
呢間餐廳既裝修好有台灣風味! 好似置身台灣咁,過下打卡癮。食物種類都幾多,特別係小食類竟然有蚵仔煎,呢個唔係好多鋪頭都有,所以我地都叫左黎試下。個樣出到黎好似蛋餅咁! 不過見到D蚵仔鋪曬係面,都幾足料架,同埋個醬同係台灣食到既都好似! 仲有個層膠既質感 ! 好感動,終於搵到好食的蚵仔煎。另外,叫左個鹽酥大雞排配麻辣醬乾拌面,鹽酥雞排炸得幾好,唔會厚粉,雞肉都嫩滑。乾拌面既面質係粗身,都有D肉碎係入面,唔算好辣,食唔到辣的朋友都可以試下。朋友就叫左個招牌半筋半肉配肉燥乾拌面,筋位好多骨膠原,筋同肉既比例又真係1比1,都幾唔錯,如果肉燥份量再多D就更好啦! 野飲就叫左杯仙草奶茶,跟餐加點幾抵,同埋都好大杯下! 仙車份量都好多,茶底較濃,呢一餐好滿足呀!
其實我都唔想重出江湖😭,但係呢間野真係福味龍,個滷肉飯啲肉,我食咗28年滷肉飯我都未見過啲滷肉飯可以少得咁可憐!重點係可憐😅😅個麻辣牛肚絲啲牛肚,淋到我以為佢炆咗成年先出爐🤣🤣🤣仲要條牛肚絲入邊多咗舊牛展😂😂但係舊牛展啲肉係散㗎,各位聽住啲牛展係會散㗎😂😂😂最出色呢就係碗雞肉飯,唔講唔知我以為我食緊雞湯飯😂😂😂啲汁多到可以攞嚟飲,阿姐我下次應該同你講分湯😅😅😅但係講嚟講去個甜不辣仲正,我未試過食甜不辣食到我,以為喺度食緊甜酸擦子膠😂😂以上我都係誇張咗少少但係試過一次你就知道我講嘅嘢冇九成都有七成中而嘢飲方面我覺得最好飲嘅都係佢哋嘅招牌珍珠奶茶,走奶走珍珠走甜🥰🥰呢杯招牌珍珠奶茶真係全店最好飲嘅,真心支持!😊😊😊如果各位想飲熱嘅嘢我強烈推薦你哋飲桂圓紅棗茶,💕💕💕飲完你就知道咩叫做此味只有天上有🥰🥰真係好好飲㗎信我唔記得講如果你哋想啲嘢普普通通,記得一定要嗌個生菜,肉躁燙青菜,肉躁同青菜比例啱啱好😍連啲湯汁都比較少啲人真係一絕,記得食完之後隻滷蛋最後品賞,佢隻滷蛋嘅味道真係特別清澈,😘食完啲重口味嘅嘢最啱食返隻無味嘅滷蛋😁😁😁希望各位睇完之後多多支持呢間台灣野順便再分享多一單嘢,姐姐下次

順便再分享多一單嘢,姐姐下次你唔想借叉電器,你唔好攞住部蘋果話你用三星叉電😂😂😂😂你同事喺後邊望住你😂😂😂

完!
  • 招牌珍珠奶茶走奶走珍珠走甜
  • iPhone 叉電線
  • 麻辣牛肚絲入邊下邊個牛展
2021-04-17 359 views
今天在Open rice搜尋深水埗台灣美食,第一位推薦的是「古早牛肉麵」,既然排頭位,肯定試一試。餐牌林林總總,選擇很多。點了半筋半肉牛肉麵、鹵水蛋配豆腐、芋圓珍珠奶茶加珍珠。半筋半肉牛肉麵,湯頭甜無乜味精,牛夠琳滑,麵身夠Q彈,最驚喜係碗內配搭嘅蘿蔔,甜、嫩。咁嘅細位都考慮到,讚。鹵蛋豆腐俱佳,夠味。珍珠奶茶加珍珠,Q彈,夠滿足。整體食物水準很高,地方夠潔淨,服務員態度好,有禮貌,收拾速度可以是「迅雷不及掩耳盜鈴」的姿態。深水埗區,高質而價錢相宜,cp值高。
今天在Open rice搜尋深水埗台灣美食,
第一位推薦的是「古早牛肉麵」,既然排頭位,肯定試一試。
餐牌林林總總,選擇很多。
點了半筋半肉牛肉麵、鹵水蛋配豆腐、芋圓珍珠奶茶加珍珠。
鹵蛋豆腐俱佳,夠味。
珍珠奶茶加珍珠,Q彈,夠滿足。
深水埗區,高質而價錢相宜,cp值高。
2021-04-17
2021-04-04 274 views
下午茶經過呢間台灣野,見價錢到ok,上網搵一搵食評又ok,就衝左入去,下午茶柯仔面都係33,叫咗杯凍奶茶加二蚊😍講返正題,個柯仔面湯都濃,面線都好味,我諗加醋會好味d,,唔知係咪正常嫁呢😂😂下次都會再去既,經過既話😊
下午茶經過呢間台灣野,
見價錢到ok,
上網搵一搵食評又ok,
就衝左入去,
下午茶柯仔面都係33,
叫咗杯凍奶茶加二蚊😍
講返正題,
個柯仔面湯都濃,
面線都好味,
我諗加醋會好味d,,
唔知係咪正常嫁呢😂😂
下次都會再去既,經過既話😊

