2019-06-15 51 views
泰國Greyhound好耐之前已經聽過, 佢係泰國既過江龍Cafe之前係泰國仲好中意食tim~位置位於將軍澳港鐵站popcorn, 一出mtr 就係, 好方便環境室內外裝飾以黑色為主, 有餐廳內同商場內ge座位, 我同朋友揀左坐近靠窗的位置, 一邊食野又可以望下商場越式鮮蝦雞肉米紙卷 賣相吸引, 份量都幾大 , 米紙有彈性, 十分煙un, 內餡有雞肉和蝦味道較淡, 配上甜酸醬汁食好開胃配埋生菜, 薄荷葉,芫茜一齊食, 好fresh冬蔭功配意大利雲吞 冬蔭功 crossover意大利雲吞,   椰奶味道好香濃, 龍蝦肉質飽滿的, 鮮甜可能掛住影相, 湯凍左>< 大家記住襯熱飲啊~龍蝦炒金邊粉 依個炒金邊十分有料到, 面質彈牙煙un, 伴碟既花生末同辣粉可隨自己喜好調配, 蔥、芽菜都十分新鮮爽脆, 我要撈撈撈撈撈撈~起, 超級惹味鮮蝦帶子墨魚汁麵你以為佢係普通西餐意粉咁就少年你太年輕了加入泰式胡椒, 加上煎香左嘅帶子, 大蝦墨汁麵好出色, 唔會軟, 仲好彈牙掛汁, 係泰國味道ge 意粉啊!食左兩份頭盤同主食都開始飽飽地, 但依道既千層蛋糕亦都唔可以錯過~雜莓千層蛋糕野莓果凍
泰國Greyhound好耐之前已經聽過,
佢係泰國既過江龍Cafe
之前係泰國仲好中意食tim~

位置

室內外裝飾以黑色為主,
有餐廳內同商場內ge座位,
我同朋友揀左坐近靠窗的位置, 一邊食野又可以望下商場

越式鮮蝦雞肉米紙卷

賣相吸引, 份量都幾大 ,
米紙有彈性, 十分煙un,
內餡有雞肉和蝦
味道較淡, 配上甜酸醬汁食好開胃
配埋生菜, 薄荷葉,芫茜一齊食, 好fresh

冬蔭功配意大利雲吞

冬蔭功 crossover意大利雲吞,
椰奶味道好香濃, 龍蝦肉質飽滿的, 鮮甜
可能掛住影相, 湯凍左>< 大家記住襯熱飲啊~

龍蝦炒金邊粉

依個炒金邊十分有料到, 面質彈牙煙un,
伴碟既花生末同辣粉可隨自己喜好調配,
蔥、芽菜都十分新鮮爽脆,
我要撈撈撈撈撈撈~起, 超級惹味

鮮蝦帶子墨魚汁麵
你以為佢係普通西餐意粉咁就少年你太年輕了
加入泰式胡椒, 加上煎香左嘅帶子, 大蝦

雜莓千層蛋糕
野莓果凍, 雜莓果肉夾層,
啖啖果肉, 酸酸地好開胃,
配搭一層層細緻的千層蛋糕, 一啖果肉, 一啖果醬+忌廉,完美~

綠茶千層蛋糕

附有一小杯醬汁, 自由按需要添加, 綠茶味濃, 就連忌廉都係綠茶黎架

最後黎番杯drink,

Passion fashion(左)
酸甜熱情果配上soda, 十分解渴

Oriental kiss(右)
番石榴沙冰+話梅, 夠哂thai 味, 中意番石榴就岩哂~

就算幾飽都一定要叫千層蛋糕, 因為真係好好味~
2019-06-13 575 views
同朋友吃生日飯,她選了這裏,吃泰菜的地方,環境舒適。一行7人點了些食物。。《Salmon Carpaccio》這道頭盤是全晚吃過印象最深刻的! 軟軟油油的三文魚,簡單配點生蒜片,薄荷葉,橄欖油和酸酸的香草醬汁,整件事已經變得很好吃。《Fresh Spring Rolls》這一道小吃主要是蔬菜,用生菜包住米紙卷一齊吃,感覺非常健康。《Chix wings》單骨雞翼,炸得好香脆,肉質還是滑的。《Beef Noodle Soup》首先要先說說這個湯底挺好喝,好香,麵條就像台灣的新竹米粉,很幼細,把湯底都吸收了。牛肉很腍,還加了豬油渣怎能不香呀!《Spaghetti Cha Cha Cha》原本以為這個墨汁意粉是會吃到整張咀都髒髒的,還好不是。意粉口感煙靭,帶子香口。《Tom Yum Super Bowl》冬蔭功湯給我的印象是酸酸辣辣有香茅的味道,但這個湯麵完全沒有這個感覺,不酸不辣也沒有香茅的味道😞裏面的麵就像平時吃泰式公仔麵差不多,蝦是爽口的。《Penne Pomodoro》芝士火腿茄汁焗長通粉,整碟除了芝士,感覺都水水的,沒有茄汁味。《Stir-Fried Morning Glory》炒

