2019-12-10 1167 views
同朋友喺旺角行完街,想食下粉面,於是就隨心入咗呢間鋪頭。鋪頭外面有好多報道,似乎係做遊客生意,不過因為近期嘅社會運動,店入面冷清左好多。睇一睇餐牌,大部份嘅粥粉都比出面貴,但既然入咗嚟就決定試一試佢。我哋叫咗個焯魚皮,雲吞豬潤麵,同埋魚腩粥。個焯魚皮都幾爽口,而且麻油味濃,都唔錯。至於個雲吞麵,味道中規中矩,以呢個價錢來講唔係咁值。不過比較有驚喜嘅係個魚腩粥,足底好綿,而且好鮮甜。整體來講味道中等,不過價錢偏貴,咁樣買單都要過百

整體來講味道中等,不過價錢偏貴,咁樣買單都要過百
2019-11-15 593 views
今日同朋友行過旺角,見到呢間唔算太多人,於是入咗去食飯。我地嗌咗個雲吞豬潤麵同魚腩粥再加個薑蔥魚片share。雲吞麵個大地魚湯,鮮甜得嚟有魚香。雲吞大細適中,蝦肉爽口彈牙。豬潤都煮得啱啱好,好爽脆,幾新鮮。另外個魚腩粥好綿好滑,魚腩份量好夠,成個粥好鮮。個魚皮都煮得好爽脆,一啲都唔腥,連埋啲薑蔥一齊食好滿足。
2019-09-19 586 views
作為打工仔既我,經常放工之後行陣已經好晏,然而去到咁夜就唔多選擇,要好食就更加少。今次介紹呢間係專食粥麵既,但因為天氣熱好耐無叫過粥,睇住個麵先啦!豬潤炸醬撈麵嘩一睇個碟就已經好心動,係好厚既豬潤啊!!佢本身個豬潤係處理得好好,無渣又唔會煮過時,另外佢個炸醬又係好食,少少辣甜咁,再配埋佢個湯係好夾既,不過就咁飲個湯就會幾鹹同重梘水味。環境黎講都算係幾舒服,職員都係好親切,每次都會再叫多個菜一齊食。但價錢算係少貴,一碟麵係要成 $60,細食既女仔可以叫碗,份量少價錢係平啲咁。

豬潤炸醬撈麵
嘩一睇個碟就已經好心動,係好厚既豬潤啊!!
佢本身個豬潤係處理得好好,無渣又唔會煮過時,
另外佢個炸醬又係好食,少少辣甜咁,再配埋佢個湯係好夾既,
不過就咁飲個湯就會幾鹹同重梘水味。

2019-08-13
2019-09-01 458 views
一向做傳統味道嘅雲吞麵,本人最鐘意就係佢地個豬手撈麵加及第粥,覺得佢個麵有油香味,又爽口,及第粥足料又新鮮,豬手大大件煮得又入味粥底鮮甜又夠味,但對本人黎講就太貴啦!
2019-08-30
2019-08-25 401 views
粥好多味噌,未坐滿就開始趕人,服務一般,食物都係一般。自有分店之後就差左好多,價錢一流,服務九流,不推介這一家,好旺角以前在旺中對面係好食的,但呢間開左咁耐越來越差。
2019-08-07 279 views
去到好旺角就是想吃她的新鮮鯇魚皮, 要吃到薑蔥涼拌魚皮的地方和機會, 這幾年真的愈來愈少, 最喜歡其爽彈, 配上花生和豉油加麻油的汁料更是滑中帶脆, 這裡的魚皮新鮮, 也將所有魚鱗打走, 沒有甚麼可挑剔的. 麵食點了豬手豬膶麵, 南乳豬手夠入味, 豬膶煮得剛剛熟, 厚切而彈牙就是煮得好的豬膶, 麵沒有太多梘水味, 但就是很短時間浸在湯內就變軟, 算是唯一的敗筆吧!
2019-07-05 316 views
在大熱天時旺角行街, 沒有一點忍耐力真的好難成事.到處都是人之外, 街與街之間個種焗真是非筆墨能形容.所以如非必要, 都不會到旺角一趟.適逄著開的波鞋都已舊了, 所以諗住到波鞋街搏命.經過幾個鐘後終於買到自己的心頭好.見時間尚早, 就諗住去食番碗麵醫醫肚.不斷搵下搵下, 見到呢間野既個門口好似煮麵好專業咁,就入去試試.由於還是下午茶時段, 見到個menu 可以一個價錢選擇粥及麵, 見幾抵.就試試: 鳳城水餃麵+巧製肉丸粥(細).不出五分鐘, 就黎左個肉丸粥. 嘩! 個肉丸好大粒. 有咬口.粥底好綿. 亦都同d 肉丸味好夾.過多十分鐘時間, 因為要即整水餃,所以煮耐少少. 都無可厚非.見個賣相, 就同出面麥x記個類整法差不多個麵一d 都唔淋, 沒有鹼水味, 份量都不少. 不會一啖就無左.水餃隻隻都有大蝦在內, 大大隻咁好抵食.湯底就是蝦子湯底. 加埋韮王. 成碗加埋既 match up 真是一整碗連湯食加飲哂.總括而言, 呢個粥麵組合可以話天造之合,單一碗都已經足以飽肚. 更何況兩碗?下次有機會再試埋其他
在大熱天時旺角行街, 沒有一點忍耐力真的好難成事.
到處都是人之外, 街與街之間個種焗真是非筆墨能形容.
所以如非必要, 都不會到旺角一趟.
適逄著開的波鞋都已舊了, 所以諗住到波鞋街搏命.
經過幾個鐘後終於買到自己的心頭好.
見時間尚早, 就諗住去食番碗麵醫醫肚.
不斷搵下搵下, 見到呢間野既個門口好似煮麵好專業咁,
就入去試試.
就試試: 鳳城水餃麵+巧製肉丸粥(細).
不出五分鐘, 就黎左個肉丸粥.
嘩! 個肉丸好大粒. 有咬口.
粥底好綿. 亦都同d 肉丸味好夾.
過多十分鐘時間, 因為要即整水餃,
所以煮耐少少. 都無可厚非.
見個賣相, 就同出面麥x記個類整法差不多
水餃隻隻都有大蝦在內, 大大隻咁好抵食.

