2024-02-10 1404 views
呢一間泰國婆位於屯門V City 、整間店舖係以木系裝置🤔、同時以木紋蘺芭作裝飾、望著有D似開放式風格、係外面完全望到整間店舖!.海南雞飯 $82 呢一款海南雞飯望著整份雞皮潤澤、肉質嫩滑腍口味道鮮味、同時用咗兩款不同醬汁、沾吓D醬汁味道特別🤔又美味😋、同時配埋呢碗美味嘅湯都幾好飲、又有消膩口感!.泰式乾炒豬肉片河粉 $78呢一碟乾炒豬肉片河粉份量十足😮、整碟好有泰式風味😚、河粉軟綿口感軟滑味道美味、配埋豬肉片腍嫩又有口感都幾好!.泰式燒鮮魷魚 $98呢一款燒鮮魷魚賣相吸引🤤、整條鮮魷魚原條上枱😯、色澤味道香口😚惹味、入口香烤味道口感煙韌又有咬口、配埋店家泰式醬汁更加正😋又好食!.香茅雞翼 (4隻) $48呢一碟香茅雞翼散發香茅味😙、色澤金黃惹味入口香脆肉質入哂味、尤其是佢嘅自家製醬汁美味、雞翼再沾吓令到味道好又正😚!.凍泰式奶茶 +$10泰式椰子刨冰 $38呢幾款泰式飲品好有泰式味道🤔、奶茶色澤比較濃香滑口、椰子刨冰白叨叨入口好香椰子味😚、高高刨冰香甜美味😋、檸檬茶茶味濃厚、味道特別比起一般口感味道都唔同!
呢一間泰國婆位於屯門V City 、

海南雞飯 $82

泰式乾炒豬肉片河粉 $78

泰式燒鮮魷魚 $98

配埋店家泰式醬汁更加正😋又好食!
香茅雞翼 (4隻) $48
凍泰式奶茶 +$10
泰式椰子刨冰 $38

2024-02-06
Type of Meal
Lunch
2024-01-20 1117 views
在V City新開的泰國餐廳,在門外見到幾乎滿座,似乎很受歡迎,剛好有最後一張枱不用等位,立刻進去用餐吧!職員招呼很好,一坐下便為我們介紹餐牌,不會因為太忙而忽略服務。點了我最愛的泰式鳳爪沙律$78,要拌勻酸辣汁吃才夠味,辣度適中,稍嫌酸味不夠,鳳爪非常爽口新鮮,連泰式沙律一起吃,辣得來醒神。炸蝦餅$58/3件,切開六塊,這個小食價錢比其他泰式餐廳便宜,與朋友分享邊吃邊談天很不錯!蝦餅較軟身,外層炸得鬆脆香口。泰式乾炒豬肉片河粉$78,吃下有驚喜,因為加了泰式香料,帶點香葉味道,鑊氣夠,令香味揮發,吃著河粉滿口生香。肉片和雜菜份量多,很有口感。泰式船河$78,是這裏的招牌菜,見到幾乎每枱客人都有點的。牛肉片是火鍋肥牛片,沒有煮得太熟,浸在湯裏吃的時候,熟到就剛好 。細細顆的牛肉丸有五粒,非常爽口彈牙,有肉香,很好吃啊!湯底夠味,鹹淡適中,配河粉和炸豬皮浸在湯裏,吸收湯的精華,真的很美味!泰式奶茶$25,喜歡它味道正宗,稍甜的奶味和特別的茶香,才是泰國風味。泰式椰子刨冰$38,刨冰非常棉滑,像吃雪糕般,有椰汁香,也不會太甜,吃完香口菜式,再喝椰汁冰,有口感又甜絲絲的。朋友都吃得很滿意,整

朋友都吃得很滿意,整體味道不錯,服務也好,怪不得新張不久已經客似雲來。希望下次再來時餐廳可以保持水準。
2024-01-17
🫶泰國婆(Grandma Thai)依間餐廳個英文名好特別,唔知係咪外婆開架呢?定係拎左泰國外婆既食譜開店,所以整得咁好味呢~餐廳位於屯門VCity,門面開揚,門口大大個泰國菜招牌加入面有個紫色寫泰文既霓虹燈非常靚。餐廳招牌菜係海南雞同船麵。🥣泰式冬蔭公湯湯頭色澤好靚,鮮橙色帶有少少油份,配料豐富,有很多塊秀珍菇及蕃茄仔。碗中的一隻原隻大蝦🍤很大隻,食落隻蝦感覺好新鮮,而且肉質很嫩滑。蝦頭都好多肉食一定要「嗦」埋。冬蔭公湯味道剛好,偏酸少辣,岩大眾口味。🍜泰式船湯河(牛肉片+牛丸5粒)湯底呈暗啡色亦很濃味,好有泰式風味呢。軟滑既湯河配上濃湯係超好食,每一啖都加埋湯食好滿足~我較鍾意食牛丸,好彈牙。牛肉片份量好多,亦加入了菜,有肉有菜很健康👍小食:🥢泰式燒豬頸肉燒豬頸肉係我既最愛,每次泰菜必點。每一片肉的表面燒至金黃色,賣相好靚。依間既醬汁比外面的黏身,更為甜一點,黏身可以更多令豬頸肉的整個表面都沾上,味道更惹味~🥤菠蘿梳打杯邊掛了一片菠蘿,內裡亦有多粒迷你菠蘿粒,最後食埋非常解膩;而且菠蘿酸酸地好開胃。梳打甜甜地,味道調得很好~芒果糯米飯糯米飯上鋪了很多黃色的粒粒米通增加口感。飯微暖亦

