2019-09-09 104 views
記得將軍澳呢間Greyhound Café開張,係長期排滿人,估計要排超過一個鐘先食到…相隔大半年,而家基本上唔洗排隊都食到,落差實在有點大haha其實我覺得食物質素係keep到既,可惜份量唔太多,價錢有少許貴,可能因爲性價比唔算高而少左人幫襯?鮮蝦炒金邊粉配tamarind paste、花生碎金邊粉好彈牙,鮮蝦爽口,不過份量少得可憐招牌脆炸單骨雞翼每次黎Greyhound Café都比叫,單骨雞翼表皮炸得好香脆,加埋魚露腌製,入味得黎唔會太咸泰式部隊鍋講起就好笑,今次係我第一次食部隊鍋,仲要係食泰式haha 裏面有魷魚、青口、公仔麵、腸仔等,略嫌湯底辣味重酸味少咖喱配薄餅咖喱份量少的可憐,味道係唔錯的

鮮蝦炒金邊粉配tamarind paste、花生碎
金邊粉好彈牙,鮮蝦爽口,不過份量少得可憐

泰式部隊鍋

咖喱配薄餅
咖喱份量少的可憐,味道係唔錯的
2019-09-08 76 views
30/8/2019 @ 將軍澳 Greyhound來到泰式餐廳當然要試下泰式口味的炒金邊粉,半價可以配小食可選餐湯或沙律我選了粟米忌廉湯忌廉味很香亦有很多粟米蓉增加口感加配半價小食:泰式炸蝦魚餅球每款有四粒 一共有八粒…… 個人來說覺得非常之多… 炸蝦丸十分彈牙,亦有粒粒蝦肉, 泰式魚餅球就是泰式魚餅變了球狀, 泰式魚餅的味道十分足夠泰式炒金邊粉, 旁邊有花生、青檸、芽菜、韭黃和一些辣椒仔可以自由加進金邊粉內金邊粉炒得很香,如果可以再多一點顏色或者番茄味會更加好整體來說食物質素也很高,但不得不提的是侍應的服務真是不敢恭維, 我點的食物不多,但也漏了單,而且侍應不會覆單也不會點頭或"嗯"一聲來表達已經知道, 就是好像啞的一樣, 結果最後真的漏單了…… 個人覺得以這間餐廳的價錢,而且還要收加一服務費來說, 不應該只有這等的服務,希望那位高大的男侍應可以改善服務態度。
30/8/2019 @ 將軍澳 Greyhound

來到泰式餐廳當然要試下泰式口味的炒金邊粉,半價可以配小食

可選餐湯或沙律
我選了粟米忌廉湯
忌廉味很香亦有很多粟米蓉增加口感

加配半價小食:泰式炸蝦魚餅球

金邊粉炒得很香,如果可以再多一點顏色或者番茄味會更加好

2019-08-20 71 views
好耐冇食過呢間餐廳啦,以前喺太古城嘅時候我成日都食😋佢個千層蛋糕簡直係冇得頂👍🏼一定要食今日就訂左將軍澳嘅Greyhound, 佢餐廳有內同外嘅坐位,外面都係喺商場入面(唔熱㗎)。我哋揀咗坐出邊,因為覺得比較舒服D開揚D我呢d夜鬼食嘅時候都比較夜,所以都冇乜人了😅剛剛來嘅時候全部都爆場唔記得影Menu,不過大家都有㗎啦😅我地叫咗個蟹肉飯丶鹹魚炒意粉丶單骨雞翼同埋兩件千層蛋糕🍰☝️呢個係蟹肉炒飯係我必食之一,連我老公都話好食炒意粉就唔記得影相,食到一半影相又肉酸所以冇影😅☝️呢個單骨雞翼又係必食嘅最後就係一定要食嘅甜品,一件奶茶千層丶一件咖啡千層,不過食得太飽啦,咖啡千層pack左返去比阿仔做宵夜啦咁多年冇食過味道依然係咁好食,特別係千層蛋糕以前淨係食椰子味,而家竟然多咗好多個唔同味道,而家自己鍾意食奶茶同咖啡味

