Green Orange

2019-03-07 761 views
之前聽過朋友介紹Green Orange,今日終於約了朋友放工來品嚐一下。首先餐廳的位置很方便,在港鐵站附近。而餐廳內的環境跟街外更形成很大的對比,一踏入餐廳感受得到一種寧靜舒適的感覺,就把門外街邊的熱鬧拋諸腦後,放下工作的煩惱好好享受一下晚餐。喜愛吃牛肉的朋友二話不說就選了五成熟的Sirloin Steak$318,而喜歡吃海鮮的我就選了西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵$228,另外還點了忌廉白酒煮青口$128、鵝肝伴砵紅酒燴梨$138、虎蝦海鮮濃湯$98。首先上餐包,有兩種口味,不得不讚餐廳有先把餐包預熱,溫暖柔軟的餐包配上欖油及黑醋,很開胃。忌廉白酒煮青口$128青口的熟度剛剛好,醬汁煮得很濃郁且更加充滿了白酒的味道,每一個青口都沾到帶甜的醬汁,十分出色。鵝肝伴砵紅酒燴梨$138鵝肝的表面煎得脆脆的,鵝肝的油香味濃,配上多士一起吃,味道非常柔和。而吃完鵝肝後再吃砵紅酒燴梨則令到本身充斥了鵝肝油香的口腔變得清爽起來,換上淡淡的紅酒味。虎蝦海鮮濃湯$98身為海鮮精的我對這個海鮮湯就非常滿意,裡面除了有虎蝦外還有帶子及蟹。味道濃郁,口感細滑。Sirloin Steak$318我們點了五成熟,

忌廉白酒煮青口$128

鵝肝伴砵紅酒燴梨$138

虎蝦海鮮濃湯$98

Sirloin Steak$318
我們點了五成熟,肉質非常好,一咬下去口裡就充滿了牛的油香,配菜都很好味,餐廳更加貼心地把肉切好,方便我們食用。

西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵$228
紅蝦的蝦肉及帶子非常爽口且鮮甜,而闊條麵的軟硬度剛剛好,亦非常掛汁,每一條都沾上滿滿的海鮮汁。

完美的西餐怎能沒有甜品,最後點了一份朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕$78及榛子朱古力蛋糕$88。

賣相已經非常精緻及吸引,布朗尼表面焗得微脆,而且大小剛剛好,不會令人覺得太過膩,配著雲呢拿雪糕食不但令到布朗尼口感更柔和,味道上亦大大加分。

而榛子朱古力蛋糕的榛子味道非常濃,令到本身兩款都有朱古力味的甜品有明確的分別,榛子朱古力蛋糕分了一層層地焗,分明的層次令到口感及味道都非常豐富。對太甜的甜品比較抗拒的我們都非常滿意今次的甜品

如果下次想跟朋友靜靜地食飯談心,都會考慮再來這間餐廳。
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2019-02-28
2018-12-06 7655 views
Green Orange 想食好耐, 苦無機會, 今日終於要出上環買材料可以順個靚便大快耳朵, 店鋪是樓上鋪, 面積不太, 環境裝修得頗有氣氛, 食飯傾計歎慢板的好地方。臨近聖誕加添了聖誕氣氛的裝飾今晚想飲酒, 向店員要求介紹輕型版啤酒, 他推介了呢隻德國品牌手工啤。德國品牌手工啤Flensburger Gold ($48) 外表很型吧!配合埋街外景致及餐廳聖誕氣氛, 心情好似置身外國咁 hea。Flensburger Gold金黃酒色, 泡沫細緻, 入口麥味出奇地頗重, 飲後卻出奇地没有苦澀餘韻, 麥香重但口感清爽, 雪得夠冰凍, fresh。 煎带柚子沙律 ($118)色彩配合豔麗, 極吸睛, 份量大, 足夠2人食。刺身级带子底面煎得金黃香口, 鲜甜軟滑, 厨師只加了少許香草及黑胡椒提味, 不搶带子鮮味, 好食。红肉柚子甜而多汁, 微微的果酸令食欲大增, 令沙律菜更清鮮爽脆。海鮮慕絲烤釀大虎蝦伴薯菜 ($248)3隻king size 虎蝦香噴噴上場大虎蝦開邊, 放上以蛋白蝦膠混合而成的滑醬釀焗,  蛋白蝦膠醬焗到香噴噴, 口感滑口, 呢個醬掂大虎蝦則燒得刚刚熟, 還保存了蝦汁,
臨近聖誕加添了聖誕氣氛的裝飾