《Salmon Carpaccio》

《Fresh Spring Rolls》
Fresh Spring Rolls

《Chix wings》
單骨雞翼,炸得好香脆,肉質還是滑的。
Chix wings

Tom Yum Super Bowl

《Penne Pomodoro》
Penne Pomodoro

《Stir-Fried Morning Glory》
炒通菜,有點硬。
Stir-Fried Morning Glory

《Chargrilled Squid》
燒得不夠,好像隨便把外面燒一燒就算。
Chargrilled Squid

Salmon Carpaccio
之前greyhound cafe 未開到黎香港果陣,有朋友會專登去泰國食佢,話佢既食物質素好,尤其甜品。之後知道cafe 係香港開,同朋友夾左好耐都未試到,今日終於有時間去試啦😬😬呢到主要行型格路線,裝修係以黑白為主調,有方枱有圓枱,幾有彈性👍🏾試左兩款starter,越式鮮蝦雞肉米紙卷同冬蔭功配意大利雲吞。米紙卷既皮好煙un,入面有切塊既大蝦同滿滿既雞肉,蘸啲酸辣汁食好惹味!冬蔭功配意大利雲吞呢個fusion 菜非常高質,冇諗到有隻king size 大蝦,肉質幾實淨。個湯亦都好濃味,大概可以分裝兩三碗左右,其實都幾多👍🏾每粒雲吞入面包左一粒蝦,今日食左好多蝦😂主食揀左鮮蝦帶子墨魚汁麵同大蝦炒金邊粉。泰國人係咪好鐘意蝦,碟碟都係蝦,好彩我鐘意食😂墨魚汁麵好煙un 彈牙,配個微酸辣既汁,好似食緊中菜咁,上面既帶子好新鮮彈牙,不過溫馨提示碟麵都幾辣🌶🌶蝦炒金邊粉,推介!金邊粉炒得好彈牙,仲加左好多蝦肉,仲有啲蝦乾,不過蝦乾偏鹹,提下味算。幾飽都一定要食佢地既甜品🥳 叫左雜莓千層蛋糕同綠茶千層蛋糕兩款😍佢除左千層蛋糕外,仲有芒果糯米飯同雪葩,不過今日食唔落。個雜莓千層蛋糕唔係好多層,中間有

個雜莓千層蛋糕唔係好多層,中間有兩層都係雜莓漿,咬到莓蓉,不過佢唔會膩,因為啲莓都酸酸地,中和番cream 既膩感。

綠茶千層蛋糕仲正,除左成件cake 同cream 都係綠茶味,仲有綠茶sauce 比你淋上去,非常綠茶😘中間夾左啲玄米定nuts,食落去會有啲口感,冇咁單調👍🏾

最後整番杯熱情果特飲(Passion Fasion)同石榴梅特飲(Oriental Kiss),兩樣比較 熱情果會比較甜,但果味好濃。 Oriental Kiss 就比較清新啲,但梅味唔夠出。