唔記得影Menu,不過大家都有㗎啦😅
我地叫咗個蟹肉飯丶鹹魚炒意粉丶單骨雞翼同埋兩件千層蛋糕🍰

☝️呢個係蟹肉炒飯係我必食之一,連我老公都話好食
炒意粉就唔記得影相,食到一半影相又肉酸所以冇影😅

☝️呢個單骨雞翼又係必食嘅

• 泰式咖啡千層蛋糕
  • 招牌脆炸單骨雞翼
  • 蟹肉炒飯
7月20日星期六中午,兩大一小(三歲)午餐,訂了座下午12:00鐘三位,早了差不多半小時抵達,說明我們訂了12:00,餐廳職員帶我們入內坐下。當時餐廳食內客廖廖可數,但餐廳負責人說一定要跟訂座時間12:30入座才有75折,如果12:00入坐是不能享用優惠的。於是我們離開等了半個鐘後再入坐,坐下來之後,餐廳負責人又說一定要叫三份指定早午餐才有75折,諸多限制,且食物質素一般,沒什麼特別,75折亦物非所值。
2019-07-18 86 views
今日約咗朋友係將軍澳食飯,佢帶咗我去一間以黑白為顏色嘅泰式西餐廳裝飾簡潔但好有格調而且食物好味仲帶咗啲fusion菜式。叫咗一個豬手飯 佢嘅飯係類似糯米飯食落煙煙unun好有咬口到主角豬手啦 豬手唔會太鹹外皮脆身又香口 豬手肉唔會太乾仲有啲肉汁而且佢幫你拆咗骨 食得方便 啖啖都係肉叫咗鮮蝦帶子墨魚汁意粉依個泰式意粉係fusion菜嚟醬汁係辣味中帶微微酸而且辣味都幾濃㗎加上大蝦帶子 食落好有鮮味 大蝦 帶子大大件 肉質彈牙加上有蟹子嘅口感好爽脆叫咗兩杯無酒精cocktail一杯passion fashion 同一杯oriental kiss睇顏色就覺得好夢幻好少女Passion fashion飲落好解膩唔會太甜飲落有少少青檸酸 熱情果味好香Oriental kiss係番石榴沙冰 好好飲好重番石榴味 仲帶咗啲話梅味成杯嘢充滿泰feel最後點少得甜品甜品叫咗個thai coffee crepe cake佢個千層蛋糕做得好好唔會太多cream而好膩佢啲餅皮同cream比例岩岩好而且Thai coffee味好濃好濃食完係超級滿足!!

今日約咗朋友係將軍澳食飯,
佢帶咗我去一間以黑白為顏色嘅泰式西餐廳
裝飾簡潔但好有格調
而且食物好味仲帶咗啲fusion菜式。

叫咗一個豬手飯 佢嘅飯係類似糯米飯

甜品叫咗個thai coffee crepe cake
佢個千層蛋糕做得好好唔會太多cream而好膩
佢啲餅皮同cream比例岩岩好
而且Thai coffee味好濃好濃
食完係超級滿足!!

2019-07-18 52 views
今晚同屋企人食飯所以都無咩點去選擇,去了將軍澳行下popcorn內都人流相當多。在地下樓層見到一間裝修不錯的泰國餐廳入去試下先,地方大四人坐位舒適整晚服務滿意。食物方面感覺適合情侶,朋友聚會多~因食物份量不是大大碟的。我們點了雞串,豬手,墨麵同青咖哩配薄餅~雞肉串同蔬果的串燒~雞肉配醬汁香而不會太辣,蔬果如青瓜洋蔥紅辣椒🌶️都好新鮮。豬手香脆而糯米飯加上醬一同食酸酸甜甜不錯👍。墨汁製的麵彈牙爽口,本身麵條都好入味⋯⋯份量就小了點但好出色。青咖哩就一定要配薄餅,二款不同的薄餅我比較喜歡乾身,可完全吸收到青咖哩汁。到結脹先發現有泰式生蝦食就完美啦~會再來的
入去試下先,地方大四人坐位舒適整晚服務滿意
我們點了雞串,豬手,墨麵同青咖哩配薄餅~
豬手香脆而糯米飯加上醬一同食酸酸甜甜

