5 day(s) ago 104 views
天氣涼左,趁機去打返個靚邊爐。成日食放題任食邊爐都真係悶悶地,今次同個fd擇左去呢間禾牛薈,打返個靚邊爐。一坐睇到卡位~竟然有電視睇!好爽!本身想擇個海中寶湯底既,但太晏先去到賣哂,可見係勁受歡迎,牛蹄鍋聽落都好正。又好似好補~~~所以就佢啦~個鍋認真足料,兩舊大牛骨,足足有4隻鮑魚!好驚喜!係打邊爐前,飲返淡靚湯唔好浪費呀!侍應好好咁幫我地啲牛骨「骨肉分離」!好細心呀!(d湯鮮味,飲得出無落味精,鮑魚彈牙而且牛骨仲有好多牛根,好多骨膠原!)之後因為第一次食,試下menu 上面啲推介先!叫左個本地手切肥牛,蟹包,雜菜,魂吞,出錢一丁同烏冬。肥牛都算大碟,肉真心好新鮮,牛味濃郁,完全對得住個價錢任食同佢冇得比。蟹包好驚喜,咬落全部都係蟹肉,超juicy 。雲吞都好好味,大大粒蝦肉,調味都非常好。雜菜都唔普通,內容有油墨菜,生菜等等,全部都好新鮮,個fd平時笑人打邊爐落菜,佢都覺得好味😂最後用個靚湯底食埋個烏冬同公仔麵,豪華級享受呀💓💓
調味料

本身想擇個海中寶湯底既,但太晏先去到

牛蹄鍋底

個鍋認真足料,兩舊大牛骨,足足有4隻鮑魚!好驚喜!

之後因為第一次食,試下menu 上面啲推介先!

叫左個本地手切肥牛,蟹包,雜菜,魂吞,出錢一丁同烏冬。
本地手切牛肉

松葉蟹皇包

蟹包好驚喜,咬落全部都係蟹肉,超juicy 。
鮮蝦雲吞餃, 烏冬

雲吞都好好味,大大粒蝦肉,調味都非常好。
雜菜藍, 出錢一丁

最後用個靚湯底食埋個烏冬同公仔麵,豪華級享受呀💓💓
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2019-01-28
本地手切牛肉
鮮蝦雲吞餃, 烏冬
雜菜藍, 出錢一丁
2019-02-01 204 views
今日約左幾個BUDDIE去打邊爐順便團年. 朋友仔話呢間正野所以我地就一齊去食. 去到好開心呀, 地方又大張枱又寬敞, 叫勁多野食都唔會迫迫夾夾. 重點仲要有電視睇, 一枱一部獨立TV 我地可以隨意睇99 又得81都得... 好似響屋企打邊爐一樣. 叫晒食物店員就好好咁俾左個醬料架俾我地混醬, 要既醬料都有齊. 最重點要推薦既係佢地好豪咁俾左XO 醬我地. 裡面係足晒料又夠辣真心好味. 打邊爐我係必備XO 醬既野飲食物都好多仲要有大陸最HIT既天地一號呀~ 我地女仕最鐘意嫁... 所以我地都叫左黎一齊SHARE.先先黎左個熟食先, 老友鬼鬼-- 係熱辣辣脆卜卜既油炸鬼釀左爽彈既蝦滑. 唔用黎打邊爐當餐前小食都真係好正, 夠晒熱氣香口. 非常好味. 跟住鏡頭一轉一個霸氣既牛蹄湯鍋就已經到左, 俾佢既霸氣鍋吸引住.  裡面除左牛蹄仲要有鮑魚蘿蔔等等等等既配料. 令到個湯更加香. 當我地都唔知點樣落手既時候, 店員超好態度咁黎幫我地細心剪開細舊細舊的牛蹄等我地食得唔洗咁煩... 真係好窩心. 之後就一次過黎晒我地叫既食物, 樣樣都非常精緻. 我地都食得好開心, 味道上都真係好唔錯. 響鈴仲要
之後就一次過黎晒我地叫既食物, 樣樣都非常精緻. 我地都食得好開心, 味道上都真係好唔錯. 響鈴仲要係即炸熱既配上甜酸汁, 正正正!!