今晚真係好滿足,食物真係有質素,而且好多fusion 菜,將泰國菜同其他國家既菜式融合,好有新鮮感,而且呢到服務都唔錯,令我同朋友都食得好舒服。

2019-06-11 476 views
在泰國和香港都很喜歡光顧這間泰國餐廳,在家附近開了分店就一定要試試。餐廳裝潢高檔型格,樓底高環境舒適,而且有很多座位,經理和待應招呼也很好。Salmon Carpaccio 挪威三文魚加蒜片和酸酸的泰式生蒜辣汁,吃起來很開胃。Tom Yum Soup 椰奶味頗重的冬蔭公湯味道濃郁辣味剛剛好,很大隻的河蝦非常新鮮彈牙,配手工製意大利雲吞很特別。Fruity Shaky Yoghurt用菠蘿、蘋果、橙、香蕉和乳酪打成的飲品,感覺很健康。Pink cooler 用西瓜、橙和菠蘿打成的飲品,喝起來感覺清新。Phad Thai Prawn 金邊粉炒得很乾身,鮮蝦很新鮮爽口,加上蝦干仔、花生碎、豆卜、芽菜和辣椒粉,層次很豐富。Yellow Curry Crab on Rice 黃咖喱偏甜不會太辣,蟹肉份量比白飯還多,吃時啖啖蟹肉和洋蔥紅椒很滿足,配上酸菜肉丸湯,可以解去油膩感。Mixed Berry Crepe Cake 忌廉香滑,細緻的千層蛋糕很幼滑,配上很多雜莓,吃時酸酸甜甜能減少罪惡感。Mango Sticky Rice 暖暖的糯米飯很軟糯,芒果香甜,拌鮮椰奶一起吃很滿足。
Salmon Carpaccio
挪威三文魚加蒜片和酸酸的泰式生蒜辣汁,吃起來很開胃。
Tom Yum Soup
Fruity Shaky Yoghurt, Pink cooler
Fruity Shaky Yoghurt
用菠蘿、蘋果、橙、香蕉和乳酪打成的飲品,感覺很健康。
Pink cooler
用西瓜、橙和菠蘿打成的飲品,喝起來感覺清新。
Mango Sticky Rice
暖暖的糯米飯很軟糯,芒果香甜,拌鮮椰奶一起吃很滿足。
2019-06-09 24 views
今晚肥妹仔放工返到去屋企附近都差唔多八點鐘,見時間咁晏就決定叫肥媽出嚟食一個晚餐,費事肥媽煮。Thai spicy seafood salad $158肥媽叫咗呢一個泰式海鮮沙律。肥妹仔未見到佢上枱之前其實覺得都係一個普通沙律,但係放上枱肥妹仔哇咗一聲!因為真係實在太靚同埋好多料! 佢嘅海鮮有新鮮蝦,帶子,三文魚,魷魚,而且份量好多! 每一樣都好新鮮,食落去爽口彈牙,而佢個沙律汁係酸酸甜甜辣辣哋嘅汁,非常開胃!沙律菜好新鮮。fresh spring rolls $98呢一個肥妹仔之前試過覺得好好食,所以再叫。佢係一啲米紙包住蝦肉, 豬肉粒 ,青瓜絲 等等,所以食落去好清新。curry crab on rice $198每次叫呢一個蟹肉飯真係大滿足,因為佢嘅蟹肉係多個飯,每一啖飯都可以撈到咖哩同埋蟹肉,非常鮮甜!鍾意食下嘅朋友一定要試!tom yum super bowl $188呢一個係泰式版嘅部隊鍋,,肥妹仔我見到好想試!一上枱肥妹仔冇失望,因為佢呢一個部隊鍋真係非常足料!首先佢嘅湯底係冬陰功湯,但係食落去唔會太辣,酸酸 地,非常之開胃 。佢嘅配料有好多,有鮮蝦,青口,帶子,魷魚,所

Thai spicy seafood salad $158

fresh spring rolls $98

curry crab on rice $198

tom yum super bowl $188
呢一個係泰式版嘅部隊鍋,,肥妹仔我見到好想試!一上枱肥妹仔冇失望,因為佢呢一個部隊鍋真係非常足料!首先佢嘅湯底係冬陰功湯,但係食落去唔會太辣,酸酸 地,非常之開胃 。佢嘅配料有好多,有鮮蝦,青口,帶子,魷魚,所有新鮮嘅海鮮食材都放埋入去,同個湯好夾。佢嘅面就係一啲泰式公仔麵,連埋個冬陰公湯一齊食好好食。

thai iced tea with milk $40
肥妹仔嘅至愛,不過今次係肥媽叫!肥媽飲完一旦,只係講咗:一句好正宗嘅泰式奶茶!
thai iced coffee $40
呢一杯就係肥妹仔叫嘅!佢呢一個泰式咖啡好好飲,因為其實相比其他咖啡,佢嘅咖啡係偏甜,但係同泰式奶茶一様, 雖然甜,但好重咖啡味。

coconut crepe cake $78
唔係講笑!呢一個椰子千層蛋糕暫時係肥妹仔心目中第一位,真係超級好食!佢嘅千層蛋糕入面有一絲絲嘅椰肉,非常足料!而且個忌廉好滑,好濃奶味。

