2017-12-25 3964 views
中午服務人員態度不太友善,對吃快餐的不太歡迎,食物還算可以,衛生一般,價錢合理。晚上服務較佳,價錢合適,食物可以。總體未如理想,特別是以素食餐館來說,未感覺到應有的祥和氣氛。
2017-03-16 3838 views
晚飯時間唔算多人,當日我地入去時得我地一枱客,但坐坐下都有d人入黎食甜品!我地果日食set dinner,都要$150 - $190 一set,唔算好平,但食物分量好大,所以以呢個價都抵食!1 個dinner set 有沙律,主菜,甜品,飲品!好少見有餐廳set dinner包咁多食物!沙律 - 女仔店員好細心介紹沙律入面有咩材料,味道ok意大利雲吞 - 好大碟,唔算細食嘅我都食唔哂!幾好食,細細粒易入口,個汁好濃菇味,但稍嫌有d太'利',好creamy,食到最後有少少滯羊脾 - 同行友人食,聽佢講唔'騷',肉質都淋!跟餐甜品 - 成份窩夫,仲有得揀雪糕!好食,即整嘅,窩夫仲熱同有少少脆!跟餐飲品 - 泡沫咖啡係要加錢的,但忘記了加幾錢!咖啡整得唔錯,好香濃,拍得住咖啡店整果d位置雖然唔易揾,但值得去,有機會會再去幫襯!員工態度好好,會主動介紹食物,飲品比我地,仲叫我地可以慢慢食 ,慢慢坐!由於佢所有野即叫即整,所以等野食時間比一般餐會長少少,但勝在食物夠熱,亦好食!

沙律
沙律 - 女仔店員好細心介紹沙律入面有咩材料,味道ok
意大利雲吞
羊脾
羊脾 - 同行友人食,聽佢講唔'騷',肉質都淋!
甜品  窩夫
泡沫咖啡

位置雖然唔易揾,但值得去,有機會會再去幫襯!

2016-12-29
  • 窩夫
2017-01-21 5814 views
最近,曾於日本留學好幾年的朋友因公事走到中環工作三星期,約我食午餐! 上次跟他食午餐,才得知他是罕有的男性朋友會食素!在上環區,現有而我又幫襯過的素食餐廳,只想到上環德輔道中樓上素食餐廳 <天然齋>!由於,我提早一日致電 book 位!接電話的女店員稱,訂枱設最低消費每位 $88! 午餐餐牌餐湯紅蘿蔔湯是天然清甜而無油!讓我們嚐素食午餐之前,先清一清味蕾!總是不錯吧!招牌叉燒包 $48/ 3 件素叉燒口感味道極似真叉燒,水準絕不遜色給真叉燒!師傅一點也不馬虎,悉心烹調素叉燒,帶有點焦燶,傳來撲鼻的焦香! 其醬汁調味,味道甜美,口感富彈性及層次感!柔軟溫熱的夾餅,夾住素叉燒及新鮮爽脆的菜絲,別有一番風味! 跟原裝版本的叉燒包是另一種食法! 大家都食得滋味無窮!懷舊錦鹵雲吞 $68即叫即炸的雲吞皮,金黃鬆脆!份量也不少呀! 蘸上酸香醒胃的酸甜醬汁,份外滋味! 滿載多種瓜果,包括:火龍果、菠蘿、青燈籠椒、黃燈籠椒、紅燈籠椒…等!生炒糯米飯 $78 一送上桌子,已散發出陣陣惹人垂涎的香氣!炒飯乾身之餘,粒粒分明,而且均勻入味又惹味! 混合粟米、紅蘿蔔、素腸仔…等,口感豐富,色彩
 上次跟他食午餐,才得知他是罕有的男性朋友會食素!

