裕鵝莊

Goose Manor
最緊要一家人開開心心團聚食餐飯,無論團年飯抑或生日飯一樣都咁重要,如果太多親戚好難在家中煮飯,出街食就要預早訂位喇。今次請媽媽食定個提早生日飯,精選左間之前都食過嘅高質燒味店比佢試試。.事隔咁耐都冇去過門面都係一樣咁光鮮,闊落,雖然因為疫情嘅關係人流明顯唔係太多,但係就會有安心嘅距離空間感俾你去放鬆放心食用。餐廳都跟足政府規例做好安全措施每張枱有1.5米距離。而且入餐廳之前都要量度體溫,消毒設施都做得好足。自行用熱水洗乾淨碗碗碟碟就開始點野食啦。餐牌依舊多圖睇,又有說明,挺欣賞的。可以放下餐牌然後慢慢享受晚餐,茶界每位$8👍🏻基本上咩茶款都有齊晒。深井燒鵝為名▫️叫咗深井燒鵝例牌四份一隻$160佢標明色澤紅潤,皮香肉嫩,鵝味濃濃郁,嚟到果然真係圖文相符,仲解說選用清遠黑鬃鵝,入面每一隻鵝都好悉心飼養,前前後後都有90日飼養期,游水、放養、食天然野菜、穀米等。一手包辦,所以相信控制品質呢一關對佢哋嚟講一啲都唔困難。運嚟到店舖用祖傳秘方,明火燒烤。出爐紅噹噹,去到我面前,更是散發油光極為吸引!深井燒鵝仲會配上一隻醬俾食客慢慢沾起來食用。味道如何,話你知啦😇 趁熱食,肥厚又嫩滑的燒鵝,當中皮脆

深井燒鵝為名
▫️叫咗深井燒鵝例牌四份一隻$160

深井燒鵝例牌四份一隻

味道如何,話你知啦😇 趁熱食,肥厚又嫩滑的燒鵝,當中皮脆肉香更是很多人的心頭好。鵝皮酥香,油脂豐盈不膩,外皮當然愈脆愈好,但係呢度都做到我喜歡嘅表皮。吃落有濃郁鵝味,肉質嫩滑,不韌、不乾。
深井燒鵝例牌四份一隻

呢個價錢都算對得起呢度菜館嘅名稱。【裕。鵝莊】
通常配以甜酸醬汁食用,但我認為不點也沒有太大變化。
深井燒鵝例牌四份一隻

另一重點「燒味」
▫️點咗燒味雙拼「蜜汁叉燒配脆皮燒腩」$138
如果呢兩樣唔想揀可以選擇貴妃雞或者豉油雞都得。但因為我係非常非常喜歡食叉燒嘅關係所以一定唔會掂呢個叉燒同埋見到櫥窗嘅燒楠仔都幾靚,即刻二話不說揀咗佢哋。
蜜汁叉燒配脆皮燒腩

叉燒紅彤彤外皮閃著蜜汁的亮澤,微燶的位置散發著炭火香氣,咬下去肉味香濃,伴隨陣陣豬油的甘香,這種粗獷的佬味直令人神往。最喜歡就是叉燒帶點燶邊,超好吃的。
蜜汁叉燒配脆皮燒腩

而這裡的燒肉亦不錯,對比叉燒我更為推介燒腩肉,肥瘦層層相間分明不得止,當烤好後,脆皮上會有很多的泡泡,用刀背敲敲脆皮,硬殼般的脆皮會發出梆梆聲,恭喜你,有碟靚既脆皮燒肉喺你面前啦。
蜜汁叉燒配脆皮燒腩

一口咬下去,咔嚓,嗯,表皮酥脆、鬆脆,入口輕咬就有一種脆化掉的感覺。這種就對了!太爽啦。

▫️福建炒飯 $168
主要在茶餐廳供應,但喺得呢到實有變化,感到這碟頭飯頗為矜貴。入面一眼望到就係幾隻大蝦,呢碟炒飯比想像中大嘅亦都係一個碟令我覺得價錢貴少少都值得嘅菜式。
福建炒飯