呢個四寶丸真係要食, 我都冇諗過可以咁細心, 黑白墨魚丸都一齊出動. 仲要食落真係有分別. 黑墨既香再配上爽口既墨魚粒同白色既清新係有好大既分別.
呢個係手切牛肉都未去到最TOP既LEVEL 都已經有呢個質素, 真係好IMPRESSIVE. 4個牛魔王開心到跳氣... 食得開心又愉快!! EVEN 我有住37週既巨肚都坐得同食得咁舒適呢度必定會再番黎...
2019-01-29
$402.6 (Dinner)
2019-02-01 145 views
今日一早己约咗嗰朋友聚舊,約咗係尖沙咀金馬倫道嘅中國保險大廈一樓嘅禾牛薈打边爐,点知佢臨時 有事嚟唔到,但我又訂咗枱,最後唯有打比另外一個朋友,好在佢咁啱無街去,可以補到呢嗰位,如果唔係就要打電話去取消㗎啦。係約定嘅時間去到中國保險大廈嘅樓下等埋一齊至上去。門口招牌好大又起眼,但内裏地方都好大,坐位好寬闊同埋好舒服,侍應俾咗個窗口位俾我地,又放底啲點配料嘅纸,湯底朋友揀咗芫茜馬蹄皮蛋湯,呢個湯芫茜好多味好濃,配料有特级手切肥牛,擺得好靚,只要淥一陣就食得,好冧,沾啲醬汁更加好味,又叫咗白鱔片,鱔片冇草青味,入口好爽,廣島蠔,又大隻蠔味又濃郁,重有爽口豬頸肉同精選三式餃(鮮蝦雲呑餃,韮菜餃,意式牛肉餃),第一次食意式牛肉餃,好有驚喜,係將啲牛肉溝埋啲特制嘅醬汁混合而成,唔使沾汁都好好味,可以叫多一碟,其他兩款餃都保持水準,另外就係豬頸肉,就算淥耐咗都唔會太冧,保持到應有嘅爽,飲品我地要咗青島啤酒。

湯底朋友揀咗芫茜馬蹄皮蛋湯

,呢個湯芫茜好多味好濃,配料有特级手切肥牛,擺得好靚,

只要淥一陣就食得,好冧,沾啲醬汁更加好味,

又叫咗白鱔片

,鱔片冇草青味,入口好爽,廣島蠔,

又大隻蠔味又濃郁,重有爽口豬頸肉

同精選三式餃(鮮蝦雲呑餃,韮菜餃,意式牛肉餃),

• 特級手切肥牛
2019-01-27 93 views
天寒地凍最好是打邊爐,聽朋友說這裏的牛湯底不錯,於是便來試試。這餐廳面積很大,而且有兩層。我們是坐卡位的更有附設小型電視,餐牌很多選擇,我們選了牛雜湯底,不過可能要用心製作,所以都等了20分鐘才奉上湯底。湯底是棕色的,看得出很濃厚。牛雜是分開上,最喜歡就是牛肚,口感爽脆鵝腸是十分的新鮮,只需要灼幾下便吃得手打黑白墨魚滑很有彈性,墨魚鮮味十足自家製的餃子超足料,每隻都包滿大大粒蝦仁、帶子和豬肉,非常滿足如果要説最快清碟的就是鯇魚骨腩魚肉新鮮爽脆又無細骨,配上牛湯底,可以不點醬油直接吃值得一題是生麵,$38一大盤,兩個人吃完是很勉強的。這湯底較為特別是不用頻頻加水,當去到尾聲的時間,湯的濃度達最高峰喝下一口,味道可媲美所有已牛湯做主打的食店

