這天來到上環永樂街, 難得放假約了朋友吃意大利菜。 餐廳樓底夠高,空間感十足, 裝修古典優雅, 感覺好舒服。提供lunch menu ,單點主菜on top 加$88 也包括沙律,湯,飲品及甜品。👍👍香煎鵝肝伴紅酒燴梨鵝肝煎得啱啱好, 表面煎得少許焦脆, 醋汁帶出鵝肝嘅甘香, 入口溶化, 這款頭盤永遠都令人心動~ 伴菜紅酒燴梨, 酒味也是恰到好處, 還有梨肉的香甜, 有助中和油膩感。這個南瓜湯香濃幼滑蒜蓉包焗得香脆黃金蟹肉意大利飯端上檯已經聞到蟹肉嘅香氣, 意大利飯質感煙韌, 最喜歡粗鞋嘅穀粒感覺, 吸滿蟹肉的精華, 一啖接一啖越吃越上癮,份量也是啱啱好, 放上紫菜碎也有畫龍點睛嘅效果。燒美國頂級安格斯西冷扒很滿意這道牛扒~ 估唔到烤得差不多全熟的 安格斯西冷可以如此美味, 散發出炭香味, 只是簡單放上海鹽胡椒😋。一啲都唔乾, 咬落甚為juicy!  而且肉味好濃, 還有牛油香氣! 帶有少許筋位,脂肪最為美味!👍👍伴菜也製作認真, 烤過嘅啡菇味道特別濃郁,還有bb露筍,意大利茄, 烤薯仔軟腍。可蘸秘製燒汁, 加入洋蔥紅酒調配 ,令西冷味道提升! 這份西冷扒是值得推介。😎👍👍Screwd

這個南瓜湯香濃幼滑

蒜蓉包焗得香脆

黃金蟹肉意大利飯
放上紫菜碎也有畫龍點睛嘅效果。

Screwdriver
滿意嘅cocktail, vodka 份量好輕手~ 混合鮮橙汁,夠fresh 夠chill, 好適合女士。

Fruit Punch
Fruit punch
好標準嘅fruit punch 味, 應有嘅果味都齊!

朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕
擺盤好靚,😍好有藝術感。Brownie 剛焗起, 襯熱食係超美味, 朱古力味濃郁滿瀉, 👍👍 外皮焗得脆身, 裏面夠軟熟, 又有粒粒朱古力,果仁,口感豐富。 襯托住冰凍嘅雲呢拿雪糕 ,一凍一暖就是這款甜品的最高境界!

每款菜式精心製作, 由頭盤,主菜到甜品都帶來味覺嘅享受, 即使係日光白白, 都要帶朋友嚟撐吓枱腳,支持一吓~

外賣自取有七折,上飲食平台主餐牌堂食也有折扣,服務也非常專業, 美味抵食之選。
😍😋

Fruit Punch
2021-01-06 1046 views
又到聖誕,當然要食餐好既慰勞下自己😋麵包😋  呢個係送既,但真係好好食😋😋佢唔係比牛油你搽,而係比醋同橄欖油你點,第一次見係咁配,我兩個都點左,覺得橄欖油會比較夾,似係平時牛油既味丫嘛 一個係普通餐包,一個係芝麻,外脆內軟既餐包真係好暖心💓💓💓 燒帶子柚子沙律  呢個沙律都真係幾高質有煎到香一香既帶子,同埋大大片橙同柚,食落勁清新丫😳😳  😍蟹肉南瓜濃湯😍  平時南瓜湯都幾常見,佢雖然係要$78,但真係特別好飲,南瓜味十分濃郁,啖啖蟹肉都回翻本丫☺️  😆牛肝菌雜菌忌廉湯😆  朋友好中意飲呢個,同埋做到味道非常濃厚,但因為全部都係湯冇料,我就中意上一個湯多d😋  😚鵝肝醬烤菇闊條麵😚 呢個質地十分creamy,d菇好滑好好食因為個醬十分濃郁食到尾會有點膩,兩個人share就比較好☺️ 🙂香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁🙂 平時好少食魚,諗住健康d就叫左魚黎食佢完全冇骨十分方便食用,魚皮煎得十分香脆,伴菜既薯仔蕃茄都處理得好好食🤣  😳雲尼拿雪糕酥盒配士多啤梨😳 第一次食呢個甜品,賣相好令個酥盒本身冇乜味道所以要配雪糕同要落朱古力黎食  🍹Snowball 🍹  呢個好啱女仔飲,因為係偏向甜d,但佢既
又到聖誕,當然要食餐好既慰勞下自己

