2021-09-17 657 views
近來嘅天氣十分反常,每次出街都好似做完steam bath🛁 一樣… 大汗疊細汗😅 所以lunch break嘅時候,我都寧願留喺公司,求其食個 #蘋果、睇吓 #YouTube 就算🤪 加上連續兩晚,不約而同都有朋友仔約 #小秘書 出去 #打邊爐… 你話中午點可以唔節制下吖😆呢晚我哋嚟到 禾牛薈火煱館 為兩位 #壽星 #慶祝生日🤩 本來六個人叫一個 #湯底 就啱啱好,不過餐廳安排比我哋張枱又鬼咁大,唯有坐得鬆動啲、叫兩個 #湯底 試吓唔同嘅口味😉 我哋揀咗一個 #蕃茄坑腩薯仔湯、#沙嗲鍋 做 #湯底。因為我坐得比較遠,個番茄湯底做得好唔好我真係唔知道😅 不過佢哋個沙嗲鍋都唔錯喎,服務員仲介紹佢哋個鍋底加入咗 #自家製 嘅 #大地魚 嚟熬湯,再加入鮮菇、枝竹、豬皮… 做湯料, 沙嗲加上大地魚嘅鮮味,味道有啲喜出望外😉 呢餐我哋除咗碟 #桶蠔,都無叫到其他 #海鮮,只係加咗碟 #手切肥牛肉,同埋啲 #丸、#雲吞、#菜… 之類一般嘅火煱食物, 整體無咩特別😉 不過要提一提佢哋調味架上嘅 #XO醬 真係好足料,辣辣地、擺落口啖啖都係 #瑤柱絲

呢晚我哋嚟到 禾牛薈火煱館 為兩位 #壽星 #慶祝生日🤩 本來六個人叫一個 #湯底 就啱啱好,不過餐廳安排比我哋張枱又鬼咁大,唯有坐得鬆動啲、叫兩個 #湯底 試吓唔同嘅口味😉 我哋揀咗一個 #蕃茄坑腩薯仔湯、#沙嗲鍋 做 #湯底。因為我坐得比較遠,個番茄湯底做得好唔好我真係唔知道😅 不過佢哋個沙嗲鍋都唔錯喎,服務員仲介紹佢哋個鍋底加入咗 #自家製 嘅 #大地魚 嚟熬湯,再加入鮮菇、枝竹、豬皮… 做湯料, 沙嗲加上大地魚嘅鮮味,味道有啲喜出望外😉 呢餐我哋除咗碟 #桶蠔,都無叫到其他 #海鮮,只係加咗碟 #手切肥牛肉,同埋啲 #丸、#雲吞、#菜… 之類一般嘅火煱食物, 整體無咩特別😉 不過要提一提佢哋調味架上嘅 #XO醬 真係好足料,辣辣地、擺落口啖啖都係 #瑤柱絲, 口感豐富🤪 不過埋單嘅時候,先知道 #醬料 要每位另加$25👉🏻👈🏻 怪唔之得咁高質啦😆
2021-09-16
2021-08-31 401 views
單點雙拼鍋底椰子雞+台式麻辣椰子雞湯底清幽香氣十足自己好鍾意咬d椰子條越咬越香台式麻辣也很出色但相對一般的台式麻辣會過辣一點點當中的鴨血都好麻麻地必食之選蝦滑鵝肝丸老友鬼鬼同手切牛總體來說價格有d高但很適合一班fd吹水食飯
單點雙拼鍋底

同手切牛

總體來說價格有d高
但很適合一班fd吹水食飯
2021-08-25 216 views
松葉蟹黃包無論蒸或火鍋都係咁好食; 嘗試過之後覺得十分好食,可以一提, 在職員工希望你哋更努力可以守住這間舖頭,可以令我每逢過時過節或者到我想過嚟食的時候還可以上來食到你們的松葉蟹黃包; 我讀書嘅時候的說話來講(創業難,守業更難)希望你哋可以做得到 !
2021-08-20
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 鵝肝蝦丸
2021-08-19 262 views
其實來過幾次都必叫台式麻辣湯底 ,個味道好正 好濃,又唔係好辣,叫碟豆腐同鴨血擺落湯底度真係好正,牛肉都好靚好滑,牛肉價錢都几貴下,不過物有所值,海鮮刺身都好正,下次可以試下蟹個煲,好似好正woo...    人流都好多。係尖沙咀來講,都好出色噶啦。
2021-07-29
  • 台式麻辣,蜂巢豆腐 鴨血
2021-08-17 280 views
火鍋店係朋友推薦,整體高質不錯!湯底揀左花膠湯底,味道濃郁,花膠好大隻食物方面:自家製四寶丸同自家製餃子有咬勁,幾足料同大粒,都幾好味手切牛肉新鮮,花紋靚響鈴係新鮮炸,都5錯場地方面:有兩層都幾大,幾適合三五知己,放工聚會嘅地方會再幫襯
火鍋店係朋友推薦,整體高質不錯

