中午食飯時間12點左右到達,店內都是吉位,但仍要排隊5-10分鐘左右店員逐個檢查有否正確使用安心出行或填紙仔入坐叫野食後,等了大概20至30分鐘,連side dishes都還沒有上,明顯漏單了,店員堅持沒有漏單,卻在查詢後的5-10分鐘左右上菜了。食物質素比其他分店差很多,墨魚汁意粉的味道整盤被辣味蓋過擺盤就如圖中魷魚味道可以說是 沒有味道餐廳應該知道上班人士午飯時間就只有一至兩小時我們由排隊開始到食物上菜就已經花了40分鐘以上,假如食物質素是好的那就算了🙂但其食物質素衰真的是非常低劣整間餐廳由門口店員處理手法/態度到樓面服務態度和食物質素全都是另人嘖嘖稱奇,永遠blacklist
中午食飯時間12點左右到達,
店內都是吉位,但仍要排隊5-10分鐘左右
店員逐個檢查有否正確使用安心出行或填紙仔

入坐叫野食後,
等了大概20至30分鐘,
連side dishes都還沒有上,明顯漏單了,
店員堅持沒有漏單,
卻在查詢後的5-10分鐘左右上菜了。

食物質素比其他分店差很多,
墨魚汁意粉的味道整盤被辣味蓋過
擺盤就如圖中
魷魚味道可以說是 沒有味道

餐廳應該知道上班人士午飯時間就只有一至兩小時
但其食物質素衰真的是非常低劣
整間餐廳由門口店員處理手法/態度

墨魚汁意粉
2021-05-12 346 views
第一次黎食,lunch time 12:00 黎到都已經有人排隊,好彩book左位,唔使等。呢間野價錢都係偏貴,最平一個正菜都$150 左右,飲品$30-$50,有普通飲品同cocktail。蟹肉炒飯好足料,蟹肉好多,撈埋飯好食。呢個炸海鮮拼盤幾正,因為海鮮好新鮮,有蝦、帆立貝、青口等等,不過炸粉過多,有少少熱氣。單骨雞翼味道都唔錯,但肉比較少,同埋細隻。呢個蘆筍意粉比較普通,有4粒扇貝點睛,但意粉冇咩味道。整體來講,味道唔錯,服務態度ok,價錢偏貴,唔太抵食。

蟹肉炒飯好足料,蟹肉好多,撈埋飯好食。

單骨雞翼味道都唔錯,但肉比較少,同埋細隻。

呢個蘆筍意粉比較普通,有4粒扇貝點睛,但意粉冇咩味道。

整體來講,味道唔錯,服務態度ok,價錢偏貴,唔太抵食。
2021-04-23 618 views
天氣不好也懶得走遠,午餐走在公司樓下吃個意粉吧!因為來得早,還未有很多人,我點了一個香蒜大蜆炒意粉,同事執點了蘆筍帶子闊條麵。一向對這間餐廳的出品很有信心,最喜歡吃這裏的下午茶,抵食又好食。不過今天吃的意粉也不差。蘆筍帶子闊條麵醬汁好creamy,帶子也鮮甜。另一個則比較失色,雖然大蜆也鮮甜,但是炒得很水,意粉質地雖然軟硬適中,但是都被大蜆的水感浸著。如果炒得乾身的話,應該會更美味。午飯時間這裏服務很有效率,侍應主動幫你酌水收碟,很配合中環打工仔的速度。食完午飯大概12:30 ,門外已有一條長長的人龍。

