上次來原來是一年前了,還記得果日食嘅酥脆香草碎果仁焗羊架的驚喜。好想再食呢!侍應生好有禮貌招待,探過熱和搓手液後,睇下menu上好似多咗其他美食款式,look 下 look下,好開心呀!原來有羊架呢!再食再食,最開心係加$88可轉套餐,有餐湯 雜菜沙律 甜品 咖啡或茶,太豐富了,不用諗太多就照舊好了。前菜有自家製麥包,牛肝菌椰菜花忌廉湯和沙律菜。牛肝菌超濃郁再配椰菜花忌廉就更濃香啊!熱辣辣入口,正到不得了。用牛奸菌配搭好特別,再加椰菜花 打溶讓整個湯更濃郁,不一樣嘅湯呢!讚👍酥脆香草碎果仁焗羊架~~賣相依然好吸引,成隻羊架鋪滿晒好多碎果仁,未進食已經聞到陣陣碎香果仁,羊架肉汁juicy 入口軟淋淋,熟度啱啱好,就是喜歡這味道。燒西班牙黑毛豬架~~見到有幾台客人都有點黑毛豬,其實也都是我另一喜愛食呢!😁😁好大塊黑毛豬斧頭扒啊!肥瘦適中肉汁juicy 本人覺得不用點任何醬汁進食更香,入口香脆,好滿足。最後椰子撻甜品再配一杯熱咖啡真是perfect喇。

前菜有自家製麥包,牛肝菌椰菜花忌廉湯和沙律菜。

酥脆香草碎果仁焗羊架~~

燒西班牙黑毛豬架~~

見到有幾台客人都有點黑毛豬,其實也都是我另一喜愛食呢!😁😁

好大塊黑毛豬斧頭扒啊!

最後椰子撻甜品再配一杯熱咖啡真是perfect喇。

2020-11-04
  • 牛肝菌椰菜花忌廉湯
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
  • 燒西班牙黑毛豬
2020-11-12 358 views
這間位於上環的樓上西餐廳,位置方便易達,燈光暗淡有氣氛有情調,適合情侶享用燭光晚餐。顧客們需先量度體溫才能進店。食物有水準有驚喜。晚餐前菜有烤北海道帶子沙律配柚子香橙汁及忌廉南瓜湯,帶子表面烤了一點點,而內裡卻是半刺身,香橙汁味道好出,是一款有驚喜又清新的沙律。而南瓜湯濃滑可口,啖啖南瓜味用料十足。香煎比目魚魚柳配小茴香忌廉汁 - 比目魚柳外皮香脆,魚身嫩滑也保留了大量魚汁,伴菜充滿了小茴香忌廉汁的香味,鹹甜度適中。燒美國頂級安格斯西冷扒 - 牛扒嫩滑脆皮,內裡帶點粉紅嫩肉,果然是頂級安格斯應有的嫩牛味。海鹽焦糖芝士旦糕伴花生奶油醬 - 配搭頗特別,芝士旦糕本身已有濃濃的芝士香,加一點花生奶油醬則另一番風味,花生控必食。火焰香蕉雪糕 - 好睇好食又好玩,看著雪糕上的火焰很治癒,表面熱辣辣焦香脆卜卜,底下有兩球凍凍的雲呢拿雪糕,是味覺的多重享受。Green Orange - 這款自家製Cocktail 成份有Blue Curacao、Cointreau 、椰子汁及橙汁,酒精濃度中等,非常清新易入口,適合女士品嘗。
2020-11-11
  • 南瓜忌廉湯
  • 香煎比目魚魚柳伴小茴香忌廉汁
  • 火焰香蕉配雪糕
2020-06-22 4083 views
今晚約了5位好友放工後聚會食晚餐。談談近半年來趣聞和吐吐苦水。地點由我來揀選,一定要夠清靜,網上搜索最後我選擇了上環永樂街樓上餐廳Green Orange ,交通方便鄰近地鐵站出口。餐廳裝潢簡潔優雅帶懷舊古典歐陸風格,地方寬敞,靠窗位置可以眺望街景色,燈光幽暗滿有浪漫柔和氣氛,令人感覺舒適心情放鬆。打開餐牌價錢屬於中等,好多食物我都好想食。最後點了5款菜,點完餐服務員好快送上餐包,熱辣辣的餐包有兩種口味,客人可沾橄榄油和意大利黑醋吃,味道真的很不错。忌廉白酒煮青口HKD1285道菜之中最不好食,忌廉汁弄得太稠令人感到膩,青口急凍的沒有味道。香煎黑毛豬扒拌士多啤梨黑醋汁HKD128黑毛豬肉質滑嫩,黑醋汁配上沙律菜再加埋士多啤梨,味道酸酸的甜甜的清甜可口,我們好快整碟掃光。巴馬火腿配65度溫泉蛋黑松露忌廉汁意大利飯HKD178巴馬火腿肉質柔軟甘香,黑松露忌廉汁清淡但惹味非常之配合意大利飯。西班牙紅蝦海鮮濃汁闊條麵HKD248蝦頭入面的蝦膏香濃甘甜,煮出來的汁真的好惹味,配搭口感煙韌有彈性的闊條麵,食落頗鮮味又香又有口感。燒美國頂級安格斯西冷扒HKD318肉質細嫩脂肪比例平均口感Juicy,