湯底揀左花膠湯底,味道濃郁,花膠好大隻

食物方面:

自家製四寶丸同自家製餃子有咬勁,幾足料同大粒,都幾好味

手切牛肉新鮮,花紋靚

響鈴係新鮮炸,都5錯

場地方面:

有兩層都幾大,幾適合三五知己,放工聚會嘅地方

會再幫襯
2021-08-16
  • 自家製餃子
  • 脆炸響鈴卷
星期六晚上,一入到間火鍋店,有一種好溫暖嘅感覺,加上當日又同屋企人一起吃飯,當天我們叫了一條章紅魚,我的家人都話條魚擺設精美,入口鮮甜,湯底好好味,章紅魚骨椒鹽我的家人讚不絕口,蒜香撲鼻,我們成家在當天都食得很開心,感謝禾牛薈火鍋店的服務。在場經理都說花甲蟹煲好好食,下次光臨時我一定會叫
在場經理都說花甲蟹煲好好食,下次光臨時我一定會叫
章紅

椒鹽魚骨
2021-08-14
章紅
椒鹽魚骨
  • 時日海鮮章紅
2021-07-03 398 views
7月2號同朋友去咗呢間火鍋店打邊爐。我哋先叫咗3個小食,味道正常。之後再叫咗一個芫荽馬蹄皮蛋湯底同埋一D火鍋配料,例如牛肉,丸同埋蔬菜等等。湯底鍋上咗之後,我哋諗住用個火鍋羹攪勻一下個湯底,點知攪兩攪,響D 芫荽下面發現咗一塊墨綠色嘅「百潔布」,好恐佈。我哋同咗職員講,職員即刻攞走咗個百潔布湯底,話會換另一個湯底比我哋。另一個火鍋店職員提議免咗湯底價錢。之後火鍋店經理出嚟講咗對唔住,同埋提議比個全單95折我哋。我哋最後選擇即時離開,因為個百潔布湯底實在好嘔心🤮。我哋冇得到一個合理解釋,亦都唔會再嚟。希望貴火煱店一定要改善下衞生情況。
2021-07-02
2021-07-02 734 views
呢幢大廈成日都嚟,因為都幾多餐廳,不過長做長有嘅無幾多間💪,之前晚市禁堂食,好多間都執咗,呢間嗰段時間都停業,個名係火鍋店,但lunch 係做碟頭飯,38蚊起,好多選擇,有海南雞,焗豬……所以成日都嚟。38蚊係包飲品嘅,食咗4,5年,其實佢係明顯退步嘅,之前個奶茶係無咁澀,魚湯係再濃味啲,話雖如此,但仍然抵食嘅👍。我例牌order 40蚊烏冬,大碗,有菜,獅子狗,蝦丸,魚片,蟹柳同魚皮餃,足料😙,而且質素都ok嘅。

2021-07-02
$40 (Lunch)
2021-06-24 675 views
最近朋友話搵到一間高質素嘅打邊爐餐廳,好期待,結果果然無令人失望🤍 絕對值得推介!當晚叫咗好多野食,普遍都係好味道,其中幾樣係特別值得一提⭐️⭐️⭐️/🔅寒天翅瓜滑雞煲🔅邊爪牛🔅白鱔片🔅炸午餐肉🔅老友鬼鬼/首先,寒天翅瓜滑雞煲(湯底) 真係好正!味道非常濃郁,而冬瓜搭配鮮雞味道好甜,我哋未開始打邊爐已經一人一碗湯直接飲😆而邊爪牛算係晚餐主角之一,肉質好嫩,脂肪分佈唔算多,啖啖肉之餘又一啲都唔韌。而炸午餐肉同老友鬼鬼可以直接食,非常香口又唔油膩,我哋忍唔住要encore 😆 / 雖然餐廳有2層,但眼見好full,建議先訂位,我哋嗰日book咗7點,可以食到10點先散場,慢慢邊食邊傾計🤍 🤍
🔅寒天翅瓜滑雞煲
🔅邊爪牛
🔅白鱔片
🔅炸午餐肉
🔅老友鬼鬼
2021-06-04
2021-05-19 903 views
有個肥同事要走我地幾個同事一齊出嚟食個farewell 飯,順便吹吹水減減壓禾牛薈啲嘢真係好食又新鮮我覺得個牛真係好嫰好好食仲有初初嗌嘅炸魚片頭,超好味😋仲有佢哋嗰調味盤入邊嘅XO醬好正雖然唔辣,不過放落個豉油度連埋啲牛肉食真係好味😝其他啲響鈴呀炸魚皮呀都係推介蝦滑同墨魚滑都好彈牙👍🏻其實我哋都係僧 Farewell為名出嚟吹水為實😆另外佢哋嗰啲菜都好新鮮無論係皇帝菜啦生菜啦都係good👍🏻👍🏻然後我發現我冇影到筒蠔😑但係啲蠔係超大隻架其實都嗌咗好多嘢,我哋又有嗌酒埋單都係$500唔使一個人仲要請埋肥同事我覺得性價比幾高👍🏻
有個肥同事要走
禾牛薈啲嘢真係好食又新鮮
我覺得個牛真係好嫰好好食
仲有初初嗌嘅炸魚片頭,超好味😋
仲有佢哋嗰調味盤入邊嘅XO醬好正
雖然唔辣,不過放落個豉油度連埋啲牛肉食真係好味😝
其他啲響鈴呀炸魚皮呀都係推介
蝦滑同墨魚滑都好彈牙👍🏻
其實我哋都係僧 Farewell為名出嚟吹水為實
😆
另外佢哋嗰啲菜都好新鮮
無論係皇帝菜啦生菜啦都係good👍🏻👍🏻
然後我發現我冇影到筒蠔😑但係啲蠔係超大隻架
其實都嗌咗好多嘢,我哋又有嗌酒
埋單都係$500唔使一個人仲要請埋肥同事