薄餅
豬手配糯米飯
墨汁海鮮麵
2019-07-13 64 views
今日係將軍澳放工心血來潮想食泰國菜就去咗附近搵下有無得食點知比我發現咗間高質嘅泰國fusion菜鋪頭以黑白色為主簡單得嚟 環境又靚。叫咗個豬手飯 豬手佢拆曬肉方便食好細心,豬手皮脆肉香 唔會太鹹送飯岩岩好,飯佢係類似糯米飯 煙煙unun好好味。冬陰公湯味道好濃郁辣得嚟帶啲酸而且香料嘅味道好重同好香好好飲唔會太辣泰茶crepe cake超級推薦唔好睇佢啲cream好似好多食落茶味偏濃有奶香 忌廉又好軟滑Crepe皮薄得嚟有咬口 正
今日係將軍澳放工
心血來潮想食泰國菜
就去咗附近搵下有無得食
點知比我發現咗間高質嘅泰國fusion菜

鋪頭以黑白色為主
簡單得嚟 環境又靚。

叫咗個豬手飯 豬手佢拆曬肉方便食好細心,
豬手皮脆肉香 唔會太鹹送飯岩岩好,
飯佢係類似糯米飯 煙煙unun好好味。

冬陰公湯味道好濃郁

食落茶味偏濃有奶香 忌廉又好軟滑
Crepe皮薄得嚟有咬口 正

2019-05-20
2019-07-12 66 views
大家好,今天帶大家去了一個比較遠的地方,那就是將軍澳,去偷情,當然要走到去最僻的地區,最僻的地方享受這個浪漫的時光,享用一個浪漫的晚餐,當天侍應穿著了整齊的制服,友善的眼神,領導著我們入內就座!翻開了餐牌,價錢在這個浪漫的環境下,簡直是完美無瑕!我與情婦各點了一個前菜,她選擇了招牌脆炸單骨雞翼,口感脆而不膩,而且單骨的雞翼,吃起來非常方便!而另一前菜就是薄切三文魚配泰式辣汁,本以為三文魚一定是配芥末,正如公主是一定要配王子嗎?哈哈,這是不可能的,這個世界哪有這麼多王子,何況做公主之前都要先看看自己什麼水平!而主菜我們點了鮮蝦炒金邊粉,吃起來也相當正宗,另一主菜點了啖啖蟹肉黃咖喱飯,蟹肉滿遍在咖喱上,將咖喱昇華到另一個層次,不錯的配搭!最後我們點了泰式奶茶千層蛋糕及香蕉千層蛋糕,兩份千層蛋糕,寓意比翼雙飛,來為這場幽會劃上完美的句號 😏
2019-07-08 44 views
Greyhound嘅食物一向都有保證,今次又點會例外。泰式三文魚係用泰式生蝦嘅醬汁,配上煙三文魚,酸酸辣辣,泰式醬汁同三文魚嘅味道原來都夾到喎,都幾有驚喜呀。而且份量都唔孤寒架,兩個人食每人都食到四片架,可以俾你一再回味。主菜叫左個鮮蝦帶子墨魚汁麵,個賣相已經吸引,有大大隻嘅帶子同蝦,墨魚麵又彈牙,味道帶少少辣,都幾惹味喎。一個完美嘅晚餐唔少得飯後甜品,而泰式甜品之中,我最喜歡芒果糯米飯。芒果糯米飯有成半個芒果,又甜又多汁,而糯米飯一好煙韌,一入口帶少少咸味,咬落就有椰漿嘅香同甜,認真唔錯。雖然話飽,但係都成份食晒!
Greyhound嘅食物一向都有保證,今次又點會例外。

