去竹園搵朋友打麻雀, 就到附近搵食, 無諗過竹園變了這麼多, 街市翻新了, 穿越街市後便發現一間新開嘅連鎖車仔麵—「臨記車仔麵 」, 無諗過屋村中竟然有如此不平凡嘅車仔麵檔, 不論湯底、餸菜都相當優秀, 真心要私心推薦比大家!😏 車仔麵可自選餸菜、湯底、粉麵, 平日裏有五款特色套餐:唐三藏、豬八戒、牛魔王、化骨龍、大隻佬, 款款都有5-6款餸, 由$35起,價錢相宜, 14:00-17:30仲有下午茶, 由$24起,好抵食喎!👏🏻😯 湯底有4種:傳統湯、咖喱湯、麻辣湯、鮮茄湯, 小編揀左咖哩湯, 香濃惹味,質感濃稠,唔會水溜溜, 麵條也很掛湯, 仲可以額外加秘製辣醬, 辣醬辣得過癮!😎 咖喱魷魚($13) 炆煮得入味,厚肉爽彈,推薦! 自家製鮮竹卷($10)相當特別, 無諗過鮮竹卷可以作為一個車仔麵餸呢!😂 外皮炸得香脆, 內餡混合了豬肉、蝦、木耳等, 口感和味道豐富,值得一試! 🌟必試❗️溏心蛋($10) 超好食,超流心,半熟蛋黃緩緩流出,蛋香十足!😋 回味豬大腸($8)厚肉有嚼勁, 洗得乾淨,沒有
去竹園搵朋友打麻雀,
就到附近搵食,
無諗過竹園變了這麼多,
街市翻新了,
穿越街市後便發現一間新開嘅連鎖車仔麵—「臨記車仔麵 」,
無諗過屋村中竟然有如此不平凡嘅車仔麵檔,
不論湯底、餸菜都相當優秀,
真心要私心推薦比大家!😏
車仔麵可自選餸菜、湯底、粉麵,
款款都有5-6款餸,
由$35起,價錢相宜,
14:00-17:30仲有下午茶,
由$24起,好抵食喎!👏🏻😯
湯底有4種:傳統湯、咖喱湯、麻辣湯、鮮茄湯,
小編揀左咖哩湯,
香濃惹味,質感濃稠,唔會水溜溜,
咖喱湯
麵條也很掛湯,
仲可以額外加秘製辣醬,
辣醬辣得過癮!😎
車仔麵
咖喱魷魚($13)
炆煮得入味,厚肉爽彈,推薦!
咖喱魷魚
自家製鮮竹卷($10)相當特別,
無諗過鮮竹卷可以作為一個車仔麵餸呢!😂
外皮炸得香脆,
內餡混合了豬肉、蝦、木耳等,
口感和味道豐富,值得一試!
自家製鮮竹卷
🌟必試❗️溏心蛋($10)
超好食,超流心,半熟蛋黃緩緩流出,蛋香十足!😋
溏心蛋
回味豬大腸($8)厚肉有嚼勁,
洗得乾淨,沒有多餘嘅內臟味。
回味豬大腸
🌟必試❗️秘製豬軟骨($8)
雖然份量只有一件,
但勝在炆煮得軟腍入味,
軟骨位骨膠原感十足,又有口感!
秘製豬軟骨
🌟必試❗️油炸鬼雞翼($19/3隻)
炸皮超脆,
口感和味道真係有種食油炸鬼嘅感覺,
莫非真係用油炸鬼包着雞翼一起炸!😂
裏面嘅肉質保持嫩滑多汁,好味道!😋
油炸鬼雞翼
車仔麵可加$7配飲料呢~
都相當合理呀!