調味料

招牌和牛薈

鵝腸是十分的新鮮,只需要灼幾下便吃得

手打黑白墨魚丸

手打黑白墨魚滑很有彈性,墨魚鮮味十足

自家製餃子

脆鯇骨腩

如果要説最快清碟的就是鯇魚骨腩
魚肉新鮮爽脆又無細骨,配上牛湯底,可以不點醬油直接吃

生麵

值得一題是生麵,$38一大盤,兩個人吃完是很勉強的。

喝下一口,味道可媲美所有已牛湯做主打的食店
招牌和牛薈
手打黑白墨魚丸
自家製餃子
脆鯇骨腩
生麵
2019-01-27 127 views
今日同朋友黎禾牛薈再吹下水,邊爐都真係一個相聚既好選擇 !! 上到黎仲有個窗口卡位坐下,平日黎既好處 ~~ 呵 !!侍應姐姐推介我地試下佢既海中寶湯底,話係老火湯黎,咁我見朋友唔係成日屋企有湯飲,就試一試佢 !! 本來我仲睇呢個名以為係海鮮類既野,到左之後都有驚喜 !!首先梗係混醬啦 !! 呵 ~~個湯底黎喇 !! 好誇張呀 ~~~ 龍頭呀 !!!!!!! 本來我咪話以為係海鮮湯類既野,黎到呢個都真係嚇一嚇 !! 侍應姐姐有幫我地處理一下,我地成機問下,入面有咩 ~~原來入面好多野架 !! 豬肚內有花膠/海參/元貝/螺頭/魚唇/冬菇,唔怪得咁甜啦!湯底入面既食材勁多,湯又勁正 👍🏻黎完個湯底,侍應姐姐幫我地剪開哂之後,開始黎我地叫既野,打邊爐梗係叫我最愛既 鬼妹,西洋菜啦!我地見到個湯底咁正,梗係要叫下冬瓜吸下湯啦!手切本地牛,嘩,唔細碟架!兩個人食..妹在我地都叫少左野!哈哈!碟牛好甜呀,就算我地掛住傾計滾耐左,都唔老!正 ~好耐冇食過田雞,見到有梗係叫黎食啦!黎果陣震震下架!勁新鮮!如果我係港女應該會叫 🤣🤣🤣 但我選擇拍片🙈 仲俾朋友笑我添,入口鮮甜,又啖啖肉!大愛呀 👍🏻竹蔗矛
首先梗係混醬啦 !! 呵 ~~

碟牛好甜呀,就算我地掛住傾計滾耐左,都唔老!正 ~

竹蔗矛根水,清清熱氣!唔太甜,岩岩好!

最後侍應姐姐送我地甜品,牛乳布甸,椰青大菜糕,一點甜 🥰🥰
2019-01-14
  • 海中寶
  • 手切本地牛
3 day(s) ago 3 views
終於約到一班新舊同事團拜,好開心大家依舊冇乜點變,依然滔滔不絕,笑聲連連。一開始,火鍋湯底上場,材料十分豐富,鋪滿滿滿嘅素翅,睇落就覺得好好味。然後海鮮十分新鮮,手打丸彈牙,手切肥牛肉林鮮甜,總之同事們都大讚今之揀得好,下次會再幫襯。
4 day(s) ago
  • 寒天翅瓜滑雞鍋
3 day(s) ago 3 views
本身想揀沙嗲湯,但係個店員推介每日限定湯底,我地最後叫左個魚與鴻掌(有鮑魚,牛蹄)入邊有芹菜,大量蘿蔔,芫荽。望落去好似好清,但其實好鮮甜。職員仲會幫手剪細蘿蔔同牛蹄。牛蹄有大量骨膠原,女仕至愛。非常推介呢款湯底,因為真係好足料,蘿蔔份量已經抵上兩份食物,鮑魚亦都有4舊,有咬口得黎都算大粒,牛蹄剪出黎既牛筋份量都好多,一淡淡骨膠原咁食落口。 餐廳一嚟到就俾咗好多醬料我哋混醬,其中有瑤柱XO醬最為吸引,因為好多打邊爐嘅店舖都唔會有呢款醬料提供。但略嫌豉油味道比較淡。我地叫左稻庭烏冬,響鈴🔔,四寶丸。黑白墨魚丸,蝦丸,鯪魚球,手打牛丸。呢幾款真系好彈牙。其中蝦丸最出色。 響鈴都係自家制,即叫即炸,響鈴份量都算多,有8大舊,最後仲食唔晒。

