Green Orange

說話很久以前已經聽過 🍽️Green Orange 的名字啦😳,沒想到多年依然屹立不倒😆,今晚便約朋友去試試啦~ 餐廳比想像中大,環境舒適,店內有不少客人,看來全部是熟客呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。 ☆ 香煎北海道帶子沙律🥗$178 這個帶子沙律真心好吃😚,帶子圓潤飽滿,而且好鮮味,沙律菜爽脆,醬油新鮮美味。☆ 烤虎蝦海鮮濃湯🦐$108 海鮮濃湯同樣不錯,質感濃稠,蝦香滿滿,還有帶子和青口。 ☆ 蟹肉蟹籽黄金意大利飯🦀 $248 超邪惡的蟹肉蟹籽黄金意大利飯😍,愛蟹的人必吃阿!! 飯粒圓潤,粒粒為蟹醬包裏,又惹味。
沒想到多年依然屹立不倒😆,今晚便約朋友去試試啦~
☆ 香煎北海道帶子沙律🥗$178

☆ 烤虎蝦海鮮濃湯🦐$108

海鮮濃湯同樣不錯,質感濃稠,蝦香滿滿,還有帶子和青口。
☆ 蟹肉蟹籽黄金意大利飯🦀 $248

2023-09-07
2023-09-10 2039 views
今晚我選了Green Orange和朋友吃了頓簡單的晚餐慶祝生日。這家餐廳提供了一系列精緻的西餐料理,質量都不錯。首先,他們的紅酒選擇很豐富,我點了他們的house wine,口感順滑,帶有細膩的果香,非常適合搭配餐前小食。生蠔是他們的招牌菜之一,我嚐到了三種不同的生蠔:聖馬田、銀堡和吉拉多。法國聖馬田生蠔以其鮮美的口感和獨特的風味而受到世界各地美食愛好者的喜愛。今晚吃到的聖馬田生蠔帶著清新爽脆,口感creamy絲滑。銀堡生蠔鮮甜多汁,口感平均,質量很穩定。吉拉多生蠔則有著濃郁的蠔味,入口後餘韻綿長,給人留下深刻的印象。接下來是煙三文魚雜菜沙律,他們使用了新鮮的煙三文魚和各種蔬菜。柚子汁的加入讓這道沙律更清新,酸甜的滋味讓人胃口大開。接著是虎蝦海鮮湯,這道湯以帶子、青口和虎蝦為主要材料,湯汁鮮美濃郁,各種海鮮的風味融合在一起,非常味美。如果你喜歡蟹肉,他們的煙燻蟹肉蟹籽黃金意大利飯絕對是你不容錯過的選擇。這道菜以煙燻的蟹肉和蟹籽作為主要配料,搭配上大啡菇、本菇和蟹黃,顏色奪目,味道豐富,口感鮮美。當然,他們的西冷牛排也是一道不可錯過的主菜。牛排燒得恰到好處,外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁,給人

當然,他們的西冷牛排也是一道不可錯過的主菜。牛排燒得恰到好處,外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁,給人一種滿足感。

最後來點甜品。菠蘿雪葩和啤梨蘋果金寶。雪葩清爽香甜,非常適合作為結束一餐的甜品。而啤梨蘋果金寶則是口感鬆脆可口,雲呢拿雪糕搭配著啤梨和蘋果的酸甜風味,給人一種滿足的感覺。

總括來說,Green Orange是一家提供精緻西餐料理的餐廳。他們的食物口味獨特,質量穩定,菜單選擇多樣,適合喜愛西餐的人士品嚐。
2023-09-10
Type of Meal
Dinner
上環嘅呢間西餐廳環境雅致🍽️ 估唔到lunch Time時間都有好多人一齊上嚟食lunch‼️ 店員服務都好nice~Lunch set 幾抵食!包括是日餐湯🫕餐包🥖廚師沙律🥗咖啡或茶🍖慢煮 8oz 鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬 $268 大大塊肉眼5成熟,肉質粉嫩牛味香濃!配上阿根廷青醬令到胃大增!🍝香煎鳳尾蝦明太子忌廉汁扁意粉 $238蝦肉彈牙爽口份量都幾多,2個人share食剛了好喔!扁意粉超掛汁!芝士蛋糕🍰最後來個甜品不過份吧🤭 芝士蛋糕唔會太甜Lunch set 加甜品喺平啲~