🥣泰式冬蔭公湯

🍜泰式船湯河(牛肉片+牛丸5粒)

小食:
🥢泰式燒豬頸肉

🥤菠蘿梳打

芒果糯米飯
糯米飯上鋪了很多黃色的粒粒米通增加口感。飯微暖亦很軟屬。而半舊芒果很好味,肉質比較熟所以較有咬口,兩樣混合椰汁一齊食好夾~
  • 泰式冬蔭公湯
  • 泰式船湯河
2024-06-11 0 views
屯門近近地有好介紹,泰國嘢真係大件又抵食😎入面座位唔多,因為咁職員照顧每枱照顧得好好,仲好有禮貌。泰式黃咖喱牛腩牛腩份量好多,煮得夠淋好易咬岩岩好,汁好好味有椰汁香,筋腩分明配白飯無得頂!入面仲有啲椒同炸過嘅薯仔咬落去好香。海南雞飯啖啖肉☺️本身都好鍾意食海南雞雞肉帶少少脂肪好香。配上酸酸辣辣醬汁,加個白飯就最好啦。泰式燒鮮魷魚原條燒超大條,高蛋白質低脂肪狂食都唔肥😃加上少少辣汁好香口。泰式菠蘿刨冰好大杯就黎爆🤣夏天飲沙冰好正。

泰式黃咖喱牛腩

泰式燒鮮魷魚

泰式菠蘿刨冰
好大杯就黎爆🤣夏天飲沙冰好正。
2024-06-10 0 views
☔️天氣不似如期🥹就搵間喺商場入面嘅餐嘆下🍴見到呢間半開式泰國餐廳環境都唔錯🇹🇭🐣泰式海南雞飯🌈呢度海南雞飯啲雞真係話都不得之了❤️見到已經即刻流晒口水喇😋我哋加多$10轉埋雞比🍗真係🈚️🉐️輸呀🥳🦐鳳尾蝦炒金邊粉🌈呢個泰式海鮮炒金邊粉上枱賣相唔錯👍味道甜甜地👅材料仲好豐富添💯側邊仲有啲果仁碎🥜好惹味呢🥳🍤泰式炸蝦餅🌈 呢個炸蝦餅真係真材實料,好彈牙又夠厚,呢個一定要order呀👍🍡泰式豬肉丸串燒🌈細鈿粒一客有三串🍡個樣好似陳皮魚蛋🍡豬肉丸好彈牙爽口💯好喜歡呢個小食🥳🧋泰式奶茶🌈最愛奶茶☕️呢杯泰式奶茶都唔錯😋茶色都係鮮豔嘅橘紅色😍夠曬正宗💯呢杯淡淡嘅甜味又帶有絲絲嘅煉乳香氣😍奶茶係我食泰國菜必點嘅飲品🥳🥥泰式椰子刨冰🌈好香椰子味道🥥椰子刨左冰依然係好夠味✅係原材料嘅真實味道👅正呀喂🥳