德國品牌手工啤Flensburger Gold ($48)
Flensburger Gold ($48)

煎带柚子沙律 ($118)
色彩配合豔麗, 極吸睛, 份量大, 足夠2人食。
煎带柚子沙律 ($118)

海鮮慕絲烤釀大虎蝦伴薯菜 ($248)
3隻king size 虎蝦香噴噴上場
海鮮慕絲烤釀大虎蝦伴薯菜 ($248)

大虎蝦則燒得刚刚熟, 還保存了蝦汁, 蝦肉很juicy, 仲超爽口彈牙, 拈少許黑松露醬伴食, 菌香起了畫龍點精作用, 今蝦肉更鲜甜。

配菜方面有西豆角、車尼茄、茄子及薯仔, 簡單以海鹽、香草及黑胡椒調味, 飽肚好味又健康。

蘋果雪葩 ($58)
原本想食檸檬芝士蛋糕, 可惜今日冇供應, 改了蘋果雪葩。
蘋果雪葩 ($58)

蘋果雪葩軟身、滑溜, 淡淡的蘋果清, 唔太甜, 不錯, 雪葩個人始終都係愛味道較特出的柚子或檸檬。

2018-11-29 3874 views
今日係人生特別日子,想搵間餐廳食晚餐,知心好友介紹上環港鐵附近的西餐廳 Green Orange。晚膳後,真心覺得無介紹錯,值得一去再去。食店環境優雅浪漫,裝潢滿有歐陸風味,透明玻璃窗,可觀賞街景,類似外國的西餐廳佈置。我覺得食店非常適合情侶共進晚餐,好讓感情生活增添情趣。餐桌設計簡約,枱上有浪漫的蠟燭,在柔和的光線下,戀人特別美麗英俊。店員服務態度一流,有禮貌,做事爽快殷勤,耐心回答提問,讓我感覺非常舒服。食物方面,水準高,價錢合宜,如能與情人一起分享食物,相信感情會大大加分。沙律份量多,蔬菜爽口,酸味味,十分開胃。餐湯夠濃夠稠,好好味。豬手皮脆肉嫩,滿有骨膠原,女仔恩物。朱古力甜品夠濃,配上奶茶令我心情開朗。整體而言,食店非常適合情侶拍拖二人世界,其實都係求婚好地方。
西餐廳 Green Orange。晚膳後
,真心覺得無介紹錯,值得一去再去。
食店環境優雅浪漫

店員服務態度一流
,有禮貌,做事爽快殷勤,耐心回答提問,讓我感覺非常舒服

沙律份量多,蔬菜爽口,酸味味,十分開胃

餐湯夠濃夠稠,
好好味。

豬手皮脆肉嫩,滿有骨膠原,女仔恩物

朱古力甜品夠濃,配上奶茶令我心情開朗

整體而言,食店非常適合情侶拍拖二人世界,其實都係求婚好地方
2018-11-27 4100 views
同老公行完海味街為做冬做好凖備!😊見晚飯時間就費事再買餸煮飯,係地鐵站A2出口隔離食左green orange !主要西餐,都係牛扒意粉個D拉,不過意外地全部野都好好味喎😋😋加上店內裝潢有型格,燈光暗暗地,望住窗邊街外落住微微雨,好有詩意呀💕我地一坐低,店員服務到位,即刻端上兩個餐包,熱烘烘👍 同檸檬水👍餐牌選擇不算多,但勝在都喜歡老公叫在枝德國啤,起喜歡,連樽都拎走埋,又真係覯嘅😍Starter 㨂在 燒帶子柚子沙律,正,帶子香口,柚子很甜,超大一盤😂😂蟹肉南瓜忌廉湯,蟹肉很多,一點不弧寒,夠二人食Main course 一定係西冷五成,juicy 有牛味,切好曬,細心,配菜也很多😝仲有簡單辣椒蒜片橄欖油意粉做得很不錯,很香呢,特別喜歡💕很驚喜的一餐,好啱食,價錢不貴,絕對有下次😋