2019-06-26
2019-07-04 1221 views
今晚收工想食泰國菜,知道屋企附近有呢間Greyhound,係食啲fusion野,好耐未食過,就約左個朋友一齊去。<Fresh Vietnamese Spring Rolls> ($98)米紙卷係我食泰國野時必食既食物,呢度米紙卷入面有蝦、雞,口感清爽,用生菜同薄荷葉包起,再點啲酸酸地既汁,感覺非常開胃。<Light Tom Yum Soup> ($128)雖然話係light,但係對我黎講飲落都係非常香濃,帶有少少酸辣。入面有大大隻大頭蝦,好厚肉。仲有幾粒薄薄既雲吞仔,作為開胃餐湯好唔錯。<Phad Thai with Fresh Prawns> ($138)金邊粉都係我食泰國菜必點。最鍾意花生同麻醬味。呢度呢份仲帶有少少辣味,同我平時食開偏甜既有少少唔同。面頭既蝦都幾大隻,爽口彈牙。<Spaghetti Cha Cha Cha> ($148)黑色既意粉好特別,用上花椒一齊煮個汁,呢味都比較辣,面頭有帶子同鮮蝦。<Fruity Shaky Yogurt> ($62)我叫左呢個有多款水果包括香蕉、橙、香蕉、菠蘿

<Light Tom Yum Soup> ($128)
入面有大大隻大頭蝦,好厚肉。
仲有幾粒薄薄既雲吞仔,作為開胃餐湯好唔錯。

<Fruity Shaky Yogurt> ($62)
我叫左呢個有多款水果包括香蕉、橙、香蕉、菠蘿等等打成既乳酪,甜度啱啱好,係來自水果既自然甜。水含量都控制得唔錯,唔會太結。

<Passion Fashion> ($62)
朋友呢個係熱情果做底,青檸同薄荷調味既清新飲品。

<Thai Coffee Crepe Cake> ($78)
早聽過呢度既千層蛋糕係必食。我地就算食到飽飽地都係照叫左兩個。我係個咖啡控,當然選擇咖啡。上面有三塊鹿型既餅,另跟cream。咖啡味濃,無令我失望。

<Green Tea Crepe Cake> ($78)
朋友呢個綠茶味好似抵食啲,每層中間夾有脆粒同紅豆,口感豐富仲有綠茶朱古力係旁邊。一樣跟cream。性價比高。

今晚勁飽,都見識到泰菜fusion,同埋食到美味千層蛋糕,好滿足。
2019-06-25
  • 泰式咖啡千層蛋糕
  • 冬陰公配意大利雲吞
  • 越式鮮蝦雞肉米紙卷
  • 鮮蝦炒金邊粉
2019-07-03 742 views
星期日去咗西貢行山,大約行到下午4點幾就喺將軍澳大大小小商場行吓。行到咁上下就要醫肚喇。因為晚飯時間尚早,所以餐廳都唔多人,唔駛等位。兩個人叫咗兩個前菜,兩個主菜,兩款甜品,其實諗翻都覺得過份,好在早上做運動有消耗到。頭盤先嚟一碟泰式三文魚薄片,叫嘅時候無想像過係咩味,以為只係一般沙律前菜咁,泰式呢個只係得個名。估唔到食落驚喜喎!所謂泰式原來係類似食泰式生蝦嘅醬汁,微酸少辣,配上三文魚食都係第一次,都幾特別,幾惹味。另一前菜係冬蔭公配意大利雲呑,一大由於我自己鐘意濃味嘅,呢碗冬蔭公湯味道就略為淡咗少少。至於雲呑的的骰骰,勝在唔會食唔落之後嘅主菜。主菜分別叫咗蟹肉黃咖哩飯同鮮蝦帶子墨魚汁麵。蟹肉黃咖哩飯顏色好搶眼,擺上枱無耐已經急不及待要去試吓佢。同平時嘅咖哩有d唔同,呢個係比較杰身,用嚟撈飯真係一流嘅!黃咖哩唔辣,反而有淡淡嘅蛋香,配上蟹肉,完全無搶去蟹肉嘅鮮味。另一道主菜鮮蝦帶子墨魚汁麵,帶子係珍寶size,就算煮熟咗,直徑都有一個乒乓波咁大!蝦亦都肉質夠結實而且彈牙,非常唔錯!墨魚汁麵比一般意粉味道較濃,配上簡單海鮮已經幾好味,呢個食落去有少少辣辣哋,都幾正架!最後兩個甜品分別係招
因為晚飯時間尚早,所以餐廳都唔多人,唔駛等位。