整體來說,
套餐嘅價錢超抵,
雖然逐個餸去點的話,價格就貴多了,
不過可以食晒自己想嘅餸,
再加上每款餸都看得出店家嘅用心,♥️
每款餸都有自家調味,
這份別出心裁倒是對得起價格,符合性價比!
絕對要食過返尋味!😏
溏心蛋
回味豬大腸
油炸鬼雞翼
2019-04-21 698 views
上星期有天去了找剛生了一個小寶寶的舊同事家,待寶寶吃飽睡著後就交由老公照料,跟我到樓下商場吃點東西!她說平常不想煮飯樓吃麵的時候都會跟老公到這吃,既方便又衛生還有台式的滷肉飯可選呢是以快餐店的半自助形式下單,付錢之後就等待叫號碼取食物喔等待的時候就可以在自助區拿取自己需要的調味跟餐具那天我點了一碗叫“牛魔皇”$39的粗面,好想好想吃辣的我還點了麻辣湯底加特色辣醬*\(^o^)/*好大的一碗,有牛腩、牛丸、韭菜、牛肚跟白羅白,麻辣湯底辣得過癮!沒渣的羅白沾上這特色辣醬更為滋味舊同事就說沒在這吃過飯,那天就試試這個台式滷肉飯$29,還加了一份甜酸齋,說要推薦我試試呢!滷肉飯看起來不錯嘛,還配上青菜跟滷蛋喔試了她特意為我加配的甜酸齋,的確好贊呀下次有機會再吃的話,我也一定會點呢加上7元就可以有餐飲,這天喝了消暑解膩的凍檸茶,就是爽嘛!

她說平常不想煮飯樓吃麵的時候都會跟老公到這吃,既方便又衛生

有台式的滷肉飯可選呢

是以快餐店的半自助形式下單,付錢之後就等待叫號碼取食物喔

等待的時候就可以在自助區拿取自己需要的調味跟餐具

沒渣的羅白沾上這特色辣醬更為滋味

滷肉飯看起來不錯嘛,還配上青菜跟滷蛋喔

試了她特意為我加配的甜酸齋,的確好贊呀

下次有機會再吃的話,我也一定會點呢

加上7元就可以有餐飲,這天喝了消暑解膩的凍檸茶,就是爽嘛!
Lunch
之前朋友話呢一間車仔麵好正,搞到我心思思琴日收工即刻衝過去食。我見佢好多間分店,今次我去食嘅依家響黃大仙竹園商場內。入面環境乾淨而且自助形式,朋友話感覺似一粥麵😂我就咁睇佢嘅菜單樣樣都好想食,而且價錢都算正常,係唔想諗嘅情況之下我哋揀咗佢嘅組合,朋友揀咗碗大隻佬($37,包括糖心蛋雞肉腩肉蘿白韭菜豆卜),而我就揀了化骨龍($39,有豬軟骨鮮竹卷墨魚丸雞翼尖同埋生菜),我另外仲加咗個糖心蛋,魷魚,小花菇同埋鮮腐竹。重點左佢嘅孜然燒雞翼(大$28/五隻)同埋鹽酥雞軟骨($15)我碗化骨龍揀咗粗麵原味湯底,湯底都幾濃,麵份量都幾多,真係每一樣野都入口即溶咁滯,豬軟骨林得來有滿滿嘅膠質, 不覺得一舊真係少咗啲☹️;朋友推介鮮竹卷真係無敵,平時車仔麵好少食到;瑞士花香雞翼尖又係入晒味勁林唔使咬,仲有少少香甜嘅花香味;值得一讚嘅仲有佢嘅辣魷魚,爽口得來又夠辣!小花菇都唔錯,似係用蠔油炆左好耐👍值得一讚係佢嘅糖心蛋,真係整得好味過我嗰啲,好想食10個😍😍朋友嗰碗大隻佬佢揀咗麻辣湯底,一開始以為好油,點知試落去辣得好過癮!朋友都幾鍾意咁!試咗佢嘅蘿蔔清甜冇渣,腩肉似係蒜泥白肉,朋友話最好味係個雞肉,下次

;朋友推介鮮竹卷真係無敵,平時車仔麵好少食到

朋友嗰碗大隻佬佢揀咗麻辣湯底,一開始以為好油,點知試落去辣得好過癮!朋友都幾鍾意咁!試咗佢嘅蘿蔔清甜冇渣,腩肉似係蒜泥白肉,朋友話最好味係個雞肉,下次要點!