我覺得性價比幾高👍🏻

2021-05-14
2020-12-13 1679 views
其實我已經N次幫襯呢度,每次只要有朋友話想食靚牛邊爐,我都一定會黎呢度,雖然價錢貴左D,但牛肉質素真係唔錯~不過真係要提醒大家,呢度必點係封門柳,但呢款牛肉你成功點到的機會真係非~常低,我7:30去到已經無曬火鍋湯底都係好足料,個人推薦椰雞,同埋一定要叫炸午餐肉&響鈴,雖然好多人都覺得呢D係垃圾食物,但炸午餐肉係就咁食都滿足感爆燈,所以一定要叫!平時我會叫埋萵荀同珊瑚蚌,萵荀比出面好多餐廳相比大份好多,而珊瑚蚌淥完之後好爽又會索曬D湯汁,鐘意食清少少的朋友可以考慮下~

2020-10-30 1113 views
星期一至五lunch time,出咗 #乾炒牛河 $42有幾夠火喉,幾香,偏甜,油得來乾身😃牛肉片有3塊左右,幾淋~~份量好夠飽,有芽菜、洋蔥🧅絲、白芝麻粒等邪惡,食完覺得自己肥左🤣選了熱利賓納,凍飲+$2 ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie
星期一至五lunch time,
出咗 #乾炒牛河 $42
乾炒牛河

份量好夠飽,有芽菜、洋蔥🧅絲、白芝麻粒等

邪惡,食完覺得自己肥左🤣

選了熱利賓納,凍飲+$2
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2020-10-30
$42 (Lunch)
乾炒牛河
2020-10-27 261 views
星期一至五lunch time,1點先去會好多菜都無曬😂(包括海南雞飯、焗飯、是日精選)餘下 豬軟骨肉操飯$38 肉操飯配菜 #豬軟骨 #溏心蛋 半隻,粒蛋好入味幾好食,肉操普通,醬汁淋飯食。有4-6 件豬軟骨,少許粗糙但都算淋。選了熱利賓納🤣,凍飲+$2 ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
餘下 豬軟骨肉操飯$38
肉操飯

選了熱利賓納🤣,凍飲+$2
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2020-10-27
$38 (Lunch)
2020-10-16 351 views
星期一至五lunch time好久沒吃了~平時很喜歡他的 #麻辣米線 很香麻味,小小辣 $42 。重口味,濃郁,偏鹹我轉了 #烏冬 ,還是米線比較襯麻辣🙈更入味 ,不過米線份量不多(所以選了 #稻庭烏冬 份量會較多)配菜有 #滷蛋 半隻, #鴨紅 一片 #牛筋 #豬軟骨 #大腸 #白蘿蔔 一塊 #溏心蛋 半隻#台灣麻辣多寶拉麵 #麻辣米線 #台灣麻辣米線 #多寶拉麵奉送熱飲品,凍飲+$2 ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6.5/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #黑貓食好西
星期一至五lunch time
好久沒吃了~

#台灣麻辣多寶拉麵 #麻辣米線 #台灣麻辣米線 #多寶拉麵

奉送熱飲品,凍飲+$2
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6.5/10

2020-10-16
$42 (Lunch)
2020-05-10 2148 views
母親節特意預訂了禾牛薈。招牌菜封牛柳好食,落水8秒後拎上黎食,爽滑。 墨魚滑足料好食。 本身好鍾意電視機撈飯,每檯一部非常好,邊食邊睇電視。 推薦大家都要黎試下,利申:非打手。
2020-05-10
Celebration