🍖慢煮 8oz 鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬 $268

🍝香煎鳳尾蝦明太子忌廉汁扁意粉 $238

芝士蛋糕🍰
最後來個甜品不過份吧🤭 芝士蛋糕唔會太甜
Lunch set 加甜品喺平啲~

Type of Meal
Lunch
2023-09-08 40 views
同同事放工來到了香港上環的「Green Orange」,這是一家以意大利菜式為主打的餐廳。我哋點了多種菜式,其中最令我印象深刻的是生蠔拼盤。這道生蠔拼盤包括了來自法國、愛爾蘭和西班牙的三種不同品種的生蠔,分別是吉拉多、聖馬田和銀堡。每一顆生蠔都非常新鮮,帶有濃郁的海洋味道,並且口感豐富,讓人回味無窮。接下來是烤虎蝦海鮮濃湯,這道湯品的質地非常濃郁,口感豐富,充滿了海鮮的鮮甜味道。湯裡有虎蝦、北海道柱貝和藍青口,每一種海鮮都能在湯裡的味道中清晰地傳遞。帶子蘆筍米蘭燉意大利飯是我們的主菜之一。米蘭燉意大利飯非常香濃,帶有淡淡的奶香味道,質地非常細膩。香煎的北海道帶子和嫩綠的蘆筍為這道菜式增添了豐富的口感和層次。法式西班牙黑毛豬鞍是另一道非常特別的菜式。黑毛豬鞍烤製得非常完美,肉質鮮美,外層烤製得酥脆,內裡肉質柔軟。海苔脆醬魷魚是一道非常特別的小菜,炸得非常酥脆,口感香脆。最後餐後甜點,我們享用了蘋果雪葩和菠蘿雪葩,都非常清爽,口感豐富。

海苔脆醬魷魚是一道非常特別的小菜,炸得非常酥脆,口感香脆。

2023-09-08 40 views
收工同朋友黎試吓呢間位於上環樓上鋪嘅西餐廳,餐廳簡約嘅裝修配上開放式酒吧,舒適嘅座位加上柔和嘅燈光,非常有情調,適合情侶約會和朋友聚餐餐包-餐前首先有兩個餐包,食落鬆較微暖,可以配上橄欖油與紅酒醋,都好夾!生蠔拼盤-有三款唔同產地嘅生蠔,順序咁食👇🏻-西班牙生蠔海水味最淡,比較爽口😎-愛爾蘭生蠔海水味適中,味道比較甜😋-法國生蠔最大隻,海水味最重,口感較creamy🤤虎蝦海鮮濃湯-𥚃面有青口,帶子同虎蝦,非常足料,湯底亦非常濃郁而且鮮甜,店員會為我地加上即磨黑椒,提升口感👍香草酥石班魚排配番茄羅勒騷莎-石班魚表面有一層薄薄嘅粉,煎得非常香脆-內裏肉質嫩滑,仲好juicy菠蘿雪葩-香濃嘅菠蘿味沙冰,仲有菠蘿肉係入面,消暑解渴

餐包

生蠔拼盤
-有三款唔同產地嘅生蠔,順序咁食👇🏻
-西班牙生蠔海水味最淡,比較爽口😎
-愛爾蘭生蠔海水味適中,味道比較甜😋
-法國生蠔最大隻,海水味最重,口感較creamy🤤