午餐餐牌
餐湯

餐湯
招牌叉燒包 $48/ 3 件

素叉燒口感味道極似真叉燒,水準絕不遜色給真叉燒!
 跟原裝版本的叉燒包是另一種食法!
 大家都食得滋味無窮!
懷舊錦鹵雲吞 $68
即叫即炸的雲吞皮,金黃鬆脆!份量也不少呀!
 蘸上酸香醒胃的酸甜醬汁,份外滋味!
懷舊錦鹵雲吞
生炒糯米飯 $78

混合粟米、紅蘿蔔、素腸仔…等,口感豐富,色彩繽紛!
 素腸仔的色澤跟真腸仔差不多!混合花生,香脆可口!
生炒糯米飯
這次午餐食物質素有水準,
之前,我基乎給較油膩的外賣午餐嚇怕了!
2016-12-14
$100 (Lunch)
生炒糯米飯
2016-11-18 4420 views
今日勁想食天然齋既叉燒包,番到公司即刻約同事午飯去食酸齋($10): 好好味,一碟有6件南瓜焗豬扒飯($48): 南瓜汁冇咩南瓜味,豬扒好味,飯係糙米飯,叉燒包:叉燒好好味,我覺得比真叉燒還要好味,夾埋包食,真係👍🏻XO醬炒面:我覺得一般啦,不過炒得野味,我同事好愛吃仲有齋湯送,食到飽飽🙃
今日勁想食天然齋既叉燒包,番到公司即刻約同事午飯去食
酸齋($10): 好好味,一碟有6件
XO醬炒面:我覺得一般啦,不過炒得野味,我同事好愛吃

仲有齋湯送,食到飽飽🙃
2016-11-17
$71 (Lunch)
  • 叉燒包
  • 酸齋
  • 西炒飯
2016-10-01 4837 views
差唔多2點先得閒食lunch,究竟今日食乜好呢?最後決定嚟呢度,即刻坐地鐵過嚟,都好方便喎!一出上環站行少少就到喇!金針雲耳猴頭菇蒸飯 ($42)雖然其他選擇都好吸引,但實在抵受唔住猴頭菇既誘惑!哇好足料呀,除咗餸名嘅材料外,仲有好多粒紅棗!加咗少少糙米嘅飯好香,但對我嚟講糙米好似少咗啲咁;啲材料全部都好入味,唔會覺得單調,啲汁仲滲入晒啲飯度,仲有啲薑片喺入面,好味到冇停口。估唔到下午茶嘅份量都可以咁多,食完之後真係好飽肚!服務非常殷勤,抵讚!
金針雲耳猴頭菇蒸飯 ($42)
金針雲耳猴頭菇蒸飯
服務非常殷勤,抵讚!
2016-09-30
$42 (Tea)
金針雲耳猴頭菇蒸飯
窩夫放了一天假陪媽媽辦點私務,帶媽媽去上環的天然齋吃午飯。天然齋位於德輔道中254號,就在星巴克咖啡樓上,大廈的入口在禧利街。天然齋午市的生意非常好,可選每位88元的午市自選套餐或是每位50元以下的快餐,豐險由人。窩夫與媽媽點了一份午市自選套餐,另加一客招牌叉燒包。午市自選套餐可選一款特色小食,一款湯水和一款小菜或粉麵。特色小食可選海帶素玉絲、蜜汁薰余或酸齋,我們點了酸齋,酸味和醬汁的杰度都剛剛好,很快便吃光了。滋潤湯水可選是日例湯或加12元轉姬松茸燉湯,我們轉了招牌姬松茸燉湯,材料有姬松茸、粟米、紅蘿蔔、冬菇和紅棗等,湯的味道非常好,完全不遜於有肉的燉湯。我們不想吃炒飯或炒粉麵,點了欖菜玉松炒四季豆,上桌時香氣撲鼻,充滿鑊氣,配白飯一流,加了芹菜令味道特別豐富,可惜欖菜玉松偏鹹。招牌叉燒包(3件$48)壓軸出場,要自己動手夾的叉燒包,包要趁熱吃,叉燒的水準不錯,難怪成為招牌菜之一。
窩夫放了一天假陪媽媽辦點私務,帶媽媽去上環的天然齋吃午飯。

