2024-04-24 0 views
24/4/2024lunch time, 我地共5人,手機就黎冇電,叫服務員落單。服務員落單前串我,做乜五用自己電話落單,我話冇電,要求佢落,佢見我朋友有電話,話你地可以用手機落單,我話呢個電話系朋友,不是我。我同佢不太熟。侍應即刻話需唔需要同你地分單。我話淨係需要落單。敢你衣家落五落單呀。最後,米又係要幫我落單。 串完我都系要幫我落單嫁剌。我以後不會再去呢間垃圾餐廳,一個lunch 都$150 左右,連敢既服務,正垃圾。有呢啲員工、食物幾好都五會再去了。五怪得飲食業敢差、冇比較冇傷害。

2024-04-24
$150 (Lunch)
2024-04-07 79 views
於午餐時段,餐牌上列明有A B C 等項目, 而每項均有價錢至於項目頂上列明如$48, $68, $98 等. 亦有套餐如A+B $138, B+C $168... 等. 惟用手機點餐時並沒有單點項目價錢, 只能點套餐或正價( 較貴) 之食物🤔. 請侍應落單卻表示沒有單點,必須點套餐🥺, 有較高級的店員前來補充解釋:餐牌上所示的午餐單點價錢是假的, 只作參考, 此乃由其市場部制作, 而點餐是必須點套餐或正價....oh my god😡, 竟從高級店員親口說該餐牌價錢是假的😤, 如此荒謬的食店於甲級商場營運, 不難解釋近期香港食肆銷情☹️👎👎👎
2024-03-30 111 views
為左呢間野第一次出post ! 可想而知食到幾嬲!依家出街食飯都唔預會有啲咩service!一切reasonable過得去就算。但呢間好野呀,有個男侍應,o係唔同group都有人投訴過,相信係同一個人。對啲食客喝狗咁喝,基本禮貌都無!大佬呀,我俾錢黎食飯,仲要黎受氣?我以後都唔會去!間鋪啲員工由上至下都好有問題,完全冇管理可言,唔想做就唔好做啦,做到好似山寨王咁,都癡線!啲野食就正正常常,俾得咁嘅價錢,大把更好選擇!
為左呢間野第一次出post ! 可想而知食到幾嬲!

啲野食就正正常常,俾得咁嘅價錢,大把更好選擇!
2024-03-21 153 views
男侍應無禮貌,故意漏單,明明用openrice book枱出席咗都被話缺席!催幾次都話廚房煮緊,等咗大半個鐘先人黎話無落單(個男侍應竟然無落單!),咁之前煮緊咩?哩間餐廳愈來愈差,永久blacklist!Do not recommend this restaurant to anyone, save your money and save your time from this horrible restaurant !!

2024-01-26 367 views
差! 差! 差!食物差! 服務差!叫了兩個餐,雜菌炒金邊粉同啖啖蟹肉奄列。落咗十幾分鐘咩都無上,反而隔離枱遲落單,一落就上餐湯。問職員是否漏單,竟然話處理中。等隔離枱上埋主菜我地餐湯先上。雜菌炒金邊粉,得幾片磨菇都夠膽叫雜菌,其他料得豆乾、芽菜、蔥片等,料少得可憐。最離普的係,金邊粉好硬身,口感似生米,應該係乾的金邊粉未用熱水煮透就攞去炒。夾硬食咗幾啖就放棄了。啖啖蟹肉俺列徧油膩,蟹肉也不是啖啖,十分普通,基本上得蛋味,茶記的仲好食過佢。埋單叫職員,示意會來,等了幾分鐘都末來,再叫另一個先埋到單。總括呢講,你要的需求,都必須叫人兩次,好悲哀😞。漏單又唔認錯。份量少,味道麻麻,服務對唔起價錢。兩人連加一要三百蚊。附近小店食泰式炒粉,平一半都好過呢間多多聲,仲免加一,包凍飲。
差! 差! 差!
食物差! 服務差!

