2020-06-21 4665 views
今日訂咗位,去飲嗰個台式茶。我一直都好想再去呢間舖頭飲茶食點心,但係就的唔起心肝😂對上一次嚟食嘢,好多年前喇😅蝦餃係老式中式茶樓口味,細細隻( 懷舊size),一籠竟然有五隻😍蝦唔係成隻放落去,有啲豬肉,整體好juicy。菇菌素餃食嘅係刀工,裏面有其中我估有鮑魚菇,咬口比較爽脆硬,跟餃子裡的其他餡料有點對比。最出色嘅係豉汁欖角蒸魚雲,豆豉很落本,火候剛好,魚頭很工整,👉🏻沒有👈🏻弄得支離破碎😄薑米桂魚炒飯也非常好吃,油水夠,看下去很油但實際上不會過多油,味道也剛好,只是薑味略嫌不夠。鮮菇魚肚扎有點特別,原來鮮菇是草菇,魚肚扎是腐竹包魚肚,配的是蠔油汁底。台式小籠包沒有讓我失望,小籠包內有應該有的肉汁,包皮也薄,配的是我們最喜愛的黑醋💕蚵仔卷讓我們有點意外,沒有想過是春卷😂炸的非常脆口,可惜內裏比較鹹👉🏻👈🏻整體來說也是很滿意的一頓午餐👌🏻
今日訂咗位,
去飲嗰個台式茶。
我一直都好想再去呢間舖頭飲茶食點心,
但係就的唔起心肝😂
對上一次嚟食嘢,
好多年前喇😅

蝦餃係老式中式茶樓口味,
細細隻( 懷舊size),
一籠竟然有五隻😍
蝦唔係成隻放落去,
有啲豬肉,
整體好juicy。

菇菌素餃食嘅係刀工,
裏面有其中我估有鮑魚菇,
咬口比較爽脆硬,
跟餃子裡的其他餡料有點對比。

最出色嘅係豉汁欖角蒸魚雲,
豆豉很落本,
火候剛好,
魚頭很工整,
👉🏻沒有👈🏻弄得支離破碎😄

薑米桂魚炒飯也非常好吃,
油水夠,
看下去很油但實際上不會過多油,
味道也剛好,
只是薑味略嫌不夠。

鮮菇魚肚扎有點特別,
原來鮮菇是草菇,
魚肚扎是腐竹包魚肚,
配的是蠔油汁底。

台式小籠包沒有讓我失望,
小籠包內有應該有的肉汁,
包皮也薄,
配的是我們最喜愛的黑醋💕

蚵仔卷讓我們有點意外,
沒有想過是春卷😂
炸的非常脆口,
可惜內裏比較鹹👉🏻👈🏻

整體來說也是很滿意的一頓午餐👌🏻
2020-06-21
  • 豆豉欖角蒸魚雲
2020-05-23 3167 views
因為限聚令,同事11人分了兩席,吃個家常便飯。菜式普普通通:老火湯,小炒王,蒸魚,炸子鷄,牛柳粒,冰梅豬肉。不見得有何台灣特色。全晚人不多,但服務都係一般。應該不會再幫襯了。
2020-03-22 3081 views
本身以為依間餐廳係食平平地既台式小食有得叫珍奶果種餐廳😂點知入到去係茶樓setting黎,同朋友都嚇親⋯(只怪自己無睇清楚😂打開menu全部都係食台灣既熱炒~平平地既選擇平均60-90一碟左右,有更貴既海鮮類例如鮑魚、魚果啲我地都無叫到既😂估唔到肉燥飯都只係$28一碗👍🏻大大碗好抵食,用返台灣米,肉燥味都夠,如果啲肉多返啲脂肪一啲會再好食啲😍蚵仔煎~配返台灣特有既醬👍🏻好夾,蚵仔大大粒好juicy!!!三杯雞🤩$138~超推薦,雞肉嫩滑,配埋九層塔好惹味~勁好送飯❤️炒A菜$78~其實係油麥菜黎😂唔會炒得過老👍🏻不過嫌佢多油得濟⋯鹽酥雞$90~不過不失啦~可以唔洗叫(出面啲台灣炸雞店仲好食過佢又平啲😂台式燒豆腐~依個一般,以為有驚喜但係同港式既做法一樣味👀秘製甜蕃薯🍠是日甜品,其實只係將糖漿淋落啲蕃薯度,甜上加甜,不過舊蕃薯真係好有蕃薯味👍🏻好食😋基本上都好滿意,不過上菜速度好慢⋯⋯可以改善下😂