孜然燒雞中翼有五隻,孜然粉很香但完全不辣,鍾意食譚仔辣雞亦嘅朋友可能有少少失望😅鹽酥雞軟骨幾有驚喜喎,細細粒好易食,越食越有味。

整體來講呢間車仔麵嘅出品都算很高質!每樣餸都feel到佢係精心製作,而且又唔算貴,會有下次光顧😊

____________________________
店名:臨記車仔麵 (黃大仙)
環境🏝:8/10
地址:
黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖
2019-04-16
2019-03-25 465 views
今日要去竹園商揚拎眼鏡,拎完之後就順手搵埋個朋友食個晏先開工佢建議食車仔面,跟住佢就同我去左商場底層!哈哈,原來係我平日屋企附近個間既分店都係自己剔好再排隊落單就可以等單號自取食物同平日食開既分店一樣,呢度既職員都係會帶晒廚帽、口罩同手套,感覺乾淨衛生等左一陣,就已經可以拎得朋友要左豬腸(HKd$8)、魚腐(HKd$8)、蘿蔔(HKd$7)同牛舌(HKd$10)跟粗面(HKd$9)而我就揀左要豬腸(HKd$8)、溏心蛋(HKd$10)、脆味豚爽肉(HKd$13)跟讚歧烏冬(HKd$9+3)每碗車仔面都會跟有一份油菜,豬腸份量都幾多,而且處理得好乾淨溏心蛋夠晒流心呢個豚爽肉次次都會點,其實姐係豬頸肉,分碟另上唔會浸淋,食落外脆肉質爽而呢份另嗌既小食“美味酸齋”(HKd$15)係我既must order item依舊係夠酸又大份,yummmmmm凍飲同熱飲/汽水都係加7蚊就有交易

都係自己剔好再排隊落單就可以等單號自取食物

等左一陣,就已經可以拎得

溏心蛋夠晒流心

依舊係夠酸又大份,yummmmmm

凍飲同熱飲/汽水都係加7蚊就有交易

2019-08-30 45 views
早排7月中行黃大仙時,突然醒起竹園有間車仔麵仲有蕃茄湯選擇,就突登由黃大仙步行上竹園。經過20幾分鐘終於行到上去,見到個門口放咗好多盅頭飯同粥既poster,個陣仲以為佢咗多元化做咁多樣野,排隊排到我時我望望個menu 搵極都搵唔到我最想食既 車! 仔!麵! 所以我就失望而回走去竹園街市搵食

2019-08-21 42 views
竹園街市出面 臨記 茶餐廳格局鋪頭名車仔麵 但係冇賣車仔麵嘅……自助式冇待應 先買票後自取食物碗筷好幾張枱都未執嘢 枱面醬料剩少少 有啲亂亂咁……牛丸/魚旦粉 $17可選 河粉 米粉 米線 但冇麵 冇麵 冇麵魚旦2粒 魚片2片 魚皮2片 炸魚角1件 多料嘅 魚旦靚 彈口唔係死實媲美九龍城德X魚蛋粉$37 還要好(個人感覺 不喜勿插🙏)湯底唔渴喉兩住米粉分量少 要飽肚可能要食2碗跟油菜 $10 只有菜心 冇得揀 老菜1堆用碗上 幾條菜未剪斷 亂放咁 唔食也攞有盅頭飯 $18 都好大盅 都多料 可試
竹園街市出面 臨記 茶餐廳格局
鋪頭名車仔麵 但係冇賣車仔麵嘅……
自助式冇待應 先買票後自取食物碗筷
好幾張枱都未執嘢