總括而言, 呢個粥麵組合可以話天造之合,
單一碗都已經足以飽肚. 更何況兩碗?
下次有機會再試埋其他
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-06-03 299 views
回家途中路過,準備買碗炸醬魚片麵加油菜做宵夜,向收銀姐姐話要炸醬魚片撈麵,收銀:要咩魚片我:有咩魚片?收銀:有兩隻魚片心諗玩我咩,講嚟聽下好喎我:咁係邊兩隻呢?收銀:鮮魚片同魚蛋粉嗰啲我:要魚蛋粉嗰啲,加個菜,有咩菜呢?收銀:無晒魚片喎我:....咁加個菜,有咩菜?收銀: 咪住,炸醬麵要大定細我:大吖收銀: 我依家答你,菜賣晒心諗早知唔要啦,不過見你打晒單,算數。當另一員工包緊外賣嗰陣,我向佢要求辣椒油,但我估唔到$51蚊嘅炸醬麵,居然連基本外賣嘅辣椒油都無,阿叔一手打開個盒,瀟灑咁一拋去我面前叫我自己落。。。。如果味道好食的話,我接受,但同街邊廿幾蚊碗嘅分別不大,甚至別家個炸醬更好味,無下次。
回家途中路過,準備買碗炸醬魚片
麵加油菜做宵夜,向收銀姐姐話要炸醬魚片撈麵,
收銀:要咩魚片
我:有咩魚片?
收銀:有兩隻魚片
心諗玩我咩,講嚟聽下好喎
我:咁係邊兩隻呢?
收銀:鮮魚片同魚蛋粉嗰啲
我:要魚蛋粉嗰啲,加個菜,有咩菜呢?
收銀:無晒魚片喎
我:....咁加個菜,有咩菜?
收銀: 咪住,炸醬麵要大定細
我:大吖
收銀: 我依家答你,菜賣晒
心諗早知唔要啦,不過見你打晒單,算數。

2019-03-19 393 views
行完花墟唔經唔覺行到花園街,嚟到呢間粥麪店,人客甚多,應該有一定水準。坐下食番碗生滾牛肉粥,粥到時已傳來陣陣熱辣足辣羗絲葱花香味,粥底夠晒軟绵,稀杰適度,牛肉新鮮嫰滑,件頭厚厚,份量十足,鹹度又啱啱好,颇具水準嘅粥品。
2019-01-05 706 views
每次去旺角,如時間許可,一定去好旺角,食其炸醬麵。自己起碼光顧了好旺角二十年,今天再食其名物,水準尚可保持。麵彈牙,亦爽,非常可口。其炸醬似甜醬,但應加了些柱候醬,有別於一般麵家炸醬麵的味道。而我非常愛這味道。但我發覺炸醬裏原先的肉絲,今天巳變成了肉碎,影響了口感,令我有一點點失望。還叫了一碗生菜鯪魚球粥。吃一口,粥底可以,但未算綿。生菜絲算多,鯪魚球有陳皮味及蝦米碎,味道不錯。值得一提,這炸醬麵及鯪魚球粥是下午套餐,盛惠$58元。雖說麵及粥的份量比正常略少,但以此價錢,可以説不貴,值得再光臨。
  • 炸醬麵
2019-01-01 492 views
由於太早食完晚餐, 兩個人出到旺角, 漫步找尋一些light D 嘅宵夜。可惜路邊小吃擠滿了人群, 又不是我們杯茶。而一般的餐廳晚餐又太 heavy! 本來想立食小籠包, 結果發現 "好旺角"!呢間服務態度出名超差, 我也很久沒幫襯了, 仍記得它的粥是很綿很好食的。今次已經好夜了, 兩個人只叫了一碗淨雲吞及一碗淨水餃 share!雲吞有 8 隻, 是足料的, 蝦亦爽甜, 皮薄饀靚, 一貫的水準。水餃有 6 隻, 夾着木耳絲, 同樣皮薄饀靚又爽口。對兩個只想食少少野, 但唔想食得太飽的人而言, 呢個份量剛剛好。其實呢間野的水準一向都好, 只係服務太差 .... 如果有改善必定會常來。