福建炒飯落油炒香蒜茸、冬菇粒、甘筍粒及菜心粒,加入蝦肉粒及雞肉粒略炒,食材非常豐富。飯粒分明、爽口彈牙的美味炒飯,是考功夫及手藝之作,據聞也是廚師入職的必考技巧,可見炒飯在飲食界的地位舉足輕重。其實要炒出又香又靚的炒飯,真係唔簡單,我都好耐冇食過咁好食嘅炒飯了。
福建炒飯

在優雅的環境下,盡情的、吃完一啖又一啖炒飯。
福建炒飯

兩次到來,我們都點了深井燒鵝,每人平均消費都只是二百多元,但已可享用燒味、炒飯 ,陣容雖沒有鼎盛但媽咪非常滿足!媽咪滿足我就滿足了!
Dinner
  • 燒肉
2020-11-22 552 views
男朋友好鐘意食燒鵝,之前一直都話想去深井食,但係礙於疫情關係,而深井又有啲遠,所以一直都沒有去。早前行街時,看到這一間燒鵝是由深井裕記燒鵝後人開的!告訴男朋友後,他二話不說就要去試!兩個人吃的份量都幾多,仲有甜品添!海蜇$68食燒鵝之前,先吃開胃小食!俾我發現這裏有海蜇!!海蜇不是太多地方有,而且也不是間間都好吃。這個海蜇夠飽滿和濕潤,不會乾柴柴,而且十分足料,整個碟都是海蜇,沒有用青瓜舖底。味道似好吃的,但是調味方面,個人喜歡酸一點,感覺會更開胃。燒鵝例牌$160瀨粉$18主角終於出場,我們只有兩個人,所以叫了燒鵝例牌,例牌份量都算多,眼見的其實鋪了兩層燒鵝啖啖肉,上菜時已經聞到陣陣的香味,最重要的是!!燒鵝皮還是脆的!!!好有油香,入口即溶既脆!好快地影幾張照片就即刻食,怕錯過皮還是脆的一刻!可能以前吃的不是太正宗,所以沒有想過原來燒鵝皮雖然充滿油脂,但還是可以燒成脆而不乾!滷水鵝肝$68鵝肝外表睇落去非常漂亮,滷水味非常入味而且口感一流,配埋醬汁食嘅話另有一番風味。但個人覺得配唔配醬汁食都一樣好味!讚👍🏻松露鯪魚球$108傳統的酥炸鯪魚球配上松露,呢個組合非常新鮮,以前從來未食過

兩個人吃的份量都幾多,仲有甜品添!

海蜇$68
食燒鵝之前,先吃開胃小食!

燒鵝例牌$160
瀨粉$18

滷水鵝肝$68

松露鯪魚球$108
傳統的酥炸鯪魚球配上松露,呢個組合非常新鮮,以前從來未食過。
呢個鯪魚球炸得不錯,食落外脆內軟。而黑松露汁藏左係魚球入面,咬落去之後一股黑松露嘅味道湧出來,味道非常特別。這是一道有新鮮感的菜色!

炸鮮奶$88
食咗咁多個餸當然要叫返個甜品作結尾啦。今次叫咗呢個炸鮮奶,外表望落去都係非常之鬆脆。食落外脆內軟,非常有鮮奶味。

總結呢間餐廳非常適合朋友聚餐,下次會叫多啲朋友嚟再試埋唔同嘅菜式!
  • 滷水鵝肝
2020-10-10 1532 views
小時候,每當有親戚到家裏,爸爸總喜歡帶客人到深井裕記燒鵝,一隻燒鵝,幾碟小菜,每人一碗燒鵝瀨粉,便令人感到非常滿足。🌼這日跟先生來到食肆雲集的亞士厘道晚膳,在芸芸的餐廳裏,我們選了裕鵝莊進餐,享受佳餚之餘,也勾起了不少舊回憶。🌼🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160來到裕鵝莊,必點的一定是這裡的招牌燒鵝,看餐牌介紹,由鵝的品種到飼養都一絲不苟,鵝身色澤赤紅,鵝皮脆口,入口鵝油爆出,香氣四溢,滿口甘香, 肉質嫩滑,沾上店家秘製的甜酸醬,更是別有一番風味。🌼🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98肉感豐富的炸肉排,香口得來啖啖肉,最適合一眾愛肉人仕享用,哈哈。 椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。柚子青檸骨,炸過後,加入柚子蜜和青檸片同炒, 酸中帶甜,十分開胃,送飯一流。🌼🎯 生炒臘味糯米飯 $108最近秋風起,最適宜食有暖胃作用的糯米飯,飯內有臘腸,潤腸,蝦米等,用料十足,飯粒煙韌,味道剛好,不會過鹹, 臘味非常香口,愈食愈想食,不用餸菜,一下子就食光光,哈哈。🌼

🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160

🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98

椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。

🎯 生炒臘味糯米飯 $108

• 生炒臘味糯米飯
  • 柚子青檸骨
2020-10-06 1209 views
餐廳裝修簡約、時尚, 座位寬敞舒適, 環境寧靜, 主打食燒鵝, 原來是深井裕記燒鵝分店。杏汁菜膽燉豬肺湯$78奶白色的杏汁燉豬肺湯, 賣相吸引,真材實料 , 豬肺同白菜, 十分軟淋香甜 ,入口滿滿杏汁的香氣, 豬肺仲有補肺功效,十分有益,秋冬最適合不過的滋潤湯水。燒鵝瀨$80 燒鵝外皮烤至油光亮麗,香氣四溢,皮脆肉嫩,肉質嫩滑多汁, 十分入味, 瀨粉彈牙,既香且滑 ,啖啖都是幸福的滋味,與燒鵝絕對是黃金拍檔,十分搭配, 將深井燒鵝的風味,重現在舌尖上。鹵水鵝肝配黑醋汁$68鹵水鵝肝火候控制剛好, 外層 光亮, 輕輕咬下去,油香四溢 ,質感嫩滑細緻,入口綿化, 鵝肝的油香在口中綻放, 沾上黑醋汁一起吃 ,鮮味提升,令人齒頰留香。冰鎮芥蘭$48芥蘭放在冰塊上, 色澤翠綠,賣相吸引, 入口爽甜帶嚼勁, 原汁原味,沾上魚生豉油, 啖啖好鮮味,津津回味。百花炸蝦球$118百花炸蝦球外皮炸到金黃色, 大粒圓渾, 熱呼呼, 香噴噴,令人垂涎, 入口甘香酥脆, 咀嚼時啖啖蝦的鮮味,口感彈牙 ,完全不覺油膩,令人停不下來, 一口接一口。椰香鮮奶桃膠$48 椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐

杏汁菜膽燉豬肺湯$78

燒鵝瀨$80

鹵水鵝肝配黑醋汁$68

冰鎮芥蘭$48

百花炸蝦球$118

椰香鮮奶桃膠$48
椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐富的滑溜的桃膠,更加吸引,啖啖窩心, 乾涸的秋冬,好滋潤的糖水, 不二之選。
2020-09-30 1207 views
疫情緩和, 是時候恢復和朋友飯聚的日子, 放工在尖沙咀買點東西, 就來亞士厘道搵食, 之前沒留意, 原來有間來自深井的燒鵝餐廳, 很久沒吃鵝的我們, 就選了這間吃飯。燒鵝瀨$80每次吃鵝也不會吃太多, 小食多滋味, 所以叫了燒鵝瀨一起分享, 很幸運的得到了鵝脾, 鵝脾看上去偏瘦, 但肉質咬下去很嫩, 滿有鵝香味, 皮薄帶鵝油香, 這滋味實在迷人, 配上瀨粉是一絕。蝦醬炒西蘭花$80本想蝦醬炒通菜, 通菜沒有了改西蘭花, 西蘭花在家也常吃, 但就是在外吃的比較好吃, 很是爽脆, 可能走過油, 但它也不油膩, 蝦醬味道鹹香滋味。椒鹽白飯魚$108白飯魚細細條, 炸到金黃色, 很香脆, 蘸上椒鹽及醋, 十分有大排檔風味。澳門炒飯$98不知道澳門炒飯是什麼, 因為想吃炒飯就嘗試一下, 原來是鹹魚、蝦乾作為主材料, 鹹鮮的味道反而令我想起大澳, 份量都幾足。竹笙螺頭老雞湯$88一個人住的我, 很缺乏湯水的滋潤, 開始入秋及乾燥, 喝碗燉湯滋補一下, 它如家常靚湯, 足料美味, 無味精的味道。豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯

燒鵝瀨$80

蝦醬炒西蘭花$80

椒鹽白飯魚$108

澳門炒飯$98

竹笙螺頭老雞湯$88

豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯好去處。
  • 竹笙螺頭老雞湯
  • 燒鵝瀨
2021-01-11 9 views
燒鵝瀨粉外賣自取燒鵝瀨,好有質數。燒鵝同瀨粉份量好多,一個女仔其實好難食得哂。外賣湯,燒鵝同瀨粉都有分開。湯就偏細碗,可能瀨粉真係太多了。味道燒鵝好入味,可能外賣,雖然冇脆皮,但都好好食,唔會太肥,加上悔子醬,一流。菜都恰當,爽甜。瀨粉正常,好食。鵝腸鵝腸好干淨,夠爽,份量又係好多,但加咗好多芽菜,沒有好膩。總括而言,味道真心好食,份量好大,兩個人食,叫咗一個燒鵝瀨,一個燒鵝飯,一份鵝腸,慢慢食,食咗一日先食得完。
燒鵝瀨粉

鵝腸
鵝腸好干淨,夠爽,份量又係好多,但加咗好多芽菜,沒有好膩。

TakeAway
疫情關係,香港人已經好少出去堂食了,今日同朋友諗住行下尖沙咀,買下嘢,影下相,行過呢頭,本應打算食隔離間茶記算了,兩間都大把位,我多手過咗隔離揭下個餐牌,睇下有乜食啦,佢門口個姐姐就行過嚟介紹一下菜單有乜食,咁我見佢都幾nice,反正又無乜特別想食啲乜,就入去食下燒鵝啦,見你呢間招牌打正牌頭食燒鵝……點知(好失望囉)😥😥😥😣😣😣我今次叫個雙拼餐(燒鵝拼叉燒),我朋友就叫咗(燒鵝拼燒腩仔),兩個餐上到嚟簡直有天淵之別,首先上菜嚟到賣相好靚仔,呢個要值得一讚👍(下面有相睇),但係一夾開,我碟燒鵝全部皮包骨咁滯😤😨,點食呀…😑我以為我叫錯咗食燒鵝兩食添,呢碟係將啲起咗肉嘅骨炒多碟比我😟,又或者叫錯碟片皮鴨添,淨係比我食層皮,好彩我重有叉燒嚟餸飯,大哥雙拼都唔係咁上上比客人呱! 呢舖真係千年道行一朝喪,就算你做得幾咁出色,門口姐姐幾咁有禮落力幫你sale客入嚟,但對客人嚟講第一個印象入嚟食完已經無打算再嚟食了🤦‍♂️,我諗做老細嘅都唔想無返頭客呱,希望公司高層睇到我嘅食評會叫斬燒味嘅員工留意一下吧…!
燒鵝拼叉燒
叉燒拼燒腩仔
2020-12-30
$100 (Lunch)
叉燒拼燒腩仔
  • 燒腩仔
2020-12-25 47 views
今日一行三人去食燒鵝見到係深井燒鵝嘅分店所以好有期望🔸🔸🔸🔸🔸我哋叫咗個燒鵝例牌$160燒鵝份量表面睇幾多但係其實冇咩肉食燒鵝皮都幾脆 但肉質比較鞋相比之下我覺得棋哥好食d真係有少少失望🔸🔸🔸🔸🔸跟住叫咗個椒鹽鮮魷$118呢個好好食,個皮炸得好脆 炸醬唔會厚配埋喼汁好正 推介🙌🏻🔸🔸🔸🔸🔸仲有叫咗個青檸骨$98呢個都幾好味不過食咗一舊就有d滯叫咗白飯配食就好d🔸🔸🔸🔸🔸仲有個小食滷水鵝肝$68味道一般鵝肝唔滑亦都唔香🔸🔸🔸🔸🔸職員態度就真係好一般有個阿叔手腳係好快但係都幾粗魯 又黑口黑面叫佢加茶又唔記得我地臨走5:30pm可能趕住6:00pm拉閘我哋喺OpenRice訂座有八五折連加一 三個人食咗$485應該都唔會再去了
今日一行三人去食燒鵝
燒鵝皮都幾脆 但肉質比較鞋
相比之下我覺得棋哥好食d
真係有少少失望
跟住叫咗個椒鹽鮮魷$118
呢個好好食,個皮炸得好脆 炸醬唔會厚
配埋喼汁好正 推介🙌🏻
我哋喺OpenRice訂座有八五折
連加一 三個人食咗$485
應該都唔會再去了
2020-12-15 47 views
早前睇Youtuber介紹E間食店已經好想黎試試但因為之前晚市一直未放寬 所以一直無機會最後就係第四波疲情 收緊晚市前去左食晚市太較冷清 人數吾多 本來想order下庄 但店員話無唒😫相信因為人數少 所以佢地都無準備甘多甘唯有要上庄啦 食得燒鵝 一定配番瀨粉加埋碟豉椒鵝腸 就夠唒數啦燒鵝皮香肉嫩 而且皮下吾會太肥膏 但咬落充滿鵝既油香 瀨粉爽滑 加少少鵝汁 即刻味道升華到另一個層次鵝腸份量足夠 咬落爽口 豉椒調味適中 食完E餐後 要再等第四波完結完先有機會再黎食過啦😭
早前睇Youtuber介紹E間食店已經好想黎試試