打開餐牌價錢屬於中等,好多食物我都好想食。
餐包

巴馬火腿配65度溫泉蛋黑松露忌廉汁意大利飯

西班牙紅蝦海鮮濃汁闊條麵HKD248
西班牙紅蝦海鮮濃汁闊條麵

燒美國頂級安格斯西冷扒HKD318
肉質細嫩脂肪比例平均口感Juicy,齒頰留香,不油不膩,極之棒好美味。
燒美國頂級安格斯西冷扒

Asahi HKD78
啤酒就是要冰冰的才好飲,酒精濃度比較淡,很容易入口。
Asahi

我們6個人一邊飲一邊談心,不知不覺到十點,未到關門時間11點,但為什麼服務員10點多少少放下賬單要我們買單,感覺有點趕我們走。
總結來說價錢還算合理,食物精緻美味,但分量少,環境寧靜好適合聚會好地方,服務方面就真的要改進。
餐包
香煎黑毛豬扒拌士多啤梨黑醋汁
巴馬火腿配65度溫泉蛋黑松露忌廉汁意大利飯
西班牙紅蝦海鮮濃汁闊條麵
燒美國頂級安格斯西冷扒
Asahi
當天是星期六晚上8點,可能疫情關係,到達餐廳時只有2位客人用餐。侍應把我和女友安排到窗邊角落位置,寧願舒服可以望到街景,配上桌上蠋光,浪漫氣氛提升不少。燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁$118帶子鮮甜且燒得外脆內嫰,配上沙律菜,西柚,香橙和特製醬汁,十分醒胃。煙燻蟹肉配明太子忌廉汁闊條麵$178蟹肉十足,忌廉汁食落濃而不膩,面條軟硬適中。不過食到少量蟹殼,這一點要注意一下。香煎白鱈魚配昆布忌廉汁$238暫時我在街外食過處理得最好的鱈魚,首先份量十足,皮脆肉嫩外,肉汁都很豐富,調味很準確。昆布汁跟魚很配,鮮味再提高了不少。配菜都很多,完全不孤寒。
侍應把我和女友安排到窗邊角落位置,寧願舒服可以望到街景,
配上桌上蠋光,浪漫氣氛提升不少。

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁$118
煙燻蟹肉配明太子忌廉汁闊條麵$178
蟹肉十足,忌廉汁食落濃而不膩,面條軟硬適中。
不過食到少量蟹殼,這一點要注意一下。
香煎白鱈魚配昆布忌廉汁$238
暫時我在街外食過處理得最好的鱈魚,首先份量十足,
皮脆肉嫩外,肉汁都很豐富,調味很準確。
昆布汁跟魚很配,鮮味再提高了不少。
配菜都很多,完全不孤寒。
2020-10-03
  • 香煎白鱈魚配昆布忌廉汁
6 day(s) ago 0 views
可能因為聖誕將至,最近都特別想食西餐。位於上環的這家餐廳節日氣氛滿滿,閃閃爍爍的燈飾,節奏輕快的聖誕樂曲。留意到餐廳有參與wine & dine festival 2020, 提供了定價$288的set dinner選擇。不過今晚我和友人選擇散叫食物。餐廳雖小,但菜式是蠻多的。主菜主打pasta和risotto,飲品有多款cocktail。我和友人共享了白酒煮青口,青口大大隻,忌廉汁用來伴熱辣辣的麵包吃不錯。我選了蟹肉南瓜濃湯,蟹肉很多,湯亦很香滑。Pasta也選有海鮮的西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃汁。西班牙紅蝦很大隻,另有帶子和青口。每口麵條都沾滿濃濃的海鮮汁,滿足。雖然吃完pasta已經很飽,但亦跟友人分享了火焰香蕉雪糕。甜品的上層是火焰蛋白,中間是雲呢拿味雪糕,下層是香蕉。香蕉經烤焗後軟綿綿的,甜味亦更突出。