虎蝦海鮮濃湯
虎蝦海鮮濃湯

香草酥石班魚排配番茄羅勒騷莎
-石班魚表面有一層薄薄嘅粉,煎得非常香脆
-內裏肉質嫩滑,仲好juicy
香草酥石班魚排配番茄羅勒騷莎

菠蘿雪葩
-香濃嘅菠蘿味沙冰,仲有菠蘿肉係入面,消暑解渴

2023-09-08 25 views
呢間餐廳係我公司附近,之前都有想同朋友試,但一直都約唔成。前排朋友早收工過到黎搵我,我地就試左呢間😋我地叫左一個6隻生蠔既拼盤,有三個地方既生蠔,分別係西班牙,愛爾蘭同法國。店員建議我地順序咁食,味道由淡到濃。西班牙既生蠔較爽口,味道清啲。愛爾蘭既生蠔食落鮮甜啲,爽口得黎帶少少creamy,係我最中意既😋法國既最肥美同creamy 🙆🏻‍♀️三款口味都試到,唔錯😋食生蠔當然要配白酒,店員亦好貼心咁介紹如果配返海鮮生蠔,選擇返比較dry嘅白酒,咁就唔會搶走生蠔嘅鮮甜味💁🏻‍♀️我地叫左一個帶子蘆筍米蘭意大利飯,意大利飯煙靭適中,帶子表面蕉香,肉質比較實,擺盤都精緻😋甜品要左個白桃雪芭,白桃味好濃,果味好真,口感食落好棉,溶左好似飲果汁咁,夠清爽☺️呢間餐廳係我公司附近,之前都有想同朋友試,但一直都約唔成。前排朋友早收工過到黎搵我,我地就試左呢間😋

2023-09-07 32 views
好姊妹下個星期生日,今晚就約佢黎到上環嘅「Green Orange」食西餐意大利菜慶祝🎉餐廳環境寬敞,坐得舒適。每張枱都點上了蠟燭,幾有情調。我地一坐低就點咗香檳飲返杯先🥂 隨後店員就送上兩款鬆軟餐包,我地點少少黑醋同橄欖油,美味又健康!生蠔拼盤有三款來自不同國家、由淡至濃味嘅生蠔,分別是愛爾蘭嘅聖馬田、西班牙嘅銀堡及法國嘅吉拉多。朋友最愛食法國個款生蠔,肥厚飽滿,口感爽脆,鮮甜可口,令人回味!虎蝦海鮮湯賣相都唔錯,海鮮湯中有隻虎蝦、青口及帶子。湯身濃厚,入口順滑,味道鮮美帶點微辣帶子蘆筍米蘭飯意大利飯軟硬適中,配上濃厚嘅忌廉醬汁,食落清香軟滑。配上大大粒煎帶子及爽口嘅蘆筍,難怪一上枱就勁香🤭牛柳裙邊配蘆筍沙律份量十足😍 牛柳裙邊肉色粉嫩,肉質軟腍無筋,配上阿根廷青醬,風味十足,又可平衡肉嘅油膩感。伴菜有爽脆蘆筍及新鮮嘅沙律菜,清新減膩,我地食到好滿足!最後我地點咗兩款人氣甜品。一款係法式焦糖燉蛋,面層有脆卜卜嘅炙燒焦糖,細滑燉蛋帶濃厚奶香,甜度適中,值得一試!另一款係菠蘿雪葩,用上原個新鮮菠蘿盛載,菠蘿嘅酸甜味喺口中蔓延,食落好refresh,係款透心涼、零負擔嘅甜品🙈
虎蝦海鮮湯
帶子蘆筍米蘭飯
牛柳裙邊配蘆筍沙律
2023-08-30 42 views
見到好多人推介,好高分,open rice 訂枱一試。一出lift已經好熱。都好full,去到侍應話要搭枱,明明有一張吉枱,要我哋問先畀,但係食到最尾都係嚟多左兩枱客,冇人需要搭枱。Lunch選擇少,唔平。食物質素一般。牛扒冇味仲好多筋,枱上連salt and pepper 都冇。服務麻麻, 吉完最後一件肉都未咬曬,問都無問就收左隻碟,冇位lur筋。餐飲揀咖啡又要加錢。冷氣滴左幾滴水。食食下仲聞到食煙味。埋單三位差唔多九百,唔值,唔會再嚟了🥹