😋麵包😋

麵包

一個係普通餐包,一個係芝麻,外脆內軟既餐包真係好暖心💓💓💓

燒帶子柚子沙律

呢個沙律都真係幾高質
️燒帶子柚子沙律

有煎到香一香既帶子,同埋大大片橙同柚,食落勁清新丫😳😳

😍蟹肉南瓜濃湯😍

蟹肉南瓜濃湯

😆牛肝菌雜菌忌廉湯😆

😚鵝肝醬烤菇闊條麵😚

呢個質地十分creamy,d菇好滑好好食

🙂香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁🙂

平時好少食魚,諗住健康d就叫左魚黎食
香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁

香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁

😳雲尼拿雪糕酥盒配士多啤梨😳

第一次食呢個甜品,賣相好令
個酥盒本身冇乜味道
所以要配雪糕同要落朱古力黎食

🍹Snowball 🍹

呢個好啱女仔飲,因為係偏向甜d,但佢既酒精都唔算少🤣

cocktails

🥃Daiquiri 🥃

呢個反而酒精味冇咁重,主要係好清新既檸檬味

最後食左成個set dinner 人均$502,雖然係少許貴,但環境,服務同食物質素都高水準,覺得酒店食西餐太貴,呢度可以幫到你😚😚
蟹肉南瓜濃湯
2020-12-15 1072 views
平日在路上來去匆匆,好多時都未有為意周遭是甚麼商舖,樓上舖便更難察覺,正如今日這間餐廳,雖然這一帶我間中都會經過,但若不是今次朋友帶路,我想我也未必懂上來幫襯。餐廳位於一座商業大廈二樓全層,半數座位可透過大玻璃窗眺望街景 ,感覺開揚。餐廳以深啡色作為主調,配以木傢俬、柔和璀璨的黃色燈光,富英倫氣息。臨近聖誕,布置上增添了一份濃厚節日氣氛。置身其中,妨如提早慶祝聖誕節般。餐前先送上兩個小麵包,暖暖地,質感軟熟,有少少香草味,客人可隨意沾上橄欖油、黑酣食。燒芝士煙肉焗大啡菇 $98大啡菇被一大堆芝士、煙肉粹覆蓋著,上檯時機乎看不到大啡菇的身影,用料十足,漲卜卜的外型,藉著熱力散發出的芝士、煙肉香味,令人唾涎。經烤焗過的大啡菇,入口鮮嫩軟熟,肉汁豐富, 没有過火,芝士與煙肉的組合令味道多一份層次虎蝦海鮮濃湯 $98漂亮的橙紅色,濃濃的鮮蝦香味,以原整的燒虎蝦、帶子、青口、蕃茄作點綴,未食已覺得好味。每一口濃湯盡是蝦的精華,鮮味無比,質感濃稠,入口順滑。牛肝菌雜菌忌廉湯 $78將深啡色的菇菌打成蓉再加忌廉煮成湯,賣相的確比鮮艷的蝦湯遜色,之不過,菇菌湯那股獨有的香味與菌肉的質感,郤叫人神往。這