水餃有 6 隻, 夾着木耳絲, 同樣皮薄饀靚又爽口。

2018-12-13 536 views
今日在旺角做完野,搵宵野食,路過見到呢間就入左去食,由於唔係太餓,三個人叫左唔係好多野,叫左碗雲吞麵,有成五粒雲吞,叫左個淨雲吞同白灼爽脆魚皮,個面係好食既,我比較鍾意食硬身少少的麵,所以好味。雲吞皮都算薄,所以都ok! 凈雲吞都有成八粒,白𤆥爽魚皮加d辣椒油比較好味,$37唔算好大碟,但係好食,結果三個人食左$111。服務都算ok 啦,d 伙記都好helpful! 又唔使等位,宵野是個不錯的選擇。👍🏻😊
2018-12-09 432 views
約了朋友吃飯,在聊晚上要吃什麼才發現原來兩個都半感冒中.....結果兩個病患吃飯,就只能吃粥品類吧😂.雖然是病患,我也不想太隨便去填飽肚子,畢竟生病也該對自己好點的慨念(?),就上網搜了附近有什麼粥品可以吃,就找到好旺角.兩個女生點了一個粥,一個炸醬麵跟剩雲吞。這家#炸醬麵 很甜,不會覺得醬汁太濃太膩,雖然這是第一次我吃炸醬麵,但滿合我口味。然後粥底也很甜,濃稀度也剛好,不會覺得太水汪汪或是米太多~.#旺角 #poyeefoodie
兩個女生點了一個粥,一個炸醬麵跟剩雲吞。
然後粥底也很甜,濃稀度也剛好,不會覺得太水汪汪或是米太多~
#旺角 #poyeefoodie
剩雲吞
2018-12-05 335 views
病病地最岩就係食粥,清淡得黎又健康。行過花園街近登打士街一帶有幾間粥店,對比起對面幾間,好旺角比較新淨同衛生,而且都知佢開左好多年,質素應該有保證,無得大魚大肉已經慘慘地,所以希望食返碗高質d既粥😂見到生滾粥三隻字,就即刻比佢吸引左入去! ⭐️鮮菇牛肉粥整碗粥十分足料,有大量牛肉同菇。牛肉每舊都好大舊,煮得剛剛好,肉質好林同埋好嫩滑,十分不錯,粥既調味都剛好,食完之後唔口渴。不過缺點就係粥欠缺菇香,可能係因為呢種菇菇味唔夠濃。同埋粥可以再綿密d,因為都比較多粥水。⭐️皮蛋瘦肉粥呢個係朋友嗌既,我就無試到。不過同樣係非常足料,瘦肉同皮蛋既份量都好多! 粥店黎講都ok既,但未算得係話好好味。

鮮菇牛肉粥

⭐️鮮菇牛肉粥

⭐️皮蛋瘦肉粥

粥店黎講都ok既,但未算得係話好好味。

鮮菇牛肉粥
2018-09-09 646 views
到底係隔離飯香定物以罕為貴?去到日本瘋狂食拉麵烏冬蛋包飯,係就係食過返尋味,但離港耐咗,個心都係會勁想食地道港式食物。一返到香港就要拿拿聲食港式晚餐醫肚,旺角區首推呢間,食親撈麵必到呀﹗淨雲吞 $37港式風味唔少得細蓉,呢日貪心d想食多d餸,叫碗淨雲吞,粒粒都有蝦無花無假,大地魚湯飲晒都唔會口乾足証無味精,細細碗居然有足足9粒,好抵食﹗牛筋腩撈面 $52好食嘅港式牛腩可遇不可求,呢間嘅牛筋膠質濃厚相當入味,牛腩明顯炆足時間夠晒淋,牛味十足唔似平價貨,當然唔少得跟麵嗰碗湯,旺角區嚟講$52蚊算相當抵食啦等拎外賣時,見到有兩位著住明顯係隔離街廣華嘅病人衫顧客,出嚟食粥麵又真係好過醫院餐嘅哈哈哈~

淨雲吞 $37
淨雲吞

牛筋腩撈面 $52
牛筋腩撈麵

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
淨雲吞
牛筋腩撈麵