2021-04-06
Lunch
2021-04-06 728 views
沙田新城市廣場最底層有好多嘢食呢一間嘅裝修係以黑色為主講真唔係朋友推介我都唔會入去食呢間主要係食泰國嘢 但係呢佢又會有少少西式嘢撈埋一齊☺️☺️咁我就叫咗個三文魚簿片 HK$118 呢一碟略為有少左小小 綠色嗰啲呢就係啲泰式醬就好似你平時喺泰國舖頭食生蝦嗰啲汁咁三文魚都幾鮮 兩者配搭得都幾好之後叫咗個蕃茄芝士通心粉 HK$128 唔好睇佢好似細細碟 食落去都好飽㗎佢啲芝士好香 加埋啲通粉食絕配☺️👍🏻👍🏻再嚟多個炸雞 HK$88 呢個炸雞咬落去有少少泰國味道 但係份量就真係細咗少少每人食到大概五至六粒左右就冇😞😞嘢飲就嗌左一杯芒果飲品同埋一杯泰式珍珠奶茶HK$58 & HK$46 我好欣賞呢杯泰式奶茶 真係好有泰國味道但係呢佢嘅份量真係好小😋😋😋珍珠都做得好彈牙 好有口感😋😋😋其實整體黎講 食物質素都唔錯 環境嘢都坐得好舒服 店員嘅服務都好好 但係我就覺得價錢就貴咗少少 同埋份量比較少我哋兩個人加埋服務費食咗$482😂😂😂
沙田新城市廣場最底層有好多嘢食

我哋兩個人加埋服務費食咗$482😂😂😂

2021-04-06
  • 薄切三文魚配泰式酸辣汁
2021-03-02 1020 views
COVID-19第4波疫情,來勢兇兇,還未有減退跡象,2021年1月7日,安排work from home (公司只安排1/3同事在辦公室工作,另外2/3同事在家辦工)突然有急事,下午跑到中環,與集團法律顧問洽談公務,離開律師樓(Jardine House)已經近下午5點,想吃下午茶,急急找家餐廳(全港食肆睌上6時後禁堂食)終於選定IFC Mall 内Greyhound Cafe,沒有 tea set,只能單點:#泰式香辣炸雞配蛋黃醬,想吃辣,放棄單骨雞翼,試試這個,即點即炸,要等約20分鐘,不夠辣,不夠過癮!#香茅茶,點的時候以為是1杯,原來是1壺,配蜂蜜,味道很讚!

2021-01-07
$135 (Tea)
2021-02-23 825 views
星期六午餐時間嘅IFC人頭湧湧所有餐廳都有食客排隊等入座最後揀左greyhound食泰國野🇹🇭餐廳位於IFC中庭旁邊落地大玻璃清楚睇到大晴天☀️同時有天然光透入餐廳裝修簡單有格調整體令顧客坐得好舒服😎用餐範圍大容納到好多顧客等左一陣就有位Menu選擇好多小食、主菜甚至飲品都充滿泰國風味同朋友兩個食唔到太多野所以每人揀咗一個主食雖然佢地嘅甜品都好吸引🍰唯有下次先再幫襯😝海鮮冬陰功炒螺絲粉一上枱比大蝦吸引肉質彈牙🦐🍤原本以為會有濃厚嘅冬陰功味可惜味道有啲淡😥紅咖喱鴨肉飯鴨肉同配菜嘅份量適中由於飯偏乾身紅咖喱汁略嫌唔夠另外其他食評提到店員服務態度確實值得留意從頭到尾無一位店員開口同過我地交談😶感覺相當奇怪😅令到我地唔知應該用廣東話定英文溝通
星期六午餐時間嘅IFC人頭湧湧
整體令顧客坐得好舒服😎
用餐範圍大容納到好多顧客
等左一陣就有位

Menu選擇好多
小食、主菜甚至飲品都充滿泰國風味
同朋友兩個食唔到太多野

無一位店員開口同過我地交談😶
感覺相當奇怪😅
令到我地唔知應該用廣東話定英文溝通

2021-01-14 1115 views
放半日假,心情特別愉快,同女友 tea一下配合下心情先🥰🥰係IFC搵食,見到呢間泰式cafe推出咗二人下午茶餐,啱曬我哋🤣🤣又鍾意食泰菜有鍾意食甜品仲更加鍾意飲咖啡添🤣🤣店舖內好大裝修時尚感覺好relax!好精美🤩🤩頭層係越式鮮蝦雞肉米紙卷同薄切三文魚泰式辣汁、柚子沙律🥰三款都係開胃菜,特別喜歡薄切三文魚,配這個泰式汁真係別有一番風味😌再來底層炸物為主。有單骨雞翼,外脆內嫩!仲有泰式沙爹雞柳,Thai feel出曬嚟呀🥳🥳沙爹汁唔錯,完全係泰式嘅味道越式蟹肉春捲,脆卜卜都唔錯喎第一次食泰式豬肉腸,香口又唔會太油!口感比較豐富粟米蟹肉配甜酸醬呢個都非常喜歡,加上粟米感覺比較健康😍主角啦招牌千層蛋糕,好creamy好香呀🥰🥰超薄超薄的一層一層,口感非常豐富,不比出名嘅餅店差海綿蛋糕🍰面頭係非常香甜嘅士多啤梨,除咗賣相靚之外士多啤梨仲好甜添咖啡飲得出是即磨咖啡☕️非常之香,對於咖啡控嚟講絕對係一杯好咖啡好豐富嘅一頓下午茶,賣相精美,豐富🥰
放半日假,心情特別愉快,
同女友 tea一下配合下心情先🥰🥰