燒芝士煙肉焗大啡菇

燒芝士煙肉焗大啡菇 $98

虎蝦海鮮濃湯 $98

牛肝菌雜菌忌廉湯 $78
將深啡色的菇菌打成蓉再加忌廉煮成湯,賣相的確比鮮艷的蝦湯遜色,之不過,菇菌湯那股獨有的香味與菌肉的質感,郤叫人神往。這裏的出品也質量十足,味道香濃細滑,菌味濃郁,好味。

酥脆香草碎果仁焗羊架 $288
我們點了一客羊架,要七成熟,羊羶味不明顯,易入口,外層的果仁碎焗至少少微焦,羊架中心呈淡淡的粉紅,肉質仍保持軟嫩多汁,沾海鹽燒汁,更惹味;配菜有 : 略焗過的薯仔、秋葵、蕃茄、紅蘿蔔等,顏色艷麗,增進食慾。

黃金蟹肉意大利飯 $178
中西合壁,以咸蛋黃入饌,製作意大利飯,味道也不錯,不單香口,顏色金金黃黃,帶點貴氣;除了咸蛋黃,入面還有一絲絲的蟹肉及雜菌,口感豐富;傳統的意大利飯會煮得較硬,我個人不太習慣,幸好餐廳能配合亞洲人口味,飯粒軟硬度剛剛好,易於咀嚼。

Cosmo Lady $78
夢幻般的粉橙色雞尾酒,感覺很 lady, 以橙味甜酒為主調,初段有清新的果味,尾段帶少少辛辣,味道富層次。

White Russian  $68
甜咖啡酒加奶,味道近似 baileys,約20%約20%,甜甜地,易入口。

火焰香蕉雪糕

火焰香蕉雪糕 $88
今時今日已很少地方吃到這類甜品。製作需時約十五分鐘,將已打至企身的蛋白疊在中型香蕉及雲呢拿雪糕上,當送到客人面前,侍應才淋上燃起藍色火焰的冧酒,甜品頓時變身火焰雪山,要影相便要把握時間,火焰不消一會便熄滅,可以開始品嚐。蛋白甜度適中,配合烤至軟綿温暖略帶微甜的香蕉、仍冰凍的雪糕,冷暖的感覺同時在口腔中產生,好玩又好味。

餐廳給我的印象不錯,環境、食物質素俱佳,在這裏舒舒服服,悠閒地望著街外景色享受美食、放空,不失為一個舒壓的好地方。

2020-12-07
燒芝士煙肉焗大啡菇
火焰香蕉雪糕
2020-12-09 675 views
放工和朋友來到上環搵飯食,來這裡是因為想吃意大利菜和見食評的相片食物和環境都不錯,所以揀選這間吃飯。餐廳位於大廈的樓上二樓,裡面燈光偏暗,很有情調,每枱都點有小爉燭,我們被安排的座位還可以看到街景。因疫情關係,餐廳不是那麼多人,故餐廳很優靜,很適合情侶。我們看完餐牌就點了一些前菜,湯,主菜和甜品,還叫了兩杯酒精飲品。前菜未到前,侍應給了我們一籃麵包,麵包很軟,傳統吃法是在食前沾上橄欖油和意大利醋吃,好味!頭盆是芝士煙肉焗大啡菇,大啡菇很香,加了芝士和煙肉梗令口感豐富起來,大啡菇很香很多汁,芝士和煙肉配塔非常滋味!虎蝦海鮮濃湯,裡面有大大隻虎蝦,還有青口,帶子。帶子很新鮮,廚師將帶子煮到半熟,令帶子鮮甜不鞋,青口都煮得很嫰口,主角虎蝦梗是啖啖肉,話明濃湯,個湯就當然有番咁上下濃,湯有很濃的蝦味,不會太鹹,吃到本身海鮮的鮮味,好好味!牛肝菌雜菌忌廉湯,裡面有比較矜貴的牛肝菌,加埋雜菌一起煮,很香濃的菇味,這裡主張自然,所以用的食材和調味都很flash!不會感覺到很膩的感覺,這點值得一讚!主菜之一的酥脆香草碎果仁焗羊架,淨看已經很吸引,可能本人喜歡吃羊架吧,肉質鮮嫰無比,廚師煎得恰度好處,裡

芝士煙肉焗大啡菇

牛肝菌雜菌忌廉湯

主菜之一的酥脆香草碎果仁焗羊架,淨看已經很吸引,可能本人喜歡吃羊架吧,肉質鮮嫰無比,廚師煎得恰度好處,裡面還呈現粉紅狀態,令我一邊吃一邊欣賞裡面的肉,很美很好吃!