冷氣滴左幾滴水。食食下仲聞到食煙味。

埋單三位差唔多九百,唔值,唔會再嚟了🥹
$300 (Lunch)
2023-08-22 36 views
Green orange 位於上環,一出港鐵站步行約1分鐘就到,非常方便,主打意大利fusion菜。環境舒適浪漫🌹坐低後,服務員送上了餐包。餐包的外皮酥脆,內裡柔軟,搭配著濃郁的黑醋橄欖油,帶來了一份開胃的滋味。虎蝦海鮮湯裡面有大塊的老虎蝦、青口和帶子。湯蝦味濃郁,每一口都帶來了海鮮的鮮美,令人回味無窮。生蠔來自愛爾蘭、西班牙和法國的生蠔。生蠔新鮮而鮮美,每一口都散發著海洋的氣息,搭配上一點檸檬汁,更增添了一份清新的味道。帶子蘆筍米蘭飯以嫩滑的帶子和鮮嫩的蘆筍為主要材料,搭配著米蘭風味的飯食。米飯的口感香糯,帶子的鮮甜和蘆筍的清爽相得益彰,整體都唔錯。牛柳裙邊,蘆筍沙律牛柳裙邊燒得剛剛好,肉質嫩滑,加上香草汁,味道提升。蘆筍沙律則清爽可口,配搭牛柳可以去膩。見到佢啲甜品都幾吸引,揀左菠蘿雪葩和焦糖燉蛋。菠蘿雪葩清涼可口,帶著菠蘿的酸甜味道,清新不膩口。焦糖燉蛋則濃郁滑嫩,帶有咖啡味,甜度適中,非常滿足。加埋杯sparkling wine,真係perfect‼️

環境舒適浪漫🌹
虎蝦海鮮湯
生蠔
帶子蘆筍米蘭飯
牛柳裙邊,蘆筍沙律
見到佢啲甜品都幾吸引,揀左菠蘿雪葩和焦糖燉蛋。

菠蘿雪葩清涼可口,帶著菠蘿的酸甜味道,清新不膩口。
焦糖燉蛋則濃郁滑嫩,帶有咖啡味,甜度適中,非常滿足。

加埋杯sparkling wine,真係perfect‼️
2023-08-15 53 views
中午去上环约咗朋友 lunch。他带我去这间叫 Green Orange。餐厅气氛舒适🤩。我哋各自叫咗一个 set lunch。先上南瓜🎃汤同沙律菜:汤好幼滑,忌廉都好浓,我喜欢。南瓜汤又浓又甜。我钟炭意虾就叫了香煎凤尾虾明太子忌廉汁扁意粉 🍝:香草加煎香的虾和意粉味四散,好有食欲😋😋食落好惹味,没想咁浓厚🤩🤩虾肉吃起来是我最喜欢的结实感😍😍。明太子忌廉汁包住扁意粉好正。当然我会叫咖啡☕️:去到一个地方,咖啡就可以判断到间餐厅嘅好坏,呢间餐厅嘅咖啡正👍🏻👍🏻

• 㗎啡
  • 香煎鳳尾蝦明太子忌廉扁意粉
2023-08-13 49 views
Green Orange週末同朋友去了位於上環的「Green Orange」意大利餐館,享受了一頓美妙的晚餐。這家餐廳簡約優雅,氛圍非常舒適,而且服務非常周到,用餐體驗非常好,是一家超高品質的意大利餐廳。首先上來的是生蠔拼盤,裡面有法國吉拉多、愛爾蘭聖馬田和西班牙銀堡三種生蠔。三種生蠔口感和風味都各有特色,搭配起來非常豐富多樣。法國吉拉多生蠔帶有濃郁的鹹味和淡淡的甜味,愛爾蘭聖馬田生蠔則比較肥美,口感較為豐富。西班牙銀堡生蠔則是比較嫩滑,味道較為清新。每一個生蠔都是那麼鮮美,讓我回味無窮。接著上來的是烤虎蝦海鮮濃湯,裡面有虎蝦、北海道柱貝和藍青口。這道湯品濃郁鮮美,虎蝦的鮮味和柱貝的甜味充分釋放出來,非常好喝。湯汁的濃稠度剛好適中,讓我一口接一口地吃完了整碗湯。帶子蘆筍米蘭燉意大利飯是一道非常精緻的菜品。香煎北海道帶子和脆嫩的蘆筍搭配起來,能夠帶出鮮美的海鮮風味和蔬菜的清甜,米蘭燉意大利飯則是能夠充分吸收食材的風味,口感鬆軟,非常適合作為主菜。這道菜品的味道非常豐富,我一口接一口地吃完了整碗飯。法式西班牙黑毛豬鞍是一道非常豪華的菜品。法式烹調方式能夠讓黑毛豬肉質更加鮮嫩,搭配上自家制肉
Green Orange