餐牌選擇不算多,但勝在都喜歡

老公叫在枝德國啤,起喜歡,連樽都拎走埋,又真係覯嘅😍

蟹肉南瓜忌廉湯,蟹肉很多,一點不弧寒,夠二人食

仲有簡單辣椒蒜片橄欖油意粉做得很不錯,很香呢,特別喜歡💕

很驚喜的一餐,好啱食,價錢不貴,絕對有下次😋
2018-11-24 3428 views
知道今晚家人都外出,晚餐要自己解決,不需急於趕回家,再做一點手頭的工作才下班,這時上環大部份的海味店已關門,街頭行人已少了很多,工作了一整天,不想吃碟頭飯,找間較好的餐廳慰勞自己。在這區工作了有兩年多的好友曾介紹過這間店,這晚便來試試,樓上店一般會較輕鬆,可不需趕著交檯,合我心意。想不到,平日的晚上也有頗多捧場客,場面熱鬧。餐牌的選擇也多,沙律,湯,意粉,意大利飯,主菜等,雖然主菜有我喜歡的牛扒,鹹豬手,但鑒於體重驟升,惟有一餐半餐吃少點肉。點了魚作主菜,侍應提議加錢轉套餐,有齊沙律,餐湯,甜品,咖啡等,見這麼落力介紹,也照單全收。是日沙律,賣相不俗,除爽脆沙律外,竟有西柚肉,青瓜,酸酸甜甜,非常醒胃,而且份量也不算少。椰菜花忌廉湯,打得順滑之餘,也有些質感,是打爛的菜花蓉,夠熱。餐包是暖暖的,滲出麵包香,點些橄欖油,黑醋,吃得健康。主菜是香煎白鱈魚伴粉紅胡椒忌廉汁,魚皮煎得焦黃,我愛吃魚皮,香脆好味,白鱈魚結實中帶軟滑,不是肉質很削那種,所以用煎也可煎得很美味,點帶點微辣的粉紅胡椒忌廉汁,給味蕾上一點小刺激,伴菜有秋葵、甘筍,薯仔,車厘茄,剛好吃到七分飽,我相當滿意。甜品是Choco