酥脆香草碎果仁焗羊架

第二個主菜是黃金蟹肉意大利飯,黃金是指裡面用鹹蛋黃和意大利飯煮,加入蟹肉,蟹肉的鮮加上鹹蛋黃的甘香,吃上去有做沙沙的口感,很特別,意大利飯都煮得很正宗,不錯!

黃金蟹肉意大利飯

甜品是火焰香蕉配雪糕,侍應把它端上枱後就用火點著,熊熊的火燒到蛋白香香脆脆,裡面的香蕉很香很甜,加上雪糕簡直天作之合!

火焰香蕉配雪糕

我叫了一杯Cosmo Lady,是用上青檸,檸檬,橙酒,和蔓越莓調較,味道很有果味,加起來有一種獨特的西柚味,很清新,酒精又不是太強,很適合女士。

Cosmo Lady

朋友叫了一杯White Russian,是由鮮奶和咖啡酒調較而成,很有奶味,淡淡的咖啡酒味慢慢滲出,酒味不濃,適合不勝酒量但又想試下飲酒的朋友。
2020-12-07
芝士煙肉焗大啡菇
White Russian
上次來原來是一年前了,還記得果日食嘅酥脆香草碎果仁焗羊架的驚喜。好想再食呢!侍應生好有禮貌招待,探過熱和搓手液後,睇下menu上好似多咗其他美食款式,look 下 look下,好開心呀!原來有羊架呢!再食再食,最開心係加$88可轉套餐,有餐湯 雜菜沙律 甜品 咖啡或茶,太豐富了,不用諗太多就照舊好了。前菜有自家製麥包,牛肝菌椰菜花忌廉湯和沙律菜。牛肝菌超濃郁再配椰菜花忌廉就更濃香啊!熱辣辣入口,正到不得了。用牛奸菌配搭好特別,再加椰菜花 打溶讓整個湯更濃郁,不一樣嘅湯呢!讚👍酥脆香草碎果仁焗羊架~~賣相依然好吸引,成隻羊架鋪滿晒好多碎果仁,未進食已經聞到陣陣碎香果仁,羊架肉汁juicy 入口軟淋淋,熟度啱啱好,就是喜歡這味道。燒西班牙黑毛豬架~~見到有幾台客人都有點黑毛豬,其實也都是我另一喜愛食呢!😁😁好大塊黑毛豬斧頭扒啊!肥瘦適中肉汁juicy 本人覺得不用點任何醬汁進食更香,入口香脆,好滿足。最後椰子撻甜品再配一杯熱咖啡真是perfect喇。

前菜有自家製麥包,牛肝菌椰菜花忌廉湯和沙律菜。

酥脆香草碎果仁焗羊架~~

燒西班牙黑毛豬架~~

見到有幾台客人都有點黑毛豬,其實也都是我另一喜愛食呢!😁😁

好大塊黑毛豬斧頭扒啊!