本身想揀沙嗲湯,但係個店員推介每日限定湯底,
我地最後叫左個魚與鴻掌(有鮑魚,牛蹄)
入邊有芹菜,大量蘿蔔,芫荽。
望落去好似好清,但其實好鮮甜。

職員仲會幫手剪細蘿蔔同牛蹄。牛蹄有大量骨膠原,女仕至愛。

我地叫左稻庭烏冬,響鈴🔔,四寶丸。
黑白墨魚丸,蝦丸,鯪魚球,手打牛丸。呢幾款真系好彈牙。
其中蝦丸最出色。

Dinner
3 day(s) ago 5 views
係日本返尼之後呢個星期日,食日本野食到厭既男朋友同我,好想食港式既火鍋,係OP 搵到呢間禾牛薈,睇D相好似幾好,所以就尼試吓啦。早兩日打左尼book 位,餐廳安排左細房比我地,靜靜地仲可以睇吓電視tim。Menu 選擇非常多,除左火鍋配料之外,仲可以叫小菜同刺身等等。湯底揀左沙嗲湯,用料足,真係撈到有花生碎等等,仲有D菜同菇tim混醬係港式/台式火鍋既必備元素,呢度當然唔例外。手切肥牛(例)手切肥牛切大約2MM厚,唔會太薄身。咬落有牛味,雪花均勻,份量唔細架。蠔,唔知係咩國家同品種,大大隻,咬落爽口。手打蟹籽墨魚滑,好大舊,裡面有細細粒既墨魚肉,浸耐左都仲係咁爽韮菜餃,皮非常薄,唔好碌得太耐,唔係會淨返D餡。菜同肉比例係7:3,所以好快熟。粟米甜既,索晒沙嗲湯好入味。仲有叫左午餐肉同菜,都唔錯架。
係日本返尼之後呢個星期日,
食日本野食到厭既男朋友同我,
好想食港式既火鍋
係OP 搵到呢間禾牛薈,睇D相好似幾好,
所以就尼試吓啦。

早兩日打左尼book 位,餐廳安排左細房比我地,
靜靜地仲可以睇吓電視tim。
Menu 選擇非常多,除左火鍋配料之外,
仲可以叫小菜同刺身等等。
湯底揀左沙嗲湯,
用料足,真係撈到有花生碎等等,
仲有D菜同菇tim
混醬係港式/台式火鍋既必備元素,
呢度當然唔例外。

手切肥牛(例)
手切肥牛切大約2MM厚,唔會太薄身。
咬落有牛味,雪花均勻,份量唔細架。
蠔,唔知係咩國家同品種,
大大隻,咬落爽口。
手打蟹籽墨魚滑,
好大舊,裡面有細細粒既墨魚肉,
浸耐左都仲係咁爽
韮菜餃,皮非常薄,
唔好碌得太耐,唔係會淨返D餡。
菜同肉比例係7:3,
所以好快熟。
粟米甜既,索晒沙嗲湯好入味。
仲有叫左午餐肉同菜,
都唔錯架。
2019-01-27
Dinner
3 day(s) ago 1 views
之前成日聽朋友講禾牛薈火煱館好好食,一直好想黎試下係咪真係咁把炮。咁啱今日黎開尖沙咀,一於決定心動不如行動。由於一早book咗位,所以嚟到唔使等位就可以入座,店員嘅態度異常友善,有別於一般飲食店,所以一嚟到嘅感覺已經好唔錯。由於我一行只有兩人,店員迅速帶我哋到兩人卡位就座。真係估佢唔到!竟然有獨立電視,想睇咩節目就睇咩,最近要係有聲有畫。之後就開始落單,打邊爐就最緊要個湯底。呢到湯底款式繁多,要我揀一個真係唔知點揀好。諗咗好耐都係唔知揀咩好,最後決定由店員推介。佢二話不說就推介我哋魚與鴻掌湯底。就咁睇個名就知佢勁,但究竟有幾勁?店員轉頭將湯底送上時真係睇到我嘩嘩聲。一大舊牛骨,一睇就知係真材實料慢火熬製。再睇真啲,足足有4隻大鮑魚同埋一大舊牛蹄。店員仲話要慢慢飲個湯,飲完先好開始熝嘢食。我真係未過出街打邊爐會飲埋個湯,不過呢個湯真係飲到停唔到口,完全無味精之餘仲好似飲緊住家老火湯咁嘅味,真係媽媽都未必煲得到。 由於湯底非常足料,所以額外叫多少少嘢食已經好夠飽。先嚟一客響鈴,一夾落去已經聽到"索索"聲,證明呢個玲非常鬆脆,再加上禾牛薈嘅自家醬汁,甜甜酸酸又醒胃,呢個鈴真係不得了,佢認第二

由於湯底非常足料,所以額外叫多少少嘢食已經好夠飽。先嚟一客響鈴,一夾落去已經聽到"索索"聲,證明呢個玲非常鬆脆,再加上禾牛薈嘅自家醬汁,甜甜酸酸又醒胃,呢個鈴真係不得了,佢認第二真係冇人敢認第一。