午市自選套餐可選一款特色小食,一款湯水和一款小菜或粉麵。
欖菜玉松炒四季豆
2016-09-08
$75 (Lunch)
招牌叉燒包
昨日與四位同事到上環天然齋午餐。原來天然齋的地方不大。我們訂座,店員跟我們說了他們的規矩 — 訂座需要每人最低平均消費$88。即五人共消費最少$440。那裡光線充足,因為餐廳的一半地方是有窗戶的。桌椅的款式像在舊港式西餐廳內那一些。方形桌子配銅色光滑桌布。椅子是軟墊高背那一種。角落有一張中型圓桌子。一排窗戶的對面是吧枱,也可以供客人選坐。吧枱後面是廚房。我們吃了一會後突然停電數秒。之後便只開著微弱的冷氣。店員不慌不忙地告知我們很快便沒事。我想,這狀況應該經常發生。白色餐具很清潔。茶是玄米茶,很清香。我們選擇了午市精選套餐,每位$88。包括小食一客,湯品一盅和小菜或粉麵一客。小食有三款選擇。可惜芝麻手撕素雞已售罄了。於是我們點了其餘兩款小食。這是二人份量的酸齋。味道不會太酸。有一位同事嫌不夠酸,我卻覺得味道剛好。質感是軟而不會太腍。另一款小食是海帶素玉絲。這是三人份量,但好像與酸齋差不多。有海帶、筍和麵根(即素玉絲)。這小食的味道是微甜的。湯品方面,我們全部選擇多加$12的姬松茸燉湯,不要是日例湯。我們的決定很好。這燉湯的味道十分香濃。以菌類熬煮的湯特別美味,所以,何需用肉類來煮呢?湯內
昨日與四位同事到上環天然齋午餐。
原來天然齋的地方不大。
即五人共消費最少$440。
那裡光線充足,因為餐廳的一半地方是有窗戶的。
桌椅的款式像在舊港式西餐廳內那一些。
方形桌子配銅色光滑桌布。
椅子是軟墊高背那一種。

角落有一張中型圓桌子。
一排窗戶的對面是吧枱,也可以供客人選坐。
吧枱後面是廚房。

我們吃了一會後突然停電數秒。
之後便只開著微弱的冷氣。
店員不慌不忙地告知我們很快便沒事。
我想,這狀況應該經常發生。
白色餐具很清潔。
茶是玄米茶,很清香。

我們選擇了午市精選套餐,每位$88。
包括小食一客,湯品一盅和小菜或粉麵一客。
酸齋
小食有三款選擇。
可惜芝麻手撕素雞已售罄了。

於是我們點了其餘兩款小食。
這是二人份量的酸齋。

味道不會太酸。
有一位同事嫌不夠酸,我卻覺得味道剛好。
質感是軟而不會太腍。
海帶素玉絲
另一款小食是海帶素玉絲。
這是三人份量,但好像與酸齋差不多。

有海帶、筍和麵根(即素玉絲)。
這小食的味道是微甜的。
姬松茸燉湯

我們的決定很好。
這燉湯的味道十分香濃。
以菌類熬煮的湯特別美味,所以,何需用肉類來煮呢?

湯內有粟米、紅蘿蔔、姬松茸、冬菇、龍眼和紅棗。
姬松茸燉湯
看到坐在我對面同事的一盅湯,有毛茸茸的猴頭菇,但我的沒有……
旁邊的同事聽到我在抱怨便將她的那一個猴頭菇送給我。
湯很清甜濃郁。
而且很燙熱,味道便更好。
老干媽茄子燒豆腐
主菜方面,我們點了五款不同的菜式和粉麵飯,大家一起分享食用。

這是老干媽茄子燒豆腐。

老干媽是貴州傳統風味辣椒醬油。
這菜的味道卻不算太辣。
油份會比較多,是茄子的關係。

豆腐有部份有輕微的酸味,可能與昨天天氣悶熱有關。
豆腐不能存放太久。
XO醬西芹炒素大腸
XO醬西芹炒素大腸XO醬西芹炒素大腸。

這個反而比老干媽茄子燒豆腐辣。
味道不算特別。
鮮淮山五香素鴨煲
鮮淮山五香素鴨煲。

這個最後才做好。
又熱又新鮮。

醬油味道很好。
鮮淮山口感粉軟。
腐皮做的素鴨則口感軟滑。
食材都沾上了醬油的味道,令人吃得很滋味。
午市小炒(粉麵類)
午市小炒(粉麵類)。
餐單上是這樣寫的。
我和旁邊的同事點菜時也沒有查問。
完全是廚師做甚麼給我們都會吃的樣子。

這應該是三絲炒麵。
我覺得味道比較淡。
麵條不算太油膩。
口感也不會太軟腍。
午市小炒(飯類)
午市小炒(飯類)。
也是餐單上的名稱。
是什錦炒飯?

