2022-05-12 405 views
哈哈,比我揾到在荔枝角晚餐時間据個扒又抵食既餐廳。綜觀整個D2 Phase 二期,金鳳大餐廳應該係最旺場既餐廳,沒有之一,我地晚上食呢個幾鐘,一直都keep住人入,睇黎大家都好識揾食🙈餐牌有好多選擇,有各種牛扒、豬扒、雞扒、羊扒餐⋯⋯扒餐係套餐,配牛油餐包、餐湯&飲品。另外餐廳仲有各種意粉、焗飯、沙律、小食⋯⋯我哋主要order咗美式什扒餐 同埋 西冷牛扒餐:美式什扒餐有一塊牛扒、一塊都厚超過1cm既豬扒、火腿片、雞翼、香腸、同埋薯條,真係無估到佢咁多料另外呢塊西冷係好抵讚,有成15 mm厚👍🏻👍🏻 西冷扒充滿肉汁、口感好正。可配洋蔥汁 & 黑椒汁,我個人就比較推介黑椒汁,另外好值得加埋生蒜蓉(只係加$2),好野味。我們仲加配左茄汁意粉、白飯黎送肉食:餐廳叫滿$300(未計加一)就送一碟四隻即炸的鳳尾蝦,我地叫咁多食的都係剛過左$300😆 餐湯就有羅宋湯同埋忌廉湯,配牛油餐包:野飲方面就叫左凍鴛鴦、雪糕紅豆冰,雪糕紅豆冰真心唔錯😋😋最後埋單連加一唔駛$350,我們都覺得今餐性價比好高,金風絕對係間高CL值既餐廳,我下次應該同埋其他朋友再黎試下其他扒。

另外餐廳仲有各種意粉、焗飯、沙律、小食⋯⋯
我哋主要order咗美式什扒餐 同埋 西冷牛扒餐:
美式什扒餐

西冷牛扒餐

我們仲加配左茄汁意粉、白飯黎送肉食:
茄汁意粉

鳳尾蝦

餐湯就有羅宋湯同埋忌廉湯,配牛油餐包:
套餐餐湯、餐包

野飲方面就叫左凍鴛鴦、雪糕紅豆冰,雪糕紅豆冰真心唔錯😋😋
凍鴛鴦、雪糕紅豆冰
2022-05-12
美式什扒餐
茄汁意粉
鳳尾蝦
套餐餐湯、餐包
  • 套餐餐湯、餐飽
  • 凍鴛鴦、雪糕紅豆冰
2022-07-29 0 views
荔枝角D2呢間金鳳雖然細細間又唔算就腳不過次次黎親都要排隊 今次就算係平日都唔例外😅7:00去到等位差唔多半個鐘先至有位😞喺出邊有凳可以坐喺度等 而且係冷氣位置 附近又有廁所 所以其實都幾方便 一定比起太子嗰間更加舒服👌🏽雖然有少許油煙味 但係鋸扒一定會有肚餓嘅時候喺度等位真係好難頂😆我就叫咗羊架餐🤤 男朋友就叫咗牛扒一開頭一定要食佢嘅牛油連麵包 熱辣辣又鬆軟嘅餐包呢度嘅羊架 算係冇得輸 主要係夠肉而且個汁朔晒入去呢個價錢雖然加咗價 但係有舊式扒房嘅風味食嘅係情調🤗🤗
荔枝角D2呢間金鳳雖然細細間又唔算就腳
呢度嘅羊架 算係冇得輸 主要係夠肉而且個汁朔晒入去
呢個價錢雖然加咗價 但係有舊式扒房嘅風味
食嘅係情調🤗🤗

2022-07-27 0 views
金鳳太子本店係鋸扒界嘅老字號,無時無刻都大排長龍。近年越開越多分店,但品質管理做得好,食物質素、CP值同本店一樣咁高!今日放工想鋸扒,近近地同朋友去左食D2 Place嘅分店。原本就諗住嗌一個西冷一個牛柳,可以兩樣都share嚟食。但係menu個帶子牛柳餐張圖實在太吸引,所以忍唔住兩個都嗌左依個😂😂結果實物同照片完全相符,帶子大大粒,彈牙唔霉🤤牛柳嗌7成熟,唔見血又唔太熟,又稔又有肉汁。加埋濃味紅湯,少少辣又酸may may,好開胃😆雖然啲枱有啲窄,但無阻大家食金鳳嘅決心😂由入座開始直到食完走人,全場一直坐滿,外面keep住有人等緊位,可想而知依間餐廳質素如何😌