2021-02-27 487 views
而家開番晚市,可以約朋友出黎食飯喇~ 好耐無去過旅行,好掛住台灣,我地不如先係香港食台灣茶吊下癮。我地黎到呢間餐廳食飯,叫左兩款主食、兩款台式飲品同一款小食。三牛薈湯麵內有牛腱、牛筋、牛肚,三款都煮得好入味又腍,牛筋一啲都唔黐牙湯底對於台底牛肉麵黎講係相當重要,呢碗牛肉麵嘅湯底有好濃郁嘅藥材味,入口有少少甘香嘅味道,做得幾唔錯麵質好滑又彈牙,掛湯力麵幾好。香酥炸豬扒湯麵豬扒即叫即炸,送到上黎仲係熱辣辣,食落外層香脆,而且仲有肉汁,豬扒好易咬又大塊而湯麵嘅湯底同同麵都係同牛肉麵一樣,如果唔想食牛肉,都可以一試呢款麵。台式小香腸台灣腸係我最鍾意嘅台式小食,呢度嘅台灣腸油脂味幾豐富,如果有埋蒜片提供就更好喇~叫左麵食,再叫飲品,可以減4蚊。.黑糖珍珠奶茶(少甜、少冰)黑糖味好重,珍珠幾易咬,亦都有跟足我地要求,做到少甜少冰,茶底整得唔錯,茶味好香濃,唔會只係得個「甜」字,入口仲有茶香。檸檬愛玉(少甜、少冰)之前食左咁多野,叫杯檸檬愛玉就岩哂,酸酸甜甜夠哂開胃,愛玉啫喱軟腍腍,好易就吸到。

三牛薈湯麵
麵質好滑又彈牙,掛湯力麵幾好。

香酥炸豬扒湯麵

台式小香腸

叫左麵食,再叫飲品,可以減4蚊。
黑糖珍珠奶茶(少甜、少冰)

檸檬愛玉(少甜、少冰)
2021-02-26 300 views
辛勞工作,總要食好d,所以行遠d 我都願意,去試下好野。都唔駛點揀,我點左招牌紅燒牛肉麵。牛肉係牛𦟌,一層肉一層筋,唔會太難處理,都夠林的。我相信呢個牛肉味道算係相對清淡。驚喜位係d 麵好彈牙,揀得好,俾個like。跟餐有杯台式飲品,凍飲加兩蚊。 環境普通,枱細,如果係兩個人,會好迫。
辛勞工作,總要食好d,所以行遠d 我都願意,去試下好野。
環境普通,枱細,如果係兩個人,會好迫。
2021-02-23
$61 (Lunch)
2021-02-17 174 views
因為多好評,刻意來吃午餐。約12時抵達,門外已有很多人,還以為巳滿座,原來他們只是等外賣,似乎外賣生意很不錯。店內牆上掛上一幅幅有懷舊味道的畫,佈置有心思,感覺店家是清潔整齊。午餐有很多選擇,選了招牌台灣牛肉麵、只等了約五分鐘便上菜。一件大牛肉是切成小塊,很容易進食,而重點是,牛肉是煮得軟軟的,很入味。麵是煮得剛好,覺得軟硬適中。還有一件大蘿蔔,煮得夠淋,味清甜。湯底鹹度適中,上菜時整碗麵都夠熱。整體來說,味道很好。對一個小女子來說,份量很足,吃得很飽。午餐配一杯指定熱飲,凍飲要加二元。點了熱冬瓜茶,甜度適中。以食物份量和質素,此午餐只是58元,物有所值。是一間值得支持的小店。
午餐有很多選擇,選了招牌台灣牛肉麵、只等了約五分鐘便上菜。
對一個小女子來說,份量很足,吃得很飽。
午餐配一杯指定熱飲,凍飲要加二元。點了熱冬瓜茶,甜度適中。
2021-02-17
《 伏食深水埗平價中等台灣菜 》坊間太多台灣餐廳,導致好難去分辨邊間好食邊間伏,今次我地為大家試到伏喇!!!!!🌭 台式小香腸肉酥便當 $54上碟見到咁大條台式香腸本來好開心,除了表面油太多外⋯⋯入口都欠缺肉味。滷水蛋上枱亦都係凍冰冰的,食唔到任何滷水味道。而肉燥飯都令我大為失望,米飯偏冷亦太過濕,令米飯似漿糊一樣”杰撻撻”,肉燥不足夠濕潤去將米飯拌開,結果只可無奈放棄其他白飯。🐤 鹽酥雞扒肉操便當 $58鹽酥雞嘅情況無咁嚴重,麵衣幸好不太厚,所以油膩感無咁重。雞肉上碟時微溫,肉質亦不算乾柴。但可惜肉燥飯亦係同一命運。🧋 仲叫左兩杯飲品,分別係珍珠奶茶同桂圓紅棗茶。珍珠奶茶就係坊間買到嘅樽裝化學味奶茶。而桂圓紅棗茶則為落熱水即可完成嘅即溶飲品。不過價錢適中,間唔中做下 lunch 都可以嘅~
《 伏食深水埗平價中等台灣菜 》
🌭 台式小香腸肉酥便當 $54