有素肉碎、紅蘿蔔、菜和蛋。
這味道則比較鹹。
但旁邊的同事很喜歡。
炒飯的油份也不多。

其實主菜的份量都不少。
一人吃的話,似乎太多了。
所以,我們都吃得非常飽呢。
2016-04-29
$100 (Lunch)
鮮淮山五香素鴨煲
午市小炒(飯類)
2016-03-13 5181 views
因為慶祝, 所以選了一個稍貴的素食套餐. 之前從未光顧, 抱著試試的心態.這上環分店在一樓, 店子不大, 這晚生意很好, 所以也頗為嘈吵. 觀察所見, 約有一半客人點私房套餐.上菜稍慢, 不過並不趕時間, 所以也沒所謂, 建議趕時間的話散叫.套餐 $220 另收加一:先來牛油果沙律, 牛油果沙律中加了一點疑似梨子的小塊, 食起來加添了清爽感覺.冰鎮鮮露筍:姬松茸燉湯, 清甜沒味精, 姬松茸味道並不突出, 有點可惜.招牌叉燒包, 果真是招牌菜, 像真度極高, 不好素肉的我也想再來一個!蛋白炒素翅:原隻猴頭菇扒伴黑椒汁, 猴頭菇略炸, 增添香味, 跟黑椒汁十分配合:黑松露糯米紅棗配新鮮淮山, 本身不愛紅棗, 但紅棗內的糯米實在香軟煙韌, 留下深刻印象. 但愛黑松露的客人可能會有點失望, 因為黑松露味道並不明顯.天然齋炒飯, 本來飯炒得不錯, 帶很少許的辣, 惹味, 可惜因要放入心形的模內, 制作花時, 上菜時外面有點涼了. 離開時跟店員反映, 她們也十分樂於接受意見.最後的甜品, 杏汁燉雪耳, 店員自信地介紹是自家手磨, 十分好味. 我也覺得十分出色, 味道香濃, 帶點膠質, 甜度適中.這

套餐 $220 另收加一:
冰鎮鮮露筍:
蛋白炒素翅:
這晚樓面只有一位店員, 她十分忙碌, 但值得一提, 每一次跟她說什麼或有什麼要求, 她都面帶微笑, 最後吃完後問我們覺得如何, 我們表示十分滿意, 你能看得出她是感到十分高興.

這一餐飯無論是食物還是服務, 我們都覺得十分滿意.
2016-03-12
Celebration
Anniversary
  • 招牌叉燒包
為了慶祝一年一度既紀念日,特別選擇了素食既主題, 天然齋正是我既選擇,呢次係我第一次食私房菜,所以對呢間餐廳有特別高既期望。呢間餐廳係上環港鐵站旁邊,交通非常方便,由於呢間餐廳係樓上鋪,所以都要行大概兩層樓直達。去到一個狹窄既門口,入面有些具佛教氣息既裝飾, 環境不算大,但舒適的。菜色方面:第一道是牛油果伴沙律味道清淡,蛋味略重,以黑醋作沙律汁,令人更開胃。第二道是冰鎮露荀蘆筍清甜第三道是松茸燉湯藥材味較濃,非常滋補第四道是叉燒包"叉燒" 既質感及味道非常相似,令同行友人也問職員是否真正的叉燒, 包的質感很柔軟,夾着 "叉燒"吃,一流!第五道是炸金絲素魚塊非常香脆,相對素魚塊較鬆散第六道是猴頭菇扒伴黑椒汁黑椒汁味較濃,味道偏咸,猴頭菇有少許苦味,質感也較似肉扒類第七道是黑松露糯米紅棗配淮山(唔知黑松露本身係咩味,所以都食唔出呢碟既黑松露香唔香) 但紅棗十分大粒又甜最後有天然齋炒飯以心形既模樣,有心思,職員也很細心,事前會問洗唔洗加飯同可選擇辣或不辣。總括而言,呢餐都附合期望,職員也很有禮貌細心。