2022-07-25 0 views
今日真係好想食扒~放工去咗supplier度攞嘢,就同同事去呢個商場鋸扒。平時同同事黎食都係食牛,今晚就好想食羊,鐵板香燒羊扒餐,cp幾高,脂肪比例啱啱好。咬落去好juicy,非常香噴噴嘅羊肉味。幾種醬汁我就揀黑椒汁食,加上粗薯條真係好美味~同事食嘅係招牌牛柳餐加蒜蓉,佢話牛柳好嫩,肉質夠細緻,牛味好濃,好好味咁話~其實個扒未上枱之前,我已經飽左,餐包同餐湯都好好,好足料,仲有唔少得嘅凍檸茶,幸福就係咁簡單~
鐵板香燒羊扒餐

招牌牛柳餐

鐵板香燒羊扒餐
招牌牛柳餐
2022-07-22 105 views
自從疫情之後,我都好耐冇嚟過荔枝角呢頭,咁啱早幾日跟個朋友喺附近上咗個興趣班,咁當然要周圍行吓搵啲好嘢食啦🤪嚟到 D2 Place Two, 未入到商場已經feel到嗰股人氣🔥 正當係lunch時間,餐廳都排滿等位嘅食客😵‍💫 雖然我已經對 金鳳大餐廳 食物嘅味道已經忘記得一乾二淨,不過話晒係朝聖之地,冇選擇底下都去試吓啦😅 嚟得呢度食飯,都無諗過會有五星級嘅服務,所以負責落單嘅阿姐雖然佢粗魯啲,不過我都可以接受嘅。落單之後唔夠5分鐘,2碗熱辣辣嘅羅宋湯已經送到我哋面前,味道都OK嘅,只係爭咁啲牛肉嘅味道😅 跟 #餐包 嘅包裝 #牛油 🧈似乎一早喺雪櫃拎咗出嚟好耐,啲牛油已經溶到一個點😅 至於我哋嘅 #主菜 #牛柳 同 #西冷牛扒 外貌都係我預期之中,算做合格。阿姐老遠就叫定我哋要拎起塊餐巾,黑椒汁隨即淋喺 #牛扒 與鐵板上邊,吱呢渣啦嘅趕響🔥 就係我呢餐最期待嘅一幕🤣 至於我order嘅 #西冷牛扒,真係唔多ok,肉質過份鬆軟 #冇口感、#黑椒汁 又過份咸,擺落口根本搵唔到牛扒應有嘅鮮味😅 睇嚟我對 #口碑

落單之後唔夠5分鐘,2碗熱辣辣嘅羅宋湯已經送到我哋面前,味道都OK嘅,只係爭咁啲牛肉嘅味道😅 跟 #餐包 嘅包裝 #牛油 🧈似乎一早喺雪櫃拎咗出嚟好耐,啲牛油已經溶到一個點😅 至於我哋嘅 #主菜 #牛柳 同 #西冷牛扒 外貌都係我預期之中,算做合格。阿姐老遠就叫定我哋要拎起塊餐巾,黑椒汁隨即淋喺 #牛扒 與鐵板上邊,吱呢渣啦嘅趕響🔥 就係我呢餐最期待嘅一幕🤣 至於我order嘅 #西冷牛扒,真係唔多ok,肉質過份鬆軟 #冇口感、#黑椒汁 又過份咸,擺落口根本搵唔到牛扒應有嘅鮮味😅 睇嚟我對 #口碑 呢兩個字真係要 #重新估計 喇🧐
2022-07-17
$128.5 (Lunch)
2022-07-17 137 views
今日我哋一入餐廳已經聽到鐵板嘅滋滋聲 好吸引 口水已經開始流😂😂餐包+餐湯美國牛小排餐呢款主打美式style嘅扒餐 係跟薯格 而且係可以選擇用鐵板上或用普通碟上 我就最鐘意食薯格😍😍😍 所以依個美式扒餐正中我下懷😂 牛小排肉味夠濃 大件好味抵食 完全滿足哂我哋鋸扒嘅慾望😎😎西冷牛扒餐我哋叫咗五成熟 牛扒有兩塊 每塊都係一大塊的👍🏻 底下仲有雜菜同薯條 份量真係好多 食肉獸都一定會食得飽🤭🤭😂😂 牛肉肉質夠冧 食落都幾juicy🤩🤩凍奶茶+凍檸茶最正就係食嘅前一刻由侍應倒醬汁落鐵板😋😋由聲音嚟刺激人嘅味蕾同唾液腺🥳🥳