mango sticky rice $68
超級清甜嘅芒果糯米飯,煙煙韌韌,勁香椰漿味,超級好食。

同埋有一樣嘢肥妹真係想喺度講,就係佢哋嘅服務態度超級好!有一個侍應妹妹全程都好好服務,好好笑容,肥妹仔真係要畀個like佢!
2019-05-28
2019-06-02 248 views
今晚和E都在將軍澳見客,大家相約一起dinner , E提議去Greyhound, 這間在泰國非常出名的泰菜館,在泰國沒去光顧過,一於就在今晚試吧餐廳主打中式,西式,越泰fusion菜,menu的菜式選擇甚多,今晚我們order了2個前菜,2個main course,飲品和甜品Passion Fashion~熱情果味非常濃郁,仲有薄荷的清香,酸酸甜甜,好清新好解渴,疲憊即時緩和少泰式海鮮沙律$158~食材非常豐富,有帶子,大蝦,魷魚圈,蟹肉,炸魚,車厘茄,紫洋蔥,沙律菜。帶子表面煎得微焦,肉質鮮嫩,蝦亦好爽甜,魷魚圈肉質彈牙,配埋泰式酸辣汁,酸酸辣辣的令人胃口大開越式鮮蝦雞肉米紙卷$98~薄薄的米紙內包着嫩滑的雞肉和爽脆的蝦肉和生菜,晶瑩通透,還可以生菜,薄荷葉和泰國芫茜包住一齊食,蘸埋有少少辣的泰式醬汁,非常美味可口Phad Thai Prawn$138~配料有大蝦,蝦乾,豆腐乾,芽菜,韮菜,因有大量的芽菜,蛋,連埋彈牙的金邊粉一齊食,口感好好,一點也不油腻,非常乾身,好惹味啖啖蟹肉黄咖喱飯$198~黃咖喱不算辣,加埋啖啖蟹肉,蛋和洋葱撈飯一起吃,真係好滋味,食完飲番啖咸酸菜湯更

質彈牙,配埋泰式酸辣汁,酸酸辣辣的令人胃口大開

啖啖蟹肉黄咖喱飯$198~黃咖喱不算辣,加埋啖啖蟹肉,蛋和洋葱撈飯一起吃,真係好滋味,食完飲番啖咸酸菜湯更爽

斑蘭千層蛋糕$78

泰式奶茶千層蛋糕$78
雖然已經好飽,但點可以錯過這裏的千層蛋糕
不讓Lady M專美,Greyhound的千層也非常出色

千層蛋糕柔軟細緻,班蘭味和泰式奶茶味非常濃郁,
口感順滑綿密,尤其是泰式奶茶,茶味香醇,非常幼滑,配上斑蘭醬和泰式奶茶醬一起享用,更為美味可口
蛋糕上還擺放着三隻狗狗曲奇餅,極為可愛

2019-05-21
  • 泰式海鮮沙律
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 越式鮮蝦雞肉米紙卷
2019-05-26 83 views
記得好多年前去曼谷嗰時會特登去食greyhound,後尾開咗喺香港,依家越來越多分店,屋企附近都有。佢係比較fusion style嘅泰菜,有特色之餘,味道都唔錯。Tom Yum Soup 128同一般泰國菜嘅冬陰公相比,呢個香濃得來唔會太鹹。仲有細細粒意大利雲吞,估唔到味道都幾夾。而且嗰兩隻蝦好大隻、又鮮甜。Salmon Carpaccio 118個汁有啲似平時食泰式生蝦嘅汁,配三文魚感覺都好清新開胃。Phad Thai Prawn 138本身想叫龍蝦,可惜當晚賣晒,下次要早啲去試。phased Thai大碟又夠鑊氣,味道都好正宗。Curry Crab on Rice 198好多蟹肉,但係個汁略嫌有啲鹹,食咗半碟有啲膩。Mixed Berry Crepe Cake 68好大件,兩三個人share先食得晒。個cream好香滑,甜而不膩,係少數我覺得好食嘅千層蛋糕。Fruity Shaky Yogurt 62用鮮果打成,好重香蕉味,加入乳酪,味道酸酸甜甜。Pink cooler 62都係用鮮果做,但係佢加入嘅糖水有少少藥水味。Mango sticky rice 68用水仙芒,比起呂宋芒冇