台式燒豆腐~依個一般,以為有驚喜但係同港式既做法一樣味👀

基本上都好滿意,不過上菜速度好慢⋯⋯可以改善下😂
2020-03-10 2113 views
這一次試試這個茶樓式的台灣菜🇹🇼 除了台灣菜,你還可以點一般的點心,比如腸粉、蝦餃、紅棗糕、流沙包,也有台灣式的食物,比如三杯雞,擔仔麵、滷肉飯、台式小籠包🥟 味道整體很不錯,無論點心或者台灣菜味道也很可以,個人尤其喜歡三杯雞,鍋氣很足夠,味道惹味,熱辣辣跟朋友分享很開心;滷肉飯的滷肉肥瘦適中,調味剛好🥢非常推薦還有木桶豆花~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 完全是非常驚喜,比我在其他地方所吃的山水豆花還要好吃,很滑很滑,滿滿的豆香,滿分之作💯
2020-01-24 1902 views
圓山台灣料理 #尖沙咀位於尖沙咀,餐廳裝修懷舊,屹立多年。雖然個名有台灣兩個字,但係裝修架構都好似港式酒樓,都係有分唔同點心、小菜,不過就再加埋啲台灣菜式。當日同屋企人一齊食午飯,嗌咗個二人商務午市套餐$288,分別可以嗌:🥟兩款點心❣️水晶鮮蝦餃:正正常常,皮薄、內饀都有成兩三隻蝦仁。❣️椰汁棗蓉糕:同樣不過不失,煙煙韌韌,帶淡淡的紅棗味,都係平時酒樓貨色。🧆兩款小菜,小菜方面就出色啲,分量夠晒大!❣️三杯雞🐓:原煲送上,雞肉夠多,用上各種香料,都幾入味。唯獨係佢嘅雞肉比較鞋。❣️蛋黃肉🍳:呢個真係好特別,從來都未見過,味道其實有啲似肉餅,不過就整成圓柱體咁,半肥胖瘦肉,配上甜甜嘅醬汁,都幾好味,不過就有少少肥膩。🍲兩碗老火例湯❣️西洋菜排骨,例湯來講都算幾好飲,熬到出晒味,啲排骨一絲絲肉可以咬開,絕對唔會因為煲咗咁耐而變到鞋颯颯。🍚肉燥飯❣️肉燥飯都幾地道,細細碗飯再配上一大堆半肥瘦嘅滷豬肉,絕對唔係嗰啲港式加啲肉碎就扮係肉燥飯。不過就略嫌滷肉嘅份量唔夠多送晒成碗飯。🍜擔仔麵❣️曾經喺度小月嗰度食擔仔麵,雖然出名,但係嗰一次真係大失所望,唔特別又冇乜味。但今次喺呢一間食嘅擔仔麵反而幾濃郁,麵條索
圓山台灣料理 #尖沙咀

🥟兩款點心
❣️水晶鮮蝦餃:正正常常,皮薄、內饀都有成兩三隻蝦仁。

🧆兩款小菜,小菜方面就出色啲,分量夠晒大!

🍲兩碗老火例湯

🍚肉燥飯

🍜擔仔麵
❣️曾經喺度小月嗰度食擔仔麵,雖然出名,但係嗰一次真係大失所望,唔特別又冇乜味。但今次喺呢一間食嘅擔仔麵反而幾濃郁,麵條索晒肉汁嘅味,有驚喜!

🍬紅豆沙
❣️最後仲有碗紅豆沙作總結,同陳皮一齊熬,啲紅豆煮到沙沙地,傳統中式紅豆沙嘅味道。

另外仲嗌多左個❣️🍠秘製糖番薯$50❣️🐟鮮菇魚肚扎$38。
之前去台灣食過當地嘅糖番薯真係覺得好好味,除咗甜之外仲會多咗煙韌嘅口感。雖然呢一個未做到台灣嘅口感,但係甜甜地都幾好。
至於鮮菇魚肚扎就正常啦,用腐皮包住魚肚同埋鮮菇,雖然魚肚都幾軟綿綿,但比起一般嘅雞扎少啲料,口感味道冇咁豐富。

整體來講味道普通,但係都算幾抵食,每一樣份量都幾多,一家人嘅話都可以考慮呢一間食飯,比起平時一般嘅酒樓多少少花款。

味道: 3.6/5
性價比: 3.8/5
2020-01-17 1134 views
已向Openrice 提出投訴。訂枱後於晚飯前一天通知openrice 攪錯,其實是無位。但又在當天通知,熟客不來,所以有位。你們是會員制餐廳嗎?懇請貴店負責人,向負責訂位的女士查究。避免有客訂枱,最終沒法來!
已向Openrice 提出投訴。
你們是會員制餐廳嗎?
懇請貴店負責人,向負責訂位的女士查究。
避免有客訂枱,最終沒法來!