餐包+餐湯

美國牛小排餐

凍奶茶+凍檸茶

最正就係食嘅前一刻由侍應倒醬汁落鐵板😋😋
由聲音嚟刺激人嘅味蕾同唾液腺🥳🥳
首先,個人覺得金鳳係做緊港式情懷嘅扒餐,所以你話攞佢嚟同和牛/ 扒房/ 燒肉比,係唔太合適嘅🙊!黑椒蜜糖雞翼 - 呢款雞翼好食,在於佢層蜜糖喺好貼服咁黐係雞翼上面,加黑椒嘅微辣,甜得嚟帶點刺激🤩!什扒餐 - 呢個一定係細個時候必點,因為想試多d款式嘅扒😀!佢用嘅牛牛鐵板都非常懷舊。幾款扒都唔錯,都處理得好鬆,好軟、易界開,唔會好韌😜。西冷扒 - 肉質不錯,幾嫩滑☺️!最後,建議大家抱一個尋找回憶既心態去食,體驗應該會更好!🐣

西冷扒 - 肉質不錯,幾嫩滑☺️!

最後,建議大家抱一個尋找回憶既心態去食,體驗應該會更好!🐣

2022-05-19
Dinner
  • 餐包
  • 西冷
  • 美式什扒餐
2022-07-12 74 views
金鳳餐廳咁出名😛應該冇人唔識,原來D2 place都有,今日喺呢度附近training,一於試吓先午餐時間差唔多坐爆場🤗應該都唔錯,特別係lunch set真係好抵食,但嚟到呢度一定要食一個鐵板餐!貴族牛扒 $187食扒一定有餐湯同埋餐包,餐包大大件配有牛油仲好鬆軟,感覺都幾ok,個扒用鐵板上😍份量都係大得好誇張🤣🤣🤣要左五成熟,幾香牛味,肉身厚。配上黑椒汁,下面仲有好多薯格、菜。墨西哥汁鴛鴦扒(鑊仔牛拼豬柳)$68Lunch set真係平得好誇張,特別調配嘅墨西哥汁,我哋選擇左沙律。佢哋嘅雜果沙律入面有好多薯仔、而且部份薯仔打成蓉,所以食落好香口。鑊仔牛柳仲有少少骨,味道唔錯,豬柳大大件。

貴族牛扒 $187

墨西哥汁鴛鴦扒(鑊仔牛拼豬柳)$68

2022-07-06 181 views
擁有大約50年歷史嘅港式扒房,位置係正荔枝角D2 plaza,易搵之餘又近地鐵站。唔好以為佢咁有歷史就會好古舊嘅感覺,裝修一啲都唔舊派,配合商場年青風格,舖面設計運用霓虹燈,特別有種香港味。餐牌有分咗港式同美式。港式嘅四款都有傳統鐵板上,有2款汁揀,分別係黑椒同蒜汁。如果想食落更惹味,仲可以加2蚊有生蒜。今次我哋就叫咗一份港式牛柳同美式肉眼,每份set 都唔使200蚊。港式扒房晚餐嚟講,都唔算貴,果然係貫徹 港式平民扒房嘅特式。 首先係set 嘅餐湯同餐包。湯方面有羅宋湯同忌廉湯揀。我哋怕辣,所以都揀咗傳統白湯。湯味濃郁,仲有一片片磨菇,夠晒熱辣辣。而餐包軟綿綿唔會大油,將佢哋搣碎,放落餐湯食,真係好正,好有港式餐廳味道。 第一份係蒜汁嘅美式西冷。港式扒房黎講的確有水準,切開的確做到order嘅3成,肉心呈現嫩紅色,唔會煮熟咗。薯格脆脆嘅,唔會無生氣。 至於港式牛柳,成熟到啱啱好。黑椒汁上加上生蒜連肉汁,令成份牛肉提升咗唔少。除咗牛肉,仲有啲厚切翠肉瓜,唔會令碟牛太寡。 食咗咁多肉,當然要有杯嘢飲落肚。一般餐廳叫凍飲都要加錢,既然叫得平民,凍飲當然唔使加啦☺️。餐包嘅野飲選擇都好多,大部