枱面醬料剩少少 有啲亂亂咁……
牛丸/魚旦粉 $17

可選 河粉 米粉 米線 但冇麵 冇麵 冇麵

媲美九龍城德X魚蛋粉$37 還要好
(個人感覺 不喜勿插🙏)
湯底唔渴喉

兩住米粉分量少 要飽肚可能要食2碗

跟油菜 $10 只有菜心 冇得揀 老菜1堆
用碗上 幾條菜未剪斷 亂放咁 唔食也攞

魚旦湯米👍$17 油菜心$10👎

有盅頭飯 $18 都好大盅 都多料 可試

2019-08-18
$27 (Tea)
魚旦湯米👍$17 油菜心$10👎
  • 魚旦湯米粉
  • 魚旦湯米👍$17油菜心$10👎
2019-08-11 50 views
因為媽媽去咗旅行所以冇人煮飯俾我食跟住就落咗去街市睇下有咩食又係食$16嘅餐不過今次係食河粉 唔係食飯就係竹園街市 郵局對面呢個應該係竹園來講最抵嗰個魚蛋河粉之前明明河粉好多 依家就越來越少仲要真係少咗好多料咁佢就有兩粒魚蛋 兩塊魚皮 兩塊 同埋一舊魚片頭咁佢個湯底呢都幾好飲嘅係魚湯 不過都重味精整體來講呢 都OK嘅 不過如果俾我揀我會食佢嘅飯因為好似抵啲 佢啲飯呢就一個$18最抵 每日都有唔同嘅 今日就係北菇蒸雞飯 同埋鳳爪排骨飯
因為媽媽去咗旅行所以冇人煮飯俾我食

整體來講呢 都OK嘅 不過如果俾我揀我會食佢嘅飯

因為好似抵啲 佢啲飯呢就一個$18最抵
每日都有唔同嘅 今日就係北菇蒸雞飯 同埋鳳爪排骨飯
2019-07-18 47 views
魚蛋河粉🍜$16自家製鮮竹卷🙈$10 $16一碗魚蛋河😮全日供應😝確實抵食👍另外加$7有飲品😉魚蛋河真係幾足料☺魚蛋兩粒,片頭一件,魚片三塊,仲有兩塊魚皮同菜😎味道都幾好😝自家製鮮竹卷,味道一般🙈油炸食物,無乜特別,可以唔駛試😂天水圍丶沙田同藍田都有分店😎臨記車仔麵 (黃大仙)黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖
魚蛋河粉🍜$16
自家製鮮竹卷🙈$10

$16一碗魚蛋河😮
全日供應😝
確實抵食👍
另外加$7有飲品😉

魚蛋河真係幾足料☺
魚蛋兩粒,片頭一件,魚片三塊,仲有兩塊魚皮同菜😎
味道都幾好😝

自家製鮮竹卷,味道一般🙈
油炸食物,無乜特別,可以唔駛試😂

天水圍丶沙田同藍田都有分店😎

臨記車仔麵 (黃大仙)
黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖
2019-07-05 59 views
臨記推出了16蚊的粉麵,前排的就係魚蛋粉了,堂食16蚊,外賣就加1蚊,所以我有時都會買返屋企食,用完的外賣碗仲可以留返帶飯返工時,一物二用。今次我就買左一碗魚蛋粉返去了,雖然係16蚊,係其實一啲都唔細碗,對一個女仔嚟講一定夠飽,男仔就當然睇返食量啦,佢有兩粒魚蛋,仲有魚片、魚片頭同埋魚皮,料方面都真係豐富,潮州白魚蛋雖然未必有人地手打個啲咁彈牙,但係彈牙程度都ok。至於河粉都幾多,對我嚟講都夠飽,湯底方面個魚湯都幾清甜好味,配河粉真係一流,而且就算外賣佢係會分碗,不怕返到屋企河粉索晒湯而脹晒,當然鼓勵大家用外賣盒盡量循環再用,或自攜外賣盒去購買。而魚皮佢地都係另上的,所以唔會淋左,不過我個日個包魚皮就好明顯有新有舊,因為有一塊同啲碎比較淋,但另外兩塊就卜卜脆,明顯唔同味,好味好多。