2019-11-28 1155 views
今晚去街,忽然諗起好耐冇食中菜,朋友話呢間覺得幾好食,座得又舒服,就建議去呢度。宮廷蔥油脆皮雞,呢一道脆皮雞做得相當出色,皮脆肉嫩之外,還有淡淡煙燻香氣,襯熱吃時皮脆到真係好似食緊薯片一样,不错,用香料醃過後嘅雞,那個雞樣子皮脆肉嫩,油香強雞皮超脆如薯片一樣!瑤柱蛋白炒飯每次都喜歡點這炒飯,用蛋白和瑤柱一起炒,感覺較清新不膩,名貴又好味,美味又滿足,分明的飯粒配好香瑤柱吃得滿足蛋黃肉秘制真心幾好食,豬肉系半肥瘦的,食緊肉餅之餘會咬到爽脆的粒粒,口感幾得意味道又配合的幾好

2019-11-08 682 views
尖沙咀 圓山一直都好想試間台式料理,因為依間餐廳都好耐歷史下每次去開諾士佛台都一定見到佢,今日終於有機會可以同一班朋友去食流沙包 流沙包勁多餡,好香蛋黃味,軟熟,唔會太甜。用手分開,立即見到入面既餡想流出黎。流沙包能夠做到真正既流沙,軟熟既包入面有充滿蛋黃香味既流沙餡,值得推介蚵仔煎一上枱就圓圓一餅,員工有禮幫手用刀切開。蛋煎得香之餘,蚵仔飽滿。同夜市食嘅有啲唔同質地較為實淨,口感結實唔煙韌,迎合香港口味,比較似潮州蠔餅,蚵仔都幾足料,醬汁就幾酸酸甜甜,成功為佢帶嚟另一番新體驗。台灣炒A菜A菜即係我哋啲油麥菜,色澤翠綠,唔多油,清清地炒唔油膩即撞豆腐花$88原個木桶上,好有風味。豆腐花好滑溜,豆腐花又香又滑加埋黃糖真係令人食上癮將茶鴨$178經醃、燻、蒸、炸四道工序, 所以上菜的時間有點久鴨肉肥瘦適中,鴨皮下仍連著少少肥膏,有鴨香之餘還食得出淡淡煙燻味,做得出色,鴨皮酥脆, 鴨肉嫩滑一定要試棗蓉糕紅棗味同椰香味幾平均,椰香味唔會俾啲紅棗味搶晒,煙韌度高推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——
尖沙咀 圓山

流沙包

蚵仔煎

台灣炒A菜
A菜即係我哋啲油麥菜,色澤翠綠,唔多油,清清地炒唔油膩

即撞豆腐花$88

將茶鴨$178

棗蓉糕
紅棗味同椰香味幾平均,椰香味唔會俾啲紅棗味搶晒,煙韌度高

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——
2019-10-31 3162 views
今日同朋友出咗尖沙咀做facial,見未夠鐘早到咗所以諗住搵間茶樓坐低飲個茶食個包傾吓計,搵搵下見到間好多人讚嘅圓山台灣料理,聽個名唔知原來係茶樓,睇食評先知原來點心小菜特色小食樣樣齊!呢個入口比較隱蔽,但其實就係諾士佛台下面。點餐只實在太多張,比住呢張大家參考下先。上網啲食評話燒賣好食所以叫咗兩籠,喂原來真係好好食!半肥瘦豬肉混合蒸出嚟實肉好有口感,肉質鮮甜多汁,又大粒又好味!必食推薦蒜蓉蝦春卷!個春卷皮吹到索索聲!熱辣辣即叫即炸!而且皮薄餡靚,鮮蝦大大粒,鮮甜又多汁,重點係唔會好油,點埋黑醋吊味,蒜香大大提升,蝦肉更滑溜👍🏻同尋日飲茶一樣都叫咗小籠包,不過呢隻係台式小籠包,一咬落去滿滿湯汁!豬肉餡唔會霉霉爛爛,品嚐到純鮮肉嘅鮮味!同埋個皮做到超薄!好有水準!唔係講笑架啲湯多到朗夏朗下咁蝦腸勁高質晶凝通透,而且皮嘅厚度適中,咬落似斷難斷嘅感覺,即使放涼左都仲有Q彈嘅口感!鮮蝦就唔使講啦,大大粒上圖已示!係每次飲茶必點嘅點心👍🏻👍🏻👍🏻蘿蔔糕要切得好食,切嘅厚度好重要!要切得平均先至做到外脆內嫩,佢呢隻真係金黃香脆,而且粒粒臘腸大大提升蘿蔔糕嘅香味!食兩件都唔會有飽濟感!正同琴日飲茶一