食咗咁多肉,當然要有杯嘢飲落肚。一般餐廳叫凍飲都要加錢,既然叫得平民,凍飲當然唔使加啦☺️。餐包嘅野飲選擇都好多,大部分港式餐廳叫到嘅都有得揀👍🏽
2022-07-01 178 views
今日喺荔枝角收工,咁啱醒起好耐冇食金鳳,一於去D2 Place食啦~位置喺D2 place 3樓, 一上到去就已經聞到香味濃濃嘅香味同懷舊風嘅裝修,係佢啦!!八點嚟到都仲有人排隊,扒種類好多,港式美式都有,仲有焗飯意粉之類。🤗經過店員推介,我哋今次就試咗一個港式 一個美式牛扒。order完一陣,就即刻送上忌廉粟米湯同埋餐包 上菜真係好快手~食完湯一陣,好快帶子牛柳餐同埋美國牛小排餐就上菜😙牛柳配蒜蓉汁,牛小排就配黑椒汁,今次鐵板燒得夠熱全程食都可以保持溫度👍🏼超掂整體來講牛小排牛味比較重,而且都非常嫩口juicy冇西冷牛扒咁好韌,食到停唔到口😂至於牛柳餐就比較淋,好似入口即溶😂😂店員幫我哋薯條薯格分開上,令到份量好似多咗好多😇另外再附上兩張相,看得見的juicy😌點兩杯凍檸茶消滯金鳳一向係性價比幾高牛扒體驗,人均消費大約200$,都可以食到咁豐富嘅牛扒餐,滿足滿足🥰

經過店員推介,我哋今次就試咗一個港式 一個美式牛扒。

食完湯一陣,好快帶子牛柳餐同埋美國牛小排餐就上菜😙

至於牛柳餐就比較淋,好似入口即溶😂😂
店員幫我哋薯條薯格分開上,令到份量好似多咗好多😇
另外再附上兩張相,看得見的juicy😌

點兩杯凍檸茶消滯

2022-06-29
2022-06-19 267 views
當日係平日晚上八點去到都要等幾張枱,可見呢間餐廳人氣都唔錯,全座滿座有老有嫩,我個枱面度都係一大份鐵板扒餐,真係大食獸既天堂!價錢都係100+就有晚市套餐,有餐包餐湯同野飲,我地叫左凍杏仁霜好似係唔洗加錢,都唔多餐廳有提供我自己係好鍾意飲,見到有都會叫,另外一杯就加💰18叫左佢地既雪糕紅豆冰,雪糕有很揀要雲呢拿或者朱古力味。紅豆很多連綿份量又多😘🍽美式什扒餐💰110鐵板上有豬扒,牛扒,雞翼,火腿。滿到成個鐵板都放唔落,最上面一大塊即係豬扒都幾厚身,佢一共有二種醬汁(黑椒汁同蒜蓉汁)二種都好好味,我自己就比較鍾意蒜蓉汁,但衰佬係比較鍾意黑椒汁,話有少少辣係比較惹味😋🍽金凰貴族牛扒 係50週年特別版個牛扒好厚身佢切左幾刀,咁入內都係medium rare 咁程度好鮮嫩,牛肉味特別濃!推薦👍👍👍另外我地二個都額外加左💰2 加蒜蓉係扒上面 ,份量都幾多!整體黎講性價比同味道都唔錯,但食到最後係有少少咸,可以叫佢少落d汁,同埋如果你食蒜蓉,就建議一定要加兩蚊去加蒜蓉呀!

🍽美式什扒餐💰110

🍽金凰貴族牛扒 係50週年特別版
另外我地二個都額外加左💰2 加蒜蓉係扒上面 ,份量都幾多!

2022-06-14 235 views
久違的据扒🍴自從金鳳喺D2 place開咗之後,就會嚟呢間,因為坐得好舒服,唔似得舊鋪好迫好迫🙊😂😂😂都係嗌開平時食嘅蘇格蘭牛扒(5成) $133 呢個係我覺得最好食嘅牛扒,同行有人嗌左肉眼,交換試咗都係覺得我呢個好食啲😝😝😝肉質唔啱,有牛味,加咗蒜真係好香!真係好友細個嘅味道🤣🤣🤣幾個人share嗌埋個小食拼盤$88 應該係有炸蝦、洋蔥圈、薯格、雞翼四樣嘢,不過今日洋蔥圈冇貨🥺🥺🥺所以職員話每樣俾多少少🥺🥺🥺佢個吉列炸蝦好好食㗎,只不過係份量太多所以真係唔可以次次都叫到🤣大家下次去食不妨試吓!🦽: 商場內舖頭,完全冇問題味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🚗: 消費$300可免費泊車1小時
久違的据扒🍴