店舖內好大裝修時尚感覺好relax!

越式蟹肉春捲,脆卜卜都唔錯喎

第一次食泰式豬肉腸,香口又唔會

太油!口感比較豐富

粟米蟹肉配甜酸醬
呢個都非常喜歡,加上粟米感覺比較健康😍

主角啦

好豐富嘅一頓下午茶,賣相精美,豐富🥰
$200 (Tea)
食過Greyhound後發現環境食物都非常適合同fd慶生! ifc 分店可以對住個摩天輪食~一行兩個女仔唔想食甘多澱粉,就唔叫主食,留俾蛋糕。泰式海鮮沙律$158 呢個樂有驚喜,配上泰式沙律醬汁酸酸辣辣又清爽,有帶子、燒三文魚肉、燒鱸魚肉、魷魚、大蝦 幾足料開胃前菜。特色小食拼盤 $228一個拼盤已經滿足多個”肉”望 單骨雞翼、沙嗲、豬肉腸仔、蝦丸、魚丸。仲有幾款醬汁及生菜作配搭,食晒原來都夠飽。金不換炒蜆 $148 份量都幾多,蜆肉肥美無沙。金不換香氣濃烈外,辣辣地都幾惹味。最後梗係要叫番件cake for celebration斑蘭千層蛋糕 $78一層層都分別夾上滿滿忌廉同斑蘭醬,食落順滑又帶斑蘭香氣,淋上附的斑蘭醬食落口感更幼滑。紅絲絨窩夫 $78紅絲絨窩夫靚得黎外脆內軟,入面仲有莓肉,又幾好味!
食過Greyhound後發現環境食物都非常適合同fd慶生!

ifc 分店可以對住個摩天輪食~

一行兩個女仔唔想食甘多澱粉,就唔叫主食,留俾蛋糕。

泰式海鮮沙律

特色小食拼盤

一個拼盤已經滿足多個”肉”望
單骨雞翼、沙嗲、豬肉腸仔、蝦丸、魚丸。
仲有幾款醬汁及生菜作配搭,食晒原來都夠飽。

金不換炒蜆 $148

最後梗係要叫番件cake for celebration
斑蘭千層蛋糕 $78

紅絲絨窩夫 $78

紅絲絨窩夫靚得黎外脆內軟,入面仲有莓肉,又幾好味!
2020-11-18
Celebration
Birthday
2020-11-08 1130 views
這個沙田和旺角店也去過,最深刻是它的檸檬茶,冰是用檸檬茶整的,所以飲到最後也不會淡。這個店的檸檬茶也是好味的。我們四人食:柚子沙律:可以的,沒有偷工減料米紙卷:這個好味,加埋汁,好味原隻魷魚:這個不夠熱,且肉比較實通菜:這個汁搞得剛好,有味道但不太濃,有辣但也是不太辣。鴨腿河:這個完全不能接受,肉「梅」無咩味豬頸肉:一般海南雞飯:一般整體而言,食物不過不失。優點:位置方便缺點:可能樓面和傳菜未夠經驗,欠一點禮貌,但明的。做飲食業是辛苦。
我們四人食:
柚子沙律:可以的,沒有偷工減料
米紙卷:這個好味,加埋汁,好味
原隻魷魚:這個不夠熱,且肉比較實
通菜:這個汁搞得剛好,有味道但不太濃,有辣但也是不太辣。
鴨腿河:這個完全不能接受,肉「梅」無咩味
豬頸肉:一般
海南雞飯:一般
整體而言,食物不過不失。