🐣泰式海南雞飯

🦐鳳尾蝦炒金邊粉

🍤泰式炸蝦餅

🍡泰式豬肉丸串燒

🧋泰式奶茶

🥥泰式椰子刨冰

2024-06-09 0 views
佢哋又唔同嘅午餐set俾大家揀,就算我哋四點幾嚟到都仲有得叫,可以當下午茶餐咁食好抵🤣🤣🤣餐廳環境:餐廳位於商場入面,屯馬綫一出就係,真係好方便就可以去到👍🏻👍🏻店舖入面唔算好大,不過都有可以坐到二人座位至八人座位,情侶嚟食或者一家大細都好啱🙌🏻食物方面:✨泰式炒金邊粉配泰式奶茶最欣賞佢哋嘅炒金邊粉可以走辣,酸酸甜甜,小朋友食落口都好開胃,而且每隻蝦都勁大隻,好入味,杯泰式奶茶勁香濃,真係好足料,滑到不得了😍😍😍✨泰式燒豬頸肉一碟份量都好多下,而且快快都好大塊,嗰邊燒到燶燶地,食落口好好食,而且有少少爽口👍🏻👍🏻✨泰式炸蝦餅每嚿炸蝦餅都好足料,入口好彈牙,食得出用左靚食材去整👍🏻👍🏻而且都幾大嚿,就咁睇得六舊以為好少,二至三個人食都得😂😂✨泰式肉碎生菜包份量勁多,兩個人食唔晒,啲肉碎唔會太辣,配上香料幾入味,加埋生菜啱啱好,唔會太油膩😋😋😋✨香茅雞翼熱辣辣又香口😍😍呢個真係必試👍🏻一碟得四隻吾夠喉😂😂泰國婆 (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖

餐廳環境:

食物方面:

✨泰式炒金邊粉配泰式奶茶

✨泰式燒豬頸肉

✨泰式炸蝦餅

✨泰式肉碎生菜包

✨香茅雞翼
熱辣辣又香口😍😍呢個真係必試👍🏻一碟得四隻吾夠喉😂😂

泰國婆 (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖
太耐無食過泰國菜,就搵下屯門附近有無。跟住見到間泰國婆,啲野食都好吸引,就決定試一試🤭今次叫左海南雞飯、泰北清邁雞髀咖哩湯麵、香茅雞翼、泰式燒豬頸肉、泰式奶茶同青檸梳打🥳🐔海南雞飯雞肉好嫩滑,飯味好香好有口感🍜泰北清邁雞髀咖哩湯麵咖哩湯底好濃郁又有啲辣辣地既感覺,雞髀肉好嫩滑,入面仲有芽菜同青蔥等配料,個麵有啲似蝦子麵🐔香茅雞翼好脆,雞肉好嫩滑🐽泰式燒豬頸肉外皮好酥脆,十分煙韌,肉質好嫩滑🧋泰式奶茶唔算好甜🍹青檸梳打好清新既青檸味,好岩依家天氣飲泰國婆 (屯門)📍屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖
太耐無食過泰國菜,就搵下屯門附近有無。
跟住見到間泰國婆,啲野食都好吸引,就決定試一試🤭

🐔海南雞飯
雞肉好嫩滑,飯味好香好有口感

🍜泰北清邁雞髀咖哩湯麵

🐔香茅雞翼
好脆,雞肉好嫩滑

🐽泰式燒豬頸肉
外皮好酥脆,十分煙韌,肉質好嫩滑

🧋泰式奶茶
唔算好甜

🍹青檸梳打
好清新既青檸味,好岩依家天氣飲

泰國婆 (屯門)
📍屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖
昨晚我和朋友們去了屯門的一家平民泰國菜館,價錢夠親民,份量又夠大碟,仲可以同朋友share嚟食添。✔️泰式鳳爪沙拉🥗清爽開胃既涼菜!鳳爪鮮嫩多汁,搭配上泰式特色的醬汁和調料,味道酸辣適中,微微辣味的鳳爪令人非常開胃 😋✔️泰國炸蝦餅🦐炸蝦餅金黃酥脆,咬下去非常彈牙,搭配上泰國特色的甜辣醬,香脆可口🤩✔️鳳尾蝦炒金邊粉🍝金邊粉炒得十分入味乾身,每一根粉都充滿了各種香料的香氣,鳳尾蝦🦐Q彈有嚼勁,整碟炒粉讓人回味無窮!✔️泰式船湯河🍜這是一道獨特而美味的泰國湯麵!湯汁鮮美濃郁,而且材料豐富,有不少肉類,丸子🍡,蘿蔔等等,湯上仲有超脆既炸豬皮,浸一浸濃郁既湯底好滋味😇✔️泰式菠蘿刨冰夏日解暑的最佳選擇,菠蘿的酸甜和刨冰的綿密相互融合,清涼甜蜜。