餐包是暖暖的,滲出麵包香,點些橄欖油,黑醋,吃得健康。

甜品是Chocolate Brownie,本想不吃甜品,怎知是暖暖的,透出朱古力香味,吃一小口,又一小口,又一小口,這樣就吃光了。

端來的咖啡非常非常熱,味很濃,將熱奶全部傾入,不加糖,喝得很舒服。
Dinner
朋友介紹到上環晚飯, 位處商廈的二樓, 有這間 Green Orange餐廳氣氛滿有情調, 尤其有特大的窗戶, 藉著燈火看著幽暗的街道, 別有一番風味幾位朋友各自點了自己的喜好, 首來的麵包, 軟綿綿的, 最重要是帶著微溫, 加分這個是非常喜歡的燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁, 不論是主角北海道帶子, 還是配菜的藜麥都十分好味, 尤其今晚的 dressing 柚子橙香醋汁, 令整碟沙律的鮮味與香甜味提升雞肝醬拼黑毛豬多士香檳啫喱, 黑毛豬咸香, 啫喱裡的香檳味濃郁, 未入口時還以為只是淡淡的, 加上表面的花瓣香味, 吃得滿口芬芳非常濃稠的虎蝦海鮮濃湯, 原隻虎蝦外還有蜆介, 濃郁海鮮味黏糊在嘴裡,  愛剎了這濃濃的味道黃金蟹肉意大利飯, 當大家將這飯放進口裡時, 都大大的意外, 因為非常好吃; 以為只是意大利飯, 可是 texture 卻像蟹粉, 也像流沙,  軟綿香滑, 完全不像平日吃的 risotto ; 每啖都充滿蟹香, 微微的熱溫帶出海苔與藏紅花的味道, 這個飯完全是意料之外的好吃.燒美國頂級安格斯西冷扒, 肉味濃, 比較喜歡這裡將安格斯燒得帶微焦, 吃起來更加香口; 還有
燒美國頂級安格斯西冷扒, 肉味濃, 比較喜歡這裡將安格斯燒得帶微焦, 吃起來更加香口; 還有它的配菜亦不遜色, 大家幾乎是搶著吃
甜品朋友介紹了兩個, 一個是朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕, 不知道雪糕是不是餐廳自己製作的, 很香軟, 雲尼拿味夠濃
另一個火焰香蕉配雪糕, 點上酒然後倒在蛋白及雪糕上, 最好味是在底下的燒香蕉, 燒得半溶, 混著雪糕及蛋白一起吃, 甜蜜的味道剛好不會過濃
Other Info. : 今晚吃的每種食物, 不論是主菜, 小食或配菜, 都一樣出色, 知微見著, 看得出餐廳在食物上實在花了心絲, 令人吃得這樣回味與滿足
  • 虎蝦海鮮濃湯
  • 黃金蟹肉意大利飯
  • 燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
6 day(s) ago 20 views
幾個港島友約晚飯,要放工快快到,選定上環,揀 Green Orange 因為好一段時間無食扒,再加餐廳响正地鐵站格離,散水都一樣超方便。食扒前點都要食啲菜蔬,煙三文魚凱撒沙律,三文魚大大片、羅馬生菜健康又有益,煙燻味香;一份梗係唔夠一班大食積啦。所以叫多個燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁,帶子上枱搶眼,橙香醋汁撲鼻,入口習鮮、甜、酸、爽口、彈牙味道口感。美味沙律開咗即來個開胃頭盤 雞肝醬拼黑毛豬多士香檳啫喱 雞肝醬味道不下鵝肝,塗上多士食,味道一流,不過最有趣既味道係香檳啫喱;軟淋淋嘅香檳都係第一次食。但係全碟最愛始終都係黑毛豬火腿,火腿、油脂香味一次又一次嘅咀嚼不斷於口腔內滲出,真係好享受咗成分幾鐘嘅口舌之欲。蟹肉南瓜濃湯 蟹肉、南瓜甜美。唔知係咪太為食,同檯嘅虎蝦海鮮濃湯香味太吸引,試咗啖,下次來一定要會再叫自私飲。燒美國頂級安格斯西冷扒,五成熟粉紅色剛剛好,牛味香,重點係非常有口感,十分軟熟,點唔點醬汁都咁好味!全晚食到想連碟底都舐埋嘅就係 黃金蟹肉意大利飯 黃金蟹肉味道完全同食蟹粉冇分別,佐意大利飯真係好味到冇得彈。大棚人食飯最開心就係可以食多幾味,所以加叫多份 酥脆香草碎果

餐前麵包

食扒前點都要食啲菜蔬,煙三文魚凱撒沙律

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁

美味沙律開咗即來個開胃頭盤 雞肝醬拼黑毛豬多士香檳啫喱
雞肝醬拼黑毛豬多士香檳啫喱

蟹肉南瓜濃湯
蟹肉南瓜濃湯

全晚食到想連碟底都舐埋嘅就係 黃金蟹肉意大利飯
黃金蟹肉意大利飯

大棚人食飯最開心就係可以食多幾味,所以加叫多份 酥脆香草碎果仁焗羊架
酥脆香草碎果仁焗羊架

,羊架一啲都唔騷,脆果仁炯羊架做法較小見口感出色。
食完主菜亦即係甜品個位已經準備就緒,朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕
朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕

,朱古力蛋糕加雲呢拿雪糕嘅配搭根本只會有食極都唔夠嘅可能。當然要一不離二,食多個唔係度度有得食嘅 火焰香蕉配雪糕
火焰香蕉配雪糕

,酒香加燒過嘅蛋白與雪糕加香蕉,每吞嚥一口都彷彿立做番個小朋友一樣。
食完呢餐,睇怕要好快搵個藉口嚟食今晚售罄 嘅白酒青口、 焗蟹肉酥皮。
2019-05-14
燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
雞肝醬拼黑毛豬多士香檳啫喱
黃金蟹肉意大利飯
朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕
  • 燒帶子柚子沙律
6 day(s) ago 8 views
今次我哋一行四個人約食飯, 其中兩個朋友好鍾意食西餐,大家諗咗好耐都唔知約去邊度食飯好, 喺記憶當中, 我一年幾之前去過呢一間位處於上環嘅Green Orange, 我對呢一間西餐廳嘅印象十分之好, 而今次食飯嘅其中一位朋友, 佢之前都有嚟過呢一間Green Orange, 而佢都係話呢一間餐廳環境十分之舒適同埋嘢食都做得好好, 咁我哋就異口同聲地決定再嚟光顧呢一間餐廳!餐廳門口餐廳內在環境餐牌餐包呢度嘅餐包軟硬適中,唔會太硬又唔會太軟,暖暖地,味道唔錯!雞肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱呢一道菜嘅配搭十分之有特色, 簡單啲嚟講呢一道菜主要有三樣嘢,第一樣嘢就係黑毛豬火腿, 第二樣嘢就係雞肝醬, 第三樣嘢亦都係最有特色嗰一樣嘢就係嗰個香檳啫喱啦! 黑毛豬肉質唔錯有咬口, 雞肝醬嘅味道十分之濃. 香檳啫喱十分之有特色,口感煙韌, 有濃沃嘅酒精味道,加上佢配搭咗乾玫瑰, 入口嘅時候有一種奇特嘅清香感.煙三文魚凱撒沙律呢一道煙三文魚凱撒沙律, 沙律唔會太過鹹或者太甜而涵蓋咗生菜嘅鮮味. 三文魚嘅份量十分之多, 肉質豐厚帶有少少嘅煙燻嘅香味! 酥脆香草碎果仁焗羊架呢一個酥脆香草碎果仁焗羊架, 我

餐廳門口
餐廳內在環境
餐牌
餐包

呢度嘅餐包軟硬適中,唔會太硬又唔會太軟,暖暖地,味道唔錯!
酥脆香草碎果仁焗羊架
呢一個酥脆香草碎果仁焗羊架, 我哋叫咗個五成熟, 羊架嘅份量大約夠三個人食, 肉質嫩滑, 但唔係帶有好強嘅羊騷味. 啱曬啲鍾意食羊肉嘅食肉獸!
火焰香蕉配雪糕

呢一個甜品火焰香蕉配雪糕, 佢嘅賣相就十分之搶眼啦! 當服務員將呢一個甜品送到我哋枱面嘅時候,佢準備咗一杯烈酒, 服務員首先將手上面嗰一杯烈酒點火然後慢慢 倒落啲蛋白上面. Presentation真係一流呀!  呢一個甜品喺底部有一隻暖暖哋嘅香蕉, 喺香蕉上面有雲呢拿雪糕, 喺雲呢拿雪糕嘅上面就係蛋白. 呢一個甜品除咗外觀吸引之外味道亦十分之唔錯, 暖笠笠嘅香蕉配上凍凍地嘅雪糕,有冰火嘅口感, 蛋白畀到一種軟綿綿感覺同埋中和番香蕉同埋雪糕嘅甜味可以話係恰到好處.