🦽: 商場內舖頭,完全冇問題

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️
🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🚗: 消費$300可免費泊車1小時
2022-06-09 228 views
同男友提起好耐冇据扒男友提議搵鐡板好耐冇聽到吱吱喳喳聲🤣上網搵西餐見到"金鳳"就諗起好耐之前係太子舊店食過果間勁等位後尾搵到其他分店揀咗D2 呢間偏僻d點知都係要等位😅好彩都係等大約15mins👍🏻嚟到更係食扒啦😬男友鍾意食肉眼原來肉眼係薄片所要侍應建議我哋碟上咁就跟佢意思👉🏻美國安格斯肉眼扒👍🏻😋好juicy 冇根同冇渣冇雪味配黑椒汁👉🏻美式什扒餐可以食到幾種肉(主要豬扒好大塊,牛扒,雞翅,腸仔,火腿)豬扒煎得好香配蒜蓉汁原來用一支牙籤穿住晒 d 肉🤣其他肉係底下跟湯有紅湯 & 白湯我地比較鍾意飲羅宋湯好足料酸酸地少少辣好開胃跟餐個餐包好軟熟宜家佢用木碟裝住比以前舊店靚d 杯檸茶好好凍茶底好好不論凍定熱唔怪得周邊好多人都飲啦另外跟餐可以加錢轉其他飲品
同男友提起好耐冇据扒

配黑椒汁
美國安格斯肉眼扒

👉🏻美式什扒餐
可以食到幾種肉
(主要豬扒好大塊,牛扒,雞翅,腸仔,火腿)
豬扒煎得好香

唔怪得周邊好多人都飲啦

另外跟餐可以加錢轉其他飲品
美國安格斯肉眼扒
2022-06-09 174 views
久唔久就會掛住一下金鳳,因為有真正香港扒房嘅感覺, 同美式扒房完全唔同嘅風格除咗掛住塊排,更加係掛住嗰個羅宋湯每一次都係勁鍾意呢個湯,夠辣夠味,而且裏面嘅配料仲有好多好,飲到直情係想拎埋朋友嗰碗嚟飲今次朋友叫咗一個晚餐,所以有沙律同雪糕我自己就叫咗個羊扒餐一睇相就知道塊扒係有幾大塊, 仲大過塊鐵板 ,羊架嘅數目又有好多,係真係可以完完全全食到飽一飽今次要咗黑椒汁,黑椒汁比較濃味最後上咗一個雪糕,雪糕食落都好有驚喜,朱古力味濃最後覺得店舖的服務員態度非常好,雖然佢哋好忙,最尾想問佢哋拎杯水食藥都好快拎黎,而且非常有禮貌值得一讚店舖比想像中多人,食晚餐時間要等位,如果要食大家要預多少少時間

除咗掛住塊排,更加係掛住嗰個羅宋湯

今次朋友叫咗一個晚餐,所以有沙律同雪糕

我自己就叫咗個羊扒餐

今次要咗黑椒汁,黑椒汁比較濃味

最後上咗一個雪糕,雪糕食落都好有驚喜,朱古力味濃

2022-06-07
  • 羅宋湯
  • 帶子牛柳餐
2022-06-08 143 views
晚市必定坐無虛席的餐廳,朋友點咗肉醬意粉,意粉是扁身,茄醬濃郁,另點了$188晚市鐵板餐,前菜先上了羅宋湯和麵包,羅宋湯有鮮茄和辣味,去呢種舊式茶餐廳最喜歡的一定係牛油配餐包,熱辣辣又鬆軟,牛排叫了五成熟,淋上蒜蓉汁時渣渣聲響,建議四成熟會更軟稔薯格鋪底時間耐左會稍軟,份量比較多細食嘅朋友最好同朋友share一個餐
晚市必定坐無虛席的餐廳,朋友點咗肉醬意粉,
羅宋湯有鮮茄和辣味,
去呢種舊式茶餐廳最喜歡的一定係牛油配餐包,熱辣辣又鬆軟,
牛排叫了五成熟,淋上蒜蓉汁時渣渣聲響,建議四成熟會更軟稔

• 羅宋湯
  • 西冷牛扒餐