呢個入口比較隱蔽,但其實就係諾士佛台下面。

點餐只實在太多張,比住呢張大家參考下先。

唔係講笑架啲湯多到朗夏朗下咁

同琴日飲茶一樣都係叫咗包汁鳳爪,不過呢隻唔同,呢隻勁重膠質而且鳳爪冇雪味,炆到又淋又入味!有種好黏口嘅口感!

牛肉球雖然味道冇乜特別,但口感多層爆汁,集鮮,嫩,滑,彈於一體!最正係佢完全冇芫荽㗎!平時因為怕食芫荽所以唔食牛肉球,呢隻我都食得🤗

Facebook點讚仲送甜品添!

椰汁紅豆糕,好重椰香又滑溜,正呀!
呢間茶樓樣樣點心都做得好出色!最緊要係新鮮同埋性價比高,我都係依家先知原來尖沙咀得飲茶,下次要來試埋佢啲台灣小菜先得!
2019-10-31
$180 (Breakfast)
  • 蟹籽肉汁燒賣皇
2019-10-20 672 views
今日去咗尖沙咀一間台灣小菜同好心嘅餐廳,叫做圓山台式料理,初頭行過以為係食牛肉麵飲珍珠奶茶嘅典型台灣餐廳,但原來裏面賣緊好多中式同台食嘅小菜和點心,感覺好特別,都係第一次幫襯呢類型嘅酒樓。佢哋做緊小菜半價,非常抵食,有成幾十種小菜選擇,我樣樣都想試,但最終基於冇咁大個胃嘅關係,都係叫咗幾樣半價小菜,講真真係真心抵食。我哋午餐去,佢仲有啲小菜套餐和點心套餐,其實都好抵食。我哋後尾決定散叫幾個半價小菜,一啲點心和甜品,幾個人食到勁飽,都係四百幾蚊就搞得掂,平到咁真係唔知去邊度搵。點心我哋叫咗雲南野山菌素餃、鮮蝦腐皮卷、紅油抄手,佢哋價錢唔單止公道,份量又多,味道亦都非常好,鮮蝦腐皮卷真材實料,野山菌素餃味道清甜,紅油抄手皮薄餡靚,好味道。半價小菜有好多選擇,有水煮魚、田雞、蠔餅……數之不盡嘅台灣小菜,在芸芸的特價小菜中,我哋叫咗三杯雞和五味海中蝦。三杯雞嘅味道非常濃,醬料非常好味道、好香,雞又啖啖肉,真係好嘢味,而且熱辣辣煮好上枱,真係特別好味。五味海中蝦嘅份量都好多,而且蝦絕對唔細,啖啖肉,又彈牙,仲有蝦膏添。五味醬汁酸酸甜甜,好鬼開胃。最尾我哋叫咗個木桶豆腐花做甜品,木桶豆腐花好熱辣辣

我哋午餐去,佢仲有啲小菜套餐和點心套餐,其實都好抵食。

半價小菜有好多選擇,有水煮魚、田雞、

最尾我哋叫咗個木桶豆腐花做甜品,木桶豆腐花好熱辣辣,食得出非常新鮮,而且豆腐花係滑到冇得頂,我朋友一路食一路叫好正,哈哈。而且木桶嘅容量都算多,絕對夠五個人食。
2019-10-11 625 views
同朋友一齊過來探店,兩個人都好中意臺灣料理,今次食到唔錯嘅美食。鹽酥雞喺必點菜之一,炸得酥脆幹身,椒鹽調料十分惹味,好食。涼拌耳絲非常脆口,醃制嘅鹵汁味道好正。三杯雞喺主菜,肉質十分嫩滑,鹹淡適中好適合同白飯一齊食。超A菜就唔嗮再多推介啦,新鮮爽脆,火候好正,炒的夠靚。最後嘅點心臺式胡椒餅好香,又有少少辣辣嘚,裏邊喺胡椒味嘅肉餡,幾好食。
2019-10-09 647 views
人多食飯加上有小朋友,圓桌食中菜通常是媽媽們的選擇,第二次來到圓山,還是有點小驚喜晚飯時間人流不多。除了自選風味菜,另有主餐牌。泡椒鳳爪相當的辛辣,鳳爪的爽脆口感作為前菜相當適合。而且將鳳爪一開二,食得方便蛋黃小卷上菜賣相有特色,好似切開了的雞蛋略嫌份量太少,蛋黃味較淡,而且尤魚較硬身。豉油皇鮮雞是日最好味的菜式肉質非常嫩滑,豉油皇味鮮味十足不會太鹹!台式紅燒豆腐炸豆腐外皮薄,內裡豆腐保持滑嫩,調味適中。