瀨粉爽滑 加少少鵝汁 即刻味道升華到另一個層次
鵝腸份量足夠 咬落爽口 豉椒調味適中

食完E餐後 要再等第四波完結完先有機會再黎食過啦😭
2020-11-27 76 views
網上有人讚呢間燒鵝瀨好正。平時小食燒鵝瀨嘅我都忍唔住去試一試🥰都要$90一份㗎😅淨係食燒鵝賣好似有啲好好似唔係好抵,所以我哋試埋叉燒&貴妃雞。絕對有驚喜嘅燒鵝瀨。賣相吸引。美濃多肉汁。分量十足。有相為證。但係好似真係燒鵝係最出色。因為啲叉燒有啲乾。同埋個貴妃雞一般啦😅⋯⋯我哋食完個瀨粉都仲有好多燒鵝/叉燒淨。所以如果瀬粉可以大碗啲就Perfect啦👍🏻。環境方面都坐得好舒適。整體感覺都唔會覺得好cheap....

2020-11-20
$98 (Lunch)
  • 燒鵝瀨
2020-11-21 75 views
今日行過亞士厘道,見到燒味飯,好似幾正,就入去試下。坐得舒服嘅,唔迫,比起一般茶餐廳黎講算有裝修,應該可以叫餐廳,唔係茶餐廳。讚一讚杯茶,小麥茶?大麥茶? 係好飲嘅,比起一般餐廳杯茶有誠意,唔係一般紅茶。粉葛湯好濃、好甜,飲得出夠曬火喉,飲完之後又無口渴。重有好多燉湯,下次可以試吓。叉燒太瘦啦,有點乾,可能因為我無叫肥叉啦。燒鵝keep到深井水準,油脂豐富甘香,皮脆肉嫰,燒鵝髀啖啖肉。梅菜扣肉好入味,豬肉肥瘦適中,唔會話咬落成口油,就禁食可能有少少咸,送飯一流。尖沙咀黎講價錢唔算貴啦,下次行開呢頭都會再食。
今日行過亞士厘道,見到燒味飯,好似幾正,就入去試下。