2019-06-27 97 views
媽媽不在家,獨個兒晚飯。喜歡吃麵的我,隨意到家樓下的麵店。店名寫上「臨記車仔麵」,但是進內後發現餐牌是沒有車仔麵!不過不想再找別的店,便看看餐牌上有沒有其他想吃的食品。最後選擇了「牛腩麵加牛丸河粉」,要求了走蔥花,另外加了一個小食「自家製鮮竹卷」,飲品點了「凍檸茶走甜少冰」。首先,店舖是快餐店的形式,先付款後取食物,其實店內食客佔全間店舖只是三份之一,但等食物的時間比一般粉麵店還要等長一點。到了叫我的籌號,看到取餐處的擺放位置沒有一碗是有牛腩的!於是跟服務人員說了。不過這不是重點,重點是我很討厭吃蔥花,說了不要還加了!凍檸茶走甜也沒有走!鮮竹卷一條分開三小塊,但可以有熱有凍,不是我擺放長時間而冷卻,吃第一口是凍,吃第二口是暖,吃第三口是熱!翻熱也可以翻到一條有三個溫度!有人請也不會再來!
媽媽不在家,獨個兒晚飯。
喜歡吃麵的我,隨意到家樓下的麵店。

凍檸茶走甜也沒有走!

有人請也不會再來!
2019-06-27
2019-06-06 89 views
係而家叫一碗飯食都要4-50蚊既時代竟然仲有十幾蚊一碗既蒸飯真係好少見!!呢間臨記之前都食過一次未轉menu之前有車仔麵揀而家就只有粉麵同小食但就多左個18蚊蒸飯!簡直就是良心企業鳳爪排骨飯($18)只係需要18蚊!就可以食到蒸飯份量同平時酒樓食到既差唔多鳳爪2隻加5塊排骨飯香質素一流撈埋d醬汁 味道非常出色性價比超高友人點左一碗牛根牛腩河,腩汁好出色而牛根爽滑彈牙,不錯不錯忟到好淋滑而且腩汁味道出色河粉既質素都值得一讚爽口彈牙
係而家叫一碗飯食都要4-50蚊既時代
竟然仲有十幾蚊一碗既蒸飯真係好少見!!

呢間臨記之前都食過一次
未轉menu之前有車仔麵揀
而家就只有粉麵同小食
但就多左個18蚊蒸飯!簡直就是良心企業

鳳爪排骨飯($18)
只係需要18蚊!就可以食到蒸飯

份量同平時酒樓食到既差唔多
鳳爪2隻加5塊排骨

飯香質素一流
撈埋d醬汁 味道非常出色
性價比超高

友人點左一碗牛根牛腩河,腩汁好出色
而牛根爽滑彈牙,不錯不錯
忟到好淋滑而且腩汁味道出色

河粉既質素都值得一讚
爽口彈牙
2019-05-29
2019-06-06 65 views
裝潢都算係新式,比人一種好舒服乾淨既感覺一入到去先睇menumenu好簡單粉麵同小食我就叫左五寶湯河,另加牛根同紫菜呢度係自落單比錢再等叫number既即叫即整有d似南記等左大約5分鐘記見到自己個number五寶湯米線份量都算多同大份五寶每一種丸都有一粒另有魚片2片呢個價錢都算唔錯湯好清甜,唔係味精湯麵質較硬,如果鐘意淋身麵既可以係落單既時候同店員講炸魚皮我地叫左小食黎share呢個真心推薦口感爽脆而且唔算重口味
裝潢都算係新式,比人一種好舒服乾淨既感覺
一入到去先睇menu
menu好簡單
粉麵同小食