Tom Yum Soup 128

Salmon Carpaccio 118
個汁有啲似平時食泰式生蝦嘅汁,配三文魚感覺都好清新開胃。
Phad Thai Prawn 138

Curry Crab on Rice 198
好多蟹肉,但係個汁略嫌有啲鹹,食咗半碟有啲膩。

Mixed Berry Crepe Cake 68

Fruity Shaky Yogurt 62
用鮮果打成,好重香蕉味,加入乳酪,味道酸酸甜甜。

Pink cooler 62
都係用鮮果做,但係佢加入嘅糖水有少少藥水味。

Mango sticky rice 68
用水仙芒,比起呂宋芒冇咁甜,但係好清香。
2019-05-25 172 views
一連幾日都去將軍澳見客,今次約咗响港鐵C出口等。客人同我同都鍾意食越泰菜,佢帶我入商場轉左手邊,就揀咗呢間GreyHound。餐廳內坐得幾舒服,叫杯嘢飲吓先至慢慢傾。Passion Fashion顏色同裝飾都好襯好靚好香嘅熱情果味,加埋青檸嘅清香,仲有清涼嘅薄荷,飲落零舍醒神兩個人叫咗沙律、米紙卷、金邊粉、咖哩飯,點知沙律同米紙卷份量都好多...泰式海鮮沙律材料豐富又新鮮,海鮮彈牙又鮮甜,蔬菜亦係鮮爽好味,配埋辣辣哋嘅泰式沙律汁,好味到呢米紙卷响越南好普遍,小販會挑住一担竹籃,,挨家挨戶咁叫賣,想吃的人家會叫住小販,小販就會把米紙卷連醬汁送入,同時收埋錢。越式鮮蝦雞肉米紙卷隨附一盤配菜:有清涼嘅薄荷、好香嘅泰國芫茜,仲有爽口嘅唐生菜所有材料夾埋一齊,點醬汁食,好啊!Phad Thai係泰國好受歡迎嘅平民美食,無論係街邊或店舖,隨便哪裡都可以吃到。炒金邊粉鑊氣十足,粉條夠散唔油膩鮮蝦爽口鮮甜,金邊粉撈埋蝦乾、豆卜、韮菜同芽菜,好好食,加啲青檸汁更開胃啖啖蟹肉黃咖哩飯堅係無得輸蟹肉唔駛剝殼個泰式黃咖哩汁撈飯一流,啖啖肉又香又好味,平時唔食飯嘅我都食完再食雖然主食份量多,飽到食唔曬,不過,食
一連幾日都去將軍澳見客,
今次約咗响港鐵C出口等。

客人同我同都鍾意食越泰菜,
佢帶我入商場轉左手邊,
就揀咗呢間GreyHound。

餐廳內坐得幾舒服,
叫杯嘢飲吓先至慢慢傾。
顏色同裝飾都好襯好靚

好香嘅熱情果味,加埋青檸嘅清香,
仲有清涼嘅薄荷,飲落零舍醒神

兩個人叫咗沙律、米紙卷、金邊粉、咖哩飯,
點知沙律同米紙卷份量都好多...

泰式海鮮沙律

材料豐富又新鮮,海鮮彈牙又鮮甜,
蔬菜亦係鮮爽好味,配埋辣辣哋嘅泰式沙律汁,
好味到呢

越式鮮蝦雞肉米紙卷
米紙卷响越南好普遍,
小販會挑住一担竹籃,,
挨家挨戶咁叫賣,
想吃的人家會叫住小販,
小販就會把米紙卷連醬汁送入,
同時收埋錢。
隨附一盤配菜:
有清涼嘅薄荷、好香嘅泰國芫茜,
仲有爽口嘅唐生菜

所有材料夾埋一齊,點醬汁食,好
啊!