2020-11-26
Dinner
朋友介紹呢間《Green Orange》因為氣氛一流,食物質素高,不斷叮囑我要去試試😅!店內環境燈光柔和,很有情調😍,坐位亦很寬闊,十分舒適,而食物方面,有套餐和散點食物,選擇亦十分多!香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨 $138一放入口,嫩滑的鵝肝油脂滲出,濃郁鮮美😍😍,配上紅酒燴梨🍐,啤梨細膩無渣,既有紅酒的酒香,又有梨的微甜,絕配👍🏻👍🏻!白松露雜菌忌廉湯 $78第一次飲感覺好健康,每一口都是充滿白松露的味道,雜菌已攪溶,飲起來更柔滑😋!鵝肝醬烤菇闊條麵 $168爽口彈牙的闊條麵,加上濃郁的鵝肝醬,每一啖都充滿醬汁,好香😌!

香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨 $138

白松露雜菌忌廉湯 $78

鵝肝醬烤菇闊條麵 $168
2020-11-24 20 views
今晚又食我最喜愛的西餐。套餐跟了餐包,餐湯及沙律,沙律有燒帶子及各款新鮮沙律菜,搭配橙汁,香甜爽脆。餐湯是忌廉南瓜湯,南瓜味濃郁,口感滑溜。香煎比目魚配忌廉汁,表皮烤的香脆,內裏魚肉鎖住了大量魚汁,肉質嫩滑。伴菜的茴香忌廉汁也很入味,like like!頂級安格斯肉眼扒,入口牛肉香味濃郁,不太需要點醬汁也很好味。海鹽cheese cake ,入口香濃芝士味,搭配花生醬,味道很特別。火焰香蕉雪糕,比想像中有驚喜。除了味道更加有視覺上的享受,店員倒上少許酒,開始點火,火焰退去之後,表皮微熱焦香,底層是原隻烤過的大蕉加雪糕,冰與火的融合,值得一試!Green orange,自家製Cocktail,橙味香濃,入口清新,可再追加!
今晚又食我最喜愛的西餐。

2020-11-11
2020-11-23 16 views
和同事傾談中提及上環有間西餐廳不錯,今日就打去訂位,餐廳位於一座商業大廈沒有什麼特別,但一上到餐廳入面裝修燈光昏暗,環境很有氣氛👍蟹肉南瓜濃湯 $78第一啖入囗巳經感覺南瓜味濃郁幼滑,再加入蟹肉令到湯味道更鮮甜,每一啖都食到蟹肉😋黑松露雜菌意大利麵 $158香噴噴的黑松露味道,意大利麵軟硬度適中,麵條由內至外都充滿濃厚的黑松露和芝士味,令人一試難忘,再加入雜菌口感更加有層次😋榛子朱古力蛋糕甜品擺盤漂亮吸引,食落不會太甜,蛋糕鬆軟,榛子味濃厚,十分滿足😋
蟹肉南瓜濃湯 $78
黑松露雜菌意大利麵 $158
榛子朱古力蛋糕
2020-11-21 65 views
上星期和朋友兩人聚會,想找一些坐得舒適的餐廳,朋友提議這一間他之前已經嘗試過環境舒適和食物質素不錯的餐廳,於是便過去菜單只有簡單的兩頁,但是可以看到不同種類,而且價錢亦不算過高餐廳先奉上餐包,配搭黑醋和橄欖油,微溫的餐包除了一份麵包香外還多了一種醬料的層次感蒜蓉多士,先說份量不少,每一件蒜蓉包都比較大件,而且他們的蒜蓉牛油份量頗多,每一口都能夠嚐到濃烈的蒜蓉香氣燒西班牙黑毛豬架,除了本身黑毛豬的肉質高分,廚師處理火候的能力應記一功,豬扒的外皮燒得香脆,但內部仍然保留大量的肉汁,令到豬扒每入口都會感到鮮嫩和鬆化的口感,配搭他們自家製的醬汁,是一道高質素的豬扒