主菜分別叫咗蟹肉黃咖哩飯同鮮蝦帶子墨魚汁麵。

最後兩個甜品分別係招牌椰子千層蛋糕同埋芒果糯米飯。椰子千層蛋龍有粒粒椰子肉,椰香味十足,真係不愧為招牌貨!至於芒果糯米飯更加無需介紹,去泰國餐廳必食嘅甜品,永無失敗啦!
2019-06-26
2019-07-01 56 views
同朋友兩個人撐枱腳最適合就係食呢一間fushion泰菜因為價錢平民得黎,質素亦好高小編認為嚟到一定要飲佢哋嘅泰式奶茶因為佢哋有特別調製過,令到甜味啱返香港人嘅口味,飲落去奶味亦都夠重,質地夠滑,真心正單骨雞翼入口脆卜卜如入泰式香草,令到雞翼好香口泰式煙三文魚亦夠新鮮可見紋路清晰加入泰式酸醬,食完之後好開胃炒金邊粉亦做得唔錯!夠哂正宗金邊粉口感煙軔,食落帶點微辣感,令到更加惹味配料有大蝦,芽菜,豆腐等等材料都算係新鮮!大蝦亦夠入味必食嘅就係呢款蟹肉咖喱飯!蟹肉咖喱辣到度適中,用嚟送飯真係一流咖喱味道夠晒香,而且蟹肉剝成醉,食落好方便最後唔少得嘅梗係要食甜品啦見到佢哋有好多唔同口味嘅千層糕,今次就試咗泰式奶茶同香蕉朱古力泰式奶茶配有奶茶醬可以淋系面,啱晒打卡之餘,更加增添奶茶香味千層糕相間都幾balance ,而且size都幾大,食完都好飽香蕉朱古力略為勝一籌!香蕉有解放膩作用,食完之後都唔會感覺好飽濟
同朋友兩個人撐枱腳
最適合就係食呢一間fushion泰菜
因為價錢平民得黎,質素亦好高