個店名有牛字,一睇就知要黎食牛啦。二話不說再嚟一客特級手切肥牛。一上菜又係睇到嘩嘩聲,牛嘅脂肪分怖均勻,一睇就知係靚嘢。唔多講即刻整塊試一試。熝佢廿秒啱啱好,一食又係不得了,煙韌彈牙又有口感,好少喺香港可以食到咁好食嘅火鍋牛。

最後為咗健康著想,都要食番啲菜。所以叫咗油麥菜同埋菊花茶消消熱氣。油麥菜份量夠多又夠新鮮,仲洗得好乾淨,食完都唔會怕肚痛。反而菊花茶仲有驚喜,茶入面竟然真係有菊花,呢間嘢樣樣都真材實料。食物飲品嘅質素都對得住個價錢,圍番每人先400蚊左右,已經要捧住個肚走。唯一不足就係雙拳難敵四手,得兩個人真係嗌唔到多嘢,下次一定要叫多啲人嚟試多啲唔同嘅野食先得!
4 day(s) ago 4 views
至尊本地招牌手切肥牛超正, 又滑, 又有牛味, 其他海鮮好新鮮, 用料新鮮, 湯底夠味, 地點方便,環境舒服,又有電視睇,房間無限外加少費,服務超好,已經好耐冇見過這樣服務態度, 值得推介!
5 day(s) ago
$2000 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 特級手切肥牛
4 day(s) ago 3 views
當晚無論火鍋湯底又或是配料,全都令人印象深刻,幾乎每一款都好新鮮好味!! 養顏椰子雞湯湯底,超多料!!湯頭完全唔肥膩而且好清甜! 記得落配料前先飲幾碗呀! 食得火鍋最重要當然係牛肉,禾牛薈的本地手切牛肉叫價二百幾元一碟,絕對物超所值。好濃牛肉味!雪花分佈亦好均匀! 特級雪花牛肉粒分量好多,牛肉好嫩唔鞋口,入口即溶 個四寶丸真係要食,係全部都係自家手打墨魚丸牛肉丸鯪魚球丸豬肉丸,唔同一般出面火鍋店貨式 桶蠔大隻蠔味又濃郁,讚呀! 自家製的餃子超足料,每隻都包滿大大粒蝦仁、帶子同埋豬肉,非常滿足 珊瑚蚌新鮮肥美! 小食就嗌咗 炸脆鱔,份量偏小,但好惹味!

特級雪花牛肉粒分量好多,牛肉好嫩唔鞋口,入口即溶

桶蠔大隻蠔味又濃郁,讚呀!

珊瑚蚌新鮮肥美!

小食就嗌咗 炸脆鱔,份量偏小,但好惹味!
4 day(s) ago 2 views
襯還天冷,朋友相聚當然要打邊爐啦!無意中搜尋尖沙咀火鍋見到新店禾牛薈,就比機會他吧!😎本來不太抱期望,最後竟是喜出望外!打開餐牌,選擇不少,淨是湯底都好多款,心大心細。海中寶都好像不錯,但中女補膠好要緊,最後湯底選了魚與鴻掌,女生骨膠原之選!牛蹄煲八小時夠淋夠膠,鮑魚彈牙,好滋補!湯底清甜,不太濃味,不會蓋過配料的鮮味。小食都好多款,試左酸薑皮蛋,都可以,薑比皮蛋好吃🤣配料選擇頗多及較特別,真是看到眼花瞭亂。這裹竟然有田雞。田雞還好新鮮,上枱時還在跳動!明顯是即宰的。田雞腳夠大隻,啖啖肉,食得好滿足!另外,好少地方有分魚鮫,魚卜的,這裹都有,而且都好新鮮,無腥味。魚卜大大隻,未收水都有手掌甘大,而且無腥味,證明都好新鮮。重量級登場就係手砌牛肉,係有點貴,但一分錢 一分貨,質素真不錯👍🏻 牛味濃郁,對牛肉有要求就一定要試。整體來說,禾牛薈無論食物款式,質素,環境都不錯,好有驚喜,地點又就腳,真係有得再返轉頭。😋😋