最後椰子撻甜品再配一杯熱咖啡真是perfect喇。

2020-11-04
Dinner
  • 牛肝菌椰菜花忌廉湯
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
  • 燒西班牙黑毛豬
2021-02-17 10 views
.過年前男朋友食咗一餐清靜滿足嘅西餐🥰雖然係樓上舖,但玻璃窗好大,採光極好,影岀嚟嘅相都好唔錯🙆🏻‍♀️💕Caesar Salad伴22個月黑毛豬火腿 $128呢個沙律最特別嘅地方就係加咗香檳啫喱,好特別,令本身平凡嘅凱撒沙律生色不少!💕白松露雜菌忌廉湯 $78呢個湯個人認為唔夠濃,偏稀,有進步空間💕虎蝦海鮮濃湯 $98呢個湯超濃蝦味! 好好味,裡面嘅海鮮亦唔會有雪藏味💕黃金蟹肉意大利飯 $178無咩試過咸蛋味嘅risotto,所以呢個好特別,咸蛋味明顯,加上每啖都食到蟹肉,滿足!💕醬燒美國豬仔骨 $238呢個又係超好食,BBQ醬好惹味,但又唔會多醬到蓋咗本身嘅肉味,而且豬仔骨燒到剛剛好🙌🏻💕火焰香蕉雪糕 $88我一直都覺得呢種火焰雪山會好甜,但呢間餐廳拿捏得好好,蛋白+雪糕+香蕉令口感豐富😋😋.再加上服務好好,可以encore🥳
.過年前男朋友食咗一餐清靜滿足嘅西餐🥰
💕Caesar Salad伴22個月黑毛豬火腿 $128

💕白松露雜菌忌廉湯 $78
呢個湯個人認為唔夠濃,偏稀,有進步空間

💕虎蝦海鮮濃湯 $98
呢個湯超濃蝦味! 好好味,裡面嘅海鮮亦唔會有雪藏味

💕黃金蟹肉意大利飯 $178

💕醬燒美國豬仔骨 $238

💕火焰香蕉雪糕 $88

再加上服務好好,可以encore🥳
2021-02-16 5 views
今天想用五感介紹食物,不如一起用心感受下我特別喜歡的兩道菜式。味覺不停地吸收新的感覺;觸覺享受食物的口感,各式各樣容器及桌巾的質地;嗅覺感受食物在口腔及鼻子中散開的香味;視覺欣賞令人悅目的擺盤;聽覺細聆香檳氣泡劈啪的聲響…這些都構成了豐富且令人滿足的一餐。大自然賦予我們五感,讓身心都充滿愉悅。我們必須在飲食中,獲得喜悅、情感,還有保持覺知。香煎鵝肝伴紅酒燴梨當 你 嘗 過 那 外 披 金 黃 香 脆 薄 衣 , 內 裏 粉 紅 嫩 芯 的 五 成 熟 煎 鵝 肝 , 才 能 領 會 鵝 肝 如 何 入 口 溶 化 , 甘 腴 香 氣 如 何 在 口 腔 內 浪 接 浪 的 擴 散 , 銷 魂 蝕 骨 。燒美國頂級安格斯西冷扒西冷的脂肪與肉質比例非常均勻,比起肉眼脂肪會較少,不會太肥膩,幼嫩中帶少許咬口,牛肉味道香濃。西泠肉質較適宜五成熟(Medium) 到七成熟(Medium Well) 之間最能帶出西冷的美味和豐富的口感。你會感到肉香撲鼻,完美脂肪的比例,牛味的香濃。