我就叫左五寶湯河,另加牛根同紫菜
呢度係自落單比錢再等叫number既
即叫即整有d似南記

等左大約5分鐘記見到自己個number

五寶湯米線
份量都算多同大份
五寶每一種丸都有一粒
另有魚片2片
呢個價錢都算唔錯

湯好清甜,唔係味精湯

麵質較硬,如果鐘意淋身麵既可以係落單既時候同店員講

我地叫左小食黎share

呢個真心推薦
口感爽脆而且唔算重口味
2019-05-21
2019-06-01 72 views
今日同婆婆去竹園邨探遠房親戚,臨走前同婆婆食個下午茶,本身我喜歡食車仔麵,而且之前食過藍田分店,所以行左入去嚟間食進去後見到座位比藍田店更闊落,坐得更舒服安坐後,走出去睇發現暫時只有傳統粉麵,而沒有車仔麵不過傳統粉麵又平又抵食,而且魚蛋河全日也特價$16最後因為我同婆婆也喜歡食牛,叫了五香牛腩河同五香牛筋河五香牛腩河-五香牛腩河加入腩汁後,超好味,另加了牛丸同蘿蔔,牛丸超爽,非常彈牙,蘿蔔很淋再吸了湯和腩汁五香牛筋河-加入大量腩汁,牛筋煙韌而不硬,另加了紫菜同墨魚丸,墨魚丸又脆又重墨魚味,紫菜吸了湯汁更好味炸魚皮-很脆,浸在湯中一至兩秒,在未淋前,快食最正,又脆又吸到湯的味道,同腩汁的味道叫任何粉麵+$10可換郊外油菜一碟,所以加了碟菜心,很淋,連莖也是淋,這代表菜心很鮮嫩

進去後見到座位比藍田店更闊落,坐得更舒服

安坐後,走出去睇發現暫時只有傳統粉麵,而沒有車仔麵
不過傳統粉麵又平又抵食,而且魚蛋河全日也特價$16

最後因為我同婆婆也喜歡食牛,叫了五香牛腩河同五香牛筋河

五香牛腩河

菜心
$60 (Tea)
五香牛腩河
菜心
2019-05-29 64 views
成日大魚大肉既飯局過後,中間都會想食返d正常少少既野,好似港式粉麵呀車仔麵個d呢間我都有成日食開,貪佢平平地又坐得舒服,平日通常都係一家大細開餐多,而我諗唔到食乜就會係度快快手解決一餐。牛筋墨丸米 $37好多牛筋,鋪到成碗米粉都係咁滯,非常之軟腍又入味,而且唔會太膠,好味!另外加多兩粒墨丸,都係大大粒,食到有墨魚粒,係靚既墨丸個湯溝咗腩汁而且米粉又索味,個湯同米粉都好夠濃味,唔係完全清湯咁,啱晒我口味。另外嗌左碟菜心,不過原先都已經有一條,都真係幾足料幾有良心😂自製鮮竹卷 $10炸過既鮮竹卷都幾好食,外面香脆,不過入面d料就唔係好多,整體個味都ok la

牛筋墨丸米 $37

自製鮮竹卷 $10

2019-05-27 80 views
臨記係香港都幾多分店,今次要講下係黃大仙屋村既舒適分店~裝修新穎既車仔店麵,但美味依然😋必食佢個魚蛋河$16最緊要係有香脆魚皮,用匙裝係面,唔怕被湯浸淋,配埋彈牙魚蛋同魚片,今時今日食都一碗16蚊仲咁有質素既魚蛋河實屬罕見!五寶湯河$33兩碗魚蛋河既價錢,但餸唔係多好多,個人建議,叫魚蛋河後再加餸,會抵d~五香牛筋河$30湯底已經好夠味,牛筋淋得黎有膠汁,絕對推薦!牛筋有幾大舊,值回票價~香脆炸魚皮$17自家製鮮竹卷$10臨記既炸物都好值得叫黎食,食得出無翻炸,脆到咬落去有聲😍
魚蛋河

五香牛筋河$30
黑芝麻豆漿

香脆炸魚皮$17
自家製鮮竹卷$10
臨記既炸物都好值得叫黎食,食得出無翻炸,脆到咬落去有聲😍

2019-05-24
牛筋