小食都好多款,試左酸薑皮蛋,都可以,薑比皮蛋好吃🤣

4 day(s) ago 11 views
雖然唔係冬天都要打邊爐,但係冬天就更加要打邊爐啦! 今次朋友推介呢間火鍋店,地點都幾方便易搵,我地四個人有得坐卡位,坐得幾鬆動,而且仲有私家電視睇添~打邊爐最緊要當然係湯底啦,呢個魚與鴻掌湯底就夠曬把閉,用咗12個小時熬製,入面有牛蹄同鮑魚,打邊爐之前可以飲番碗湯,味道濃之餘又唔覺鹹,鮑魚緊係好食啦,但係牛筋都唔可以睇少,爽口彈牙嘅口感,會令人上癮飲品有人飲啤酒,但係唔想飲啤酒嘅人就嗌咗枝天地壹號嘅蘋果味果醋,酸酸地偏甜都幾開胃口先黎係響鈴,記得唔好浸太耐,5秒左右就得啦,味道唔錯,唔覺太油,口感都幾好之後係我打邊爐必食嘅午餐肉!!佢仲要寫明係原味豬嘜午餐肉,食落味道真係幾好,唔會太易一夾就碎係午餐肉後面就有台灣鴨紅,姐係鴨血,口感好滑溜,唔會食到腥血味打邊爐必定會嗌牛肉,我地就叫咗個至尊招牌本地手切肥牛,食落有牛香,但係可以再濃啲,質感都算嫩,唔錯嘅最後仲叫咗個出前一丁公仔麵做總結,見到要$38,都嚇咗一嚇,原來係有兩個公仔麵嘅,拉勻好似差唔多價嘅
雖然唔係冬天都要打邊爐,但係冬天就更加要打邊爐啦!

5 day(s) ago 2 views
農曆年假期約咗位好朋友打甂爐聚一聚,於是就嚟咗尖沙咀金馬倫道呢間《禾牛薈火鍋館》。餐廳座位以梳化卡位為主,坐得舒服。座位旁邊仲有個電視俾我哋一路打甂爐一路睇,又幾貼心。醬料都算多選擇,其中仲有少見嘅 XO 醬,入邊有好多瑤柱絲同蝦米,味道十分香口。湯底方面都有好多選擇,我哋揀咗個比較有特色嘅“魚與鴻掌(鮑魚、牛蹄)” ($298) 湯底。湯底以原隻牛蹄熬製,又以白蘿蔔筒載住四隻爽彈嘅鮑魚,又有大大條炆得夠曬腍滑嘅牛筋,有滿滿的骨膠原。餐廳職員幫我哋將白蘿蔔同牛筋剪開後,提我哋湯滾咗之後可以飲返碗湯先開始打邊爐。湯底除左牛嘅鮮味之外,仲有白蘿蔔及杞子嘅甜味及中芹嘅香味,味道的確唔錯。白蘿蔔吸咗湯底嘅鮮味後亦相當好食。特級手切肥牛 ($208/例),十分新鮮,油脂分佈平均,牛味濃郁得嚟帶有牛嘅鮮甜味,稍為渌一渌,口感爽滑。推介!油麥菜 ($38),份量都幾多,十分新鮮而且洗得乾淨。健康之選!Asahi ($32/大),同好朋友打甂爐又點少得佢。

餐廳座位以梳化卡位為主,坐得舒服。

座位旁邊仲有個電視俾我哋一路打甂爐一路睇,又幾貼心。

Asahi ($32/大),同好朋友打甂爐又點少得佢。

5 day(s) ago 6 views
朋友約咗今晚去到尖沙咀(禾牛薈)打邊爐,心想又是食一般的打邊爐,冇乜特別,但是上到去,見到餐廳設計十分有氣派,以紅色佈置為主,空間感十足,坐得好舒服。店員推介食海中寶湯底,一上枱賣相已經十分有氣勢,原來是用一個龍頭鍋載著湯料,分別有,豬肚、花膠、海參、元貝、螺頭魚唇、冬菇等,食完這些湯料,一定要飲埋個湯,用咁多材料淆製的濃湯, 一定會滋補養顏。經店員推介這碟(邊抓)是我食牛以嚟是最好的位置,牛的脂肪及雪花平均分佈,肉質粉紅鮮嫩,食的時候只要灼一灼便可,不要灼得太耐,否則失去肉的鮮味,由於邊抓的位置鮮甜,見議不用點任何醬汁,更可食到牛的肉質味道。美國桶蠔$188 ,蠔肉雪白,飽滿脹卜卜,食起時蠔汁滿載口中,超正。一份芫茜,一份西洋菜,兩份菜都好鮮嫩同翠綠。