。夾硬食咗幾啖就放棄了。

,仲免加一,包凍飲。
今次我去咗太古城的Greyhound試咗下佢哋家的菜式,第一道就係特色小食拼盤串燒,真係得嚟全世界都搵唔到嘅款!串燒燒得啱啱好,外皮微焦香脆,咬落去牛肉嘅肉汁四溢,雞肉就嫩彈入味,配上生菜同薄荷葉,咔嘰一口,爽呀🥰。話哂,沙嗲豬頸肉非常入味,腍滑得嚟帶啲微微既焦香,食落真係有種融化喺口中的感覺,伴隨的多士就有點摸不著頭腦,反正重點係夠味呀!不過,鮮蝦金邊粉就真係一絕,嗰個層次分明嘅醬汁,食落既時候辣得點,酸酸甜甜,每條粉都包裹住滿滿的元氣,鮮蝦跳咗一晚disco咁,超有勁!點甜品都要提提大家,佢哋嘅椰子千層蛋糕,啲忌廉一啖個天堂,唔會太甜膩,夾杂住新鮮嘅椰肉,真係有種走進熱帶雨林嘅錯覺,稱得上係完美。飲品嘅泰式奶茶同青檸梳打,都係清新嘅佳品,好似係炎炎夏日嘅微風咁,暢快😌!總括一下,Greyhound既食物質素穩定,係呢個城市中可以搵到一個難得嘅泰國風情。食盡泰味,真係幾正!🍽✨

2023-08-19 955 views
Greyhound分店遍佈港九新界,之前試過銅鑼灣同又一城分店,質素都滿意。今次黎到太古城分店,用openrice訂位星期一至星期四有九折優惠,慳返加一🫶🏻,但係食完覺得每間都有啲參差!🙈🥗雜錦海鮮辣粉絲沙律睇圖既時候低估左辣度🌶️,點知食第一啖就辣親,嘴腫埋🤢海鮮有冷藏蝦,魷魚,無鮮味,並且只係就咁白灼就算。沙律汁好酸又好辣,辣椒籽好多,但醬汁無乜層次,同泰式扯唔唔上任何關係!🥢泰式月光公仔麵炒公仔麵係最簡單同最少機會出錯既菜式,但餐廳落得太多鹽同辣椒粉,搞到太咸又太辣,炒得幾有鑊氣同乾身都於事無補🥲🐟薄切三文魚配泰式辣汁好清新既前菜,三文魚配以蒜片同泰式酸辣汁,再加上切成粒狀既青辣椒碎,好惹味。呢個菜式幾乎係每次必叫既開胃菜!😉🐣招牌脆炸單骨雞翼雞翼熱辣辣炸起上檯,酥脆可和,調味適中,下面墊底既紙一啲油漬都無,炸物時處理得好好💯!單骨方便食用,雞肉保持鮮嫩多汁,最適合配啤酒🍻!🍜曼谷牛肉船麵船麵可以轉米粉,金邊粉或者粗河粉,最推薦寬身又滑捋捋既河粉🤤。湯底以滷水料為主,煮既既時候摻入豬紅,令湯頭呈現深褐色,湯底極濃郁,牛肉片質素一般,牛丸有牛味!🥭甜芒果糯米飯選用泰國既水仙芒,淡淡幽

🥗雜錦海鮮辣粉絲沙律

🥢泰式月光公仔麵

🐟薄切三文魚配泰式辣汁

🐣招牌脆炸單骨雞翼

🍜曼谷牛肉船麵

🥭甜芒果糯米飯
選用泰國既水仙芒,淡淡幽香,三分之一個芒果甜甜地,配上岩岩蒸熟既糯米飯🍚,糯米軟熟又有小小嚼勁,最後再淋上椰汁🥥一齊食,冷熱交融,味道豐富!

📍Greyhound Café
太古太古城道18號太古城中心地下007號舖
4人叫了4個set lunch,餐牌寫明Satisfying lunch 是 A +B + C + D 共4個courses,收費是$138。第一道菜兩人選了餐湯,另兩人選了沙律,餐湯份量少得驚人,相信大約得兩湯匙。主菜很普通,乏善足陳。第三道是飲品,凍檸茶尚算可接受。問侍應第四道菜 - 即甜品,他說要加$28才有。結果我們付$138,但只得三個courses。