Phad Thai係泰國好受歡迎嘅平民美食,
無論係街邊或店舖,隨便哪裡都可以吃到。

炒金邊粉鑊氣十足,粉條夠散唔油膩

鮮蝦爽口鮮甜,金邊粉撈埋蝦乾、豆卜、韮菜同芽菜,
好好食,加啲青檸汁更開胃

啖啖蟹肉黃咖哩飯堅係無得輸

啖啖蟹肉黃咖哩飯
蟹肉唔駛剝殼

個泰式黃咖哩汁撈飯一流,
啖啖肉又香又好味,
平時唔食飯嘅我都食完再食

雖然主食份量多,飽到食唔曬,
不過,食甜品係有第二個胃嘅,
點少得叫返個甜品作結尾呢

叫咗兩種唔同味道嘅千層蛋糕,
泰式奶茶千層蛋糕
泰式奶茶千層,其實係有10層咋

千層蛋糕奶茶味香濃,
口感幼滑,甜度剛剛好,
好食到一口接一口,

斑蘭千層蛋糕未食都聞到斑蘭香味

上面插咗3隻小動物,以為係長頸鹿,
原來餅乾係獵狗

兩款千層蛋糕都附有一小杯醬汁,
自由按需要添加

斑蘭千層蛋糕

兩人都未食過呢間,估唔到個份量咁大,
最後部份要打包回家

店員服務非常好,不但主動幫忙把剩食裝盒,
還細心地把食物放得整齊漂亮

下次朋友聚會可以再來。

2019-05-21
啖啖蟹肉黃咖哩飯
泰式奶茶千層蛋糕
斑蘭千層蛋糕
  • 泰式海鮮沙律
2019-05-17 232 views
Greyhound Café位於popcorn,一出將軍澳港鐵站便到達,非常方便,室內外裝飾以黑色為主,走高檔型格路線,而廚房是半開放的,客人可以看見廚師在煮東西。我們一早到來便可以坐近靠窗的位置,一邊和朋友傾談一邊望出窗外,感覺好優悠自在。源自曼谷的泰菜變奏👍🏻剛開始覺得新鮮魚生配上泰式醬汁好像有點怪,但是這一道菜真令我喜出望外,挪威三文魚,再配上秘製的生蒜辣汁,吃起上來香辣酸甜,不但不失三文魚生的鮮味,更起了畫龍點睛的效果,越吃越好味,真是香辣、酸甜醒胃,比平時吃慣的吃法更能突出它的美味,稱得上絕佳配搭。鮮蝦帶子墨魚汁麵,用上意大利羅勒葉、青胡椒粒造成醬汁,配上墨魚汁意粉及大蝦、魷魚及新鮮帶子,再加上多種香料混合,味道好吃得來不會太濃味,是不錯的墨魚意粉,正!朋友提我,甜點是招牌之一,不容錯過呀!我一早也做了資料搜習,知道這裏的千層蛋糕共八款口味,我選擇了雜莓千層蛋糕,首先賣相已經很靚,人未吃手機先吃。千層的蛋糕內餡綿密,夾上新鮮的雜莓,天然酸中帶甜味道又加上忌廉的軟綿,真是令我一吃難忘,真的很棒!最後嘆杯Fruity Shaky Yoghurt,寶藍色的杯子裏,是香濃的乳酪,單是

源自曼谷的泰菜變奏👍🏻

最後嘆杯Fruity Shaky Yoghurt,寶藍色的杯子裏,是香濃的乳酪,單是視覺上已經是一大享受,喝下去的時候,濃郁的奶昔湧入口腔,清涼可口,讓我彷彿感覺像在布吉島上渡假一樣。
我們今晚吃得非常開心和滿足。
我們兩口子很喜歡吃泰國菜,特別是有水準又高級的泰國菜,好似位於PopCorn商場的Greyhound Café便是其一。它分為室內及室外半開放式的設計,給人高檔大氣之感覺,環境舒適,座落其中也感舒服開揚的。前菜是冬陰功配意大利雲吞,一出場,已經吸引了我們的目光。大河蝦新鮮,肉質彈牙美味,加上手工製意大利雲吞,真是別具一格。冬蔭功的酸辣比例控制得很好,湯底惹味配上雲吞最合適,這個前菜真不錯!淡淡蟹肉黃咖哩飯,份量多,黃咖哩味道香濃帶甜味,濃度適合,上面放了不少蟹肉絲,吃的時候名副其實淡淡蟹肉黃咖哩飯,我們一會兒便把他吃光了,這個真令人回味。蟹肉配上黃咖哩白飯一起吃,真是好吃。附送一個湯,清甜解膩的。這裏非常出名的千層蛋糕,我選了招牌椰子味,賣相非常可愛,有三隻長頸鹿放在蛋糕上面,每一層夾著忌廉和新鮮椰子肉,吃起上來每一口都包含著椰子的清香和蛋糕、忌廉的香甜美味,真是令心情也固然開朗,好鍾意呀!Passion Fashion帶有熱情果的酸甜再混合薄荷的清新味道,喝起來非常享受。今晚的用餐經驗很不錯,從環境到食物、甜品都令人非常滿意和回味無窮。

蟹肉配上黃咖哩白飯一起吃,真是好吃。

附送一個湯,清甜解膩的。

2019-05-13 456 views
晚飯時間同朋友嚟到呢間cafe,首先叫咗個前菜:泰式香辣海鮮沙律以為份量會唔多,點知嚟到發現,份量多到簡直就可以畀四個人分堆到滿一滿嘅沙律菜同埋海鮮,令到整體感官十分刺激,色彩又夠豐富首先見到上面多海鮮:好幾隻大蝦,魷魚圈,炸魚肉同埋雪白嘅蟹肉擰轉另一面仲有大大粒帶子,係pan-seared個種,表面煎香封鎖住肉汁,入面肉質鮮嫩彈牙炸魚都有兩種,一種係三文魚,炸成條狀,好似食緊fish finger咁另一隻係白身魚,兩隻魚口感各有不同三文魚魚肉較為乾身紮實,咬開香口,好似食緊魚鬆咁沙律淋上 泰式香辣醋,唔太辣,同平時食撈檬嘅醬汁味道好似,感覺好fresh海鮮同醋配搭得合宜,令整個沙律嘅感覺好balanced白身炸魚係連皮炸,食落夠曬香脆,配搭鮮甜味十足嘅蟹肉,爽口嘅生菜洋蔥,正正係一道開胃嘅前菜嘢飲方面,呢杯用雜果打成嘅乳酪奶昔同樣感覺好清新食得出係用咗新鮮嘅水果,包括士多啤梨同埋香蕉打成,香甜可口,有種置身海島嘅感覺啖啖蟹肉黃咖哩飯一上枱已經震懾咗我哋 啲蟹肉同埋黃咖哩多到鋪滿咗三分之二個碟,再加上白飯,魚露同埋,鹹菜肉丸湯 簡直就係一個set嚟嘅,估計可能3個人share金黃偏橙色