菜色方面:第一道是牛油果伴沙律

味道清淡,蛋味略重,以黑醋作沙律汁,令人更開胃。

第二道是冰鎮露荀

蘆筍清甜

第三道是松茸燉湯

藥材味較濃,非常滋補

第四道是叉燒包

第五道是炸金絲素魚塊

非常香脆,相對素魚塊較鬆散

第六道是猴頭菇扒伴黑椒汁

黑椒汁味較濃,味道偏咸,猴頭菇有少許苦味,質感也較似肉扒類

第七道是黑松露糯米紅棗配淮山

總括而言,呢餐都附合期望,職員也很有禮貌細心。
2015-10-24 2922 views
又逢lunch時刻,之前friend問我上環有咩齋菜食,我答唔到佢,今日興起search下,發現咗這間樓上私房素食,於是就行過去試下。餐廳在一棟舊舊的大廈裡面,行樓梯上到去,見到餐廳裝修比較黯淡,睇下餐牌,lunch set有4個餸,紅燒豆腐、冬菇上素、芋蓉酥、炒菜心。兩餸32,三餸39。本來想撿冬菇同芋蓉酥,但店家話兩餸32蚊係指定淨可以撿頭兩個(豆腐同冬菇),自己撿其他就要同三餸同價😓,冇計,唯有撿咗三餸😅有蕃薯湯送😁買返來覺得各個餸都好精緻,味道好好,係我食過中餐齋飯中的一等水平👍番薯湯都幾好飲😁
三餸套餐
2015-10-20
5 Minutes (TakeAway)
$39 (Lunch)
三餸套餐
  • 番薯湯
  • 芋蓉酥
2015-10-15 2790 views
It's nice to get non traditional mooncakes made with mooncake pastry and not the white pastry.The one here is a coconut mooncake, inside it was filled with shredded coconut that was quite dense and not too sweet.That's quite a lot of coconut in this mooncake!!
TakeAway
最近,走到上環樓上餐廳 <天然齋> 幫襯,才發現推出素食月餅! 在店內,還可以試食月餅! 月餅有 4款口味,包括:特濃黑芝麻月餅、清香椰絲蓉月餅、傳統伍仁月餅及紅豆甜瓜仁月餅。每個 $32/ 兩個 $60/ 禮盒 $138 (4個)價錢合理!所以,打算買來請大家食!  提早好幾天買應該買得到! 可是,月餅很受歡迎,禮盒及紅豆甜瓜仁月餅已售罄,  我問年輕靚女老闆娘,禮盒會不會再返貨?她補充說這批已是第二批嘞!  聽起來真是手快有手慢無啊!只好買了 3款口味月餅! 特濃黑芝麻月餅 $32打開包裝袋,散發香濃的芝麻香, 切開月餅,黑芝麻蓉中間是綠豆蓉,跟月餅中的鹹蛋黃的確有幾分相似!  天然黑色的芝麻蓉夾雜一點芝麻粒,帶出一點嚼勁,而且芝麻味濃郁;綠豆蓉清甜軟滑,其味卻被黑芝麻掩蓋,不會喧賓奪主,口感層次分明!食得芝味無窮!  令人一試愛上!如果,下年再推出素食月餅的話,又要再買來食先得!
在店內,還可以試食月餅!

每個 $32/ 兩個 $60/ 禮盒 $138 (4個)
價錢合理!所以,打算買來請大家食!
 提早好幾天買應該買得到!
可是,月餅很受歡迎,禮盒及紅豆甜瓜仁月餅已售罄,
 聽起來真是手快有手慢無啊!
只好買了 3款口味月餅!

特濃黑芝麻月餅 $32
打開包裝袋,散發香濃的芝麻香,
 令人一試愛上!
特濃黑芝麻月餅
如果,下年再推出素食月餅的話,又要再買來食先得!