法式西班牙黑毛豬鞍是一道非常豪華的菜品。法式烹調方式能夠讓黑毛豬肉質更加鮮嫩,搭配上自家制肉桂雜莓汁和時令伴菜,口感豐富,是一道充滿層次感的菜品。黑毛豬的肉質非常鮮嫩,肉汁豐富,肉桂雜莓汁則是為菜品增添了一份獨特的香氣,非常美味。

海苔脆醬魷魚也很好吃,魷魚的口感非常脆嫩,搭配上海苔脆醬更是十分美味。每個魷魚都經過了精心的處理,煎得恰到好處,讓我回味無窮。

最後,蘋果和菠蘿雪葩都是清爽的甜點,口感柔軟,帶有水果的酸甜風味,非常適合作為餐後甜點。蘋果雪葩帶有微微的蜂蜜香氣,配上新鮮的蘋果片,非常爽口。菠蘿雪葩則是帶有濃濃的菠蘿風味,讓我感受到了熱帶水果的鮮美。
2023-08-12 46 views
我剛同太太去慶祝生日,超氣氣。環境超級極嘈,枱與枱之間超近。性價比超低,又唔係收得平。劣評絕對絕對不會介紹俾其他人。太太今年生日就咁無左,極不愉快。蒙上污點。生日甜品無寫名,做餐廳的完全係無触覺。
我剛同太太去慶祝生日,超氣氣。
環境超級極嘈,枱與枱之間超近。
性價比超低,又唔係收得平。
劣評
絕對絕對不會介紹俾其他人。
太太今年生日就咁無左,極不愉快。蒙上污點。
生日甜品無寫名,做餐廳的完全係無触覺。
2023-08-12
Celebration
Birthday
2023-08-10 41 views
晏晝同係附近返工嘅朋友去咗上環樓上一間幾高質西餐食飯,餐廳地方不算大,但環境唔差,燈光亮度適中,配合裝飾帶舒適感。平日中午時段到訪,入座率都好高,看來受附近返工人士歡迎,約客人約朋友邊傾邊食晏都唔錯。Set lunch包括沙律、餐湯、蒜蓉法包、主食和飲品🌟慢煮 8oz鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬肉眼扒表面煎得焦香,切開就見到代表粉嫩的粉色,五成熟的口感都剛剛好,入口帶焦香牛肉味,點一點青醬可平衡油膩感覺。🌟 法式西班牙黑毛豬鞍豬鞍厚肉,以全熟程度來說這塊豬鞍肉質煎得唔錯,口感不太老,表面帶胡椒和焦香金黃的外層,味道不算濃但夠晒香口。