以為份量會唔多,點知嚟到發現,份量多到簡直就可以畀四個人分

Thai spicy seafood salad

另一隻係白身魚,兩隻魚口感各有不同
三文魚魚肉較為乾身紮實,咬開香口,好似食緊魚鬆咁

海鮮同醋配搭得合宜,令整個沙律嘅感覺好balanced

嘢飲方面,呢杯用雜果打成嘅乳酪奶昔同樣感覺好清新

fruity shaky yogurt

啖啖蟹肉黃咖哩飯一上枱已經震懾咗我哋
curry crab on rice

金黃偏橙色嘅黃咖哩,望落已經令人流曬口水
香濃嘅咖哩配上新鮮蟹肉唔會辣,而且加入芹菜,甜紅椒,芫茜等調味,整個醬汁充滿東南亞風味

用匙羹勺起已經見到蟹肉絲絲分明,配上濃厚嘅蟹黃同咖哩汁,用嚟撈飯一流

整個醬汁除咗蟹肉愛好者會喜歡之外,仲加咗啲蛋花,味道有層次,食落唔會膩

鹹酸菜煲嘅湯好有家鄉味,仲有一啲豬肉丸,味道酸酸地幾清新

最後嘅甜品揀咗泰式紅寶石,滿滿嘅一碗刨冰上淋上椰漿同埋新鮮嘅椰肉,椰林樹影嘅畫面立即映入眼簾
tub tim krob

椰汁冰加上用馬蹄做成嘅紅寶石,有咬口,而且夠晒冰凍好消暑

諗尾我哋走嘅時候,店員仲同我哋講「kop khun kap」(泰文:多謝)添呀
Thai spicy seafood salad
fruity shaky yogurt
  • fruityshakyyogurt
  • Thaispicyseafoodsalad
  • fruityshakyyogurt
  • Thaispicyseafoodsalad
2019-05-13 60 views
呢間餐廳係popcorn都開左一排,一直都好想試, 但就一直都未搵到機會去試。 今次母親節,就決定去呢間餐廳同媽媽慶祝下。我哋首先叫咗個越式米紙卷,, 食落口感紮實,材料非常豐富, 有蝦,豬肉,米粉等等,味道都唔錯。除咗米紙卷之外,呢度嘅pad thai非常之值得推薦。 我哋食叫咗個雞肉炒pad Thai, 食落味道甜甜地咁樣 加埋酸酸咪咪嘅青檸汁 ,簡直係perfect match。飲品方面我就叫咗個泰式凍奶茶,口感非常之滑,甜度適中。你最後仲叫咗個椰子味嘅雪巴做甜品,椰味非常之重,重會食到椰子肉,相當之值得推薦。

飲品方面我就叫咗個泰式凍奶茶,口感非常之滑,甜度適中。

幾天前,看著我長大的一個媽媽的舊同事,在將軍澳popcorn商場彼此遇上,無見將近十年的時間, 難得她還認得我,原來她今年搬到了來這區居住,就約了她今天晚上,出來吃吃飯,談談近况。我選擇了去剛開業,從泰國過江來到香港 ,在這裏Popcorn開了分店,主打是西式但是泰國菜為主之Greenhound Cafe。這裏地方不錯,靜中帶旺,我們選擇了的坐位,玻璃與外間地鐵出口相隔,望著出入地鐵的乘客,熙來攘往,餐廳裡面寧靜的情調依然,我認為這裡也是一個想想人生,尋尋靈感的一個好環境好食肆。今次晚餐由一杯帶有淡淡果香的乳酪飲品作開始頭盤我點了薄切三文魚配泰式辣汁,個人認為這辣汁不辣但很香,配上鮮蒜片夾著來吃,味道好過用山葵很多很多起碼沒有了山葵那單一攻鼻之感覺,完全吃不到三文魚之鮮味。但改用了泰式辣汁配蒜片來吃這片三文魚,效果完全不同,妙絕妙絕,雖然是貴了一點,但新嘗試新配搭,已值回了票價。主菜更見驚喜,我點了他們的啖啖蟹肉黄咖哩飯,單看圖片已是驚喜。居然餸多於飯,再問一問經理,他回答得極妙,他說這不是碟頭飯,當然會這樣吧。啖啖蟹肉鮮甜不會被黃咖哩所蓋過,甜甜的不用擔心辣。好吃到我差點叫部長來多一