晚飯時間人流不多。

除了自選風味菜,另有主餐牌。
1922 views

泡椒鳳爪
相當的辛辣,鳳爪的爽脆口感作為前菜相當適合。
而且將鳳爪一開二,食得方便

蛋黃小卷
上菜賣相有特色,好似切開了的雞蛋

略嫌份量太少,蛋黃味較淡,而且尤魚較硬身。

豉油皇鮮雞
是日最好味的菜式

肉質非常嫩滑,豉油皇味鮮味十足不會太鹹!

台式紅燒豆腐
炸豆腐外皮薄,內裡豆腐保持滑嫩,調味適中。

2019-10-02 2954 views
講到台灣圓山,一定會想起出名的台灣圓山大飯店,其實香港都有間圓山台灣料理,除左可以食到台式小菜點心,仲可以飲茶,不乏廣東點心,是尖沙咀飲茶的好地方。中午茶位費系每人11蚊,各式茶點小菜大多分為特點,大點,中點,小點,當然也可以叫特色菜,有d仲做緊周年半價優惠,選擇系極豐富的!必食招牌雪影叉燒包,一籠三件,新鮮滾熱辣,外型討好,飽滿酥脆,叉燒醬餡呼之欲出,叉燒大粒不算肥,新鮮鬆軟的口感是我的最愛。台式肉鬆皮蛋豆腐,強烈推薦!皮蛋系正宗台灣松花皮蛋,非常糖心,透明部分非常彈口,將嫩滑的豆腐同肉鬆溶合,又香又滑。台式三杯雞,做緊周年半價優惠,抵食!最喜歡佢既九層塔香味,好有台灣味,不算太油,雞肉質素不俗。另外廣東點心也很贊,例如春風香脆百花腸,香麻炸蛋散,椰香棗茸糕。腸粉皮細滑,最欣賞佢豐富的口感,脆脆包著大蝦仁,口感層次令人驚喜。芝麻很香,同蛋散好夾,帶出蜜糖的甜,令人很滿足。飯後甜品推薦椰香棗茸糕,不會太甜,但棗味香濃!

芝麻很香,同蛋散好夾,帶出蜜糖的甜,令人很滿足。

飯後甜品推薦椰香棗茸糕,不會太甜,但棗味香濃!
Type of Meal
Lunch
  • 皮蛋肉鬆豆腐
  • 春風香脆百花腸粉
  • 招牌雪影叉燒包
2019-09-29 393 views
今日同屋企人喺尖沙咀睇完戲之後, 就喺金巴利道嘅台灣餐廳度食 晚飯 首先, 好肚餓就叫咗個炒飯先, 招牌鮑汁海鮮炒飯, 好快上菜, 好大碟, 例牌已經咁大碟 炒到粒粒分明 咬入口個鮑汁非常之香鮮甜炒飯底除咗有蝦有帶子, 夠生鮮, 爽甜, 仲有菜脯冬菇粒, 令到個飯更加爽脆, 口感一流之後就食咗個干鍋田雞, 真係非常之辣, 辣度十足, 我唯有慢慢咁食, 佢辣得嚟又非常之過癮, 田雞入非常之多肉, 口感彈牙之後就食返個2份甜嘢, 先食咗個紅豆椰汁糕, 好香椰汁嘅香味非常吸引, 令到個辣度降低 再食埋個香芒布甸, 分量都幾大, 仲有粒粒香芒果添, 正

芒布甸, 分量都幾大, 仲有粒粒香芒果添, 正
2019-09-26 263 views
同屋企人一齊黎食,當食早餐加埋lunch。叫左個水煮桂花魚,一點骨頭都冇,加埋辣真系岩我口味,魚肉好入味,而且冇煮爛,好滑,真系一流!仲叫左好多個菜,基本都好好味,大人細路都中意,港式同台式噶混合,好和味喇,下次同朋友食個田雞煲試下!