燒美國頂級安格斯西冷扒
你會感到肉香撲鼻,完美脂肪的比例,牛味的香濃。

2021-02-13 19 views
上星期同謙謙到上環幫媽咪買d 海味過年用,買完順便同謙食返餐,上環搵食唔難, 今次仲要比我遇到間有水準西餐呀!好開心呢!來到 Green Orange 環境清幽,呢期太過忙碌想比自己好好嘆返餐呢到岩哂我。我同謙謙叫左以下野食慢慢享受:⚛ 香煎黑毛豬沙律件士多啤梨黑醋汁 ~ 煎得香口的黑毛豬咬落肉質鬆軟唔會硬實實,士多焗得超香脆,沙律用上士多啤梨粒和士多啤梨汁加黑醋汁來拌勻味道很 fresh 。⚛ 焗蟹肉酥皮 ~ 滋味無窮的一道菜,一刀中間切落去脆脆的酥皮,中間滿滿的蟹肉, 已經令人食指大動, 同謙謙share 一人一半, 謙已經忍唔住一口咬落去,即時話好脆呀蟹肉又creamy 三兩下食完仲想再食我果半件 🤣。⚛ 香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁 ~ 同謙謙出街食魚我多數都會叫無骨魚,一來我可以放心謙謙大口大口咁食,二來我唔洗驚佢啃親, 白鱈魚煎得外脆內滑,配上昆布忌廉汁即時再加分。⚛ 卡邦尼意大利麵 ~ 刺破意大利麵上的溫泉蛋,蛋汁加上醬汁拌勻每條意大利麵, 簡單配上煙肉已經好美味。🍨 朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 ~ 食完豐富的主菜,緊係要叫返個甜品作結尾先滿足到為食的我們,即焗的布朗尼

🍨 朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 ~ 食完豐富的主菜,緊係要叫返個甜品作結尾先滿足到為食的我們,即焗的布朗尼,外脆內軟綿綿,加上小小雪糕在上層,冰火交融感覺一流。

🍹 三色雪糕 🍸 Port Pearter ~ 調酒師特別為我兩母子調教出的兩杯特飲, 欣賞佢會考慮到小朋友喜歡甜甜的味道,而我唔飲酒佢就配一杯酸酸甜甜加有氣的 drink比我。

食物好高質加上服務一流,值得回頭再來。

2021-02-09 9 views
今日跟朋友到上環買海味過年,順道去一間食過好正嘅意大利餐廳。午餐精緻得來又划算。正👍🏻焗蟹肉酥皮上碟嘅時候覺得好靚,好多好多蟹肉,酥皮香脆,好開胃,好想食多啲!大虎蝦墨魚汁意大利飯墨魚汁令個飯好軟稔,入味,一口一口食過不停;大蝦燒得剛剛好。燒西班牙黑毛豬架黑毛豬肉質真係非一般的好,好爽,又有香濃嘅肉味,廚師燒烤嘅功力亦十分好,鬆軟入味;令我要大贊嘅係廚師好用心去處理配菜,薯🍠角用了好多香料,仲有少少辣味,從來都冇配菜令我咁想食😍。朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕🍦蛋糕鬆軟外皮香脆,又有果仁嘅口感👏👏👏特別一陣係,識落仲熱騰騰的,加上雪糕真係好正。如果雪糕嘅口味可以換雲呢拿以外嘅口味就100分了😉😉Qusar Sauvigo Blanc, Chile 吃精緻嘅午餐加一杯酒是不可少的,為開始新年假期飲杯🥂

午餐精緻得來又划算。正👍🏻

焗蟹肉酥皮

大虎蝦墨魚汁意大利飯

燒西班牙黑毛豬架

朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕🍦

Qusar Sauvigo Blanc, Chile
吃精緻嘅午餐加一杯酒是不可少的,為開始新年假期飲杯🥂

2021-02-07 22 views
年近歲晚,梗係要買吓海味啦!所以到了上環逛逛。真的琳琅滿目,有排你揀!逛著逛著,竟然在上環近港鐵站找到一間意大利菜餐廳GREEN Orange。店內裝修雅致,勿疑為可以提供酒品的地方只宜友人相聚,我見到許多家庭一家大小一起進餐,當然是符合社交距離下啦!因客人較多,都要等了好一陣子才可進餐廳內。😷防疫:經量度體溫及酒精潔手後,侍應便派發一個紙口罩套,然後引領入座,喜歡那裏大多座位都靠近窗處。🎇環境:室內雖亮著微微燈光,但仍不會感到幽暗,再加上播放著輕快的音樂,只感到輕鬆愉快。🧑🏼‍💼服務:侍應也不錯,友善帶入坐,每送一道菜都會說出菜名。我們點叫了虎蝦海鮮濃湯,牛肝菌雜菌忌廉湯(蒜蓉包),燒北海道帶子黎麥沙律香伴柚子橙香醋汁,醬燒美國豬仔骨,燒美國頂級安格斯西冷牛扒和檸蜜。虎蝦海鮮濃湯🍤湯香濃味佳,配上剛熟的青口和元貝,再加上意想不到的大爽蝦,有點驚喜!👍牛肝菌雜菌忌廉湯(蒜蓉包)端上來已嗅到香噴噴的牛肝菌味,湯幼滑,再加上細粒粒的雜菌,十分可口。很多欣賞蒜蓉包,麵包的邊外脆內軟,再伴著牛油蒜蓉,真是完美的配搭。燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁🥗帶子燒得恰到好處,肉厚鮮嫩,配上新鮮爽口的