✔️泰式鳳爪沙拉🥗

✔️泰國炸蝦餅🦐

✔️鳳尾蝦炒金邊粉🍝

✔️泰式船湯河🍜

✔️泰式菠蘿刨冰

叫咗海南雞飯配凍菠蘿梳打,雞夠滑好食,飯都夠大碟,下午時段食夠晒飽; 另外叫咗豬頸肉小食切開都有十幾件,$78一啲都唔貴, 另外仲叫咗咖哩雞髀麵不過冇影相,咖哩汁濃郁好食,泰式凍檸茶都好飲,總結,食得滋味開心
叫咗豬頸肉小食海南雞飯配凍菠蘿梳打 仲有咖哩雞髀麵 全部都好食 平日冇乜人 坐得舒服
叫咗豬頸肉小食, 海南雞飯套餐 配凍鍋爐梳打,仲有一個咖哩雞髀麵唔記得影相, 都好食又唔貴 下午平日冇乜人,坐得都幾舒服
2024-06-04 0 views
今天在朋友介紹下黎左依間試左個船河同柚子沙律,船河大大碗份量十足食唔哂,柚子沙律無用醋做幾好食。服務很好,我不小心打翻了杯梳打立即過來處理還補回給我,真貼心。值得推介
2024-06-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 泰式船湯河
2024-05-28 3 views
叫咗船面同埋咖哩雞肶面同豬頸肉,味道都過得去,都有啲泰國feel,值得一提係椰子粟米雪糕超級好食,要一匙羹到連埋啲糯米咁一齊食!所有店員服務態度好好,可以再食!!!

所有店員服務態度好好,可以再食!!!
  • 泰式燒豬頸肉
今次諗住去屯門睇戲之前求其搵間餐廳食啲嘢,點知俾小編搵到間好嘢🫣舖頭細細地,但係都好多人排隊等位,可見呢間本身人氣都唔錯😎某啲菜式甚至比好多泰國餐廳好食😝.🥬泰式肉碎生菜包 $88食過最juicy嘅生菜包🤩一路食,啲汁一路流出嚟🥹酸度同辣度都啱啱好,肉碎炒得好香口☺️啲菜亦都非常新鮮,整體非常高質🫡.🦀泰式蟹肉炒飯 $88又係性價比好高,份量足又多料,啲蟹肉鋪到成個飯面都係🥰炒飯有鑊氣,粒粒分明,而且唔會覺得佢好油膩😎.💰人均消費:~$400.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🥬泰式肉碎生菜包 $88
🦀泰式蟹肉炒飯 $88
💰人均消費:~$400
🍽味道: 4/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
嚟開屯門呢頭,屯門市廣場、V city一帶本身唔算好多泰國菜嘅選擇,睇落呢間泰國婆都有一定嘅捧場客!泰式燒豬頸肉出街食泰國嘢,當然唔少得燒豬頸肉!😈外皮燒得微微焦香,非常惹味😋再配上自家製泰式酸辣醬汁,真係難以抵擋嘅美味😎鮮菠蘿海鮮炒飯好鍾意呢個配搭,無論去泰國旅遊抑或香港本地食泰國菜都成日叫嘅一個炒飯😄😁炒得乾身、粒粒分明,材料配搭亦豐富🤪泰式乾炒豬肉片河粉平時食粵菜、茶餐廳食得多炒牛河,食泰菜要食返豬肉片炒河🤣師傅炒得好夠鑊氣,調味夠吸引,食落去非常香口😀芭堤雅雞肉卷雞肉卷香脆,份量係一口小食Size,一家人嚟聚餐都可以人人都食到一件🥳泰式奶茶、黑糖龍眼冰兩杯泰國特色地道飲品,還原到泰式味道👻
泰式燒豬頸肉
鮮菠蘿海鮮炒飯
泰式乾炒豬肉片河粉
芭堤雅雞肉卷
泰式奶茶、黑糖龍眼冰
兩杯泰國特色地道飲品,還原到泰式味道👻
2024-05-25 9 views
見到屯門新開泰國菜去試吓,入到去望到餐牌選擇極少,連生蝦同炒菜都冇,坐位又逼。最後叫左個菠蘿炒飯($88)完全冇鑊氣未食過咁嘅口感的炒飯,飯好似好溶好水咁,跟住叫咗啲豬頸肉($78)極度油膩,另外個醬甜的未試過喺泰國餐廳點呢隻醬,完全同豬頸肉一啲都唔夾,最後點左個冬陰功湯($98)就中規中矩偏淡,成餐最好食嘅竟然係兩杯特飲!咁嘅價錢真係唔值!仲好多蚊滋飛來飛去

仲好多蚊滋飛來飛去

2024-05-25 6 views
今日一家四口去左屯門,冇咩偏好特別要求想食咩~~見到一間裝修有d泰文,感覺好似幾正宗甘就揀左食泰國嘢…….😌叫咗個菠蘿炒飯…蟹肉炒飯…春卷…椰子沙冰同埋奶茶~~~ 炒飯第一啖有驚喜,最腌尖嘅爸爸食左第一啖都點頭讚好… 👍🏻 春卷炸得剛剛好,唔會食落口好油,同埋皮薄好脆~~ 比錢埋單嘅時候,聽到係正宗泰國人煮~~值得提嘅係啲員工好有笑容好親切~~感覺係enjoy唔係交貨笑~~ 服務態度好好👍🏻4個人$316共5樣野,食物質素超越價錢,推介!!
4個人$316共5樣野,食物質素超越價錢,推介!!

2024-05-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$316 (Lunch)
  • 鮮菠蘿海鮮炒飯