2020-11-21 42 views
上星期來到了上環逛街,晚間時分看看OpenRice有沒有什麼餐廳推介,這間處於樓上的餐廳環境不俗,可以一試菜式選擇不算太多,但是每一種都屬不同類別,主菜有豬牛和海鮮忌廉白酒煮青口,先說份量不少,而且清口肉大粒結實,重海水味,配搭忌廉和微香的白酒,是一道開胃的前菜美國頂級安格斯西冷扒,果然沒有失望,餐廳細心地將牛扒切件,牛扒的肉汁仍然藏於纖維內,入口肉質鬆軟綿滑,另外配菜同樣新鮮爽脆,一口牛扒配搭一口蔬菜,入口非常滿意朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕,布朗尼非常重可可味道,真材實料,配搭雲呢拿雪糕造成一冷一熱口感 ,非常滿意的一道甜品

菜式選擇不算太多,但是每一種都屬不同類別,主菜有豬牛和海鮮

2020-11-17 34 views
上環永樂街,食肆大部分都有一定水準,搵到一間英文開名嘅restaurant Bar 。兩個人上到嚟,叫返兩個美食,一位燒西班牙黑毛豬架$258。另外一位酥脆香草碎果仁焗羊架$288。我哋兩個都轉套餐因為有餐飲有湯有麵包唔使諗。今日嘅湯係牛肝菌椰菜花幾點湯,呢個湯唔錯㗎,淨係睇色香味都達到水準,甜品好特別,係椰子撻,唔同一般椰撻做法,好似雞批蘋果批咁做法,所以一個角出嚟,真係好有型有味道,咁雜菜沙律就唔需要過多講呀!甜品,咖啡,個套餐都係88一位真係好抵呀!講番個燒烤西班牙黑毛豬架先,慢煮再烤返局再煎一煎,肉汁鎖住色香味俱全,加埋特色就肉汁醬,食落場為非常受落,再睇香脆羊架用碎果仁加香草,香就一定夠香,覺得有夠鬆脆,唔係點叫酥脆呢,所以羊架食落去啖啖肉,所以呢個餐真係好正,講曬啦仲有杯咖啡,我就飲咗杯啤酒,真係非常正,有酒有肉呢一餐,值得一試再試。
因為有餐飲有湯
有麵包唔使諗。

講番個燒烤西班牙黑毛豬架先,
慢煮再烤返局再煎一煎,
肉汁鎖住色香味俱全,
加埋特色就肉汁醬,
食落場為非常受落,
再睇香脆羊架用碎果仁加香草,
香就一定夠香,覺得有夠鬆脆,
我就飲咗杯啤酒,真係非常正,有酒有肉呢一餐,值得一試再試。