今次晚餐由一杯帶有淡淡果香的乳酪飲品作開始

居然餸多於飯,再問一問經理,他回答得極妙,他說這不是碟頭飯,當然會這樣吧。啖啖蟹肉鮮甜不會被黃咖哩所蓋過,甜甜的不用擔心辣。好吃到我差點叫部長來多一碗白飯,再想多一想,這裡的千層蛋糕又是不可錯過的,我唯有留肚了。

甜品我與她點了泰式奶茶和泰式咖啡之千層蛋糕,將泰式味道溶入這件千層蛋糕裡確别有一番滋味,不妨一試。

總體這間新店,將泰式食材配以fushion西式烹調,稱得上是新鮮和獨特。
  • 泰式奶茶千層蛋糕
2019-05-08 80 views
屋企樓下的greyhound cafe 係我一直想試嘅餐廳,見到裝修都幾有格調,原來其他分店都係一啲比較高檔嘅商場。今日嚟到一間喺泰國開過嚟嘅過江龍,叫咗幾款比較特色嘅菜。冬陰公意大利雲吞冬陰公加上咗大頭蝦,蝦肉都幾多!另外,有三隻意大利雲吞。不過皮比較硬,所以有啲失望。另外冬陰公湯底唔夠酸,唔算係太滿意。帶子大蝦墨汁麵講得係泰國開過嚟嘅Cafe,食物當然會加上少少泰國的味道。這一個看似一個普通西餐的意粉,原來唔係想像中咁簡單。加了泰式胡椒,所以食落去有啲辣味,幾刺激。加上煎香左嘅帶子以及大廈蝦,墨汁麵煮得恰到好處,而且唔會過淋。食落去有好清淡嘅泰國味道。最後當然唔少得餐廳最代表的千層蛋糕,有乜嘢味道出能夠代表泰國相信除咗係班蘭味之外,就係泰式奶茶了。千層蛋糕都幾大件,食之前淋上小店提供的泰式奶茶醬,味道豐富,而且唔會太甜,不過crepe皮比較厚,食完飯的話,建議兩個人share會比較好。食完好滿足,而且店員嘅招呼都非常之好。食飯嘅環境都比較寧靜,啱晒兩口子傾下心事。
今日嚟到一間喺泰國開過嚟嘅過江龍,叫咗幾款比較特色嘅菜。

冬陰公意大利雲吞

帶子大蝦墨汁麵

2019-05-05 455 views
每次經過都會給這家店的門面吸引,之前去泰國旅行試過這家餐廳,今晚跟家人一起吃香港分店。門口有甜品櫃,蛋糕很吸引!座位很多,坐在靠窗邊的位置。翻開餐牌,選擇眼花撩亂。點了前菜、主菜、飲品和甜品。⭐️越式鮮蝦雞肉米紙卷$98賣相好吸引,附送生菜和醬汁。米紙薄而有彈性,內餡有雞肉和蝦。一定要沾醬汁吃,不然味道比較清淡。⭐️鮮蝦炒金邊粉$138花生末和辣粉可以隨自己喜好調配,配料還有蔥、芽菜,芽菜十分新鮮爽脆,攪拌之後,金邊粉入口煙韌,蝦肉爽口,很惹味。⭐️招牌椰子千層蛋糕$78椰子蛋糕是用心之作,雪白的椰子蛋糕頂層有三塊鹿角曲奇,看似一隻鹿。夾層是新鮮的椰子肉,配上一層層千層皮,很有口感,味道清淡又有椰子的清香,而且份量很足,夠兩個人分享。⭐️Fruity Shaky Youhurt$62味道不會太甜,有乳酪的香滑,很不錯!▫️食到一半發現草蜢的蘇志威和家人在餐廳用餐,算是意外收穫。

門口有甜品櫃,蛋糕很吸引!

座位很多,坐在靠窗邊的位置。

翻開餐牌,選擇眼花撩亂。點了前菜、主菜、飲品和甜品

⭐️越式鮮蝦雞肉米紙卷$98

⭐️鮮蝦炒金邊粉$138

⭐️招牌椰子千層蛋糕$78

Fruity Shaky Youhurt

⭐️Fruity Shaky Youhurt$62
味道不會太甜,有乳酪的香滑,很不錯!

Type of Meal
Dinner