小編認為嚟到一定要飲佢哋嘅泰式奶茶
因為佢哋有特別調製過,
令到甜味啱返香港人嘅口味,
飲落去奶味亦都夠重,
質地夠滑,真心正

單骨雞翼入口脆卜卜
如入泰式香草,
令到雞翼好香口

泰式煙三文魚亦夠新鮮
可見紋路清晰
加入泰式酸醬,食完之後好開胃

炒金邊粉亦做得唔錯!
夠哂正宗
金邊粉口感煙軔,食落帶點微辣感,
令到更加惹味

配料有大蝦,芽菜,豆腐等等
材料都算係新鮮!
大蝦亦夠入味

必食嘅就係呢款蟹肉咖喱飯!
蟹肉咖喱辣到度適中,
用嚟送飯真係一流

咖喱味道夠晒香,
而且蟹肉剝成醉,食落好方便

最後唔少得嘅梗係要食甜品
見到佢哋有好多唔同口味嘅千層糕,
今次就試咗泰式奶茶同香蕉朱古力

泰式奶茶配有奶茶醬可以淋系面,
啱晒打卡之餘,更加增添奶茶香味
千層糕相間都幾balance ,
而且size都幾大,食完都好飽

香蕉朱古力略為勝一籌!
香蕉有解放膩作用,
食完之後都唔會感覺好飽濟

食泰國菜多數要去到九龍城, 但周圍既環境同衛生程度著實令人擔憂, 好彩喺將軍澳站popcorn 商場呢度有間greyhound cafe交通方便, 舖面高檔, 乾淨企理感覺完全唔似食泰國菜咁🙈好似西餐咁既裝修冬蔭功湯嘩嘩嘩, 一坐低就叫碗最愛既冬蔭功湯先啦, 隻大頭蝦仲大過個湯既範圍😂新鮮清甜👍而且辣度適中, 人人都啱飲架招牌脆炸單骨雞翼不愧係招牌菜, 雞翼炸得香脆可口之餘又唔會好乾, 食落仲係非常juicy😍啖啖蟹肉黃咖哩飯呢款咖哩唔辣的, 感覺有d 似食緊日式咖哩咁帶少少甜既味道, 而且充滿住鮮甜蟹肉, 好美味😋脆炸豬手配糯米飯估唔到喺泰國菜餐廳都可以食到炸豬手😮👍配埋秒製醬汁一齊食, 惹味又脆口, 配埋糯米飯, 配搭新穎, 口味非常夾😍泰式凍檸茶順帶一提呢度杯檸茶, 連浮面粒冰都係用番同一款茶底製作, 保持濃度唔會越飲越淡🤤綠茶千層蛋糕呢度既千層蛋糕亦都好出名, 一層一層既口感唔會膩👍

交通方便, 舖面高檔, 乾淨企理

感覺完全唔似食泰國菜咁🙈好似西餐咁既裝修

綠茶千層蛋糕

呢度既千層蛋糕亦都好出名, 一層一層既口感唔會膩👍
2019-06-28 60 views
本身對呢間野都冇咩興趣,過嗰日咁岩買完牛角包之後見到對面呢間餐廳原來環境都唔錯,所以即管俾個機會佢試吓。 開始我先叫咗一個冬陰公意大利雲吞,本身我都好鍾意飲冬陰公嘅,依家嘅冬陰公都唔錯不過呢個湯唔夠熱, 如果再熱就正喇。主菜方面就叫咗個黃咖喱蟹肉飯, 呢個飯好好食呀,首先黃咖喱煮得啱啱好唔會太甜亦都唔辣,就算老人家都好適合。最值得一讚嘅係佢哋嘅蟹肉非常之多,簡直係鍾意食蟹嘅人之選。另外甜品方面我哋叫咗個紅寶石,其實我完全唔知咩係紅寶石,原來係一啲類似椰汁冰咁樣上面有啲白色嘅椰醬然之後有粒紅色嘅嘢。感覺有少少似真多冰都幾正。

另外甜品方面我哋叫咗個紅寶石,
2019-06-28 53 views
通常去將軍澳最鍾意就係Popcorn搵嘢食,貪佢環境好又夠方便地鐵站一出就係啦,今日嚟到呢間泰國菜試吓。 入到去黑黑地咁樣都幾有情調,錢財方面我哋叫咗個冬陰公意大利雲吞,冬陰公味道都幾足,佩文意大利雲吞估唔到係一個幾好嘅配搭。值得一讚嘅係冬陰公入邊嘅蝦非常之新鮮仲好大隻主菜方面我哋就叫咗一個淡淡蟹肉咖喱飯,咖喱係黃咖喱嚟嘅甜甜地又唔辣,另外最驚喜嘅係佢哋嘅蟹肉真係好多, 果然係一啖一啖嘅蟹肉咖喱飯。我哋都叫咗個帶子鮮蝦墨魚汁麵,墨魚汁麵嘅口感幾特別下又彈彈下,又硬硬地,帶子都幾新鮮甜品方面好想食芒果糯米飯不過琴日賣晒嬲豬,叫咗個朱古力香蕉千層蛋糕,估唔到呢個朱古力香蕉千層蛋糕都幾高質不過略嫌佢哋嘅奶油多左少少。嘢飲方面我就叫咗一杯話梅溝蘋果,不過呢個唔係個個人都接受嘅口味哈哈。