與好閨蜜👭的二人晚餐好選擇~~~是日收工相約吃貨朋友一起到上環地鐵站🚇旁邊的這間西餐廳吃飯 餐廳環境好靚好優美 好浪漫 可惜我哋係兩個女仔哈哈哈 晚上7:30來到 餐廳近乎爆滿 想食嘅記得要訂位先~~~第一次嚟我哋就叫咗二人餐☺️個餐入邊包括有:-烤北海道帶子沙律配柚子香橙汁-忌廉南瓜湯-香煎比目魚柳配小茴香忌廉汁-海鹽焦糖芝士蛋糕配花生奶油醬~~~整個餐點都非常豐富 前菜甜品 樣樣都有齊 首先講吓前菜嘅沙律 柚子汁香香甜甜 帶子又嫩口 好開胃 令人越食越肚餓 ~~~個忌廉南瓜湯就好濃郁 有種好似將南瓜直接榨汁嘅感覺 而且都俾得幾大碗 令人好飽足~~~香煎比目魚柳配小茴香忌廉汁 味道亦不錯 比目魚好嫩口 製法好有新意 有少少似西式嘅鹽焗feel 好得意 加埋獨特嘅醬汁 創意滿分 值得一試~~~而一餐美味嘅晚餐又點可以冇甜品呢由於同行嘅朋友唔食芝士 所以餐廳就改咗雪糕俾我哋 而佢哋嘅雪糕味道亦冇令我哋失望 雲呢拿好濃郁 而且雖然只係一球雪糕 都有特別裝飾過 個樣好靚 非常適合我哋影相打卡 成餐飯都食得好有氣氛很不錯~~~另外 我地還點了一杯Manhattan martini 這杯酒味道令人
與好閨蜜👭的二人晚餐好選擇
第一次嚟我哋就叫咗二人餐☺️
個餐入邊包括有:
-烤北海道帶子沙律配柚子香橙汁
-忌廉南瓜湯
-香煎比目魚柳配小茴香忌廉汁
-海鹽焦糖芝士蛋糕配花生奶油醬
~~~
另外 我地還點了一杯Manhattan martini 這杯酒味道令人非常深刻 所以也想和大家介紹一下 酒味好濃烈 但係又唔會好難入口味道有少少似酒味嘅可樂好特別 配比目魚食一流
2020-11-14 132 views
❣️Green Orange (上環)🔍上環永樂街50號昌盛大廈2樓-----對上一次黎食,正是上一次離職時候同舊同事過黎食farewell dinner,一別數月餐廳環境依舊舒適浪漫,有種西餐私房菜的感覺。-法式燒春雞:嫩滑嘅雞肉令人一見傾心,雖然是春雞,但都幾大隻,兩個人食完全足夠,而伴碟嘅薯仔亦好軟腍,加上自家調製嘅蘑菇汁,無咩挑剔,味道非常到位。-朱古力布朗尼伴雲尼拿雪糕:邪惡嘅布朗尼朱古力味非常濃郁,加上凍冰冰嘅雪糕作伴,入口邪惡又讓人不能自拔,令人好想講一句,既生美食,何生脂肪!-燒北海道帶子藜麥沙律搬柚子橙香醋汁:大大粒帶子厚嫩誘人,加埋super food藜麥嘅加持,令人感覺食得非常健康,而且健康得黎,又唔會好dry,香香甜甜嘅沙律汁更係令人非常開胃。-Green orange: 呢杯綠橙係佢地嘅signature雞尾酒🍸,飲落烈中帶甘,甘中帶甜,非常容易入口,好飲得黎,又不會似糖水,酒份量亦落得足夠,高質!
❣️Green Orange (上環)
🔍上環永樂街50號昌盛大廈2樓
-----

2020-11-03 278 views
今次試咗呢間西餐小店 雖然佢唔係好靚裝修嗰種 但佢嘅燈光環境都非常有格調 坐得好舒服😚食物方面非常唔錯 叫咗一個虎蝦海鮮濃湯 忌廉白汁煮青口 同埋一個脆焗豬手 三道菜都冇令我失望😆首先虎蝦海鮮濃湯非常濃嘅蝦味 仲有恰到好處嘅忌廉balance番😋 青口煮到啱啱熟 口感都幾滑 只係略嫌青口有啲細隻 但佢個忌廉汁都唔錯 不過可以再濃啲😝 個脆焗豬手好正!!!! 我見我哋之後嗰台想叫豬手已經賣晒 好彩我試到🙈 呢個豬手名副其實係脆嘅!!! 豬手應該都醃咗一段時間 好入味 個皮脆得來唔會太硬 係鬆化個種脆 真係好好食☺️整體來講 呢間餐廳價錢適中 食物質素中上 仲喺正上環站附近 如果去開嗰邊都可以試下❤️This restaurant isn’t luxuriously decorated, but the ambience is quite nice for a quiet relaxing dinner! We ordered a Seafood soup with tiger prawn, Mussels in white wine cream sauce, and Crispy pork

We ordered a Seafood soup with tiger prawn, Mussels in white wine cream sauce, and Crispy pork knuckle. In general, the food quality was satisfying!

First of all, the seafood soup had all seafood flavors extracted and I could taste the essence kf seafood in every single sip! Some cream was added to the soup to balance off the saltiness. 😋 The mussels were nicely cooked, so the texture was quite tender. The sauce was delicious too, but it could be more creamy personally. And another thing was that, the mussels were rather small compared to others I had in other restaurants. The crispy pork knuckle should be the highlight of the dinner! It was literally crispy! And I believe the knuckle was marinated for sometime because it’s very flavorful🥰🥰🥰Soooo good!!!

Overall, the food here is above average and not overpriced at all! Plus, it’s close to Sheung Wan MTR, which made it quite an ideal place for a quiet dinner around that area! 😉
  • 脆焗豬手伴蜜糖芥末汁
  • 忌廉白酒煮青口
  • 虎蝦海鮮濃湯
2020-10-31 221 views
推介紅蝦意粉,濃濃的紅蝦汁,加上彈牙又掛汁的意粉,會令你食唔停!美中不足係紅蝦唔自夠大隻!牛扒本身質素一般,但煮法遮蓋到食材的不足,整體都係好食。餐廳環境舒適,不過有一點點異味
美中不足係紅蝦唔自夠大隻!

牛扒本身質素一般,但煮法遮蓋到食材的不足,整體都係好食。

餐廳環境舒適,不過有一點點異味
  • 西班牙紅蝦海鮮濃汁闊條麵