主菜很普通,乏善足陳。

第三道是飲品,凍檸茶尚算可接受。

侍應第四道菜 - 即甜品,他說要加$28才有。

結果我們付$138,但只得三個courses。
2023-07-31
$143.5 (Lunch)
想食泰國菜但又想多啲選擇,心大心細唔知食咩好,哩間除咗泰菜仲有西餐,選擇都幾多👍🏻👑招牌椰子千層蛋糕 $78成為招牌果然係有原因,千層蛋糕每層皮都夠薄,食落唔會太厚太飽,中間仲夾住粒粒椰子肉,椰味香濃又清甜爽口,配埋軟熟嘅蛋皮層,口感豐富😋✨鮮蝦炒金邊粉 $148金邊粉酸酸地好開胃,蝦肉都大粒爽口,只係份量好似少咗啲🤔 性價比唔高!✨新鮮菠蘿雞肉炒飯 $168炒飯夠乾身粒粒分明,味道不過不失,菠蘿唔酸,配料就唔多,份量算係正常啦。✨涼瓜炒蛋 $98味道都唔錯,涼瓜爽口唔苦澀,炒蛋好香但碎咗啲,份量又係少咗啲,得幾舊涼瓜😅✨脆炸芋頭餅 $68炸得好香脆又唔會太乾,中間芋頭幾厚,味道香濃,份量都ok有5大塊,哩款性價比較高👏🏻✨芒果糯米飯 $78芒果香甜唔酸,糯米飯軟熟又有咬口,再加埋濃郁椰漿味道更豐富🤤✨抹茶千層蛋糕 $78哩個應該係最失望嘅一款食物,抹茶粉好多,正常係唔錯嘅,但茶粉苦澀,加上好多層蛋皮又冇cream,食落成件超級乾,食咗兩啖就放棄咗喇😔🔍整體感覺:餐廳環境ok,衛生程度都ok,職員服務就一般啦,上菜都頗耐,餐廳唔係好多人,客人唔夠5成,只係叫咗5樣主食,等咗差唔多20分

👑招牌椰子千層蛋糕 $78

✨鮮蝦炒金邊粉 $148

✨新鮮菠蘿雞肉炒飯 $168

✨涼瓜炒蛋 $98

✨脆炸芋頭餅 $68

✨芒果糯米飯 $78

✨抹茶千層蛋糕 $78

🔍整體感覺:餐廳環境ok,衛生程度都ok,職員服務就一般啦,上菜都頗耐,餐廳唔係好多人,客人唔夠5成,只係叫咗5樣主食,等咗差唔多20分鐘先開始上菜,坐喺度等都等到肚餓😓 食物味道都可以嘅,但份量就差啲喇,性價比真係頗低。暫時只係試過太古哩間分店,其他分店唔知會唔會好啲😂
Type of Meal
Dinner
2023-07-21 437 views
今日一行5人,雖然有兩位小朋友,但已經點了5份餐,我們想分享兩份餐,向一位女性高級職員取兩隻碗及筷子。當時約12:20pm餐廳只有一半滿,我禮貌的向女職員說要多取兩隻碗的時候,女職員已經一陣風的走了,她沒有聽我說完,當她拿碗來之後,我說可以都給我兩雙筷子嗎?她竟然晦氣的說:「下次吾該你一次過講,現在人手短缺,冇咁得閒招呼你!」其實他們的午餐質素,這個價錢都算了吧! 品質好普通,和泰國那間greyhound ,簡直沒有得比! 這個女職員的穿著,應該不是一般的待應,服務態度竟然如此的差!反而一般待應,態度還算正常!她到底是發生了什麼事?!放心!唔會再幫襯,唔會再麻煩你!

她到底是發生了什麼事?!放心!唔會再幫襯,唔會再麻煩你!

2023-07-20
$120 (Lunch)
2023-07-17 347 views
最近到了這家西式泰菜餐廳,享受了一頓美味的下午茶時段。蛋糕的外觀精美,每一個角度都散發著誘人的甜蜜香氣。我品嚐了他們的芒果蛋糕,它蓬鬆輕盈,入口即化。芒果香甜的口味在舌尖綻放,給人一種愉悅的感覺。另外點了一個千層蛋糕,每一層都帶來獨特的風味。在這個下午茶時段,享受一塊精緻的蛋糕,絕對是一種美好的享受。除了蛋糕之外,這家餐廳還有其他美味的西式泰菜供應。他們的菜單包括經典的泰式綠咖哩、炒河粉和椰奶香米飯等。這些菜餚融合了西式和泰菜的獨特風味,味道鮮美。無論是單獨享用還是搭配著蛋糕,都能帶來一種獨特的饗宴。整體來說,他們的蛋糕在下午茶時段是一個不錯的選擇,而其他的菜餚也同樣令人垂涎欲滴。
最近到了這家西式泰菜餐廳,享受了一頓美味的下午茶時段。