優點:位置方便
2020-11-06 860 views
係國際金融中心食到平價泰國菜都幾難得,呢間餐廳係香港有多間分店,感覺還可以😂👉 鮮蝦炒金邊粉金邊粉好香和滑,雖然份量較少,但擺盤都算有心思,花生和辣椒仔放係旁邊,客人可因自己的喜好而放幾多配料😜👉 豬頸肉糯米飯賣相不錯,糯米飯不是用盤裝而是用小竹筐裝,好得意!豬頸肉的份量都幾多,都滿意嘅😜

👉 鮮蝦炒金邊粉

👉 豬頸肉糯米飯
2020-10-17 1025 views
今日本來想去IFC食個lunch。行過見到greyhound有位就入去坐。坐底一陣見無人來serve,咪舉手叫兩杯水囉。點知個waiter走埋來話:「點啊!你要咩!」「水?一陣先比!」。真係以為自己去左澳牛。好啦,見你態度差,打算叫第二個來招呼我。點知又係同一個waiter。佢行埋來,第一句就話:「點啊!要咩?講得㗎啦!」如果唔係我叫佢「你可唔可以態度好少少」,佢都唔識收。真係好離譜。

好啦,見你態度差,打算叫第二個來招呼我。
點知又係同一個waiter
佢行埋來,第一句就話:「點啊!要咩?講得㗎啦!」

如果唔係我叫佢「你可唔可以態度好少少」,佢都唔識收。

真係好離譜。
2020-10-12 694 views
由於疫情的關係,為食貓一族相信都好耐沒有衝出香港去其他地方覓食。今日我就誤打誤撞來到ifc(中環)泰式cafe—greyhound cafe試一試,由於自私食(獨自一人)我只係想試下味道,就叫咗一個泰式代表作:鮮蝦炒金邊粉(Phad Thai with Fresh Prawn),呢道金邊粉好多材料,有洋蔥、芽菜、豆腐、鮮蝦、花生碎(好脆)、炸乾蝦仔⋯最正係d蝦🦐,好彈牙。而且食呢道菜一定要擠旁邊的青檸,酸甜鹹辣齊全呢道菜旁邊的辣椒粉都好辣,大家在食嘅時候唔好一次過撈嗮如果你哋經過不妨試下,呢間泰式餐廳d野食味道都好正。
呢道菜旁邊的辣椒粉都好辣,大家在食嘅時候唔好一次過撈嗮
如果你哋經過不妨試下,呢間泰式餐廳d野食味道都好正。
  • 鮮蝦炒金邊粉
2020-09-22 792 views
昨晚放工七點去買外賣🥡自取,點了精選一人餐,個餐有湯、帶子蘆筍香草寬麵。加了招牌脆炸單骨炸雞翼。還在餐裡多加了$28元買一杯香茅茶。很不幸,帶了一大袋食物回家後,拎出來時才發現,原來他們漏了香茅茶沒有給我。依然覺得招牌脆炸單骨雞翼係最好食嘅,帶子蘆筍香草寬麵還可以接受。整體一般都合格。唯獨是想不通我張單其實不是太多items, 只有四項食物,但竟然都漏咗飲品。搞到我而家又要刻意搵個時間睇吓會唔會返去呢間餐廳同佢講聲,到時再睇吓佢會唔會幫我跟進到。

TakeAway
  • 招牌脆炸單骨雞翼
2020-09-12 530 views
喺呢度食完野就肚痛了. 環境同餐具都極不衛生, 員工戴口罩都係拉低晒,戴左等於冇戴. 一去到啲餐具全部都有污跡,枱都係一攤水, 好似去咗茶餐廳咁.要求換過啲餐具俾我哋,態度都非常麻麻. 永遠都唔會再去呢間 Greyhound

2020-04-30 2059 views
Greyhound is one of the busiest restaurant in IFC around lunch time. There’s always a long queue outside, as the food is really nice with reasonable price compared to other places in this mall. This time I went there at 12pm and waited for 20 mins to get a 2 people table. I ordered the Lobster Tom Yum Pasta, which is my favourite dish in Greyhound. The Tom Yum source is quite outstanding, the taste of both sour and spicy are both on point. And the lobster portion is huge as well! 100 marks to this pasta!
2020-04-11
$220 (Lunch)