今次用餐十分之滿意, 有機會會再返嚟呢一間餐廳用餐

今次用餐四個人總共食咗 $1832, 平均每人夾$458
2019-05-14
2019-05-15 0 views
Green Orange早前放工後同老婆去「樓上」買野,對面有幾間餐廳,揀左間試下。樓上舖,都幾骨子!煙三文魚凱撒沙律:厚得來又唔會太咸,沙律菜新鮮,好爽脆。我鍾意佢唔會太多醬,調醬適中!燒美國頂級安格斯西冷扒:賣相幾吸引呀!五成熟。外脆內軟又多汁,又有牛味。仲好窩心咁都幫客人切埋一片片,最啱我呢種懶人。香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁:鱈魚肉質嫩滑,燒得剛好,唔會熟過頭,個魚皮好脆。昆布忌廉汁幾特別,同鱈魚好夾,帶出鮮味朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕:重量級甜品。布朗尼有啲似蛋糕,配埋雪糕食,平衡返個甜味。又熱又凍,好盞鬼點左兩杯飲品:檸檬梳打+凍朱古力
Green Orange

點左兩杯飲品:檸檬梳打+凍朱古力

2019-05-12 10 views
最近經常流連中上環,星期六午餐時間,出名或食評推介的食店通常大排長龍。這家餐廳很多好評,但意外地今日只有三幾枱客人,十分清靜。一進來看到整排落地大玻璃窗,充足的自然光感覺很舒適。窗邊加上黑色鐵欄柵,深色木餐枱椅,柔和的燈光,懷舊吊扇,配上悠揚的純音樂背景,大白天都感受到不一樣的氣氛,相信晚上一定更有情調。服務很周到,遞上餐牌後介紹是日餐湯,每道菜適時奉上及收碟。食物味道及份量也叫人滿意,椰菜花忌廉湯香濃順滑,餐包的多士好脆。雞肉南瓜寬條麵,雞肉煎香過,麵的軟硬口感適中,配料的什菌新鮮爽口多汁。醬料有南瓜的香甜,但吃起來有淡淡的羊奶酥味,可能是芝士的味道。是日甜品甜品為檸檬撻,配上熱咖啡,很完滿的午餐。

服務很周到,遞上餐牌後介紹是日餐湯,每道菜適時奉上及收碟。

是日甜品甜品為檸檬撻,配上熱咖啡,很完滿的午餐。

2019-05-11 0 views
平日收工去食晚飯,因為男朋友都係中環覆診,所以就經openrice book左位係上環食飯。位置的確很不錯,近上環A出口,以前在附近上班卻未試過。初初睇食評感覺唔錯,因為都想食西餐,但實際同想象太大出入。服務及食物其實很一般,客人已經不多。不過環境係寧靜的,飲下野傾下計都唔錯。首先,跟餐沙律,不過不失。男朋友叫的咸豬手,皮太硬,不是脆的那種,肉還嫩不錯的。蟹肉飯,用紫菜作裝修有點奇怪,因為紫菜跟蟹肉飯的味道不太配。跟餐甜品,如圖,真的很普通。總括而言,試過同一幢大廈的兩間餐廳,呢間確實令人很失望,環境的確不錯,但食物質素或菜式要改善。

初初睇食評感覺唔錯,因為都想食西餐,但實際同想象太大出入。

首先,跟餐沙律,不過不失。

男朋友叫的咸豬手,皮太硬,不是脆的那種,肉還嫩不錯的。

跟餐甜品,如圖,真的很普通。

2019-03-19
2019-05-07 91 views
早前放工後去樓上買野,對面有幾間餐廳,揀左間試下。店舖細細,但都幾舒服。餐前麵包:點橄欖油同醋食,開下胃先煙三文魚凱撒沙律:三文魚唔會太咸,厚身,沙律菜新鮮,好脆。我鍾意佢唔會太多醬,唔膩燒美國頂級安格斯西冷扒:賣相幾吸引呀!五成熟。外脆內軟又多汁,好正喎。又有牛味。最好就係已經切左一片片,唔洗自己切香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁:鱈魚肉質嫩滑,燒得剛好,唔會熟過頭,個魚皮好脆。昆布忌廉汁幾特別,同鱈魚好夾,帶出鮮味朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕:重量級甜品。布朗尼有啲似蛋糕,配埋雪糕食,平衡返個甜味。又熱又凍,好盞鬼點左兩杯飲品:檸檬梳打+凍朱古力

餐前麵包:點橄欖油同醋食,開下胃先

點左兩杯飲品:檸檬梳打+凍朱古力
  • 朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