幫襯多年嘅Greyhound Café,終於知點解呢間分店咁多負評幫襯咗好多年嘅Greyhound Café,一直好鍾意食佢嘅檸檬茶,所以無諗過就入咗太古呢間分店。我哋叫咗兩個Lunch Set 帶子、蘆荀、香草寬麵,係我哋都鍾意嘅意粉好香好好味,意粉彈牙有口勁帶子煎過特別香口飲品我哋叫咗Greyhound Style Iced Lemon Tea 及Thai Iced Coffee平時叫凍飲我都會叫少冰,當日叫嘅時候好自然叫咗少冰,但下一秒我已即刻話唔洗小冰,仲解釋話呢間餐廳嘅冰喺用檸檬茶做,係檸檬茶嘅一部分,唔可以小冰。講咗咁大段嘢應該好深刻,當時職員一直聽住落緊單。好啦!意粉食咗大半都未有餐飲,就問返個職員。隔一陣,位職員用質問嘅語氣同我嘅講「頭先你哋話一陣先叫㗎喎!」我話,吓!我哋叫晒㗎喎,剩喺講冰都講咗成段嘢。佢粒聲唔出走開咗,再隔一陣就上返兩杯飲品。其實我唔介意佢講嘢直接,不過作為服務業,唔係個個客都接受到呢種語氣,當時朋友就接晒呢種語氣。唔特別提喺男定女職員,希望店舖正視問題,否則只會更多負評。其實食物質素無問題。只要講得客氣少少,加返句唔好意思,大家都舒服啲。🥰Grey

我哋叫咗兩個Lunch Set
帶子、蘆荀、香草寬麵,係我哋都鍾意嘅意粉
好香好好味,意粉彈牙有口勁
帶子煎過特別香口

講咗咁大段嘢應該好深刻,當時職員一直聽住落緊單。

好啦!意粉食咗大半都未有餐飲,就問返個職員。

我話,吓!我哋叫晒㗎喎,剩喺講冰都講咗成段嘢。

佢粒聲唔出走開咗,再隔一陣就上返兩杯飲品。

只要講得客氣少少,加返句唔好意思,大家都舒服啲。🥰

Greyhound Café (太古城中心) (太古)
太古太古城道18號太古城中心地下007號舖
  • Iced Lemon Tea (Greyhound Style)
26/4/2023和幾個朋友聚會,大約下午2:30分左右入座,當時客人不多,可能過了午餐時間,叫侍應拿熱水來,已感覺他(她)們的眼神有點不樂意😓我們叫了lunch set ,係-個頭盆、-個小食和-個主食、我們吃到-半的時候,仍有-個小食未來,有禮貌地問她可否跟-跟,她回來答著:忘記落單,咁你哋重要唔要吖?我們回答是午餐內有當然要,她很不耐煩地答ok啦依家幫你跟🙄最不能接受是,朋友們本想吃埋下午茶,叫他們拿餐牌給我們,我們只是傾談中,並沒有即時看餐牌,-位看似經理級的職員(因制服不同侍應)走過來想拿走餐牌,我們說仍未看,他很晦氣回應:未睇麻煩你們把餐牌放櫈上,不要放枱上,放枱上擔心你們整污糟餐牌,因之前有客人整污糟了餐牌,我哋要再印過就要再花費😡⋯⋯我們聽後都感覺莫名奇妙,為什麼把餐廳的問題轉落顧客身上,我們聽後最後轉去其他地方,真心食物味道還可以,但服務態度真係不願置評😓
2023-03-22 867 views
除咗裝修幾好,碗碗碟碟幾靚之外,冇樣嘢好。衛生本來考慮過俾5分,不過影相嗰陣有隻蚊滋係咁嬲住我個飯。去到餐廳冇咩人,得兩三枱客,有90%吉位。但係店員都唔俾我坐我想坐的4人梳化位,佢指指兩張枱,一係呢張,一係呢張(餐廳中間4人方枱,或梳化位2人細枱)。我唔知邏輯喺邊度,就揀咗張二人細枱,直到我走嘅時候,附近的梳化四人枱都冇人坐的。餐廳有兩本餐牌,一本主餐牌,一張細餐牌。我同佢講我要一個小食拼盤,同埋一個菠蘿炒飯,佢就問我要邊一張餐牌嘅菠蘿炒飯,原來兩個餐牌都有菠蘿炒飯,一個係海鮮,一個係雞肉。我就叫咗雞肉。⬇️下圖是我叫的小食拼盤食物上枱,我哋兩個女仔掛住影相,影完相之後我哋就發覺原本我哋係因為想食沙嗲串燒所以先至叫嘅小食拼盤,唔見咗串燒。咁我就向一個白色恤衫嘅店員查詢,佢就話餐牌已經改咗,而家拼盤就係呢啲食物。咁我諗住算數啦,就拮咗一粒魷魚上個碟,我朋友就拮咗半件粟米魚餅上個碟。然後我朋友問我圓形4粒係乜嘢,我都唔知,就問一個黑衫店員這個新拼盤其實包括了什麼,我就比手機menu 張相佢睇,話我原先唔係叫呢個拼盤。佢就拎出另外一個Menu,下圖:(我之前冇看到)佢話我冇講清楚,呢個都係叫
除咗裝修幾好,碗碗碟碟幾靚之外,冇樣嘢好。
衛生本來考慮過俾5分,不過影相嗰陣有隻蚊滋係咁嬲住我個飯。