小麥茶
叉鵝飯
叉燒太瘦啦,有點乾,可能因為我無叫肥叉啦。
梅菜扣肉飯

尖沙咀黎講價錢唔算貴啦,下次行開呢頭都會再食。
小麥茶
梅菜扣肉飯
  • 燒鵝
  • 梅菜扣肉
  • 例湯
2020-11-14 85 views
班C9朋友約食飯,因為都臨時臨急,又要星期五又尖沙咀地區,好彩搵到呢個食燒鵝餐廳裕鵝莊,又book到位。。gogogo!4條友樣樣野都想食最後點左相中既食物,講真整體全部野都好食燒鵝鋪頭名都有鵝字緊係無得輸,叫左個例牌,皮脆肉嫩GOOD.鵝腸爽夠入味小炒王開胃,如果叫個靚仔真係完美炸蝦丸,椒鹽鮮尤,柚子一字骨(唔係好記得名)冰鎮介lan,蝦干煎絲瓜,好健康野飲叫左個蜜桃紅茶,同朋友叫支手工啤酒唔錯唔錯。全部野食都好味,有機會都會再去

4條友樣樣野都想食最後點左相中既食物,講真整體全部野都好食

鵝腸爽夠入味

小炒王開胃,如果叫個靚仔真係完美

炸蝦丸,椒鹽鮮尤,柚子一字骨(唔係好記得名)

冰鎮介lan,蝦干煎絲瓜,好健康

野飲叫左個蜜桃紅茶,同朋友叫支手工啤酒唔錯唔錯。

全部野食都好味,有機會都會再去

2020-10-09
  • 例牌燒鵝
  • 炸蝦丸
  • 柚子青檸骨
2020-11-09 99 views
尖沙咀有好多間餐廳食燒鵝,可以話每間嘅價錢都相差甚遠,試過價錢唔平但係真係得幾舊燒鵝。嗌咗一個燒鵝瀨粉($80),燒鵝同瀨粉係分開上,呢個價錢來講燒鵝算幾大份,食得好夠喉,唔會好似有啲餐廳咁得一碗粉上面兩三舊完全唔夠喉。仲嗌咗呢個滷水鵝肝,味道唔錯,有鵝味,不過如果小人食嘅話就有少少滯。仲嗌左個干扁肉碎四季豆,不過呢個餸就偏鹹咗啲,同樣地份量都唔少尤其是係肉碎同四季豆嘅比例係差唔多,唔會菜多肉少。呢間餐廳幾抵讚嘅就係上菜速度都好快,店員態度都友善,當日又咁啱可以坐到卡位,總括嚟講價錢合理又坐得幾舒服。

2020-11-04 98 views
今日去食咗燒鵝,燒鵝熱辣辣,燒鵝皮笑得10分香脆,鵝肉亦10分好食,算係幾嫩,不過有返咁上下質素就唔好預佢係樓下街市斬料嘅價錢了,環境坐得都幾舒適,服務正正常常
很多食物也想吃,但是味道偏鹹,服務唔錯😋跟家人一起食中午飯,走到這裏叫了想食的燒鵝 燒鵝看上很美麗,但係只有燒鵝脾有肉,其他部份骨比較多。松露鯪魚球不過不失,吃的時候要小心,因為會噴汁菠蘿咕嚕肉加咗合桃,味道唔錯!炸鮮奶是我認為最好食的食物下次食會再嗌太多肉,叫了蔬菜來吃,味道還可以糯米飯是這一餐的敗筆,本來整體感覺都唔錯,但係糯米飯真係太鹹!我們每人食咗一小口就停手了餐廳的玄米茶非常好飲,不知道是否因為餸菜比較鹹,所以我們都飲了很多茶
很多食物也想吃,但是味道偏鹹,服務唔錯😋

跟家人一起食中午飯,走到這裏叫了想食的燒鵝
燒鵝看上很美麗,但係只有燒鵝脾有肉,其他部份骨比較多。

松露鯪魚球不過不失,吃的時候要小心,因為會噴汁

菠蘿咕嚕肉加咗合桃,味道唔錯!

炸鮮奶是我認為最好食的食物
下次食會再嗌

太多肉,叫了蔬菜來吃,味道還可以

我們每人食咗一小口就停手了

• 懷舊炸鮮奶