虎蝦海鮮濃湯🍤
牛肝菌雜菌忌廉湯

👍牛肝菌雜菌忌廉湯(蒜蓉包)
燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁🥗
帶子燒得恰到好處,肉厚鮮嫩,配上新鮮爽口的沙律菜丶青瓜、草莓、藜麥和車厘茄,拌著柚子橙香醋汁,酸甜有緻,美味!

醬燒美國豬仔骨

🍖醬燒美國豬仔骨
汁濃肉入味,不像以往吃過先將豬仔骨泡熟,然後取去焗,否則肉質就會一吃即散,而這道菜剛好肉質爽口,而薯角軟而美味,沙律菜配黑醋,是一個很好的拍檔!

🍽燒美國頂級安格斯西冷牛扒
叫了6成熟,西冷牛扒燒得剛好,肉嫩而潤,咬落去很juicy!肉質味濃,很喜歡。再配上爽口的露筍和甘筍,蕃茄仔及薯角,吃到停不了口!

Catalina  Sounds  Sauvignon  Blanc  Marlborough  New  Zealand  2018  (Gls)
🍸Catalina Sounds Sauvignon Blanc Marlborough New Zealand 2018(Gls)
叫了一杯白葡萄酒,來自紐西蘭,果香味不會太重,有種清香感覺,配搭海鮮、沙律絕對合適不過。
燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
醬燒美國豬仔骨
  • 燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子醋汁
  • Catalina Sounds Sauvignon Blanc Marlborough New Zealand 2018 (Gls)
2021-02-02 34 views
結婚週年紀念日🥰,堂食禁晚市已經持續好久啦,一於早啲食慶祝啦!上環Green Orange我哋一直都想試,特別日子😋地方很有情調!很典型的西餐裝潢,坐位闊落好舒適,店員服務非常好👍點了signature cocktailGo Martini 用上Vadka 鮮榨蘋果汁 ,仲有陣陣檸檬香,好fresh嘅感覺,酒味唔太濃😍Cosmo Lady 同樣用Vodka的base ,Lime香味很重,喜歡💕牛肝菌雜菌忌廉湯 配多士很濃稠,濃濃牛肝菌香氣,份量多,還很飽肚呢!😝Appetizer 焗蟹肉酥皮全都是蟹肉,好鮮甜🤩酥皮牛油香配蔬菜非常之配搭🥳🥳Main course 燒美國頂級安格斯西冷扒 -5成熟 😜牛味濃沃,手感很好,很軟!燒得表面很香,就連side dish 都很多心!😋😋香煎白鱈魚伴昆布忌廉汁,白鱈魚吃過很多次,這次算是留下印象,鱈鱼嫩滑,外皮煎得焦脆!配上面昆布忌廉汁好特別😌😌👍食埋個榛子雪朱古力雪糕 超級滿足!最尾捧住個肚走😂😂食物質素真係一流,環境舒適,加上店員嘅貼身服務真係好難忘的一餐,為我們特別日子錦上添花🌹🌹

上環Green Orange我哋一直都想試,特別日子😋

點了signature cocktail

Go Martini

牛肝菌雜菌忌廉湯 配多士
很濃稠,濃濃牛肝菌香氣,份量多,還很飽肚呢!😝