2015-09-30
5 Minutes (TakeAway)
$32 (Last Night Supper)
2015-09-25 2285 views
友人I於素食店天然齋買了數個月餅,送給一班好友,小妹要了產自廣東中山的黑芝麻綠豆蓉月餅。切開月餅,一陣陣芝麻香撲鼻而來,煞是誘人的﹗月餅內,乃一層的芝麻蓉,芝麻香極為濃郁,且夾雜著富嚼勁的芝麻碎粒,芳香味美,齒䫪留香。中間的一層鵝黃幼滑部份,應該是綠豆蓉,香滑細緻,但綠豆味淡,亳不突出。
2015-09-22
TakeAway
2015-07-07 2774 views
素食及健康之選,所有食物好足料,無味精,感覺似媽媽煮嘅健康餸!就算自己唔係素食者都好,平日多肉少菜都好唔健康,對腸胃唔好。所以嚟到真係好岩上班族食,吸收多d纖維,令腸蠕動好d。加上環境清靜,可以relax 一下。

素食及健康之選,
所有食物好足料,無味精,
感覺似媽媽煮嘅健康餸!

所以嚟到真係好岩上班族食,吸收多d纖維,令腸蠕動好d。

加上環境清靜,可以relax 一下。
2014-08-25 5502 views
最近,得知位於上環德輔道中商業大廈的樓上齋舖 <天然齋>,推出特價 $39 的 3 餸外賣自取齋飯盒, 我當然不容錯過!  同時,要告訴大家這個好消息! 早前,尚未轉為特價 $39 的 3 餸外賣自取齋飯盒,價錢為 1餸:$42 / 2餸:$45/ 3餸: $48! 當時,我還買了兩餸外賣齋飯盒!最近,還要平一截! 2餸齋飯盒 : 夏威夷木瓜燴八蔬 & 豆豉炒素肉碎四季豆 $45 (送湯)外賣盒顏色吸引!  達至五色均衡,餸菜色彩繽紛!  卻是份量不多!  夏威夷木瓜燴八蔬 - 包括:木耳、鮮百合、鮮蓮子、紅蘿蔔、紅腰豆、紅椒、青椒、草菇,口感層次非常豐富! 豆豉炒素肉碎四季豆 - 素肉碎幾可亂真!  配以黃椒、紅椒、青椒同炒,惹味得很!色香味俱全! 冬瓜紅蘿蔔湯冬瓜紅蘿蔔湯清潤夠味帶薑味、而且無油!相當健康! 特價 3 餸外賣自取齋飯盒:味菜炒鱔絲、金針雲耳蒸雞、欖角叉燒 $39 (不包括湯)味菜炒鱔絲 - 炸過的素鱔絲香口微脆!加上紫菜製成,幾可亂真!  相當惹味! 金針雲耳蒸雞 - 素雞以菇蒂來製,一絲絲的!味道調教得不錯! 欖角叉燒
 同時,要告訴大家這個好消息!

當時,我還買了兩餸外賣齋飯盒!最近,還要平一截!

外賣盒顏色吸引!
 達至五色均衡,餸菜色彩繽紛!
 卻是份量不多!

豆豉炒素肉碎四季豆 - 素肉碎幾可亂真!
 配以黃椒、紅椒、青椒同炒,惹味得很!色香味俱全!
夏威夷木瓜燴八蔬 & 豆豉炒素肉碎四季豆
夏威夷木瓜燴八蔬
豆豉炒素肉碎四季豆
冬瓜紅蘿蔔湯
冬瓜紅蘿蔔湯清潤夠味帶薑味、而且無油!相當健康!
冬瓜紅蘿蔔湯
 相當惹味!

欖角叉燒 - 素叉燒顏色偏橙紅!味道帶甜,口感挺身!

- 用上白米、紅米、糙米,增添纖維!
味菜炒鱔絲、金針雲耳蒸雞、欖角叉燒 $
味菜炒鱔絲
素鱔絲加上紫菜製成,幾可亂真!
金針雲耳蒸雞
素雞以菇蒂來製,一絲絲的!
欖角叉燒
用上白米、紅米、糙米,增添纖維!
2014-08-22
5 Minutes (TakeAway)
$39 (Lunch)