餐廳有兩本餐牌,一本主餐牌,一張細餐牌。
⬇️下圖是我叫的小食拼盤

佢就拎出另外一個Menu,下圖:(我之前冇看到)

佢話我冇講清楚,呢個都係叫小食拼盤,但餐廳已經冇做我叫那個特色小食拼盤了,轉了這個。
這時,白衫店員就走過來,(不算禮貌地)話唔啱食就幫我取消,咁我見佢咁嘅態度,咪取消囉。
佢即時收走咗個拼盤兼夾冇講任何嘢,收埋我哋兩個食緊嘢嗰隻碟同埋叉(應該驚我哋食咗碟上邊嗰粒魷魚或者粟米餅會着數咗)。
本來佢話cancel嗰下,我有叫佢比餐牌我諗住再叫食物,不過見到咁樣其實幾侮辱,條氣都幾唔順,所以就冇再叫。好老實如果我要拎着數,我就食多幾件先至出聲啦

最奇怪兩個餐牌都有菠蘿炒飯你就識得問要邊一個菠蘿炒飯。
你兩個餐牌都有小食拼盤,點解你又唔問吓個客要邊一個小食拼盤?
係唔係每一個客人都要熟讀你嗰兩本Menu?

講返食物質素,淨係食咗菠蘿炒飯,好鹹,配料唔多,飯多。
另外都叫咗杯Fresh coconut juice,佢係有粒粒椰青肉,但係佢比一條幼飲管,都飲得幾辛苦,成日塞住。

總結:我好有禮貌咁樣問吓佢新嘅拼盤食物其實是什麼(真心睇唔出,各位自己可以睇吓張相),同埋反映返這不是我叫的食物。佢就兩個男人過嚟,白衫仲比面色你睇,好似我唔啱咁,根本我就冇打算取消碟嘢,你叫我取消,但又要好冇禮貌咁對我。

2023-02-04 889 views
我同我太太(大住肚入去),因為眼見裏面起碼有10張枱係吉嘅,跟住有位職員用好晦氣嘅態度問幾多位啊,我哋話兩位,跟住佢第一時間唔係帶位,係喝我哋出返門口🙄呆哂…好啦跟住我同我太太大住個肚行返出門口,以為要攞飛啦,點知佢喺門口攞完餐牌就叫我地入返去😒我哋感覺好似俾人玩咁…佢成功爭取左我一次要寫食評嘅經歷,最緊要係我冇食到走左😡其實呢間餐廳我覺得好好食,點解會有咁嘅員工,不知所謂!利申:沒有個人情緒,只是以事論事!我應該會繼續幫襯Greyhound但係絕對不是太古呢間!結尾我哋去咗第二間食嘢,我想講經歷過呢啲食咩都會好好食🤣
利申:沒有個人情緒,只是以事論事!
2023-02-02
Type of Meal