Set lunch包括沙律、餐湯、蒜蓉法包、主食和飲品

🌟慢煮 8oz鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬

🌟 法式西班牙黑毛豬鞍

當日中午幾乎全場滿座,幸好我們事前已預約。📍位置: 上環站 A2 出口,轉右邊直行,走大約一分鐘到,在兩餸飯的前面商業大樓。🏠環境:門口處有個酒櫃和吧台,室內面積不大,近窗口是一排寶藍色梳發配黑色布枱,天花掛有時尚簡約的燈飾,牆身掛有油畫🖼️,座位安排較密,整體算舒適,氣氛不錯,很適合情侶約會、朋友聚會。🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️午市:提供七款套餐,包有餐包、餐湯、沙律和餐飲。🍞是日餐包:🧈牛油蒜蓉包🍞,烘得乾身,蒜香脆口。🥣是日餐湯:🍄蘑菇忌廉湯,味道濃郁,質感稠密。🍸是日餐飲:凍🍋檸茶和咖啡☕️🐽法式西班牙黑毛豬鞍 $258份量適中,🐷豬扒大塊厚身,表面煎香,肉質結實較乾身😄,如果加點醬汁會更好吃😉,伴有蕃薯蓉、露荀和蕃茄仔,清新爽口😚。🐮慢煮8安士鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬 $268🥩肉眼扒大塊厚身,表層十分焦香,切開就看到完美的五成熟😍,入口有濃郁帶炭烤香氣☺️,軟韌口感又多汁🤤,肥瘦兼備,有著油脂化開的甜美,蘸上阿根廷青醬平衡膩感🥰,伴菜更有軟綿的焗薯及蘆筍。
當日中午幾乎全場滿座,幸好我們事前已預約。
天花掛有時尚簡約的燈飾,
🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
🍽️午市:
提供七款套餐,
包有餐包、餐湯、
沙律和餐飲。
🍞是日餐包:🧈牛油蒜蓉包🍞,烘得乾身,蒜香脆口。
🥣是日餐湯:
🍄蘑菇忌廉湯,味道濃郁,質感稠密。
🍸是日餐飲:凍🍋檸茶和咖啡☕️
🐽法式西班牙黑毛豬鞍 $258
份量適中,
法式西班牙黑毛豬鞍
🐷豬扒大塊厚身,表面煎香,
🐮慢煮8安士鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬 $268
慢煮8安士鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬
🥩肉眼扒大塊厚身,表層十分焦香,
慢煮8安士鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬
切開就看到完美的五成熟😍,
慢煮8安士鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬
入口有濃郁帶炭烤香氣☺️,軟韌口感又多汁🤤,肥瘦兼備,
2023-08-07
$290 (Lunch)
2023-08-07 43 views
最近為咗慶祝朋友生日,我地揀咗去Green Orange呢間餐廳,聽聞佢哋嘅海鮮同食物都好出色。我地一到達,服務員迅速帶我地入座,同埋好細心咁推介佢哋嘅招牌菜式。開始我地嗌咗杯Mimosa Cocktail,真係開胃得很!佢哋嘅Mimosa Cocktail用上橙汁同汽酒混合,飲落去又清新又開胃。首先上嚟嘅係海鮮凍盤,入面有新鮮嘅生蠔、波士頓龍蝦、藍青口、蜆同翡翠螺。每一款海鮮都新鮮彈牙,令人垂涎三尺。接下來係烤虎蝦海鮮濃湯,濃郁嘅湯底帶出虎蝦嘅鮮甜味道,令人回味無窮。然後嚟到帶子蘆筍米蘭燉意大利飯,米飯燉得剛剛好,帶子同蘆筍嘅鮮味融合在一齊,令味道更加豐富。如果你鍾意牛扒,一定要試下佢哋嘅慢煮鮮紐西蘭慢煮特選肉眼牛扒。牛扒經過慢煮處理,肉質嫩滑多汁,每一口都帶出牛肉嘅鮮美風味,令人陶醉。飯後甜品我哋揀咗菠蘿雪葩同法式伯爵茶焦糖燉蛋。菠蘿雪葩用上新鮮菠蘿製成,每一口都彷彿在享受夏日的清涼。法式伯爵茶焦糖燉蛋則帶出茶香和焦糖的濃郁風味,甜而不膩。Green Orange係一個真係值得一試嘅海鮮餐廳,佢哋嘅食物質素高,服務周到,環境舒適。如果你鍾意海鮮同埋精緻嘅菜式,呢度絕對係你嘅首選!